Kóczián Péter

A politikáról és az életről szól

_

HTML doboz

1:1

2009.07.13. 10:40 Kóczián Péter

 

Dicséretes, hogy a Népszabadság rajta van azon az ügyön, hogy az Orbán Viktornak 18 milliót kifizető cég miért nem fizette be a köztartozását, s miért számolják fel. De – és ezt fordítva is így gondolom.
 
Igen, furcsa és említésre méltó, ha egy politikai kapcsolatokkal összefüggésbe hozható üzletember és a cége 100 milliós köztartozást halmoz fel és a kifizetés helyett a cég csődbe megy.
 
Sőt, ez akkor is furcsa és érdekes, ha a cég vezetője nem rendelkezik semmilyen politikai kapcsolattal. De ez a megállapításom manapság speciel senkit nem érdekel.
 
Igen, egy politikai párt befolyásos vezetőjének a családtagjai is – főleg, ha a politikai párt fontos vezetője könyvét kiadták – legyenek feddhetetlenek. (A könyvkiadás csak hasonlat: más is szolgáltathat ugyanilyen apropót).
 
De. Az is fontos, hogy a Margit-híd felújítását ne két vagy három hét alatt tendereztessék le, mert kicsit furcsa, hogy ilyen gyorsan lebonyolítható egy ilyen bonyolult, 15-20-30 milliárdba vagy mennyibe kerülő beruházás. És, amint már írtam róla, komolytalan az a tíz milliárdos beruházás, amelynek megvalósítása úgy tart minimum egy évig, hogy közben az arról szóló pályáztatás és a döntés hetek alatt lezavarható (miközben arra több évnyi idő már korábban rendelkezésre állt).
 
De. Az sem fér össze a heves MSZP-attakkal Orbán és bűnbandája ellen, hogy egy kormányzópárt megengedi magának, hogy kormánya a Velencei –tó védett part szakaszán hipp-hopp hatalmas szórakoztató komplexumhoz adja a jóváhagyását. Vagy ha ez ilyen egyszerűen megy, tessék szólni mindenkinek, hogy szabad a vásár. Szerintem Kövér Szilárdot is érdekelné a lehetőség.
 
És Kaya Ibrahim ügye sem felejthető el. És a tokaji földdel gazdálkodó kft jegyzőkönyve sem. Nem is folytatom.
 
Az a baj, hogy ezek az ügyek ma már végképp relativizálják egymást. Ő is lop, mi is lopunk, s az effajta ügyek csak a színfalak mögött folyó pozíciószerzés nyilvánosságra hozott mélyütései. Egy tapodtat nem haladunk előre a valóságos mechanizmusok feltárásában.
 
Ettől még Kövér Szilárd lehet becsületes üzletember is, a tokaji jegyzőkönyv felhasználása aljas támadás, a velencei projekt profi üzleti terv, a sajtó manipulálása egy mocskos háború szennyes fejezete.
 
Mindez csak a laikus politikai közvéleményt foglalkoztatja. Mindenki más, aki a politikát csinálja és formálja, elmerült az adok-kapokban.
 
Hogy politikai támadás a Fidesz ellen? Igen. Hogy ettől még? Igen, ettől még meg kell jelentetni. 
 
Az én kérdésem az, hogy ezek az ügyek miért csak politikai fél-igazságok kimondásához vezetnek el?
 

38 komment · 3 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://koczianpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr101243076

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Fideszfigyelő 2009.07.13. 15:11:39

Újabb érdekességek Kövér Szilárd eltűnt cégeirőlHa valakit még érdekel a Fidesz-közeli cégeknél szokásos "nagyra nő a köztartozás, eltűnik a cég" modell. Ezúttal az Orbán könyvét kiadó Kövér László testvér cégeiről derültek ki újabb dolgok. A Né…

Trackback: Fideszfigyelő 2009.07.13. 15:10:08

Orbán honoráriumára volt pénz, az APEH-nek tartoznak.Volt, aki sokallotta, amikor Orbán 18 millió forint honoráriumot kapott a beszédeit tartalmazó könyvért; de volt ellenérv. Ez nyilván megéri a cégnek, az ő dolguk. A cégcsoport, amelyet Kövér László tes…

Trackback: Meggyes a hibás 2009.07.13. 12:01:07

Ejtőernyős tartja a pórázt?Család és a párt mindenekfelett. A Nyilvánosság Iroda megalkotásakor két szakembert importált Esztergom városa a XXII. kerületből. Semmi nem véletlen. Munkahelyet teremtettek. Kiknek is? A Budafok-Tétényi Önkormányzattól hozzánk…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2009.07.13. 11:44:54

