Kóczián Péter

A politikáról és az életről szól

_

HTML doboz

Mondjam vagy mutassam?

2010.01.23. 21:59 Kóczián Péter

 

               

Semmi nem tudja az öncélú, populista viták sorozatából kizökkenteni a magyar politikusokat.

Amikor a Fidesz programot ad, az MSZP ócsárol. A sajtó meg asszisztál. Lásd a nyugdíj vita mostani menetét.

A Fidesz végre valamire azt mondta, gondolkodunk a megoldásán. A nyugdíjrendszerhez kapcsolódó különböző változatokról ismerte el, hogy megfontolja azokat.

A legnépszerűbb párt jelentős lépést tett az igazmondás terén, amikor világossá tette, hogy átalakítaná a nyugdíjrendszert. A Figyelőben megjelent összeállítást  és a benne levő korlátozó terveket nyíltan felvállalta a Fidesz egyik vezető politikusa, Varga Mihály.

Az MSZP – némi késéssel – egy-másfél hét múlva reagált. Azt tudták mondani, hogy bizonyos dolgozói csoportok nyugdíja közel semmit ér majd, ha a Fidesz hatalomra kerül.

Két héttel később – ezen a hétvégén – már ott tartunk, hogy az MSZP népszavazást kezdeményez egy olyan változat ellen, amelyre Varga Mihály, a Figyelőnek nyilatkozva, azt mondta: talán ezt választjuk.  

A nyugdíj javaslatok ennél bonyolultabbak, a jelenlegi rendszerrel is vannak súlyos problémák, amelyekre a Magyar Nemzeti Bank elemzése mutatott rá, a költségvetés – egyébként bevezetése után nem sokkal – súlyos milliárdokkal pótolja ki az állami nyugdíj kassza hiányát, s egyébként is zajlik most egy kommunikációs kampány, amely a visszatérésre csábít. Szóval, rengeteg jel utal arra, hogy az 1997-es rendszerrel komoly gondok járnak együtt.

A probléma tényleg stratégiai, a megoldása évtizedes, tehát túlmutat a 2010 és 2014 közötti időszakon; stratégiai abban az értelemben is, hogy emberek millióinak az életét közvetlenül, a költségvetésen keresztül pedig közvetve határozza meg.

Lenne tehát miről beszélni, de az MSZP politikusai körülbelül abban a stílusban reagálnak, amelyben Szíjjártó Péter Fidesz szóvivő szajkózza a kormány döntéseinek soros bírálatát nap, mint nap.

A MSZP a Fidesz –programot hiányolta, hazugsággal, mellébeszéléssel vádolta a Fideszt, majd amikor végre van miről beszélni, akkor a legegyszerűbb módon, az érzelmi hatáskeltés eszközéhez nyúlva reagál.

Kinek van tehát szüksége itt racionális vitákra?

Miért is érdeke a Fidesznek a racionális problémákra, közügyekre vonatkozó megoldásait elmondani?

A Fidesz vezetők évek óta azt állítják, hogy ebben a közegben semmi értelme lényeges és eltérő megoldási lehetőségek nyilvános megvitatásának, mert minden bedarálódik a napi adok-kapokba.

A kialakult nyugdíj vita alapján igazuk van.

Van egy azonban egy faktor, amely hozzájárul ahhoz, hogy minden így alakuljon. Ez a faktor a sajtó. Angliában, az Egyesült Államokban a komoly sajtó nagy terjedelemben, számokkal, szakértőkkel, elemzésekkel reagálna egy ilyen ügyre. Vége-hossza nem lenne a politikai szereplőktől függetlenül kialakuló nyilvános párbeszédnek, amelyben a pártok kénytelenek lennének szakértői szinten is részt venni.

A tág értelemben vett nagyközönség ott sem értené a vita minden ágát és bogát, de a demokrácia nem azt jelenti, hogy mindenki mindenbe beleszól, hanem azt, hogy a közügyek iránt érdeklődők – ha akarják – tájékozódhatnak a különféle érvekről, s az adott helyzet számtalan aspektusáról.

Nemzetbiztonsági, identitás ügyekben a nyugati közvélemény is félrehord, lásd a Bush-kormányzat iraki és terrorista kalandját – de ehhez szükség volt egy amerikaiak számára iszonytató sokkra, a World Trade Center lerombolására.  A társadalombiztosítás, a bankkrízis, a kínaiak szerepe az államháztartás finanszírozásában, a makro pénzügyi és makro gazdasági összefüggések és megoldási lehetőségek megtárgyalásának vége –hossza nincs az amerikai sajtóban.

Itt meg néhányan ágálnak, míg a többi csak lapít.

Ez a populizmus melegágya. Nem Orbán Viktor ( Gyurcsány Ferenc, ha valakinek ő a non plus ultra) cezaromániája, egyeduralkodói törekvése.

Szerintem a magyar politikai osztály populizmusa és a magyar sajtó diszfunkcionalitás között egyenes arányú az összefüggés. Na jó, nem egyenes arányú, mert nem a sajtó teremti a populizmust. De hogy nem ellenszer, az is biztos.

Jó ezt konkrét mozzanatokban megragadni, különben csak általánosságnak tűnik. Pedig nem az. Tegnap és ma történt. És történik tovább.

 

Kapcsolódó linkek:

http://mszp.hu/belfold/bovebben/alairas-a-nyugdijakert

http://www.fidesz.hu/index.php?Cikk=144707

 

78 komment · 3 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://koczianpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr901696482

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Haga clic en la siguiente página web 2017.12.23. 14:39:13

Dostinex prolattina - How long does it take for modafinil to leave your

Trackback: dibujos para hacer de amor 2017.12.20. 14:36:59

A tálibok cáfolják, titkosszolgálati források megerősítik, hogy meghalt Omar molla - softrapidsharecom

Trackback: Egységben a nyugdíjasokért: A Fiatal Szocialista Nyugdíjaspárti Demokraták 2010.01.25. 09:27:41

Egyet kell hogy értsek Kóczián Péterrel, hogy a sajtónak kellene ízekre szedni a két (populista) párt összes mondatát, nem pedig szolgaian leközölni a sajtótájékoztatók anyagát, vagy az MTI híreket. Mivel semmi ilyen nem történik, egyre feljebb és felj...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eloszto · http://eloszto.hu 2010.01.23. 22:29:02

Ez a kulcs: "Kinek van tehát szüksége itt racionális vitákra? "

kitvalasztanal.hu - Választási tippért notebook! · http://www.kitvalasztanal.hu 2010.01.23. 22:30:02

www.szmm.gov.hu/main.php?folderID=13565&articleID=42103&ctag=articlelist&iid=1
"2040-re a 70 év felettiek száma a 19 éven aluliakét is meghaladja, 2050-re pedig a 24 évesnél fiatalabbaknál is többen lesznek. .."

Tartok tőle, hogy az MSZP pont olyan ellenzék lesz, mint a Fidesz volt. Fidesz meg is érdemelné, viszont az ország nem :(

kitvalasztanal.hu - Választási tippért notebook! · http://www.kitvalasztanal.hu 2010.01.23. 22:32:23

Jah, és Bokros mutatott egy utat. Minden populizmus nélkül. Meg is szívta. Nehéz a politikusokat hibáztatni akkor , mikor valaki megmutatja merre kell menni, de ha az út nem tetszik akkor süket fülekre talál.

SteveNo1 2010.01.23. 22:37:49

Kitűnő bejegyzés, nekem is hasonló véleményem van a sajtóról!

A legszebbnek a pártmédiákat tartom (lásd ATV) amikor különböző műsorokba azonos véleményt való szakértőket hívnak meg, akik úgy megvitatják a dolgot, hogy abban kis túlzással egyetlen értelmes mondat sincs! Aztán ha vélelenül jót mondanak Orbán viktorra vagy Gyurcsány ferencre, akkor a következő műsorban bocsánatot kérnek ezért (szó szerint, lásd az ATV újságíróklubját)....

Tyson925 · http://economy.blog.hu/ 2010.01.23. 22:52:15

Aha. Racionalitáshoz szerintem nem tartoznak olyan kérdések, mint hogy privatizálják-e a nyugdíjpénztárakat? A populizmusban a Fidesz másodpercek alatt felvette a tempót az MSZP-vel, amit ugye ne feledjünk, reflexből megy neki...

reccs 2010.01.23. 22:53:30

Kéri László egyszer azt mondta, hogy azért kell mindenhová a politológusoknak, szociológusoknak, filozófusoknak stb. menni nyilatkozni, mert alig van Magyarországon jó belpolitikai újságíró és aki van, az sem mindig meri vállalni a véleményét, így a politológusokkal végeztetik el a munkájukat.

phaidros 2010.01.23. 23:05:31

@kitvalasztanal.hu - Tippelős választási oldal: de az az út is olyan volt, amilyen. Nyilván felszámolhatnánk a teljes szociális hálót is, akkor aztán tényleg nyereséges is lehetne az államháztartás. Bokros kb. ez a véglet, tőle azért van közép felé is valami.

A cikk szerintem korrekt, csak azt tenném hozzá, hogy a sajtó is olyan, amilyennek az olvasói várják.

Nádasi Balázs 2010.01.23. 23:10:06

Menj el szavazni, te is, és más is, és szavazz akárkire, akiről úgy gondolod, hogy van egyetlen olyan politikusa, akit szívesen látnál a hatalomban. És semmiképpen ne szavazz szélsőséges pártra. Szerintem ennyi az, amit a jelenlegi magyar demokrációban lehet tenni. Sajnos.

stratez 2010.01.23. 23:13:29

A legsiralmasabb, hogy akinek lehetősége lenne megállítani, vagy legalább fékezni az eszelősség jeleit mutató MSZP-t, Bajnainak, nem hogy nem teszi, hanem partner ebben az elmebajban, ami persze nagyon rövid idő múlva megint visszafog ütni a szocialistákra, ha most nyernek is néhány ezer szavazatot. Ugyanúgy visszafog ütni, ahogy a Gyurcsányra visszaütött 2006...

aum 2010.01.23. 23:35:25

Bokros egyedüli kivételként nem mutatja a populizmus jeleit, más kérdés, hogy az ő neoliberális filozófiája úgy tűnik világviszonlylatban megbukott. Sajnos a magyar nép fogékony az egyszerű válaszokra, képtelen közösségekben, generációkban gondolkodni, önző és bizalmatlan. Nyugaton a választás inkább egyszerűen értékválasztás és a jobb-bal különbségeket kedélyesen meg lehet vitatni egy korsó sör mellett. Ezzel szemben nálunk zsigeri gyűlöletet táplálnak Orbán-Gyurcsány törésvonal mentén és bizony az újságírótársadalom jócskán hozzájárult ehhez az attitűdhöz.

robinzone 2010.01.23. 23:40:57

@twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX: inkább a nyelved harapd le, ha még mindig itt tartasz. aki otthon marad, hülye. és nem lesz joga rinyálni később!

ddance 2010.01.23. 23:43:40

Ezért van elege az embereknek a jelenlegi pártokból. És igen, hatalmas a média felelőssége. Például a félretájékoztatásban is, amikor szélsőségesnek meg amatőrnek festi le pl a Jobbikot. Holott aki elolvasta, az tudja, hogy konkrét, alapos és szakmai programjuk van. Én bennük látom a reményt, a jelenlegi korrupt, csaló politikusokban nem bízom.

robinzone 2010.01.23. 23:46:11

a sajtó bal oldalon diszfunkcionálisabb. jobb oldalt legalább van egy heti válasz. bal oldalon: magyar narancs? 168 óra? utóbbi csak vicc volt. narancsot legutóbb akkor tettem le cikk közben, amikor a margit híd felujításáról szóló cikkben ötödször idézett az mdf nevű virtuális párt képviselőjétől. mint tényezőtől. ne röhögtess.

robinzone 2010.01.23. 23:51:13

itt is propagalnám a válasz "szocialista csodafegyverről" szóló cikkét. februártól 12-15 eFt-tal többet kap az egyszeri munkavállaló. áprilisig pont 3x, mint a magyar igazság. csak ez nem az. megint az mszp térfelén pattog az egzisztenciális labda. (legutóbb volt ugye a vizitdíj, amikor a másik oldalon pattogott) én egyelőre aggódom az 50% miatt is!

Billy the kid 2010.01.23. 23:59:35

Ha mástól nem, Moldovától megtanulhattuk, hogy a média és a politika mindig a leggyengébb láncszemeket veszi (elsősorban) célba, így ne csodálkozzunk, ha nem dobnak be minden választópolgár postaládájába alaposan kidolgozott, több100 oldalas törvénytervezeteket...

flort 2010.01.24. 00:18:58

"A Fidesz vezetők évek óta azt állítják, hogy ebben a közegben semmi értelme lényeges és eltérő megoldási lehetőségek nyilvános megvitatásának, mert minden bedarálódik a napi adok-kapokba."

Hát ez most meglepett, nem az volt a szöveg, hogy úgyis csak lenyúlják a világmegváltó ötleteiket?

Scala 2010.01.24. 00:30:08

kis stilisztikai megjegyzés:
(...) jelentős lépést tett az igazmondás útján.

Sajnálom, hogy nem mást blogmotort választottál.

futura 2010.01.24. 00:42:58

@ddance:
Ha ott látod a reményt, az már a teljes reménytelenség jele

.@Az MSzP szavazói maffia kezébe juttatták Magyaro-t:
Ma éjszaka úlj ki az egyik Mszp pártház elé legalább reggelig, és várd amit hőn áhitasz.

madbal 2010.01.24. 00:46:32

Némileg tyúk-tojás kérdés a sajtó felelőssége. Piaci alapon megközelítve egyértelműen nyerő a bulvár-populizmus. Az értékalapú, tényszerű újságírás vége mindig az érdektelenség (szerencsés esetben) vagy felülről letelefonálás lett. Innen pedig egyenes út az olvasó közügyektől való elfordulása.

lujo22 2010.01.24. 00:51:35

@flort: azért a fidesz is megérte a pénzét. ők is képesek voltak 300 Ft-ért népszavaztatni, a vizitdíjért, azt most azért panaszkodni, h nem lehet semmiről racionálisan vitatkozni.

lujo22 2010.01.24. 00:54:56

nem írom le mégegyszer, m ez a kurva lenyelte irományom
az ellenzéknek sírni, h nem lehet racionálisan vitatkozni, képmutatás
vizitdíjért népszavaztatni mi volt?

lujo22 2010.01.24. 00:56:22

most meg egyből megjelenik a szövegem, sőt az előző is, tiszta kibaszás

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2010.01.24. 01:16:33

túl hosszú ez az írás, nincs időm elolvasni mert kezdődik a győzike
tehát arra szavazok majd aki többet ÍGÉR

Moosquibe 2010.01.24. 01:58:03

Azért ez még nem a teljes igazság. A Fidesz tett egy bátortalan próbálkozást, amire persze meg is kapta a várható fekália-pergőtüzet. De ettől szépen be csináltak a saját nadrágjukba is.

Reflexszerűen kezdtek zsigeri tagadásba, ahelyett, hogy beleálltak volna a vitába és legalább megpróbáltak volna megfelelő kommunikációs stratégiával (ugyanis ezt is lehet jól csinálni) szakmaibb vitát elindítani. Lehet nem jött volna be -bár a szocik hitelességi tőkéjét alapul véve nem lett volna esélytelen - mindenesetre ÉN ezt igényeltem volna nem pedig a

SZP: A fidesz nem kívánja, tényleg nem , soha,

BB: A fidesz még mindig nem mondta kellő hangsúllyal hogy nem kívánja

dramaturgiát.

Most komolyan, olyan szarul hangzik, hogy svéd modell? Valahogy nekem nem a nyomorgó bádogdobozban tengődő skandi nyuggerek képe ugrik be erre...

henrik_ · http://egyzene.blog.hu/ 2010.01.24. 02:04:20

@robinzone: én megértem twollah-ot, szintén nem megyek el szavazni. persze tudom, h emiatt én számítok szar embernek, de megbocsáss: ki a g*cire szavazzak ebből a társaságól? az mszp-re? vicc. a fideszre? minimum ugyanakkora vicc, végigelleneztek mindent a világ legnagyobb populizmusával ("adjátokvissza a 13. havit", "ne a zemberekkel fizettessétek meg a válságot", etc...). mdf? nem tényező, az elmúlt 3 évben egy értelmes javaslatot sem hallottam felőlük. szdsz? a legnagyobb vicc, pedig 2006-ban még rájuk szavaztam. lmp? asse tudom, h azt eszik-e, vagy isszák, semmit sem hallok felőlük. akkor most ki marad nekem, a jobbik? :DDDD hagyjuk már...

ha lenne "nem szavazok rátok" rubrika, akkor azt választanám, de így....

henrik_ · http://egyzene.blog.hu/ 2010.01.24. 02:07:08

@Moosquibe: az a baj, h a fidesz egy kurva mély lövészárokba ásta magát az állandó, kategorikus "mindent elutasítunk, amit a baloldal mond, ha kell, akkor veretes baromságokkal"-politikával, amiből nagyon nehéz lesz kimászniuk.

totyatotya 2010.01.24. 02:10:47

@aum: " ő neoliberális filozófiája úgy tűnik világviszonlylatban megbukott."

khm, sasold meg a heti Economist cimlapot...

is 2010.01.24. 02:24:09

@stratez: én ugyanazt az eszelősséget látom, mint 18 hónapig a szociális népszavazás előtt a FIDESZnél. az a kampány mennyivel volt értelmesebb? semmivel? hány százalékot kapott? 82%-ot. akkor írtál ilyen megállítési kommenteket. dehogy, lovaltad bele magadat te is. most ne tegyél úgy, mintha nem történt volna meg, te is nyomtad az eszelősséget. most csak az egyenlítés jön, és a FIDESZ jól meg is érdemli. az ország nem, de ahhoz, hogy ez ne következzen be, a FIDESZnek bocsánatot kellene kérnie. a 82%-kot kihergelőkkel együtt. amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten.

is 2010.01.24. 02:28:12

@megváltó: miközben teljesen igazad van, én javaslom, hogy a legkisebb rosszra szavazz. és nem mondom meg, hogy neked melyik legyen az, döntsd el te, de menj szavazni. gondolj arra, hogy a sivatagban ott van egy étterem, három napja nem ettél, a menüben pedig csak kígyófarok, skorpióleves és bogáncsfőzelék van. valamelyiket meg kell enni.

misa_80 2010.01.24. 03:05:02

péter, de mintha te valamikor újságíró lettél volna. tessék, itt a lehetőség. készíts interjút, leplezz le, menj utána a dolgoknak. a publik ugyanúgy belesüppednek a pártpolitikai véleménymocsárba, mint a blogok, pártsajtájok.
olyan ez a minipubli, mint amikor egy politikus úgy tesz, mintha kívülálló értelmiségi lenne, aki felülről elemezheti a helyzetet.

