Kóczián Péter

A politikáról és az életről szól

_

HTML doboz

Állókép?

2009.08.08. 15:27 Kóczián Péter

Súlyos koordinálatlanságot mutat és szervezeti impotenciára utal a cigány gyilkosságok felderítésére való képtelenség.
 
A magyar sajtó hajlamos elfogadni, hogy olyan rendkívüli eseményekkel állunk szembe, amelyekkel szemben a honi rendőrség szükségszerűen tehetetlen.
 
Szerintem helyesebb lenne a biztonsági apparátusról beszélni, s ennek tekintetében kimondani, hogy ennyire béna nem lehet egy képzett biztonsági állomány.
 
Ilyen ügyeket nem közrendőrök, járőrök és helyi vagányokat kezelő rendőrök derítenek fel. Hanem olyan központi egysége, amelyek nagyobb szervezeti egységek funkcionálisan elkülönült apparátusában dolgoznak.
 
Országos és fővárosi kapitányságokon, s a titkosszolgálati szervezetben vannak – vagy ezek szerint nincsenek – azok a szakértők, akik képesek ilyen speciális ügyeket felderíteni.
 
Az igaz lehet, hogy bonyolult bűnügyekről van szó. De úgy látszik, a bonyolultság inkább a rendőrségi szervezeti működéséből adódik.
 
Nem tudom elhinni, hogy ha tényleg 100 rendőr dolgozik az ügyön, akkor még mindig nem jutottak sehova sem. 100 ember nagyon sok. 100 közrendőr persze nem ér annyit, mint 100 specialista. De 100 rendőr – 100 ember – szakszerű irányítása már komoly egyszemélyi rendőri vezetőt, s legalább tíz profi alfőnököt igényel. Ráadásul, nyilván több szakterület tudásának, embereinek a koordinációját igényli.
 
Nekem kívülről úgy tűnik, hogy a magyar rendőrség képtelen ilyen szervezeti együttműködés koordinálására, hatékony működtetésére. Ez nem tömeges rendőri fellépést igénylő munka, hanem több dimenzióban zajló, különböző szakterületek mélyéig hatoló szakértői munka összehangolását. Háttérmunkát és a frontban zajló tevékenységet, amelyben az információszerzés, a helyszínelés, a korábbi esetek összevetése koordináltan zajlik.
 
És ez nem csak rendőrségi munka kell legyen. Egy ilyen kis országnak, mint Magyarország bizonyára nem éri meg és nincs is alkalma bizonyos szaktudás alkalmazására. Az ilyen szakértőket a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat, a hírszerzés és a kémelhárítás alkalmazza. Ha a rendőrség nem fér hozzá az ő információs bázisukhoz, szakértői tudásukhoz, vizsgálódásaik eredményéhez (s ebbe beleértem a katonai titkosszolgálatokat is), akkor a már létezőnél is szűkösebb és kevésbé profi adatbázisból dolgoznak olyan rendőrök, akiknek eleve kisebb gyakorlata van megtalálni a tűt a szénakazalban. Az ezzel naponta foglalkozó profik meg parlagon hevernek.
 
Félek, ha a gyilkos(ok) megtalálása vagy meg nem találása után hivatalos vizsgálat indul, az azt fogja megállapítani, hogy a biztonsági szervezetek közötti együttműködés, konkrétan az információmegosztás, annak értékelése, a szaktudás megosztása nem volt eléggé hatékony.
 
S ez a rendőrségre is igaz lehet. Ne derüljön majd ki, hogy az egyik megyei kapitányság nyomozójának jelentése vagy az osztályvezető értékelése nem jutott el az ügyben nyomozó agytröszthöz. Ne derüljön ki, hogy nem is volt agytröszt, mert a funkcionális osztályok, egységek szervezeti elkülönültségét nem lehetett megtörni. Ne derüljön ki, hogy az ORFK osztályvezetői, részlegvezetői értekezletein elhangzó főkapitányi és helyettes főkapitányi dörgedelmek és utasítások ellenére a részlegvezetők adminisztratív értelemben kipipálták a feladatukat, de a dolog lényegét, az érdemi információ megosztást elmulasztották. Ne derüljön ki, hogy magas rangú vezetők torzsalkodása, s a rendőri főnökök közötti szervezeti harc miatt nem jutottak ötről a hatra.
 
