Kóczián Péter

A politikáról és az életről szól

_

HTML doboz

Le kell szállni a magas lóról

2009.05.11. 17:05 Kóczián Péter

 

A pécsi kudarc után az MSZP-nek és a Bajnai –kormánynak stílust és kommunikációt kellene módosítani: a puritán megbánás és a puritán kormányzás művészetét kellene gyakorolniuk.

A szokásos antifasiszta propagandán túl – amely hoz egy törzsközönséget, ezért elkerülhetetlen – a Bajnai-kormány összes tagjának visszafogottá, szakszerűvé, az MSZP-nek pedig a kritikák iránt alázatosság kellene válnia.

A pécsi eredmény azt bizonyítja, hogy az MSZP a húsz százalékért küzd a következő választáson.  A tét az, hogy ez 19, 22 vagy 28 százalék lesz-e. S még ezért is szívós küzdelmet kell folytatni.

A párt és politikai közössége, választói számára a legrosszabb két dolog lehet: ha az MSZP feladja a küzdelmet, vagy ha elbujdokol.

Ennél sokkal jobb lenne, ha az emberekkel kezdene kommunikálni. Nem az MSZP aktivistákkal kidekorált gyűléseken, hanem a választókkal.

Ez lenne a kutyaharapást szőrével kommunikáció. Az elégedetlen választókkal való találkozások kegyetlen menete.

Mit kellene csinálni ezekben a helyzetekben? Hallgatni. Utána elmondani, hogy mit tettek a kormányzás során. Elismerni, hogy miben hibáztak: nem a kommunikációban, nem az apróságokban, hanem abban, hogy délibábos álmokat váltottak valóra. Lényeges politikai döntésekért vállalni a felelősséget. Levonni a tanulságokat.  

Szerényen kellene beszélni. Az „ország fejlődését” az európai uniós pénzek beérkezésének és nem a kormány gazdasági növekedést teremtő politikájának tulajdonítani, azzal összemosni.

Őszintén beszélni. Korrektnek lenni. Nem összetörtnek, hanem a megbánást a tettrekészség érdekében vállaló politikai közösségnek.

Abbahagyni a villaépítést (Oszkó Péter), a reprezentatív nyaralást, az off-shore cégek működtetését. Nyilvánosságra hozni mindent. Önként vállalni a képviselői térítés másnaptól való korrekt felhasználását. Megszüntetni a BKV összes érdemtelen tanácsadói szerződését.

Menteni a menthetőt.

Mindegy, hogy Oszkó jogosan, a jogosan megszerzett pénzből, meg, hogy ez természetes. A választók percepciójával kell számolni, s nem a realitással.

Nem lehordani kell az ellenzéket, hanem határozott szerénységgel vitatkozni vele. Török Zsolt bezzeg-érvelését leállítani.

Nem meghunyászkodni, hanem büszkén vállalni az értékeket és az elkövetett hibák felismerésének a képességét.

A jóra valóságot bizonyítani a moralitás dimenzióiban.

A válsággal fenyegető kiskapuk befalazását a racionális világ dimenziójában.

Nyilván nem mindenki alkalmas erre. KI kell választani azt a húsz –negyven embert, aki kibírja a nyomást, s hitelesen tud beszélni. Aki elmegy a Hírtévébe, vesz egy nagy levegőt és szembenéz a kritikusokkal. Aki átéli ezt a pergőtüzet és saját ősz hajszálainak növekedése közben bizonyítja be a saját párttagjainak, a még megmaradt választóknak, s a potenciális közönségnek, hogy van mit mondani. Szerényen. Serényen. Álszentség nélkül.

Nem megtisztulni kell, mert az egy hosszú folyamat. Az érdemességet bizonyítani.

A politika a trükkök világa is, persze. De nem akkor, amikor meggyengült, hitelt vesztett helyzetben van egy párt. És nem úgy, hogy a Fidesz is ilyen, meg olyan. Ez szemmel láthatóan (lásd Pécs) senkit nem érdekel.

A megtisztulásnak menet közben kell végbemennie. Nagyjából azzal a csapattal, ami van. Ami most van. Majd a választási kampány után lehet helyezkedni, gyűlölködni és gyilkolászni. Addig összpontosítani kellene.

Méltósággal viselni a következményeket, s aktívan befolyásolni a választók percepcióját.

Az MSZP nem vesztett el még mindent. Ez még csak most jöhet.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://koczianpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr631115415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása