Kóczián Péter

A politikáról és az életről szól

_

HTML doboz

Obama és Európa ( és egy kicsit Orbán)

2009.10.21. 21:56 Kóczián Péter

Obama nem egy valóságos személy az európai közvélemény számára, hanem egy elképzelt figura. A valóságos Obama csak felesleges zavart kelt.

Az európaiak békeszeretők. Obamát is azért szerették, mert békeszeretőnek látják.

Az európai Obama- mánia jellemző emléke az alábbi klip, amely nem kalóz videó, hanem Sony copyright alá tartozó termék.

A figurák által hordozott feliratok különösen érdekesek.

Obama a világbéke, az emberek közötti barátság és szeretet képviselője.

A Nobel-béke díjat ennek az érzelmi hullámnak köszönheti.

Az Obama láz lényege az európai közvélemény külpolitikai és biztonságpolitikai bénultsága.

Európa azt az amerikai elnököt szereti, aki nem háborúzik. Mindig is azt szerette. A nyolcvanas években Reagan elnök közép-hatótávolságú rakétákat telepített Európába. Európán erőteljes és évekig tartó tiltakozási hullám vonult végig. És nem csak a szovjet titkosszolgálat által is finanszírozott civil mozgalmakban, de a német szociáldemokrata pártban is sokan voltak, akik utálták a rakéta- telepítési hercehurcát.

Az európai közvélemény egészében, s a tagállamok közvéleményében sincs igazi vita Európa biztonságpolitikai tevékenységéről. A Financial Times jelentés szerint Merkel kancellár a választási kampány során mindennél jobban kerülte az afganisztáni katonai akció témáját. Az ellenzék sem hozta fel. 

Ha a politikai vitákban a biztonsági témák felmerülnek, az csakis a külföldön harcoló csapatok visszavonásaként merül fel.

Sem a madridi, sem a londoni robbantások nem alakították ki az európaiakban azt az érzést, hogy a közel-keleti politika, a terrorista szervezetek vagy a tálib katonai alakulatok elleni katonai fellépés az európai emberek biztonságával összefüggő probléma lenne.

Obama megválasztását a béke angyalának megérkezéseként értelmezni alapvetően hülyeség. De hat.

Még a Nobel-díj bizottságot is megfertőzte; azt az intézményt, amely elvileg a legbölcsebb, legkiegyensúlyozottabb döntések forrása.

Semmi nem indokolja, hogy a béke megteremtése érdekében előre adjanak díjat bármely politikusnak. Mégis erről szólt a Nobel-békedíj odaítélése.

Egy utópikus és semmivel alá nem támasztott elképzelés áll mögötte, amely szerint végre eljött a béke kora. Obama fellépésének békés üzenetei ezen a ponton válnak teljesen diszfunkcionálissá. Azt hirdeti, hogy az erőszakos fellépésnek van alternatívája.

Nincs.

A világon újra és újra erőt vesz az érzés, hogy az örök béke megteremtése csak néhány gonosztevő politikus szándékai miatt nem valósul meg.  

Obama azt az érzetet kelti, hogy ő az a Messiás, aki elhozza majd az örök béke időszakát. Az európaiak pedig cuppannak rá.

Annyira akarnak hinni benne, hogy az afganisztáni háború ténye sem számít.

Aztán majd mindenki felébred, körülnéz és kiábrándul, s Obamán veri majd le a frusztráltságát.

Az Obama - mánia magyarországi megfelelője az Orbán Viktor körül kialakult várakozás. Tőle is sokan azt várják, hogy majd mindent megold: varázsütéssel, egy csapással oldja meg a bonyolult problémákat. Neki majd sikerülni fog, ami másnak nem.

Obama percepciója azt bizonyítja, hogy a politikai választás fontos eleme az érzelmi várakozás kielégítése. A népszerűségi listákon való szereplés, az elit és közönség díjak ezt fejezik ki.  Ennek semmi köze a racionális problémák megoldásához.

