Kóczián Péter

A politikáról és az életről szól

_

HTML doboz

Orbán a liberális demokráciát védi a KDNP-vel szemben

2011.03.08. 12:26 Kóczián Péter

 

 
A KDNP utóbbi időben keménykedő politikája azért hasznos, mert Orbán és támogatói a liberális elképzelések védelmezői tudnak válni.
Ha a liberális politikai megközelítést nem politikai ideológiaként fogjuk fel, hanem egy olyan társadalomszervezési módként, amely sokfajta, egymással is vitatkozó, egymás világnézeti alapjait egyébként radikálisan megkérdőjelező érték békés egymás mellett élését biztosítja, akkor a KDNP javaslatainak leverésével Orbán a liberális politikai megközelítés védelmezője.
A liberális megközelítés lényege a szekuláris, világi életfelfogás érvényesülésének jogi és politikai biztosítása. Leegyszerűsítve azt jelenti, hogy a vallásos meggyőződésből fakadó életviteli megközelítéseket magánüggyé teszi, s az állami intézményeket nem kötelezi el azok védelme mellett.
A gyakorlatban azt jelenti, hogy aki akarja, az a elutasíthatja az abortuszt, de aki akar, az élhet vele. A Fidesz ezt a megközelítést fogadta el.
Jó-e, hogy a KDNP keménykedik-e ebben a témában? Szerintem igen, mert a liberális demokrácia lényege, hogy minden vélemény és nézet szabad megvitatásának intézményesített tere. A nézetek sokszínűségébe a keresztény nézetek kifejtése, a mellettük való érvelés is hozzátartozik, sőt, az úgynevezett fundamentalista álláspontok – azaz például a szekuláris, világnézetek fölé emelkedő szempontokat elutasító nézetek kifejtése is.
A fundamentalisták mindig valamilyen szubsztanciát emelnek ki – istenhit, gondolkodási kánon stb -, amelyek alapján a velük egyetértőknek megadják a szólás szabadságát vagy a közösségi döntés jogát, a fundamentális nézeteket elutasítóktól viszont elveszik azt.
A KDNP léte és makacskodása lehetővé tette a Fidesz számára, hogy ne csak a liberális demokráciával szembeni fenntartásait fogalmazhassa meg a politikai viták során, hanem azt is megjeleníthesse, amikor védi a liberális demokrácia egyik intézményét, a lényegében szabadon választható abortuszt.
 
Öröknek hitt értékek kérdőjeleződnek meg újra és újra  
 
A posztmodern demokráciák sajátossága, hogy olyan értékgócokat kérdőjeleznek meg, amelyeket korábban – kicsit ironikus szóhasználattal élve – fundamentálisnak tartottunk a liberális demokrácia fenntartásában. A Fideszben felmerült a gyermekek után járó plusz szavazat joga vagy a mostani alkotmányozás során a jövő iránti felelősség alkotmányban való megfogalmazása.
Nekem személy szerint már a jövő nemzedék biztosának intézményével és fogalmával is komoly bajom van , mert a jövő-védelmi elképzelésekkel szemben szkeptikus vagyok. Bár egy pillanatban a 19. században úgy tűnt, hogy mindent elborít majd a lótrágya, mert annyian akarnak majd „tömegközlekedni”, de a történelem és a technológia fejlődés mégis más irányt vett. Nem látunk a jövőbe, s a jövőt intézményesen figyelembe venni szerintem önáltatás (semmiképpen sem állná ki Karl Popper „falszifikációs próbáját) – csak a jelenből tudunk következtetni, a jövőt illetően semmivel sem tudunk többet, mint a jelenről és a múltról. A jövőre való hivatkozás csak hülye menekülés, amelyből még származhat sok gond
Szerintem a jövő nemzedék biztosa a liberális demokrácia életszerűségét ugyanúgy rombolja – a kísérletezést, a rossz dolgok kialakulását tiltja be, s azt hiszi, hogy tudjuk, mit hoz a jövő -, de míg ez a popperi kritika ma menő a kommunizmussal és a náci ideológiával szemben, addig az egész jövő-védelmi programmal szemben hatástalan. A jövő-védelem ma egy szentség.
Nem ugyanolyan, mint egykor az isten-hit volt, de rámutat annak a lehetőségére, hogy , bármilyen gondolat képes ájult tiszteletet ébreszteni, s a vele szembeni kritikát elcsendesíteni. A jövő divatos ajnározása is csak egy az ilyenfajta gondolatok közül, s nem kell ahhoz vallásosnak lenni, hogy valaki a magáénak vallja.
Még ha a vallásos nézetek ki is szorulnának a társadalomból, az effajta gondolatok arra figyelmeztetnek, hogy szekularizált alapon is lehet olyan ideológiákat támogatni, amelyek nem az állami semlegesség, hanem az állami pártosságot tüntetik fel követendőnek. 
Ahogyan fontos árgus szemekkel figyelni a Fidesz liberális demokráciát módosító elképzeléseire – hiszen fontos szerkezeti változásokra utal -, úgy azt is fontos hangsúlyozni, amikor a Fidesz politikusai ellenállnak az ilyen jellegű törekvéseknek.
Szerintem nem igaz az, hogy csak a Fideszre jellemző a liberális demokrácia kialakult értékeinek megkérdőjelezése. A szocialisták (egy része) 1996-ban azon az alapon fúrta meg az egyébként össz-parlamenti támogatást élvező új alkotmány tervezetét, hogy az nem biztosítja a szociális jogokat alapjogokként. A szociális jogok új generációs jogok, korábban nem volt szó alkotmányos biztosítékukról – sajátosságuk, hogy míg az alkotmányba könnyű belefoglalni azokat, e jogok biztosítása elég drága mulatság.
Merkel német kancellár az elmúlt hónapokban kérdőjelezte meg a „multikulturalitás” gondolatát, mint politikai, közösségi döntések ideológiáját. A multikulturalitás ideológiája a szabad életformák, a szabad identitások megvalósítását támasztotta alá, s meghatározta a befogadó államok jogi, társadalmi, gazdasági, szociális tevékenységének egy részét. Ugyanúgy új generációs elképzelés, mint a szociális jogok vagy a jövő-védelem, s egészen 2010-ig úgy láttuk mi, mostanában felnőttek, hogy megkérdőjelezhetetlen értéke a liberális demokráciának.
Szóval, szerintem ma már nem lehet a saját korunk kurrens politikai elképzeléseit  ugyanazzal a merevséggel megítélni, mint ahogyan azt megszoktuk. Értékeket lehet továbbra is konok módon védelmezni, de csínján kell bánni az olyan gondolatokkal, mint az „Európában ez nem szokás” vagy „magára valamit is adó demokrata ezt nem fogadhatja el”.
Ha a pluralitás, azaz a gondolatok sokfélesége tematizálódik a nyilvánosságban, ha a politikai erőket a maguk sokszínűségében ítéljük meg, ha a politikai erők nézeteit és döntéseit világosan megkülönböztetjük egymástól, ha figyelünk arra, hogy a nekünk nem tetsző nézet ugyanúgy létezik, mint a miénk, s nem tegnap találta ki egy forrófejű újdondász vagy az értéktelenné vált múltban egy maradi fundi, akkor némi tiszteletet érzünk majd a más nézeteket vallókkal szemben.
Szerintem ezért fontos, hogy a KDNP előállt a maga javaslataival, hogy megsértődtek, amikor lesöpörték őket. Nincs pluralitás és pluralizmus értékeiket védő, s azok megvalósításáért békés küzdelmet folytatók szereplők nélkül.

