Kóczián Péter

A politikáról és az életről szól

_

HTML doboz

Lefojtás

2017.05.08. 07:28 Kóczián Péter

Attól, hogy Emmanual Macron nyert, még nem múltak el a problémák. 

Mindenki a józanság győzelméről ír majd és örömét fejezi ki, hogy az emberek többsége a kiegyensúlyozott, toleráns demokrácia mellett tette le a voksát a vasárnapi, francia országos választásokon.

A politikailag inkorrekt választók megjelenése, előretörése, győzelmének esélye mindig borzalommal tölti el a politikailag korrekt embereket. Ők azok, akik érdemtelenek egy ország vezetésére, a demokratikus többség kialakítására – mondják ki újra és újra a polkorrektek a verdiktet.  

Mint amikor a mérges gázokat vissza földje egy vulkán kitörés után, úgy viselkedünk velük szemben.

Franciaországban huszonöt éve tartják ténylegesen fenyegető veszélynek, hogy (valamelyik) Le Pen pártja megnyerheti az elnökválasztást.

Azzal senki nem foglalkozik, hogy (relatív) sikerük tartós problémákra utal, amelyek akkor is velünk élnek tovább, ha a kormányzó főhatalmat nem nyerték el.

A 20. századi ipari és mezőgazdasági fellendülés egykori győzteseivel, mezőgazdasági és ipari rozsdaövezetek mai veszteseivel továbbra sem foglalkozik majd senki. Ők sosem lesznek strukturális problémák, ahogyan a munkanélküliséget legalább napirenden tartjuk.

(Bár a strukturális probléma kifejezés mindig utalhat arra is, hogy az absztrakt kifejezés megalkotásával egyben le is tudtuk a problémát, kellően eltávolítva azt a valóságos érzelmi problémáktól).

A bevándorlók beilleszkedési problémáit sem kezeli majd senki, mert az a köznyugalom megzavarására alkalmas: a nyitott, liberális demokrácia kudarcára mutat. Az pedig olyan, mint egy teremtés mítosz: nem szabad kétségbe vonni.

Egy-egy újabb terrorista akció idején válik majd ismét divatossá arról beszélni, hogy néhány ember beilleszkedési zavara és pár haszonleső bajkeverő gondos és sikeres akciója mögött milyen társadalmi zavarok állnak.

A bevándorlók és a rozsdaövezetek problémái azért nehezen kezelhetőek, mert kétségbe vonják azt a tételt, hogy a kapitalizmus fejlődése strukturálisan csökkenti az alapvető megélhetési, identitási problémák jelentőségét.

 

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://koczianpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr1412489003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Indriq 2017.05.09. 11:10:03

"Mint amikor a mérges gázokat vissza földje egy vulkán kitörés után, úgy viselkedünk velük szemben."
Ezt értelmezze valaki nekem.
@MaxVal BircaMan HJCD: és ovi előre látta. Mint mindent. Álmodozz, egyszer te is bejuthatsz az záróizmain túlra :)

2017.05.09. 11:15:54

Franciaországot múlt időbe tehetjük. Ennyike vót! Most majd létpénzzel, garantált minimumjövedelemmel, segéllyel próbálják megvenni a migriket, hogy ne balhézzanak, de ez nem fog menni. A baloldal a sátánnal kokettál.
Franciaországban akkor lesz nyugalom, ha végleg felvásárolják a kínaiak.

Indriq 2017.05.09. 11:24:28

@karandash: szóval ma Franciaország esett el, mint minden nap :)
A kínai felvásárlásról pedig jobb ha Magyarországra koncentrálsz, nézd meg az ingatlanpiacot hogy kik vesznek, nézd meg a Budapest-Belgrád vasútvonalat, nézd meg kik veszik a letelepedési kötvényeket. Aztán majd meglátod, hogy a franciák mennyivel hazafiabbak, mint a mi kis nemzetvezetőnk.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.05.09. 11:50:58

@Indriq:

Nem hinném ez, viszont tény: a liberalizmus elérte saját határait.

Medgar 2017.05.09. 11:53:24

@Indriq: Inkább 10 kínai mint egy arab

nick papagiorgo 2017.05.09. 12:08:39

Az van szerintem, hogy most mindenki kicsit megnyugodott, hogy lám győzött a józan ész (mint az osztrák elnökválasztás után is, ahol azért rezgett a léc rendesen).
Pedig itt nagy tét nem volt, mindenki tudta hosszú ideje, hogy Le Pen egyszerűen nem nyerhet, mert mindenki összezár ellene. Tehát Macron igazából nem nyert, hanem Le Pen veszített, a többi jelölt meg egész egyszerűen leamortizálta magát a választások előtt.

Na most, hogy a sok balfasz közül az egyik kevésbé balfasz nyer, az számomra nem egy túl nagy dicsőség.

Egyetértek a szerzővel, ettől a "győzelemtől" azért még a francia problémák közül nem oldódott meg semmi se. Macronnak ráadásul támogatása sincs a parlamentben, kb olyan, mintha nálunk a Momentum Mozgalom egy tagja lenne az államfő - nagyon szép dolog ez, meg demokratikus is, de parlamenti támogatás híján minden még oly szép elképzelés is pusztába kiáltott szó marad.

Az egész csak arra jó, hogy a "brüsszeli bürokraták" (akik a brexittől sokkot kaptak), most kissé megnyugodhassanak, és visszatérhessenek olyan fontos teendőikhez, mint a banán görbületének tanulmányozása :)

bigdata 2017.05.09. 13:51:04

Valóban, a problémák ettől nem oldódtak meg. Le pen válaszaitól megoldódnának? Az orbanizmus másolásától megoldódnának? A szólásszabadságot korlátozó kleptokrácia a megoldás a világ gondjaira?
süti beállítások módosítása