Kóczián Péter

A politikáról és az életről szól

_

HTML doboz

A befagyott ország

2008.10.18. 17:42 Kóczián Péter

A nemzeti csúcs után világos: nincs az a válság hangulat, amelyben a magyar pártok inkább krízist menedzselnének, s nem a választási propagandát nyomatnák.

Azt hittem, nem jól hallok, amikor Gyurcsány Ferenc hivatalban lévő miniszterelnök a bizalmi válság kellős közepén azt mondta: ha tartós növekedés lesz, akkor lehet adócsökkentés is. A miniszterelnök azonban nem megkergült, hanem jól számított: az összes többi parlamenti párt is az adócsökkentésről beszélt. Úgy látszik, nincs az a válság hangulat, amelyben a magyar pártok inkább krízist menedzselnének, s nem a választási propagandát nyomatnák.
A mai nemzeti csúcs azt bizonyította, hogy a magyar politikai pártok lefagytak, s képtelenek a beásott szerepeikből kilépni. A nemzeti csúcson semmit nem adtak hozzá a pénzügyi –bizalmi válság megoldásához, csak a választóiknak kedves javaslataikat ismételték meg.
A legsúlyosabb figura, Orbán Viktor, a legnagyobb ellenzéki párt szokásos adócsökkentési javaslatát adta elő. Szerinte a korrupció felszámolása 200 milliárddal, a bürokrácia csökkentése meg nem nevezett összeggel csökkentené a kiadásokat, a kis-és középvállalkozásoknak nyújtott 30 százalékos EU támogatás ( a jelenlegi 3,5 százalék helyett) az adócsökkentés meg nem nevezett mértékévek együtt beindítaná a gazdasági növekedést. Orbán ismét nem beszélt az aktuális problémáról: ha a pénzügyi befektetők nem hisznek a költségvetés fegyelmében, akkor mit gondolnának a leendő miniszterelnök elképzeléseiről?
Járai Zsigmond a maga beszédében ehhez az tette hozzá: az adócsökkentés kockázatos, de egy bizalommal teli légkörben megvalósítható. Magyarul: az új miniszterelnök a többséggel a hátában új bizalmat ébreszthet. A történések fényében ez soványka érvnek tűnik a megbolydult pénzpiaci helyzetben.
Dávid Ibolya, Fodor Gábor is az állami bevételek csökkentését emlegette; Fodor nem azonnali intézkedésként, Dávid viszont igen.
Dávid Ibolya ismét a legkeményebb retorikát nyomta: 13. havi nyugdíj kifizetésének megfontolása, s a közpénzből fizetettek bérének egy éves befagyasztása.  Ez nagyon jól hangzik, de kevés a kiadások lefaragásához.
A tanácskozás alapján a politikai erők között a közpénzek lefaragásában és az adócsökkentés programjában van némi konszenzus. Azért némi, mert ezek időpontja, menetrendje, s kiterjesztésük mértéke továbbra is homályos.
Gyurcsány annyit elért, hogy javaslatai nem izoláltak, vannak társadalmi, politikai, gazdasági erők, amelyek annak egy részét támogatják. A politikailag gyenge, sarokba szorított miniszterelnöknek már ez is előrelépés, segíti politikai megerősödését.
Valószínűleg bejött Gyurcsány számítása: a Fidesz elnöke markáns adócsökkentő programjának ismertetésével egyedül maradt és úgy tűnt, képtelen reagálni a válságra, csak a régi verklit nyomja változatlanul. Orbán kemény kritikája Gyurcsányról és a pénzügyi rendszer kapzsi szereplőiről és vonásairól ült és ütős volt, de azt hiszem, ma mindenkit inkább az izgat, hogy ki tud értelmes választ adni a válság megoldására. Attól tartok, ebben Orbán gyenge volt. Ettől persze győzhet egy választáson, hiszen a közvélemény-kutatások szerint óriási többség támogatja. De nem azért győz   majd, mert a társadalom megvette válságkezelő programját, hanem azért, mert elegük van Gyurcsányból.
És ez az a pont, ahol elemzése vonalvezetése maga is azt bizonyítja, hogy a magyar politikai vezetőket nem rázta meg a válság. A nemzeti csúcs elemzésének ugyanaz a kerete, mint a napi adok-kapoknak. Úgyhogy, kijelenthetjük: a magyar politikai politikusaink szerint életünk nincs válságban. A kialakult politizálási módot még egy ekkora bizalmi, pénzügyi válság leküzdésére is alkalmasnak tartják.
A közeli földrengések nem tudják megrepeszteni a befagyott magyar politikai rendszert. Nálunk a jég az úr. A politikusok továbbra is a megszokott pontok között csúszkálnak majd.

