Kóczián Péter

A politikáról és az életről szól

_

HTML doboz

Gyurcsány visszatérése

2010.04.12. 11:21 Kóczián Péter

 

 

 
A vasárnapi első fordulós eredmény megnehezíti Gyurcsány Ferenc visszatérését, s megerősíti Mesterházy Attila pozícióit.
Az MSZP eredménye nem lett rossz. A vereség történelmi, de a megsemmisülés csak időleges. Mondjuk úgy, hogy a bázisa magjára sikerült visszavágni az MSZP-t. De nem sikerült a magjába belemarni.
Gyurcsány Ferenc félreérthetetlen mozdulatokkal jelezte, hogy a választás után visszatérésre készül. Furcsa mód, ha, mondjuk, a Jobbik leelőzi az MSZP-t, GyF zilált tevékenységének emlékét elsöpörte volna a Jobbik megszégyenítő elsőbbsége.
De nem így történt. És így Mesterházy javított a róla kialakult képen.
Mesterházyt az MSZP elit azért a fazék aljáról vakarta össze. És nem is várt tőle többet, mint hogy a percepciók szintjén kitölti a frontember hiányából származó űrt.
Mesterházy vezetésével azonban ennél egy kicsit többet hoztak össze. Óriási a zakó, de nem lehetetlen a továbblépés. Azt semmiképpen sem lehet mondani, hogy Mesterházy bárkit is eltaszított volna a párttól.
Ami viszont elvezet ahhoz a kérdéshez, hogy kinek is köszönhető a képernyőkön elképesztően ható narancssárga tenger, amely Magyarország választási térképét uralta.
A választási vereség origója Gyurcsány Ferenc lesz. A Jobbik, az LMP és a Fidesz sikerei (az SZDSZ kiesése) a Gyurcsány által követett stratégia és taktika feletti súlyos ítéletet is jelentik.
Gyurcsány Ferenc nem tehet majd úgy, ahogyan Gyurcsány Ferenc majd tenni fog. Gyurcsány Ferenc a „mintha nem tegnap történt volna” magabiztosságával fog érzelmileg űrt kitölteni, s aktivitásával irányt mutatni.
Ezt csinálta a három milliós népszavazás után is. Ezt csinálta Őszöd nyilvánosságra kerülése után is.
Gyurcsány Ferenc egyik legnagyobb hibája – Orbán Viktorral együtt -, hogy képtelen reflexív racionalitással reagálni arra, amit csinált és érzelmileg kezelni azt a gubancot, amit tevékenysége az emberekben okozott. Orbán azonban most győzött, így vezetői lelkének összetevői per pillanat senkit nem foglalkoztatnak.
A szocialista, liberális tábor frusztrált, érzelmileg konfúz, példakép nélküli, vezetőjét vesztett csoportnak érzi magát. Gyurcsány képes volt érzelmi azonosulást is kiváltani – ez egyébként egyik legnagyobb előnye. Mesterházy Attila erre egyelőre nem képes.
De Mesterházy nem tolta el a dolgokat. Gyurcsány viszont igen.
A vasárnapi választási eredmény megváltoztatta Mesterházy és Gyurcsány megítélésének egymáshoz viszonyított állását. Gyurcsánynak már van egy elfogadható párton belüli riválisa a vezetői pozícióért.

11 komment · 1 trackback

Címkék: voks 2010

A bejegyzés trackback címe:

https://koczianpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr801914056

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: MSZP: Mi leszel, ha kicsik leszünk? 2010.04.15. 13:52:18

Múlt vasárnap óta a szocialistáknál minden arról szól, hogy kiből mi lesz választások után. Minden nyilatkozatot, eseményt ezen a prizmán keresztül érdemes szemlélni. (Fotó: Barakonyi Szabolcs/Index) Az MSZP a választáson óriásit bukott: a koráb...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szempontpuska 2010.04.12. 17:45:43

szerintem ez tévedés
Mesterházy súlytalan

Kóczián Péter · http://koczianpeter.blog.hu/ 2010.04.12. 18:08:13

relatív súlya nőtt meg - amíg nincs jobb, van mozgástere építkezni; súlyosabb eredmény esetén mesterházy megkérdőjeleződik, s gyf-nek könnyebb nyomulnia

bf 2010.04.12. 18:15:19

Hát a mai napon Lendvai sem nyilatkozott még az elnöki posztról való lemondásról.
Az biztos, hogy a 20% erősíti azt az érzést, hogy "1990 után is túléltünk". De akkor volt egy Horn Gyufa. Volt a szakmaiságba vetett hit (főleg a történész kormány kontrasztjában).
Azóta történt olyan is (2x !), hogy leváltottak miniszterelnököt.
Ez az MSZP már nem biztos, hogy újra túlél.

szempontpuska 2010.04.12. 19:01:32

@bf: Szerintem Lendvai lemond 25-e után.
Ez elég evidens.
Meterházyt azok a színfalak mögött álló potentátok tolhatják előre, akik önmagukat nem merik megmérettetni, de háttéremberként megkerülhetetlenek.
A Gyurcsány távozása óta eltelt egy év a bizonyság rá, hogy semmire sem képesek.
Manapság ők tartanak ott, hogy "gyurcsányahibás".
Elég szánalmas

szempontpuska 2010.04.12. 19:03:08

@Kóczián Péter: Ha lenne jobb, már felbukkant volna

elgondolkodo 2010.04.12. 19:10:03

Szerintem pedig Orbán többek között azért győzött, mert a szavazók nagyon i s figyelembe vették,
"vezetői lelkének összetevőit", és úgy gondolták, hogy a fidesz vezetőjének vezetői lelkének összetevői, nagyon is megfelelnek az ország, és az Ő érdekeiknek!
Szerintem.

elgondolkodo 2010.04.12. 19:20:46

Ez a Meserházy nevű emberke, aranyfokozatú Am Way ügynökként, lehet hogy MLM építkezésben egész elfogadható piramist tudna maga alá építeni, de hogy valaha is miniszterelnök legyen,az több mit vicces!
Miniszterelnökséghez, azért Mesterházy teljesítményénél, kicsit több kell!
Legelőször is;
ALÁZAT !

radix 2010.04.12. 19:25:24

Az a kérdés, ki fogja majd nyugdíjba küldeni az MSZP múmiáit, mondjuk legalább a Szekeres-Kisspéter vonalig bezárólag. Most, hogy 8 év ellenzéki létre készülhetnek, nem lehet tovább halasztani a generációváltást.

elgondolkodo 2010.04.12. 22:20:04

@radix:
Azt mondta, akkor megy a ..csába, mikor az egyik kezével rámutat, a minszterelnök jelöltre, a másik kezével pedig, a korányprogrammjukra!
Ezek szerin még nincsen nekik programmjuk!
Hacsak, a törpecigányorbánozást, nem tekintjük annak?!

mojszipupi 2010.04.14. 15:04:09

Szerintem kérdés sem fér hozzá, hogy Mesterházy komoly szerepet fog betülteni az MSZP-ben ezután, de az is nyilvánvaló, hogy ez nem a miniszterelnök váromáynos pozíció. Az MSZP nek kellett valaki akit IDEIGLENESEN odatol a választások előtt, aki "elviszi" a választási vereséget. De a feladatát elvégezte és relative nem is rosszul. Ezt tudja és látja a pártvezetés is és biztos hogy nem hagyják a süllyesztőbe veszni. Gyurcsány mellett fogják szerepeltetni, és a következő választáson akár miniszterelnök helyettesi (lásd Varga Mihály) pozícióban is feltűnhet

preston 2010.04.19. 13:00:52

valahogy nem tetszik nekem gyurcsánynak ez a sommár elitélése. egy szó sem igaz, ha nem tesszuk hozzá, hogy végig a pártelittel kellett harcolnia, egy pillantara sem volt Bajnai kényelmes szerepében. íhiába mondta Ösződön, hogy ő nem mindent vállal, csak vállalnia kellett szörnyü kollégáit, akik orbánként lihegtek a nyakába.
süti beállítások módosítása