Kóczián Péter

A politikáról és az életről szól

_

HTML doboz

Ennyi

2008.11.25. 10:41 Kóczián Péter

 

 
A pénzügyi válság kezelése megmutatta, mekkora mozgástér van a magyar politikai életben konszenzusteremtésben. Kivételes esetkben józanul viselkednek, egyébként egymással játszanak.
Az ellenzéki Fidesz hangosan tiltakozik a kormány társadalmi intézkedései ellen, s azt állítja, hogy a kormány gazdaságpolitikai lépései nem javítanak a helyzeten.
De vegyük észre, hogy az IMF-Világban-EBRD csomag ellen nem tiltakoztak. Nem vitatták a maastrichti követelmények teljesítésének a felgyorsítását. Azt ugyan hangsúlyozták, hogy a kormány magának és az ország ennek a kormánynak köszönheti a megszorításokat.
Az ellenzéki kettős beszéd lényege, hogy nem rúgja össze a port a nemzetközi pénzügyi-gazdaságpolitikai döntéseket meghatározó körökkel; nem vitatja az euro gyorsított bevezetésének programját – ugyanakkor folytatja a kormány gazdaságpolitikájának a bírálatát, miközben egy szót sem szól arról, hogy annak irányát, a megszorító intézkedéseket maga is támogatja. Mindenki tudja: a maastrichti követelmények teljesítése költségvetési megszorításokkal egyenlő.
A kormányfő úgy tesz, mintha mindig is elkötelezett híve lett volna az euró gyors bevezetésének, holott ez nem igaz. Amikor rájött, hogy ennek megvalósítása milyen megszorításokkal járna, akkor inkább visszakozott, s egy lassabb fejlődési folyamatot akart megvalósítani. A strukturális átalakítások fontosabbak voltak, mint az euró bevezetése. A népszavazás kedvét szegte, politikailag elbátortalanította. A pénzügyi válság teremtett ürügyet számára az euró bevezetésének meggyorsítására.
A magyar politikai pártok képtelenek politikai egyezségeket kötni. Most mégis megállapodtak a költségvetési plafon intézményében, amely áttörésnek számít, hiszen először állít törvényes korlátot a költségvetési kiadások emelése elé, s először fordul elő, hogy kormány olyan fontos döntést fogadott el, amelyet az ellenzék lényegében támogat.
(kiegészítés nov. 26-án, azután, hogy többen jelezték: a szövegben az állt, hogy a Fidesz is megszavazta a plafon törvényt) ) Magát a törvényt az ellenzék nem szavazta meg, de a törvényt megelőző politikai vitákban világossá tették, hogy teljesen elkötelezettek a költségvetési limit megállapításának szükségességében. A megszavazással kifejezett jogi és politikai aktusra nem voltak hajlandóak, de ettől még a politikai álláspontjuk teljesen egyértelmű. A plafon intézménye melletti elkötelezettséget nem írja felül az, hogy a törvényt nem szavazták meg – hiszen a szavak értelem nem egy parlamenti szavazáson múlik. Amikor kormányra kerülnek, a plafon intézménye őket is köti majd. A költségvetési plafon támogatását nem tehetik meg nem történtté. (kiegészítés vége)
Összegezve:
·         retorikáját meghazudtolva a Fidesz szigorú megszorító politikára adta áldását
·         a kormányfő egy pillanat alatt az euró gyors bevezetésének bajnokává vált
·         önkéntes és együttes korlátot vállaltak a parlamenti pártok
Másképpen szólva:
·         a kormány és az ellenzék közös korlátot állított, a költségvetési plafon intézményét
·         egy platformon vannak az euró bevezetésének felgyorsításában
·         egy platformon vannak az ehhez szükséges eszköz, a költségvetési megszorítás elfogadásában
 
Erről azonban senki nem értesült. A politikai pártoknak ugyanis azt kell eljátszaniuk a választóik felé, hogy az acsarkodás egy percre nem szűnt meg. Nem is szűnhet meg, hiszen antagonisztikusak az ellentétek. A kormány megszorít, az ellenzék ezt támadja. A kormányfő politikája jottányit sem változott – holott alapvető fordulatot hajtott végre. Csak összehasonlításképpen: a költségvetési megszorítások éveken át tartó programja mellett minden vizitdíjjal megspórolt milliárd eltörpül. Ezt a viszonylatot az ellenzékre is ki lehet terjeszteni: a tizenharmadik havi nyugdíj megvonása ellen lanyhán tiltakoznak, hiszen ők is tudják: sok pénzt sok embernek járó kifizetésekkel lehet megspórolni
A mostanra kialakult közös platform egyben azt is jelenti :
·         Gyurcsány véget vetett őrlődésének és nem enged az MSZP költekezési hajlamának
·         a Fidesz hátat fordított a szociális népszavazásnak
Az elmúlt egy év tanulsága, hogy a magyar politikai elit a végsőkig feszít minden lehetőséget a politikai játszmában, amelyben egymás rovására szereznek pozíciókat. Azaz az ellenzéki duma bármilyen túlzása hasznosnak bizonyul, még azon az áron is, ha ez egyébként szükségesnek tartott döntések, gondolkodási folyamatok leállításához vezet. Semmi sem drága a másiknak okozott politikai kárért. A kormányfő pedig egyszerre tud teljesen elszánt ( vizitdíj, eü refom), s teljesen gyámoltalan ( kormányzás március óta) lenni.
Egy világméretű válság Magyarország kiszáradásával fenyegető réme kell ahhoz, hogy a választási és kormányzási stratégiát felülírja az élet. Az acsarkodást ekkor váltja fel a kompromisszum, a közös platform kialakítása, a politikai programok lényegének tisztázása. Sem Orbán, sem Gyurcsány nem akar játszani Magyarország végletes pénzügyi kiszolgáltatottságával. De ehhez a tönk szélére kell jutni. Csak ekkor lehetséges közös platformok kialakítása.