68 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://koczianpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr522721436

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Selyemzsinór Baka Andrásnak 2011.03.08. 16:11:21

Szerencsétlennek tartja Balsai István, ha a jogalkalmazó beleszól a törvényhozás folyamatába. A fideszes képviselő mindezt azután jelentette ki, hogy Baka András, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke szerencsétlennek nevezte a hétfőn elf...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt elkúrtad Gonosz Törpe 2011.03.08. 14:22:07

Hogy mik vannak?! ....

Amikor a Jó Isten megalkotta a Földet, hogy az emberek azon éljenek, úgy döntött, hogy minden népnek ajándékoz KÉT erényt. Így az amerikaiakat

rendszeretővé és törvénytisztelővé, a németeket kitartóvá és tanulékonnyá, a japánokat munkabíróvá és türelmessé tette. A magyarokhoz érve arra kérte Gábriel arkangyalt, hogy a következőket jegyezze fel:

"Ezek legyenek okosak, becsületesek és a Fideszre szavazzanak."

Amikor a világ teremtése befejeződött, az arkangyal felhívta az Úr figyelmét: "Jó Atyám, a Föld összes népének két erényt ajándékoztál, de a magyaroknak három van; ez azt jelenti, hogy ők jelentősebbek lesznek a Föld összes többi népénél. Ez lenne a Te akaratod?"

"Igazad van-mondá az Úr- nem lenne igazságos. De mivel az ajándékot már nem lehet visszavenni, meg kell oldani ezt a helyzetet. Mostantól- így folytatá az Úr-, a magyarok mint nép megőrzik a három erényt, de azért, hogy ne nőjenek más népek fölé, egyikük sem birtokolhat egyszerre kettőnél több erényt".
Ennél az egyszerű oknál fogva, azóta:

* a magyar, aki a Fideszre szavaz és becsületes, nem lehet okos is,
* aki okos és a Fideszre szavaz, nem lehet becsületes is,
* de leginkább is aki okos és becsületes, az soha nem szavazhat a Fideszre.

lvjtn (törölt) 2011.03.08. 14:33:28

hmmm. a kdnp-féle fundamentalizmus lényege a pluralitás megszűntetésének vágya, saját értékrendjének ráerőltetése a teljes politikai közösségre, azokra is, akik nem osztják az ő értékrendjüket. kissé nehéz számomra örülni annak, h vannak és ötletelnek, mégha (legalábbis szekuláris libdem szemszögből) hajmeresztő ötleteik egy része nem is ment át, azért épp elég meg igen. és akkor bukik a kedves posztoló egész elmélete. ha pár hónap múlva alkotmányosan bebetonozott alapérték lesz a heteroszexuális házasság, akkor évtizedekre másodrendű lesz az akármilyen szexuális irányultságúak élettársi közössége, a családi adózás részben megvalósult támogatási logikája a házasságon kívül született gyerekeket teszi "kevésbé értékessé"

nyilván nem a saria ez, nem a válás betiltása, zabigyerekek megbélyegzése stb., ettől még konrkétan a sokszínű családmodell beszűkítésében a keresztyén fundamentalisták olyan sikereket értek el, ami csökkenti a pluralizmust. valahogy én ennek nem tudok örömködni

nem mellesleg merkel a multikultit pontosan azon az alapon kérdőjelezte meg, vajon van-e toreláható az intoleráns iszlámon. és ugyanez vetődik föl a sokak által "szélsőjobbosnak" vett holland jobber libsiknél is. a pluralizmus addig móka, amíg a benne részt vevők nem akarják azt fölszámolni. nácik, bolsik, vallási fundik, az nem érték, és nem megőrzendő sokszínűség egy kis mókás árnyalatai

ifrance 2011.03.08. 14:57:12

@Ezt elkúrtad Gonosz Törpe: ezt sokkal inkább te kúrtad el... :D
"Mostantól- így folytatá az Úr-, a magyarok mint nép megőrzik a három erényt, de azért, hogy ne nőjenek más népek fölé, egyikük sem birtokolhat egyszerre kettőnél több erényt".

Vagyis, ha minden magyar becsületes, okos lenne és emellett még a fideszre is szavazna, akkor hamar a többi nép fölé nőne... :)
amúgy jó vicc, csak eredetiben komcsikkal volt és még az átkosban terjedt, amikor még fidesz sem volt, nemhogy fideszfóbia.

hunyuan 2011.03.08. 14:59:16

kóczián te sem vagy normális a kádéenpével együtt, miket össze nem írogatsz itten ezekről, kiváncsi vagyok mondjuk 5-10év múlva mit mondasz ezekről a kártékony patkányokról
de akkor már a kutya se lesz kíváncsi rájuk, rád meg főleg nem

Flúgatlan 2011.03.08. 15:00:28

@lvjtn: "a kdnp-féle fundamentalizmus lényege a pluralitás megszűntetésének vágya, saját értékrendjének ráerőltetése a teljes politikai közösségre,"

Azért ez túlzás. A KDNP nem akarja templomba küldeni az embereket, nem akar vallásossá varázsolni mindenkit.

Az abortusz szigorítása mellett azért áll ki, mert úgy vélik, hogy a magzat is ember, megilletik az emberi jogok, pl. az élethez való jog. A magzat védelmében erőltetik az abortusz szigorítását, ha már ő szegény nem tud a jogaiért kiállni. Ezt lehet elfogadni vagy elutasítani, de nem a saját értékrend másokra erőltetéséről van szó, hanem védtelenek életének védelméről, ami nemcsak keresztényként értelmezhető.

(És még az abortusz igen káros hatású magára az anyára is, plusz a jelenlegi szabad rendszer eleve bátorítás a felelőtlenségre, hogy "legfeljebb elvetetem!")

A családi adózás meg egyértelműen támogatni kívánja a családban történő gyereknevelést, mert ennek a legnagyobb a társadalmi haszna. (Kell a gyerek, a családban nevelkedők közt kevesebb a pszichés beteg, stb.)

Ebben sincs másokra ráerőltetési dolog. A kereszténydemokrata eszmék szerint az egész társadalomnak jó, ha nem gyilkolásszuk szíre-szóra a magzatokat és támogatjuk a családokban való gyereknevelést. Ehhez nem kell vallásilag kereszténynek lenni.

Ja: én nem vagyok egy pártnak se a tagja, de a KDNP családpolitikájával egyet tudok érteni. (A gyerekek utáni szavazati jog kivételével.)

Flúgatlan 2011.03.08. 15:01:41

@Ezt elkúrtad Gonosz Törpe:

Jajj! Ez a moduláris vicc nem bizonyít semmit. Akármire ráhúzható. Csak pazarolod az elektronokat!

Terézágyú 2011.03.08. 15:05:45

@Flúgatlan:
"A KDNP nem akarja templomba küldeni az embereket, nem akar vallásossá varázsolni mindenkit."

Honnan tudod? :)))

Táskás Tóni 2011.03.08. 15:10:19

Kóczián! Téged biztosan meghívnak Orbán szentté vagy királlyá avatására. Orbán neked már minden volt: fénycsóva és liberális demokrata. Undorító ez a nyalizás, olvashatatlan leszel, mint Kumin.

Táskás Tóni 2011.03.08. 15:12:43

@Flúgatlan: A Semjén , mint fővadász , azért elég gusztustalan. Bort iszik és vizet prédikál.
Amúgy , még a papokat utáló Orbánt is elvitték templomba.

Zorgo 2011.03.08. 15:28:42

A KDNP amolyan kis szemölcs a Fidesz orra környékén.Nem nagy, de néha elég zavaró, és irritálja a szemből érkezőket.Nálam megtestesíti mindazt amit a Biblia ír a hamis, szemforgató papokról.Remek kis álkeresztények, akik a hazai viszonyok között megtalálták azt a pocsolyát amiben béka lehet az ebihalból.Ne bántsuk őket, pár ciklus és eltűnnek a süllyesztőben maguktól is.Az inkvizíció 21.századi változata sem piacképes stratégia hosszú távon.

(II. Torgyán Виктор) THY Rokk *n* Troller 2011.03.08. 15:44:18

KDNP-ből rövid időn belül az lesz, mint a Kisgazdákból: Nulla Károly.

Zorgo 2011.03.08. 16:01:02

Ne legyünk igazságtalanok, bármelyik választáson hoznák az 1%-ot, azért ez mégiscsak egy városnyi szavazót jelent!Igaz, nem valami nagy város,inkább városka.. :)

Martian (törölt) 2011.03.08. 16:16:59

@Ezt elkúrtad Gonosz Törpe: ...aki egyáltalán elmegy szavazni, az vagy nem okos vagy nem becsületes.
:)

Melchi Zadok 2011.03.08. 16:26:59

@Flúgatlan: "Azért ez túlzás. A KDNP nem akarja templomba küldeni az embereket, nem akar vallásossá varázsolni mindenkit."

lehet, hogy nem akarja, de nagyon szeretné :)

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2011.03.08. 16:27:03

A harkányi gyógyfürdő lehetett a hazai politikai élet központja, legalábbis a fürdőbe ingyen járó politikusok oldalakra rugó listája alapján. Kisebb szépséghiba, hogy Harkány többek között emiatt a csőd elkerüléséért küzd, ráadásul ezzel nincs egyedül az országban.

Vajon Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere, avagy Mayer Mihály, a volt pécsi megyéspüspök vitte a gumikacsát Harkányba a közös fürdőzések alkalmával? Ki volt a püspök plusz egy fője, no meg kivel járt fürödni Wolf Gyula, a püspökség híres-hírhedt vagyonkezelője?

Akár ilyen kérdéseket is feltehetünk a harkányi gyógyfürdő terebélyes VIP listája láttán, amely alapján a baranyai kisváros fürdőjében igencsak forró beach partykat csaphattak a mindenhonnan idegyűlő fontos emberek, akik között mindenki ott volt, aki számít - leszámítva mondjuk az egy szem Gulyás Emil kivételével a baloldali politikusokat, bár ők voltaképpen már jó ideje semmit sem számítanak.

Bár olvasóink többsége valószínűleg már attól agyvérzés közeli állapotba kerül, hogy a nála lényegesen jobban megfizetett polgármesterek, országgyűlési képviselők és egyéb tótum faktumok még fürödni is ingyen járnak, a VIP listát készítő volt fideszes polgármester, Bédy István indokai voltaképpen teljesen érthetőek és elfogadhatóak.

Ahhoz, hogy településünk dolgai előremenjenek, lobbizni kell, és mi lett volna jobb erre, mint a nemzeti együttműködés jegyében fogant beach party, ahol talán csak Gulyás Emil szocialista megyei képviselő érzi magát egyedül, de szerencsére neki is van gumikacsája? Könnyen lehet, hogy mindezt Bédy István saját belső meggyőződése ellenére, végig Harkány javáért tette; ebben az esetben csak csodálni lehet a volt polgármestert tartásáért.

A gondok ott kezdődnek, hogy ezek a lobbi beach partyk nem értek valami sokat: a kisváros hitelállománya 4,7 milliárd forint, azaz jóval több mint egymilliónyi tartozás jut mindegy egyes lakóra, a 2011-es költségvetés mai napig várat magára, miután az új városvezetésnek valószínűleg fogalma sincs arról, hogy hogyan lehet egy ekkora fekáliahalomból kirángatni a települést.

Szép volt Fidesz, takarodó!

Zorgo 2011.03.08. 16:34:41

Az ilyen pártoknak köszönhető,hogy a "keresztény" szónak sikerült pejoratív értelmet adni.Valamiért azt gondolom,hogy ha rajtuk múlna, akkor az egész országot begyömöszölnék egy időgépbe, és meg sem állnánk a 30-as évek "uram-bátyám" Magyarországáig.Az volt igazán az ő közegük, néha meg is próbálják újra álmodni azt az időszakot.

Várúr 2011.03.08. 16:34:46

Tegyük magánüggyé a liberális felfogást. Lehetőleg minél kevesebbek magánügyévé. Sőt legyen magány-ügy (ha eddig nem az).

Melchi Zadok 2011.03.08. 16:36:29

@Várúr: te ennyire utálod a liberalizmust?

Várúr 2011.03.08. 16:36:34

@Orbán padlón, készülj a márc. 15-i tüntetésekre!:
Úgy hörögsz, mintha te lennél padlón. Kelj fel és készülj a tüntire. Tömegekre ne számíts.
Szebb jelent.

Várúr 2011.03.08. 16:37:40

@melchi zadok:
Nem ennyire. Sokkal jobban. Már amit a magyar (?) kiber-liberálisok liberalizmusnak neveznek.

Melchi Zadok 2011.03.08. 16:39:40

akkor neked a kádár rendszer maga volt a földi paradicsom, nem igaz?

Várúr 2011.03.08. 16:49:03

@melchi zadok:
Nem kívántam társalgásba bocsájtkozni, de udvariasságból felelek. A Kádár-rendszer idején "rendszerellenes szervezkedés" vádjával kizártak az egyetemről. Épp hogy estin befejezhettem. Tíz évig sehová se kaptam útlevelet, stb. Majd láttam az szdsz-ben a Kádár-rendszer prominenseinek a gyerekeit, egykori szt tiszteket, az mszp-ben a mai napig az akkori nagykutyákat.
Ennyit erről.

Zorgo 2011.03.08. 16:56:30

@Várúr: Kevered a fogalmakat.Attól,hogy valaki liberális, még nem jelenti azt, hogy szdszes, és a kommunizmushoz sincsen éppen semmi köze.Az pedig igazán sajnálatos,hogy korrupt, és becstelen emberek tűzték ezt a szót a zászlajukra, de el is tüntek a porondról!Viszont van egy olyan kategória,hogy "józan ész", azt hiszem ez kellene,hogy mindenkit vezényeljen, és nem a pártszimpátia, mert az csak a aktuális seggnyalási trendről szól!

ghavin 2011.03.08. 16:59:39

@Várúr: Szóval kicsinyes bosszúvágyból magadévá tettél egy olyan pszeudo-ideológiát, ami által csakis valami ellenében vagy képes definiálni saját "világnézeted".

Gratulálok, igazi lumpenjobber-díszpéldány vagy.

Melchi Zadok 2011.03.08. 17:06:00

@Várúr: akkor te nem a liberalizmusról beszélsz, hanem arról, amit te annak hiszel. mert a kettő jól láthatóan nem ugyanaz.
egyébként mélyen megtisztelő, hogy sanyarú sorsod publikálásának lehetőségéért csak leereszkedtél hozzám.

Várúr 2011.03.08. 17:08:17

@Ghavin: Kicsinyes bosszúvágy téged gyötör kiskoma.
Engem pár elbaszott évemért nagyobb szabású bosszúvágy gyötörhetne - de nem gyötör. Elég nekem, hogy az itteni "liberálisok" eltűntek a lefolyóban.
Én nem mondom, hogy lumpenballer vagy.
Nemtom, mi vagy.
Különösebben nem is érdekel.

longlife · http://testepitescsakitt.blog.hu 2011.03.08. 17:09:14

TILTSÁK BE A DOHÁNYZÁST! A VENDÉGLÁTÓSRA AKINEK FÜSTBEN KELL DOLGOZNI KI GONDOL? IDIÓTA POLITIKUSOK!!! ROHADJATOK MEG. MINDENHOL TILTSÁK BE, AKI DOHÁNYOZNI AKAR, MENJEN KI!! KURVA RÉGÓTA NEM MŰKÖDIK AZ, HOGY RÉSZBEN DOHÁNYZÓ VALAMI!!! AKI EZT NEM LÁTJA AZ EGY BAROM!! Angliában már működik, itt ez miért nem működne???? Személyesen nyomok bele egy csikket annak a politikusnak a pofájába nemmel fog szavazni! fasszopó briágád!