Már most is szaporodnak a rossz jelek. Hány gyilkosság kell ahhoz, hogy sorozatgyilkosságra gyanakodjanak? Hány helyszínelést rontottak el azon melegében, s hány helyen kellett újra kezdeni a vizsgálódást, mert a helyszínen megjelenő első helyi rendőrök családi perpatvarokra jellemző lazasággal, s nem egy komoly bűnténynek kijáró alázatossággal közelítettek a helyszínhez?
 
Milyen szintű utasítás és mekkora probléma kell ahhoz, hogy a megyei főkapitány azonnal központi segítséget kérjen? Minek kell ahhoz történnie, hogy a nemzetbiztonságért felelős helyi rangidős tiszt, az NBH embere maga jelentse azt a főnökeinek, hogy az NBH-nak be kellene szállnia a nyomozásba? Mi kell ahhoz, hogy az NBH főnöke először kérje az ORFK-t az együttműködésre, majd ha az ezt elutasítja, a miniszternél kérjenek politikai utasítást az együttműködés kialakítására?
 
Mi kell ahhoz, hogy a megyei, országos ügyészi szervezetek nyomást gyakoroljanak a rendőrségre a nyomozás minőségi szintjének emelésére?
 
Hány rendőr vizsgálata lassult le azért, mert a túlóra pénz kifizetése inkább foglalkoztatta a rendőri vezetőket, mint a nyomozás gyors és eredményes befejezése?
 
Ki fogja megvizsgálni, hogy a rendőrség tömegszerűen lépett fel vagy minőségi koncentrációt valósított meg? Lezárni az összes utat tömegmunka. Adatbázisban, informátor –bázisban kutatni, minőségi módon helyszínelni minőségi munkát és koncentrációt igényel. Hány gyilkosság kell ahhoz, hogy az országos rendőrfőkapitány maga alá rendelje az ügyet, s hány gyilkosság kell ahhoz, hogy megkérdezze a „bölcseket”, azaz a rendőrségtől kikerült tapasztalt rendőröket, akiknek reflexei lehet, hogy lelassultak, de tapasztalatuk, rutinjuk és intuíciójuk még felpörgethető és használható megközelítésekhez vezethet? Mit ér az ORFK főnök közvetlen irányítása, ha egyébként nincs szakmai vezető, aki azt képes napi munkára lebontani.
 
Hány gyilkosság kell ahhoz, hogy a rendőri tudás bázisát könnyen és gyorsan használhatóvá, koncentrálhatóvá tegyék? Hány gyilkosság kell ahhoz egymás után, hogy a szükséges szervezeti rend, funkcionális elkülönültséget felülírva tudás-központú, eset-központú, megoldás-központú alkalmi egységek jöjjenek létre, amelyek egy ilyen kiemelt ügyre koncentrálnak?
 
Ez nem csak egy ügyről szól. A projektek fontossága egy-egy szervezeti egység esetében az, hogy a funkcionális elkülönülten dolgozó emberek összekerülnek, szolidaritás, közös élmények, s egy feladat-központú munka élménye alakul ki köztük Rájönnek, hogy a hierarchia, a funkcionális elkülönülés legalább annyira fontos, mint a közös tudás ezt figyelmen kívül hagyó megosztása, koordinálása és közös eredmények csiholása – függetlenül attól, hogy ez melyik osztály dicsőség táblájára kerül majd.
 
100 zseniális gyilkossági nyomozó nincs ebben az országban. Nem is tudjuk foglalkoztatni őket. Nem is kell, hogy Budapesten koncentrálódjanak. Nem kell megszüntetni a biztonsági szervezetek közötti munkamegosztást, hiszen mást és mást csinálnak. De csak állni és várni, mint Gergényi főkapitány az égő Magyar Televízió előtt, - hát ezt sem lehet csinálni.
 
