Kóczián Péter

A politikáról és az életről szól

_

HTML doboz

Te kormányzol, mi gyakoroljuk a hatalmat

2009.05.10. 15:01 Kóczián Péter

 

Bajnai kormányfővé váltása az MSZP korifeusok hatalmi pozícióját betonozza be még egy évre.

Bajnai Gordon kormányra kerülésének a lényege egy kimondatlan megállapodás a kormányfő és az MSZP között: a válságot kezelő miniszterelnök politikai támogatást kap, cserébe nem avatkozik bele az MSZP holdudvar és a pártelit hatalmi erőviszonyaiba.

Bajnai kormányfőként nem léphet túl a válság menedzselésén. Kormánya a válságkezeléssel összefüggő témákban kapott szabad kezet, de kormányfőként a párt korlátozza a szuverenitását: az állami vagyonnal, azok menedzselésével kapcsolatos döntésekbe, a személyi kinevezésekbe nem szólhat bele.

Kormánya összeállításánál is érvényesült a hatalmi egyensúlyok megőrzésére irányuló elképzelés. De a hatalom gyakorlása ennél szélesebb kört érint. Azokat a kormánytagokat, magas rangú politikai vezetőket, akik szakterületeket irányítanak vagy azokra vonatkozó döntéseket befolyásolnak.

Az MSZP elitje azt felismerte, hogy Gyurcsány körül elfogyott a levegő – de azt nem ismerte fel, hogy a kormányzási metódussal is baj van. A választásokat nem csak konkrét, s húsbavágó intézkedések miatt, hanem az uralom gyakorlásának stílusa miatt is el szokták veszíteni a pártok.

A stílusban nem változott semmi sem. A stílus mindaz, ahogyan embereket kineveznek, megtartanak, ahogyan belső szabályokat alakítanak, ahogyan intézkedéseket hoznak, ahogyan a közösen vállalt célokat követik. A stílushoz tartozik a képviselői költségtérítés, a BKV menedzser szerződése, a party-mutyik kezelése, az ellenzékkel szemben alkalmazott kommunikáció.

A kormányfő szemmel láthatóan megpróbál sajátosan beszélni. Az elmúlt két-három hétben belekezdett az „örömhír” terjesztésébe: a válságot hárító intézkedések működnek, jövünk fel a szutyokból.

De ez kevés. Bukjon ki egy újabb ingatlanbotrány vagy más banánhéj, s az MSZP össze fog roppanni alatta. A kormányzásra gyakorolt kritika egy küszöb átlépése után magára a kormánypártra is hat, s az MSZP rég túl van azon a határon, hogy intakt és szuverén maradjon a rászórt kritikával szemben.

Bajnai kormányfővé választása nem csak a mutyi-party helyreállásához, hanem a párt sebeinek begyógyításához is segítséget adott volna. Nem látszik, hogy bármi is történne ebben az ügyben. Holott az MSZP meg van roggyanva. Egy cég, amely nem tudja beszüntetni a működését, ilyen helyzetben, ahol súlyos piaci vereség érte,  nem csak egy új vezetőt fogad, hanem coach-okat is alkalmaz, akik segítenek feldolgozni a rossz élményeket, s új pályára állítani a vállalatot. Igaz, ehhez az kell, hogy a vállalat a térvesztésben kihívást és ne végzetet lásson. Az MSZP ma messze áll ettől.

A távlati veszteség senkit nem izgat. Csak a most folyó úri-muri és az azt kísérő dínom-dánom, amelynek hosszú s keserves böjtje lesz.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://koczianpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr901113085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása