Kóczián Péter

A politikáról és az életről szól

_

HTML doboz

Bajnai lett az ellenzék frontembere

2012.10.23. 20:35 Kóczián Péter

Szerintem a mai tüntetéssel eldőlt, hogy Bajnai Gordon vezeti majd a 2014 után megalakuló kormányt, ha az ellenzék győz a választásokon.

Másképpen megközelítve, nincs esélye annak, hogy az MSZP jelöltje legyen a miniszterelnök.

Leszámítva azt az esetet, ha Bajnai az MSZP jelöltje is lesz.

A mai belpolitikában, a Fidesz túlnyomásos jelenléte mellett ugyanis csak az számít, aki látszik,  s akit nem kísér undor és elutasítás. A mai politikai térben az október 23-i rendezvény nem csak egy a sok közül, hanem kiemelt jelentőséggel bír. 

Hiába csak 20 ezer, 30 ezer ember ment el a Millás tüntetésre, s jóval több a kormánypártira, az ellenzéki oldalon csak a Milla/Szolidaritás szerveződés és mostantól Bajnai mondhatja azt, hogy hívószavukra érzékelhető mennyiségű ember hajlandó kinyilvánítani a támogatását egy nyilvános rendezvényen. 

Az MSZP nem adta fel a reményt, hogy van még esélye saját miniszterelnököt állítani. Erre utalt Mesterházy Attila mai, pár száz ember előtt elmondott beszéde.

Nem biztos, hogy 2012-ben egy olyan pártnak, amely a Millával szemben már bizonyított egy választáson, még jobban be kéne húznia a fülét-farkát. 2010-ben Mesterházy vezetésével megőriztek egy millió szavazót, az MSZP mögött a a közvélemény- kutatások szerint is bizonyítottan állnak szavazók.

Velük szemben sem a Milla, sem Bajnai nem bizonyította, hogy akár csak egy fia szavazót is meg tudna szólítani.

Azt sem lehet mondani, hogy mai gyűlésen bejelentett Együtt 2014-ért olyan nagyon büszke lehet a támogatottságára, lásd az alacsony részvételt a mai rendezvényen. De ez még mindig több, mint ahányan az MSZP rendezvényen voltak. 

Apropó, nagyon örülnék, ha lenne olyan közvélemény- kutató/ vagy megrendelő, amely saját kíváncsisága okán felmérné és közzétenné Bajnai és a Milla/Szolidaritás népszerűségét az MSZP szavazók és a nem választók között. Ez ugyanis majd meghatározó lesz abban, hogyan dönt az MSZP az Együtt 2014 támogatásáról.

Az MSZP esélye a színfalak mögötti egyezkedésben rejlik, ha igaz az, hogy a szimbolikus térben folyó csatát elvesztették, s a Milla és Bajnai nyerte azt meg a miniszterelnöki, frontemberi poszt esetében.

Az MSZP döntése, hogy a szakpolitikai programok kidolgozásával foglalkozik, valószínűleg senkit nem ráz majd meg, pedig a 2014 után kialakuló kormányzás egyik kulcskérdésében nyitnak frontot a szocialisták, akik igen jók szakpolitikai programok gyártásában.

Ezek azok a 10-30 oldalas, a készítőkön és a politikai junkie-kon kívül más által nem forgatott anyagok, amelyek mindig eldöntik, hogy a pénzelosztás és a (szak)politika-csinálás mindennapjaiban milyen elképzelések érvényesülnek. Az effajta elképzelések pedig sokszor – nem mindig, persze – a közpénz elköltésének irányát is kijelölik. Ezzel együtt azt is meghatározzák, hogy melyik érdekeltség, csoport, üzleti kör juthat állami megrendeléshez. Ne legyen kétségünk, az ilyesmi nem a Fidesz választási vereségével ér majd véget.  

A mai nap után nekem úgy tűnik, hogy a Milla, a Szolidaritás és Bajnai szimbolikus térfoglalása után az MSZP a választók csak igen kis csoportjait érdeklő szakkérdéseken keresztül akarja majd érvényesíteni a befolyását. Ez nem csak a kormányprogram megírásáról szóló vállalkozás – az MSZP esetében a szakpolitikai program gyártása mindig a szakember –bázis felrázását és rekrutációját is jelenti.

Azaz, ha győz az Egyetértés 2014-ben, akkor a frontemberek mögött, a szakapparátusok élén és soraiban az MSZP holdudvara is erős pozíciókat foglal majd el. 

Ez lesz az a minimum, amit az MSZP el akar majd érni az új választási szövetség támogatásáért cserébe.

Feltéve persze, ha nem tartanak ki a most öngyilkos ötletnek tűnő külön indulás mellett, amelynek - a mai nap után úgy tűnik - csekély lenne a támogatottsága.

 

48 komment · 3 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://koczianpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr774865196

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nem sikerült a Békemenetnek újabb rekordot döntenie, csak nem lett meg a 40 millió résztvevő 2012.10.24. 13:11:53

Olvasd a kormányhoz hű forrásokat, rögtön megtudhatod, hogy Orbán beszéde mennyire energikus és jó volt, a Kossuth téren lévő tömeg pedig simán hússzor (megjegyzés: az ötvenszer, százszor vagy milliószor is mehetett volna, ne romboljuk vezérünk te...

Trackback: Politikai elvonókúra 2012.10.24. 11:16:50

Növekvő népszerűségünk ellenére hamarosan fel kell hagynunk politikai témájú cikkeinkkel. Nem a cenzúra, vagy annak első számú magyarországi helytartója, az NMHH ítél minket hallgatásra, hanem az egyik legsúlyosabb szenvedélybetegség.   Az e...

Trackback: 56 + 56 (fotógaléria a Milla tüntetésről) 2012.10.23. 21:36:26

Jó volt a napsütés, jó volt a szokott tömeg, jó volt, hogy egyre több személyes ismerőssel futottam össze (itt egy volt kolléga, ott egy szomszéd, amott egy jóbarát szülei), és jó volt, hogy most már nem csak szócséplés volt, hanem konkrét cselekvés, p...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

balage_81 reloaded (törölt) 2012.10.24. 09:28:29

az LMP-t és a DK-t elegánsan kihagytad az elemzésből, jóllehet az ő 6-8%-uk eldöntheti az ügyet a fidesz vagy az ellenzék javára. ezzel együtt úgy látom, inkább mesterházyt kéne meggyőzni, hogy térjen észhez, mert ez a pali vállalhatatlanul gyenge és középszerű, és soha az életben nem lesz miniszterelnök

Szélmalomharcos 2012.10.24. 09:29:38

Bajnaival lényegében Gyurcsány jelentkezett be a fiatalabb protestszavazók táborába. Ő a kommer nagymamik és nagypapik szegmenséből kanyarítja le a maga szűk, de könnyen aktivizálható szavazótáborát, Bajnai meg az ifjúnarkós forradalmárok körében lehet népszerű. Így együtt már van esélyük az 5 százalékra, a taktika tehát nem rossz

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.24. 09:49:10

Vagy Bajnai vagy TGM. Együtt a kettő nem megy. Még szerencse, hogy Bajnai volt a végén, így az maradt meg az emberekben, nem TGM marxista zagyvasága. Ráadául Bajnai nyíltan el is határolódott a marxizmustól.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.10.24. 09:51:49

@Szélmalomharcos: Azt ugye tudod, hogy a felmérések szerint külön-külön eléri az 5%-ot a DK és az LMP, valamint párttá alakulása esetén elérné a Szolidaritás és a Milla is? És a szavazni akaró, de pártot meg nem jelölő szavazók körében Bajnai a legnépszerűbb, Orbánt jóval megelőzve?

balage_81 reloaded (törölt) 2012.10.24. 09:57:18

@online távmunkás: tudja ő azt pontosan, azért van befosva és azért jár a haverjaival szétkommentelni az ilyen blogokat.

