Kóczián Péter

A politikáról és az életről szól

_

HTML doboz

A bizalom megőrzése álszent választók között

2010.04.21. 21:37 Kóczián Péter

 

 
Nem konkrét ígéretek teljesítésén múlik egy kormány sikere. A bizalom, amit egy kormány kialakít és fenntart, nem egyszerűen a betartott ígéretek összessége, kivonva belőle azt, amit nem sikerült beváltani.
A magyar választók nagyon álszentek: jó híreket, bizalommal teli elképzeléseket várnak el, miközben tudják, hogy ezek megvalósítására vagy nincs mód, vagy ha mégis jól alakulnak a dolgok, akkor az nem a kormányon múlik.
Ezért lelkes szkepticizmussal fogadják a politikai erők elképzeléseit. Lelkesek, mert reménykednek, hogy hátha mégis, de szkeptikusok, mert igazából nem is hiszik el. Pontosabban, azt nem hiszik el, hogy amit ígérnek, az megvalósul.
Magyarországon a kormányzó erő iránti bizalom nem a beteljesített ígéreteken múlik, hanem a kormányzóképességbe vetett hitbe. A politológiában ezt hívják legitimációnak, de ez nem egy jogi és tudományos kategória, hanem annak az érzete, hogy az ország jó fele megy-e, s benne az egyén élete jó irányba megy-e.
Mindig elrettentő példaként emlegetjük, hogy Európában a magyarok a legszkeptikusabbak, holott ez nem azt jelenti, hogy Magyarországon a legrosszabb a helyzet, s a kilátás, hanem azt jelzi, hogy a leginkább nálunk tátong szakadék aközött, ahogyan élni szeretnénk, s ahogyan élünk vagy élni tudunk.
A kormányzásról alkotott véleményünket is ez határozza meg. Ha egy politikai erő képes az elvárt életminőség felé vinni az országot és az egyes embereket, akkor szeretjük – de ha nem, akkor elveszíti a bizalmunkat, s a szavazatunkat.
Ez mindennel így van: elviseljük az ügyeskedést, a haveroknak juttatást, a baksis, s a korrupciót, ha annak mértékét és terét nem érezzük a jófelé vezető út akadályának. De rögtön kiakadunk ezeken, ha úgy érezzük, olyan módon és olyan mértékben folyik, hogy annak láttán felmerül bennünk: ha ott ez van, akkor lehet, hogy az egész el van cseszve?
Ezért bukott meg a szocialisták kormánya, ezért menő most Orbán Viktor.
Török Gábor szerint a Fidesz hitelét ásta alá Kövér László, amikor azt mondta: azonnal nem lesz adócsökkentés, s ez az első komoly érvágás az óceán nagyságú népszerűségen.
Szerintem ez nem igaz. Önmagában véve az adócsökkentés elhalasztása nem lesz  probléma. Nem csak az közismert, hogy magasak az adók, hanem az is, hogy a pénzügyi csőd szélén állunk.
Gondoljuk végig, az adócsökkentés holnapi megvalósítása legalább egy millió devizahitelesben egy borzongató kérdést vet fel: mi lesz az én hitelemmel, emelkednek-e a törlesztő részletek, ha az ország új vezetésének terveit a nemzetközi pénzpiacok kockázatosnak tartják? Egy millió nyűgös választópolgár – ráadásul sok közöttük a véleményvezér, a politikai iránt aktívan érdeklődő – éppúgy erodál egy megvalósított ígéret után, mint ha hosszú ideig a levegőben lóg az ígéret teljesítése.  Ők nagyon egyszerűen fogalmaznának: ismét az elcseszett úton megyünk tovább?
Orbán Viktornak nem csak a külföldiek felé lesz megmagyarázni a terveit, hanem befelé is. Hogyan mondjuk el nekik, hogy akarjuk, de nem lehet? Hogyan ne veszítsük el tíz nap alatt a belénk vetett bizalmat?  Az út, amin járni fog, nem fekete és nem fehér lesz.
Egy dolog biztos a számomra: nem a megvalósult ígéretek száma dönt majd. Hanem az, hogy képes lesz-e egy olyan narratívába, elbeszélésben értelmezni a döntéseit, amelyekről elhiszik az emberek, hogy nem egy újabb kibaszás alanyai lesznek.  
Na, ez az államférfiúi feladat áll a győztes pártvezér előtt. És nem a királyság visszaállítása.