pakesz (törölt) 2010.01.24. 04:47:42

@is: ehhez azt tennem hozza, hogy a Megyo amikor jo nagyot osztogatott, akkor az onkormanyzati valasztasoknal is besoportek a szavazatokat viszont 4 evre ra, amikor megszoritasok kellettek, akkor elvesztettek az onkormanyzatit

tehat mind a ketto part ra van erre kenyszeritve es pontosan errol szol a blog...
nagyon szomoru
es ez pontosan azert van mert mindenki szavazhat

es a mostani nyuggermizeria meg azert van mert a gyerekek neveben nem lehet szavazni, igy onekik senki nem fog igergetni

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.01.24. 05:28:26

Az valahogy kimaradt a cikkből, hogy a Fidesz tagadja, hogy bevezetné a svéd modellt és hogy még mit tagad.
Ha már hiányolod a hiteles újságírói teljesítményt és vitákat a témában, nem ártana a konkrétumokat is beleszőni.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.01.24. 05:42:00

Azért kiváncsi lennék, hogy
mikor?
kellene a nyugdíjrendszer átalakítását megvitatni és
hol?

mert az elmúlt nyolc évben nem lehetett, mert az egyetlen cél az előrehozott választások volt.

Kampány idején ne vitassuk, mert árthat a Fidesznek.

A választások után pedig a kétharmados felhatalmazás mindent ver, úgyhogy akinek nincs annyi, az ne szóljon bele, mert a Fidesz mindenre megkapta a felhatalmazást.
A minden, az minden.
Ott már nincs vita.

Szóval mikor, hol, kik vitathatnak meg egy új nyugdíjrendszert?

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.01.24. 05:44:45

A - hol - kérdés inkább arra vonatkozik, hogy a kivonulós parlament és a pártos média, vagy a skandálós utca lenne a vita helye?

nehülyéskedj 2010.01.24. 06:03:55

@simonmondja.: " Szóval mikor, hol, kik vitathatnak meg egy új nyugdíjrendszert? "

Leginkább a nyolc év alatt lehetett volna, mióta a bolsik kormányoznak. Idő is lett volna rá, ha akrják. Nem akarták, max a korhatárt tolták ki, elég jelentősen. De megcsinálhatták volna egyedül is, nem csinálták. Most meg a fidesz köpködik, akinek a pofázáson kívül, semmi lehetősege nem volt, ez elműlt nylc évben.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.01.24. 06:13:20

@nehülyéskedj:
A bolsik?
A felhatalmazás nélküli illegitim szemkilövő rendőrállamukkal?

Az lett volna, hogy - a Fidesz visszaállítja !
Az egészségügy után a nyugdíj sem pénzkérdés.
Van pénz, csak nem kell ellopni.
Közvetlen demokrácia kell, mint svájcban - népszavazás.

Ugye nem gondolod komolyan, hogy ebből vita lett volna?
Legfeljebb egy kétmilliós naggyűlés népszavazással.

nehülyéskedj 2010.01.24. 06:17:50

@simonmondja.: Lehetőség megvolt. Az meg, hogy visszaállítják, vagy sem, jóslás.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.01.24. 06:19:30

@nehülyéskedj:
Ez véletlenül nem egy kétharmados törvény lenne?
Mert azokhoz nem ártana, ha kivonulós helyett csatlakozós ellenzék lett volna a Fidesz.

nehülyéskedj 2010.01.24. 06:36:04

@simonmondja.: Nem, nem az lenne. Sima feles törvény. Ha nem az lenne, a korhatár meghosszabbítását meg egyéb (kisebb nyugdíj a a friss nyugdíjbamenőnek), sem lett volna kivitelezhető. Csak a valódi reform az nem ennyire egyszerű. De egyedül is megoldhatták volna, csak nem akarták. Ugatni ugyanis könnyebb, meg az ellenzék összes javaslatát leszavazni. Az összeset, majd később egy részüket sajátmaguknak benyújtani, mint nagyszerű saját ötletet. Csoda a kivonulás?

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.01.24. 06:51:52

@nehülyéskedj:
De hát illegitimek voltak, vagy nem?
Milyen alapon hozhat egy illegitim kormány ötven évre kiható döntéseket?
De különben ott tartunk, hogy a megvitatás hogy lett volna . ?
Bármit vitat meg akárki akárhol, másnap Szíjjártó közölte volna, hogy az egyetlen megoldás az előrehozott választás.
A szakértőkre a jobbos sajtó szórta volna az átkot, Mengelének hívták volna őket, falurombolónak, népnyúzónak,
a Hírtévében a síró nénik a nyugdíjreform első áldozatai és a kődobáló ifjak a Szebb jövő nevében gyújtják fel a tévészékházat.

Ez is mind feltevés, de el tudom képzelni a nemzetgyilkos szakértők elleni népitéletet és élőláncot is.
Kikerül a címük a Kurucinfóra és a többi.

Ésszelteli 2010.01.24. 06:52:01

Nem kell csodálkozni a pártok nyilatkozatain, a politológia már tételszerűen definiálta,hogy jelenlegi pártokat a korábbi pártformációkkal ellentétben ma médiapártok.Azaz a pártok mondanivalója kiüresedett és csak a hatalomba kerülés foglalkoztatja őket vagy hatalomba maradás kérdése. Ezért semmi tartalmi mondanivalót nem is jelenítenek meg a tömegekre próbálnak valami érzelmi hatást gyakorolni és másoktól elrettenteni.Ez viszont elgondolkodtató mivel ez egyben a demokrácia kiüresedését is jelenti.Ilyen fajta politizálás és acsarkodó médiaszereplés semmi jót nem sejtett a jövőre nézve.Felülről nem várható komoly változás, hiszen a történelemből már régóta tudjuk,hogy egyik uralkodó réteg sem tett semmit soha az ország érdekében, egyedül a hatalom elvesztésének félelme viheti rá őket némi reformra.Ez pedig már egy szegénységi bizonyítvány is egyben.Tehát nagyon meg kell gondolni ki tud itt most egyáltalán valami értéket megjeleníteni mert profi médiaszakemberek dolgoznak az átlagemberek újabb megvezetésén.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.01.24. 06:56:40

@nehülyéskedj:
Talán inkább az illegitimek előtti Fidesz kormánynak kellett volna megvitatni és bevezetni.