@Max Birca - Gondolkodni Próbáló Lény: TGM tegnap Havas műsorában maga ismerte el, hogy az ő elveit egyetlen erő sem támogatja. ez a faszi lassan saját magától is elhatárolódik. mivel semmilyen mozgalma nincs, a véleménye csak az övé, jó arra, hogy kitöltse a műsoridőt ilyen rendezvényeken.

nu pagagyí 2012.10.24. 09:59:32

Sokan voltak a Millán, nem kell elhinni a Pintér-féle belügy hazugságait. Az adott terület amúgy tele volt és oda lényegesen többen férnek el 20 ezernél.

@Szélmalomharcos: Bajnai nem Gyurcsány. Annyi igaz abból amit mondasz, hogy az általa elképzelt helyre jelentkezett be Bajnai (a Szolidaritással és a Millával szövetségben), azzal a különbséggel, hogy róla el is hihetik a jobboldali demokraták is, hogy az ő miniszterelnökük is lehet. A szövetség nyitott azok felé is, akik kiábrándultak az Orbán-kormány tetteiből, a közjogi dúlásból, a korrupció intézményesítéséből, a demokrácia és a köztársaság sárbatiprásából, a terméketlen nemzetieskedésből és szabadságharcból.

kzoltana 2012.10.24. 09:59:47

Bajnai? Tényleg?
Kósa Lajos elküldte a szocikat kétszer is egy nap alatt. Nagyon elvétette a célpontot.
www.vagy.hu/tartalom/cikk/3187_unnepi_partbeszed

balage_81 reloaded (törölt) 2012.10.24. 10:04:19

@kzoltana: kósa az ország egyik legbutább, legprimitívebb politikusa. valahányszor hallom a palit megszólalni, mindig az jut eszembe, ez hogy a f...ba kerülhetett a politikába? még a gombnyomogató és a fidesz-szinthez is kevés. egyszerűen egy rém tehetségtelen vidéki tahó, aki emberkedni akar a fővárosban. nem is csoda, hogy a nagyfiúk között nem kap szerepet

tothh · http://polizis.blog.hu 2012.10.24. 10:05:05

Véleményem szerint Bajnai a lehető legjobb stratégiát követte. Pontosan ilyen mozgalom indítására volt szüksége. Ha ez megerősödik, pártosodhat is, és egy esetleges (kényszer)szövetségben domináló pozícióra is szert tehet.

Jó ötlet, hogy az Együtt 2014 támogatottságát föl kéne mérni, de nem csak az MSZP szavazók körében, hanem mindenkiében.

Ha a kormánypárt támogatottságán nem következik be lényegesebb törés (értsd mínusz többszázezer szavazó) akkor kénytelen lesz a kormányváltást akaró tábor kényszerszövetséget kötni. Az viszont tényleg csak kényszerszövetség lesz, mert együtt kormányozni nézetem szerint nem nagyon lennének képtelenek.

Ekkor pedig meg kell mondani jó előre, hogy mihez kezdenek a Fidesz legyőzése esetén. Hiszen, amikor a fülkében a potenciális választó dönt, nem biztos, hogy a mai többség szívesen adná egy olyan megoldásra a fejét, amelynek az a lényege, hogy a szocialista politikusok megint szépen fölosztják egymás között a minisztériumi meg államtitkári pozíciókat. A jelenleg politikailag hontalanok jelentős része EZÉRT biztos nem szavazna egy egységes ellenzékre. És ezt a Fidesz jelenleg pontosan tudja. Ezért érdekük nekik is (mert ne tévedjünk, a Fidesz rengeteget dolgozik a Fidesz-MSZP kétpólusú rendszer fenntartásáért/visszahozásáért).

Az MSZP meg szemmel láthatóan azt gondolja, pontosan elég ha nem csinál semmit, mert az inga majd úgyis visszalendül.

