Kóczián Péter

A politikáról és az életről szól

_

HTML doboz

Az MDF átlépte a Rubicont

2008.12.03. 23:50 Kóczián Péter

 

Az MDF alkalmassá vált az MSZP-vel való koalícióra.
A politikai élet protokollja szerint az adó – és költségvetési törvények megszavazása a legjelentősebb politikai aktus a pártok közötti viszonyban.
Az MDF szavazta meg az adótörvényt, s nem az SZDSZ. Az eddigi felállás szerint az SZDSZ még mindig közelebb volt a szocialistákhoz, mint az MDF. Ez a viszony mától már más.
Szerintem a politikai életben a döntések fontosabbak a retorikánál. Annál, hogy ki mi mond, fontosabb, hogy ki mit tesz.
Az MDF gyakorlatilag kiváltotta az SZDSZ-t és megmentette a Gyurcsány-kormányt.
Ezzel véget is ért az a kettős tánc, amelyben Dávid Ibolya vékony kötélen egyensúlyozott a Fidesz és az MSZP között.
A magyar politikai életnek nem tesz rosszat egy ilyen változás a viszonyrendszerekben. 1994 óta túlságosan bemerevedtek a választási lehetőségek, egyértelmű viszonyítási rendszerek alakultak ki, amely a két-tömbös felállás lehetőségén kívül nem ismert más variációt.
Az MDF döntésével megnyitotta azt a kaput, amelyen keresztül egy másik világba látni bele. Olyanba, ahol többfajta változat is elképzelhető, ahol a jobb és baloldal nem hermetikusan elzárt egymástól.
A politikai elemzők szeretik azt írni: az MDF-nek innentől kezdve az MSZP-hez való közeledést kell gondosan kidolgoznia. De hát Magyarország nem olyan, mint a világ többi része, úgyhogy bármilyen jelentős is ez a fordulat, a várható kimenetek nem lineárisan következnek majd egymásból. A mai döntésből még nem következik semmi a következő választásra vonatkozóan.
Leginkább azt lehetne mondani, hogy a FIDESZ innentől kezdve semmiképpen nem lép koalícióra az MDF-el. De ha az MDF néhány mandátuma kell a kormányzáshoz, akkor majd megegyeznek velük.
Ez az MSZP-re is igaz. Ha az SZDSZ makacskodik, majd az MDF-el lépnek koalícióra. A hétfői volt az első olyan jelentős, fontos politikai lépés, amely már nem csak a szavakról szólt, hanem egy lényeges ügyben való közös szavazásról. A politikai életben is fontosak a kisebb próbálkozások a későbbi együttműködés megalapozásához. A mai egy ilyen döntés volt. 

Szólj hozzá! · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://koczianpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr61802643

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Konzervatórium 2008.12.07. 13:10:24

Terror, kapitalizmus, kultúrharc(Ezentúl nem fogunk külön blogposztokat szentelni egy-egy olvasnivaló (cikk, interjú stb) ajánlásának, hanem inkább egy szemle formájában gyűjtjük össze az elmúlt hét általunk mindenképpen olvasásra ajánlott írásait.) Els…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása