Kóczián Péter

A politikáról és az életről szól

_

HTML doboz

Miért jó, ha a Jobbik bekerül?

2009.05.21. 17:41 Kóczián Péter

Ha egy párt a parlamentbe kerül, az megmutatja, mekkora a választói támogatottsága. Ez egyben véget vet a róla szóló spekulációknak is. Ez a nagy előnye egy ilyen helyzetnek. És azt is világossá teszi: nem érdemes a kis részvételre játszani, ha valakit zavar a szélsőséges politikai erő parlamenti jelenléte.

Sok érv szól amellett, hogy egy szélsőséges párt miért ne kerüljön be a parlamentbe, s ezek jól ismert érvek. De van egy aspektus, amelyről mindig elfeledkezünk. Egy adott parlamenti mandátum minimum két dolgot megmutat: az egyik, hogy a párt választói támogatottsága nem több, s nem kevesebb, mint amennyi szavazatot kapott. A másik, hogy minden párt választási eredményében tükröződik az, hogy a kis választói részvétel vagy a nagy az előnyös.

A Jobbik körül kialakult egy mizéria-mítosz, amelyet korábban a MIÉP alakított ki maga körül. Az elemzéseket olvasva azonban azt látom, hogy a tőlük rettegőknek addig jó, amíg a szélsőségesnek nevezett politikai erők nem kerülnek be a parlamentbe, hiszen addig végtelen méretűre lehet nagyítani a társadalmi befolyásukat. Ez a lehetőség rögtön megszűnik, ha egy párt 5,1 vagy 6,8 százalékos választási eredményt ér el. Azt ugyanis biztosan tudhatjuk, hogy ekkora, s nem nagyobb a választókra gyakorolt hatása. Ezzel persze véget ér a hangulat-keltés lehetősége is.

A másik, amelyről mindenki elfeledkezik. A demokrácia elvileg a választói részvétel tesztje is. Általában azt fogadjuk el kiindulási alapnak, hogy minél nagyobb a részvétel, annál nagyobb az adott rezsim, s adott választási procedúra elfogadottsága. Az eddigi kutatások szerint a szélsőségesnek tartott pártoknak az kedvez, ha kevesen mennek el szavazni. Ha ez igaz, akkor a nagy pártokat, a véleményformáló értelmiséget kell felelőssé tenni abban, hogy sokan tartják távol magukat a szavazástól, nem pedig azokat a politikusokat, szavazókat, akik olyan gondolatokat, politikai álláspontokat támogatnak, amelyet a társadalom többsége szélsőségesnek tart.

A szélsőséges politikai erők elleni küzdelem része az állampolgári érdeklődés, aktivitás fenntartása. Nem elidegeníteni, hanem involválni kell a választópolgárokat. Egyben a szélsőséges politikai erő arra is ösztönöz, hogy a nagy pártok ne játszhassanak a másik tábor szavazóinak lebénítására, s így a részvételi arány csökkentésére.

Már látom előre, kedvenc hozzászólóim azt fogják kiolvasni ebből a posztból, hogy a Jobbikot támogatom. Nekik mondom, hogy demokrácia van, amelynek lényege, hogy a demokratikus versenyben részt vevő pártok formálják a küzdőteret, s az eredményeket. Erre szerettem volna felhívni a figyelmet.  

39 komment · 3 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://koczianpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr811135902

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: FérjBlog 2009.05.22. 15:08:46

Jobbik - a vérfrissítés?Ha látok egy kis esélyt a politika felrázására, az a Jobbik mérsékelt mennyiségű képviseltetése a parlamentben (balos létemre). Legyenek annyian, hogy felszólalhassanak, beleültethessenek a köztudatba problémákat, de ne annyira, ho…

Trackback: Ficere Ödön hírei 2009.05.21. 19:12:26

Lehet más a Jobbik!Itt lenne már az ideje, hogy az újonnan ringbe szálló kis pártok elgondolkodjanak azon, hogyan tudnának a húsosfazékhoz jutni anélkül, hogy a most is ott zabáló kutyák az orrukba harapjanak.Az már látszik, hogy az LMP a kiábrándultak pá…

Trackback: Ficere Ödön hírei 2009.05.21. 18:33:31

A Jobbik munkához látottA Jobbik elsőszámú EP képviselője, megkezdte munkáját, az Európai Parlamentben. Morvai Krisztina Brüsszelbe való megérkezését követően egyetlen percet sem pihent. A repülőtérről egyenesen az Európai Parlamentbe ment, hogy nekilásso…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bastian 2009.05.21. 18:24:27

Jó a poszt. Egyet értek vele úgy is, hogy a Jobbikot támogatom :)) Éljen a demokrácia!