Egy kiemelkedő politikus az érzelmi energiákat mozgósítva képes fontos és mélyreható politikai döntéseket hozni és az emberekkel elfogadtatni.  Ja, és ezek a döntések még hasznosnak is bizonyulnak.

Hát majd meglátjuk, hogy Barack Obama és Orbán Viktor eléri-e ezt a politikusi nagyságot.     

 

22 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://koczianpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr601466503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

érdektelen 2009.10.21. 22:18:44

Ajánlom ezt a videót is:

www.youtube.com/watch?v=kVFdAJRVm94

Obamából már most kezdenek kiábrándulni, mint aki csak beszél, de tenni nem tud sokat.

Pelso.. 2009.10.21. 22:21:34

Választást lehet nyerni azzal, ha valaki elhiteti, hogy nála a bölcsek köve.
Hogy mélyreható, hasznos

Pelso.. 2009.10.21. 22:27:57

Választást lehet nyerni azzal, ha valaki elhiteti, hogy nála a bölcsek köve. A többség még mindig hitegeti önmagát ilyesmivel, nem is képesek szembenézni a valósággal.
Hogy mélyreható, hasznos döntések, meg az emberek? Ezek nem számítanak.

is 2009.10.21. 22:46:50

óriási különbség van Obama és Orbán között. Orbán kihúzott két bukott választást (valójában 5-ból 4-et 1990 óta), képes volt az ország helyett a saját népszerűségét építeni (tavaly népszavazás), egy egyszemélyes, személyi kultuszos pártot építeni 15 év kemény munkával. Obamat tavaly egy valóságshow keretében választották meg úgy, hogy a többit szép sorban kiszavazták. egyévados show volt, és az amcsik nem értik, hogy akkor most ez a faszi az elnöki székben akkor most még mindig az, aki tavaly is itt ugrált a képernyőn? hol az idei sorozat, új szereplőkkel? hol lehet megint kiszavazni? teljesen súlytalan, laza hülyeség volt ez, senkiben nem hagyott mély nyomot.

Orbán ezzel szemben egy (fél) generáció Kádár Jánosa. a kádári generáció utánié. nem hogy kétpártrendszert akarnak, hanem egypártrendszert, tényleg, 20 évig egy vezetővel, nincs szükség másik pártra. Orbán 15 éve minden pártot vagy kiírtani, vagy bekebelezni akar. együttműködni egyikkel sem, és erre egy nem egynyári törzsbázisa van. ebből sokkal nehezebb lesz kikeveredni, ha valami baj üt be, ez a törzsbázis már eddig is megmutatta, hogy milyen indulatok fortyognak benne, mennyire ki van éhezve egy autodaféra. nem hogy letagadják, vagy elutasítják, hanem a szó szoros értelmében nem is értik, hogy minek ide többpártrendszer, meg egyéb huncutságok. mintha kínaiul beszélne nekik az ember.

szóval Obama felejtős lesz, úgy néz ki, már 2010-ben elvesztik a képviselőházat a demokraták miatta, de Orbán nem egynyári probléma nekünk. sem eddig, sem ezután.

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2009.10.21. 23:36:52

Az átlag blog-olvasó kvázi nem olyan hülye, hogy erre a bejegyzésre szüksége lett volna.

balage_81 (törölt) 2009.10.22. 00:20:57

az utolsó 10 bejegyzésből 5 orbánnal foglalkozik. egy mindenhol megbukott, újságírónak teljesen alkalmatlan tévés ripacs béna módszere, hogy figyelmet generáljon. bár végül oda került ahová való, egy agyonreklámozott, de szerény látogatottságú blogra. az echós interjú szakmailag nívótlan, emberileg undorító volt, akárcsak a korábbiak. egyedüliként érted el hogy a legszarabb magyar tévéktől is kirúgjanak. te nem keményen kérdezel, hanem szarul. nagy különbség. bár anettka iskolájában még lehet oktatói hely...

