Kóczián Péter

A politikáról és az életről szól

_

HTML doboz

A Jobbik szindróma

2010.05.19. 23:13 Kóczián Péter

 

A Fidesz kormányzásának egyik legnagyobb kihívása a Jobbik további előretörésének megakadályozása. A politizáló közvéleménynek érdemes lenne ebből a szempontból is vizsgálni a Fidesz politikáját, a fideszes vezető politikusok és Orbán Viktor teljesítményét.
Ehhez persze teljesülnie kell egy feltételnek: az elutasítás, a szörnyülködés és elhatárolódás helyett a Jobbikot komoly politikai tényezőnek kell tekinteni.  Erre csak az képes, aki a Jobbikot létezőnek tekinti, s nem csak egy rossz álomnak tartja.
A Jobbik lényeges szerepe az, hogy egyszerűen, világosan és rendkívül erőteljesen forszíroz olyan témákat, amelyek a művelt elitben nem válhattak témává, vagy pontosabban, nem válhattak releváns politikai üggyé – miközben a politizáló közvélemény egy részének fantáziáját már évtizedek óta fogva tartja. A Jobbik nem tett mást, mint felvetett elhallgatott témákat, s radikális hangszerelésben ad elő olyanokat, amelyekről mások is beszélnek, csak éppen körülírva.  
Azért fontos ezt hangsúlyozni, mert az általam ismert Jobbik-ellenes baloldali, jobboldali, liberális közeg gyakran úgy viszonyul az új parlamenti párthoz, mintha annak sikere csak addig tart majd, amíg vezetői le nem járatódnak majd ilyen –olyan politikai ügyekben, esetleg nem kapnak rá a közösségi mézes bödön kóstolgatására.
A Jobbik azonban nem egyszemélyes párt, hanem az elmúlt húsz év frusztrációt megtestesítő politikai szervezet, amelynek népszerűsége a fennálló intézményrendszerrel szembeni elégedetlenség mélységét és hőfokát mutatja.
Orbán Viktor és csapata előtt tehát nem csak az MSZP törpévé zsugorítása áll, hanem az is, hogy a Jobbik soha többé ne tudja megismételni a legutóbbi választási sikerét.
A következő kérdés azonban az, hogy ugyanúgy csipkedné –e magát a Fidesz, ha nem lenne a Jobbik ilyen sikeres? Akik a demokráciát féltik a Jobbiktól, azok számára paradox lehet, hogy a Jobbik rendszert romboló törekvései éppen a demokratikus fékek s kontrollok szerepét töltik be. A Fidesznek jobb – jobbnak tűnő – országot kell ahhoz kialakítania, hogy a Jobbik iránti lelkesedés megcsappanjon.
A Fidesz-KDNP szerdai törvényjavaslata Trianonról csak az első próbálkozás arra, amiből szerintem még lesz sok: kifogni a szelet a Jobbik vitorláiból.

20 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://koczianpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr772016871

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Jobbik: rocker-életérzés 2010.05.20. 09:19:07

A radikális pártoknak lételeme a rocker-életérzés: "szeretem a rockot, hosszú a hajam, mindenki ellenem van, de megyek előre, nekem van igazam". Ahogy a rockerrel, úgy a Jobbikkal is két dolgot lehet csinálni. (Fotó: Szécsi István/Index...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

emzperx 2010.05.20. 01:10:41

A Jobbik rosz de a Fidesz azé jó mer ott van a Jobbik a seggében. Hahaha!

Zsoo 2010.05.20. 09:38:19

A jobbikra kár a szó is!

"Egyszerűen senkik vagytok!"

Nazareus 2010.05.20. 09:44:47

Bár én Jobbikos vagyok, de azt mondom, hogy mindegy, hogy a Fidesz vagy a Jobbik valósitja meg a Jobbik programját :)

Egyelöre ugyanis úgy tünik, hogy a Fidesz föleg azt akarja megvalósitani.

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2010.05.20. 09:48:00

Igazából le lett itt írva sok minden, amit már leírtak ezer más helyen.
Mindenesetre a Jobbiknak hiteltelenné kell tennie a Fideszt a fennmaradásért, ez utóbbinak pedig a hitelességét kell mindig fenntartania, a többi mellékes. A Jobbik nem a gazdaságpolitikával fogja ekézni a Fideszt (ami amúgy a legfontosabb kérdés most és az is lesz még évekig), hanem azzal, hogy elfordult az IGAZ ÜGYektől, nagykoalíció, stb,stb. Nem a kormányzás minősége fogja eldönteni, hogy a Jobbik fennmarad-e, hanem a látszat. Ebben viszont a Fidesz meglehetősen profi már, míg a Jobbik tele van még királyandrásokkal és egyéb ketyegő bombákkal.

A Fideszt mindenki ismeri már, senki nem fog idegbajt kapni, amikor kiderül, hogy Pintér Sándor tényleg maffiózó, vagy bármi-egyéb. A Jobbik-híveknek viszont össze fog omlani a hitük, ha náluk derül ki valami nagyobb horderejű dolog.

Meg kell várni mi lesz, de így elsőre igencsak a Fidesznek kedvez a helyzet.

palacklakó 2010.05.20. 10:03:06

Van ennek valóság alapja. Valóban nagyobb lesz kontroll a Jobbikkal a parlamentben, mint egy súlyát vesztő, a társadalmi problémákkal egyébként sem foglalkozó MSZP-vel.

Viktus 2010.05.20. 10:09:11

Tipikus butácska kommancs. Mindjárt ilyen oltári baromsággal indítani: "A Fidesz kormányzásának egyik legnagyobb kihívása a Jobbik további előretörésének megakadályozása."

A Fidesz kormányzásának egyik legnagyobb kihívása Magyarország talpraállásának elősegítése. Jobbik meg minden más húszadrangú szocka probléma kreálmány , amelyet az ország leamortizálása közben alkottak a médiában figyelemelterelés céljából.

sundokaan 2010.05.20. 10:29:47

nekem édesmindegy ki kormányoz, csak a jobbik programja megvalósuljon... akárhogy is nézzük, a választók bő 3/4-e nemzeti...

nem1rem1 2010.05.20. 10:33:51

" Akik a demokráciát féltik a Jobbiktól, azok számára paradox lehet, hogy a Jobbik rendszert romboló törekvései éppen a demokratikus fékek s kontrollok szerepét töltik be."

Mégegy csavar a paradoxonon: Maga a Jobbik léte, tartalmában és formájában ("gárdista mellénynek látszó tárgy") arra késztetheti a Fideszt, hogy "a demokratikus fékek s kontrollok" erejét ne eliminálja. A Jobbik léte, amellett, hogy valóban, mindenkit rákényszerít az általuk felszínre hozott kérdésekkel való foglalkozásra, indirekt módon leginkább ezért hasznos.

nem1rem1 2010.05.20. 10:35:01

@sundokaan: " választók bő 3/4-e nemzeti..."

Ez így van. Csakohogy:

nemzeti =/= Jobbikos

nem1rem1 2010.05.20. 10:37:51

Ja, mégvalami: Ami nagyon káros viszont, hogy a Jobbik nyomására a Fidesz, a Jobbik elképzeléseivel megegyező látszat-pótcselekvéseket végez. Bár a Fidesztől amúgy sem áll messze az ilyen demagógia, ezzel együtt még kevesebbet fognak polemizálni a látványos, ám sokszor kontraproduktív változtatásokon.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2010.05.20. 10:42:02

"Orbán Viktor és csapata előtt tehát nem csak az MSZP törpévé zsugorítása áll, hanem az is, hogy a Jobbik soha többé ne tudja megismételni a legutóbbi választási sikerét. "

Szerinted tényleg ez a pártok feladata a parlamentben? Nagyjából ezért tart itt ez az ország, mert egy fék nélkül a szakadék fele száguldozó buszban a hozzád hasonló autisták azon veszekednek, hogy ki üljön az ablak mellett....

Yasashi Tanuki 2010.05.20. 10:44:43

A Jobbik egyetlen tényezőnek - a cigányok szaporodásának és ezzel járó társadalmi mozgásoknak és az ezzel összefüggő szoclib koalíció struccpolitikájának köszönheti a népszerűségét.
Mivel a várható létszámnövekedés miatt - állítólag a 8 éves korosztályban már minden 2. gyerek cigány - a szociális ellátórendszer az oktatás és az egészségügy repedezni fog ez pedig a bűnözést erősíti, ezért a Jobbik bázisa meg fog maradni mivel eddig úgy tűnik van egy határ amin a Fidesz nem tud átmenni anélkül, hogy ne veszítsen más szavazói csoportokat. A Jobbik számáre az a "piaci rés" jelenti a növekedés lehetőségét,

Persze hosszú távon amikor a cigányok ténylegesen többségbe kerülnek a keleti régiókban amikben a Jobbik a legjobb formáját hozta, akkor lehet számolni fordulattal, de az a Fidesznek se fog kedvezni.

dögölj meg 2010.05.20. 10:45:40

A FIDESZ előtt egy kihívás legyen, helyrehozni a 20 éve
elb.szottakat ! Létrehozni a magyar élelmiszeripart,
segíteni az őstermelőket, önfenntartóvá tenni a vidéket
úgy,ahogy régen volt. Nem mellényekkel kell hadakozni,nem Imre királyunk címerének betiltásáról kell törvény hozni .

KolomparVinetu 2010.05.20. 10:48:44

@Viktus: Ennyi.
Aki meg ilyen cikket ír, az ne csodálkozzon már, ha nemzet- és magyarellenesnek tartják. Ne adj' Isten pofán verik...

Viktus 2010.05.20. 11:01:33

@Yasashi Tanuki:

A Jobbik mivel jelentene több problémát, mint bármely más párt? Volt itt két évtizeden át pl. egy SZDSZ, amely egy jóvalta dekadensebb tábort képviselt, és kerül-fordul bevitték a kormányba az elvtársak pusztítani na az probléma volt.

Jelenleg meg egy probléma van az ország a padlón a Fidesz kormányzatnak pedig a legfontosabb feladata talpraállítani ezt az országot.

adhuvbeigiqe upiugtqeőoqőoqqe 2010.05.20. 11:15:38

Teljesen jó, objektív, ritka értelmes poszt.

Viktussal meg nem kell törődni. Aki képes olyat leírni, hogy "tipikus butácska kommancs" az egy nulla, zéró, faragatlan tuskó. Semmi más.

Viktus 2010.05.20. 11:28:09

@adhuvbeigiqe upiugtqeőoqőoqqe:

Nem engem, úgy hívnak adózó , és az érdekelne, hogy történjen v.mi értelmes ...
süti beállítások módosítása