Kóczián Péter

A politikáról és az életről szól

_

HTML doboz

A fideszes gondolkodásmódról

2010.06.28. 20:55 Kóczián Péter

A Fidesz legnagyobb problémái nem a riválisai machinációiból, hanem saját gondolkodásának a korlátaiból fakadnak.

Amikor a baloldalt, s a liberálisokat kell kritizálni, akkor az organikus fejlődés, az egymásra építkező történelmi rétegek tiszteletét kérik számon rajtuk. Amikor viszont a hatalom birtokában alkalmuk nyílik a társadalmat formálni, akkor szinte autista módra gondolkodnak.
A fideszesek akaratosak, s ezért csípőből utasítanak el mindent, ami a korlátokra figyelmezteti őket. Mit nekik a világ, mit nekik bárki és bármi, ami ellent akar állni az elképzeléseiknek.
A fideszesek igazi poszt-modern közéleti emberek, akik nem csak a modernizáció gondolatára, de a modernizáció összes kritikájára is vevők egyben. Orbán Viktor évek óta nyomja a munka-központú gazdasági ideológiát ( ami mára beérett mint politikai propaganda), a nemzetközi pénzpiac csak egy szoci-libi ködképződmény, amely Bacon ideáihoz hasonlóan csak akadályozzák a tisztánlátást.
A fideszes gondolkodásmód része mindig a meta-kritika: minden gyanús, ami uralkodó ideológia, narratíva, világmagyarázat ad, s amit mindenki szajkóz. Az már nem a világ valóságos állapota, hanem a valóság uralmi célokra használt utólagos ideológiája. Hamis kép, amit csak a hülyék nyalnak be.
Szemben áll ezzel az igaz tudás, amelyet az a kritika biztosít, amely leás a dolgok mélyére, feltárja a gondolatok mélyén rejlő uralmi igazolásokat, s amely rávilágít arra, hogy a világ megingathatatlannak hitt rendje nem más, mint privilegizált csoportok hasznát szolgáló kábítás.
A pénzpiac, a bizalom, a minősítő intézetek jelentései, a nemzetközi közvélemény értékítélete, a nemzetközi közvélemény, ezek mind csak felfújt kamuk, amelyeket épeszű ember nem hisz el.
A fideszes politikusok és ideológusok azért tudnak ellavírozni a magyar jobboldal ezer fajta kapitalizmus –felfogása és kapitalizmus-kritikája között, mert azt sugallják, s azt is gondolják, hogy a létező kapitalizmusra ráfér a változtatás, a mély kritika, s nem minden szentírás abból, amit elengedhetetlen elemének tartanak.
Ez a távolságtartó, kritikai szemléletmód az, amely még a párton belüli, liberálisan gondolkodó vagy a liberális világot elfogadó embereket is nyitottá teszi a Fidesz körül kialakult, rendkívül tág politikai kultúra elfogadására.
Ez nyilván tudatos játék is: a Fideszen belül azért van szőnyeg alá söpörve egy csomó ideológiai ellentét, s azért nincs egymás között pezsgő vita, mert ezt a széles (szerintem nagyon széles) kulturális koalíciót csak a kapitalizmus kritizálásának vékony szála köti össze.
Ebben a közegben lehet bocsánatos kisiklás Kósa Lajos debreceni kijelentése, a mit nekünk EU!, mit nekünk pénzpiac!, mit nekünk bárki! gondolata.
 

27 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://koczianpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr272116968

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hogyan ágyazzunk meg a korrupciónak? (I. lecke) 2010.07.13. 02:53:03

Kezdjük a mellékessel ma is! A Tisztelt Ház kétharmada egyszer sem hagyja magára holdudvarának nagyjait. Hál' Istennek! Szegény Zsigájuknak (a Járainak) nem kell kinyögnie a bankadót, amivel sanyargatnák, ha túl régen alapította volna bizto...

Trackback: Személyi döntések hete 2010.07.12. 04:53:01

Bár a hét elején minden blog a nemzeti együttműködési nyilatkozat kifüggesztésétől zengett, történt fontosabb is.A nemzet tacepaója persze elég beszédes. Ha Orbán Viktor azért függesztette ki a kormányhivatalok falára, mert kell az ingyenes reklámfelül...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Michael Knight · http://michaelknight.blog.hu 2010.06.28. 21:26:09

Nagyszerű pártlélekelemzés és szerintem jó meglátások. Örömmel olvastam. Gratula.

