Kóczián Péter

A politikáról és az életről szól

_

HTML doboz

Bezzeg az Egyesült Államokban

2009.09.07. 13:33 Kóczián Péter

Az Egyesült Államok elnöke úgy döntött: Fehér házi látogatóinak személye, a látogatás időpontja a nyilvánosságra tartozik.  Korábban ezek az adatok a legféltettebb titkok közé sorolódtak.

Barack Obama elődjén, George Bushon és annak alelnökén, Dick Cheney-n üt nagyot a döntésével. Mindketten a titkolózós fajta politikusok voltak, akiknek eszük ágában sem volt kiadni, hogy ki látogatta meg őket, azaz kivel konzultáltak, kinek nyújtottak fehér házi vendéglátást.

Míg Magyarországon a lezárt rendszer, a diktatúra titkai sem nyilvánosak, addig az Egyesült Államok elnöke 90-120 nap késéssel közli, hogy kit látott vendégül. Ebből még nem következik, hogy azt is megtudjuk, kivel miről beszélt, s ez a döntéseket hogyan formálta, de azt azért ne feledjük, hogy informáltan könnyebb kérdezni, mint akkor, amikor azt se tudjuk, mit keressük és hol.

Csak a nemzetbiztonsági megbeszélésekre érkezett vendégek névsorát tartják titokban. Egy-két civil szervezet már nyilatkozott is: a döntésnek örültek, a mégis fennmaradó titkolózás korlátozását kérték az elnöktől.

Tiszta politika, persze. De azért az érdekes, hogy az információhoz való jutás szélesítésével próbál egy amerikai elnök népszerűségre szert tenni.

Clinton elnököt a Monica Lewinsky hiszti miatt, s a haverok vendéglátása miatt kitört botrányok során próbálták megszorongatni a Fehér Házi látogatók névsorát követelve. Busht és Cheney-t a befolyásos kampány-támogatók részrehajló segítésével vádolták meg. De természetesen az elnök és alelnöke sosem hivatkozott arra, hogy ez magánügy. Igaz, a „végrehajtói privilégium” – azaz az adminisztráció működtetésében való felelősségükre való hivatkozás – alkotmányos kibúvót kínált a titkolózáshoz.

Az ilyenfajta titkokat azonban bírósági úton lehet megtámadni, s a kormányt képviselő ügyvédeknek alaposan fel kell kötniük a gatyájukat, ha alá akarják támasztani a kormány privilégiumát az információk megőrzésére.  Nyilván terror támadás idején és közvetlenül utána könnyebb, mint akár egy elhúzódó, s így „normálissá váló” háború idején.

Nálunk ebből az a tanulság, hogy a kormány vezetőjére, az állam vezetőire vonatkozó jelenkori információk nem eleve, s maguktól értetődőn érdemlik ki a titkos minősítést. Politikai vezetőknek lehetősége van a gyakorlatot átalakítani, illetve olyan törvények elfogadását elérni, amelyek az ilyen fajta információkat nyilvánossá teszik.

Természetesen nem 90-120 év múlva, mint ahogyan felénk járja, hanem 90-120 nap múlva.

Semmi akadálya nincs annak, hogy holnaptól nálunk is itt legyen Amerika. Csak akarni kell. 
 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://koczianpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr841365763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2009.09.07. 14:44:55

nem kell szerintem 90-120 ev a mult rendszer kiszolgaloinaak megismeresere.
eleg, ha a ma 40 evesnel idosebb politikai generacio kihal.

mas oka nincs a marha nagy titkolozasnak, csak annyi, hogy kicsit sokan erintettek a mai politikusok kozul minden oldalrol.

mert azt senki ne gondolja, hogy csak az mszpben vannak volt besugok, tartotisztek. termeszetesen ezek ott vannak a jobbikban, a fideszben, az mdfben es szdszben is.

magyaran egyik partnak sem erdeke a nyilvanossag. ezzel szemben kivalo politikai fegyver, ha a haraggal es bosszuvaggyal kivannak manipulalni.

nemezisazis 2009.09.07. 15:05:16

azért nem elég mert a 30évesek is úgy jutnak előre hogy a 40+osoknak tetszően lépkednek, szóval az utánpótlásképzés ha nem is tudatosan, de folyik. mindet be kéne cserélni egy-egy sírköves parcellára és keressünk nemzetközi top menedzsereket az ország élére

l3v1 2009.09.07. 15:26:43

"Semmi akadálya nincs annak, hogy holnaptól nálunk is itt legyen Amerika. Csak akarni kell."

Ekkora akarásnak hatalmas nyögés lesz a vége, más semmi. Ez az ország nem tud ekkorát akarni.

Detlef · http://www.gazdapiac.com 2009.09.08. 11:39:57

Bocs, ez kicsit OFF, de valami miatt nem tudok üzenetet küldeni, és szerintem érdekel titeket. Szóval van egy nagyon jó magyar kezdeményezés, a lényege, hogy a vásárló ne a bevásárlóközpontokban tévelyegjen és drága külföldi élelmiszert vegyen, miközben a magyar gazdák kiöntik a tejet, és a földön hagyják megrohadni az almát. Részletesen itt:

www.tutihir.hu/gazdasag/1409-egy-oldal-vevknek-es-termelknek.html
süti beállítások módosítása