Szerintem Bajnai többek között ezen mentalitás miatt is jól tette, hogy meg sem említette a szocialisták nevét.

Arbet 2012.10.24. 10:19:46

Bajnai nem tényező. AVH-s apuka kis mutyikölke. Ha ilyet szavaz meg az ország 2014-ben akkor az önmaga olyan abszurd paródiája, hogy itt már senki sem csodálkozik semmin. Bajnai kiegyenesíti a lejtőt amin már Orbánék is ezerrel száguldanak lefelé.

Köszöjük a médiának ez a nagyszerű erőltetést.

Ez az ország egy nagy hányinger.

Szélmalomharcos 2012.10.24. 10:21:05

@online távmunkás: "a felmérések szerint külön-külön eléri az 5%-ot a DK és az LMP, valamint párttá alakulása esetén elérné a Szolidaritás és a Milla is"

A Milla már önmagában képes a voksok 25%-ának a megszerzésére (4 millió választóból 1 millió). Sőt ha átnevezitek Kétmillának, akkor a felét is megszerezheti! És ne felejtsd ki a Kétfarkú kutyát meg a 4K-t sem a felsorolásból!

Szélmalomharcos 2012.10.24. 10:29:28

@Arbet:
Szerintem inkább mókuskerék-ország vagyunk: se felfelé se lefelé nem mozdul a mókus, csak tekeri ezerrel.

Orbán azzal tudott nyerni, hogy Gyurcsány volt az ellenfele, Gyurcsány meg azzal próbál hogy Orbánt démonizálja. Most beszállt még a ringbe a pöcshuszár Bajnai, akit lepöccint majd a lováról a gazda, ha elvégezte a feladatát

is 2012.10.24. 10:31:59

lemaradt a poszt végéről az utolsó szó a nagy kapkodásban: ...Budapesten.

@Szélmalomharcos: "Bajnaival lényegében Gyurcsány jelentkezett be a fiatalabb protestszavazók táborába. "

Te vagy tényleg ilyen hülye vagy, vagy fizetnek neked ezért a kommentért.

pucros 2012.10.24. 10:33:04

Az MSZP meg a DK ugyanolyan probléma Bajnainak, amilyen a Jobbik volt Fidesznek.

A szavazóik, azok kellenének, miközben a pártok maguk elriasztanak más szavazókat.

Mindenki tudja, hogy ezekben a pártokban olyan politikusok ülnek, akiknek egyetlen esélyük az egzisztenciális boldogulásra, hogy majd egyszer megint a befolyásukat konvertálják jövedelemmé.

És már most érezhető a "velük is meg nélkülük is" lavírozás Bajnai magatartásában. Nem fog ez így sokáig működni .

Szevasztok 2012.10.24. 10:35:52

A választás(ok) előtt összefogni csak az egyéni jelöltek miatt szükséges, listán minden párt indulhat akár teljesen külön (persze azért a küszöbre figyelni érdemes). Az eredmények ismeretében aztán majd jön a matematika - de az teljesen más tészta...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.10.24. 10:42:15

@Szélmalomharcos: Látom, te is nagyon komolyan vívod a szélmalomharcodat :)

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.10.24. 10:49:43

"A mai belpolitikában, a Fidesz túlnyomásos jelenléte mellett ugyanis csak az számít, aki látszik"

Az itt a gyengeség, hogy a Milla és Bajnai a közvélemény-kutatásokban nem látszik. Tehát ha nem lehet majd 2013 végén megmutatni, hogy mennyien vannak Bajnai mögött, akkor lehet az MSZP-nek saját jelöltje.

Akkor is, ha Bajnai nem tudja az LMP-t behozni az összefogásba. És akkor is, ha az MSZP egymaga nyerni tud.