nestrot10 2010.06.29. 11:49:50

Rákosi Viktor arra törekszik hogy az alattvalói butábbak legyenek mint Ő...--hááát az szavazói az biztos azok........ butábbak,......na meg a Schmitt Palcsi is:) a jó kommunista köpönyegforgató:)

nestrot10 2010.06.29. 11:51:36

Roy 2010.06.29. 11:35:29
@pcr:
Nem csak Kövér volt a kádár rendszer kegyeltje, hanem Viktortól lefele az összes most mellét verő Fidesz-Kdnp tag is. (Kisz, Mszmp)
Ott jó kiképzést kaptak, hogy lehet egypárti diktatúrát csinálni.
Orbán, és társai Még Aczél elvtárs különös kegyeltjei is voltak. Az ő javaslatára mentek külföldi egyetemekre ösztöndíjjal tanulni. Ők lettek volna az Mszmp új nemzedéke.
Tehát kítűnő képzést kaptak.
Nem véletlen, hogy kitűnő Mszmp funkcionárius lett a Magyar köztársaság első embere.

ipartelep · http://ipartelep.blog.hu 2010.06.29. 11:53:43

A Fidesznek -röviden szólva- nem a kapitalizmuskritikájával van a gond. Hiszen abban még igazuk is van, a kapitalizmus tényleg "ciki", reformra, vagy akár teljes radírra szorul (majd). A Fidesznek a következők a fő bajai:
1. Hülyék, tehetségetelenek, nem értenek ahhoz amire szerződtek, vállalkoztak. (Ebben a tulajdonságukban osztoznak az egész magyar politikai elittel.)
2. Demagóg elvtelen hazugok. Nem elvek, csakis a hatalom akarása mozgatja őket.

És akkor innentől lehetne csócsálgatni eme jeles tulajdonságaikat. De minek?

nestrot10 2010.06.29. 11:53:53

Pointed 2010.06.29. 11:21:32
Szegény Hofi tudta előre. Nemhiába, gyakorlatilag minden szava egy prófécia volt, hiszen megmondta ő is:
"Lehet kormányozni, meg döntéseket hozni ellenzék nélkül is. A baj csak az, hogy erre már annak idején Rákosi elvtárs is rájött..." - s most Rákosi Viktor is:)))

wip 2010.06.29. 11:54:32

A Fidess-lélektanról egy koncentrációs tábort megjárt református pap jut eszembe.Azt mondta: mikor elvitték a zsidókat, nem szóltam,mert nem vagyok zsidó.Mikor elvitték a kommunistákat, nem szóltam, mert nem vagyok kommunista. Mikor elvitték a liberálisokat, nem szóltam, mert nem vagyok liberális. Amikor engem vittek el, már nem volt, aki szóljon.Merjünk szólni! Ennyi...

wip 2010.06.29. 11:56:14

@nestrot10 bocsáss meg, én inkább Szálasi Viktort írnék, az jobban illik a kapitalizmushoz!

nestrot10 2010.06.29. 11:56:20

a Schmitt Palkóra visszatérve:
gorcsev54 2010.06.29. 11:06:54
Ez egy zsíros állás: havi 1,5 milla stb.5-év múlva élete végéig ( remélhetőleg nincs sok hátra),...havi 1,5 milla 100 nm lakás használatra élete végéig sőt az asszony élete végéig( a most létező másik 5 lakás mellé -ami kiadva adómentesen) -másokat 60 kommandóssal kifelé-szóval nehéz lenne olyan barmot találni aki nem fogadná Többek közt én is.De tulajdonképpen nem is kéne szavazni hanem életfogytiglan lenne ,mert akkor legalább van miért fizetést + palotát biztosítani.Javaslom ezt a megoldást,hiszen Viktorunk is azt hiszi a koronával a fején a trónból megy majd kb úgy 80 évesen nyugdíjba, igaz hogy az elméje egy kicsit megkopik addigra,( most se az igazi) de mi hozzászokunk,hiszen már most szoktat.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2010.06.29. 11:57:49

Onnan lehet tudni, hogy te is hasonló cipőben jársz, mint a Fidesz, kedves Kóczián Péter, hogy ezt a tulajdonságot kizárólag a fideszeseknek tulajdonítod.

Holott a hívő onnan ismerszik elsősorban fel, mint ahogy magad is megírod, hogy van határozott ellenségképe, amellett hogy bármit elnéz hite tárgyának.

Szóval magad bizonyítottad, hogy te se vagy különb semelyik fideszestől.
Ugyanis megállapításaid szinte minden párt hívőire értelmesek, a kontextusok minimális cseréje után.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2010.06.29. 12:02:05

@nestrot10:
"élete végéig ( remélhetőleg nincs sok hátra)"

Ez egy remek beszólás. Milyen brilliáns milyen poénos.
Mennyit röhöghettünk volna ezen közösen Göncz, Mádl és Sólyom esetén is.

