Kóczián Péter

A politikáról és az életről szól

_

HTML doboz

Miért jó, ha a polgármester képviselő?

2007.10.09. 08:05 Kóczián Péter

A magyar politikai élet rekrutációját és alternatíváját szűkítené be a polgármesterek kitiltása a parlamentből.

A magyar politikai pártokon belüli mozgások központosítottak. A kilencvenes évek közepe óta a pártok központi vezetősége egyre nagyobb kontrollt gyakorolnak a párt politikusainak kiválasztása felett, a központi akarat erősen érvényesül.
A polgármesteri posztok a kilencvenes évek elején és közepén még nem értek sokat. Minden politikus a parlamentbe igyekezett, az tűnt a valódi politikai hatalom terének. A parlamenti politizálás megtapasztalása és a pártokon belüli hatalmi centrumok kikristályosodása után azonban világossá vált, hogy a parlamenti munka unalmas, szabályokat követő, individuumként nehezen átlátható, s a frakciófegyelem miatt előre lejátszott.
A polgármesteri poszt viszont közvetlen politikai döntési lehetőséget teremt, s a politikai élet konszolidálódásával nőtt a presztízsértéke is. A polgármester dönt, szabályozza a helyi életet – és szavazókat, meg presztízst hoz a pártnak. A politikai pártok szavazóbázisának megszilárdulásával az országos politizálás és az országos kampányok mellett felértékelődött a helyi politizálás, a helyi szavazatszerzés. Ez felértékelte a helyi politikát, s az azokat megjelenítő polgármestereket.
A politikai alternatívaképzés szerves része a saját kapcsolati háló és saját pénzforrások megszerzése. Ez nem csak a rivális pártokkal folytatott versenyben fontos, hanem a saját párton belüli küzdelemben is. A polgármesterek a helyi erőforrásokra támaszkodva, a helyi pénzekből finanszírozva magukat ki tudnak bújni a pártvezetés irányítása alól , s ezzel a párton belüli alternatíva lehetőségét teremtik meg.
A politikusok szocializációjában is fontos a helyi politizálás, s annak felértékelődése. Az országos politikai lépcsőket végigjáró politikusok másképp látják a politizálást, mint azok, akik helyben küzdenek meg a megválasztásukért, s helyben kell bizonyítaniuk. Ez a szocializáció nem rosszabb és nem jobb, mint az többi, csak éppen más, s ez másfajta szocializáció érték.
Gyurcsány Ferencnek, minden más miniszterelnökhöz képest, abból van elege, hogy a polgármesterek zsarolni tudják. De ezen a helyzeten javaslata semmit nem változtat. Ha a parlamentből kitiltja a polgármestereket, akkor az ambíciózusak az MSZP szervezeteibe férkőznek majd be. A megyei elnökké váló helyi polgármesternek óriási befolyása lehet a parlamentben ülő, megyéjéhez tartozó képviselőkre. Gyurcsány keresztül akarta vinni, hogy a párt országos vezetői dönthessenek a helyi képviselőjelöltekről, de ez megbukott a párt belső ellenállásán. Azaz az MSZP tagok és politikusok őrzik az autonómiájukat és ezzel befolyásukat. Ha nem országgyűlési képviselőként, akkor máshogy. A befolyásszerzés területe sem fog változni: ugyanúgy nyomást gyakorolnak majd, mint eddig, csak más csatornákon keresztül.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://koczianpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr97190910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

simonmondja... 2007.10.28. 08:19:24

Szevasz Kóczián.

Nem mondhatnám, hogy egyetértek.
A polgármesterek tényleg önjáróbbak, mint a képviselők, de ebből túl sok következtetést vontál le. A polgármesterválasztáskor már eleve nem kap jelölést az , aki a felső vezetést ekézte négy évig. A négy év alatt pedig meg lehet fosztani a mandátumától, ha nagyon belecsap a lecsóba. Sőt. Ahogy Kellernél láthatod, az ellenzéki önkormányzati frakció , vagy egy vegyes társaság is megbuktathatja, nem csak a sajátjai. Ebből pedig az következik, hogy kötelező az országos vonalhoz tartania magát, de mellette a képviselők több , mint felét kézből kell etetnie, akár saját párti, akár ellenzéki testülettel verte meg a sors.
Ez a rendszer a korrupció melegágya.
Az országos politikát helyi szinten csak akkor fogadják kitörő örömmel, ha ingyenebédről van szó.
Így hát, a polgármestereknek gondoskodni kell arról, hogy ingyenebédről legyen szó.
Az előzőekből meg az következik, hogy a parlament , munkája során mindent megtesz, hogy a kézbőletetésre mindig legyen mód.
Mivel polgármesterek ülnek a padsorokban.
Szóval.
Nincs igazad.

nyomasek_bobo · http://sopron.e-cafe.hu 2007.11.03. 23:59:01

Ugyan még mindig nem tudom, mit keresek itt, de én a blogíróval és az elöttem szólóval is egyaránt egyetértek. Szerintem egy jó (nagyvárosi) polgármester meg tudja oldani a lobbizás és a kézből etetés kettős 'feladatkörét'.

Tavaly sokfelé láthattuk, legyen helyben bármilyen sikeres is valaki, a nagypolitika attól még elütheti a folytatástól, ha változik a közhangulat. Sok fellegvárból lett légvár emiatt. Ugyanígy egy jó kormány hátszelében (micsoda képzavar) könnyen pozícióban maradhatnak a régiek.

Ugyanakkor kitűnik, hogy a jelenlegi összevissza kutyult regionális-megyei-kistérségi rendszer sok esetben nem több a nagypolitikából kikerültek kárpótlási lehetőségénél, pozícióban tartásánál. Én sokkal inkább ezen változtatnék, ha már egyszer tabula rasat csinálok. Csak nem könnyű úgy 'kivakarni a táblát', ha közben egymás szemét is ki akarját..
süti beállítások módosítása