Kóczián Péter

A politikáról és az életről szól

_

HTML doboz

Orbán és Bibó: az újrapozícionálás hamvába holt kísérlete

2007.02.14. 23:44 Kóczián Péter

Orbán Viktor a múlt héten fontos mondatot mondott, amikor a kommunistaellenességet megpróbálta elválasztani a szélsőjobboldaltól és a fasizmustól. De csak egy mondattöredékre futotta ez erejéből.

Orbán Bibó István történetével példálózott. A Népszabadság tudósítása szerint
„ Orbán Viktor felidézte azt a pillanatot, amikor Bibó István 1956 novemberében már egyedül ült az Országházban, és az orosz katona nem értette, hogy ha valaki nem kommunista, akkor miért nem fasiszta”.Az analógia világos: Orbán Bibó példájából az antikommunista és antifasiszta bibói teljesítményt tartja példának.

A példázat azonban csak példázat maradt. A Fidesz elnöke egy új pozíció elfoglalása helyett visszatért szokásos szövegéhez: „Az eseményről Brüsszelben kiadott néppárti közlemény szerint ’Orbán Viktor a mai magyarországi politikai helyzet és az akkori helyzet között vont történelmi párhuzamot, amikor a mai magyar kormány hatalomgyakorlási módszereit antidemokratikusnak és hazugságra épülőnek nevezte". Orbán szavai szerint "Magyarország ma ismét bajban van, mert a ... vezetői kudarcot vallottak". Úgy vélte, a magyar emberek "ismét becsapottak, csalódottak, elkeseredettek", mert "az országot tönkretették", "hazugsággal és csalással szereztek politikai hatalmat", a "rendőrséget brutális módon bevetik", állt a Népszabadság tudósításában.
A bibói példázat azért is érdekes, mert Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is Bibó István életművébe ágyazta a maga „Szembenézés” című elemzését a közelmúltban

A két egymással élesen szembenálló politikus közös gyökérből, Bibó Istvánból merített. Ez több mint véletlen, s még akkor is érdekes, ha különböző oldalak nem először hivatkoznak ugyanarra az emberre, Bibó Istvánra. A közös nevező, a két tábor közös halmazát Bibó István alkotja.

Orbántól szokatlan fordulat ez. Bár egyetemistaként a Bibó nevét viselő szakkollégiumba járt, a kilencvenes években szinte teljesen elfeledkezett a demokratikus fejlődést kelet-európai gyökerekbe ágyazó társadalomtudós nézeteitől. A kilencvenes évekre Bibó túlságosan balosnak tűnt, s Orbán ehhez alkalmazkodott.

A brüsszeli beszéd több volt pillanatnyi fellángolásnál. A jobboldali politikus Bibó szobrát avatta fel, az életműről való hallgatása beszédes volt, s így beszédes az is, ha Bibóhoz nyúl vissza.

A gondolat, amit megfogalmazott, kísérlet volt arra, hogy saját nézeteit áthallások nélkül egy világos koordináta rendszerben helyezze el. Orbán Viktor antikommunista és antifasiszta politikusnak akarta láttatni magát, akit e két eszmerendszer tagadása nem egy újfajta totalitárius elképzelés rabjává tesz.

Gondolatainak értelmezésével nehezebb tovább menni, mert ismét a szokásos Gyurcsány-ellenes, s a jobboldal meghatározó véleményének tekintett indulatos szóhasználatához nyúlt. Ez azt jelzi, hogy bármilyen átpozícionálási kísérlet részleges lehet. az aktuális helyzet felülírja a stratégiai gondolkodást.

A nem kommunista –mégsem –fasiszta gondolatmenet alkalmat adna arra, hogy elmondja, a maga szemszögéből mit ért a demokratikus berendezkedésen. Melyek azok a kommunista és fasiszta (szélsőjobboldali) múlttól, elképzelésektől eltérő momentumok, amelyek a mai demokratikus berendezkedés kiigazítására szolgálnának. Orbán elmondhatta volna, hogy milyen demokráciát szeretne. Ez azonban ismét elmaradt.