Barom.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2010.06.29. 12:07:45

mint a hatás-ellenhatás elv kedvelője, csak azt mondom: majd eljönnek ennek a retrohorthysta, de egyben újkádári rendszernek is a végórái. katartikus élmény lesz! igaz, leginkább azoknak, akik még megérik. de hát az életünk csak egy pillanat a történelemben... ;-)

is 2010.06.29. 12:13:41

@Trompf: az ilyen latszolagos egyformasagbol, mikozben mindket fel azt szajkozza, hogy mennyire mas, mint a masik, csak ugy lehet szabadulni, hogy felveszunk egy kivulallo szempontot.

es ez a poszt pont arrol szol, hogy a FIDESZ nem hajlando barmilyen kulso szempontot elfogadni, csak magaban es magabol elmelkedik. es ez sajnos nem igaz a masik oldalra, amelyik meg folyton ezekre a kulso pontokra hivatkozik. itt van az a szimmetriasertes, ami a megkulonboztetes a ket oldal kozott. elfogadjuk-e, hogy masok is lehetnek okosak, vagy mindenki hulye, aki nem a mi velemnyunket mondja. ertem, hogy a masik oldalt is ezzel probalod vadolni, de ez egyszeruen nem igaz. ennek a 7%, 3,8% idei koltsegvetesi hiany a langoszlopnyi fenylo peldaja. nem szalka, nem gerenda, de hatalmas tankcsapda a FIDESZnek, amin kb. mar az egesz FIDESZ fennakadt. innen mar nincs magyon tovabb ideologiaban.

S.P.Q.R. 2010.06.29. 12:20:15

Ellentétben az eddigi kommentek zömével, én Kóczián cikkét elég gyengének, sőt pszichés pótléknak tartom. A személyes előítéletek hosszas és kicsinyes önigazolásai után (ezekhez mi közünk?) a cikk mindössze egy valóban tartalmi gondolatot közöl. Kósa forintgyengítési szövegét. Ez rendben van, noha igazából semmi köze Kóczián eredeti szövegkörnyezetéhez. Viszont nem találom a szerző hasonlóan kritikus blogját arról az időszakról, amikor 316 forintot kellett egy euróért kifizetnie. Hol lehet ez a cikk?

Nephro 2010.06.29. 12:24:05

Igazatok van és én nem is akarok mást hozzászólni az egészhez, mert már szinte mindent elmondtatok. És felőlem lehetne 4 évig vikike szarnék bele... Csak ahogy idelle is mondta "majd eljönnek ennek a retrohorthysta, de egyben újkádári rendszernek is a végórái. katartikus élmény lesz! igaz, leginkább azoknak, akik még megérik." a probléma ott kezdődik, hogy lehet sajnos az unokáink se fogják megérni... Pedig én is még csak 22 vagyok... :(

Trompf · http://trompf.blog.hu 2010.06.29. 12:25:18

@is:
"ertem, hogy a masik oldalt is ezzel probalod vadolni"

Nem vádolok senkit.
Aki nem látja hogy a szocialisták legalább annyira utálják lenézik, megvetik a fideszest, mint fordítva az vak.

És nekem, számomra nincsennek oldalak. Kócziánnal a fideszesekkel, az mszpsekkel és láthatóan veled is ellentétben.
Ez az oka, hogy látom mi vonatkozik minden formációra, és mi nem.

JámborAndrás · http://magyarinfo.blog.hu/ 2010.06.29. 12:42:55

Egyszerü magyarázat és kevéssé nagyszerü.

szamoai 2010.06.29. 12:45:34

@Trompf: sem a poszt, sem "is" kommentje nem állította, hogy a Fidesz(esek) legfőbb problémája a _másik_ oldal utálata lenne.

A fő állítás az volt, hogy a Fidesz(esek) számára önmagukon kívül nincs hivatkozási pont. Ebben tényleg egyediek, gondolj csak bele, milyen gyakran vádolják a "ballib"-eket azzal, hogy azok másokhoz "törleszkednek", mások (külföldi spekulánsok, gonosz elnyomó EU stb) szempontjait veszik figyelembe, nem az igazmagyaremberek hanem valaki más érdekében cselekszenek, stb. Fordítva ilyen vádak nem szoktak elhangzani (én legalábbis nem figyeltem fel ilyenre)

Erre próbált a poszt rávilágítani. A szellemi zárkózottságra, a külvilág létjogosultságának a tagadására.
Persze mindenre rá lehet vágni, hogy "deazemeszpésekistúrjákazorrukat"...

☉ ☾ 2010.06.29. 12:48:33

"minden gyanús, ami uralkodó ideológia, narratíva, világmagyarázat ad" - gondolom úgy diktáltad, de azért valaki elolvashatta volna, bár mindegy is - közhelyes mondatok 16 pontos betűvel, semmi új.