Az hogy egy párt lop nagyjából benne van a pakliban. Az MDF is lopott, az MSZP/SZDSZ-t ismerjük, a FIDESZ is lopott, fog is, a Jobbik is fog ha bekerül meg az LMP is. Ez megy kb. mindenütt európában. A kérdés egyrészt a mérték, az már azért kicsit érdekes amikor a közbeszerzések 90%-a cinkelt. És persze fontos lenne az is hogy közben ne kúrják el. Mert ma nem amiatt a pár tízmilliárd miatt van szarban az ország amit az MSZP/SZDSZ ellopott, hanem a pocsék kormányzás miatt amit azért csináltak hogy mindenáron hatalmon maradjanak, nehogy már a Patás Orbán jusson hatalomra 2006-ban. És ez az a pont ahol az alapvető probléma van. Amíg a demokrácia letéteményesei igazából az egypártrendszer keretein belül gondolkodnak addig itt nemigen lesz kimászás a szarból.

osborne 2009.07.13. 11:56:49

az 1:1 ugye vicc??

10:4 a ballib javára, és akkor még jóindulatú voltam

states 2009.07.13. 12:00:23

Azt az icike-picike csúsztatást azért hadd tegyem szóvá, hogy Orbán könyvének kiadásából származó bevételből a18 millió forintot Kövér Szilárd cége még akkor fizette ki, amikor az még nem volt csődben, uszkve, vagy 8 évvel ezelőtt. És egyébként is mi köze Orbán-könyvének bármiféle közpénzhez, kiadták, megvették, ahogy Horn, Gyurcsány, Torgyán stb könyveit is. Akinek nincs jobb olvasni valója, annak úgy kell...

sanyix 2009.07.13. 12:07:24

JUJ jön a patásorbán (aka "a zorbán a patásördög") JUJ :D

is 2009.07.13. 12:08:22

@midnight coder: "az már azért kicsit érdekes amikor a közbeszerzések 90%-a cinkelt"

tisztázzuk: a közbeszerzések felét az önkormányzatok csinálják, amelyek döntően FIDESZ kézben vannak mostanában. ha 90% cinkelt, akkor az MSZP oldalon IS, meg a FIDESZ oldalon IS. tehát a mérték sem tesz különbséget a két párt között. lásd ugye fóti útügy.

a pocsék kormányzás legnagyobb pocséksága, hogy nincs vizitdíj meg tandíj. nem összegében, hanem szellemében, mert az azt üzente volna az embereknek, hogy nincs adakozó állam, hogy nincs KORLÁTLANUL ingyenes egészségügy és oktatás, azaz vége a szocializmusnak. az, aki tavaly leszavazta, az egyrészt nézzen magába, másrészt nézze meg, hogy ki baszta át az agyát, hogy leszavazza, harmadrészt gondolkodjon el azon, hogy milyen közjogi rendszer lehet, ahol a szocializmust így vissza lehet szavazni. ilyen közjogi rendszer és azt aljasul kihasználó ellenzék mellett, kétharmados törvényekkel (pl. közigazgatási reform, többszázmilliárd forint évente) a kormányzati felelősség emlegetése pótcselekvés, mellébeszélés. persze ha a 2002-től tartó időszakot nem osztod 4 kormányra, akkor könnyebb, mert 2006-ig még van is igazság abban, amit mondasz, csak 2006 óta dolgoznak túl sokan azon (benne az MSZP egy része is), hogy nehogy kormányozni lehessen. ennek ellenére a válságig egyensúlyos TB-kassza, külkereskedelmi többlet, gyógyszergazdaságossági törvény, regionális közigazgatás kiépítése, ahol lehetett, hogy néhányat említsünk. fél pohár víz ez, rengeteg hiányzik belőle, de 2006 óta abba a pohárba tölteni próbáltak, csak az ellenzék döntögeti ki folyamatosan, nehogy telibb legyen. na meg Te, ha a szavazásokon támogatod ezt a dögöljön meg a másik tehene politikát.

Csimasz 2009.07.13. 12:14:53

Fidesz+johir, egy szovegben kemeny...

is 2009.07.13. 12:16:20

@poszt: ez nagyon áttételes, irodalmi lett. valami konkrét tanulság esetleg volna?

a Margit-hídat természetesen nem két-három hét alatt tendereztették meg, ismét fogtunk egy újságírót, akinek fingja nincs a közbeszerzésről. ez minimum egy 3-4 hónapos történet, egyszerűen a törvény határidői miatt nem lehet kevesebb, de a tenderdossziéval inkább egy egész év volt. lehet más problémákat felhozni, a közbeszerzést tényleg hagyja már a sajtó, mert nem ért hozzá, csak félrevezeti az olvasót.

a Velencei-tavi történet tényleg gázos (ezt véletlenül konkrétabban is ismerem), viszont megint nem lehet tudni, hogy önkormányzati hatáskörben csinálták vagy sem. mert az Önkorányzati törvény (szintén kétharmados) csinált Magyarországon 3200 szemétdombot, ugyanannyi kakassal. a kormány NEM főnöke az önkormányzatonak, nem utasíthatja őket semmire. ha ez önkormányzati ügy, akkor a kormányt idekeverni szarkeverés.

viszont a relativizálás OK. ezért kell EGYSZERRE mindkettőt elzavarni. EGYIKET SE.

szempontpuska 2009.07.13. 12:29:44

A népszabadságot trompfolod az MSZP ügyeivel ?

states 2009.07.13. 12:35:21

Azért az megnyugtató, hogy Dessewfy Tibor vezényelte Demos Alapítványnak, amelyik kiadta a Gyurcsány-féle Útközben-t, egész biztosan nincs köze közpénzhez. Vagy ha ahhoz mégis, akkor Kövér Szilárdhoz biztosan. Muhaha...

Rwindx 2009.07.13. 12:42:19

@is: Ez már annyira lejárt lemez, nem röhögnek ezzel körbe mindenhol? Még mindig csak ezt a hazugságot tudod írni? Ingyenes egészségügy.... marha.

Wonderland 2009.07.13. 13:00:17

Milliárdos titkok a Margit híd körül Németországban annyiba kerül egy új híd, mint nálunk egy felújítás A Margit híd 26 milliárd forintos rekonstrukciós költsége simán bekerülhet a Guinness-rekordok könyvébe. Németországban a semmiből építettek ennél valamivel több pénzből egy hétszer ilyen hosszú, a tenger felett átívelő korszerű hidat – tudta meg a Magyar Hírlap.
A válság közepén irdatlanul sok pénzt, 26 milliárd forintot költ a főváros a Margit híd felújítására. Csakhogy más országokban ekkora összegből nemhogy felújítanak hidakat, hanem újakat építenek a legmodernebb technológiával, akár a 607 méteres Margit hídnál több kilométerrel hosszabbakat is. Németországban két éve adták át az ország legnagyobb, 4,2 kilométeres hídját, amely összekötő útjaival együtt alig került többe a Margit híd felújítására szánt summánál.

A Strabag és a Hídépítő konzorciuma újíthatja fel Budapest második legöregebb hídját 26 milliárd forintért. Ebből hatmilliárd európai uniós forrás, a többit a főváros közpénzekből finanszírozná. Az építtetőkről szóló döntés ugyan még nem hivatalos, de a Fővárosi Önkormányzat pénzügyi és közbeszerzési bizottsága kedden már meghozta határozatát. A várhatóan másfél évig tartó munkálatok augusztusban kezdődnek. Személygépkocsikat 2010 augusztusáig nem engednek fel a hídra, ez idő alatt csak busz és villamos közlekedhet. A hidat kiszélesítik, kétsávos bicikliút is épül majd rajta. Németországban ennél jóval nagyobb fába vágták a fejszéjüket az építők. Az ország leghosszabb, 4,2 kilométeres hídját 2007 októberében adták át Mecklenburg Vorpommern tartományban. Az építmény, a hozzá tartozó beruházásokkal együtt – a 20-as autópálya és a 96-os főút összekötő szakaszával együtt – 125 millió euróba került. Ez az összeg a két évvel ezelőtti euróárfolyamon számolva mintegy 32 milliárd forint. A Rügen-szigetet a szárazfölddel összekötő híd a legmodernebb technológiával készült. Hárommillió euróba került csupán annak az elektronikus közlekedési rendszernek a kiépítése, amely az időjárástól és a forgalomtól függően "irányítja" az autóvezetőket. Tizenhét kivetítőn csökkenti a megengedett legnagyobb sebességet az automatika, ha például túl erősen fúj a szél, ködös az idő, esetleg havazik. A háromsávos hídon a középső sáv használatáról a százötven kilométerre lévő Petersdorf bei Malchow-i közútiforgalom-ellenőrzési központban döntenek, hogy éppen a ki- vagy bevezető forgalom szolgálatába állítsák, a hídon ugyanis harmincöt kamerával pásztázzák a forgalmat. A monumentális műalkotás egyébként igazodik a jelenlegi hajóforgalomhoz, ezért a híd közepén felépített 128 méteres pillér, amely az építés kezdetétől jelképpé vált, negyvenkét méterrel a tengerszint fölé emeli a hidat. Így a vitorlások és az óceánokat átszelő hatalmas tartályhajók is könnyedén áthajózhatnak alatta. Az 1936-ban épített másik, régi hidat most készülnek felújítani. A Margit hídhoz hasonló méretű híd renoválására hatmillió eurót, mintegy 1,6 milliárd forintot költenek.
www.magyarhirlap.hu/cikk.php?cikk=172912

Wonderland 2009.07.13. 13:02:45

A válság közepén irdatlanul sok pénzt, 26 milliárd forintot költ a főváros a Margit híd felújítására. Csakhogy más országokban ekkora összegből nemhogy felújítanak hidakat, hanem újakat építenek a legmodernebb technológiával, akár a 607 méteres Margit hídnál több kilométerrel hosszabbakat is. Németországban két éve adták át az ország legnagyobb, 4,2 kilométeres hídját, amely összekötő útjaival együtt alig került többe a Margit híd felújítására szánt summánál.

Wonderland 2009.07.13. 13:04:24

Németországban!!!!
4,2 kilométeres híd, értitek?
Strabag? Úgy rúgnák őket az osztrák kormányzati szervek valagba otthon, ha ezt meg mernék csinálni, hogy azt is elfelejtenék kimondani, hogy jaj.

MACISAJT 2009.07.13. 13:04:37

Ahogyan azt avar elvtárs nemrég megírta:

"itt az ideje az egész pályás ellentámadásnak"..:P
vasarnapihirek.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=5968&Itemid=45

szempontpuska 2009.07.13. 13:19:20

@Wonderland: túl biztosra veszed, hogy ennyit költenek rá. A helyzet az, hogy ennyire érkezett ajánlat. Tudsz olcsóbb ajánlatot szerezni ? Mert pillanatnyilag az ajánlattevőket ekézed...

Gabo1000 2009.07.13. 13:21:55

Is.
Már megint hazugságok ömlenek betűidből!! hogy lennének már az önkormányzati közbeszerzések egyenlőek az államiakkal?
Arról már nem is beszélve, hogy helyi szinten nem lehet mutyizni nagyokat mert sokkal heterogénebb a környezet.
Inkább arra adj választ, hogy ha ma itthon bárkinek azt mondod, hogy közbeszerzés a válasz az lesz, korrupció. Akkor tisztelt pajtásaid akiket oly nagyon védsz miért nem változtatták már meg régen a rendszerét??
Biztos azért mert a Fideszes önkormányzatokban ülőknek is akartak pénzt juttatni.

szempontpuska 2009.07.13. 13:35:53

@Gabo1000: mi az hogy heterogénebb a környezet ? Mi a különbség az állami és az önkormányzati közbeszerzések között ?
Láttál már közelről közbeszerzési értesítőt ?

kafferbivalybalamber 2009.07.13. 13:42:58

És akkor a patásördög szőlőbányáiról még szó se esett!
Talán majd drágabógárúr. Benne bízhatunk, elvtársak!

Tesveer 2009.07.13. 13:50:04

@osborne:
"az 1:1 ugye vicc??

10:4 a ballib javára, és akkor még jóindulatú voltam"

12 kapura lövés vs 4. A FIDESZnek akkor még mindig jobb a helyzet kihasználása: nemhiába, a Felcsút világklasszis irányítója vezeti őket.:-D

osborne 2009.07.13. 13:56:31

@Tesveer: bocs de közpénzlopás-korrupció arányairól van itt szó, a irreveláns focit hanyagolnám

pistii 2009.07.13. 14:03:57

Néhány hozzászóló nagyon képben van a közpénzlopással kapcsolatban. Talán résztvett benne? Nagyon értenek egyesek mindenhez. Egy a lényeg, a következő kormányfőt, Orbán Viktort lejáratni. Azok csinálják ezt, akik démonizálják őt ill félnivalójuk van. Pedig tudomásul kéne venni, hogy szerencsére a Fidesz önállóan fog kormányt alakítani legkésőbb jövőre.

n_gery 2009.07.13. 14:11:05

@is:

Egyensúlyos TB kassza? Úgy én is csinálok egyensúlyos TB kasszzát, hogy a kórházak költségvetését a végtelenségig nyirbálgatom, aztán év végén meg prémiumot osztogatok, meg persze magam is felveszem, mert olyan jól végeztem a rám bízott feladatot. Lassan már nem tudják szerencsétlenek, hogy melyik műtétet halasszák el. Sokmilliárdokért kórházakat fejlesztünk, aztán meg konganak az ürességtől a műtők, mert nincs pénz az orvosra, meg gyógyszerre, meg rezsire.
A ergionális közigazgatás szerinted siker? Újabb csúcsszerv ami semmire se való. Szerinted jobb lett a közigazgatás? Hát én ezt nem érzem. Semmi nem változott. csak regionális hivatal is lett a megyei mellett. Komolyan mondj már valami eredményt az elmúlt 7 évből, amire igazán büszke vagy, hogy a szoclib kormányunk elérte. Én csak bukott, elhibázott projekteket tudok sorolni. De abból nem keveset.

szempontpuska 2009.07.13. 14:21:44

@pistii: nyilván azt kéri majd: "ne mi nyerjük a legtöbbet" :-)))

tuggya 2009.07.13. 14:35:50

Is fizetett MSZP-agitátor. Mint az köztudott. Ezért aztán orbitális jó hír, ha már ő is csak azt meri írni: mindkettőt egyszerre kell elzavarni.

pipacsaripacspapucs 2009.07.13. 14:53:47

(Mit fogok itt kapni a "patásorbánozásom" miatt... Pedig mind a poszt, mind az én, most következő hsz-em arról szólna, hogy...)

Az 199-as választások előtt Orbán Viktor és a Fidesz - többek között - azzal kampányolt a "Több, mint kormányváltás..." jeegyében, hogy megszűnteti a pártok klientúra-rendszerét (ami történelmi okok miatt majdnem csak az MSZP-nek volt), és felszámolja a korrupciót. Emlékszem Orbán frappáns szófordulatára, mikor valamelyik tévés műsorvezető kétkedését fejezte ki, hogy ilyen eszközöket is szeretne bevetni, szép voluntarista tirádákat hallottunk, hogy "akarat" meg "becsület" meg "következetesség", és a végén az összefoglaló (ó, be' szép fordulat!) "Ebből kell ezt a kenyeret megsütni".

Aztán persze a korrupció tovább virágzott: Nem akarok lemenni az Orbán-bányákig, mert ez szerintem elég alantas szint, de azért gondolhatunk az M7-es felújításán meglévő, 7-8 rétegű al-alvállakozó szintekre (sáphúzókra), a stadion-beléptetőkre, az M3 nyomvonalára és az előtte zajló földfelvásárlásokra, no és persze a szennyes pelenkákat eltűntető, felzabáló Kaya Ibrahimra és Joszip Totra.

Aztán idővel az is kiderült, hogy a klientúra-rendszert nem megszűntetni kell, hanem kiegyensúlyozni. Kezdődött a médiával, az azóta is jelképnek számító Magyar Nemzettel, és folytatódott sok más céggel, amik viszont tősgyökeres magyar cégek voltak, hát semmi kivetnivaló nincs abban, hogy részrehajló a versenyszellemet nem teljes mértékben megvalósító polgári kormányzattól.

Vagyis: Egyik tizenkilenc, a másik kutya. Eddig persze eljutott a poszt is. Akkor miért Orbán a "patás" szerintem, ahogy már az elején felvezettem?

Orbán Viktor "...De kevesebb, mint rendszerváltás" című programja nem csak a gazdaságpolitikában, hanem a pártpolitikában is teljesen új irányt jelölt ki: Az "egész pályás letámadást", ami az addigi, konszenzusra törekvő (és ezáltal talán látszólag kevésbé htékony, ám annál mismásolóbb) stílust az "egy szavazattöbbség mindent visz" és a "mi vagyunk a jók, ők meg a komenisták" - jelszóval, Tölgyessy Péter szavaival élve, két egyértelmű részre szakította az országot, és szándékos gyűlöltekeltéssel árkot ásott a két oldal között, hogy lehetetlenné tegye az átjárást.

És megérkeztünk a "patásorbánhoz", akinek ezáltal megköszönhetjük azt is, hogy semmilyen ügyet nem lehet önmagban, "polgárként" vizsgálni, csak pártpolitikai szemüvegen keresztül: Az "elkúrás" kizárólag a Maszop bűne, mintha nem tette volna a Fidesz az első pillanattól gyakorlatilag lehetetlenné az érdemi vitát és a normális kormányzást - no persze, volt ehhez a stílushoz partnere a túloldalon... De ami lényegesebb, és ez leginkább a csepeli kettősgyilkosságnál derült ki: Ha bármilyen korrupció, bűncselekmény napvilágra kerül, legelőször párttagkönyvet keresgélünk a zsebében, és ha megtaláljuk, akkor ez alapján fröcsögve általánosítunk.

Tehát: Ahol lószar vagyon, ott sűrűn csiripelnek a verebek. Az is biztos, hogy egy-egy politikai alakulat vezetői a pozíciójukat nem gazdagodásra, hanem hatalom-koncentrációra használják, de ehhez szükségük van olyan királycsinálók támogatására, akiket meg elsősorban a pénz érdekel, a nyilvánosságot sok esetben kerülik is (ha tehetik).

Vagiys: 1:1, és nem hiszem, hogy lehet és érdemes esetek számát meg összegek értékét összevetni. Mként a viccben, az úrhölgynek tett milliós meg az egyforintos ajánlat után az ajánlattevő azt mondja: "Azt már tudom, hogy magácska micsoda, most már csak a tarifát próbálom kialkudni."

Viszont ezt a vircsaftot tényleg el kéne ásni. Ehhez viszont a (szó szerint) esztelen (ész nélküli) politikai megosztottságot kell felszámolni. És, erre hjlam nem tudom, van-e mindkét oldalon, de gesztusokat, akár még csak taktikai látszat céljából is, csak balról láttam, míg jobbról még az őrültség határát is túllépik az ellenségeskedéssel.

És ebből esetleg azt a következtetést is levonhatja egy felszínes szemlélődő, hogy ezzel akarják a saját híveiken rajtatatrtani a szemellenzőt korrupciós ügyekben.

Ha ez a cél, hát ügyesen el is érték...

kafferbivalybalamber 2009.07.13. 15:12:46

"Vagiys: 1:1, és nem hiszem, hogy lehet és érdemes esetek számát meg összegek értékét összevetni."

Egy frászt 1:1. És megint csak egy frászt nem érdemes az esetek számát, de főleg az összegeket összevetni. Az M6 építését, a síkvidéki alagutakkal például csak érdemes tán a patásorbán autópályaépítéseivel összevetni.
Aki meg azt hiszi, hogy létezik szent politikus, aki nem lop semennyit, az hülye.

pipacsaripacspapucs 2009.07.13. 15:25:51

@kafferbivalybalamber: Az M6-os építését, meg az összes többit valóban meg kell (kéne) vizsgálni. Önmagában. Azonban -

- Nem összehasonlításban, hogy kisebb vagy nagyobb "ribanc-e" ez a korrupt banda mint az, vagy ha igen, szabjunk határt összegben, meddig elfogadható a korrupció és mettől nem.

- Nem pártpolitikai színezetben, mert ez egyrészt nyilvánvaló szemellenzőség, ami akdaaályozza a széles látokörű tisztánlátást;

- Másrészt mindig indokot ad a támadott félnek, hogy "politikai lejáratásnak" nevezze egy köztörvényes bűncselekmény felszínre hozását;

- Harmadrészt el is hitelteleníti az ország egyik felében a másik oldal féloldalas hörgését.

Tehát a gólarányt akkor vizsgáljuk majd meg, ha lezárult a meccs (és nem a félidőben). Vagyis mikor a korrupció jellemzően megszűnik; Úgy két generáció múlva. Persze, optimista időtávlat-meghatározásom csak akkor érvényes, ha ha MOST elkezdjük, és nem a kormányváltás után; ha MINDENKIT vizsgálunk, és nem csak az előző kormányzatot / önkormányzatot.
---
És a korrupció, ezt mindig elfelejtjük, alapvetően két ezsközrendszert használ: kalácsot és korbácsot. Ne csak a mézet vonjuk ki a kalácsból, de a szögeket is a korbácsról...

pipacsaripacspapucs 2009.07.13. 15:27:16

@pipacsaripacspapucs: Bocsánat, talán nem egyértelmű: ezt a "szabjunk határt összegben, meddig elfogadható a korrupció és mettől nem" - kitételemet természetesen a helyzet abszurdumát megvilágító viccnek szántam...

kafferbivalybalamber 2009.07.13. 15:48:24

@pipacsaripacspapucs:
Aha. Majd akkor vizsgáljuk a gólarányt, ha megszűnt a korrupció. Addig semmiképp se vizsgálgassuk, ki mennyit lopott.
Hát hogyne. Persze. Így fogunk tenni, bizonyára.
Ha hallgatunk az elvtársakra.

lobotómia 2009.07.13. 15:49:07

Kinek új hír az, hogy arra szavazunk 4 évente, hogy melyik párt lopjon? Most bejelentkezett egy újabb csapat, jóval nagyobb patával, mint Orbán, de majd ha beleszagolnak, hogy milyen finom is az az uniós húsos fazék, kiváncsi leszek, hogy báránybőrt fognak-e ölteni, fekete piros-fehér egyenruha helyett,a 21. század magyar úttörői. A NAGY MOZGALOM. Vagy valaki elhisz, hogy az új erő, ha hatalomhoz jut a harcos barbibabával az élen, majd lemondanak a lenyúlható eu-s pénzekról és megsegítik a szegény nyomorgó népet? Valaki azt képzeli, hogy jobb lesz attól az embereknek, hogy jön a vezér, kialakítja a saját egypárt rendszerét, épp tegnapi hír volt, amiből ezt a tanulságot lehetett könnyedén levonni (lsd. Orbán üzen) és Usztics Mátyás színészbajtárs jóvoltából tudom, hogy az emberek vezérre várnak, tényleg? Ki? Ki a fene akar egy elvakult hülye vezért, aki ellenséget lát majd mindenhol? Európa eddig cikizte Mo-ot, hogy a miniszterelnökünk olyan barom volt, hogy bemondta a rádióba + tv-be, hogy hazudott, jól van, végre lemondott 3 év késéssel, mert ő is elhitte magáról tovább mint kellett volna, hogy vezér. De eddig csak röhejesek voltunk, meg csórók, most majd leginkább a régió stabilitását veszélyeztető kis állam, valami bajkeverő brigáddal, akik majomnak öltöznek az EU parlamentben (bár az is röhejes lesz).

Pelso.. 2009.07.13. 15:57:48

Még mielőtt bárki azt hinné, hogy a Közbeszerzési Törvény (amely, figyelem: ugyanúgy irányadó az állami és az önkormányzatok beszerzéseire) azért született, hogy ne tűnjön el minden közpénz, nos, az hülye.
Azért van, hogy ne lehessen ANNYIT lopni. Azért van, hogy viszonylagos keretetek között működhessen egy hatósági kontroll.
Tudniillik, a KBT esetében nem lehet tökéletes szabályozást létrehozni, mert lehetetlen kiszűrni a korrupciót, legfeljebb annak mértéke tartható kordában, pl az "irreálisan alacsony ár" ill különböző mértékben szubjektív birálati szempontok kiiktatásával.
(Nincs róla tudomásom, hogy az "alkotó ellenzék" a törvényre vonatkozó akár egyetlen komoly módosító indítványt tett volna az elmúlt években...., jé, csak nem ők vannak többségben az önkormányzatokban...)

Tudnék konkrétumok sokaságát említeni, de itt nem lehet...., szóval a résztvevő cégek, vállalkozások 95%-a korrumpál, vagy próbál, ha nem, becsukhatja a boltot. Általában az nyer, aki diszkrétebben (biztonságosabban) teszi. Sajnos, hogy így van, de tény: a "levajazás" a szabad verseny szinte nélkülözhetetlen elemévé nőtte ki magát, semmi esély arra, hogy a jövőben csökkenjen mértéke.Nem pártfüggő, semmi köze a politikai hovatartozáshoz, röhejes ezt a napi csatározások részévé tenni. (ha "mi" lopunk, az nem olyan, áá, nem..)
Ha valaki lát akár narancs, akár szegfű emblémával ellátott húszezres köteget, szóljon.....

Blogger Géza 2009.07.13. 16:21:31

Anyám, mit tehet arról bárki (akár Orbán Viktor), hogy egy cég, amelynek dolgozott/eladott neki valamit/honoráiumot kapott onnan stb. 8 ÉV múlva bedobja a törülközőt... Nekem szintes az össze volt munkahelyem megszűnt vagy erősen leépült, részben a mostani válságtól függetlenül is. Annyira nevetségesek ezeka görcsös igekzetek, hogy a balfelé elfolyó tíz- és százmilliárdokkal szemben végre sikerüljön felmutatni valmit, ami a másik irányba folyt, dehát ez körülbelül annyira nevetséges, mint az a szőlőtelepítési támogatás, amely annak cégnek is járt, amelyen Orbán Viktor feleségenek volt egy kisebb részesedése. És amellyel kapcsolatban Orbán Viktor mindössze visszafogottságra intette a Kft képviselőit , mert tudta, hogy ebben az országban sok a kákán is csomót kereső ember. És mellesleg ez sem bizonyított, lévén a forrás nem egy hivatalos taggyűlési jegyzőkönyv, csak valakinek a magáncélú jegyzetei, amelyek vagy pontosak, vagy nem.

pipacsaripacspapucs 2009.07.13. 16:45:58

@kafferbivalybalamber: Nyilván félreérthetően fogalmaztam:

A korrupciós ügyeket egyedileg vizsgálni, összességében eliminálni kell.

A nyelvöltögetést pedig azért rdemes a meccs végére halasztani, mert ha nem tesszük, akkor továbbra is nyelvöltögetéssel leszünk elfoglalva, és négyévente lelelplezzük azokat az ügyeket, amikben nincs már mit tenni a (képletes) akasztás kivételével, viszont puha langymeleg takarót borítunk az aktuális ügyekre.

Persze, aki focin nevelkedett, az továbbra is kizárólag azzal legyen elfoglalva, hogy ki milyen mezt visel, meg hogy az adott gólaránnyal épp hol áll a tabellán.

Milyen rossz is lesz, ha esetleg megszűnik a korrupció, és mindkét oldal elveszít egy fikázási lehetőséget egymással szemben! De szar is lesz, ha az országgal kell foglalkozni, mint most teszi Bajnai, és nem egymás drukkertáborának felkorbácsolásával (különös tekintettel a B-középre), mint Orbánék kezdeményezték, és a mindenkori szocik lelkesen folytatták!

pipacsaripacspapucs 2009.07.13. 16:57:24

@Blogger Géza: Semmiképpen nem szeretnék a gólaránnyal foglalkozni, de ezt azért tisztázzuk:

- Kövér Szilárdnak, ha jól tudom, nem csak Orbán könyvkiadójaként süllyedtek el köztartozásai, de Kaya Ibrahim és Joszip Tot cégeiben is korábban jelentős szerepet vállalt. Ezekről mindenki tudja (aki nem szemellenzős), hogy a Fidesz gyerekkori szaros pelenkái voltak, amiket el kellett takarítani, ha már komoly kormányzó párttá váltak a Fiúk. Kövér Szilárd viszont nem bírja abbahagyni - no meg a Fiúk sem a vele való üzletelést.

- A tokaji cégre vonatkozott a másik megjegyzésem: Biztos vagyok benne, hogy Orbán Viktor nem akart állami pénzt lenyúlni, tisztességtelen előnyhöz jutni, akár felesége közreműködésével sem. Neki egyetlen dolog fontos: A Hatalom. Viszont az áhított hatalmat csak olyan királycsinálók által tudja megragadni és fenntartani, akik Orbánt támogatják, az utolsó csepp üzleti előnyükig. Vagyis: Akkor is belemászik a korrupciós ügyekbe, ha nem akar, ha minden porcikája tiltakozik is ellene. És nyilván vannak ilyenek a baloldalon is, akiknek vagy csak a hatalom fontos, vagy a vagyonuk két nagyságrenddel nagyobb, minthogy állami pénzek nyúlásával veszélyeztesse egzisztenciáját.

(Egyébként Orbánnak sikerült felesége cégtársait visszafogottságra rávenni: Állítólag csak a 2. legnagyobb összegű támogatást kapták, tényleg nem "A" legnagyobbat...)

A "balfelé" lefolyó milliárdokkal kapcsolatban pedig szégyellném magam, ah mégegyszer megemlíteném az M7-es felújítását, az M3-as nyomvonalának kijelölését, az állami gazdaságokat, stb.

Ha esetleg levennéd a szemellenzőt (másokkal együtt), én is (mi is) tudnánk érdemben beszélni ügyekről. Így elég nehéz, mert egy ilyen soklépéses fogolydilemma-játékban mindenki veszít, de a legtöbebt az, aki együtt akar működni. Az egyetlen kitörési lehetőség az észszerű ügyekben való kétoldalú együttműködési szándék.

Vagy folytathatjuk a fikázást is, mint Hofi mondotta az alkoholizmusról: "Nálunk van harc az alkoholizmus ellen, és van alkoholizmus. Tudják: Harcolunk, hátha elveszítjük..."

pipacsaripacspapucs 2009.07.13. 16:59:18

@pipacsaripacspapucs: Ha már Kövér Szilárdnál tartunk: Tudom, hogy Laca nagyember, de nem leht, hogy a Fiúk azért üzletelnek vele továbbra is, Szilárd meg azért nem akarja a csalásokat abbahagyni, mert nagy a korrupciós (zsarolási) potenciálja?

Persze, csak kérdezem...

nyomasek_bobo · http://sopron.e-cafe.hu 2009.07.14. 21:06:44

Ha már előkerültek az autópályák és az aránypárok, ezt se felejtsük el:

70:30
süti beállítások módosítása