Locassen 2009.05.21. 18:25:34

Ugyan ugyan... az NSDAP is 6,5%-al kezdett 1924-ben, aztán lám, milyen messzire jutott. Ez lesz a következő rettegés-toposz.

Ortó 2009.05.21. 18:29:19

segit a valasztasban az egyes indulok programjainak elolvasasa.

karakter 2009.05.21. 18:29:59

hajrá!!! mindent kezdünk elölről...
tanuljunk, élvezzük... aztán nem kell siránkozni,,,
nem eztet" akartuk

karakter 2009.05.21. 18:31:05

@shackallor:
valóban messzire jutott... szerinted?

pandacsökiboborján 2009.05.21. 18:33:12

de mi van ha nem a harmadik erő lesz,hanem a második?
én például teljes mértékben egyetértek azzal,hogy vessenek véget a cigányok megélhetési gyerekszülésének.különben tényleg többségbe kerülnek 25 év múlva.
Akkor inkább most a Jobbik.

Tengertánc (törölt) 2009.05.21. 18:38:12

@pandacsökiboborján: aha, és, hogy vetnének neki véget...?

A Jobbik is ugyan olyan korrupt ( ha nem korruptabb ) mint a fityesz meg a maszop. Az a szomorú, ha ma Magyarországon egy párt a gyűlöletkeltésből meg tud élni.

Én egyébként azt hittem, hogy az orbán/Gyurcsány duónál nincs szánalmasabb politikus idehaza...aztán Morvai K ( igen úgyis K ) erre rácáfolt. És egy ilyen totál segg picsa egyetemen tanít. Szégyen bazmeg.

pandacsökiboborján 2009.05.21. 18:46:38

@Blazzo: például szélsőliberális módszerrel.Minimális adót kell fizetned,minden mást saját és egyéni számlára történő befizetéssel intézel(nyugdíj,eü,munkanélküli bizt).Ellenben minden segílyt,pótlékot,támogatást teljes mértékben megszüntetsz,de előtte megtriplázod a rendőrök fizetését és olyan jogszabályokkal véded őket mint normális országokban.
Aztán?Remélem elvándorolnak innen és ott élnek így,ahol ezt eltűrik.(először nézzék meg mondjuk Szaúd-Arábiát,esetleg Kínát)

bozsi.´ ´ ´ 2009.05.21. 18:53:06

@Blazzo:
Gusztos: érettségi
Morvai: Jogász diploma, Bírói szakvizsga, LL.M. (Master of law), Ph.D tudományos fokozat

nc

Bambano 2009.05.21. 18:55:41

@Ortó: Unaloműzésben igen, de másban? Melyik párt főfontos embere is mondta, hogy a kormányprogram nem a választási program?

Biztos vagyok benne, hogy azért akad egy ember az országban, aki nagyon drukkol, hogy Krisztina kijusson Brüsszelbe. Baló Györgyre célzok:)

szeloka 2009.05.21. 18:59:31

Blazzo sötétebb mint Kolompár Orbán

Joooe 2009.05.21. 19:04:47

Szerintem az SZDSZ és a JOBBIK egymást kiegészítő szélsőségek, a politikai paletta két végpontja. Ha az egyik bekerül a másiknak is ott a helye.

Kivlov 2009.05.21. 19:11:15

@Joooe: SZDSZ-nek a Dunában a helye régesrég. JOBBIK!!!

flimo13 2009.05.21. 19:16:27

Én valószínű csak azért megyek el szavazni, hogy minél nagyobb legyen a küszöb, amit az szdsz reményeim szerint nem ugrik át. És mivel a jobbik elküldené innét Morvait jó messze (bár nem eléggé), meg kell gondolni. EP úgy se jelent semmit se.

lasszko 2009.05.21. 19:25:07

Én nem vagyok elfogult.
Azt mondom:győzzön a JOBBIK:(:

tenegri 2009.05.21. 19:25:19

Nem egészen értem... A választáson induló, de a parlamentbe nem bekerülő pártokra leadott szavazatokat talán nem számolják meg, nem derül ki a párt társadalmi támogatottságának mértéke? Miért kellene ehhez a parlamentbe kerülni? Ennek a posztnak így semmi értelme.