Várúr 2011.03.08. 17:10:20

@MTFUN:
Kommentárs. Nem általában a liberalizmusról, hanem annak hazai változatáról beszéltem. Ami szimpla hamisítvány. Ne légy annyira liberális, hogy a szövegértést mellőzd.

Várúr 2011.03.08. 17:11:35

@melchi zadok:
Amilyen primitíven ironizálsz pár elbaszott évemen, tényleg nem sok értelme volt hozzád ereszkedni...

Goompah 2011.03.08. 17:20:24

"Leegyszerűsítve azt jelenti, hogy a vallásos meggyőződésből fakadó életviteli megközelítéseket magánüggyé teszi, s az állami intézményeket nem kötelezi el azok védelme mellett. A gyakorlatban azt jelenti, hogy aki akarja, az a elutasíthatja az abortuszt, de aki akar, az élhet vele."

Az élet védelmét nem nevezném vallásos meggyőződésből fakadó életvitelnek. Attól, hogy a tízparancsolatban is benne van, hogy ne ölj, a gyilkosság elutasítása nem lesz vallásos meggyőződésből fakadó elv.

"Merkel német kancellár az elmúlt hónapokban kérdőjelezte meg a „multikulturalitás” gondolatát"

Ennél azért többet mondott:

""Multikulti hat ausgedient, wir müssen zusammenwachsen", sagte Merkel am Samstag auf einem Kongress der Österreichischen Volkspartei in Linz. "Dazu muss man erstmal die Sprache lernen des Landes, in dem man lebt.""

"Die Bemühungen um den Aufbau einer Multikulti-Gesellschaft in Deutschland sind nach den Worten von Kanzlerin Angela Merkel fehlgeschlagen. "Dieser Ansatz ist gescheitert, absolut gescheitert", sagte Merkel am Samstag bei einem Kongress der Jungen Union in Potsdam."

Alamio 2011.03.08. 17:20:50

@Várúr: Szokd meg, melchi zadok nem a véleményeddel fog vitatkozni, hanem téged minősít...
A liberalizmussal nincs semmi baj. Azért szitokszó, mert az SZDSZ monopolizálta, és annál jobban jelenleg ideológiát nem utál a magyar, mint azt, amit azok képviseltek. Meglátjuk az LMP-ben mennyi gernicet tisztelhetünk, de nem bennük látom a liberális hozzáállás mefelelő képviselőit, hanem jelenleg kb. senkiben. A Fidesz bizonyos kérdésekben valóban liberális párt, nem csak a KDNP-hez képest. Jó példa rá pl. az abortusz, de a halálbüntetés is (tipikus liberális-konzervatív vitapárosítás ez a két téma, a Fidesz mindkettőben liberális nézeteket vall).

ghavin 2011.03.08. 17:22:45

@Várúr: 1) Az SZDSZ valóban eltűnt, a liberalizmus azonban megmaradt, fájjon ez bármennyire is ez a magadfajta, sértettségből antiliberálisnak állt lumpenparasztnak.

2) Az elbaszott éveid kapcsán melchi nem ironizált, legfeljebb tudomásul vette "sanyarú sorsodat", aminek hála mára az lettél, aki.

Alamio 2011.03.08. 17:23:01

@Goompah: Attól függ hogy az-e, hogy miből vezetik le. Lehetek én vallási meggyőződésből is ellene a gyilkosságnak, meg lehetek azért is, mert pazarol. (meg másik 2 millió okból.)
Lefordítanád? Németül nem beszélek, normális translator progit meg nem ismerek.

Alamio 2011.03.08. 17:27:28

@Ghavin: 1. Ezzel egyetértek a minősítést kivéve. Az felesleges sértés.
2. A lumpenparaszt szóhasználatot kielemeznéd nekem? Jelentés, miért a földműves szinonímáját használtad, illetve mindez urbánus megközelítésből hangzott-e el?
3. a 2. pontodről: Nem vagyok "szeressük egymást gyerekek" ember, de mi célod volt ezzel túl azon, hogy sértegetsz valakit akit nem is ismersz?

egy maréknyi dollár 2011.03.08. 17:27:52

A jövő nemzedék országgyűlési biztosa konkrétan mivel, kivel foglalkozhat?Ki tehet panaszt nála és milyen ügyben?
Komolyan érdekel.

Alamio 2011.03.08. 17:30:37

@egy maréknyi dollár: Valaki, aki úgy érzékeli, hogy a jövő nemzedékét valaki/valami veszélyezteti?
Amúgy az ombudsman sem egy túl épületes intézmény, mégis használjuk (de minek).

ghavin 2011.03.08. 17:35:05

@Alamio: 1) Valóban az.
2) Egyszer kiszaladt, aztán megtetszett a jelző. Jómagam aluliskolázott és/vagy halmozottan unintelligens, s így demagógiára fogékony politikai pártok által könnyedén manipulálható vidéki/urbánus tahót értek alatta. Várúr zsigeri liberális-gyűlölete elegendő indoknak tűnt, hogy elsüssem e szófordulatot.
3) Célom nem volt vele, egyszerűen jól esett.

cdn0.knowyourmeme.com/i/000/093/860/original/Ntdn6.gif?1295316120

Melchi Zadok 2011.03.08. 17:37:31

@Várúr: semmi irónia nem volt abban, amit írtam. próbáltam tárgyilagos lenni. a pár elbaszott évedet őszintén sajnálom, de olyannyira magaslovas pökhendi módon hoztad elő a témát, hogy lehetetlen volt nem észrevenni a nyilvánvaló összefüggést.

