Kóczián Péter

A politikáról és az életről szól

_

HTML doboz

Nincs alternatíva

2008.10.01. 13:16 Kóczián Péter

 

 

Nagy tévedés azt hinni, hogy bármilyen harmadik vagy újabb politikai erő majd öko –platformon fog szerveződni. Ehhez egy posztmodern társadalom kell. Magyarország azonban nem ilyen.
Schiffer András pártalapítási kísérlete megpezsdítette a politizáló közvéleményt. Sokan kísérik figyelemmel az új politikai csoport megszerveződését, s még bizalmat is szavaznak neki: azt feltételezik, hogy mérhető erővé válhat az új csoportosulás.
Schiffer igyekszik elhárítani a zöld jelzőt, viszont a közvélemény és a sajtó egyszerűen nem tud mást fogalmat használni az új politikai csoportosulások leírására. Ez a beállítása azonban helytelen.
A zöld pártok a posztindusztriális, poszt-materialista világ terméke, amelyben a termelés, főleg az ipari termelés volumen növekedésének dominanciája megkérdőjeleződött. A zöld gondolat a kifejlett jóléti társadalomban, az egy főre eső nemzeti jövedelem magas szintjén alakult ki. Magyarország ugyan tagja a világ legfejlettebb ipari országait tömörítő OECD-nek, de ennek a csoportnak az alsó régiójába tartozik. Mi még a fejlett, iparon túli társadalom infrastruktúrájának, kereteinek kialakításával foglalkozunk, lásd a hatalmas autópálya-építési munkálatokat, amelyek a fejlett nyugat-európai országokban a zöld gondolat kibontakozása előtt, a hatvanas években zajlott le. Magyarország ma még a hatvanas években jár – még akkor is, ha a fejlődés kereteit már a posztindusztriális kor követelményei határozzák meg.
Schiffer valószínűleg pontosan érzi a zöld jelző politikailag sehova nem vezető sajátosságát, ezért próbál ellenállni a használatának. A megfelelő szavak hiánya viszont egyben azt is jelzi: még nem alakult ki az a fogalmi keret, amelyben az alternatíva vonzó módon megfogalmazható.
Ez persze nem véletlen. A „harmadik erő”, az „alternatíva” elképzelése ugyanis nem egy új értékrendszer, egy új szemlélet keresésére épül. A magyar társadalomnak nem a fejlődési pályát kínáló, output orientált gazdaságpolitikai személettel van baja. A szlovák és román növekedési pálya ívének magasa szárnyalása éppen azért nyomasztó, mert a középponti problémának érzett növekedési ütem tekintetében hagyják le a magyar gazdaságot.
A magyar választóknak nem a társadalom fejlődésének jellegével van bajuk, hanem annak a politizálási renddel, amely a kilencvenes évek végére megszilárdult, s felülírhatatlannak bizonyul. A politikai világ dominanciája, a politikai korrupció ( s nem általában a korrupció), a megszorításokkal járó gazdaságpolitika, a húzd meg-ereszd meg folyamatos megtapasztalása borítja ki a politika iránt érdeklődőket. Természetesen túl azon, hogy a politikai küzdelem az igazságosztás és nem a plurális megoldási lehetőségek terepévé vált.
A politikai világ ilyen módon való felépülése mögött súlyos pénzügyi rendszer, gazdasági és uralmi érdekek alakultak ki, amelyek egy zárt rendszert hoztak létre. Senki nem tudja megváltoztatni ennek a kereteit, s a politikai erők térnyerésének akkor van esélye, ha e keretek tudomásulvételével, s nem azok felülírásával próbálkoznak (lásd az MDF sikeres megmaradását, amelynek támogatói nagyon is evilági erők biztosítják, a kialakult játszma menetének befolyásolása érdekében). Bármilyen új politikai erőnek arra kell válaszolnia, hogy a kialakult keretek között, a létező pénzügyi-gazdasági-erőcsoport küzdelem világában milyen új alternatívát tud megfogalmazni. Hol van ez a probléma a posztindusztriális politikai érzetek kialakulásától? Makó vitéz közelebb volt Jeruzsálemhez, mint a zöld gondolat a kritikussá vált politikai érzületek világához.
Schiffer problémája ma inkább az, hogy milyen politikai problémákat fogalmazzon meg, amelyek rezonálnak az elégedetlenek érzeteivel. Mi az a zöld gondolatot is magába foglaló, de nem túl zöld, életképes alternatívának tűnő gazdasági-politikai elképzelés, mint alternatíva, s mi az a létező politikai erőket sarokba szorító, morális alapú kritika, amely egy új politikai erőt bevihet a parlamentbe.
A politikai és gazdasági nézeteik hiánya arra utal, hogy a jelenleg létező politikai ideológiák alternatíváját ma senki nem találja Magyarországon. Az egyetlen kivezető út, s ezt érdemes rögzíteni, a politikai elégedetlenséget meglovagoló populizmus, amely dühödt módon támadná a jelenlegi politikai elitet. Schiffer pedig erre nem hajlandó: ő nem népbarát szólamokkal, hanem racionálisan is értelmezhető politikai elképzelésekkel akar színre lépni. Ha ez késik, az a gondolatok hiányát jelzi. A gondolatok azonban nem a szellemi restség bűnére, hanem a környülállások alkalmatlanságára mutatnak rá.   

7 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://koczianpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr3690604

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Republikon BLOG 2008.10.09. 17:01:04

Hajrá LMP, tegyétek a dolgotokat!Miközben a politikai elit egymás lehallgatásával, frakciószakításokkal és költségvetési plafonokkal foglalkozik, zászlót bontott egy nem-párt párt, a Lehet Más a Politika, amely már nevében is ambiciózusabb célokat fogalma…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2008.10.02. 20:40:44

Leteszteltem, hogy az a gyakorlatias törésvonal, hogy ez a pártokrácia kirekesztő (ez foglalkoztatási konzekvenciákkal bír) és integráció ellenes (ezt a civil politikán lehet látni). - szóval, hogy mit szól ehhez a zöld csapat.
Ezekből semmi nem érdekli őket. Pedig ez a mix egy predátor tartományba sorolja a hazai közéletet, ami elég könnyen elmagyarázható az embereknek. Számomra emiatt megkérdőjeleződik a Schiffer kezdeményezés komolysága.

blz · http://lehetmasapolitika.blog.hu/ 2008.10.03. 10:34:48

Kedves Péter!

Tetszik az írásod, de néhány helyen vitatkoznom kell vele.

Rögtön az elején megjelenik, és végigvonul a cikken egy közkeletű félreértés. Addig rendben van, hogy Magyarországon legfeljebb csíráiban, szubkulturális szinten van jelen a posztmodern társadalom. Ebből azonban nem következik, hogy egy új politikai erő ne szerveződhetne meg, és ne válhatna sikeressé a zöld politikai filozófiát követve. Mégpedig azért nem, mert az ökopolitika sokkal többet jelent annál, mint amire sokan – ezek szerint még Te is – asszociálnak róla.

Igazad van: „még nem alakult ki az a fogalmi keret, amelyben az alternatíva vonzó módon megfogalmazható”. És ezért próbálja meg Schiffer András, ha nem is magát a zöld jelzőt, de annak megszorító értelmezését elhárítani – lásd pl. a Figyelő vonatkozó cikkének címét: „Több mint zöld”. (Itt jegyezném meg, hogy bár retorikailag nyilván könnyebb egyetlen személyhez kötni a kezdeményezést, az Ökopolitikai Műhelyben jelenleg közel háromszáz ember dolgozik, és még ha – „történelmi” okokból – Schiffer is szerepel jelenleg legtöbbet a témával kapcsolatban, ez közel sem egy egyszemélyes projekt. A zöld politikai gyakorlatnak megfelelően a Lehet más a politika! kezdeményezés tudatosan elutasítja az egyszemélyi vezetést, és szembemegy a politika perszonalizálódásának károsnak ítélt folyamatával.)

Éppen az a feladat, hogy ami nem sikerült az eddigi zöld(es) pártoknak – a zöld mint politikai kategória kitágítása, a nyugat-európai, komplex politikai programot involváló értelmezés meghonosítása -, azt sikerüljön elérnie az új zöld kezdeményezésnek. Ezen múlik a leendő párt sikere.

Nem arra van szükség, hogy bonyolult politikai filozófiai fejtegetések révén érjük el ezt a célt, hiszen az legfeljebb párezer értelmiségire lehetne hatással. A lehet más a politika! kezdeményezésnek programja és tevékenysége révén kell megértetnie az emberekkel, hogy van alternatíva, és hogy ennek a színe – mintegy mellesleg – zöld.