IAMX · http://ampelmannchen.tumblr.com 2009.05.21. 19:32:45

"Ez a lehetőség rögtön megszűnik, ha egy párt 5,1 vagy 6,8 százalékos választási eredményt ér el. Azt ugyanis biztosan tudhatjuk, hogy ekkora, s nem nagyobb a választókra gyakorolt hatása."

És ehhez miért kell, hogy bekerüljön? Ha 1,5%-ot ér el akkor nem derül ki, hogy ennyi a választókra gyakorolt hatása? Marhaság. Legalábbis rossz érv a címben feltett kérdésre.

(Nem gondolom, hogy világvége lenne, ha a Jobbik bejutna a parlamentbe, van néhány olyan téma amiről érdemben egyedül ez az egy párt beszél pl. Trianon, cigányok. Én egyik témával kapcsolatos Jobbik-véleménnyel sem értek egyet, viszont ha egy képviselő minden ülésen felállna és ezekről beszélne, legalább valami történne.)

Heyd Richard 2009.05.21. 19:47:59

Tehát ha jól értem, az nem szélsőséges, aki 15 éves koruk előtt csak "aktivitást" tanítana a gyerekeknek, tantárgyakat nem (lásd Magyar (????) Bálint). Az se szélsőséges, aki etnikai alapú támadássorozatról kürtöli tele a világsajtót holott erre semmilyen bizonyítéka nincs (Mohácsi). Nem szélsőséges, aki mexikói ketrecharcosok ellen uszít a plakátjain.
RÖHEJ!!!!!!
Én a Jobbikra szavazok, mert elegem van abból, hogy hülyének néznek.
Nem szerettem a Ferit, de amikor a kórházprivatizációs népszavazás estéjén Horn "el lehet húzni a p.ba Feri" Gábort meghallottam, már tudtam mit is jelent az a bizonyos mondás a patkányokról, meg a süllyedő hajóról.
Ennyit a gerincről Horn Úr, ha Ön a Jobbiktól fél, nekem KÖTELESSÉGEM odaszavazni.
Hajrá magyarok!!!

sanyix 2009.05.21. 19:50:25

@shackallor: ott is csak azok rettegtek akik nem az adott ország fő nemzetiségéhez tartoztak, a többség bizony nem rettegett...

Itthon is kb ez van, azzal a különbséggel, hogy az valószínűleg többé nem történhet meg (csak kommunista diktatúrákban, mert ugye szép új világrendünkben ha valaki náci és megöl 5 millió embert, az nagyságrendekkel nagyobb bűn, mintha kommunistaként ölne meg ugyanennyit), itt a félelem abból ál, hogy a cigányok segélyét elveszik, és TÉNYLEG kirekesztik (mert nem tudnak, és nem is akarnak beilleszkedni, soha nem is akartak), elfojtják a pénzescsapokat.

Röviden attól rettegnek bizonyos elemek, hogy nem élnek majd jól csalással, lopással, mutyizással, ami tisztességes embernek bizony pozitív.

Van aki meg azért retteg mert azt mondják neki hogy kell, a médiában.
Ugyanis a magyarok bármennyire is okosnak hiszik magukat, sajnos igen hülyék tudnak lenni, sok logikus gondolkodásra sem képes, lásd 2002 2006, és az hogy mit várnak most, miután majdnem szétesett a gazdaság még mindig milliós nyugdíjat, milliós "segílyt", sültgalambot várnak úgy mintha a pénz csak úgy jönne a semmiből.

Aradebil 2009.05.21. 19:52:21

köv lépés az lesz h már a náczik a parlamentben vannak,és majd lelkesen ordibálhatják: NE HAGYJUK HOGY ISMÉT MEGTÖRTÉNJEN!(LOL)
jah és hajrá jobbik,aki partlamenti pártra szavaz nem normális

supi007 2009.05.21. 19:59:27

Én a JOBBIKRA fogok szavazni. Szintén elegem van abból, hogy hülyének néznek. Ezeket legalább én választom. Ezek a magyarok testvérei. A többi testvír meg szavazzon ahova akar...

is 2009.05.21. 20:06:54

@sanyix: "Ugyanis a magyarok bármennyire is okosnak hiszik magukat, sajnos igen hülyék tudnak lenni, sok logikus gondolkodásra sem képes, lásd 2002 2006, és az hogy mit várnak most, miután majdnem szétesett a gazdaság még mindig milliós nyugdíjat, milliós "segílyt", sültgalambot várnak úgy mintha a pénz csak úgy jönne a semmiből."

ne hagyjuk abba 2006-ban, hiszen amit írsz, arra sokkal jobban mutat a tavaly márciusi népszavazás, még mindig "ingyenes, korlátlan" egészségügyet akarnak, és olyan pártra szavaznak, aki fenn akarja tartani a 13. havi nyugdíjat. nem dumában, hanem a törvények szavazásánál. az ilyen hülye emberek (a Te szóhasználatod!) pártját hívják FIDESZnek. még 2009-ben is.

@poszt: a magyar helyzettel nem aza probléma, hogy a Jobbik meddig jut, reméljük nem tovább, mint a MIÉP (lényegében a MIÉP továbbélése egy generációval tovább). a probléma, hogy minden más országban a maradék 85-90-95% undorodva fordul el tőle, nálunk viszont az emberek kb. 60-65%-a nem elutasító velük. és párt is van, amelyik nem határolódik el tőle, hanem mindenki mást hibáztat, hogy a Jobbik létezik. na ez a magyar sajátosság, és ez a probléma. meg persze, hogy ezt a világon mindenütt kinevetendő indoklást a magyar emberek nagyrésze komolyan mondogatja, és beszopja.

is 2009.05.21. 20:08:24

@Aradebil: majdnem, de én inkább a német utat javaslom 2006-ból. elég a nagyokra nem szavazni (FIDESZ, MSZP). az nem baj, ha kicsik együtt kiadnának 30%-ot (miattam lehet új, régi, mindegy), és anagyok ne tudjanak terrorizálni, meg kétpolust csinálni.

Perselus Piton · http://www.weirdhungary.blogspot.com/ 2009.05.21. 20:10:35

A Jobbik sikere abból áll, hogy már-már jézusi megváltást igér a hiveinek. Lehetsz akármilyen ótvar, szutyok, primitiv állat, csak föl kell húznod az árpádsávost, cigányozni egyet, zsidózni egyet, és olyan leszel, mint Szt.István és Attila egybegyúrva. A félmajom meg persze, hogy rágerjed.

jagger3 · www.jagger.hu 2009.05.21. 20:13:35

Én is a Jobbikra fogok szavazni!
Mert a demokráciának része az elit váltás. Gyakorlatilag huszonéve folyik ez a színjáték , és ez már bosszantó. Viktor király és fletó is egykutya. Ettől nem leszünk beljebb.
Változás kell, és minden születés fájdalmas és véres.
Kitartás!

Paradoxon88 2009.05.21. 20:16:04

Miért (miben) szélsőséges a Jobbik?

Ezt valaki írja már le...
(de az nem ér amit Kolompár Orbán vagy Gusztus gondol, és az sem amit te gondolsz. Szóval pl mondjuk a Jobbik EP programjából (a honlapjukon elolvasható) mi szélsőséges? Jobbik politikus (nem cigány vezető, vagy SZDSZ-es, vagy MSZP-s) milyen szélsőséges dolgot mondott? )

states 2009.05.21. 20:16:36

A Jobbik szellemi háttere a kurucinfoból áll, annyi, nem több és nem kevesebb, inkább röhögni lehet rajtuk és nem félni, a ballib média tupirozza fel őket, egyébként sehol sem lennének...

sanyix 2009.05.21. 20:17:58

@is: dumában, hanem a törvények szavazásánál. az ilyen hülye emberek (a Te szóhasználatod!) pártját hívják FIDESZnek. még 2009-ben is.

És akkor az mszp, szdsz, mdf szavazókat minek nevezik? Mert aki ezekre szavaz, az a fideszesekhez képest is bőven a béka segge alatt van.

De tudod mondani és tenni valamit más dolog, sajnos a hülyéket csak szép ígéretekkel lehet megfogni, de ezeket nem feltétlenül betartani. Bár feri se tette, de ő az ígéretei helyett is is faszságokat csinált, a fidesz meg kevésbé, látva az "uralmuk" alatt elért pozitív eredményeket életszínvonalban (nem a bokros miatt, és nem is azért mert akkor olyan szép volt a világ). Lehet vergődni,de a fidesz jobb választás bármelyik balos pártnál, TÉNY. Lehetne jobb, ha eltűnne minden mostani fideszestül, de erre sajnos nem sok az esély, így a kisebbik rosszat lehet csak választani.

petyy 2009.05.21. 20:20:38

@Perselus Piton: én még nem találkoztam jobbik szimpatizánsal, akinek nem volt diplomája...
Amit írtál, meg egyszerűen butaság.

