Kóczián Péter

A politikáról és az életről szól

_

HTML doboz

Gordon, a takarító

2009.04.26. 13:57 Kóczián Péter

 

A Bajnai kormány jellemzői nem a kormányfőt, hanem az MSZP-t minősítik.
Bajnai Gordon elvgézi azt a munkát, amelyet az MSZP Gyurcsány vezetése alatt az elmúlt hónapokban képtelen volt elvégezni. A mostani intézkedések januárban-februárban is aktuálisak és ismertek voltak. Csak a politikai támogatás hiányzott mögülük.
Gyurcsány addigra már felélte a karizmáját, s elvesztette bátorságát, ezért volt képtelen a párton keresztülvinni az akaratát.
Bajnai programját, s miniszterelnökségét a párt ugyanazon vezető csoportja alkudta ki, hagyta jóvá, amely Gyurcsány nem támogatta.
Az misztikus, hogy a a Bajnait támogató politikusok miért nem tették ugyanezt az év elején, akkor még Gyurcsány Ferenc mögött.
A lényeg azonban az, hogy az MSZP elitje helyesnek tartja a szigorú megszorító intézkedéseket és hajlandó is azokat támogatni.
Pontosabban, az elitben van egy olyan befolyásos csoport, a megyei vezetők és számos országos politikus, aki a párton belüli horizontális és vertikális ( küldöttcsoportok a kongresszuson, megyei képviselőcsoportok a frakcióban) szálakon keresztül képesek a program támogatását kialakítani.
A szocialisták egy része azonban alternatívát keres. A neoliberalizmusnak, az Új Baloldalnak, a Gyurcsánynak, a Blairnek, a liberális logikára épülő piacgazdaságnak.
A probléma nem az, hogy ez zajlik, hanem az, hogy rendezetlen keretek között megy. Szocialista képviselők indulati büfögése hallatszik, s nem egy szervezett keretek között zajló vita vagy alternatíva keresés. A baj nem az, hogy a szocialisták egy része úgy látja, itt az idő valami mást gondolni a világról, hanem az, hogy a párt elit szétesettsége olyan erős, hogy képtelenek csatornákat kialakítani ennek rendezetté tételére.
A párt ideológusai, közösség szervező figurái ma akkor tennék a legjobbat a Szocialista Pártnak, ha ezt a már most is látható, előre kiszámítható folyamatot már a keletkezésekor kulturált, érdemi párbeszéddé alakítanák. A feszültség nyilvánvaló, a helyzet világos: Gyurcsány bukása egy ideológiai űrt teremtett, s ezt – mint minden űrt – az emberek egy része saját gondolataival szeretné feltölteni. Érdemesebb ezt most hagyni, mint a fedőt lefedni, s hagyni, hogy a víz magában zubogjon.
Bajnai Gordon ugyanis jó takarító. A dolgát elvégzi majd. A kormány megteszi majd, amit meg kell tennie. Ezt a döntéshozó politikusoknak támogatni kell ( pártelnökségben, a frakcióban). Ha a szocialisták nem akarják a törzstámogatóik szintjéről újraszervezni magukat, akkor a kormányképesség látszatát kell kelteniük, még egy súlyos bukás idején is. A kormányzó képességbe belefér a kulturált vita, a 2010 utáni időszakra való felkészülés. Te gondolkodsz, alternatívát keresel, mi napról napra biztosítjuk a kormány többségét. S aki a gyakorlati döntésekbe is bele akar szólni, az mondjon gyakorlatilag megvalósítható javaslatokat szak témákban, ahol sok-sok értékválasztással kapcsolatos döntés teste ölt ( szegények védelme, gazdagok adóztatása stb).
Ezt a vitát nem érdemes szétfeszíteni. Bajnai Gordont nem érdemes keresztre feszíteni, mert mindenki tudja, milyen gondolatokat vall. Az MSZP-ben liberálisnak számít, a megszorítások híve, aki nem keres alternatívát a pénzügyi lefaragásokhoz képest. Ezen kár vitatkozni, s ezért kár támadni, hiszen tudható volt, hogy ő ilyen. A közönség is tudja. Ha ezért támadják, a szocialisták csak lejáratják magukat.
A szocialistáknak ma rendezett visszavonulásra van szüksége. Csapataik élén egy értelmes ember áll, aki nem szeret felesleges áldozatokat hozni. Nem született hősnek, s nem akarja átformálni a világot. Szívós és elszánt ember, aki megvédi azt, amit fontosnak tart. Időt, energiát spórol meg a szocialistáknak.Ezt az időt és energiát értelmes politikacsinálással kellene fordítani.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://koczianpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr781087253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Féldecis Rezsim · http://tisztaudvar.blog.hu 2009.04.27. 19:46:45

A középtávú jövő eseményhorizontját nem figyelmen kívül hagyva a következők történhetnek: az MSZP mammutjai nem fogják elporolni Bajnait a katasztrofális EP-szereplésért,hiszen az nem is varrható teljesen az ő nyakába.

Gyurcsányt sem fogják molesztálni,hisz ő önkéntes remeteségbe vonult - nem illik bántani.

Viszont azt senki sem akarhatja az MSZP-ben,hogy még tovább süllyedjen a párt,ezért felpuhítják a szigort - 2010 jegyében.

S ekkor ismét színre lép Gyurcsány...
süti beállítások módosítása