Melchi Zadok 2011.03.08. 17:40:57

@Alamio: uhh, ez fájt :) értem én, a knight blogban mutatott jellemtelenséged után ez azért elég kiszámítható reakció volt tőled.

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2011.03.08. 17:46:47

Újabb kormánypárti simli:
Jogtalanul veszi fel egyik járandóságát a KDNP alelnöke, megint simli!

Egy természetes személy csak egy köztulajdonban álló gazdasági társaság felügyelőbizottsági tagsága után vehet fel tiszteletdíjat. Kalmár Ferenc szegedi politikus azonban ez alapján egyik fb-tagsága után jogosulatlanul veszi fel a pénzét legutóbbi vagyonnyilatkozata szerint.

Kalmár Ferenc szegedi kereszténydemokrata politikusnak nem telnek gondtalanul a napjai, hiszen a kormánypártok nagyarányú győzelmeinek igazi nyertese ő: tavasz óta országgyűlési képviselő, ötödik ciklusát kezdte a szegedi önkormányzatban, ahol tanácsnok is, a kisebbik kormánypárt, a KDNP alelnöke, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének tagja, két országgyűlési bizottságban dolgozik, és felügyelő bizottsági tag két, köztulajdonban álló cégnek. Választott tisztségeiért vagyonnyilatkozata szerint bruttó 1 205 256 forintot kap, de felügyelő bizottsági tagságaiért is kap díjazást.
Az utóbbi időben nem Kalmár Ferenc esete az első, amikor az derül ki, hogy kormánypárti képviselő jogosulatlanul, simlizve vesz fel pénzeket: legutóbb Zsiga Marcell miskolci alpolgármesterről derült ki, hogy mind az önkormányzattól, mind pedig az országgyűléstől kapott költségtérítést, holott a törvények szerint a parlamenti juttatásból levonandó az önkormányzati apanázs. Zsigát a történtekért a Fidesz frakció etikai bizottsága elmarasztalta és a mellett, hogy vissza kell fizetnie a jogosulatlanul felvett pénzt 150 ezer forint pénzbírsággal sújtották.

Ezeknek mindent lehet??

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.03.08. 17:47:00

Mi az a KDNP? Ilyen politikai erőről nem tudok.

Alamio 2011.03.08. 17:54:58

@melchi zadok: Ja, irónia nélkül. Akkor minek hívjam, cinizmusnak? Idézet tőled:

"egyébként mélyen megtisztelő, hogy sanyarú sorsod publikálásának lehetőségéért csak leereszkedtél hozzám."

Most azt írod ez komoly. Akkor hozzád tényleg le kell ereszkedni? (EZ is tartalom).

A minősítésed kizárólag annyiban érdekel, hogy pompásan illusztrálod vele amit írtam, nevezetesen hogy az embert minősíted, nem a véleményt.

Alamio 2011.03.08. 17:59:39

@Orbán padlón, készülj a márc. 15-i tüntetésekre!: :-DDDDD
Készülj Te a tüntetésre.
@Zabalint: Most kezdi kibontani az identitását- politikai manővernek nem rossz, lehet opponálni bizonyos témákban. Ahogyan Kóczián írta, a Fidesz mellettük liberálisnak tűnik, ők meg a koalíción belül lehetnek a radikális kerestény-konzervatív szárny, amire kis Hazánkban szintén van kereslet. Így nem egyterű a kormány, sokkal láthatóbb a néppárti jelleg. Jó kommunikáció ez...

gyilkos fűegér 2011.03.08. 18:14:59

@Várúr:

pártunk és kormányunk röpke 2 hónap alatt hozta a teljes éves hiány 81%-át. ezt vehetem elkúrásnak?

fakopács 2011.03.08. 18:17:39

@Várúr: 81 százalékos éves hiány februárban?
Írd le légyszíves mit mondanál ha most Gyurcsány/Bajnai lenne a miniszterelnöki székben!
Fogadjunk nem fogsz írni semmit! Ez ám a csapda! :-))

fakopács 2011.03.08. 18:21:16

@Várúr: Az hogy egyetemistaként szervezkedtél - én meg partizán voltam - az nem menti a hülyeséged, csak magyarázza.

Alamio 2011.03.08. 18:26:24

@fakopács: Van valamilyen elérhető adat arra, hogy a hiánycélok hogyan SZOKTAK alakulni?

Ez a 81% egyelőre önmagában csak adat. Lehet, hogy az év elején "szalad el" mindig, és az is lehet, hogy ez a gazdaságpolitika specialitása. Szerintem az év végi lesz releváns adat, azzal nehéz nem elszámolni.

kvadrillio 2011.03.08. 18:40:00

Iszonyat !
Ennyi gépkocsit még nem láttam lakótelepeken állni !
Senki nem tud, akar utazni a 400 ft-os benzinnel ???!

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2011.03.08. 18:45:01

Nyílt levél Szájer József Európai parlamenti képviselőhöz
Arra kéri a Nyilvánosság Klub a Szájer József által vezetett "Az új alkotmányt előkészítő nemzeti konzultációs testületet", hogy a nekik visszaküldött kérdőívek feldolgozása során biztosítsák a folyamat áttekintésének lehetőségét.

A Nyilvánosság Klub levele Szájer Józsefhez:

Tisztelt Képviselő úr!