Ott sem értek oda a profik időben. Az ilyen esetre kiképzett rendőrök nem ott voltak. A profi rendőrök egy része a Parlamentet védte. Más, fellépni tudó rendőr csak olyan akadt, aki éppen kiképzésen vett részt, s gyakorlatlan kezdő volt.
 
Állítólag van valami nyom. A készenléti rendőrök is állítólag útban voltak a Magyar Televízió felé.
 
Ha a Magyar Televízió égése nem rándította össze a rendőri, biztonsági szervezeteket, akkor mi tehetné meg? Ha a sorozatos cigány gyilkosságtól sem rándulnak össze a biztonsági szervezetek, akkor mitől fognak?
 
Nem az online-tudósítást hiányolom. Nem az a jó, ha a média folyamatos kiszivárogtatással kavarja a szart a rendőrségen belül és feszültséget kelt. De az se derüljön ki utólag, hogy a magyar biztonsági szervezetek akár élőben is közvetíthették volna a nyomozást, mert csak állóképet tudtak volna adni.

44 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://koczianpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr221296648

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Na és? 2009.08.08. 16:55:30

Már megint lelőttek egy cigányt valami Isten háta mögötti porfészekben. Nem érdekel S-E-N-K-I-T. Ennél még szerencsétlen Bujtor István léböjtkúrája is izgalmasabb téma. Szabonics Pál írása.   "Már megint lelőttek egy cigányt valami Isten hát...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

xlac 2009.08.08. 17:51:21

Nem is akarják felderíteni, me' ráásszistáák! :)
És monnyon le!

Slanger · http://tudtad.blog.hu 2009.08.08. 18:08:57

Egyszerűen katasztrófa ez az egész ország. Már hónapok óta csak vakaróznak, és semmilyen eredményt nem tudnak felmutatni, azonkívül, hogy valami véletlen folytán az országban több helyen is kész fegyverraktárakat találtak a napokban, aminek elvileg nincs köze a cigány gyilkosságokhoz. Azt nem is firtatom, hogy ezekre miért csak most bukkantak rá. Szinte biztosra veszem, hogy még néhány embernek meg kell halnia, mire véget ér ez az ügy.

herut 2009.08.08. 18:19:58

A sajtó "kezelése" a rendőrség részéről nulla!

Ha találgatnak,bedobnak vélt,avagy részinformációkat,az a legrosszabb.Nem tud a sajtó-szolgálatuk sem újat? A korábbi -enyhén szólva is vitatott stílusú- fő szóvivő ember,aki szerencsénkre már nincs a rendőrségnél,olyan korlátokat épített,amit nem tudnak lebontani.

Miért nincs egy külön csoport,aki a sajtót szakszerűen ellátja információval,ezáltal a közvéleményt korrektül tájékoztatja?

A posztban leírt kétségek bennem is megfogalmazódtak.

Tűzgolyó 2009.08.08. 18:29:11

Nem vagyok megelégedve a magyar rendőrséggel, de ez a blogbejegyzés egy nagy nulla, egy nagy zagyvaság, az írójának fogalma sincs a nyomozói munkáról.

Slanger · http://tudtad.blog.hu 2009.08.08. 18:30:09

@Tűzgolyó: csak az a baj, hogy a nyomozóknak sincs sok.

ratman_ (törölt) 2009.08.08. 18:42:09

Egy pillanatra az indexre nézve már azt hittem, hogy végre a cigányok által elkövetett gyilkosságokat kezdik nyomozni. Egyébként ez a poszt tényleg kissé terjengős és közben nem szól semmiről, nem állít semmit, nincs egy eredeti gondolat benne. Hogy lehet ilyen sokat írni a semmiről?

Bergeroth 2009.08.08. 18:51:01

Ember vagy cigány, ez itt a kérdés. A kettő nem ugyanaz, nagyon nem.

herut 2009.08.08. 18:51:07

@Tűzgolyó:A poszt szerzője nem szakmai értékelést adott,nem is állítja,hogy szakember.Ha annyira vágod a zsaru munkát,írjál már okosságot!Menni fog?

manager2008 2009.08.08. 18:53:02

@Tűzgolyó: Lehet, de nem is nyomozónak kell lenni ahoz hogy a történésekből következtetéseket lehessen levonni.
Ez is nyomozás ))).

1. Ha a bűnelkövető nem amatőr, és szarvashibákat nem követ el (nem hagy tárgyi eszközöket a helyszinen, nem látja tanu, stb. és nem kapcsolaható össze az áldozattal semmilyen okból, akkor nem a nyomozó szakértelme és a rendőrség minősége a döntő.
Ha nincs infó akkor csak várni lehet hátha valami véletlen, vagy a díj vezet eredményre.

Mi történne akkor ha ez az elkövető vagy csoport, stb. akár naponta követne el hasonlót, mint egyes államokban történik (Irak, Afganisztán, stb.)
Totális csőd lehetne, mert a hagyományos rendőrség ilyen esetekben tehetetlen szokott lenni.
Teljesen más módszerekkel lehet eredményt elérni.

Tehát ha tényleg profi az elkövető, akkor a hatóság esélye nulla + a véletlen szerencse valószínűsége a felfedezésre.
Szerintem a rendőrség megteszi amit lehet, és tőle elvárható a jelenlegi állapotában.

BKV reszelő 2009.08.08. 19:03:27

Mit nyavajogsz ?! Most éppen kapóra jön, hogy egy rakás tehéntrágya az, ami police felirat alatt van.

B. Capelluti · http://rallyedream.blog.hu 2009.08.08. 19:11:06

Vitán felül áll, hogy a különböző állami szervek együttműködése általában is hagy kívánnivalót maga után. (pl. korrupciós ügyek megelőzése, felderítése stb.) A tényszerűség jegyében és csak halkan jegyezném meg, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. törvény 5. §-a az alábbiakban állapítja meg a Nemzetbiztonsági Hivatal feladatait:
a) felderíti és elhárítja a Magyar Köztársaság szuverenitását, politikai, gazdasági, védelmi vagy más fontos érdekét sértő vagy veszélyeztető külföldi titkosszolgálati törekvéseket és tevékenységet;
b) felderíti és elhárítja a Magyar Köztársaság alkotmányos rendjének törvénytelen eszközökkel történő megváltoztatására vagy megzavarására irányuló leplezett törekvéseket;
c) felderíti és elhárítja külföldi hatalmak, szervezetek vagy személyek terrorcselekmény elkövetésére irányuló törekvéseit;
d) felderíti és elhárítja a Magyar Köztársaság gazdasági, tudományos-technikai, pénzügyi biztonságát veszélyeztető leplezett törekvéseket, valamint a jogellenes kábítószer- és fegyverkereskedelmet;
e) ellátja a központi államhatalmi és kormányzati tevékenység szempontjából fontos szervek (intézmények) és létesítmények biztonsági védelmét;
f) ellátja a hatáskörébe tartozó személyek nemzetbiztonsági védelmének, illetve ellenőrzésének feladatait;
g) végzi a letelepedett jogállást igazoló okmányt kérelmező, továbbá a menekültkénti elismerését kérő, illetőleg a magyar állampolgárságért folyamodó, valamint - az állami szuverenitás és az alkotmányos rend védelméhez kötődően - a vízumkérelmet benyújtott személyek ellenőrzését és az ezzel kapcsolatos feladatokat;
h) a nyomozás elrendeléséig végzi az állam elleni bűncselekmények (Btk. X. fejezet), az emberiség elleni bűncselekmények (Btk. XI. fejezet), illetve működési területén a külföldre szökés (Btk. 343. §), a zendülés (Btk. 352. §) és a harckészültség veszélyeztetése (Btk. 363. §) bűncselekmények felderítését;
i) felderíti a terrorcselekményt (Btk. 261. §), ha a bejelentés a Nemzetbiztonsági Hivatalhoz érkezett, illetve arról a Nemzetbiztonsági Hivatal szerzett tudomást;
j) információkat szerez a nemzeti, etnikai, faji vagy vallási csoport tagja elleni erőszak (Btk. 174/B. §), az államtitoksértés (Btk. 221. §), a közveszélyokozás (Btk. 259. §), a nemzetközi jogi kötelezettség megszegése (Btk. 261/A. §), a légi jármű hatalomba kerítése (Btk. 262. §), a közösség elleni igazgatás (Btk. 269. §), és a rémhírterjesztés (Btk. 270. §) bűncselekményekre vonatkozóan;
k) közreműködik a nemzetközileg ellenőrzött termékek és technológiák jogellenes forgalmának felderítésében, megelőzésében, megakadályozásában és legális forgalmának ellenőrzésében;
l) közreműködik a haditechnikai eszközök és szolgáltatások jogellenes forgalmának felderítésében, megelőzésében, megakadályozásában és legális forgalmának ellenőrzésében;
m) a Nemzeti Biztonsági Felügyelet megkeresésére elvégzi a hatáskörébe tartozó iparbiztonsági ellenőrzéseket.

Még mielőtt valakinek eszébe jut a közösség tagja elleni erőszak sem játszik.

174/B. § (1) Aki mást valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoporthoz vagy a lakosság egyes csoportjaihoz tartozása vagy vélt tartozása miatt bántalmaz, illetőleg erőszakkal vagy fenyegetéssel arra kényszerít, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön, bűntettet követ el, és öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2) A büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekményt
a) fegyveresen,
b) felfegyverkezve,
c) jelentős érdeksérelmet okozva,
d) a sértett sanyargatásával,
e) csoportosan,
f) bűnszövetségben
követik el.
(3) Aki a közösség tagja elleni erőszakra irányuló előkészületet követ el, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Nbtv. módosítás nélkül nehéz lenne törvényesen részt venni a nyomozásban.

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2009.08.08. 19:16:06

ez a "koncentrál" szó lenyűgöz

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2009.08.08. 19:16:09

Azért azt beirtam a naptáramba, hogy annak idején majd megnézzem/meghallgassam, hogy mi a fenét titkositottak a napokban...

Pelso.. 2009.08.08. 19:26:32

Az érthető, hogy a közvélemény jó része gyors eredményt akar. A rendőrség eddig nem

Pelso.. 2009.08.08. 19:32:55

Valami technikai malőr...

Az érthető, hogy a közvélemény jó része gyors eredményt akar. A rendőrség eddig nem látott sorozatgyilkossal áll szemben, némiképp érthető, hogy nehezen haladnak. A pontos részletek ismeretének híján nehéz itt s most kritizálnunk.

Zsoo 2009.08.08. 19:35:39

@Pelso..: A titkosszolgálat álltal elkövetett cselekedetek ellen nehéz lesz a rendőrségnek eredményt felmutatni!
Ébresztő!

Zsoo 2009.08.08. 19:36:29

2009.08.03.
Elvtársak, ez sok!


Az őssejttől a Bankszövetségig, Tocsiktól Madonnáig, Szilvásytól Bajnaiig. A K&H (Kulcsár)-botránytól az egészségügy tönkretételéig, az UD Zrt.-botránytól Dávid Ibolyáig – felsorolni is képtelenség. Most már kénytelenek vagyunk nem azt kívánni, elvtársak, hogy szálljatok magatokba és írjatok ki új választásokat, hanem hogy rendeljetek szögesdrótot a karanténhoz, amelybe zárni leszünk kénytelenek benneteket, mert bűneitek feldolgozása időt igényel, de addig sem lehettek szabadlábon. Nem! Ezt az esélyt eljátszottátok. Karanténnal kezdünk, életfogyttal végzünk. Lehet, hogy Kaiser Ede előbb szabadul, mint Draskovics.

MIÉP elnöksége

Csurka István

Rá Dios 2009.08.08. 19:38:39

@Bergeroth:
Ez így persze nagyon szar szöveg....

Kóczián:
A szerzőnek pedig, aki ezt találta leírni: "...rendkívüli eseményekkel állunk szembe..."

SZEMBEN, tisztelettel, szemben...., ha már sorban oldozgatja el a hajóágyúkat, akkor vigyázzon a nyelvtanra is egy konzervatív blogban!

Lolita999 2009.08.08. 19:41:07

Miért gondolja valaki azt, hogy mindent el fognak mondani a médiában az ügyről?

szürke_tag 2009.08.08. 19:54:15

Az tuti, hogy szlovákok járnak hozzánk gyilkolni.

BKV reszelő 2009.08.08. 20:09:51

@Kyhla: Dögölj meg a virtuális országodban ! Unom, hogy mindenhová odaszemeteled a szarodat ! Majd megyek és szétcseszem, mint gyurcsány az éves költségvetést ! MARHA !

Pelso.. 2009.08.08. 20:11:23

@Zsoo: Mivel is tudod alátámasztani a titkosszolgálatok szerepével kapcsolatos állításod?

Ja, s ki az a Csurka?

Márai Coelhó · anygyalszarny.blog.hu 2009.08.08. 20:25:48

Ez egy nagyon gyenge szösszenet. Fellengzős szövegek, de a szerzőnek gőze sincs a rendvédelmi szervek és a nemzetbiztonsági szolgálatok tevékenységéről, valamint a vonatkozó jogszabályokról.

fullánkhegyező 2009.08.08. 20:29:16

ratman_ 2009.08.08. 18:42:09
Szerintem meg nem a "semmiről szól "a blog.
Nagyon is jól látja az író,sőt van egy gyanúm :valamit nagyon ért a témához.Megkockáztatom egy félreállított szakember lehet,aki most nem azt csinálja amihez ért.Tudja mit kéne,hogy kéne csinálni.Vajon mit csinál most ?

Dr Kangörény 2009.08.08. 20:29:49

Én sokkal nagyobb bajnak tartom, hogy a rendőrség pont a hétkönapokban nem képes végezni a dolgát. Bűnügyet akkor derítenek fel, ha két szomszéd agyonveri egymást piálás közben, vagy annyira hülye-részeg-, stb, az elkövető hogy otthagyja az ujjlenyomatát a helyszínen, esetleg elpofázza a kocsmában a hőstettét.

Egy előre, alaposan kitervelt, precízen végrehajtott bűncselekményt csak hatalmas szerencsével oldanak meg.

Ha a Kóczián holnaptól svédeket kezdene sorozatgyilkolni, a büdös életben nem kerülne börtönbe, hacsak meg nem írja a blogjában.

moncayo 2009.08.08. 20:36:45

Szerintem Szilvásy keze van a dologban. Még a szeme se áll jól, annak a faszinak.

nothing.at.all (törölt) 2009.08.08. 20:42:18

túl sok csi-t néztél. ez a való világ. itt nincsenek végtelen felbontású biztonsági kamerák, amikbe 100-szorosan belenagyíthatsz és ugyanolyan jó minőségű kép marad. sem ablaküvegről visszatükröződő gyilkosok.
az a 100 ember kb azt csinálja, hogy felemelgeti a telefont, amit minden második unatkozó kisnyugdíjas tárcsáz a 100 millió reményében, esetleg néha utánajár, van-e benne ráció, amit mondanak.
mi más tudnának tenni?
vagy te hogy keresnél meg vkit, akiről annyit tudsz, hogy 42-es martens bakancsot visel, és michelin kerék van a kocsiján?
más országban ugyanígy nem tudnának ezzel semmit kezdeni.

Antonia40 (törölt) 2009.08.08. 20:53:08

Ja, igazad van Moncayo, ritka sunyi képe van Szilvásy-nak. Az egész csak figyelemelterelés, nem hiszek a magányos rasszista gyilkos vagy gyilkosok teóriájában. Hisztérikusan minden elkövetnek libatolvajék, hogy nehogy a Jobbik nyerjen jövőre. Ennyi.

fullánkhegyező 2009.08.08. 20:58:55

Kangörény_ 2009.08.08. 20:36:00

Az a helyzet nagyon ismerősen cseng ez a név,de nem vagyok biztos ,hogy arról a Kócziánról van szó.
Csak téma megragadott és végigolvastam a kommenteket,és csenben idepöttyintettem véleményemet.

gitáros 2009.08.08. 21:19:05

@Bergeroth: mekkora ordas barom vagy te, barátom...

A kedves posztíróhoz: mégis, mit vársz egy bármilyen rendőrségtől, mit kéne csinálnia (és főleg mennyi idő alatt kéne eredményt felmutatni), ha a tettes és áldozat között az égvilágon semmi kapcsolat nincs, amin el lehetne indulni? Merugye tényleg, akár te is elutazhatnál százhúsz kilométert, éjjel kettőkor lelősz valakit, aki szembejön, oszt békésen hazamész. A büdös életben nem kapnak el, hacsak nem hagyod a helyszínen a személyidet... És még csak profinak sem kell lenni hozzá. Ez van.

ARK-9 (törölt) 2009.08.08. 21:29:28

Ismét (sokadszorra) cigány öl cigányt... Probléma?? Max. annyi, hogy lehet "rásszistázni"

nothing.at.all (törölt) 2009.08.08. 21:29:58

ja, ön az a Kóczián Péter, akitől előbb a hírtv, majd később az echo tv vált meg, manapság pedig az mszp-nél próbálkozik?
már mindent értek:D:D:D

hozzánemértőkedő 2009.08.08. 21:56:34

A cikk hosszasan elemzi a működési anomáliákat, ámde az okokkal kevéssé foglalkozik! Nem tárgyalja a kontraszelekciót és annak okát. A rendörség főnöke Gyurcsány (Hazudós) Ferenc és Draskovics (Gátlástalan) Tibor voltak és Drazsé ma is az. A bürokrácia törvényei szerint csak maguknál hülyébb ember lehet a rendörség vezetője. A rendörség vezetője szintén csak magánál hülyébbeket tűrhet meg maga körül. A folyamat végén az értelmesebb emberek otthagyták a céget, és csak a kevésbbé értelmesek ( tapasztalatlanok)maradtak. Fokozta a bajt, hogy a "cigánybűnözés" profilt politikai célokra használták fel, és rasszizmust, fasizmust emlegettek és mindenféle korlátokat állittattak a profil használatával kapcsolatban. Hogy más példát említsek. A vizirendőr lát a Balatonon egy vizibiciklit egy kocka (20-25 doboz) sörrel, két pasival részegen, akkor tudja, hogy németekkel van dolga. ( 10 -ből 9 esetben) Ez nem jelenti azt, hogy minden német részeges állat. De, bizonyos körülmények között
(napsütés, sör, stb) esetén ez a németek profilja.
Ez segíti a munkáját, hatékonyabb lesz. Németül küldi őket a part felé, stb.
Más példa. A Rózsa dombon nyugodtan járőröző rendőrkocsival ellentétben egyes falvakban kávé helyett kapával, és ásóval fogadják a járőrt.
Más - más a profil a két helyen.
Miért nem lehet beszélni a "cigánybűnözésről"?
Mert "fehérgalléros" Zsidóbűnözés is van, de ez már antiszemitizmus. Holott köztudomású, hogy bűnszervezetek szívesebben szerveződnek családi, etnikai alapon, a megbízhatóság okán.
Magam néhány telefonvonal ügyintézése kapcsán kerültem kapcsolatba a rendörséggel. A hierarchia mérete, a döntésképtelenség a "Parkinson féle Gyarmatügyi Minisztériumot" juttatta eszembe.
A FIDESZ-nek igaza van, a rendörséget szétverték!
Sajnos a JOBBIK-nak is igaza van! Szükség van a rendörségtől független hatékonyan megszervezett
szervezetre (Csendörség?) Ami addig is hatékonyan foglalkozik a vidéki emberek ügyeivel a míg a rendörség korszerűsödik.
A lakosság bizalmát élvező, nagyfokú helyismerettel rendelkező, saját lakossági kapcsolatrendszerrel rendelkező független szervezetre van szükség.