Dr Milton 2009.10.22. 00:25:46

Petikém nevezd át a blogot vmi orbanophobia vagy orbánfigyelő.hu-ra.

Ez már kínos.

Bloodscalp 2009.10.22. 00:31:14

@balage_81:

Nincs ebben szapulás, szerintem, csak évek óta lesz@rja az országot, és most mikor odafognak kerülni, vajon ésszbe kapnak e...itt az utlsó kérdés az irásban.

balage_81 (törölt) 2009.10.22. 01:15:12

@Bloodscalp: én nem mondtam hogy bárkit is szapulna, egy szóval sem. én itt egy bizonyos, újságírók számára nélkülözhetetlen minőségről beszélek. ennek hiányában marad a kompenzálás és az okoskodás. felteszi ugyanezeket a kérdéseket pl tóta w. is. sokkal lazább, értelmesebb és lényeglátóbb stílusban. kóczián nem vitte semmire tévésként, most a blogok népszerűségét próbálja meglovagolni, kevés sikerrel. ugyanúgy lop, mint eddig. tévésként az amerikaiak gesztusait, most a témát, az orbánozást. többet nem akarok erről a tehetségtelen senkiről beszélni, csak már ki akartam adni magamból. remélem az index nem rontja a színvonalát tovább ezzel a majommal

Bloodscalp 2009.10.22. 01:38:13

@balage_81:

Fogalmam sincs kiez, nekem ez csak egy írás a sok közül. Azt láttam hogy nem kedveled:)
Lehet neki meg "aviktor"nem szimpi,és ezt adja ki:) nekem sem. de miértne orbánozhatna akkár, volt gyurcsányozás, most bajnaizás, oszkozás stb van...ilyen a korszellem(?)

balage_81 (törölt) 2009.10.22. 02:13:23

a korszellem ilyen, igaz. tehetségtelen buzgómócsingok blogolhatnak, és bárkinek a nevét a szájukra vehetik, csak hogy legyen egy kis olvasottságuk. szarok orbánra (utálom is), de az el kell ismerni hogy ennek a kis féregnek legalább a saját szakmájába jónak kéne lennie, ha hiteles akar lenni. akár orbánozik, akár gyurcsányozik, akár felfordul. fujj

Drang 2009.10.22. 02:14:31

A norvég Nobel-bizottság mindig is erősen hajlott a prostitúcióra. Obamát azért sztárolja a nyugat-európai mainstream, mert próbálja az őslakosokkal elhitetni, hogy a liberális politika folytán erősen felszaporodott bevándorlóközösségük valójában megannyi kis potenciális Obamából áll. Európaiakat Amerikáért (sőt valójában Izraelért) háborúba küldeni igen komoly kommunikációs arzenált igényel még az agymosottakkal szemben is. Orbán Viktor meg szimplán csak egy demagóg populista, aki bármikor bármit elmond, de igény esetén ugyanannak az ellenkezőjét is. Tudja ugyanis, hogy neki is alapvetően agymosottakkal kell számolnia. Ez az általános választójog átka.

Rá Dios 2009.10.22. 05:48:16

Olvaslak és ez jut eszembe, ki tudja miért:

"A fagylalt visszanyal"

Hadrianuska 2009.10.22. 05:58:52

Orbán egy dumagép! Egyedül semmire sem képes, csakúgy, ahogy elődei sem.
Márpedig nagyon szereti "egyistenként" tiszteltetni magát! Orbán Viktor égő sebként fog fájni nekünk!

beszélő 2009.10.22. 09:05:39

Reagan volt aki megadta kegyelemdöfést a nemzetközi szocializmusnak, mint ahogyan Amerika nélkül a nemzeti szocializmust sem tudtuk volna legyőzni.
Soha ne felejtkezzünk el arról, hogy a demokrácia az USA-ban működik, és az elnöknek nincs korlátlan hatalma a prezidenciális rendszer ellenére.
Minden ígéretét, és cselekedetét ennek tükrében minősítsük.
A tőke befolyása hatalmas a politikában.
Nem szeretnék ott élni.
Sajnos ma hazánkban a politikai vezetők jelentős része a külföldi tőke imádatában szenved, és nem tudnak különbséget tenni a működő tőke és a finánctőke között.
Mindkettő hatalmas milliárdoktól szabadítja meg hazánkat.
Nemzeti szabályozás (korlátozás) feltételrendszer létrehozásának a jelét sem látjuk.
Ha a kormány milliárdokkal támogat egy külföldi tőke által megvalósuló, MUNKAHELY TEREMTŐ beruházást, a támogatás ellentételezéseként mindössze 3-4 év garanciát kér a munkahelyek megőrzése tekintetében.
Az Antal-kormánytól kezdődően a külföldieknek eladott cégek munkahely megőrzése tekintetében komoly legalább 10 évre vonatkozó garanciákat kellett volna kikötni, és akkor a vevő nem piacot hanem munkahelyekkel rendelkező és azt megőrzendő üzemet, szolgáltatást stb. vett volna.

Lee Majors 2009.10.22. 09:37:02

"Az Antal-kormánytól kezdődően a külföldieknek eladott cégek munkahely megőrzése tekintetében komoly legalább 10 évre vonatkozó garanciákat kellett volna kikötni, és akkor a vevő nem piacot hanem munkahelyekkel rendelkező és azt megőrzendő üzemet, szolgáltatást stb. vett volna."

Hát igen, valamiért ez nem volt szempont... vagy leszarták, mi lesz a jónéppel, vagy csak a bevételt tartották szem előtt, esetleg mindkettő.

subabubba 2009.10.22. 12:19:16

@balage_81: sztem meg kóczián kurvajó riporter volt, az volt a baja, hogy nem volt se piros se narancssárga.

balage_81 (törölt) 2009.10.22. 16:24:38

@subabubba: szerintem az, hogy irritált mindenkit és pofátlan volt, de nem a havasi értelemben legalább (pl az erdélyi fizikussal készült interjú). de ezen nem veszünk össze. végül sehol sem kell, nekem már ez is megnyugtató

SzCsaba 2009.10.22. 17:36:38

"Még a Nobel-díj bizottságot is megfertőzte; azt az intézményt, amely elvileg a legbölcsebb, legkiegyensúlyozottabb döntések forrása."

A Nobel-békedíjat a norvég parlament erre a célre felállított 5 fős, az adott parlamenti erőviszonyokat tükröző, képviselőkből álló bizottsága ítéli oda minden évben. Valószínűsíthető, hogy a norvég politikusok a mieinknél jobb kvalitásokkal rendelkeznek, de mégiscsak korlátolt politikusok. Elég megnézni az eddigi díjazottak listáját, gyakorlatilag követi a mindenkori politikai divatokat.

Obamat kitüntetni néhány hangzatos nyilatkozat alapján a tetteket nem ismerve vagy figyelmen kívül hagyva (nota bene mielőtt bármit tett volna lezárult a jelölési időszak), szóval kitüntetni effektíve idiotizmus volt, ezt azóta ő is bizonyítja (újabb csapatok küldésével Afganisztánba).

OV-t pedig szerintem ebbe a posztba belekeverni fölösleges volt, amolyan Ceterum censeo Carthaginem esse delendam.

Fing adót !!! orbánmentesítő (szarási adót is !) ( · http://opensuse.org 2009.10.23. 21:53:32

Tényleg felesleges volt orbínót egy posztba hozni Obamával, kettejük között csak annyi a hasonlóság, hogy mindkettejük családneve "O"-val kezdődik.
orbínó egy nácibarát szélsőséges, Obama pedig egy túlfuttatott színesbörű.
süti beállítások módosítása