24 komment · 3 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://koczianpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr81941146

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A kétharmad és a diktatúra 2010.04.26. 02:32:11

Már látom, amint tömegek szavaznak a kétharmad ellen a második fordulóban. Biztosan sokan féltik a demokráciát. Elől Debreczeni és Bauer fog menetelni, időnként Gy. Fletó félrehajtott fője is fölbukkan majd a képernyőn, mögöttük milliók a kétharmadtól ...

Trackback: Mi lesz Orbánból, Megyó vagy Fletó? 2010.04.22. 10:39:35

Orbán útelágazódáshoz érkezett. A tegnap történtek (Kövér elszólása az azonnali adócsökkentés elmaradásáról, és Orbán gyors cáfolata) újra aktuálissá teszi a kérdést: Melyik elődjét követi az új kormányfő? Medgyessy azzal kezdte, hogy betartotta m...

Trackback: TOP 10 "Ne csináld már, bazzz!" 2010.04.21. 22:33:31

Az alábbiakban megpróbálom áttekinteni azokat az általam hibának vélt lépéseket, melyeket a Fidesz kormányzó pártként elkövethet az első évében "annak érdekében", hogy leamortizálja a most még meglehetősen nagy társadalmi legitimációját

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pillantás · http://www.eloszto.hu/ 2010.04.21. 22:28:26

szeretnénk már végre remélni a jót

mckmester 2010.04.21. 22:33:47

Sőt mi több, a Fidesz kormány is ezért bukott 2002 -ben. Bízom benne, hogy emlékeznek még rá :-)

gono 2010.04.21. 22:52:28

én bizony újabb kibaszásnak érzem a dolgot.
nem adót csökkenteni gyávaság, és számomra azt a politikai üzenetet hordozza, hogy a mi törzsszavazóink úgysem fizetnek adót, ezért felesleges csökkenteni azt, a másik oldalon pedig már sorban állnak mindazok, akikre támaszkodni szeretnénk és ők már javában tartják a markukat, ki kell őket fizetni. nekem ez bizony az elkurasra hajaz igencsak. az egymillio devzahiteles mellett azert még ott van kétmillio morcos adófizető, akik az összes többi embert eltartják. ők vajon miért nem számítanak egyetlen politikai erő számára sem?

bioLarzen 2010.04.21. 22:54:23

Péter,
Török Gábor általad linkelt bejegyzésében szerinted hol írja, hogy a Fidesz hitelét aláásta Kövér nyilatkozata? Bárhogy olvasom, ő maximum ennek lehetőségét említi ("Félreérti – vagy félre akarja érteni - a helyzetet, aki azt állítja, hogy már Őszödnél jár a Fidesz, de az tény, hogy Kövér László mondatai ebbe az irányba is mutathatnak."), még a valószínűségére sem nagyon tér ki. De lehet, hogy én olvastam rosszul :)

A cikked amúgy tetszett, sok minden visszaköszönt benne abból, ahogy én gondolom/látom a helyzetet.

Van, mondjuk, amivel nem értek egyet. Én úgy gondolom, hogy igenis, árthat ez az eset Orbán Viktornak - no, persze, így, egymagában, aligha bombasztikusan, nem lepik el a Kossuth teret holnap a "ballib" tünetők, nem indít az mszp-honlap visszaszámláló órát :) Szerintem olyan ez a helyzet, amikor egy rossz kapcsolatból "szabaduló" férfi nagyon, de nagyon beleszeret egy nőbe, és hosszú próbálkozás után végül meg is szerzi. Természetesen, ilyenkor a nő az isten, bárhogy, bármit csinál, az úgy jó. Amikor a kapcsolat elején kiderül, hogy a melltartó pushup és a nő melle finoman fgalmazva sem idilli, hát ez van, ettől még dúl a szerelem. De a tény tény marad, csak elraktározódva. És, ha jönnek még újabbak, azok szépen felgyűlnek. Ha a Fidesz egyre több ígéretéről derül ki, hogy mégse tartható, akkor ezek is szépen fel fognak gyűlni az átlagember agyában is.