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://koczianpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr11720363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CrL 2008.10.18. 18:53:50

Válságkezelésből évtizedek óta gyengélkedünk, de amíg a belpolitika arról, szól, hogyan éli túl egy hitelvesztett miniszterelnök a ciklust úgysem lesz semmi az áhitott jégtörésből. Az első crack az ő távozásával történhet meg csak, amit persze nem fog csoda követni de a paralízist csak ez oldhatja fel elsőként, a valódi ellenzék döntéshozó játéktere és cselekvőképességge ugyanis minimális.

(Az adócsökkentést azért többen emlegették mint középtávú alternatív opciót, nem csak a főgonosz ellenzéki vezér hozta fel egyedüliként)

kanbatu 2008.10.18. 19:45:23

Adócsökkentésre szükség van. főleg most, amikor a maradék tőkeerős befektetőt kell visszacsábítani. Az egy más kérdés, hogy ekkora adósságteherrel lehetséges-e megvalósítani.

asdf 2008.10.18. 19:55:17

ha már ilyen jól kielemezted a helyzetet, tudnál rá megoldást is mondani? ugyanis most ha jól látom a következő a helyzet:
-advan van egy kormány amelyik normál, NEM nemzetközi krizis helyzetben is padlóra küdte az ország gazdaságát
-és amelyik kormány nem volt képes az utóbbi 6 évben adót csökkenti csak növelni, holott nem volt semmiféle nemzetközi gazdasági összeomlás.

ezután mit kellene tennie az ellenzéknek?
-felsorakoznia egy olyan vezető mögé amelyik normál helyzetben sem tudta megoldani a problémákat csak tovább szitani azokat azt várva hogy majd most 10x nagyobb teher esetén jobban szerepel?
-elhinni azt hogy majd fog adót csökkenteni de nem most miközben 1-2 éve még törvényeket hoztak arról (szintén nem nemzetközi krizishelyzetben) hogy adót fognak és megszépitették a gazdasági adatokat hogy ezzel mindenáron nyerjenek, majd 1 tollvonással visszavonjanak minden általuk hozott törvényt?

etc... én nem védem viktort, de azért ez most kb. olyan mintha azt aki megbukott az autóvezetés vizsgán és már jogsi nélkül is 3x törte össze ak ocsiját, beleültetnék egy boing 757-esbe mondván hogy majd biztos nem fog lezuhanni...

kacsacsoru 2008.10.18. 20:01:53

Adócsökkentés stb. stb. stb. - teljesen igaza van a kedves blogírónak abban amit ír. Ez az egész "Nemzeti csúcs" szerintem arra volt jó, hogy az ember élőben megtekinthette azt a 20 éve begyökerezett panoptikumot amit "politikai elitnek" szoktak nevezni. Röhejes volt a sok közhely és kabóca szintű vélemény, ami leginkább a pártpolitika legelhülyültebb idézetgyűjteményének felelt meg. Szerencsére a gazdasági szakemberek részéről volt néhány komolyabb felszólalás is, de ők más fórimokon már elmondák ennél mélyrehatóbban, rászletesebben is a véleményüket.
Én a politikusokénál is primitívebbnek találtam a különféle szakszervezeti vezetők felszólalalalásait, elképesztő, hogy emberek mekkora butaságokat képesek 4-5 percben összehordani, egy falusi kocsmai vitában több észérvet és rációt találni. Sajnálom, hogy ez az-az "emberállomány" amit "Nemzeti csúcsnak" nevezhetünk, tisztelet a kivételnek. És szörnyű, szinte félelmetes, hogy a mai magyar politikában még csírájában sincs jelen szinte semmi azokból a politikai és szakmai dolgokból (talán egyetlen felszólaló hozta szóba a globális környezeti, túlfogyasztási problémákat), amelyek végül is a globális problémák alapokai és amelyek más országok politikájában már évtizedek óta jelen vannak.
Szar ügy, hogy itt tartunk :D és ha kiderülne, hogy jééé a "Télapó tényleg létezjk!!!" az kisebb meglepetést okozna nekem, mint az, ha ezek a politikusok képesek lennének bármire is ami mondjuk 1 hónapnál hosszabb távon, szakmailag és politikailag is felemelné ezt az országot....

Elmebaj 2008.10.18. 20:17:59

A képviselőknek kellene elsőként a fizetésüket 200 ezerben maximálni, és az összes juttatástól megvonni. Majd egy hónapra leköltöztetni vidékre, és éljenek meg akkor abból a kis pénzből. Ezek papolnak, akik csak hírből ismerik a kisemberek mindennapjait?! Rögtön nem lenne deficites a ktg-vetés, tisztelt képviselőtárak. Könnyű úgy, hogy minden év elején a saját fizetésüket a duplájára emelni, a kisemberét meg befagyasztani. Az egész nemzeti csúcs egy színjáték volt, mindenki csak feleslegesen tépte a száját. Persze, majd a Gy. segít mindenkin. A fenéket.

weirdo 2008.10.18. 20:26:27

Emberek, nagyon boldog lennék, ha egyszer valaki észrevenné, hogy én is - mi is - a világon vagyunk. Addig, amíg napi szinten GYF, OV, DI, stb. gazembereket kell bámulnunk, nem fog semmi változni. És akkor még köpködünk szélsőjobbra, szélsőbalra? Vissza a kőkorszakba, holnap megyek puskát venni.

rosszmájú 2008.10.18. 20:59:22

"inkább válságot menedzselnének"
:)))
Kívánságodat teljesítik a politikusok, és a pénzvilág szakemberei.
Problémát kellene megoldaniuk, de arra képtelenek.

Tuvalu 2008.10.18. 21:33:06

Szerintetek 1918 októberének elején miről volt szó a magyar parlamentben? Pártközi csatározások voltak jelentéktelen belpolitikai kérdésekről.

mijabaja 2008.10.19. 23:49:21

asdf-fel értek egyet: könyörögve kérem mindazokat, aki nagyívű dumákat adnak elő megosztottságról és a pártok bénaságáról úgy általában, különösebb érvelés nélkül (ebbe a halmazba tartozónak tekintem a blog íróját is), legyenek szívesek válaszolni pár egyszerű kérdésre:

1. Van-e felelőssége az immár 6 éve kormányon lévő baloldalnak abban, hogy az ország ennyire sérülékenynek bizonyult a válsággal szemben?

2. Szerintük Gyurcsány és az MSZP alkalmas-e a válság kezelésére? Ha igen, miért? Ha nem, mi a teendő?

3. Ha áll a gazdaság (márpedig áll), és további terheket rakunk a vállakozókra, mitől fog beindulni a gazdaság?

4. Mi lett volna Orbán és a Fidesz MEGFELELŐ reakciója a Nemzeti Csúcs ötletére?

5. Tekintetbe kell-e vennünk azt tényt az egész helyzet elemzésekor, hogy éppen az a neoliberális modell vall kudarcot a szemünk láttára (erőltetett privatizálás + az önszabályozó piac magasztalása), amelyet a koala pártjai az elmúlt hat évben istenítettek?

Előre is köszönöm a tisztelt hozzászólóknak.

mijabaja 2008.10.19. 23:51:58

Off:

Egy RSS nem fért volna bele az oldalba? Csak úgy, divatból...

mijabaja 2008.10.20. 08:40:32

Crl, kösz!
süti beállítások módosítása