 

A rontom –bontom politika

 

A kordonbontás során Orbán ismét az akciózó, a következményekkel sokat nem foglalkozó, a pillanatnak élő politikus figuráját adta elő. A szabadságjogok korlátozása azonban lényegesebb annál, mint hogy egy utcai performance –szal véget vessenek neki. A jobboldal vezetője azonban irtózik attól, hogy a szabadságjogokra vonatkozó gondolatait általánosítsa. A Fidesznek nincs szabadságjogokkal kapcsolatos politikája, ez derült ki az elmúlt években és a kordonbontás idején is. A Fidesz mindig tiltakozik, ha a jobboldal nem mondhatja el a véleményét, ha az igazságot szerinte sérelem éri. De kritikája soha nem válik az absztrakt – vagy ahogyan az absztrahálástól irtózó konzervatívok mondanák: a nép összes tagjára kiterjedő – szabadságjogok védelmévé. A Fidesz nem azt mondja, hogy minden ember sérelme, ha bárkinek is korlátozzák a szabadságjogát. A Fidesz politikusai nem minden egyes ember elidegeníthetetlen szabadságjogát védik, hanem a maguk táborának politikai véleményének kifejtését és érvényesülését akadályozó nézeteket.

 

Sekélyes vizeken

 

A kordonbontás szabadságjogi küzdelem. A fideszes politikusok irtóznak attól, hogy ezt így fogalmazzák meg, hiszen akkor azonnal túl közel kerülnének a liberalizmushoz, amely ma a jobboldalon a legerősebb szitokszavak egyike. Ha a szabadságjogok érvényesüléséért küzdenek, akkor tisztázniuk kellene, hogy mit értenek a szabadságon – mit szabad és mit szabad korlátozni? Hol van helye a versenynek és hol nincsen?

A Fidesz ideológiai arculatának egyik jellegzetessége, hogy csak tisztán jobboldali vagy ahhoz kötődő fogalmakkal mer dolgozni. A hívők, a keresztények, az antikommunisták pártja, amely ügyel arra, hogy még véletlenül se keveredjen olyan fogalmak vonzáskörzetébe, amelyek ideológiai elkülönültségét, unikális és vaskalapos jellegét érintenék. Gyurcsány Ferenccel az élen a szocialisták ezt nevezik maradiságnak. Holott ez csak egy saját, a rivális politikai erőtől nem szennyezett gondolati és nyelvi világ kiépítésének az igénye, amely mindenkinek szuverén joga és a politikában gyakran megfigyelhető törekvés.

Orbán Viktor jó néhány szövege olyan, mintha egy harmincas években megírt szöveget olvasnánk. Ennek az oka nem az, hogy Orbán poros könyvek közé bújt, hanem az, hogy ez az utolsó kulturális vonatkozási rendszer, amely még nem fertőződött meg a kommunista diktatúra áporodott levegőjétől, amelynek elutasítása és kiszellőztetése Orbán politikusi krédójának alapja. A baloldalnak és a liberálisoknak (főleg a baloldal felé tájékozódó liberálisoknak) a felpuhuló kommunista diktatúrában volt alkalmuk modernizálni a nyelvi és fogalmi készleteiket. A saját nyelvüket kereső jobboldaliak fejlődése 1948 után megakadt. A történelem és a világ konzervatív, jobboldali értelmezése csak 1990 után látott napvilágot, s még mindig a klasszikus szövegek megismertetésénél, elterjesztésénél tart. Nincs olyan élő hagyomány – a konzervatívok éltető ereje- - amelyhez nyúlhatnának, nincsenek kicsiszolt fogalmak, legfeljebb az antikommunista hevületbe beleillő, ma még jó lesz fogalmak.

Orbán is most tanulja a konzervativizmust. Egymásra következő nyilvános beszédeiben visszakereshetők azok a konzervatív gondolkodókat foglalkoztató problémák és válaszok, amelyek konzervatív gondolkodást meghatározzák. Isten, erkölcs, szabadság, a tradíció, mint korlát, a fejlődés, mint alapelv bírálata, a család, mint társadalomról szóló gondolkodás egységének  központi fogalommá emelése, - ezek a nem jobboldaliaknak azért hangzanak idegenül, mert a domináns kultúra baloldali befolyás alatt állt, amelynek lényege éppen e fogalmak kifigurázása, ellehetetlenítése volt. Ez meghatározza a kultúránkat, a szemléletünket. Orbán ezzel az irdatlan erővel szemben pisil saját és pártja ideológiai arculatának kialakításakor.  Beszédei a konzervatív ideológia megismerésének különböző stációit adják vissza.

