Kóczián Péter

A politikáról és az életről szól

_

HTML doboz

Folytassa, Orbán!

2011.03.06. 15:14 Kóczián Péter

 

Akit csak az érdekel, hogyan szabaduljon meg Orbán és a Fidesz uralmától, azok semmit sem fognak változtatni Magyarország sorsán.
Szakmámnál maradva: ha holnap megszűnne a Fidesz –féle médiaszabályozás, akkor ugyanaz az állapot állna vissza, mint ami előtte volt.
A politikai osztály tagjai, s a velük szövetséges társadalmi és gazdasági aktorok a kuratóriumokon keresztül gyakorolnák uralmukat és befolyásukat a média felett a közmédia esetében. Az üzleti szereplők esetében a korábban is szokásos rejtett gazdasági-politikai nyomás érvényesülne.
Az MSZP és Gyurcsány Ferenc kritikája mindaddig csak a savanyú a szőlő esete, amíg nem képesek bebizonyítani, hogy nem a „régi rendszerhez” akarnak visszatérni.
Horn Gyula alatt alakult ki egy olyan politikai adok-kapok, amelyben a kormányzó párt hegemón törekvéseit az ellenzék hadállásainak, befolyásának kisebb-nagyobb csipegetése kísérte, de a formális hatalmi-befolyási övezetekből nem szorították ki őket. A formálist persze ebben az értelemben a hatékony befolyási eszközök ellenpólusaként értem: dumálni lehetett, információkat szerezni is, a színfalak mögötti befolyásolásra is tér nyílt, de a kormányzó politikai erő befolyásszerzését ez nem tudta korlátozni.
Az MSZP sajátos szövet, sokféle csoport szövetsége, s ezért átjárhatóbb volt mind az SZDSZ-esek, a liberálisok, s akár az ellenzék számára is. Kisebb ügyeket, egy-egy csomóponti konfliktust így lehetett befolyásolni.
A Fidesz zárt társaság, Orbán és támogatói uralják a pártot, velük nem lehet – vagy nagyon nehéz – kompromisszumokat kötni, konfliktusokat, ügyeket elintézni.
2010-től kezdődő hatalomgyakorlásuk idején a fideszesek úgy döntöttek, hogy szabadon engedik régi meggyőződésüket: a politikai hatalom birtokosainak minden olyan teret ki kell töltenie, amelyre a demokratikus rendszer lehetőséget ad. A győztes minden visz alapon. Ezzel megszüntették, korlátozták a korábbi kisebb engedmények rendszerét. Ezért fáj a Fidesz politikai gyakorlata a vele rivális politikai erőknek. Az LMP a politikában új, ideológiája szerint mentes ezektől a csencselésektől, ezért kritikáját nem hajtja a korábbi befolyás elvesztésének dühe.
Az MSZP kritikája a 2010-ben elvesztett hatalmi befolyási övezetek visszaszerzésére irányul, s nem egy valódi alternatíva megteremtésére. Ahhoz ugyanis fel kellene dolgozni az 1990 -2010 közötti történések tapasztalatait. Ennek pedig semmi jele.
Gyurcsány Ferenc a demokrácia védelme alatt akarja összegyűjteni a Fidesz-ellenes erőket, amellyel Mesterházy Attila MSZP pártelnök egyetért. A Fidesz anti-demokratikus képének megfestése e platform támogatókkal való megtöltésére szolgál.
A baloldali-liberális értelmiség kritikája ismét Orbán Viktorra és uralmi berendezkedésére irányul. Aki így tesz, az tulajdonképpen Orbánnak tesz szívességet. Ideológiailag ugyanis konzerválja azt uralomgyakorlási, hatalomszervezési világot, amely egyébként a szocialista-liberális hatalom vereségének egyik okozója is. Szóval, Orbán a markába röhöghet, mert az őt támadókat annyira leköti a démonizálás, hogy semmi erejük nem marad kidolgozni azt a kritikát, amely mássá tenné az MSZP újabb hatalomgyakorlását.
Független polgárság tudna véget vetni az 1990 óta tartó vircsaftnak, amely pedig nem nagyon gyarapszik. A filozófus –vita nem csak a Fidesz gonoszságára utal, hanem arra is, hogy még vezető értelmiségiek is megszívathatók, ha az állammal működnek együtt. Ugyanez történt Orbán előző kormányzása után is. Az erőforrások szűkek, a magyar értelmiségnek számítanak az állami megrendelések, ahogyan az üzleti szférának is. Az állami szférától független gazdasági szereplők vagy kevesen vannak, vagy nem érdekli őket a független világ intézményes és gyakorlati „legyártása”. Mint mindig, egy jó sajtótermék, vagy egy hatásos kulturális eszköz csodákat tehet. A költségei azonban akkor is milliárdosak, ha az Igazság teljes birtokában van a baloldali-liberális oldal, s Orbán Viktor nem más, mint egy szemfényvesztő.
Szerintem egyébként nem szemfényvesztő Orbán Viktor, hanem érzékeny szeizmográfja annak, ami a magyar társadalom egy részében a kapitalizmus frusztrációja miatt kialakult. Lehet még mekengeni azon, hogy milyen szemérmetlen, s milyen gonosz, de azoknak, akik Orbánt nem bírják elviselni, el kellene gondolkodni azon, hogy egy társadalmi viszonyrendszer, s nem egy ember akarata befolyásolja a választók döntéseit. E viszonyrendszer pedig az emberek vágyaiból, csalódásaiból, lehetőségeiből, élményeiből, az emberek fejében végigszánkázó és ott megragadó emlékképekből – és persze fontos, politikai élménnyé váló makrogazdasági, szakpolitikai döntésekből áll össze. Jól is kell kormányozni, meg jól is kell az emberek vágyaival, frusztrációival bánni, s közben az sem árt, ha az ezektől független szakpolitikai vagy a közvélemény számára érdektelen politikai kérésekben jól, igazul és helyesen kormányoz-e valaki.
De ezek persze politikai általánosságok. Itt és most az a kérdés, hogy a 2010 előtti rendszert akarjuk vissza vagy egy újat akarunk létrehozni.
Megértem persze a politikusokat is. Amíg nincs társadalmi bázisa egy másfajta politikának, addig nincs politikai alternatíva sem.
Akinek csak az a baja, hogy most „ezek” és „így” gyakorolják a hatalmat, az folytassa csak a szokásos baloldali-liberális és konzervatív kritikát, ahogyan eddig is tette. És örüljön annak, hogy egyszer majd az „övéi” kerülnek hatalomra.
Aki mást akar, annak Orbán Viktor legyen az a fénycsóva, amely megvilágítja a problémás területeket, mindazt, amin túl kellene lépni.
 
 

105 komment · 5 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://koczianpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr542715508

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A Közktatás Válsága Magyarországon 2011.03.06. 19:55:30

Az internetet böngészve egyre többször találkozom olyan cikkekkel, bejegyzésekkel, műsorokkal, és elemzésekkel amelyekből még egy laikus számára is nyilvánvalóvá válik, hogy hazánkban az oktatás színvonala kritikán aluli.Gondolkodni kezdtem az...

Trackback: Strukturális reformok 2011.03.06. 16:58:03

Igen, a az alapvető szerkezeti reformok szükségesek ebben az országban. Nem csupán a nagy ellátórendszerekkel, társadalmi alrendszerekkel kell valamit kezdeni, hanem alapvetően a társadalom szerkezetével, prioritásaival, jövőjével kapcsolatban is valam...

Trackback: A közös munka varázsa 2011.03.06. 16:25:26

p { margin-bottom: 0.21cm; }A varázslat neve: munka. Megrekedtünk. A zsákutcás köztes-európai folyamatok visszatértek önmagukba. Talán csak a globális változások miénkhez idomulása a meglepő. A kiinduló mezőn találjuk magunkat ismét. Mint évszázad...

Trackback: Nincs részleges szólásszabadság 2011.03.06. 15:51:31

A Westboro Baptista Egyház, egy amerikai szekta, Irakban életüket vesztett katonák temetése mellé szervez tüntetéseket a halálukat ünneplő transzparensekkel, hogy felhívják magukra a közvélemény figyelmét. Üzenetük lényege röviden annyi, hogy Isten utá...

Trackback: Jóléti rendszerváltás - elfújta a Széll? 2011.03.06. 15:25:46

Az Orbán-kormány a tegnap bejelentett változtatásokkal gyakorlatilag felszámolja jóléti rendszerváltást. A jobboldali gazdaságpolitikusok, politikai elemzők és politikusok által amúgy is élesen bírált politikai projektet, amely az állami újraelosztáson...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

☉ ☾ 2011.03.06. 16:05:11

Kóczián Péter: "Szerintem egyébként nem szemfényvesztő Orbán Viktor, hanem érzékeny szeizmográfja annak, ami a magyar társadalom egy részében a kapitalizmus frusztrációja miatt kialakult." - ezért nem lehet szemfényvesztő? Kedves Péter, ön egy silány outsider.

Kerek négyszög 2011.03.06. 16:12:49

Az post kritikáját a következő idézetekkel rövid úton el lehet intézni:

"Térdre csuhások..."

"A népszavazás a zemberek legfelső szintű akaratnyilvánítása"

"Az alkotmánybíróság a demokrácia lefelsőbb letéteményese"

"Megvédjük a nyugdíjpénztárakat"

Ennyi elég is.

No Comment...

Leonard Zelig 2011.03.06. 16:17:55

Akit..., azok... nyelvtanból mindenképpen elégtelen, de még nem olvastam végig.

spontan · http://erdekessegek.info 2011.03.06. 16:19:22

Orbánékkal nem az a fő baj, hogy elfoglalják, amit el lehet. Ez bocsánatos lenne, ha a gazdaság szekerét jó irányba löknék, de egyelőre nyoma sem látszik náluk bármilyen átgondolt tervnek erre, pedig ezért cseréltük le a szocikat rájuk.

A hatalmaskodást, az arroganciát a nép megbocsátja, ha úgy látja, hogy jó irányba mennek a dolgok, de ehhez valós eredmények kellenek, nem elég a politikai szemfényvesztést, amit pl. az adórendszer kapcsán láttunk ("senki nem fog rosszabbul járni").

Leonard Zelig 2011.03.06. 16:20:42

Hemzseg a helyesírási, központozási hibáktól, viszlát, nem is olvasom végig. A stílus maga az ember.

parttalan 2011.03.06. 16:22:38

@spontan: hát igen, éljen a diktatúra, ha van jólét. Minden jó, ha teli a hasikó. Vastagabb a pénztárca? Szarunk a demokráciára!

biker 2011.03.06. 16:33:07

Nagyrészt egyetértek a poszttal, a politikusok alakítják a politikai hangulatot de a politikai/társadalmi hangulat is determinálja a politikát. Viszont azt ne felejtsük el, hogy pl. 2010-ben nagyon sokan (36% - ogy. választás I. forduló) nem is ment el szavazni. Ez nagyságrendileg több ember, mint aki a fideszre szavazott. Nem mondom, hogy ők mint sem tudtak kire szavazni, vagy nincs pártszimpátiájuk, de azért elgondolkodtató. Sok ilyen ember panaszkodik úgy, hogy nincs normális párt Mo.-on. Ami részint igaz is. Viszont erősíti azt a megszokást, hogy várunk a megváltóra. Észre kéne venni, hogy ez a rendszer pont az önmegvalósításról szól. Persze nem kell mindenkinek politikusnak lenni, de a saját környezetében tehet valamit a jobb demokráciáért. Pl. nem fogad el hálapénzt, szakértelemet vesz figyelembe egy állásinterjún, ...
De annyira én nem vagyok borúlátó. Az LMP kifejezetten jó úton halad, de a Jobbik gondolkodása is kifejezetten friss. Ha e mögé vége jó gondolatok is felsorakoznának és nem csak a gyűlölködés, akkor hamar le lehetne váltani a 20 éve regnáló mamutpártokat.

biker 2011.03.06. 16:34:00

javítás: "a 36% nagyságrendileg annyi ember"

Jamesboci 2011.03.06. 16:38:01

korrekt poszt.
ha ov nem nyitja ki zárt körét, bebukik. gyorsan.
matolcsival nem szabad mutatkoznia egy épelméjű embernek.

parttalan 2011.03.06. 16:43:07

@biker: "de a Jobbik gondolkodása is kifejezetten friss"

Idegengyűlölet, sovinizmus, rasszizmus... annyira nem éppen friss gondolkodásmód.

fuxosbömis (ex kacagányos) · http://fuxos.blog.hu 2011.03.06. 16:49:42

Orbán Viktortól egy dolgot tényleg meg lehet tanulni......azt hogy hogyan tudja egy falusi cigány pártitkár purdéja, 3000000 fehér ember nyugdíjmegtakarítását ellopni úgy, hogy ehhez 2-2,5 millió fehér ember még tapsol is.

biker 2011.03.06. 16:52:34

@parttalan: nem erre gondolok, hanem, hogy bennük sincsenek meg azok a zsigeri béklyók amik az mszp-s/fideszes társaikat sokszor jellemzik. A politikai frissesség önállóság hiányzik a parlamentből. Az nem normális, hogy 2-3 ember találja ki a kormányprogramot a többi meg csak nyomja a gombot.

világoszöld 2011.03.06. 16:54:13

Egyetértek, folytassa Orbán, csak ne nálunk!!!!!!!!!!!

homér 2011.03.06. 16:54:39

"minden olyan teret ki kell töltenie, amelyre a demokratikus rendszer lehetőséget ad"

aztán ha nem ad lehetőséget, akkor módosítunk egy kicsit az alkotmányon, kétszer szembeköpjük az EU-s elvárásokat, és adunk orbánnak egy nyelves prosztatamasszást egy ehhez hasonló bloggal

Tell Vilmos 2011.03.06. 16:59:09

Röviden: Leülhetsz Kóczián fiam, egyes!

Hosszabban: Aki már feleszmélt, az rájött, hogy Orbátlanítani kellene a Fideszt, de mihamarabb, mert pár év múlva ugyanúgy szitokszó marad a neve, mint Fletóé!
Free Fidesz!

NYJetsTD 2011.03.06. 16:59:24

Hova hányjak...
Érik valami jóféle kormányzati pozíció ennek a kóczián gyeröknek.
OV ne nyisson meg semmit. Fogja meg Gy. Feri kezét és együtt robogjanak tova.
Azt meg hagyjuk már hogy nics alternatíva. Mindig van. Jelenleg belülről kifelé esszük a kakaós csigát, ne csodálkozzunk ha egyre szarabb. Az egész eddigi kormányzati munka egy bűvész trükk. "Vigyázat, csalok!"

homér 2011.03.06. 17:01:18

jut eszembe: kellene még egy hasonló szösszenet arról is, hogy milyen legitim is egy olyan alkotmánymódosítás, ami egy párt érdekeit szolgálja. hogyan fognak a következő kormányok, generációk egy ilyen alkotmányra tekinteni. orbán ugyan elkezdi az alkotmány módosítgatását, de nem ő fogja befejezni. ezzel csak elindít egy folyamatot, amit még hornék se mertek meglépni.

Igaz Magyar 2011.03.06. 17:03:39

Így elrugaszkodni a valóságtól, ignorálni a gazdasági társadalmi problémák tucatjait...

Mintha egy orvos megragadná az influenza lényegét:
Magas hő kell - égessük el a betegeket.

Igaz Magyar 2011.03.06. 17:04:48

@NYJetsTD: Ez a kakóscsiga tetszett :-)

Igaz Magyar 2011.03.06. 17:06:40

@fuxosbömis (ex kacagányos): 2-250ezer az.
A többi csak bűvészkedés.

Igaz Magyar 2011.03.06. 17:08:35

De tényleg én sokat járok (bár csak kelet Mo-n) de olyan helyet még nem találtam ahol ne szidnák burkoltan vagy durván Orbán "Széllkálmán" Viktort.
Honnan a fszból van az a támogatottság hírek mégis???
Lenyúlták a statisztikákat?

És??? 2011.03.06. 17:10:58

Pfujj de silány poszt.

világoszöld 2011.03.06. 17:11:50

@homér: legitim nem is lesz, csak " legális".

Dr. Verőköltő 2011.03.06. 17:12:01

sajnos nem tudtam elolvasni mert egy gondolat motoszkált a fejemben. Fidesz bértolnok e vagy??

biker 2011.03.06. 17:15:50

Látom szövegértésből itt mindenki nulla. A poszt pont arról van szó, hogy nem jó ami most folyik, de egy királygyilkosság semmit nem változtatna, hiszen a fülkeforradalmárok sem hoztak megváltást nekünk. A probléma gyökere nem Orbán királysága, hanem az a szellemi fertő ami őt illetve az mszp megmondóit körbeveszi.

NYJetsTD 2011.03.06. 17:19:07

@biker:
Orbán nemcsak ennek a fertőnek a része, de egyben létrehozója is...ez egy nulla véleménye.

Rókakígyó 2011.03.06. 17:25:49

Sajna az Orbán kormányzása arra kiváló példa, hogy az emberek nehezen tanulnak és gyorsan felejtenek valamint kishazánk polgárai szarnak mindenre ami egy kicsit is megerőltetné az agyacskájukat. Ezért zabálnak mindent, amiről úgy érzik, hogy semmiért kapnak valamit. Ebből a csapdából nincs kiút, így hazánk fejlődése a demokratikus királyság útján folytatódik tovább, ami azt jelenti, hogy úgy kell a hatalmon lévő királyoknak lavírozniuk, hogy azért 4 évente megválasszák őket minden disznóságuk, korrupciójuk, önkényeskedésük és lopásuk ellenére. Ez a nagy mutatván. A Miniszterelnök Úr is ebbe betegedett bele.

trollface 2011.03.06. 17:26:26

értelmetlen zagyvaság. pont.

TitokJolán 2011.03.06. 17:31:34

szenvedjeteeek.!!!
szenvedjeteeek.!!!!
Zene füleimnek.

Egyébként egyetértek a poszttal.Igaza van Kócziánnak..A magyar baloldal annyira buta, hogy még a saját érdekeit sem képes felismerni, nemhogy artikulálni, vagy politikává alakítani.
Ez a kontraszelektált társaság már így marad.
Örökre.