ARK-9 (törölt) 2009.08.08. 22:00:29

Miért "sajnos", hogy a Jobbiknak igaza van?? Pillanatnyilag az egyetlen szavahihető párt!!!

hozzánemértőkedő 2009.08.08. 22:06:31

Nem minden dolgukkal értek egyet, de fontosnak érzem a jelenlétüket a politikában. Egyébként most rájuk szavaztam.

hozzánemértőkedő 2009.08.08. 22:08:28

@ARK-9: Nem minden dolgukkal értek egyet, de fontosnak érzem a jelenlétüket a politikában. Egyébként most rájuk szavaztam

Kobakos 2009.08.08. 22:10:45

Hülye ez a Kóczián.

Csak a romák által elkövetett olyan sérelmek száma több, mint 1500, ahol vélhető, hogy a bosszú motivál egy korábbi sértettet.

Az meglepő nekem, hogy a fegyvernyilvántartás sem segíti őket, kérdés persze hogy hány helyen van illegális fegyver.

hozzánemértőkedő 2009.08.08. 22:20:27

@Kobakos: Most úgy döntöttek minden fegyvert begyűjtenek. A mániákus fegyvergyűjtögető akit begyűjtöttek persze ártatlan, csak hülye. Most majd rákennek valami DNS-t, oszt kész.
Ezek teljesen hiteltelenek. Nevetséges.

Bergeroth 2009.08.08. 22:34:17

@gitáros:
Miért is?
Azért mert megvetek egy csótány módjára szaporodó és élő népet, akiknek a legnagyobb problémája az, hogy mennyit költsön játékgépre, melyik kertből lopja el a termést, mikor küldik neki a segélyt és ki legyen az, akibe belekössön (szúrja hátba) 1000 forintért?
Na ne röhögtess.
Te is meg az összes idióta, akik annyira védik a cigányokat, ugyan költözzetek már ki valami kisebb faluba, ami tömve van cigányokkal jó? Éljetek ott egy hetet, aztán utána ugassatok. Ne a kényelmes nagyvárosi rezidenciából osszátok már az észt!
Idióta barmok!

6.Lenin 2009.08.09. 13:26:48

Elsőre,csak úgy gyorsan átfutva olvastam a posztot,de

a párhuzam a tv ostrommal,szerintem nagyon találó!

Fejek hullása lesz a vége.Mindkettőt rosszúl tervezték és mégrosszabbúl kivitelezték.Mindkét esetben túlságosan is felkorbácsolták az indulatokat,fokozzák az elvárásokat,előbb-utóbb kénytelenek lesznek komolyabban is foglalkozni az üggyel.
Pontossan úgy rácsesznek majd,mint az "ostrom"-nál.

Az ilyen dolgok mindig visszafelé sülnek el.
Azért lesz pozitiv hozadéka is,a faszok eltünnek majd a közéletből,mint az ostrom esetében is.

6.Lenin 2009.08.09. 14:12:40

Elolvastam még 1x,nagyjából minden a helyén van.
Részemről talán még annyit hozzáfűznék:

aki háborúra készül mindig talál/kreál okot a céljai elérésére.

hosszútávon eddig mindig rácsesztek,szerencsére

sajnos mindig akad 1-2 hülye,aki azt hiszi neki sikerülni fog

nem fog,Ti is rácsesztektek.

a módszerek sokfélék,de a végeredmény szempontjából lényegtelen.Esetleg annyiban érdekes,ha már alkalmazták,könnyebb felismerni.

SzCsaba 2009.08.11. 00:16:46

Ugye nem csak nekem gyanús, ahogy a szlovákok ráharapnak ezekre az ügyekre. Lehet szimpla helyzetkihasználás is, de az összeesküvéselmélet-szenzorom azt gyanítja, itt tudatosan gyártanak a szomszédaink ürügyet arra, hogy nekik is legyen mit felemlegetniük.

index.hu/kulfold/2009/08/10/caplovic_a_romaellenesseg_a_szomszedoktol_jon/

index.hu/kulfold/2009/08/04/slota_a_nyakunkra_kuldene_az_ensz-t/

index.hu/kulfold/2009/08/05/ujabb_szlovak_politikus_beszelt_tervszeru_romairtasrol/

index.hu/kulfold/2009/08/10/a_meggyilkolt_magyarorszagi_romakra_emlekeztek_pozsonyban/
süti beállítások módosítása