A mostani helyzetet nem azért rossz megélni "liberáslbolsi" szemszögből, amilyen magam is lennék, mert az a kormány, amire négy éve szavaztunk, megbukott. Nem - ezért maga a kormány, illetve az azt létrehozó két párt tette a legtöbbet, bőven megérdemelték a bukást sajnos. A nagy gond az, hogy mi, akik nem bízunk Orbán Viktorban, most máégis drukkolunk neki, hiszen az ő sikere egyben az ország sikere is lenne, és nem fogok a saját országom ellen drukkolni, csak azért, mert nem tartom arra érdemesnek a minsziterelnököt. Most azonban az a gond, hogy ha azt fogja csinálni, amit szerintem kellene, az elkerülhetetélenül nagy népszerűségvesztést fog jelenteni, aminek elég hamar az lehet az eredménye, hogy a valódi kilábalás helyett pozíciómentésbe, helyzeterősítésbe csap át a kormányzati munka. Ez Gyurcsány alatt láttuk már, hová vezet... Vagyis, én azt szeretném, ha Orbán nem azért bukna 2014-ben, mert nem szeretem, mint politikust, hanem, mert keményen és következetesen végigvisz egy olyan programot, ami ma kell ahhoz, hogy az ország versenyképes maradjon/legyen. Ebbe szerintem szinte bizonyosan belebukna, hisz nem kevés igen népszerűtlen intézkedést jelentene. Ha így fog történni, itt és most megígérem, hogy 1990 után először ismét a Fideszre fogok szavazni.

Na, kicsit hoszúra sikerült, elnézést.

bio

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2010.04.21. 22:54:35

Az embereket nem érdekli az adócsökkentés, ha érezni fogják (nem rögtön), hogy jobban élnek. Ezen múlik a dolog. Ha ezt nem érzik majd, akkor Viktor lesz a hibás, mert az előző kormány nyakába csak egy ideig lehet varrni a dolgokat, idővel ez már nem fog működni, még akkor sem, ha tényleg az előző kormány ballépései vezettek ide.

bioLarzen 2010.04.21. 23:06:29

@agyvihar: Szerintem nem nagyon képes az átlagember távaltokban gondolkodni, pláne, ha a saját/családja pénztárcájáról van szó. Nemcsak Magyarországon. Ha azt mondod, hogy "most 3 évig rossz lesz, utána azonban jó", míg a másik azt, hogy holnaptól jó lesz", akkor a másikra fog szavazni. Legalábbis a többség. Még, ha igazából tudják is, hogy nem tartható az ígéret.

bio

cotti 2010.04.22. 01:00:31

"Szerintem ez nem igaz. Önmagában véve az adócsökkentés elhalasztása nem lesz probléma."

Dehogynem, lesz itt emiatt balhé.

Már 50 legalább éve hallgatja ez a nép, hogy most egy kicsit még nem lesz jó, egy kicsit szorítunk, de majd jó lesz. A jelenlegi állás szerint most ugyanezt próbálják előadni Fideszék is. Nem fog menni.

Az persze más kérdés, hogy jó nagy h*lye volt, aki elhitte, hogy itt bármiféle adócsökkentés is lesz. :) ...de legalább ne teccettek volna az ígéreteikkel az emberek alá adni a lovat. Egyék meg, amit főztek!

eLeMeL (Lehet Máshogy Lopni) 2010.04.22. 01:53:53

"Szerintem ez nem igaz. Önmagában véve az adócsökkentés elhalasztása nem lesz probléma. Nem csak az közismert, hogy magasak az adók, hanem az is, hogy a pénzügyi csőd szélén állunk."

Pont ez az, ami miatt hiteltelen, populista locsogás. 2008-ban a válság eddigi legmélyebb pontján, a válság kapcsán az adócsökkentéssel zrikálták a választókat, amit azóta is folyamatosan mondogattak, egészen mostanáig. Legalább Kövér "Szókimondó" László várhatott volna. Ha pár hét múlva tette volna az elszólást, akár még rá lehetett volna kenni a szocikra is, de így? Hiszen saját bevallásuk szerint még nem látják az eltagadott költségvetési csontvázakat. Már most visszaszívják az ígéretet, teljesen debil politikai lépés. Kövér "Szókimondó" László amúgy is rendszeresen aknázza alá hithű társa gondos munkáját az elejtett mondataival.

eLeMeL (Lehet Máshogy Lopni) 2010.04.22. 02:05:51

Erre gondoltam konkrétan:

2008.10.11. Navracsics Tibor megismételte a Fidesz javaslatát, amely szerint a jelenlegi helyzetben új költségvetési törvényre és adótörvényekre, valamint jelentős adócsökkentésre van szükség. Azt mondta, a gazdaságot pénzhez kell juttatni, hogy a pénzügyi válság ne csapjon át reálgazdasági válságba, ne szűnjenek meg a munkahelyek.