Hála a Jóistennek.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.03.06. 17:32:58

Szórakoztató az a tömeges értetlenkedés és a fikázás, amikor hirtelen valami olyat olvasunk, ami a megszokottól (így elvárttól) eltér.

fetyisob 2011.03.06. 17:34:51

mond kis koczos hol van a mamád?:)

Dr. Tim Pedersen Dr. (egy L-lel) 2011.03.06. 17:40:33

Petike!
A seggnyalás ilyen magas szinten történő gyakorlására még nem láttam példát. Oda kellene írni, hogy te egyébként teljesen független vagy, úgy lenne igazán kerek a történet. A seggnyalás tökélyre fejlesztése még nem hozz automatikusan állami megrendelést. Segget nyalni mindenki tud, de a jó segget megtalálni, az a kihívás. A próbálkozás jó, de még tökéletesíteni kell. Próbálj meg más seggeket is keresni, hátha nagyobb sikered lesz.

parlamentarista 2011.03.06. 17:41:58

@kóczián
a politikában négy dolog tud megváltozni:
-- a kormányfő
-- a kormánypárt
-- a rendszer
-- a világ

a kormányt (egyszerűbben szólva orbán viktort) nem is annyira a magyar választók akarják megbuktatni, hanem a külföld. london (pénzügy), berlin (reálgazdaság), brüsszel (média), vatikán (igen, szerintem róma nem nézi jó szemmel, hogy orbán nyugaton egy katolikus-protestáns szembenállást generál. érdemes megnézni, hogy az európai néppárt katolikus tagjai támogatják a magyar miniszterelnököt, és a protestánsok állnak vele szembe. orbán a katolikus egyház elsőszámú kulturális célját az ökumenizmus fenntartását veszélyezteti, nem véletlen önállósódik a kdnp), moszkva (olaj, gáz), washington (imf). ők és a budapestre akkreditált nagykövetek en bloc alkotják orbán viktor valódi ellenzékét.

persze nem állítom, hogy egytől egyig orbán bukására játszanak, és biztosan nem ez a fő céljuk, de ezek egyike sem szövetségese a kormánynak, ők orbán viktor (és nem a fidesz) ellenzékének számítanak.

---

nézzük magyarországot. könnyen lehet, hogy a márciusi kutatásokban a rendszerváltás óta talán először a legnépszerűbb politikus támogatottsága is 50% alatt lesz. ha a tendencia folytatódik, akkor őszre még az is előfordulhat, hogy a választók 50%-a az "egyik sem" pártra szavazna.

ha a kormány támogatottsága tovább csökken, és a parlamenti ellenzéké ezzel párhuzamosan nem nő, akkor az egyre inkább egy újabb rendszerváltást vetít előre.

paradox módon orbánnak most az lenne a jó, ha az mszp erősödne, mert az a párton belüli pozícióját megkérdőjelezhetetlenné tenné, de mostanában szerintem nagyon is megkérdőjeleződik. ha egy ilyen esetleges rendszerváltó hangulat a fideszt relatíve magas támogatottságnál érné el, akkor a széthullás esélye még nagyobb lenne.

nem állítom, hogy rendszerváltó hangulat lesz, de könnyen lehet, de ha mégis akkor a vezető kormánypártnál a nagy egység felbomlik. a másodvonalbeli politikusok rájönnek, hogy a hatalmi pozícióikat úgy menthetik át, ha a változások élére állnak. persze ez csak két forgatóköny.

az első arra, hogy kormány változik meg, a második pedig arra, hogy a rendszer. ezzel valamiért nem szoktak számolni. csak azzal, hogy a kormánypárt cserélődik le, illetve hogy a világ változik meg.

szerintem ma nagyjából egyformán esélyes mindegyik.

Goompah 2011.03.06. 17:46:22

Aki nem zsigerből mond véleményt, hanem néha az eszét is használja (pl. biker), az nem mocskolja ezt a posztot.

Forest (törölt) 2011.03.06. 17:48:18

Kóczián fiam, ülj le, egyes.
Orbán nem egy ma született bárány.
Bizony mondom néked, amiket cselekedett, az elmúlt egy esztendőben, annak tükrében akkor sem lenne igazad, ha ez lett volna az első politikailag aktív időszaka.
Csakhogy volt ő már parlamentben (fő)szereplő máskor is.
Illik nem elfelejteni azokat az időket.
A működését figyelve pedig nem más ő, csak egy kis pökhendi zsarnok, aki (esetenként) vérig van sértődve, ha valaki átlát a piszkos kis trükkjein (ha nem a droidok tapsoló és bólogató serege előtt kell beszélnie, hanem mondjuk Brüsszelben)
És undorító módon komplett Magyarországra transzformálja az őt ért "sérelmeket" majd felháborodik, hogy egy népet sértettek meg.
Lófaszt.
Szerinted miért van az hogy bukjuk az összes lehetőséget, amit az EU elnöksége alatt nyerhettünk volna?
Bizonyára mert jól teljesült ez a szép ember (akit a zuglói cigányok pont úgy kitagadnak, mint azok a cigányok akikkel együtt töltöttük a homokzsákokat a Tiszánál, holott mindegyikük elismeri hogy cigány.) Egy romungró, de a legrosszabb fajtából.

kirsten 2011.03.06. 17:53:18

@világoszöld: Számból vetted ki a szót. Én ugyanezt akartam írni, még jó hogy végigolvastam a hozzászólásokat.

csutka52 2011.03.06. 17:54:59

Szerintem ezt nem is Kóczián Péter írta....nem lehet ennyire más,mint akit örömmel hallgattam,olvastam eddig. A lényeget nem lehet kiolvasni a soraiból...mit tesznek,tettek,hogyan...mit várhatunk
Hova lett a kritikai/elemző érzéke?
Nagyon remélem,hogy ez a stílusváltás nem a félelem szülte változás.

borovi 2011.03.06. 17:58:51

@Tell Vilmos: Pedig orbán a Fidesz végzete. Nélküle a Fidesz egyszerűen megsemmisül. Hiszen orbán olyan emberekkel vette körül magát, akik nem hogy az önálló gondolkodásra, de az önálló életre is alkalmatlanok.

igenember 2011.03.06. 18:10:41

Írásnak írás, de olyan, mint a HírTV, az igazságnak csak az egyik oldalát veszi figyelembe. Igazi szemellenzős jobboldali.

biker 2011.03.06. 18:15:42

@igenember: most komolyan ennyi troll van ma délután itt? szemellenzős jobboldali? elolvastad egyáltalán a posztot? vagy csak a címet?

nápolyi maszti 2011.03.06. 18:18:08

Miért nem olvassa el a szerző legalább egyszer megjelenés előtt, amit ír. "Mekengeni" -- hogy lehet ilyesmit benne hagyni egy posztban, amely az egész balliberális tábort kiosztja és helyére teszi? Egyébként pedig irigylem biker kommentelő-társamat, aki két mondatban képes volt összefoglalni a cikk vélt mondanivalóját. Én végigolvastam, az egészből egy szót se értettem, azon kívül, hogy a szerző szerint mindenki hülye, aki nem úgy látja Orbánt, mint ő. De hogy ő konkrétan mit gondol a szóban forgó politikusról (azon kívül, hogy "fénycsóva"), az még véletlenül sem derült ki. Persze kétségtelen, hogy így kisebb rizikó.

cellimega 2011.03.06. 18:23:50

Ha egy jobboldali zsidózik, az rasszizmus.
Ha egy baloldali cigányozik, az nem?

Ez persze csak költői kérdés volt. A kilencvenes években a MIÉP után az MSZP szavazóbázisa volt a legrasszistább a felmérések szerint.
Egy rakás homo sovieticus, tele frusztrációval és gyűlölettel. Erre nevelték őket (lásd a gyúlöletfélórát az 1984-ből). 1990-93-ig Antallt, azóta Orbánt gyűlölik. Nem tudnak másként gondolkodni.
Nehezükre esik elfogadni, hogy Orbán olyan politikát folytat, ami sokaknak, időnként a többségnek tetszik. Ezért kapott a Fidesz 40% körüli eredményeket erősen balos médiájú Mo-on (2002, 2006).

Igaza van a szerzőnek, az MSZP nem fogja legyőzni a Fideszt. Egy új párt tudná ezt megtenni, vagy új pártok szövetsége.

Iustizmord 2011.03.06. 18:25:37

végigfutottam, de csak az jött le hogy KP egy finom kis állami megbízásért hajt. kár, értelmesebbnek gondoltam. méghogy aki kritizálja orbánt az a régit akarkja vissza.. tagoltan írom h közérhető legyen: A NAGY BI-DES LÓ-FASZT, aztat.

@nápolyi maszti: kb ilyesmi

regress 2011.03.06. 18:25:54

Kóczián,a szavazók akaratát tényleg nem egy ember befolyásolja.csak az a baj,hogy most egy ember irányítja hangulattól függően a sorsukat

Dr Smit Plagius 2011.03.06. 18:27:31

@parlamentarista: na, jobb, mint az eredeti poszt!
köszi

Don Quixote de la Ferko 2011.03.06. 18:33:43

"Akinek csak az a baja, hogy most „ezek” és „így” gyakorolják a hatalmat, az folytassa csak a szokásos baloldali-liberális és konzervatív kritikát, ahogyan eddig is tette. És örüljön annak, hogy egyszer majd az „övéi” kerülnek hatalomra. "

A probléma nem azon "örömteli" esemény várása, hogy az esetleges lieblingnek visszatérnek végre a hatalomba, hanem az, hogy sokan, főleg akik az előző "rendszerben" még a pelenkába gügyögés boldog tudatlanságában éltek, nem igazán tudják felfogni, hogy még a visszatérés is jobb, mint a még az említett rendszer előtti korszak újraélesztése és folyamatos üzemben tartása.

geri415 2011.03.06. 18:57:00

Miközben a talpnyalás mindennél nagyobb mértékben folyik ezen a blogon, fel kéne ismerni, hogy az ország egyre nagyobb apátiába süllyed. Azt elfelejti kedves Péter, hogy az országot itt csúnyán megosztották, és megfosztották a jobban való hitétől. Könnyű prédikálni miközben kiszolgálja az aktuális hatalmat. De azoknak az embereknek, akik egyik oldalhoz sem akarnak húzni, hanem a saját értékrendjüket kívánják követni, az eszmefuttatása nem több, mint nyilvánvaló talpnyalás a még nagyobb falatokért.

orvian 2011.03.06. 19:07:44

@Forest: A lóf@szig:egyetértek veled.
A kerületiekre nincs rálátásom.

Tell Vilmos 2011.03.06. 19:11:21

@IgazMagyar:

"Honnan a fszból van az a támogatottság hírek mégis???
Lenyúlták a statisztikákat? "

Churchillnek baromi jó mondásai voltak. Az egyik idevágó:
-"csak abban a statisztikában hiszek, amit magam hamisítottam."-
A másik, ami O.V.-re illik:
-"Az államférfi a következő nemzedékre gondol, a politikus csak a következő választásokra!"

A pozitív stat. értékek pedig baromi egyszerűen jönnek ki. Azok vannak benne, akik válaszolni mertek. Akik félnek, nyilván nem a támogatói körből kerülnek ki és nem nyilatkoznak. Bár, nyilván van bőven konzervatív (jobbos) is, aki szintén nem szimpatizál a jelenlegi kurzussal. Például én...

Tell.

sprenczl 2011.03.06. 19:12:25

Bezzeg Fletó és Kókabuci idején!

Dübörgött a gazdaság. Nagy volt a jólét. A Pannon Puma ugrabugrált (egyre távolabb az eurótól).

Aztán jött az államcsőd és az IMF. Meg Libajnai, aki szép kis hamisított adatokkal átadta a kormányzást.....hmmmm hogy azok mennyire tudtak.

2011.03.06. 19:13:30

A posztban érthető a levezetés, csak rosszhiszeműek vagy ATV fanok engedik el azt a gondolatot a fülük mellett hogy nem volt más alternatíva és kérdés hogy a jövőben lesz-e. Az OV és fénycsóva képzettársítás az utolsó sorokban viszont erős volt, nem kellett volna agyonütni az írást vele.

orvian 2011.03.06. 19:16:26

@cellimega: Nézz körül,hogy mennyi maradt a 40%-ból?

orvian 2011.03.06. 19:18:29

@sprenczl: Te agytalan:ne csak propaganda anyagot olvass.

ben2 2011.03.06. 19:24:11

@Forest:

"Csakhogy volt ő már parlamentben (fő)szereplő máskor is.
Illik nem elfelejteni azokat az időket."

Az emberek nem felejtették el azokat az időket és összehasonlították Gyurcsányék teljesítményével.
Ezért kapott a Fidesz 2/3-ot 2010-ben.
Igaza van Kócziánnak, ha 2014-re Orbánék nem k..rják el annyira a kormányzást, mint Gyurcsányék, akkor a Fidesz törzsszavazói kitartanak, és ha a balliberális oldal nettó Orbánozáson túl nem lesz képes többet felmutatni, akkor nem az lesz a kérdés, hogy a Fidesz kormányozhat-e 2014 után is, hanem hogy megmarad-e a kétharmadja.
Na most lehet itt kórusban a szerencsétlen Kócziánt fikázni, de ha képtelenek vagytok különbséget tenni aközött, ha valaki ellenetek agitál, vagy értetek aggódik, akkor nagyobb sz..rban vagytok, mint az kívülről látszik.

orvian 2011.03.06. 19:24:28

@sprenczl: Ez a "Libajnai" tetszett.
Csak:a libákat a májuk miatt tömik,téged meg a szavazatért "etetnek".
Sikeresen.

Dr Kangörény 2011.03.06. 19:26:33

A lopás új dimenzióba emelésének én annyira nem örülnék.
Vazallusok pedig mindig mindenhol voltak.
A jobbik fasiszta megnyilvánulásai, méginkább fasiszta hívei hatalomba kerülve rövid úton totálisan csődbe vinnék az országot.

qwasder 2011.03.06. 19:48:50

"A Fidesz anti-demokratikus képének megfestése e platform támogatókkal való megtöltésére szolgál.

Orbán a markába röhöghet, mert az őt támadókat annyira leköti a démonizálás"

Egy dekát nem kell itt senkit lekötni. Kinyitom a pénztárcát és elmondja a tutit. Megkapom a gáz és villanyszámlát és elmondja a változás lényegét. Felhívom a haverom és elmondja neki mennyivel nőtt a nettója, de jól érzi magát......

Démonizálni kellene itt tömegeket, hogy ne vegyék észre, hogy ez csak egy nagy-nagy hazugsághalom ilyen olyan nevű tervekkel, amelyek sosem valósulnak meg....

qwasder 2011.03.06. 19:50:32

@ben2: A zemberek többsége magasról tesz az elemzésekre. A saját és közelkörnyezetét érzékeli és eszerint szavaz. Erre vajmi kevésbé hat az agitprop. A még oly elvakult hívő is elretten, ha már nincs mit enni.

gyilkos fűegér 2011.03.06. 19:54:06

@Modor Tibi: "Szórakoztató az a tömeges értetlenkedés és a fikázás, amikor hirtelen valami olyat olvasunk, ami a megszokottól (így elvárttól) eltér."

Tibi, hát ha valakitől, akkor pont tőled ezt nem vártam. Ez az írás a MEGSZOKOTTÓL ELTÉR??? TE VICCELSZ??? Ez szóról-szóra az a bullshit amit a jobbos sajtó 8 éve nyomat, és aminek a lényege, hogy "jó-jó, a Viktor se tökéletes, de hát nincs más", csak hogy ne kelljen beismerni: a király meztelen. A fenti iromány annyira "eltér a megszokottól", hogy ha csak így az arcodba nyomom, és megkérdezem ki írta: Kóczián, Huth vagy Csontos, ha ezer évig gondolkodsz, se tudod megmondani.

Mellesleg olvastam Kócziántól pár írást, én speciel pontosan ezt vártam (ilyen szempontból Török Gáborban sem szoktam csalódni): a szarnak az ő szanaszéjjel történő kenése, míg végül már nem tudni, ki a tettes, ki az áldozat, viszont mindenki büdös.

(Azt már csak zárójelben: Gyurcsányt ugye számoltassuk el, Orbánt viszont felmentjük minden személyes felelőssége alól, mert ő Vezénylő Tábornokból hirtelen "Érzékeny Szeizmográf" lett, aki csak mintegy megjeleníti, kifejezi a népakaratot (Apropó, kiről is mondtak anno ilyeneket?), hát azért a cinizmusnak legyenek már határai.)

qwasder 2011.03.06. 20:01:55

@gyilkos fűegér: A tábornoknak minden megengedett, hiszen a sátánnal küzd. Vagy nem?

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2011.03.06. 20:02:36

@gyilkos fűegér: nem tudom, én Indexet olvasok - és a blogketrecben található posztok több mint kétharmada (höhhö) néha elég demagóg módon támadja a jelenlegi kormányt. És persze a vélemény nekem mindenhol szabad és szent, de érthetetlen az a felháborodás és személyeskedés, ami a kb. 10%-nyi kormánypárti posztot követi.

Most akkor akarunk-e véleményszabadságot és sokféle véleményt, vagy csak a sajátunkat? A jelenleg ellenzékinek nevezhető bloggerek közül többen szívesen tiltják ki azt, aki személyeskedés és káromkodás nélkül ellent mer mondani nekik.

gyilkos fűegér 2011.03.06. 20:03:48

@qwasder: "A még oly elvakult hívő is elretten, ha már nincs mit enni. "

Pont ezért baromság, amit Kóczián itt a rezdülő néplélekről összehordott. Ma Magyarországon tíz emberből nyolc akkor rezdül, ha jön a gázóraleolvasó.

Dr. Verőköltő 2011.03.06. 20:16:18

wmki vajon hol van amikor fontos dolgokról van szó??

qwasder 2011.03.06. 20:20:25

@gyilkos fűegér: Írtam is vala erről:

qwasder 2011.03.06. 19:50:32

@ben2: A zemberek többsége magasról tesz az elemzésekre.

smartdrive 2011.03.06. 20:21:28

@biker: ó, az ember nagyon gyorsan tud tanulni abból, ha hullanak körülötte a hasonlók

biker 2011.03.06. 20:23:23

@gyilkos fűegér: de hát ettől szeizmográf Orbán, és pont ezért nyert 2006ban Gyurcsány! Ráéreztek erre az éhező szájra. Orbán régen kb. olyan volt mint Fleto: akaratos, saját utas, "forradalmár"...csak aztán rájön a 90'-es évek közepe felé, hogy senki sem lesz próféta a saját hazájába, ezért nekilátott a politikai sikerhajhászásnak.
Amit Kóczián pedzegetett szerintem,hogy a tudatos szavazók megjelenésétől lehet csak várni a változást. Mert lehet, hogy OV és GYF már rég elbujdosott, ha a néptudat a mostani szinten fog mozogni, jönni fognak még újabb kiskirályok bőven. (saját tippem: Lázár Jani - érdemes utánaolvasni a karrierjének...ilyen egy törtető egoistát már régen láttam)

qwasder 2011.03.06. 20:33:08

biker 2011.03.06. 20:23:23:

Ezzel egyetértek. Itt még nem volt úgymond normál szavazás. Mindig valamit megettek a szavazók. Maximum a 2006-ban tudtak a száznapos programra hivatkozni, hogy igen megcsinálták. Ezt pedig tetőzték a rosszabbul élünk szlogennel.
Arra viszont messze távolban nem volt képes egy politikus sem, hogy igazat mondjon, pl hogy kellett a béremelés, de belerokkant az ország. Ezt sose ismerik el. Mint ahogy most sem a mai dolgokat. Csak fújják a diadalittas pártanyagot, tömik a zemberek fejit mindennel és ordenáré módon hazudnak mindenről. A jelszó: "Ránk szavaznak, ha elhiszik. Ha elég sokat mondjuk többen hiszik el." Ennek a megtörésére kell a gondolkodás vagy a sokk.

gyilkos fűegér 2011.03.06. 20:37:03

@Modor Tibi: "És persze a vélemény nekem mindenhol szabad és szent, de érthetetlen az a felháborodás és személyeskedés, ami a kb. 10%-nyi kormánypárti posztot követi."