"Hiába csak 20 ezer, 30 ezer ember ment el a Millás tüntetésre, s jóval több a kormánypártira, az ellenzéki oldalon csak a Milla/Szolidaritás szerveződés és mostantól Bajnai mondhatja azt, hogy hívószavukra érzékelhető mennyiségű ember hajlandó kinyilvánítani a támogatását egy nyilvános rendezvényen. "

A trend az, hogy egyre kevesebb. A Milla maga bukik. Hogy Bajnai mit tud kihozni a dologból, az más. De nehéz lesz. 20ezer tüntető az nagyon kevés szavazat.

"Apropó, nagyon örülnék, ha lenne olyan közvélemény- kutató/ vagy megrendelő, amely saját kíváncsisága okán felmérné és közzétenné Bajnai és a Milla/Szolidaritás népszerűségét az MSZP szavazók és a nem választók között. Ez ugyanis majd meghatározó lesz abban, hogyan dönt az MSZP az Együtt 2014 támogatásáról."

Majd az MSZP rendel egy ilyet, ha van esze.

Kissé eklektikus írás. Sok ellenérvet tartalmaz saját állításaival szemben. Önmagát is cáfolja.

főcsévészke 2012.10.24. 10:51:37

Mesterházi vállalhatatlanul gyenge, de mitől változott meg tánc és koplalóművészünk véleménye Gordonkáról? Korábban a millás fellépését igen rossz ötletnek tartotta.

kifordított nagyanyó 2012.10.24. 11:13:27

Ez egy olyan kicsit odaszólok mindegyiknek típusú írás lett.Mármint,hogy az ellenzékieket szólja le egy kicsit.

Arbet 2012.10.24. 11:20:35

@is: Ha jól látom itt te vagy a fizetett bérkommenter.

Bajnai pedig Gyurcsány, Schiffer, Kóka stb.. puszi.. akarom mondani mutyipajtása.

Ezen semmi sem változtat.. még a Haza és Haladás alapítvány sem. Bajnai mindig is egy mutyikirály marad és nem egy szakember.

zajos1 2012.10.24. 11:28:36

@nu pagagyí: Nem férnek el többen...

Arbet 2012.10.24. 11:33:26

@nu pagagyí: Te elhiszed, hogy amit magad alá piszkítasz abból arany lesz? :) Csak aki ezt elhiszi az bízik Bajnaiban. Az értelmi színvonalát az ilyen embernek nem kell megkérdőjelezni, hisz látszik neki mi adatott.

political ideology 2012.10.24. 11:41:14

Azért az egy picit vicces hogy X év szoci Bajnaistb.. baszakodás után van 2 év Fidesz faszság...és 2év!!!! után már a gordonka kint hupákol a gyurcsánnyal hogy "le kell váltani ezt a rezsimet" persze ilyenkor mindenki barát aki ellenzék...mindenkire szüksége van stb.....képben van ez a barom? plussz én személy szerint CSAK miatta nem mentem ki a millára.
Persze..ő már szembenézett a bűneivel :DDD meg az anyád punája.

political ideology 2012.10.24. 11:49:20

..az ATV s bárenceket meg rühellem. HírTV dézsávü.

Mérges 1234 2012.10.24. 11:52:05

@eManuel:

"A kétharmados forradalom egyébként abban is magyar kuriózum volt, hogy fő csapásiránya pont a forradalmi többséget létrehozó magyarok nagy része ellen irányult. A munkások, értelmiségiek, tanárok, egészségügyi dolgozók, általában a közszféra munkavállalói valamint a hazai kis-és közepes vállalkozások ellen, akik nélkül pedig nincs és nem is lehet magyar jövő. Ráadásul tették ezt úgy, hogy a forradalmi harcot jórészben a munkahelyteremtés címszó alatt hajtották végre, amelynek gyászos eredményét az utólag súlyos pénzekbe kerülő indoklásnélküli elbocsájtásokban, a versenyszféra létszámcsökkenésében, a rabszolgakódexnek nevezhető munkajogi szabályozásban, az éhhalált jelentő bérekért foglalkoztatott közmunkások létszámának erőteljes növekedésében láthatjuk."

Ez egy kifejezette jobboldali portálról való.

Érdemes rajta elgondolkodni.

A "baloldalnak" nincs keresnivalója a politikában, de azt be kell látni, hogy Viktorék kormányzása nem diadalmenet.

barli 2012.10.24. 11:58:45

@tothh: én arra is kíváncsi lennék, hogy a tegnapi tömegböl mennyi volt a szoci szavazó. El tudom képzelni, hogy az mszpsek direkte örülnek a lehetöségnek, hogy kimehetnek az utcára, és érezhetik, hogy hú mennyien vannak már megint.
Szvsz ha az együtt2014 párttá alakulna és elhatárolódna legalább a gyurcsánytól, nagyobb esélye lenne gyöznie ÉS valami változást elkezdenie, mintha ígyúgy összebútorozna az mszp vel és/vagy a DK-val

zajos1 2012.10.24. 12:03:32

@barli: Milla, ugyanúgy szadesz propaganda lesz mint anno, TGM szerepe biztosan erre utal...

Arbet 2012.10.24. 12:21:42

Aki még hisz Hófehérkében, Csipkerózsikában a hétfejű sárkányban, Bajnaiban, annak ajánlom figyelmébe:

hu.wikipedia.org/wiki/Bajnai_Gordon

atlatszo.hu/2012/10/15/kis-oligarchatarozo-bajnai-gordon/

Olvasgass szerintem róla, nem kell nagy ész hozzá, hogy meglásd hány milliárd szálon kötődik a rezsimhez Bajnai. Gyurcsányklón. Ha a te gyomrod ezt beveszi, akkor rágcsáld szorgalmasan.

pástétom 2012.10.24. 12:38:17

"Azt sem lehet mondani, hogy mai gyűlésen bejelentett Együtt 2014-ért olyan nagyon büszke lehet a támogatottságára, lásd az alacsony részvételt a mai rendezvényen. De ez még mindig több, mint ahányan az MSZP rendezvényen voltak."

Nem demonstráció-részvételt kell nyerni, hanem választást.

Csetepaté márki 2012.10.24. 12:51:58

"a szocialisták, akik igen jók szakpolitikai programok gyártásában"

Programot kell gyärtani? Ebben, azt hiszem, Gyurcsäny a legjobb! Mennyi kell?

miskabá 2012.10.24. 12:57:24

@Csetepaté márki:
Száz apró lépés után ezer Apró trükk

Parajpuding 2012.10.24. 13:03:12

@Arbet: Nem az ország a hányinger, hanem a magadfajta egyedektől a közérzet. De te azért csak ugasd a holdat. Másra nemigen vagytok jók.

Mérges 1234 2012.10.24. 13:08:48

@Arbet:

Ennyi, lehet Viktorék nem a legfaszányosabb csávók, sőt nagyon nem.

De Bajnai féle csávókra lecserélni, igen komoly hiba lenne.

Nem lehetne valami igazi rendes erkölcsös embert elővasdászni, vagy ott fennt nincs is már olyan????

czjanos 2012.10.24. 13:16:55

@Arbet: Nem jól tudod: Dzsingisz kán volt az apja.

debreceni.blog 2012.10.24. 13:25:34

"Vannak az amatőrök és vannak a profik. Az egyik tudással alkalmazkodott a körülményekhez, a másik erővel akarja megváltoztatni a körülményeket."

www.vagy.hu/tartalom/cikk/3192_bajnai_fel_ora_alatt_atrajzolta_a_politikai_terkepet

Wolff 2012.10.24. 13:32:35

Először úgy tűnt csak szőrszálhasogatás lenne, de miután megjött Brendel Mátyás is a hülyeségeivel érdemes leszögezni, hogy
a, a Milla tüntetésén biztosan a többszöröse jelent meg a 20-30 ezer főnek. Többen voltak, mint az eddigi legnagyobb tüntetésükön ez a helyszínen meglehetősen biztos volt.
b, A Békemeneten meg biztosan nem voltak többen, mint a Millán. Nem csupán Szily beszámolóját érdemes elolvasni az üres Kossuth tér, feltorlódott Alkotmány utca problémáról. Csak egy gyors számolás, vegyünk egy folyamatosan haladó, de nem alakzatban, ütemesen menetelő tömeget. Egy-egy sornak nagyjából 1 m-re lesz szüksége, elvégre kell a lépéshossz nekik is és az utánuk jövőknek is.Ha 20 fő szélességű a menetoszlop, akkor 100 m-en 2000 fő halad. 1 km-en 20000 fő. Az Alkotmány utca Kossuth téri torkolata és a Margit híd pesti hídfője közt a Nyugati pályaudvart érintve 1.6 km a távolság, vagyis egy 32000 fős menet már képes teljesen megtölteni. NB. ezzel a számítással még ahhoz sem kell 70000 ember, hogy ez az oszlop elérjen a Széna tárig! Higgyük el, nem véletlen a menetelés, optikailag hatalmasnak mutathat tömegeket.

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2012.10.24. 13:36:30

Lemond a fideszes alpolgármester, külföldre megy dolgozni, elhagyja a süllyedő hajót!
Lemond alpolgármesteri címéről Varga Tamás, Siklós fideszes alpolgármestere, értesült a hírről a Dunántúli Napló. Külföldön dolgozhat a jövőben. Komlón és Harkányban is vannak olyan jobboldali képviselők, akik külföldön keresik a boldogulást.
Mik ezek?

Lemond siklósi alpolgármesteri címéről Varga Tamás, a Tenkes-hegyi város fiatal fideszes politikusa, aki a máriagyűdi (siklósi egyes) egyéni választókerületből került be a testületbe, értesült a hírről a Dunántúli Napló.

Varga Tamás megkeresésünkre megerősítette a hírt, hozzátéve, hogy a döntés megszületett már a fejében, de az okokról csupán annyit szeretne most mondani, hogy kapott egy visszautasíthatatlan ajánlatot külföldről, az idegenforgalom területéről, ott folytatja majd karrierjét.

Nem úgy Komlón, ahol el is olvadhat a kormánypárti többség, ha két fideszes képviselő, Simon János és Mink Ernő lemondanak. Mindketten külföldön dolgoznak ugyanis már.

Komlón ma kilenc fideszes képviselő van a tizenhárom fős testületben, de a fideszesek amiatt nem aggódnak igazán, mert a független képviselő, és két helyi egyesületet képviselő városatya is koalíciós partnereik. Mindemellett bíznak abban is, hogy ha lesz időközi választás, azon az ő képviselőik győznek.

Harkányban is van olyan képviselő, Vida Ernő személyében, aki megválasztását követően vállalt munkát külföldön. A független, de jobboldali kötődésű orvos-jogász végzettségű Vida tudomásunk szerint Németországban vállalt munkát orvosként. Ő eddig ügyelt arra, hogy ne fusson ki az egy évből, de a legtöbb testületi ülésen tavalyi külföldre távozása óta nem vett részt.

Hunor Levente 2012.10.24. 13:52:55

@Max Birca - Gondolkodni Próbáló Lény: TGM mint a régi SZDSZ fontos alakja a liberalizmust képviselte (és nem a marxizmust).
Az emberi méltóságot említette, amit a felvilágosodásból eredeztetett és a felebaráti szeretetet, amit a kereszténységből.
Neked (vallási béklyózottnak) biztos ez is marxizmus, illetve bármire ráfogod a prekoncepciód.
A nép hatalmának visszaállításáról, a demokráciáról beszélt, az se éppen marxizmus. (Azt mondta: a nép az, amely tudja, hogy mi a közjó, tudja mi a közérdek. A klasszikus szabadság, egyenlőség, testvériség eszméje se marxizmus.)
Legfeljebb az, hogy szegény öregek hányan fagynak meg télen stb. tekinthető marxista demagógiának, azonban Orbán alatt romlott a helyzet és egyre többeknek vannak megélhetési gondjai. (A 3 millió koldus túlzás, de szónoklatról van szó.) A gyerekek hazugságra tanítása és az iskolák elvétele (itt egyből az egyházi kézbe adás ugrik be) kapcsán is van némi igaza, a nyuggerezésben dettó. youtu.be/-s-1ogj3n4I

Tehát TGM beszédében nem volt semmilyen marxista zagyvaság. Ordas csúsztatás, hazugság amit állítasz.