Állítólag ők legitimek voltak és nemzetiek.
Miért nem vitattak meg és vezettek be semmilyen átalakítást?

balfék 2010.01.24. 07:18:01

Egy magát komolynak tartó újságíró. mint pld. a jelen blog szerzője, miként gondolja az elmúlt választások tükrében, hogy a teendők megvitatása a korrektség jegyében , éppen közvetlenül a választási időszak előtt és abban indul el. Most az MSZP ugrott rá valamire és próbálta egyszerűen megfogalmazni ellenérveit, hogy Mari néni is értse , mint a Fidesz teszi immár nyolc éve, hülye lett volna kihagyni. A magaslabdák arra valók, hogy lecsapják , így van ez a teniszben és a politikában is. Azért még több töketlenséget nem kell bevállalni. Most az MSZP használta a Fidesz fegyvert. És egyébként meg örüljön a Fidesz, mert így legalább valamennyire tisztában lehet majd kb. mennyit engedhet meg magának, amennyiben nyer.Bár én nem tudom elképzelni, hogy tudatos volt, de felfoghatják egy bizonyos szondáztatásnak is.

mokkaczuka 2010.01.24. 07:23:05

@pakesz: Nem csak a nyuggerekről van szó. Az ország lakosságának 80 %-a, így vagy úgy, de a leírt kategória. Vagy a koránál fogva, vagy a származásánál fogva, vagy a morális, vagy a szellemi szintjénél fogva, vagy mert egyszerűen képzetlen - de egy emberben akár mind az öt is összejöhet. A népet kéne leváltani, addig itt semmi nem fog menni. Szép lassan persze hazavágja önmagát, csak az a baj, hogy közben a jobb sorsra érdemes egyötöd is itt rohad meg velük együtt.

Feca 2010.01.24. 07:35:37

Bloggerüng azt sugalmazza, hogy a sajtó, média "rossz". Nos, nincs rossz sajtó, csupán a politikai piachoz alkalmazkodik. Ha vannak tömegek, akiket demagógiával lehet etetni, lesz hozzá tartalom.

Tessék a választójogot előzetes regisztrációhoz kötni,
mindjárt más lesz a hangsúly.
Szervezzünk népszavazást a VÁLASZTÓJOG ELŐZETES REGISZTRÁCIÓHOZ kötéséről!

nyg 2010.01.24. 07:43:07

Ezt is megértük, lehet a svéd nyugdíjrendszerrel riogatni. Azzal, amelyben a nyugdíjkorhatár ugyan 65 év, de már 61 éves korban -csökkentett összegű korai nyugdíjra - is el lehet menni, az átlagnyugdíj összege pedig havi 13 ezer svéd korona, (ami mai árfolyamon 360 ezer forint). Szóval átlagosan négyszer annyi jövedelemhez jut egy svéd nyugdíjas, mint egy magyar.
www.hbmk.hu/eu25/sved/nyugdij.html

HaCS 2010.01.24. 07:55:16

Kedves nyg!

Te ezt komolyan gondoltad? Ha bevezetnék az szerinted tényleg azt jelentené, hogy hirtelen az általad felsorolt paraméterek lennének jellemzőek a magyar nyugdíjakra?

nyg 2010.01.24. 08:24:43

@HaCS: Én csak annyit állítottam, hogy elég nagy ostobaság a svéd nyugdíjakkal riogatni. Hogy mikor érnénk el nem tudom, de az irány jó, ha ez a végeredmény. Ellenérv?

Wuff 2010.01.24. 08:31:38

Hát ez súlyos. A nyugdíjreform mellesleg pont nem a nyugdíjasokat érintené, hanem a nyugdíjba menőket. Ezért is vicces az mszp visítása, hogy "megvédjük a nyugdíjasokat a fidesztől, mert pont ők lennének az egyetlenek, akiket nem érint a dolog".

Mellesleg tök mindegy, hogy ki csinál itt valamit, a másik úgyis visszavonja. A 19000 forintok osztogatására ugye még emlékszik mindenki, hogy ne a csak a vizitdíjat említsük? Na ez az. Mi értelme is volt a pénzt szórni ahelyett, hogy valami értelmes dologra költötték volna el esetleg? Amikor már nemcsak demagógiával kampányolnak, hanem meg is valósítják, az mindennek a legalja.

Mellesleg, ha jól tudom az MSZP idestova 8 éve kormányoz. Ugyanakkor arra sem képes, hogy saját programmal álljon elő, mely nem arra épül, hogy szar a másik, és, hogy kicsinálja a fidesz a nyugdíjasokat. Mesterházy olyan ártatlan pofával néz, mintha köze nem lett volna az elmúlt évekhez. Röhej.

Velden (törölt) 2010.01.24. 08:31:44

Miután az országot a szakadék széléről visszarántotta az IMF, néhányan úgy gondolhatták, hogy lehet beszélni népszerűtlen dolgokról is. Akár a nyugdíjrendszerünk fenntarthatatlanságáról is. Tévedtek, nem lehet. Ezután is azt kell hazudni, hogy nálunk lehetséges a svédországinál is bőkezűbb, és nagyvonalúbb nyugdíjrendszer fenntartása.

Nálunk akkora a jólét, és a gazdasági prosperitás, hogy a svéd nyugdíjrendszer egyenesen borzasztónak tűnik, a mienkkel összevetve.

Azon kevesek közé tartozom akik nem hisznek a nyugathoz történő felzárkózás eszméjében. Éppen a fenti gondolatmenet következményeként, ami arról szól, hogy nem vagyunk hajlandóak szembenézni a számunkra kellemetlen tényekkel.

HaCS 2010.01.24. 08:36:33

A végeredmény (sajnos) nem egyedül a rendszerük függvénye. Sőt! Meg vagyok róla győződve, hogy a svédek a mentalitásukkal, meg a világszemléletükkel, meg persze a gazdaságuk fejlettségével szinte bármilyen rendszert bevezethetnének, akár a mostani mienket is, akkor is működne a dolog.
Nálunk meg a fejekben kellene rendet tenni először. Aztán a gazdaságban, főleg a munkahelyteremtésben/oktatásban. A mostani arányokkal (ti. dolgozó, (becsületesen) adózó lakosság/ teljes lakosság) semmilyen létező nyugdíjrendszer nem lesz működőképes.