A felháborodás talán azért akkora, mert általában sokadjára is ugyanaz a szöveg: nincs alternatíva, és ez alá aztán betolnak mindent: az AB szétbaszását, az alkotmány buherálását, a média lerohanását, nem folytatom. Kis János mutatott rá, eredetileg az őszödi beszéd kapcsán: a politika erkölcsi kérdés. Ugyanúgy, ahogy az, hogy a szocik bekockáztattak egy államcsődöt a választások megnyerése érdekében, erkölcsi probléma, ugyanígy az is, hogy mondjuk Papcsák Feri bátyánk, miután a korrupció témakörét meglovagolva győzött, alig pár hónap alatt, a már előzetesben lévő elődjénél KÉTSZER NAGYOBB ÖSSZEGRE (80 milla), köt tanácsadói szerződéseket sógorral, komával. És mindenre mi a válasz? Nincs alternatíva! Nekem például pont az baszta fel az agyamat, hogy évek óta olvasom ezt a szart, ahol össze-vissza hadova, meg mellébeszélés, az megy, csak nehogy a Főnök ellen állást kelljen foglalni.

Amit a kommentelők kimoderálásáról mondtál, abban igazad van, elég kicsines dolog.

qwasder 2011.03.06. 20:44:56

@gyilkos fűegér:

Erkölcs és az igazmondás. Sajna egyelőre a felhozatal szegényes. Van aki soha nem hazudik, de mást csinál amit mond és van az a banda, aki hazudozik, miután nem jót csinált. Mikor lesz valaki, akinek a szavára lehet adni is? Majd ha az emberek azt várják és nem csak az álmokat és a beteljesíthetetlen ígéreteket.

lüke 2011.03.06. 20:45:06

Aki mást akar, annak Orbán Viktor legyen az a fénycsóva, amely megvilágítja a problémás területeket, mindazt, amin túl kellene lépni.

tömör gyönyör,mint egy kür a műkori VB-n
(csájni csóva)

qwasder 2011.03.06. 20:48:01

@lüke: Ja a sohasem hazudó ember az igazi. Szinte már Mózes.

gabor2424 2011.03.06. 20:49:11

@Tell Vilmos:

"Churchillnek baromi jó mondásai voltak. Az egyik idevágó:
-"csak abban a statisztikában hiszek, amit magam hamisítottam."-

Tenyleg remek mondas, ugyanakkor Churchill sosem mondta. Ellenben a naci propaganda mondta rola, hogy hazugnak allitsak be. Persze nem mondhatjuk, hogy Winstontol nagyon tavol allt volna az ilyesmi. Egy hamisitatlan mondas tole:

"when I call for statistics about the rate of infant mortality, what I want is proof that fewer babies died when I was Prime Minister than when anyone else was Prime Minister. That is a political statistic."

Szabad forditas tolem:
"Amikor statisztikat kerek a gyerekhalandosagrol, azt akarom bizonyitani, hogy kevesebb ujszulott halt meg a miniszterelnoksegem idejen, mint barmely mas miniszterelnok alatt..."

gabor2424 2011.03.06. 20:51:20

@Tell Vilmos:

"Churchillnek baromi jó mondásai voltak. Az egyik idevágó:
-"csak abban a statisztikában hiszek, amit magam hamisítottam."-

Tenyleg remek mondas, ugyanakkor Churchill sosem mondta. Ellenben a naci propaganda mondta rola, hogy hazugnak allitsak be. Persze nem mondhatjuk, hogy Winstontol nagyon tavol allt volna az ilyesmi. Egy hamisitatlan mondas tole:

"when I call for statistics about the rate of infant mortality, what I want is proof that fewer babies died when I was Prime Minister than when anyone else was Prime Minister. That is a political statistic."

Szabad forditas tolem:
"Amikor statisztikat kerek a gyerekhalandosagrol, azt akarom bizonyitani, hogy kevesebb ujszulott halt meg a miniszterelnoksegem idejen, mint barmely mas miniszterelnok alatt..."

azAttis 2011.03.06. 20:56:08

Egyrészt igen nagy hiba, ha az ellenzék lenézi Orbánt. Csak abba kell belegondolni, hogy olyan győzelmet aratott egy választáson amelyet nagyon kevés politikusnak, politikai erőnek sikerült elérni a Európa történelmében.

Másrészt az ellenzéknek érdemes lenne bepiszkolni a kezét és bebizonyítani, hogy képesek együtt dolgozni a parlamentben.

Az akció jellegű politizálás kevéssé lehet eredményes mert teljesen hiteltelenek. Hitelességet pedig csak kemény és nehéz munkával lehetne szerezni.

Az ország szempontjából sajnálatos, hogy az mszpből pont azok kerültek be ismét a parlamentben, tisztelet a kevés kivételnek, akik képtelenek effektív képviselői munkára és eddig csak kiszolgáltatták magukat egy jóval nagyobb apparátussal mint ami most a rendelkezésükre áll.

Az LMP mostanában akciózik és támadja a kormányt különböző ügyekben de kevéssé látható és nagyon átlátszóan konfrontatív. Olyan liberális munkakerülés szaga van ahol a jelszavak mögé bújnak lustálkodni.

Így nehéz lesz alternatívát felépíteni. Be kéne mutatni, hogy nyugodt megfontolt erőt képesek egységben alkotni akik bizonyos, az ország szempontjából fontos, ügyekben kompromisszumkészek de egyébként van látható arcélük a nekik fontos témákban.

A fentieket én nagyon hiányolom az ellenzéktől.

kábéla 2011.03.06. 21:06:55

"Horn Gyula alatt ... a kormányzó párt hegemón törekvéseit az ellenzék hadállásainak, befolyásának kisebb-nagyobb csipegetése kísérte, ... dumálni lehetett, a kormányzó politikai erő befolyásszerzését ez nem tudta korlátozni"
Ekkora faszságot
A) 2/3-os többség korlátozta magát a 2/3os törvények felülírásában
B) Tocsik-bizottság élén dajcs - hogy a mamámba nem korlátozta ez a kormányzó erőt?

salamander 2011.03.06. 21:30:40

"A Fidesz zárt társaság, Orbán és támogatói uralják a pártot, velük nem lehet – vagy nagyon nehéz – kompromisszumokat kötni, konfliktusokat, ügyeket elintézni."

Péter!
Azt írás izgalmas, majdhogynem tetszett.

Amit idéztem az fontos, és szerencse! Ugye nem gondoljuk, hogy a FIDESZ-t nem verték volna már szét egy "fideszes gyurcsány", ha abban nem lenne szigorú zárt rendszer.
Mert mi a gyurcsányi-jelenség: egy külső törekvés erőszakos pénzzel történő beforgatása egy politikai közösségbe, amely önálló - sokszor a közösség és/vagy az ország érdekeivel is szembe megy, ha saját érdekeiről van szó.
Ez az SZDSZ-ben nem létezett, mert az maga volt a külső erőkkel való kollaboráció telepített irodája, MDF-ben a gyurcsányi jelenséget Dávid Ibolya alkotta meg Herényi támogatásával.

Orbán rendszerében ez - mivel együtt van évtizedek óta egy jól képzett jogászcsapat - nem fordulhat elő. (Persze itt is van gyenge láncszem pl.: Pokorni Zoltán... aki nem jogász, "csak egy tanár" és mond is akkora hülyeségeket, hogy a födém is recseg.)

Azt vitatom, hogy konfliktusokat ügyeket OV-val ne lehetne kezelni, sokkal inkább arról van szó, hogy egy morálisan lezüllött társadalmi normarendszer és jogilag is eldeformálódott közjogi állapotban nagyon meg kell nézni kik a konfliktus kezelői esetleg létrehozói generálói gerjesztői stb. Itt nem pl.: arra gondolok, hogy nem véletlen, az a rohamszerű támadássorozat amit az ország ellen, - nevezetesen pont a miniszterelnök ellen folytatnak médiatörvény ügyben. Miért teszik és kik teszik?
Mikor az EU 27 tagállamának egyetlen médiatörvényét sem kifogásolta semmilyen európai grémium... Esetleg ezek után majd most megvizsgálják. (De minket megalázó módon rágalmaztak egyesek, amit mással nem tesznek.)
Miért?
Pl.: Franciaország, Anglia Németország médiatörvényét miért nem vizsgálja egy EU bizottság? Mert nem meri. (Emlékszünk hogy a Luxemburgi eubiztos asszonyt Sarkozy egy rövid mozdulattal visszaparancsolta az asztal alá, amikor a cigányokat hazatoloncolták a felvilágosult Francia testvéreink s ez ellen szót emelt a hölgy.)

Szóval szerencsénk ez és egyben a szükségszerűség elve is azt diktálja, hogy a FIDESZ így működjön.
Remélem, nem él vissza 2/3-os felhatalmazásával és a kapott bizalmat megszolgálja, illetve hatalmát csak a köz érdekében használja fel.

Netuddki. 2011.03.06. 21:33:31

@IgazMagyar: Nézd, én ott tartok, hogy már a 2/3-ot sem értem. Akit ismerek gyakorlatilag senki nem szavazott a fideszre. Hogy a tökömbe lett nekik 2/3-uk? Csak nem megtalálták a szavazás gyenge pontját? Hm...

qwasder 2011.03.06. 21:35:43

@salamander: illetve hatalmát csak a köz érdekében használja fel.

Csak ne ők nyerjék a legtöbbet ugye?

prucci 2011.03.06. 21:49:27

"ha holnap megszűnne a Fidesz –féle médiaszabályozás, akkor ugyanaz az állapot állna vissza, mint ami előtte volt. "
Csak ez a két végpont van kedves blokkíró?
Vagy a Fidesz ámokfutás, vagy régi? Elárulom, lenne
egy harmadik út is. TISZTESSÉGES TÖRVÉNYEKET
KELLENE HOZNI. A SZABADSÁGHARCOT ÉS A FOR_
RADALMAT PEDIG SZÜNETELTETNI.