Arbet 2012.10.24. 13:56:14

@Parajpuding: He? A magamfajta ember adózik tisztességesen, hogy a sok politikus elszámoltathassa még a haveri vacsorákat is a 8 óra parlamenti alvás után. Egyedül annak van joga beleszólni a politikába aki mindent megtesz ezért a kis vacak országért. És ha Orbán után nem egy szutykos Bajnait szeretnénk látni, akkor jogunk van tisztességes politikát követelnünk a slepp helyett.

Nem tudom, hogy mennyit jársz külföldön, de az, hogy a magyar szó szinonimája a cigány az nekem annyira nem tetszik.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.24. 14:23:26

@Hunor Levente:

Ne sértegetsd TGM-et. Nagyon megsértődne, ha olvasná, hogy leliberálisoztad őt. S beszéde marxista volt, nem liberális.

Olvasd el a beszédét. Lásd pl. a nemzetközi pénzintézetek elleni mondatait.

magyar ember teli szájjal 2012.10.24. 16:08:51

Szerintem nincs igazad. Az mszpnek semmiféle szakpolitikája nincs már rég, ez napvilágra is került egy anyagukból.

Hunor Levente 2012.10.24. 16:40:53

@Max, A Gondolkodni Próbáló Birca: Be is linkeltem a beszédét, nem tűnt fel? Nagy részét ide beírtam. Persze neked falra hányt borsó. Az SZDSZ-es tevékenységét akkor sem tudod elhazudni. A liberalizmushoz TGM-nek (rajtad kívül) mindenki számára nyilvánvalóan köze van. Egyébként lehet van neki valami marxista nézete is, de ha ő lenne a világ legnagyobb marxistája, ez az ominózus beszéde akkor sem volt marxista. (Az meg egy külön sztori, hogy a marxista ideológiával mi a baj, és manapság ki akarná átültetni a gyakorlatba. Például a te vallásos maszlagodnál a marxizmus sem feltétlenül rosszabb.)
Annak külön megvan a maga bája ahogy homofóbként okítanál arról, mondanád meg ki számít liberálisnak.

(A nemzetközi pénzintézetek ellen TGM történetesen nem mondott semmit, az Orbán-kormány viselkedését kritizálta: "A kormány engedelmesen végrehajtja a nemzetközi pénzügyi intézmények által megkövetelt megszorító intézkedéseket, majd ugyanezen megszorító intézkedések ellen tüntetéseket szervez.")

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.24. 17:26:38

@Hunor Levente:

"Az SZDSZ-es tevékenységét akkor sem tudod elhazudni. A liberalizmushoz TGM-nek (rajtad kívül) mindenki számára nyilvánvalóan köze van."

Köze VOLT. Ki tagadná, hogy TGM a 90-es években kiváló jobboldali liberális írásokat írt? De ez a múlt. Ő maga mondja el, hogy véleménye megváltozott az ezredforduló körül.

www.nol.hu/archivum/archiv-339996

Ma már antiliberálisnak mondja magát. Miért akarod ezt tőle elvitatni?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.24. 17:27:12

@Hunor Levente:

"Az meg egy külön sztori, hogy a marxista ideológiával mi a baj"

Csak az, hogy téveszme és rentege szenvedést okozott...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.24. 17:28:09

@Hunor Levente:

"Annak külön megvan a maga bája ahogy homofóbként okítanál arról, mondanád meg ki számít liberálisnak."

Én magam homofób vagyok és liberális. Ebben nincs semmi ellentmondás.
süti beállítások módosítása