Kóczián Péter

A politikáról és az életről szól

_

HTML doboz

A Kóka levél kettős értelme

2009.04.05. 23:32 Kóczián Péter

 

Kóka János levele az SZDSZ Országos Tanácsához kettős értelmű: most a Bajnai-kormány támogatásáról, hosszabb távon a Fidesszel való koalíciókötés előkészítéséről szól.
A Kóka- levélnek van egy rejtett és kimondatlan értelme. Kóka szerint olyan politikai koalíciót kell létrehozni, amelyben az SZDSZ megvalósíthatja elképzeléseit.
Először mondta ki SZDSZ-es vezető politikus, hogy az MSZP-vel való politikai szövetségnek semmi értelme nem volt. De ez arról is szól, hogy az MSZP nem természetes szövetségese az SZDSZ-nek. Együttműködésüknek csak akkor van értelme, ha az segíti az SZDSZ programjának megvalósulását. Ha nem segíti, akkor nincs értelme.
Tudom, ma szinte mindenki számára elképzelhetetlen egy SZDSZ-Fidesz koalíció. Tudom, hogy sokat kellene dolgozni a két párt összeborulásán.Tudom, a választóközönségük ma tűz és víz.
Ám ha az SZDSZ-t nem egy kiherélt politikai szervezetnek tartjuk, akkor abból kell kiindulnunk, hogy racionálisan gondolkodnak. Kóka ügyesen használta ki az alkalmat Bajnai támogatására. Azért volt ügyes, mert közben valami mást is elmondott. Azt, hogy az SZDSZ-nek csak akkor és csak azzal a politikai szervezettel érdemes koalícióra lépnie, amely lehetőséget ad programja megvalósítására.
Meglehet, ez nem más, mint Kóka elképzelése vagy az ő támogatóié. De az SZDSZ túl van egy stresszen. A reformer Gyurcsánnyal való liazont keserű csalódás követte. Már egy éve rágódnak a tanulságokon. Már a Bajnaival való új szövetséget is csak nehézségek árán tudták elfogadtatni.
Az SZDSZ az elmúlt héten közel került ahhoz, hogy akár a Fidesz kétharmados győzelmét is megkockáztassa, mert annyira elege van az MSZP-vel való összezártságból és annak tehetetlenségi erejéből.
Ezt csak a Fidesszel való koalíció lehetősége oldhatja fel. Ennek egyik előfeltétele az MSZP-vel való koalíció totális kritikája. A két párt annyira összenőtt, hogy valakinek ki kellett mondania, hogy ennek is van alternatívája. Kóka most ezt mondta ki.   
 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://koczianpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr901048659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

shadai 2009.04.15. 13:00:29

Nagyon érdekes elemzés, fura, hogy nincsenek hozzászólások (Péter, rossz helyen blogolsz!)

Az SZDSZ szerinted tehát eséllyel bejut a parlamentbe 2010-ben? És a Fidesznek velük lesz meg a 2/3?
süti beállítások módosítása