Végletesen kiélezett helyzetekben a magyar politikai elit józanná válik, a stressz elmúltával visszasüllyednek a szokásos politikai játszmáikba. Ez a politikai életre vonatkozó tanulsága a pénzügyi válságnak. De ez nem egy olyan tanulság, amelyből okulni fognak. Csak a politikai játszma határára derült fény. A játszma szabályait ezután sem fogják felülírni.

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://koczianpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr8787346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.11.25. 23:24:11

"De vegyük észre, hogy az IMF-Világban-EBRD csomag ellen nem tiltakoztak."

Nehéz lett volna az államcsőd szélén.

"Nem vitatták a maastrichti követelmények teljesítésének a felgyorsítását."

Minthogy a Fidesz már 2006-ban eurót akart bevezetni és jó úton is járt ehhez.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.11.26. 15:21:15

khm. azért nem árt megemlíteni, hogy alig két éve világválság nélkül is államcsőd közeli helyzetbe sodródtunk.

a maastrichti követelmények teljesítése pedig nem a világegyenlet megoldása. kéretik figyelembevenni az ún. konvergenciaprogramot, amely a hiánycél elérése érdekében mindent háttérbe szorít. mintha nem is állna másból az eurozóna, mint az alacsony költségvetési hiány tartásából. talán nem véletlen, hogy a jelenlegi válság annyira direkt módon érinti a hazai reálgazdaságot. talán riasztónak tűnhet, hogy a gazdasági növekedésünk a válság előtti időben sem tudott kiszabadulni az egyes szám vonzásából. (most viszont van elsőosztályú alibink)

És az sem véletlen, hogy az ellenzék szinte 2005 óta mantrázza a gazdasági versenyképesség növelésének fontosságát. Alig hiszem, hogy bármi változás állt volna be a Fidesz politikájában, hiszen a szociális rendszerek illetve a közigazgatás reformja mindig is téma volt, és érthető okokból nem került direkt módon kommunikálásra. Most is zeng a média a 13 havi illetmények/nyugdíjak siratásától - persze érdems átgondolni, hogy mi értelme volt (a kreatív könyvelésen kívül - hiszen az év végi adófeltöltési kötelezettség képes jól ellensúlyozni a masszív pénzszórást) a 13-havi juttatás bevezetésének.

És vegyük észre, hogy az állítólagos konszenzus - legyen az párton belül vagy kívül - csak addig tart majd, amíg Damoklész kardját valaki fel nem rögzíti a plafonra hiltiszalaggal.

Neduddgi 2008.11.27. 14:00:50

Hehe kurva jo, ahogy a Fideszesek sorban huzzak ala a cikkben mondottakat.

A Fidesz mindig is hadban allt Kelet-Azsiaval.

Ebbol meg nyilvan egyenesen kovetkezik, hogy en meg Gyurcsanyista vagyok. Imadom a hazai belpolitikat.

Karcolt lendület 2008.11.28. 11:52:14

Lehet, hogy a plafon-törvényt csak játszmából nem szavazta meg a Fidesz, de az optikája ennek nagyon rossz, engem a 2006-os kampányban elkövetett nevetséges hülyeségekre emlékeztetett.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.11.28. 14:44:02

Lendület,
érdemes megnézni, hogy mi volt tképpen a plafontörvény. illetőleg mik voltak a csatolmányaik.

meg azon is elgondolkozni, hogy hogyan fogják ezt szankcionálni.

meg hogy ér-e valamit az egész akkor, a rigorózusan fölültervezik a hiányt.

Zetek 2008.11.29. 11:13:17

Az ember nem érti, hogy miért erőlködsz?! A politikához nem értesz. Ha már grafomán vagy, akkor miért nem a Népszavánál nyomulsz? Ott van igény erre a mindenki egyformán felelős, illetve a válságban össze kell fogni színvonalú gagyi szövegre.

Pap Zsolt · http://undox.net/blogforum/ 2008.11.30. 09:25:18

Hoppá-hoppá, leesett, hogy évek óta nagykoalíció van és egy csapatban focizik az ELIT, ELLENÜNK?
Jobb későn, mint soha!

undox.net/blogforum/olvasnivalo/116-level-az-elittl.html

"...Tényleg, kire szavaztál ? A komcsikra, vagy a Fideszre? Tudod miért kérdezem?
Mert még azt sem vetted észre, hogy ez is qrvára mindegy. Én baz’meg, ha megyek szavazni, beviszem a fülkébe a kutyám, rászaratom a szavazólapra és azt adom be. Mert mindegy, hogy ki mellé húzod az ikszet, érvényes-e a szavazatod vagy sem. Mindenképpen rám szavazol. Mert egyedül belőlem választhatsz. Én egy vagyok. Az elit. Az E L I T!
Szociáldemokrata, liberális, szocialista, meg konzervatív. Ezt a szart is meg lehet veled etetni? Öcsém, hogy Te mekkora f@sz vagy! Szerinted a büfében van jobbos és balos szendvics? Ugyanazt a kenyeret zabáljuk, ugyanazt a tehenet fejjük, csak a székházra teszünk ki más-más logót, hogy tudjad, éppen melyikünk szónokol, napirend előtt.
A VILÁG NEM VÍZSZINTESEN VAN FELOSZTVA, JOBB ÉS BALOLDALRA, HANEM FÜGGŐLEGESEN, FENTRE ÉS LENTRE! Ja, a fent én vagyok, a lent meg Te, Te kis paraszt. „A törvény szerződés, gazdagok és szegények között.” – azt hitted vicc, mi?..."
süti beállítások módosítása