Netuddki. 2011.03.06. 21:53:11

@prucci: Bezony, tisztességes adórendszerrel...

prucci 2011.03.06. 21:54:06

@salamanderRemélem, nem él vissza 2/3-os felhatalmazásával
Már visszaélt!

balfék 2011.03.06. 21:59:38

"A baloldali-liberális értelmiség kritikája ismét Orbán Viktorra és uralmi berendezkedésére irányul. Aki így tesz, az tulajdonképpen Orbánnak tesz szívességet. Ideológiailag ugyanis konzerválja azt uralomgyakorlási, hatalomszervezési világot, amely egyébként a szocialista-liberális hatalom vereségének egyik okozója is. Szóval, Orbán a markába röhöghet, mert az őt támadókat annyira leköti a démonizálás, hogy semmi erejük nem marad kidolgozni azt a kritikát, amely mássá tenné az MSZP újabb hatalomgyakorlását."
Dögöljek meg , ha értem!

parlamentarista 2011.03.06. 22:02:28

@ben2:
csakhogy ma már nincs balliberális koalíció. egyébként ezért necces gyurcsány ferenc visszatérése is.

a liberálisok nem akarnak összefogni a szocialistákkal, és - ha csepp eszük van - akkor a városi civil szerveződések max. budapestet, illetve néhány megyei jogú várost akarnak megszerezni. a liberárisok urbánusok ugyanis. a városon kívül nem sok minden érdekli őket. a szocialisták etatisták, őket viszont szinte kizárólag az államhatalom érdekli.

azt nem állítom, hogy a szocik 2014-re belátják, hogy semmi keresnivalójuk az önkormányzatokban, és a libek meg azt, hogy nekik nem kormányozni kell (a népnek ígérgetni, hazudozni), hanem önkormányozni. de mégis csak elképzelhető. és kialakulhat egy hallgatólagos egyezség. ezek a csoportok támogatják egymást mindaddig, amíg van közös ellenség (fidesz-kdnp).

orbán viktor pedig az unióban csúszhat meg. ott a médiatörvény kapcsán egy katolikus-protestáns kulturális szembenállás rajzolódik ki.

ha orbánt egy felvilágosodás előtti középkori inkvizitorának láttatják - nem katonai diktátornak, és nem is patás ördögnek - hanem egy inkvizitornak, akkor könnyen célt érhetnek. a fidesz járja a templomokat, próbálja levadászni az ellenzéki médiaértelmiséget (lásd filozófusok), a piacot vezeklésre szólítja fel, az ellenzéki szavazókat pedig rendre kiközösíti a nemzetből, ezen az állami televíziókban teljes a cenzúra, és van egy egypárti médiatanács. és azt mondják, hogy ez az inkvizíció. akkor az egy nagyon erős hívószó.

tehát ha abból indulunk ki, hogy demokráciában a közhatalom osztott, és a szocialisták rájönnek, hogy őket csak a kormányzás érdekli, a liberálisok meg arra jönnek rá, hogy nekik nem pártok kellenek, hanem városi civil szerveződések, az lmp pedig csak az uniós ügyekre koncentrál, akkor egyáltalán nem garantált a jelenlegi kormánypártok számára a kényelmes többség sem kormányon, sem a városi önkormányzatokban, sem az unióban.

és még akkor ott a jobbik a kistelepüléseken. a jobbik kezd rájönni, hogy a tisztességes cigányokat maguk mellé állíthatják, akkor azzal akár egyéni képviselői helyeket is nyerhetnek.

bár a fidesz előnye óriási, de azért ne felejtsük el, hogy ma a legnagyobb politikai csoportosulás a parlamentáris képviselettel nem rendelkező csoport. ez persze egy nagyon heterogén társaság, ebben benne vannak az apolitikusok, és a parlamenten kívüli pártok választói is.

spreadsheets.google.com/oimg?key=0AhE0nri-LcSSdDE1R1JFekc3YjVKb2VLN0pwa1hqeXc&oid=2&zx=ealtn1fo76jj

parlamentarista 2011.03.06. 22:09:30

@salamander:
azért, mert a magyar diplomáciának zéró tekintélye van. ami magyarországon remekül működik megye kettőben az nem működik az ejrópai diplomáciában.

parlamentarista 2011.03.06. 22:10:34

@gattamorte:
kócián azért összeszedettebben ír, én csak azt, ami az eszembe jut.

ki kicsoda 2011.03.06. 22:14:54

Kóczián Péter!

- Mennyi?
- Mi nennyi? :)))

ökörpöröly 2011.03.06. 22:24:52

Egy kicsit gondolkozzunk el! Itt van ez a nagy hajcihő, hogy ki a konzervatív, ki a baloldali, ki a kereszténydemokrata, vagyis folyik a nagy vita, hogy kinek milyen a marketingje, ahelyett hogy a dolgok mögé néznénk.
A legnagyobb probléma az, hogy nem történt valódi rendszerváltás, ugyanis nem történt tényleges elitváltás. A késő kádári politikai és gazdasági elit maradt uralmon napjainkig. Persze az eliten belül voltak harcok, ki jobban járt, ki rosszabbul, ki jól választott, ki rosszul.
Ugyanaz a helyzet, mint amikor a "fő antikommunista párt" az az SZDSZ volt, mely vezetőségének többsége Rákosiig visszavezethető zsidó-kommunista szülők gyermekeiből állt. Az egész egy vicc. Itt nincs baloldal, nincs jobboldal, nincs "nemzeti" oldal. Csak marketing van, a hatalomért, a pénzért, a lopási lehetőségért. Itt nem értékrendek, eszmék, politikai oldalak versengenek, hanem "politikai cégek" harcolnak a piaci pozíciók megnyeréséért.
Most annyi történt, hogy a Cigány Kadhafi felrúgta azt az íratlan szabályt, "lopni és lopni hagyni". Már csak ő és FIDESZ-KDNP holdudvara lophat, másokat nem enged a húsos fazékhoz.
Minden a hatalom megtartásáról szól, ez biztosítja, hogy a FIDESZ-KDNP és gazdasági-politikai holdudvaruk minél hosszabb ideig élvezhessék a hatalom adta örömöt és a hatalommal járó anyagi gazdagodást. Ezért kell új Alkotmány, ezért kellett a médiatörvény, ezért van teljes pályás letámadás.
Nincsenek se elvek, se eszmék, se értékrendek. A "nemzeti zászló", a "Himnusz", a "Szózat" csak a szaros marketingeszköz.
Visszatérve, a FIDESZ vezetősége is egyértelműen a kommunistáktól jött.

Orbán Viktor: apja és anyja függetlenített MSZMP párttitkár, KISZ-vezető, a zsidó-kommunista Vitézy-Erdős-klánnal is rokonságba került.

Stumpf István: kommunista kádercsalád sarja, MSZMP-tag, felesége Horváth István kádárista belügyminiszter lánya, a Hazafias Népfront (kommunista látszatszervezet) egyik utolsó alelnöke.

Kövér László: szülei rákosista pártkáderek voltak, apja részt vett a Szociáldemokrata Párt szétverésében, a párt maradványainak a rákosista MDP-be való beszervezésébe, később a Kádár-rendszerben is megmaradtak kommunista kádernek, most már kádáristának. Kövér László a KISZ és az MSZMP-tagja volt, első munkahelye az MSZMP KB egyik politikai kutatóintézete.

De Matolcsy (MSZMP-tag, minisztériumi osztályvezető), Martonyi (MSZMP-tag, MSZMP miniszter), Mikola (MSZMP-tag, a Hazafias Népfront alelnöke) is mind-mind a kádárista elithez tartoztak.

De szép a szellemi holdudvaruk is.

Pozsgay: MSZMP KB tagja, a Hazafias Népfront elnöke,kádárista miniszter. 18 évesen belépett a rákosista MDP-be, majd még 1956-ban belépett az áruló Kádár MSZMP-jébe, majd 1957-től az MSZMP Bács-Kiskun Megyei Bizottsága Marxizmus-Leninizmus Esti Egyeteme igazgatója (kommunista agitprop).

Szűrös Mátyás: MSZMP KB tagja, a politikai pályafutását a rákosista MDP-ben kezdte, 1953-tól Moszkvában tanul, már 1956-ban átlépett a kádárista MSZMP-be. 1983 és 1989 között az MSZMP KB titkára. Ő már szerencsére kinyúlt.

Csintalan Sándor: csak pár hónapig tanított -levelőzőn végzett a Ho Si Minh Tanárképző Főiskolán, ahol pártitkár volt-, utána pártalkalmazott lett. MSZMP-tag, KISZ-vezető , SZOT, majd MSZOSZ alkalmazza pártkatonaként. MSZP alelnöke volt. 2007-től a FIDESZ-tagja.

Sajnos lehetne sorolni még bőven.

qwasder 2011.03.06. 22:31:53

"Az egész egy vicc. Itt nincs baloldal, nincs jobboldal, nincs "nemzeti" oldal. Csak marketing van, a hatalomért, a pénzért, a lopási lehetőségért. Itt nem értékrendek, eszmék, politikai oldalak versengenek, hanem "politikai cégek" harcolnak a piaci pozíciók megnyeréséért. "

Ez az alapvető igazság!