Michael Scott regional Mgr. 2010.01.24. 08:45:17

A fidesz 98-02 között a hátterének építésével volt elfoglalva, (azt azért tudjuk milyen médiaegyensúlyban és gazdasági beágyazódásban vették át az ország irányítását) ergo nem lehetett nagy rendszerek átalakítására sem ideje sem energiája. Egyébként 10 éve még nem látszott annyira akkutnak a jelenlegi probléma, hogy a nem cselekvés tönkretegye az országot.

A szociális népszavazás az egyetlen (mégha populista is) módja volt a mostani ellenzék számára, hogy törvényes módszerekkel megakadályozza a szerintük káros folyamatok beindítását az egészségügyben. Számításuk bejött.

Ezen állítások úgy is megállják helyüket, hogy még sohasem szavaztam a fideszre.

nyg 2010.01.24. 08:45:40

@HaCS: Rendben, de hogy? Én nem hiszek a ráolvasásban (úgynevezett szemléletformálásban, tudatformálásban, nevelésben stb.), csak az okos szabályozásban. Például a korrekt adórendszerben, a kiszámítható, egyénileg is nyomon követhető nyugdíjbefizetésekben, a nyugdíjalapokat szigorúan felügyelő szervezetek ellenőrző tevékenységében.

vizesnyolcas 2010.01.24. 08:49:38

"Van egy azonban egy faktor, amely hozzájárul ahhoz, hogy minden így alakuljon. Ez a faktor a sajtó."
Szerintem, van egy másik súlyos faktor: a végtelenül gerinctelen, szervilis és militánsan szemellenzős értelmiség. Nincs olyan nyilvánvalóan ostoba "szakvélemény", amelynek leírására ne lehetne akár akadémiai doktori fokozattal rendelkező "szakértőt" találni, ha jól megfizetik.

nehülyéskedj 2010.01.24. 08:56:55

@simonmondja.: "Talán inkább az illegitimek előtti Fidesz kormánynak kellett volna megvitatni és bevezetni."

Nem, nem az illegitimek előttinek. Mert azok is bolsik voltak. Illegitim a kormány, Öszöd óta. Akkor derült ki, hogy mindekit (a magyrokat, az EU-t) átbasztak, úgy kerültek hatalomra.

Viszont akkor még nem volt égető a dolog. Ma a boslik kormányzása (lásd még nemzeti jövedelem csökkenés) miatt, az lett.

Velden (törölt) 2010.01.24. 09:15:40

Lehet , hogy felcseréljük az okot az okozattal?
A szervilis sajtó csak következménye a két oldalra szakított társadalomnak.
Miért lenne független bármelyik média is? Élhető középen az élet?

HaCS 2010.01.24. 09:21:26

@nyg:

Nagyon igazad van abban amit leírsz, csak jelenleg nem ez a fő probléma. A probléma abból áll, hogy azt a pénzt amit befizetsz sehol a világon nem teszik félre, hogy ha eléred a kort visszakapd. Ez hatalmas és felesleges tőkefelhalmozás lenne, melyet egyetlen állam/magánbiztosító sem engedhet meg magának. Ebből következik, hogy mindig a jelen generáció befizetéseiből fedezik a nyugdíjas generáció járadékát, illetve magáncégek a befizetésekkel spekulálnak, befektetéseket eszközölnek stb.
Az alapvető probléma szerte a fejlett világban (és most ide sorolom Mo.-t is), hogy a korfa változik, öregszik a népesség, kevesebb fiatal, munkaképes korú van és egyre több az idős ember, akik egyre tovább élnek, tehát több évig veszik igénybe a nyugdíjat. Ez nem pont mai probléma, a jövőben lesz igazán az, csak ahogy a posztíró és néhány kommentelő megírta ez stratégiai kérdés és jó előre kellene tervezni. Mo.-on ezt még árnyalja, hogy a munkaerőpiaci adatok alapján nem vezethetünk be hirtelen olyan rendszert, ami a jövőben optimális lenne (bár az optimális rendszeren szerte a világon vitatkoznak), mert az a jelenben egyszerűen nem működőképes. (A mostani dolgozók befizetései közel sem fedezik a (várható) kiadásokat. Ezért is mondom, hogy szerintem az egyetlen megoldás munkaerőteremtés/oktatás bármi áron.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2010.01.24. 09:21:57

@nehülyéskedj:
"D-209-es és a kékcédulás választások."..-rémlik valami?
Gyurcsán pedig -"senki sem választotta meg" - hát 2006 előtt ebben a hangulatban vitatkozhattak volna.

Valaki2 2010.01.24. 09:29:45

Egy apróság az egész nyugdíjas témával kapcsolatban. A férfiak várható életkora 68.5 év. Ez persze átlag, de elgondolkodtató, amikor olyanokról beszélnek, hogy emeljük fel a nyugdíjkorhatárt 70-75-80-100 évre. Ekkor jogosan kérdezi meg bárki, hogy ugyan már mi a francnak kell nekem nyugdíjjárulékot fizetnem, ha én azt várhatóan soha a büdös életben nem fogom megkapni.

Amióta magányugdíj számla van, azóta az sem állja már meg a helyét, hogy a most dolgozók fizetik be a most nyugdíjasoknak, hiszen a pénz egy része pont hogy nem kerülhet kiosztásra a jelenlegi nyugdíjasoknak (eltekintve attól, hogy a magánnyugdíjpénztárak államkötvényt vesznek, és ezáltal végülis keresztbe finanszíroznak)

Na, erre a kérdésre valahogy azért senki nem akar választ adni...

midnight coder 2010.01.24. 09:31:13

Szerintem is a fő gond a sajtóval és az értelmiséggel van. És ez kb. a 90-es évek óta így van. Antallék elég nagy lúzerek voltak, és hagyták hogy az elvtársak a helyükön hagyott emberek segítségével a szocialista kapcsolatokra támaszkodva az orruk előtt lopják szét a közvagyont, és sajtót vásároljanak belőle maguknak. Ráadásul az értelmiség elég nagy része is beállt az elvtársak mögé - az pedig akinek gerince is volt, maradt a nemzeti oldalon. Ez persze nehéz lehetett; a húsosfazék is a túloldalon volt már akkortájt, és Antallék amúgy sem voltak túl sikeresek - ráadásul a ballib ügyesen áttolta a nyakukba a 40 év elbaszásainak összes következményét. Sikerült elhitetni hogy nem azért került az utcára a Gipsz Jakabka mert a gyárban sok ezer ember állította elő iszonyú drágán és nagy selejtaránnyal ugyanazt a cuccot amit egy határral arrébb már 20 éve 3 automata, hanem mert az Antall volt a hülye. És a népnek ezt könnyebb is volt elhinni mint hogy 40 éven át megvezették amikor azt mondták hogy a világot a segédmunkások tartják fenn és viszik előre.

