Kóczián Péter

A politikáról és az életről szól

_

HTML doboz

Az új helyzet

2009.06.08. 02:48 Kóczián Péter

 

 

Az EP választás lényege, hogy a szocialista –liberális szavazók nem mentek el szavazni. AZ MSZP 2010-ben akkor veszít nagy párti helyzetéből, ha ezen nem képes változtatni.

A Fidesz győzelme jelentős a mandátumarányt tekintve, de nem olyan durva, ha azt vesszük, hogy „csak” 1,6 millió ember szavazott rájuk.

A Jobbik szavazóinak 500 ezres számával együtt kijön az a két millió körüli létszám, amely a Fidesz választó bázisát adta ( 2002: 2 millió 306 ezer, 2006: 2 millió 272 ezer szavazó a Fidesz-re). 

Mindezekből a következők következhetnek:

·         A Fideszből levált a radikális jobboldali választói réteg, azaz a masszív jobboldali szavazói tábor nem nőtt

·         A jobboldal közel maximális számban ment el szavazni

·         A Jobbik nem vett el az MSZP-től semmit sem, sikerének a Fidesz a károsultja

 

 

 

A politikai stratégia elemeit a következőkben módosíthatja ez a választási eredmény.

A Fidesznek nem érdemes a radikális választókkal foglalkoznia, mert azok megtalálták a maguk stabil pártját a Jobbikban.

A Fidesz vezetőinek, ha komolyan gondolják az 50 százaléknál nagyobb parlamenti mandátum arány elérését, a mérsékelt szavazók felé kell nyitniuk. Így érhetik el, hogy az MSZP-ből kiábrándultak egy része mégis elmenjen szavazni, s rájuk szavazzon.

De a Fidesznek az se rossz, ha az MSZP szavazói otthon maradnak. Ebben az esetben a Jobbik szavazói bázisát kell lecsökkentenie, ha egyeduralkodó akar lenni a következő parlamentben. Szerintem azonban ez az út kevéssé járható: a Jobbik választóinak kötődése erősebb lesz a párthoz, mert a mostani eredmény a kormányzóképességbe vetett hitet erősíti (ami ebben az esetben a parlamenti küszöb átlépését, s egy kormánykoalícióban való részvételt ígér).

Az MSZP-re és az SZDSZ-re szavazók bizalomvesztése és tanácstalanná válása világos.

A fenti elemzésből is látszik, hogy véleményem szerint az EP választás eredménye csak akkor lehet egy új korszak kezdete, ha az MSZP masszív bázisa teljesen elolvadt az elmúlt években, s egykori szavazói inkább tartózkodnak a szavazástól, mintsem, hogy az MSZP-re voksoljanak.

Az egyértelmű, hogy az MSZP nem lesz kormánypárt 2010-től (vagy az előrehozott választástól kezdve).

Az viszont kérdéses, hogy mi lesz az SZDSZ-el és a szavazóival. AZ MSZP 2006-ban 2 336 ezer szavazatot szerzett a Fidesz 2 272 ezerével szemben. Az SZDSZ 351 ezer szavazata jól jött. Ha az MSZP ismét győzelemre képes párttá akar válni, az SZDSZ 300 ezer körüli egykori szavazóját is integrálnia kell. Az kérdés, ez hogyan sikerül majd.

Az SZDSZ szempontjából is kérdéses, hogy mi lesz egykori szavazóikkal. Elfogadják-e azt, hogy a párt kilép a bal-jobb felosztású politikai mezőből, s jobbra-balra nyitottá válik, miközben liberális értékek érvényesüléséért küzd? Elfogadja-e ezt a párt holdudvara, s a médiában erős befolyásoló erővel rendelkező baloldali és liberális értelmiség? Hoz-e ez 300 ezer szavazót? S ha nem, az MSZP megengedheti-e magának az otthon maradásukat, a politikától való távolmaradásukat?  

A MIÉP helyét átvevő Jobbik eredménye is világos. Csak éppen azt kell megvizsgálni, a kilencvenes években stabilnak tekinthető radikális jobboldali választók száma hány fővel bővült: egy részük ugyanis az elmúlt években is szavazott, s ha tehette, a MIÉP-et választotta. Csurka István kifulladása után csökkent le a választási lehetőségük a Fideszre, s az otthon maradásra.

1998-ban 290 ezer, 2002-ben 245 ezer ember szavazott a MIÉP-re. 2006-ban 119 ezer a Jobbik-MIÉP-re. Most 500 ezer a Jobbikra. A kérdés az, honnan jöttek, s tartanak-e máshová.