Paradoxon88 2009.05.21. 20:25:14

is

A "szociális népszavazás" nem arról szólt (elsősorban), hogy nem akarunk fizetni.
Hanem a Kormányról, Gyurcsányról és a hazugságokról. Ha nem így lett volna, nem majdnem darabszámra ugyanannyi szavazat lett volna mindhárom kérdésben (hisz azért mégsem pont ugyanannyi nyugdíjas és egyetemista van...)

Felőlem elkezdődhet egy társadalmi vita pl a fizetős felsőoktatásról, de úgy nem, hogy azt hazudom hogy nem lesz tandíj, ezzel (is) megnyerem a választást, (sőt hazugnak nevezem a politikai ellenfelem, aki azt mondja egy vitában, hogy fizetőssé teszik az egészségügyet, az oktatást stb), majd bevezetem. Na így nem lehet. Ezért szavaztuk le zsigerből (hogy amúgy ki mit gondol róla, annak köze sem volt a szavazáshoz.)

Tyrannosaurus Text 2009.05.21. 20:39:29

Egyetértek pár előttem szólóval. És igenis kifelé a magyar parlamentből minden szélsőséges párttal. Semmi helyük a törvényalkotásnál. Az ilyen pártokba tömörül csak vagdalkozásra, korrupcióra és az ország lejáratására tönkretételére képes alakok a magyar politika szégyene.

A fentiek ma leginkább egy pártra illenek. De részben a maszopra is.

A Jobbik semmi jelét nem adta annak, hogy szélsőséges lenne. Radikális az igen. Persze kígyót, békát lehet rájuk dobálni.
Más kérdés, hogy kissé amatőr módon szoktak nyilatkozni, de adjuk meg nekik a lehetőséget, hogy beletanuljanak.

Gusztustalan Péter pedig húzzon el a haverjaival (az országból is).
Az itt irogató hülyék pedig mehetnek utánuk.

Tyrannosaurus Text 2009.05.21. 20:45:25

Petty: én már igen.
De nagyon kevéssel. Emléxem régen, amikor a MIÉP még parlamenti párt volt, elmentem 1-2 gyűlésükre. Érdekes módon az emberek többsége elegáns öltözetű, láthatóan jó szociális környezetben élő ember volt.

Persze mindig megjelent egy csoport "náci" akik a különböző TV stábok érkeztekor aktivizálták magukat.

Piton szerintem nem veszi észre, hogy a Jobbik kommunikációja sem azt a réteget célozza, amelyiket ő Jobbik mögé képzel. Szánalmas.

I'll be Beck! 2009.05.21. 22:34:26

Nem tudom tudjátok-e, de most Június 7.-én Európai Parlamenti választás jön. Tudjátok, hogy Deutsch Tomi meg a kis Habsburg mögyen-e Brüsszelbe dódoznyi. Az igaz, hogy az állampolgároknak... inhalálni kell, de ez most aktuális.

Rozi a Csámpás 2009.05.26. 18:49:33

és ezek most jobbak lesznek? ők tényleg nem fognak lopni mint a többi, ugyan: paalcili.blog.hu/

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.06.01. 19:06:39

Kedves Kóczián Péter.
miért szélsőséges a Jobbik? meg tudja fogalmazni?

paalcili 2009.06.03. 09:43:20

Én bírom a Jobbikot, mert végre konkrétan és egyenesen beszél. Olyanokat bír mondani, amit mások szégyelnek. Pl hogy ma itt a Dombon vállalkozónak lenni maga a halál. Agyon sanyargatnak mindenkit, aki nincs benn valamelyik bulijukban. Aki nem haver. Egy párt van ma itt a Dombon, a pénz pártja, amiben a Jobbik ma még nincs benne. Sajna, amint bekerül, ő se lesz már olyan nagylegény a gáton. Morvai is csak a tutiba vágyik vissza.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.06.03. 17:35:15

@paalcili: milyen Domb?
azért ne írjuk le előre, ezek mások mint a fidesz, nem korruptak
süti beállítások módosítása