Aztán hogy Hornék győztek ez a folyamat tovább erősödött. Más kérdés hogy Borost és Tocsikot már a média sem tudta ellensúlyozni. Aztán jött a FIDESZ, és úgy próbálta kezelni a kérdést hogy megteremtette a jobboldali sajtót. Ami alapjában véve nem volt egy rossz ötlet, szerintem helyes hogy mindkét oldalnak legyen saját sajtója, a gond csak az hogy az átlagembernek aki sem itt sem ott nem áll még mindig nem nagyon van hiteles hírforrása.

Persze azért tegyük hozzá azt is, hogy nem is biztos hogy tudna mit kezdeni vele. Jucika néni, a 8 elemis volt takarítónő soha nem fogja megérteni hogy állam bácsi csak azt tudja elosztani amit megtermel (vagy hitelt vesz fel), és ha a cégeket szénné adóztatják-tébéztetik akkor vagy elmennek vagy csődbemennek vagy feketén dolgoznak és még kevesebb lesz az elosztható nyögdíj. És nem is érdekli: azt a hitelt amit erre felvesz az állam már nem neki kell visszafizetni...

Valaki2 2010.01.24. 09:33:45

@HaCS: Ehhez kapcsolódóan szerintem csak úgy lehet munkaerőt teremteni (valójában pedig fehér munkaerőt akarunk, amely adót fizet be), hogy drasztikusan adót csökkentünk, ezáltal új munkahelyek keletkeznek (kérdés, hogy mennyi) illetve a fekete gazdaság kezd kifehéredni (kérdés, hogy mennyi), illetve az is kérdés, hogy az adó csökkentés miatti bevételkiesés és az új munkahelyek hogyan kapcsolódnak egymáshoz? Valószínűleg úgy kellene kezdeni, hogy minden értelmetlen állami beruházást, támogatást, költséget lezúzni, aztán megnézni, hogy mennyi maradt, azt lehet oktatásra, egészségügyre, és adócsökkentésre fordítani.

HaCS 2010.01.24. 09:35:49

A sajtóról meg annyit, hogy amíg nincs (fizetőképes) kereslet a normális független sajtóra, addig nem lesz ilyen. Amíg a hirdetési piac Mo.-on ilyen szűk, addig a hírdető tárgyalási pozícióiból megköveteli, hogy ne csak termékét, hanem politikai nézetét is hirdessék (ill. megtiltja, hogy az ellenfél nézetei, vagy csak az azokat hitelesítő adatok, tények az újságba kerüljenek) Továbbá jelenleg túlnyomórészt olyan fizetőképes hírdetők vannak, akik mélyen össze vannak fonódva a politikával, mert a politika egyik oldala juttatta/juttatja őt vagyonához, és/vagy ő segíti az adott oldalt a parlamentbe, lehetőleg a kormányzó hatalomba. Amíg ez így lesz addig senki ne számítson felelős, tényeken alapuló, az adatokat semlegesen elemző sajtóra Mo.-on.

Kalmár 2010.01.24. 09:36:01

@sertralin: Azért ne legyünk igazságtalanok.
A társadalom újra egyessítéséért Gyurcsány Ferenc tett a legtöbbet.
Ez vitathatlan.
kb 50-50 volt előtte. Most 80-10-10.
Sokkal egységesebb az ország.
A média most elszakadt az emberektől.
Próbálnak lavírozni, mert az eddigi "szervilis" viselkedésük, teljesen tarthatatlan.
Lsd. Heti hetes.

nyg 2010.01.24. 09:41:14

@HaCS: Ok, valóban az elöregedés, illetve nálunk a foglalkoztatottság alacsony szintje a legnagyobb probléma. A munkahelyteremtés, foglalkoztatásbővítés értelmes cél. Szerintem a un. svéd modell egyik legfőbb erénye, hogy munkahely és magasabb jövedelem megszerzésére sarkall. Most ugyanis az a helyzet, hogy hatalmas tömegeknek "nem éri meg" dolgozni, vagy minimálbéren is megéri munkát vállalni (mert más módok a munkaadó kiegészíti a jövedelmet).

HaCS 2010.01.24. 09:50:01

Valaki2

"Amióta magányugdíj számla van, azóta az sem állja már meg a helyét, hogy a most dolgozók fizetik be a most nyugdíjasoknak, hiszen a pénz egy része pont hogy nem kerülhet kiosztásra a jelenlegi nyugdíjasoknak"

Igazad van, de éppen ezért mondom, hogy teljesen nem vezetheted be hirtelen a magánnyugdíjbiztosítási rendszert (Miből élnének a mostani nyugdíjasok? Miből fizetné az állam az ők, ill. a közeljövőben nyugdíjba menők járadékát, ha a dolgozók mindent a magánnyugdíjpénztárba fizetnek?) Továbbá azért egy magáncég csődbe is mehet, és nem igen szoktak a magánszektorban olyan távra gondolkodni amilyenre itt szükség volna (20-40 év). Lsd. a nyugdíjpénztárak hozamát az utóbbi tíz évre. Lehet jobban jársz, ha azt a pénzt a párnád alatt őrzöd.

Az adócsökkentés egy okos dolog, csak nem szabad ész nélkül csinálni, mert több lehet a kár, mint a haszon. Ez csak egy példa: A kevesebb adó miatt a költségvetés hiánya megugrik, esik a bizalom, és máris dula kamatra kap a vállalkozó fejlesztési hitelt (az ország is).
Amúgy az adócsökkentés népszerű, de nem csak így lehet munkahelyeket teremteni, pláne nem a képzetlen, ill. a félreképzett rétegeknek, amivel nálunk a legnagyobb a baj.

nehülyéskedj 2010.01.24. 09:55:17

@simonmondja.: Ami mind igaz, de attól még nem voltak illegitimek. Ez van. Most meg azok. Öszöd óta azok.

Mellesleg (ha már ezt kifeljetetted a válaszodból), nem ez az kurmány kúrta el, már a világválság előtt a magyar gazdaságot (szlovák10+% ,magyar 1+ százalék, például, de lehetne a cseheket, lengyeleket is említeni), ami miatt, gond lett a nyugdíjak kifizetése? Nem emiatt lett sürgős a nyugdíjakkal ügyekedés? Nem oldották meg (maszatoltak, megszorítottak, kivették a szegény emberek zsebéből a pénzt, a magukét persze kímélve, merthát ők nem is szegények, hogyan lehetne tőlük elvenni), most meg nyolc év után ugatnak, egy futólag megemlített alternatíva miatt, hogy a másik micsoda gonosz terveket sző? Bolsi tempó.

Velden (törölt) 2010.01.24. 10:00:41

@Kalmár: Tényleg Gyurcsány billentette ki az 50-50-et. A gyurcsányizmus elutasítása hozta össze a többséget. Ez a többség pedig szerintem nem stabil, mert valami ellen, és nem valami mellett jött létre. Számomra a legnagyobb kérdés, hogy mit lehet majd kezdeni ezzel a többséggel.

érdeklődő 2010.01.24. 10:33:58

@Roa:" Mellesleg, ha jól tudom az MSZP idestova 8 éve kormányoz. Ugyanakkor arra sem képes, hogy saját programmal álljon elő, mely nem arra épül, hogy szar a másik, és, hogy kicsinálja a fidesz a nyugdíjasokat."

Tisztelettel felhívnám a figyelmedet az mszp program egy általad nem említett sarkallatos pontjára, miszerint, nem szar a másik, csak NÁCI. FASISZTA. KORDONBONTÓ GYÚJTOGATÓ LUMPENELEMEK, CSŐCSELÉK, MINT 56-BAN! ( Bár azt mégsem mondják nyíltan ki, de rengeteg maszopos ismerősöm vallja még mindig azt, hogy 56-ban ilyen fasiszta csőcselék nyomult az utcákon á la havas szófia... )

Ez azért a programjuk igen fontos és koherens része, mely az országot a haladó európaiak közé emeli majd. Hisz Európa balra van. (Legalábbis ha Mo-t dél felől nézzük...)

2010.01.24. 16:47:14

@megváltó: Picit járj utána, ha már a média nem favorizálja őket, talán szimpatikusak lesznek:

lehetmas.hu

Mindig van választási lehetőség.

Refuse/Resist! 2010.01.25. 10:17:48

"Semmi nem tudja az öncélú, populista viták sorozatából kizökkenteni a magyar politikusokat."
Kóczián Úr, Maga is antidemokrata lett?
populus, i m - nép
demos - nép

2010.01.25. 10:33:29

@Refuse/Resist!: De épp azért használnak külön szót rá a magyarban, mert nem ugyanazt jelenti. "A populizmus egy demagóg politikai irányzat, ami magát a tömegek érdekei képviselőjének tünteti fel." (Idegen szavak szótára). Ebből kifolyólag nem restek olyan, akár megvalósíthatatlan ígéreteket is tenni, ami szimpatikus a "zembereknek". Kóczián szerintem pontosan ebben az értelemben használta.

Refuse/Resist! 2010.01.25. 14:41:11

@iii: Még mindig nem látom a különbséget a kettő között... :)
Sőt, valójában az a demagógia(tkp. hazugság), ha valaki azt állítja, hogy a demokrácia nem vezet szükségszerűen populizmushoz.

Bővebb tájékozódásra ezt az írást ajánlanám:
konzervativok.blogspot.com/2009/10/mit-kerhetunk-szamon-elitistakent-egy.html

2010.01.25. 15:22:01

@Refuse/Resist!: Nem kell hogy vezessen, a fejlett államokban nincs populista párt hatalmon, mert vannak demokratikus, a kormánytól független intézmények, amik ezt nem engedik. Nem értek egyet a cikkel.

Refuse/Resist! 2010.01.25. 15:39:03

Én itten az európaiértelembenvett nyugaton is azt látom, hogy nagyon durván "populista" (az Idegen szavak szótára értelmében) kampányok mennek itten is (nem figyelem olyan nagyon, csak ami átjön). Pl. "elvettek a 69 eurót a nyugdíjasoktól" lehet, hogy nem volt, de a "több pénz a zembereknekt!" az alaphang itt is. A különbség egyedül az, hogy itt több az erőforrás. Ahol több a zsé, ott kevésbé marják egymást a prolik (itt a proli szót szellemi értelemben használom - ennek megfelelően vannak proli viselkedésű egyetemi tanárok), nagyobb a jólét, nincs probléma.
Na, jó, annyiban tényleg jobb a helyzet, hogy a korrupció nincs annyira intézményesítve. És a politikai ellenfél korrupciója itten jól használható politikai fegyver.

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2010.01.25. 17:24:50

@iii: @Refuse/Resist!:
Látom, R/R úr linkelte az írásomat. Itt egy nagyon egyszerű alapigazságról van szó. A demokrácia nem egyszerűen "populizmushoz vezet", hanem maga a populizmus. Az, hogy "demokrata", tulajdonképpen egy értelmetlen szó: a nép sosem uralkodik, ami uralkodik a demokráciában, az egy demotikus minőség, amely a többség erőszakjában fejeződik ki. A többség az nem egy minőség, hanem egy mennyiség, akarata pedig nincs: elé tálalnak valamit, és abból választ. Hogy jól vagy rosszul, arra semmiféle garancia nincs. Ezért a népet egy demokráciában az vezeti (ténylegesen vagy az orránál fogva), aki erősebb, ügyesebb a demokratikus eszközök alkalmazásában, és az erősebb az, aki ügyesebben meg tudja lovagolni a nép többségében élő kívánságokkal, félelmekkel, haraggal stb. kapcsolatos retorikát, jó esetben (de ez kivételes eset) a népben rejlő tisztaság, igazság stb. iránti igényeket. Ezt még lehetne bontogatni, de több kötetet kitenne. Összefoglalva: a demokrácia tehát egész egyszerűen a populizmushoz kitalált állameszme. Ha ezt nemes erők lovagolják meg, akkor nemesebb, ha nemtelen erők, akkor nemtelen, de alapvetően (axiomatikusan), mint forma, nemtelen (és ez benne van a nevében is, szemben az arisztokráciával).
süti beállítások módosítása