ökörpöröly 2011.03.06. 22:38:04

Schmitt Palcsit el is felejtettem. Ő 13 évig volt a kommunista Lázár-kormány miniszterhelyettese, a Kádár-rendszer kiemelt kádere. Később jól nyalt ide is, oda is. Antall-kormány idején nagykövet, de Hornék alatt is. Pártállami múltjából előnyt remélve jelentkezett Hornnál, hogy jelölje az MSZP Budapest főpolgármesterének. Nem jelölték. Ezután rögtön átállt Orbánékhoz. Persze a jogi végzettsége -amit ajándékba kapott Kádáréktól, mert jó káder volt- nem elég arra, hogy általános iskolás szinten megtanuljon helyesen írni magyarul. Legalább a Himnuszt idézni tudja, avagy különbséget tudjon tenni az abszolútum, illetve az abszolutórium közt. :)

is 2011.03.06. 22:42:17

én olyan szívesen elhinném, hogy Orbán a jelenlegi társadalmi helyzetnek csak prizmája. de sajnos Orbán csinálta a tandíj elleni szavazást 1995-ben, és ő csinálta a 2008-as népszavazást is. ez a poszt ezt a két tényt simán figyelmen kívül hagyja. Orbán igenis felelősséggel tartozik ezért a társadalmi helyzetért. ő az egyik fő okozója. éppen ezért van létjogosultsága annak, hogy Orbán meghaladása jelenti a jelenlegi társadalmi helyzet meghaladását.

azt természetesen meg lehet kérdezni, hogy ki mivel akarja meghaladni Orbánt. én is örülnék, ha a válasz nem Gyurcsány lenne. de ez egy másik kérdés, a kettőt összemosni nem fair, nem helyes, nem igaz.

ökörpöröly 2011.03.06. 22:45:10

Ez a Kóczián meg vagy segghülye, akinek nemhogy alapvető politikai ismeretei nincsenek, de még józan paraszti esze se, vagy egy seggnyaló, aki a kurzushoz igazodva próbál helyezkedni.
Ajánlom neki, hogy sokat gyakorolja a tapsot, a mosolygást, az "igenis" szó megfelelő kiejtését!:) A bolsevikoknál ez mindig jól jön!:)

ökörpöröly 2011.03.06. 23:00:12

@is: A FIDESZ-KDNP 2002-ben, 2006-ban -2010-ben nem kellett ígérgetni- is többet ígért, persze fedezet nélkül, mint az MSZP-SZDSZ.
A bukásuk oka az elmebeteg Cigány Kadhafi caesaromániája, nárcizmusa volt, ez taszította el tőle a szavazókat. Most is csak azért tudott nyerni, mert a tolvaj szoclibek olyan szinten lejáratták magukat a 8 év alatt, hogy innen igazán könnyű volt.
Egyébként nem csak ígérgettek fedezet nélkül -14. havi nyugdíj, közalkalmazotti béremelés, növekvő újra elosztás-, hanem meg is szavazták Medgyessy 100 napos programját, miközben tudták, hogy nincs rá fedezet.
Emellett a 2006-os kampányuk is arról szólt, hogy az így is fedezet nélkül, hitelből osztogató állam még többet osztogasson.
Ügyesen hajtották bele a hatalmukat és a pénzcsapokat féltő szoclib tolvajokat az ország tönkretételébe, hogy majd "megmenthessék" azt.
Forradalmat, lázadást, illegitim kormányt ordítottak, a szoclibek meg felelőtlen osztogatással próbálták elejét venni a tömegmegmozdulásoknak.
Bűnösök ők is, hogy nem volt meg az a minimum nemzeti konszenzus, amely megmenthette volna az országot attól, hogy régiós elsőből a régió legutolsójává silányodjon az ország.
Mindent megtettek 8 évig, hogy minden ésszerű, szükséges reform elmaradjon, viszont 2006-ig menjen a fedezet nélküli osztogatás.
Ezzel nem csak a politikai ellenfeleiket tették tönkre, hanem az országot is. 2003-től minden józan eszű közgazdász azt mondta, hogy reformok kellenek, adóreformok, egészségügyi, oktatási reform., emellett vissza kell fogni az állam újraelosztó szerepét, a gazdaságfejlesztésre és a versenyképesség javítására kell törekedni.
Persze ebből nem lett semmi, valljuk be, nem is lehetett.

fakopács 2011.03.07. 01:39:14

Ilyen gusztustalan seggnyalást régen olvastam. :-((

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2011.03.07. 02:54:09

A kommentek ismét szomorú képet festenek az ország szellemi állapotáról. Hadd fogalmazzam meg helyettetek is azokat az ködös, megfoghatatlan érzeményeket, barátaim, amelyeket ti, szellemi állapototok primitívsége folytán, nem tudtok szavakba önteni:

"Nagyon utálom Orbán Viktort. Nagyon tetszik mindenki, aki Orbán Viktort bántja. Mivel csak a sok ismétlésből tanulok, és mert Orbán Viktort főleg Gyurcsány Ferenc bántotta hosszú ideig, így elsősorban az tetszik, amikor Orbán Viktort Gyurcsány Ferenc bántja. Nem értem, hogyan lehetséges olyan a földön, hogy valaki Orbán Viktort és Gyurcsány Ferencet is egyszerre bántsa. Pláne nem értem, hogyan bánthatja valaki Orbán Viktort, és írhat mégis olyan szép szót a neve mellé egy mondatba, hogy "fénycsóva". Ha ilyesmivel találkozom, a keletkezett feszültséget úgy oldom meg, hogy hisztériás rohamot kapok."

Nymus 2011.03.07. 07:39:01

@Zigomer Trubahin: Erdekes... Latogass el az mno forumara, es nezz be a gyurcsany ferenc szobaba. Hideg elelmet csomagolj, 50000 postnal jar... Ti sem vagytok jobbak a Deakne vasznanal!

parlamentarista 2011.03.07. 08:44:55

@Zigomer Trubahin:
most fordítsd meg az orbán viktor, és a gyurcsány ferenc szavakat, és nézz a tükörbe.

roki 2011.03.07. 09:16:01

@parlamentarista:

Csak nem Orbán Viktor számára lenne fontos egy hatékony politikai innováció, egy más típusú közbeszéd létrejötte, neki nagyon is megfelel a jelenlegi közeg, hiszen ebben az erőviszonyok mindíg úgy alakulnak, ahogy neki kedvez.

Kóczián helyesen érzi a problémát, de gondolom a kakaskodó kommenteket olvasva nagyot legyint, neki sem lesz nagy bizodalma, hogy a farizom helyett IQ nő.;)))

d-evike-a Magyar Köztársaság állampolgára 2011.03.07. 09:24:11

@világoszöld:

Felcsúton a fociakadémiáján... oda jó volna. Talán.

politicus · http://mandiner.blog.hu 2011.03.07. 09:35:36

Azért minimum szomorú, hogy amikor egy poszt Index címlapos lesz, milyen rettenetes figurák jelennek meg kommentelőként.

Ez a poszt nem elsősorban az alternatíva hiányáról szólt, kormánypártinak pedig csak a két fül közé kitartott szipus nylonszatyorral volna nevezhető, hanem arról, hogy amíg az MSZP nem képes kikászálódni a szokásos "demokrata vs. antidemokrata" dichotómiából, addig nem lesz képes felvenni a versenyt Orbánnal, aki és ezt írja körül az utolsó bekezdés, paradox, nem szándékolt módon azért tekinthető "fénycsóvának" és adhatnak iránymutatást az MSZP ill. minden magát potensnek gondoló politikai erő számára, mert a társadalmat valóban érdeklő és közvetlenül is érintő ügyekre tudja ráirányítani a figyelmet.

Sokszor gondolkodom, hogy minden írásom végére írok egy kétmondatos összefoglalót, hogy az index-desszant is megértse.

Nocomment 2011.03.07. 10:30:40

Szerintem nem seggnyaló ez a cikk, de egy alapos szerkesztés ráfért volna, így kicsit nehéz kihámozni.

A legfontosabb kérdés, amely a megoldásra keresi a választ, sajnos nincs kibontva: Mit jelent az, hogy "független polgárság"? És hogyan vessen véget ennek a vircsaftnak? A jelenlegi helyzetet (Orbán így, Gyurcsány úgy) már mindenki kivülről fújja. Viszont a messiásként várt "független polgárság" ahelyett, hogy befizetné normálisan az adókat, inkább beleszórja minden becsületesen és kevésbé becsületesen megszerzett pénzét nyáron a horvát tengerbe. Alkalmazottak százezrei számláznak a minimálbér mellett saját munkáltatóiknak - ha éppen nem zsebbe kapják a pént -, gyakorlatilag az utóbbi 15 évben a legbecsületesebb ember is megtanulta, hogyan lehet okosban megoldani mindent. Talán túl hamar engedte meg az állam, hogy nyugati kocsival száguldozzunk a kátyús utakon, amiből mára az lett, hogy a kátyúk megmaradtak és közben a kocsink is lerohadt.

gonosz1hal 2011.03.07. 10:31:44

Bocsáss meg, Péter, de hihetetlen csacsiságokat beszélsz -- szerintem ezt nem gondoltad át alaposan. Ha megtetted volna, akkor elmondhatnád, hogy azok a nem MSZP-, de nem is Fideszközeli médiumok, akik határozott, de konstruktív kritikát fogalmaztak meg az ügyben (ha már a médiatörvényt említed, beszéljünk arról), vajon miért marginalizálódtak a Fidesz szemében? Vagy mennyiben volt Orbánellenes a Heti Válasz szerkesztőségi véleménye (bárcsak emlékeznék már, ki írta), ami meglehetősen határozottan hívta fel a figyelmet a törvénnyel kapcsolatos aránytalanságokra?