CsárliFirpó 2010.06.29. 12:53:23

Az Index utóbbi időben gondoskodik róla, hogy a szoclibeknek meglegyen minden napra az a 4-5 blog a címlapon, ami olyan mint a playboy a kiskamaszoknak:) Megvan a napi "betevő" a szoba magányában:)

Hírbuzi 2010.06.29. 13:00:33

A baj inkább az, hogy pl. Schmitt-tel kapcsolatban miért nem elégszenek meg azzal, hogy szép, és jelölik államfőség helyett inkább Playboy fotózásra:

hircsarda.hu/2-bulvar/8953-schmitt-pal-szerepel-a-jovo-havi-playboy-cimlapjan/

pioker1933 2010.06.29. 13:00:38

@CsárliFirpó: Már vártam mikor szól már be végre valaki.
Annyira unalmas már, hogy aki Orbán "atyaúristen" Viktort és sleppjét kritizálni merészeli az egy mocskos komcsi!

Agent Cooper 2010.06.29. 13:03:34

@CsárliFirpó: Pont rólad szól a cikk is, ha jól látom. Minden gondolat mögé hatalmi-ideológiai erővonalakat gondolni nem fárasztó? Vagyunk mi, meg vannak a mások, és ez mindig így lesz, mi?

hunyuan 2010.06.29. 13:10:04

@pioker1933:
így van
mi van olcsójánosok az igazmondóról csak jót vagy semmit?
szánalmasak vagytok..

rajnaig 2010.06.29. 13:34:06

@Trompf:
Ha azt hiszed, hogy a magyar politikai beszéd szimmetrikus, akkor te nem abban az országban élsz ahol én. Hányszor mondták a kommunisták Vikusznak, hogy fusson, de gyorsan? Hányszor idiótázták le? Hányszor zengedeztek a nemzet ellenségeiről, szemforgató Fideszesekről, a karvalytőke kiszolgálóiról? Hányszor próbálták a kormányzó FIDESZ-t 1998-2002 között illegitim áruló kormánynak beállítani, mely ellen az indirekt népi ellenállás megengedett? Hányszor beszéltek kampánygyűléseiken a Felcsúton, Tokajon, meg az M7-esen eltűnt 100 milliókról úgy, hogy OV. egy tolvaj? Ha találsz ilyet légyszíves linkeld ide.
Már rég nem működik az egyik kutya másik eb elv, a komcsik, liberálisok és mérsékelt jobboldaliak legnagyobb dilemmája pedig 2002 óta az, hogyan lehet válaszolni a színvonaltalan kritikákra úgy, hogy az azért mégis kultúremberekhez méltó maradjon. Tudom a plázában szocializálódott rétegnek az már "uncsi", hogy a "vén trottyok" állandóan a demokráciát féltik. Aki pedig azt mondja, hogy az MSZP-SZDSZ-MDF valaha is azt akarta, hogy az ultrák kössék fel magukat, az tényleg nem ebben a valóságban él.

bryan 2010.06.29. 13:54:48

Tokfalvi azért kicsit igényesebb ennél, igaz nincs is Index címlapon :)
konzlib.blog.hirszerzo.hu/?todo=entry&vid=8638
A kuruc címkénél van több is.

világoszöld 2010.06.29. 14:39:27

@CsárliFirpó: Nem tűnt fel, hogy nagyon sok csalodott jobbikos fiatal is írogat ide, akiknek egyáltalán nem tetszik, hogy a Jobbik elszürkült a parlament, pl. köztársasági elnők választás: legfeljebb maguk elé motyogva mondogatják, hogy " de mi Krisztikénket szerettük volna a Sándor palotába", de egyáltalán nem kérik ki maguknak, hogy egy poszt-kommunistát nevez ki a kormánypárt!!! Semmi lendület, semmi proteszt, semmi ellenzékiség. Akik meg rájuk szavaztak, csak néznek ki a fejükből, hogy akkor mi van most??????

elfelejtette 2010.06.29. 18:03:43

"A fideszesek igazi poszt-modern közéleti emberek, akik nem csak a modernizáció gondolatára, de a modernizáció összes kritikájára is vevők egyben."

A Fidesz ennek ellenére azért lett mostanra sikeres, mert a baloldal modernizáció-monomániás, és semmiféle kritikát nem hajlandó tudomásul venni. Csak a "nyugat", a "szakértelem" hozsannázásával volt elfoglalva, nem érdekli őket a felemás eredmények, amik az élet szinte minden területén megnyilvánultak.
süti beállítások módosítása