Varga Mihály, a Fidesz gazdasági kabinetvezetője is hasonlóan fogalmazott, Magyarország adócsökkentés nélkül nem tud elindulni a növekvő pályán."

nestrot10 2010.04.22. 06:36:43

Valami komoly " vajat" tud az Orbán kis gonosz törpe fején ( ha beszélne nagyon olvadna a kis "roma csávó" fején)az olaj maffiás Pintér Sándor. Különben ilyen múlttal és a lánya korrupciós nem régi ügye ellenére ..már Kormánytagságot ígér neki az Orsós!
Szép egy banda lesz! Pohl Péteresítik az ügyészséget,( ahogy csinálták eddig is) a Pintért ráuszítják, s elrendelik a pereket azok ellen akit le akarnak " amortizálni" végleg hogy ne legyen ellenfelük... akarnak.......na erre mondom, hogy lesz itt POLGÁRHÁBORÚ! Ez nem fogja tűrni a nem 2 millió seggnyalón kívüli ember!
A Jobbik akiket kitermelt ez a kis seggdugasz ... ..az fogja az első lövést leadni a szarfasz Fityisz bandatagokra!!!!

nestrot10 2010.04.22. 06:37:47

Legalább őszinte volt Gyurcsány s véget akart vetni ennek:---hazudtunk éjjel nappal"

Ez csinálja a Fityisz banda csak a szövege így hangzana ha lenne a pucájukban vér:
20 éve HAZUDTUNK , köpönyeget forgattunk,.. seggeket nyaltunk, még azokét is akit utáltunk.......hogy a hatalmat végre megkaparintsuk!!!!!

nestrot10 2010.04.22. 06:39:43

őporszagot érzek!--olyan alkotmány módosításokat, választási törvényeket hoz a gonosz törpe és bandája, hogy demokratikus választással le se lehet majd váltani csak FEGYVERREL!
Jó kis polgárháború lesz a 4 éves ciklusban valamikor. Jól érezte a lőporszagot az Orsós Orbán.Csak nem gondolta,hogy őket lövik majd seggbe...hehehe

Dixi. 2010.04.22. 07:07:56

T.C

Így kezdem ezt a hozzá szólást....
Mindnyájan tudjuk tisztában vagyunk vele h az adó csökkentés szükséges gazdasági lépés lenne.
Szükség lenne rá mert a környező (fejlődő) volt szocialista országok a gazdasági versenyben ránk vernek.Ha egy magyar családi kis vállalkozásnak megéri a cégét Romániába vagy Szlovákiába kivinni és ott bejegyeztetni mit várunk várhatunk egy multi nacionális nagy cégtől?
Miért ériné meg MO n felépíteni egy gyárat ahol meg van az építőiparban a lebukás veszélye, nálunk a munkások fele kétharmada feketén foglalkoztatott.Miért is talán azért mert ha bejelentve dolgoznak nem tuják kitermelni a saját bérüket és az azokhoz tartozó szükséges járulékok költségét...
Ezt le írtam de gondolom ezzel szinte mindenki tisztában van....

Azt hiszem azzal is h a Fidesznek fizetnie kell most a 98 választásokon elért sikeréért...hisz akkor is szinte üres volt a párt kassza...valaki tett bele pénzt....mint ahogy most is...és ennek ára van.

Pintér Sándor a mostani választások előtt két hónappal megmondta h ö lesz a belügyminiszter.
Oka és szerinte joga volt ezt mondani hisz tartozik neki a Fidesz.

A Fidesz kétharmados többség első lépései között szerepel az állampolgári jogok kiterjesztése a Magyar származású külföldi állampolgárok honosítására.
Miért van erre szükség?

a Választ talán tudjuk talán nem.
Van erre valakinek tiszta és világos magyarázata?

kyanzes (törölt) 2010.04.22. 08:00:15

"felé lesz megmagyarázni"

Kénytelen?

Kit érdekel a 1x százalékot elért Jobbik? Még annyit sem ért el, mint a szocka tömb.

"Majd mi megmutatjuk!!!"

Semmit sem fognak megmutatni.

takácsalfréd 2010.04.22. 08:13:50

Péter bazzeg, te jobbos vagy? Csak ezzel tudom magyarázni, hogy nem érted, mi itt a baj:
az a baj, hogy ezek is hazudnak, már most az elejétől fogva, az a baj, hogy adócsökkentést ígértek 2010-re, és most már csak 2014-2016-ra ígérik. az a baj, hogy szokás szerint ezt a választás után tudtuk meg, nem előtte. Ez a baj bazzeg.

Videofon 2010.04.22. 08:29:27

Miért kellene a devizahiteleseket az államnak finanszíroznia? Rosszul döntöttek, igyák meg a levét. Mindenki tudta, hogy a 230-as eurót politikai okokból, mesterségesen tartották fenn. Az erős forint árt az országnak.
Nem muszáj 1-2 éves középkategóriás autóval járni. Lehet bkv-val, volánbusszal, vonattal, vagy 20 éves suzukival is.

Videofon 2010.04.22. 08:35:33

@nestrot10:
A polgárháborúhoz előbb összefogás, közösségi érzés kell. A radikálisokon kívül nem látok ilyet. A radikálisok utcára vihető embereinek száma pedig 1-2 ezer körül van. Kevés a polgárháborúhoz a 40 ezer rendőrrel, a kivezényelhető katonákkal, titkosszolgákkal szemben.
Elhiszem, hogy a tehetetlenség sokakban felébreszti a vérszomjat, a bosszúvágyat, de nincs reális esélye a társadalom mai állapotában semmiféle hadakozásnak.
Arról az apróságról nem beszélve, hogy bedöntené a nemzetgazdaságot, még jobban szétszakítaná az országot.

Woodslave78 2010.04.22. 09:06:54

nekem az a bajom, hogy az adócsökkentés nem választási igéret volt, hanem a gazdasági válság kezelése, a munkahelyteremtés és a gazdaság beindításának feltétele. Most akkor mi a helyzet? Mégse lehet adócsökkentéssel a gazdaságot beindítani? Mégis a megszorításokra épülő válságkezelés az egyetlen út??? Na itt a bizalom totális elvesztése, nem azért mert ígértek valamit amit nem tudnak betartani, hanem mert olyat mondtak amit nem lehet megcsinálni és ezt tudták is. Már előre röhögök a rosszabb a helyzet mint gondoltuk dumán :-))) Minnél rosszabb??? Annál amit 4 éve kommunikál a fidesz hogy ennél már nem lehet lejjebb.

nestrot10 2010.04.22. 09:08:22

@Dixi.: Világos magyarázat a külföldi magyar állampolgárok honosítására: SEGGNYALÁSA a JÖVŐ FITYISZRE szavazók begyűjtése, hatalom megtartása...na ezért lesz POLGÁRHÁBORÚ. mert másképp nem lehet majd elvenni a hatalmat a gonosz törpétől:)

nestrot10 2010.04.22. 09:13:10

Lesz itt nem radikális erők összefogása, hanem a nem Fityiszre szavazók 6 milliója is! Ahogy telik az idő, ...a Lőpor egyre aktuálisabblesz mikor látják,hogy a hatalom megtartására tett intézkedések, és antidemokrácia és a hiteltelenség előtérbe kerül és a tehetetlenség...akkor előkerülnek emelkednek a fegyverek s még külföldről is lesz támogatók!!!

Videofon 2010.04.22. 09:19:50

@Woodslave78:
Az adócsökkentés gazdasági élénkítő hatása esti mese.
Külpiacokat kell teremteni, reális forintárfolyamot. A 300 forintos euró ugyanolyan hatással van a gazdaságra, mint egy radikális adócsökkentés. Nem a termelő munkahelyet sohasem látott közgazászokra kell hallgatni, hanem a józan észre.

blacklord 2010.04.22. 09:21:29

@nestrot10-et be kéne már lassan gyógyszerezni, amennyit hülyeséget ez mindenhová kiír...

bioLarzen 2010.04.22. 11:16:53

@nestrot10: A hídfoglalásos tavasznál sztem a "másik" oldal elérte a mélypontot a vereséget-elfogadni-képtelenség tekintetében. Sztem most, hogy mi lettünk ez a "másik oldal", ne akarjunk még mélyebbre süllyedni...

bio

cotti 2010.04.22. 11:39:19

Még annyit: 2006 ősze előtt valszeg megállta volna a helyét az elemzésed, de az akkor történtek - és a FIDESZ akkori viselkedése - után nem.
süti beállítások módosítása