A gondolatok általad kifogásolt hiánya, a színrelépés csúszása mint kifogás már nem sokáig – egy hétig sem – tartható. Akkor kiderül, hogy igenis adható egy olyan program, ami egyrészt következetesen levezethető a tágan – nemcsak ökológiai, hanem gazdasági és társadalmi értelemben is – vett fenntarthatóság gondolatából, másrészt választ ad a magyar társadalom általad is említett problémáira.

A diagnózisoddal ugyanis egyetértek: a többségnek nem a társadalomfejlődés modelljével általában, hanem a politika dominanciájával és korruptságával, a húzd meg-ereszd meg gazdaságpolitikával, a politikai rendszer kirekesztő, lezárt jellegével és az értelmetlen, öncélú csatározással van problémája. A zöld ideológia pedig éppen abban erős, hogy képes rugalmas módon reagálni a felmerülő/fennálló problémákra, és ezeket rendszerbe kapcsolni – kirajzolva eközben egy alternatív társadalomfejlődési modellt.

Azt gondolom, ott tévedsz, ahol Makó vitézt emlegeted. Ő valóban soha nem ért el Jeruzsálembe, de a „zöld gondolat” tudja az utat „a kritikussá vált politikai érzületek világához”.

A „létező politikai erőket sarokba szorító, morális alapú kritika” előtt szabad a tér, és végtelenek a lehetőségek. És létezik, hamarosan nyilvánosan is vitatható lesz „a zöld gondolatot is magába foglaló, de nem túl zöld [?], életképes alternatívának tűnő gazdasági-politikai elképzelés”, amit teljes joggal hiányolsz.

És ez nem csupán „Schiffer problémája” volt, hanem több száz ember gondja; a közeli jövőben pedig – előre is elnézést a nagy szavakért – az ország előtt álló legjobb lehetőség a status quo megváltoztatására.

Üdvözlettel:
Tordai Bence,
az Ökopolitikai Műhely tagja, a Lehet más a politika! kezdeményezés szervezője

petibatya 2008.10.03. 23:38:03

Mindig van alternatíva, de szerintem rossz nyomon járunk, ha a pozitív társadalmi változásokat egy x + n.-dik párttól, illetve annak programjától várjuk.

Őszinte rokonszenvvel figyelem az itt megjelenő jobbító szándékú írásokat, illetve azt a tettrekészséget, ami a konkrét cselekedetek formájában igyekszik "megnyilvánulni". Ugyanakkor semmi kétségem nincs afelől, hogy a szárnyait bontogató szerveződés sem kerülheti el "A polgári demokrácia csapdáját"
www.virtus.hu/index.php?id=detailed_article&aid=45004

Úgy gondolom, amennyiben a választójogi szisztémát változatlanul hagyjuk, és nem szüntetjük meg a politikai döntési folyamatok irracionalitásait - bármennyire szeretnénk is - nem lesz, nem lehet más a politika. A paletta persze bővül majd egy új párttal, de a lényeg igazából semmit nem fog változni.

Mindezek ellenére én is azon kevesek közé tartozom, akik úgy gondolják, hogy "lehet más a politika"! Ha először kevesek, majd egyre többek gondolkodása és felfogása megváltozik a politikáról, közjóról, demokráciáról és általában a társadalomról, mint rendszerről. Igen, akkor majd lehet más. Mert kicsit szerénytelenül én is úgy vélem, hogy "A lényeges problémákat nem oldhatjuk meg ugyanazon a gondolkodási szinten, mint ahol megteremtettük őket." (Albert Einstein)
Szóval gondolkozzunk gyerekek, és keressük az új megközelítéseket. Egyet itt máris a figyelmetekbe ajánlok. (talán nem először?) www.masikut.hu/index.html

LunaKid 2008.10.05. 15:47:14

Szia Sámán,

"Leteszteltem, hogy az a gyakorlatias törésvonal, hogy ez a pártokrácia kirekesztő [...] és integráció ellenes [...] - szóval, hogy mit szól ehhez a zöld csapat.
Ezekből semmi nem érdekli őket."

Ezt hogy (kiken) "tesztelted le" konkrétan?

Mert (bár, aki tájékozott, tudja, hogy a Schiffer-féle alakulat nem "zöld csapat", csak a mostani kopottas, színtelen mezőnyhöz képest, szóval lehet, hogy valaki másokra gondolsz), szóval ezt a társaságot, amit én konkrétan belülről is jól ismerek, olyannyira érdekeli, hogy a eleve eszerint is működünk! Pl.:
a) a legtöbb erős civiil szervezettel igen jó kapcsolatokat ápolunk,
b) bárkivel örömmel együttműködünk, aki az egyszerű alapértékeinkkel ("igazságosság", "részvétel", "fenntarthatóság") azonosulni tud,
c) éppen az a célunk, azon dolgozunk éjjel-nappal, hogy rést üssünk a "kirekesztő pártokrácia" mohos falain!...

Szóval, valamit egész biztos csak kölcsönösen félreértünk szerintem. :)

is 2008.10.06. 21:02:49

B válasz, mondja a többszörös biológiateszt. igaz, hogy a zöld mozgalmi keret nem jó, igaz, hogy Schiffer elméleti alapon kíván társadalmat építeni, és igaz, hogy populizmusra van szükség. a három dolog között azonban semmi összefüggés, ok-okozati következtetés, ellentmondás nincs. eddig a logika.

szubjektíve: az én problémám a zöldmozgalommal megegyezik a posztéval, tehát ha Schiffer ettől szabadulni kíván, az nekem igen rendben.

az én problémám Schifferrel (bár jelzem, hogy csak és kizárólag TV-ben és TASZ munkássága által ismerem), hogy nem a sajátos magyar helyzetre kíván választ adni, hanem az ideák világát kívánja Mo-ra elhozni. teljesen rezonál Sólyom Lászlóra, ő is egy elvi elefántcsonttoronyban üldögél. az én világ- és társadalomszemléletem jóval praktikusabb, és jóval jelenidejűbb. mondok egy példát: _általában_ igaz, hogy a gyűlöletbeszéd büntetése kevésbé fontos, mint a véleményszabadság. _konkrétan_ Mo-n mégis szükség van rá, mert ilyen a helyzet. lehet, hogy 5 év múlva vissza lehet állni a normális kerékvágásba, de a drákói szigor, valamint Szent László törvényei is társadalmi szempontból előrelépések voltak, nem pedig hátrák. összességében amilyen a társadalom, olyannak kell lennie az állam kereteinek.

ami a populizmust illeti, hát csak tessék. Schiffer lehet az agy, és valaki más legyen a száj, aki ezt megfelelően populistán tudja előadni. Stumpf vagy Pokorni jóval több ésszel van megáldva, mint Orbán, aztán mégse ő dumál. igen, a poszt által javasolt elittámadás jó lesz. vegyetek példát Barack Obamaról, és mondogassátok, hogy Változás!, meg Meg tudjuk tenni! meg Budapesti politikai mutyit megyünk megreformálni. Szerintem itt is beveszik a népek.

wegyiali 2008.10.09. 12:19:48

nagy tévedés azt hinni , hogy ha totálisan leszerepelt hatalmi csoportosulás vergődik a színen ,a saját mocskában és az ezekkel teljesen elégedetlenek száma az egekbe ér , akkor nincs alternatíva ... lehet zöld lila vagy hupikék , ha nem szadesz mdf és mszp akkor mégis mire szavaz aki még orbánra se akar ? Ki fog törni és szélsőjobbra zöldre akármire szavaz ... és nem azért mert hiányosan poszt indusztriális ...hanem azért mert leszarja és gyűlöli a már teljesen leszerepelt politikai bagázst Radikalizálódik kitör idegből szavaz ... valakire , aki épp ott lesz sapkában vagy anélkül

lunkwill 2008.10.10. 01:28:12

Szia Péter!

"Senki nem tudja megváltoztatni ennek a kereteit, s a politikai erők térnyerésének akkor van esélye, ha e keretek tudomásulvételével, s nem azok felülírásával próbálkoznak "

Az MDF-nek csak hajszál híján sikerült 2006-ban.

A magas bejutási küszöb, és egy kampány óriási pénzigénye, amit SENKI sem tud legálisan előteremteni, mind azt garantálják, hogy új erő ne juthasson a parlamentbe. Tehát ha tudomásul veszed a kereteket, nincs értelme próbálkoznod.

Én inkáb azt mondom, hogy semmilyen keretrendszer sem állandó, rugdosni kell és akkor változik. Hajrá LMP, ha elindulnak, én rájuk szavazok! Ha nem indulnak el, akkor senkire.

Ja, és a negatív tipográfia (sötét alapon világos betű) nagyon dizájnos. Viszont olvashatatlan.
Sürgősen változtass, és akkor többen fogják végigolvasni az írásaidat!

Minden jót:

Melis András
süti beállítások módosítása