Az elmúlt napokban közel nyolcmillió felnőtt magyar állampolgár kapott levelet az Ön által vezetett "Az új alkotmányt előkészítő nemzeti konzultációs testülettől". A levélben arra kérik a címzetteket, hogy válaszoljanak arra a kérdőívre, amelynek kérdéseit az eddig lefolytatott konzultációk alapján állították össze. Ugyancsak a levélben ígéretet tesznek arra, hogy a beérkezett véleményeket összesítik és továbbítják az új alkotmány elfogadására jogosult valamennyi országgyűlési képviselőnek.

Demokratikus jogállamban az ilyen, az adófizető állampolgárok pénzéből finanszírozott, a teljes felnőtt lakosságot érintő közérdekű adatgyűjtés és adatkezelés esetén, nélkülözhetetlen az adatkezelés átláthatósága és a civil kontroll érvényesülése. Ezen követelmények teljesülése érdekében arra kérjük Önöket, hogy a kérdőívek feldolgozása során biztosítsák a folyamat teljes körű áttekintésének lehetőségét a Nyilvánosság Klub által felkért szakértők számára.

Az általunk felkért szakértők szeretnének részletesen tájékozódni a visszaérkezett kérdőívek számáról, a kérdőívek feldolgozásának menetéről, a válaszok összesítésének és nyilvánosságra hozásának módjáról, a visszaküldött kérdőívek további sorsáról, a személyes adatok kezelésének módjáról, valamint arról is, hogy mekkora összeget költöttek összesen el erre a nagyszabású akcióra.
Együttműködési készségükben bízva várjuk válaszát!

Avatar 2011.03.08. 18:46:09

Sima jó zsaru - rossz zsaru szereposztás. Semjén Zsoltikáék meg se mertek volna mukkanni, ha Viktor nem mondja nekik, hogy dobjanak be pár baromságot, aminek az el nem fogadásával a ők a jogállamiság védőbástyájának tűnhetnek. A KDNPnek úgyse kell tartani a népszerűségvesztéstől, hiszen eddig is Viktor köpönyege alá bújva jutottak be a parlamentbe.
Már azt várom mikor alakul meg a Fidesz ultraliberális szárnya is, akik a másik oldalról mondják az elfogadhatatlan felvetéseket... Szépen megvalósul majd a kontrollált centralizált erőtér.

gyilkos fűegér 2011.03.08. 18:58:24

@Alamio:

2007 február: -413 milliárd, 32,0 %
2008 február -182,1 milliárd 20,1 %
2009 február -256,7 milliárd 27,8 %
2010 február -350,6 milliárd 39,9 %
2011 február -560 milliárd 81 %

Még egyszer gratulálok.

Dáriusz Dániel 2011.03.08. 18:59:21

Tisztelt Kóczián Péter!

Üdvözlendő, hogy a HírTv után is van élet, de a kiforratlan skatulyaelméletek helye a "Lomtár".

A KDNP/Fidesz viszonyrendszerének minősítése nem elemzés! "Véleményem szerint:" a kormánypártokat közös entitásként kéne elemezni.

Ebben az "értékelemzésben" elveszti megfoghatóságát a két párt különválasztása, csupán a societas megrendelésére gyártott értékkülönböztetés, keresztény ellenesség és vadkacsa (tudja mi az!). Olyan értékkülönbségeket, amely a koalíciós viták szintjén adott témákban alakul ki, azt nem nevezném perdöntőnek, főleg, amennyiben az értékkülönbözőségek is csupán kommunikációs célokat szolgálnak (politikai erőtér, mozgástér növelése...). A keresztényi, arisztotelészi (talán így a nem keresztények is befogadhatják) erkölcsök kicsinyítése, "ókonzervatívnak, ódivatúnak és fölöslegesnek" minősítése rendkívül gyalázatos vallásellenességet burkol, amely az egyetemes liberalizmus, az elfogadás "erkölcsi jó" értékeit tagadja.
DD

Melchi Zadok 2011.03.08. 19:07:21

@Alamio: "és az is lehet, hogy ez a gazdaságpolitika specialitása."
pontosan. a matolcsy féle gazdaságpolitikának ez a specialitása. eddig.

egyébként nagyon köszönöm, hogy ennyire figyelsz a várúrral folytatott párbeszédemre, de ha már itt kéretlenül kibicelsz, engedd meg, hogy pontosítsak. várúr azt írta, hogy az "elbaszott évein" ironizálok, ami nem igaz. az ő beképzelt, leereszkedő stílusára reagáltam kis malíciával.
zongorázandó különbség.
egyébként az ember és a vélemény minősítésének szétválasztása egy fórumon belül folytatott pár mondatos reakciók esetében tökéletesen értelmezhetetlen. másképpen fogalmazva, egyáltalán nem meglepő, hogy ezen lovagolsz.

Ianas 2011.03.08. 19:13:14

@Flúgatlan: Őőő... Ez csak egy vicc. Mit kellene bizonyítania?

FAQlyás Menyét 2011.03.08. 19:24:52

" A gyakorlatban azt jelenti, hogy aki akarja, az a elutasíthatja az abortuszt, de aki akar, az élhet vele. A Fidesz ezt a megközelítést fogadta el." - ez nem igaz, mert évi40-50 ezer ember a jelenlegi Magyarország határai között hiába akarná, nem utasíthatja el - még védtelen - , rákényszerítik. Ugyanezzel a logikával törvénybe írhatnák, hogy két éven aluli gyerekét bárki kivégeztetheti. Persze aki akarja - szülő - az elutasíthatná ugyanúgy.
Az abortuszt persze szerintem se kellene szigorítani. Betiltani, felvilágosítani, küzdeni ellene (az esetleges illegális vagy külföldön elvégzett ellen), azt kellene! A KDNP pedig természetesen csak nevében keresztény. Ezek elfogadása után mindenképp - de korábban se volt az.

Alamio 2011.03.08. 19:32:01

@gyilkos fűegér: Köszönöm a választ. Mihez is gratulálsz? Pontosan ezt kérdeztem... (megadnád honnan van? Érdekelnének a korábbiak is- pl. nem mindegy, hogy 1998-02-ig tartó időszakban nem ugyanez volt-e a trend).

@melchi zadok: "egyébként az ember és a vélemény minősítésének szétválasztása egy fórumon belül folytatott pár mondatos reakciók esetében tökéletesen értelmezhetetlen."

Neked lehet.

@Dáriusz Dániel: Pedig politikai-kommunikációs értelemben a két párt most válik el egymástól, hogy még jobban tudják telíteni magukkal a médiafelületet. Ilyen formában a megkülönböztetés (bár valós véleménykülönbség a kormányzásban nincs) jogos.
@Avatar: A mondanivalóval részegységekben egyetértek. Amivel biztosan nem: a liberális szárny a Fideszben megvan, viszont nem lenne most komilfó előhúzni, amikor a liberalizmus társadalmi megítélése borzalmasan rossz. Az +1 ciklus, mire elhalványul az SZDSZ (lehet hogy több), és ahhoz még az kell, hogy az LMP ne töltse be ugyanazt a vélemény-monopolizáló retorikát, amit anno a madarak. Konkrétabban: ne legyen ugyanolyan visszataszító megítélésű liberálisnak lenni, mint most.

Dáriusz Dániel 2011.03.08. 19:58:33

@Alamio:
"Pedig politikai-kommunikációs értelemben" van különbözőség, nem "valós véleménykülönbség a kormányzásban", így értelmét veszti a retorika, s csupán okoskodás. Azaz, a kommunikációs hibák tömkelegét nem nevezném valós, lényegi különbségnek. A KDNP egyébként valóban létező "függetlenedési vágyát" megértem, de a saját infrastruktúra hiányában még ennek (függetlenedés/be nem olvadás) előkészületét látjuk, nem hiszem, hogy jelen pillanatban a párt kész efféle külön útra. A Fidesz részéről is érezhető, hogy a KDNP-re nem, mint beolvasztandó sejtre (lásd. MDF, FKGP, MIÉP) tekint, hanem erősítendő partnerre.

Alamio 2011.03.08. 20:03:34

@Dáriusz Dániel: Lehet hogy csupán okoskodás, de ezáltal több szavazó érzi úgy, hogy véleménye képviselve van, ezáltal jobban lefedik a politikai palettát. Van KDNP-nézet, és van Fidesz-nézet a kormányon belül. Azaz megtalálhatja magának a tetszőt a keresztény-radikális (sose abortusz), a mérsékelt konzervatív (reális helyzetben legyen abortusz), és a liberális is (egyéni döntési szabadság, azaz bármikor abortusz).

Az abortusz témáját azért tettem mellé, mert jó illusztráció.

Dáriusz Dániel 2011.03.08. 20:05:19

Továbbá már a cím is hibás. A liberális demokrácia csak Heller Ágnes fejében létezik (Magyarországon), valójában az autoriter rendszer és a részleges demokrácia között vagyunk. A liberális demokrácia szintje utópista elképzelés, Svájc jutott el részvételi demokrácia magaslatára... pedig nagyobb a demokratikus felfogás társadalmi hagyománya...

Dáriusz Dániel 2011.03.08. 20:07:30

"ezáltal több szavazó érzi úgy, hogy véleménye képviselve van"-pont erre utaltam, hogy csupán kommunikációs technika, nem valódi vélemény, ami jó eszköz, de erkölcsileg aggályos...

Várúr 2011.03.08. 20:14:56

@Alamio:
Abszolút egyetértünk.

Várúr 2011.03.08. 20:19:33

@fakopács:
neked és a hozzád hasonlóknak tőlem egy jó kilencven kilós pofon kéne. Ha sokat erőlködsz,
megkaphatod. Éppúgy, ahogy többui elvbarátod, akinek az az érve, hogy "paraszt" vagyok.
De legalább nem ilyen takony "liberális".

Melchi Zadok 2011.03.08. 20:32:06

@Alamio: ok, értem. :) részemről ennyi volt. pá!

Alamio 2011.03.08. 20:34:00

@Dáriusz Dániel: A demokráciára nincsen objektív mérőeszköz. Eleve a mienk egy képviseleti demokrácia, Svájc meg csaknem teljesen közvetlen.

Amúgy mit értesz liberális demokrácia alatt? Csak hogy tudjuk, miről beszélünk.
Nekem politika-történetileg a liberális demokrácia a választójogon keresztül ez: egyenlő, titkos, és mindenkire kiterjedő választójog. És ez minimális anyagi és intellektuális cenzussal meg is valósul (utóbbi létét vannak akik tagadják, de azért olvasni tudni kell a kitöltéshez, és 18 alatt sem szavazol).

Dáriusz Dániel 2011.03.08. 20:58:54

@Alamio:
A demokráciára van egy politikatudományban kialakult 5 fokú skála: autoriter rendszer (Kína)-részleges (Magyarország, USA, Oroszország)-képviseleti (Németország, Ausztria)-közvetlen(Svájc)-(liberális) demokrácia(ilyenre nincs példa).
Autoriter rendszertől a liberális demokráciáig fokozatos gazdasági és szabadságjog megvalósulás van (pontosabban autoriter rendszerben akár ezen jogok korlátozottak, nincsenek). Tehát lehetnek absztrakt jogaink, de mögé erőforrás is szükséges... és a gazdasági liberalizmus (lásd USA) a szabadságjogok kiüresedését (pl.: eü ellátáshoz való jog-eü ellátás gazdagok privilégiuma, irreális nem alanyi biztosítás miatt) okozza.
süti beállítások módosítása