Maradnék csak annál, amit az elején írtál a Fidesz és Orbánék köreinek kompromisszumképtelenségéről, azzal a kiegészítéssel, hogy sajnos képtelenek felismerni a konstruktív kritikát. A kával kezdődő szavakra nyílik a bicska, pattan a húr. Sajnos. Innen nehéz bármit is csinálni.

13öreg 2011.03.07. 11:03:53

A "Fénycsóvának"
O.V. nem tűri, hogy a Tűzoltók a legbecsültebbek voltak az emberek szemébe és kommunikálja (áttételesen) a 40 éves nyugdíjat. Szembe állítja a társadalommal. Rövidítve egy tüó levele.
Egy elkeseredett tűzoltó nyílt levele
Orbán Viktor Miniszterelnök Úrnak,
és Dr. Pintér Sándor Belügyminiszter Úrnak
Tisztelt Miniszterelnök Úr, Tisztelt Miniszter Úr!
Elkeseredettségem oka, hogy a Magyar Állam megszegni készül adott szavát, egy velem - 1997-ben - kötött megállapodást. Ezt a megállapodást úgy hívják, hogy „Hivatásos Szolgálati Törvény” (1996.évi, XLIII.tv.), melynek „preambulumát” idézem.
1996. évi XLIII. törvény
a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról
A Magyar Köztársaság függetlenségének, alkotmányos rendjének, valamint a lakosság és az ország anyagi javainak védelmét ellátó szervek hivatásos állományától az állam tántoríthatatlan hűséget, bátor helytállást követel. A hivatásos állomány tagjai a törvények és más jogszabályok, valamint a nemzetközi jog előírásainak megfelelően, a fegyveres szervek feladataihoz igazodó szakmai ismeretek birtokában különleges közszolgálatot teljesítenek. Az Országgyűlés - elismerve a hivatásos szolgálattal járó nagyobb áldozatvállalást és az azzal arányban álló erkölcsi és anyagi megbecsülés indokoltságát - a fegyveres szervek hivatásos állományának szolgálati viszonyáról a következő törvényt alkotja:
Mielőtt aláírtam ezt a megállapodást, gondosan tájékozódtam a feltételekről. Részletesen elmondták, hogy alkotmányos jogaimat több tekintetben is korlátozzák, és még ezen felül is számtalan kötöttséggel jár a hivatásos szolgálat. Néhányat megemlítenék, a teljesség igénye nélkül:

-Munkaidőm ellentételezés nélkül magasabb, mint bármely más Magyar munkavállalóé. Jelenleg heti 48 óra, de több évig heti 54 óra volt.
-Esküm értelmében, a munkám során kapott parancsot, utasítást, akár életem kockáztatásával is végre kell hajtanom
-A parancsot, utasítást (kivéve, ha az bűncselekmény elkövetésére szólít fel) nem bírálhatom, akkor sem, ha az nyilvánvalóan megalázó, vagy jogszabálysértő. Jogorvoslatra, csak a parancs végrehajtását követően van lehetőségem.
-Szabadságról, szabadnapról bármikor visszarendelhetnek, ha a szolgálati érdek úgy kívánja.
-Állandó lakhelyem elhagyását mindenkor jelentenem kell, tartózkodási helyem, és elérhetőségem megadásával.
-Szolgálati helyemen politikai tevékenységet nem folytathatok. -Politikai pártban tisztséget nem vállalhatok, mely tiltást szolgálati viszonyom megszűnését követő HÁROM ÉVRE MEGHOSSZABBÍTOTTÁK!(nem közügy?)
Az ún. megbízhatósági törvény bevezetésével megfigyelhetővé, leinformálhatóvá váltam én, és családtagjaim is, miközben a parlamenti padsorokban, az önkormányzatokban, több, korábban KÖZTÖRVÉNYESügyekben jogerősen ELITÉLTképviselő DÖNT a „sorsomról".
-És végül, de nem utolsó sorban: Az Európai Unió szabályozásával is ellentétesen, nincs sztrájkjogom.
A megkötések fejében, Önök bizonyos kedvezményeket ajánlottak, tudván, hogy ennyi kötöttséget ellentételezés nélkül, épeszű ember nem vállal.
Önök ajánlottak a vállalásaimmal arányos anyagi és erkölcsi megbecsülést. Az előbbiről évek óta csak álmodom, az utóbbiról szinte naponta biztosítanak a hétköznapi emberek. Ez elmondhatatlan büszkeséggel tölt el, de sajnos tejet és kenyeret nem kapok érte a boltban.
-Ajánlottak, és adtak 13. havi fizetést, amit aztán néhány éve el is vettek, hivatkozva a „társadalmi igazságosságra”. Kénytelen-kelletlen elfogadtam.
-Biztosítottak arról is, hogy minden szolgálatban eltöltött 5 évemet 6 évnek ismernek el.
(1.2-es szorzó) Ezt egyébként nem kedvezményként értékelem. Munkaóráimat tekintve, 5 év alatt VALÓBAN 6-ot teljesítek.
És végül a mézesmadzag leghosszabb, legvastagabb és legmézesebb része a nyugdíjszabályozás volt.
-Önök azt ígérték „jogfosztásom” fejében, hogy 25 év szolgálati viszony után,... hivatásos szolgálatot ellátni már nem tudom, vagy betöltöttem az 50. életévemet, teljes összegű szolgálati nyugdíjra leszek jogosult. Erős, egészséges fiatalemberként az egészségkárosodás meg sem fordult a fejemben. Az 50 éves nyugdíj korhatár volt az, ami miatt úgy döntöttem, hogy vállalom a kötöttségeket, és a munkával járó mindennapos veszélyt. Később aztán rájöttem, hogy a fokozott fizikai és pszichés terhelés miatt az egészségkárosodás lehetőségét sem lehet kizárni, de még így is korrektnek tartottam a szerződést.
Tisztelt Miniszterelnök Úr, Tisztelt Miniszter Úr!
Ezeket a kedvezményeket NEM ÉN KÖVETELTEM magamnak.
Ezeket a kedvezményeket Önök ajánlották a korlátozások fejében. Én mérlegeltem, és elfogadtam az ajánlatukat.
Tudomásom szerint, Önök most a megállapodás felrúgására készülnek, oly módon, hogy a nyugdíjra jogosító szolgálati viszony időtartamát minimum 5 évvel (de a Jó Isten tudja mennyivel…) meg kívánják hosszabbítani, megfejelve ezt, az 1.2-es szorzó eltörlésével.
Arról már nem is beszélve, hogy a nyugdíjszámítás módját (ami egyébként szintén az eredeti megállapodás része volt) korábban, szintén számomra kedvezőtlenül módosították.
Ez, így nem járja.
Az Önök kormánya - egyébként nagyon helyesen -, a bankok esetében törvényileg tiltotta meg az egyoldalú szerződésmódosítást, és most maga az „államgépezet” készül ugyan így egyoldalúan szerződést módosítani!
Uraim! Ha Önök 14 évvel ezelőtt a most tervezett feltételeket ajánlották volna, akkor én kinevetem magukat, és tovább állok.
A mostani tervezetük alapján 58 (vagy Isten tudja hány…) évesen leszek nyugdíjjogosult, de van olyan kollégám, aki mivel 34 évesen szerelt fel, csak 60 akárhány éves korára.
Ennek két hátulütője is van.
Az egyik, hogy továbbra is komolyan veszik a rendeletekben szabályozott alkalmassági követelményeket( EGY ROSSZ FOG ÉS ALKALMATLAN), és ez esetben 52-53 éves koromra hivatásos szolgálatra alkalmatlannak találnak, és elhajítanak, mint egy koszos rongyot. 25-28 évnyi szolgálatot ugye nem így akarnak „meghálálni”?
A másik, hogy nem veszik komolyan, ez esetben pedig sérül az állampolgárok biztonsághoz való joga.
Ugye belátják, hogy ezt a hivatást ötvenen túl már csak alapjáraton lehet űzni, és ez, figyelembe véve, hogy tűzoltókról van szó, megengedhetetlen.
Meglátásom szerint is irritálja a civileket a 40 éves nyugdíjas, ezért szükséges az újra szabályozás, de az történjen úgy, ahogy 1996-ban is történt. Módosítsák a nyugdíjba vonulás szabályait (meghagyva az 50 évesen megszerzett nyugdíjjogosultságot), de az csak a törvény hatályba lépését követően felszerelőkre vonatkozzon.
Amennyiben Önök az érvelésem ellenére úgy gondolják, hogy a „társadalmi igazságosságra” való hivatkozással jogosultak a szerződésünk felrúgására, úgy jelzem, hogy igazamért, a legfelsőbb nemzetközi fórumokig is hajlandó vagyok elmenni.
Nem figyelmen kívül hagyandó azon aprócska tény sem, hogy - bár úgy tűnik, mint ha saját, személyes problémámról tájékoztatnám Önöket, azért - ez közel 63.000 fegyveres (!), és rendvédelmi dolgozó problémája is.
Őszintén remélem, hogy mindenki számára elfogadható, bölcs döntés születik a kérdésben.
Tisztelettel:
Bognár László
Tűzoltó főtörzsőrmester

piros pipacs 2011.03.07. 13:38:54

Szevasztok!!!!!!!! Képzeljétek, vasárnap a pap kiprédikálta, hogy rossz irányba mennek a dolgok. Persze ezen nem lehet csodálkozni, mert valóban rossz irányba mennek a dolgok.

piros pipacs 2011.03.07. 13:41:18

Na ez a Kócián Péter meg elmehet a fenébe. Tegnap is okoskodott a Kuncze müsorában. Kis nyavajás.A tojáshéj még a fenekén van, és mág Ő akar a nagyoknak tanácsot adni, illetve véleményt formálni. Sokat kell tanulnia még, hogy komolyan vegyék Őt.
süti beállítások módosítása