 

Bibó az útkeresés egyik állomása – de csak pillanatnyi kitérő

 

Bibó István politikai és szellemi példája cselekvési és gondolatai alapot jelenthet a maga útját kivájó Orbán számára. Bibónak azonban van egy komoly korlátja: zseniális elemző és problémaértő volt, de a megoldások, az ideológiai –filozófiai keretek kialakítására nem volt módja. Szúrós paradoxonokat fogalmazott meg, de nem voltak válaszai a piac és közösség, a modernizáció és a tradíció problémáira. Pontosabban, nem a jobboldali hagyományba illeszkedő válaszai voltak.

Orbánnak tovább kell keresnie az antifasiszta antikommunizmus álláspontjából következő gondolatok építő kockáit. Amíg nem talál mást, addig azokhoz a kulturális mintákhoz nyúl majd, amelyek a baloldaltól nem fertőzöttek. Neki ugyanis folyamatosan beszélnie kell, megfogalmazni az aktuális és stratégiai szellemi pozíciókat.  A Bibóról szóló megemlékezés során addig jutott el, hogy létezik antikommunista antifasizmus. A sajtó azonban nem ezt hozta, hanem a Gyurcsányra vonatkozó kritikát és támadást.

A kordondöntés megdöbbentő kép volt. A baloldal és a jobboldal pedig élvezettel csócsálja a történteket. A határ átlépése az egyik felet a tabudöntés boldogságával, a másik felet a tabudöntés félelmével tölti el. Így senkit nem érdekel, hogy Orbán kinek a szabadságát is védi és milyen szellemi alapokra építve? Ez nem egy gondolkodásra ösztönző helyzet. A reakciókból ítélve Orbán sokkal sikeresebb, ha a pillanatnak él, s kordont dönt, mintha szellemi falakat tologat el a megszokott helyéből és ideológiai házakat újít fel.  

 

 

11 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://koczianpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr1936708

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: go now 2019.03.27. 12:27:26

Szexshop látogatás - szexshop

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bakura · http://napipolitika.blogter.hu 2007.02.15. 10:25:07

Bibó István pontos gondolatait kevesen ismerik, viszont annál jobban cseng a neve egy körben, ami viszont már nem olyan kicsi.
Lehet lesz egy harc belőle, kié legyen.
A Fidesz régen "le tudta nyúlni" a polgári és a nemzeti szavakat, nehogy a konzervatív címkét kelljen a pártjára használni.
Azóta már nagyobb a harc egy-egy szóért, örökségért.
Pl. tavaly a kampányban az SZDSZ kitalálta a "szabadság, verseny, szolidaritás" szlogent és hogy ráugrott hirtelen a szolidaritásra a Fidesz és az MSZP is...

virtus 2007.02.15. 15:03:14

Peter!

Orban Bibohoz valo viszonyarol azt irod, hogy nem lehet melyen megalapozttnak tartani, mert (1) ahelyett, hogy vegigvinne a gondolat ivet, eloveszi az aktualpolitikai paneleket, (2) Bibo nem nyujt megoldast egy mai politikus szamara, mert munkassaga inkabb kerdesfelvetesben eros.

A szabadsagjogokrol azt irod, hogy Orbannak ez csak egy idoleges taktikai fogas, mert tul liberalis gondolat ami a mai magyar jobboldaltol idegen.

A konzervativizmushoz valo viszonyarol azt irod, hogy intenziv intellektualis munkalkodast folytat Orban, ami a regi tiszta forrasokhoz kivan nyulni.

Az utolso allitassal nincs nagy baj, az erveles tobbi resze erosen tamadhato. Egyreszt Bibo kapcsan hiszen Bibo nem csak kerdez, eros allitasokat is megfogalmaz, amibol lehet meriteni a jobb oldalon.

A fo problema az a szabadsagjogok es a tiszta jobboldalisag osszegyeztethetetlensegerol tett allitas. Az angolszasz konzervativ irodalomnak - amit Magyarorszagon sokan ismernek es tisztelnek - a Fidesz kornyeken is - van eros szabadsagjogi vonulata. Tehat ez az elem a mukodokepes jobboldalisagot a kommunista befolyastol mentesen megfogalmazni akaro politikus szamara nem elerhetetlen. Alkalmazasa pedig - mas szabadsagelvu elemekkel egyutt - nem idegen a jobboldali Fidesztol sem. Folyamatos vonal retorikajaban a szabadsag tiszeletenek emlitese.

A jobboldalt valoban hihetetlen erovel cimkezik antidemokratikusnak, totalitarianusnak - ez a gyurcsanyi retorika egyik immar brutalisan eros alapeleme. Ebben az esetben a szabadsagjogok es az antifasizmus hangsulyozasa racionalis es jogos vedelmi reakcio - nem csak taktikai okobol.

Szerintem a rendorseg felemet kelto tulkapasai, a titkosszolgalati informaciok rendszeres politikailag manipulativ alkalmazasa, illetve az ellenzek antidemokratikussa nyilvanitasaval kialitott kilovesi engedely eleg eros elmenyek, hogy a szabadsagjogok elemi fontossagara ravilagitsak a figyelmet a jobboldal vezetoje szamara.

rás 2007.02.15. 21:04:54

Idővel azért észre kéne venni, hogy - még konvencióként is - mennyire értelmetlen az MSZP-vel és a Fidesszel kapcsolatban bal-, illetve jobboldalról beszélni.

Plebejus · http://www.plebejus.blog.hu 2007.02.16. 11:30:17

rás-sal értek egyet. Nincsenek itt már elvek. A hatalomról és a vele járó finomságokról van szó csupán. Bizsnyec ez is, mint a hamburger.

A magam részéről többé nem érdekel a politikusok lelke, vágya. Amelyik többet kedvez nekem, azt pártolom. Amelyik elvesz, adót emel, helyzetet ront, attól elfordulok.

Aki itt él falun, tudja: Ez a legokosabb választás.

urbangeri · http://blogtika.blogter.hu 2007.02.16. 13:23:44

ja egyetértek vörös lassiez fair kapitalisták a szociknál, akik mindehez sokkal jobban hozzáférnek, miközben a szociálisan érzékenynek próbálják beállítani magukat. "A legegyenlőbbek az egyenlők között."


Osztályharcos, bolsevik retorikát folytató Fidesz, aki meg tök egytémájú, és antidemokratikus is. Az elitcserén kívül nem mond semmit, csak üres frázisokat puffogtat. Na persze a haza fényre derül, ha naponta legalább hússzor mondjuk, hogy magyar nemzet. Gondolkodni nem is kell, elég a mantra.
Ja és aki nem velük van az nem is magyar: szalámi taktikát Rákosi Mátyástól vegyetek!

plebejus: nem olyan egyszerű, mert aki ma elvesz, az még holnap vissza is fizethet kamatostul. De hogy erre ki is képes, ahhoz viszont informálódni kell. Ami meg költséges szórakozás.

Bakura az okostojás · http://napipolitika.blogter.hu 2007.02.17. 09:42:31

Plebejus: Néha népszerűtlen intézkedéseket is kell hozni. 1998 és 2006 köz egyik kormány sem tett ilyet. Látható, hová jutottunk...

tás 2007.02.17. 17:24:21

prokator: gratulálok a nickhez méltó brilliáns érveléshez.

Naszály 2007.02.18. 09:18:28

Na végre..Hol a bánatba volt eddig,jóember.?
Az ember hülyét kapott a sok eszement jobb-
oldli "ujságiró"tól.Végre 1 azaz egy db értelmes megjelent azon az oldalon is.Kár,hogy az Echo Tv-t nem tudom fogni.
Az irása jó,de nagyon kevesen fogják megérteni.
Ha sok emberhez akar szólni,fogalmazzon egyszerúbben.Ha csak az "értelmiség"hez,akkor
kevesen jönnek ide.bocsánat,remélem nem
haragszikmeg a kritikáért?
Örölök,hogy meglett.Kellemes hétvégét minden-
kinek

rás 2007.02.18. 23:31:18

Bocsánat, a 17-ei "tás" én voltam, csak mellé ment.

NemAnonim 2007.02.22. 16:13:08

Miért feltételezi bárki, hogy az a miniszterelnök, aki nincs tisztában azzal, hogy ki volt che guevara, az tudja ki volt Bibó István? Mentségére szolgáljon, az olvasótábora sem tudja. Sem ezt, sem azt. Így aztán, akár úgy is tehet, mintha Bibó lenne a bibliája.

Naszály 2007.02.26. 08:34:41

Ja! A másik vezér meg onnan tudja,hogy bibó létezett,hogy a kollégiumát róla nevezték el.
süti beállítások módosítása