10 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://koczianpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr1001170580

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ficere Ödön hírei 2009.06.08. 12:07:29

Az SZDSZ csomagolA választást követően komoly mozgások várhatók az SZDSZ berkein belül. A szavazók elég egyértelmű üzenetet küldtek Horn Gábornak, aki néhány hete kijelentette: „ ha nem kellünk, akkor abba kell hagyni „. Horn nem arról híres,…

Trackback: Konzervatórium 2009.06.08. 08:39:41

Európa, EurópaAz MSZP jelentős európai arcvesztésével a következő években számolni kell, és ez azt is eredményezheti, hogy a pártnak biztosi helyétől is meg kell válnia. A publicisztika a Konzervatórium.hu-n olvasható.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nénike · http://mandiner.hu 2009.06.08. 09:09:11

"A Jobbik nem vett el az MSZP-től semmit sem, sikerének a Fidesz a károsultja."

Na ez mibű gyütt ki? A szavazóköri adatokból biztos nem.

Steppenwolf 2009.06.08. 09:28:40

@nénike: Megelőztél, én is pont ezt akartam kérdezni... :)
Éppen a legvörösebb körzetekben tarolt a legjobban a Jobbik és előzte meg az MSZP-t. Ebből elég érdekes arra következtetni, hogy nem vettek el az MSZP-től egyetlen szavazatot sem.

Nekem ez az egész elemzés kicsit "magyarázom a bizonyítványt"-jellegű.

Az Olei Hagardom terroristái · http://en.wikipedia.org/wiki/Olei_Hagardom#List_of_Olei_Hagardom 2009.06.08. 11:59:31



Írod a fasságot kedves Péter.

De hát no, ezt lehetett várni.

Úgy látszik nem elég a dioptria a szemüvegeden, hogy észrevedd, milyen megyékben szerepelt jól a Jobbik.

De nyugodtan terjeszd a hazugságot, már nincs akkor a ereje.

bz249 2009.06.08. 13:50:06

He?

Az előző EP választáshoz képest a Fidesz nyert 170.000 szavazót*, az Mszp meg veszített 500.000-et... vajon honnan lehet a Jobbik 450.000 szavazója? Vagy ennyire keményen mozgósított a Fidesz???

*ja és nem intéztem el követségi szavazásos izémet, úgyhogy emiatt csökkent a Fidesz szavazók száma

states 2009.06.08. 19:23:47

Én becsülöm Köczián Pétert, de minden elemző szerint a Jobbik legalább annyi szavazatot vett el az MSZP-től, mint a Fidesztől, de ehhez nem is kell elemzőnek lenni, csak rá kell nézni a választási térképre...

nyomasek_bobo · http://sopron.e-cafe.hu 2009.06.08. 20:18:32

Úgy látom, ez a post a vesztesek szemszögéből láttat mindent: hogy lehetne fordítani. Péter, 1 éve, a népszavazás óta már fordult a kocka. Azóta csak rontani tudtak a helyzeten, a 2 ősellenség acsarkodása pedig felhozta a Jobbikot. Az LMP és az MDF pedig kinyírta az szdszt.

Mellesleg az MDF engem jobban izgat: Bokros az utolsó utáni pillanatban jött és mentette meg a pártot. De ezzel feladta a leckét is: ha nem változtatnak a jelenleg balra tolódott irányon, 2010 után is csak ellenzéki szerepre készülhetnek. Mert ha a fidesz valami okból "csak" 49,9% képviselőt szerzne, inkább választana egy konzervatívabb az mdf-et mint a jobbikot partneréül. A valami ok lehet pl. a tisztelet társasága vagy Seres Mária, ha elindulnak.

De egy év alatt az LMP is erősödhet, ne feledjük, az épphogy 20000 ajánlócédulából pár hét alatt 75000 szavazat lett. Ha a maradék liberális őket választja, megugorhatják az 5%-ot is. De ugyanúgy az IDF-et is könnyen bevehetik a buliba, ha nem akarnak magukra liberális bélyeget.

nyomasek_bobo · http://sopron.e-cafe.hu 2009.06.09. 13:25:47

@nyomasek_bobo: a legújabb: "A pártból még ősszel eltávolított Almássy Kornél közben - úgy tudjuk - hasonló okok miatt az Ifjúsági Demokrata Fórum MDF-fel való szakítását készíti elő. Igaz, már korábban eltávolodott a két szervezet, az IDF azonban most végképp önállósodik, és bár nincs hivatalos megállapodás, várhatóan a Fidesz szövetségeseként a Jobbiktól próbál majd visszaszerezni főként fiataloktól begyűjthető voksokat."

www.mr1-kossuth.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=87587&Itemid=1

==T== 2009.06.12. 11:40:46

Hibásnak gondolom a számítást, mivel a Jobbik egyfelelől jelentős fiatal, első alkalommal szavazót vonzott, amit ugye senkitől nem vett el, másrészt sok olyan ember is rájuk szavazott, aki korábban senkire, vagy adott esetben a szocikra.
süti beállítások módosítása