Kóczián Péter

A politikáról és az életről szól

_

HTML doboz

A Fidesz programja

2009.01.15. 14:44 Kóczián Péter

 

Tipikus konzervatív gazdasági program kialakítása formálódik a Fideszben, ha hinni lehet a nyilatkozatoknak. És még a sorok között sem kell nagyon olvasni.
A konzervatív –liberális program az állami költekezés visszaszorítását jelenti: kisebb szociális kiadást, kevesebb igazgatási kiadást, kevesebb állami alkalmazottat.
Járai Zsigmond tegnap az Info Rádióban már sokadjára mondta el (a Portfolio tudósítása alapján), hogy elsősorban az államháztartás átalakítása a fontos, mert ezen a területen sokkal többet költünk, mint a környező országok. Strukturális reformnak tartaná például a parlament létszámának, valamint a hivatalok és a minisztériumok számának felére csökkentését, a bürokrácia egyszerűsítését, a felesleges és értelmetlen munkakörök megszüntetését, illetve az önkormányzati hivatalok összevonását.
A volt jegybankelnök szerint meg kell kurtítani a szociális kiadásokat is, mert azok jelenleg munkakerülésre, nem pedig munkára ösztönöznek. Túl sokan részesülnek ebből a szociális kiadásból, mert nem mennek el dolgozni - véli a szakember. Járai Zsigmond úgy véli, az államigazgatási és a szociális kiadásokon túl a gazdasági támogatásokat (a multinacionális vállalatok segítését, az autópálya-építést) is újra kell gondolni.
Varga Mihály egy nyilatkozatában azt állította: Simor András MNB elnöknek igaza van, amikor 2000 milliárd forintos kiadás lefaragást javasol.
Összehasonlításként: Gyurcsány a GDP 10 százalék körüli arányáról csökkentette a hiányt 3 százalék körülire . A körülbelül 25 ezer milliárdos nemzeti jövedelemmel számolva ez 1750 milliárd forint.
Azaz Varga Mihály a maga részéről még egy Gyurcsány-csomagnyi megtakarítást tartana fontosnak.
Orbán Viktor lendületesen, következetesen és monomániásan azt mondja, hogy adócsökkentésre van szükség. A vele ellenséges baloldali sajtó azon akad le, hogy képtelen populizmusként utasítja el Orbán javaslatát. Ahelyett, hogy észrevenné: Orbán soha egyetlen szóval nem beszél arról, hogy milyen adókat csökkentene; csak annyit mond, hogy a vállalkozások terheit csökkenteni kell, mert ez munkahelyet teremt.
Orbán Viktor receptje egyébként klasszikus liberális-konzervatív megoldás, amikor azt állítja, hogy az adócsökkentés bevételt teremt és munkahelyet hoz létre.
Ha ezeket a nyilatkozatokat összeadjuk, akkor világosan látszik, hogy a Fidesz politikusai több százezer ember megszokott szociális bevételeinek lefaragásában, megszokott állami munkahelyek megszüntetésében gondolkodik.
Orbán retorikájáról – Mielőtt belemegyünk a „miért nem mondták, ha tudták?” vitájába, beszéljünk arról, hogy Orbán Viktor mit és hogyan mond. Politikusként ugyanis takarékosan bánik a szavakkal – ahogyan azt Gyurcsány is tette (ez egyébként a rövid válaszom arra, amit több hozzászóló kérdezett, hogy szerintem az őszödi beszéd hazugság volt-e. ).
Orbán ugyanis a következőket mondja. A magyar gazdaság termelőképessége megrokkant, a bázis szűkül, s a bázis bővítése segíthet. A bázist pedig adócsökkentés hozhatja jobb helyzetbe. Szavainak kimondott és ki nem mondott értelme, hogy elsősorban a vállalkozók adóterheit akarja csökkenteni.
Orbán is játszik a szavazói elvárásokkal, mint minden politikus (Gyurcsány is). Amikor azt mondja, adócsökkentés, mindenki azt hiszi, majd az ő adója is csökken. De Orbán még legvérmesebb nyilatkozataiban sem mondott ilyet. A politikusi játszma lényege, hogy a szavazók legnagyobb részének a vágyát fogalmazza meg. Ezért játszik az adócsökkentés fogalmával, mert az mindenkinek a legszebb álma. De amikor részletesebben beszél róla, akkor csak a vállalkozók adóterheinek csökkentéséről beszél.
És amiről nem beszél: az adócsökkentés ára más adók (ebben az értelemben a tb járulék is adó) emelése lesz. Ez a leggyorsabb bevételi forrás apadó források feltöltésére – ami olyan természeti törvény, mint az, hogy a nap keleten kel.
A szereposztás szerint a rossz dolgokat nem Orbán, hanem Varga Mihály és a szakértői szerepben levő Járai mondja ki.
Varga Mihály Dominique Strauss-Kahnnal, az IMF vezetőjével való találkozó után azt nyilatkozta: lehet, hogy a kormány további intézkedésekre kényszerül az év során. Ha mondjuk idén előrehozott választás lenne, akkor esélyes, hogy Fidesz kormány alakulna meg. De ettől sem az IMF elvárásai, sem a magyar gazdaság, sem a világgazdasági környezet nem változik meg. Azaz a „kényszer”, meg az „intézkedések” ugyanabba az irányba mutatnak akkor is, ha Orbán és akkor is, ha Gyurcsány van hatalmon. Az eszközök, s azok alkalmazásának aránya lehet teljesen más (lásd az autópálya-építkezés állami támogatása, amit Járai lefaraghatónak tart). Ami fontos különbség, ha a részletekről, meg az eredményekről beszélünk. De a makro nézetben, egy világgazdasági és recessziós időszakban nincs sok alternatíva.
Orbán meg nem evett mérges gombát, hogy mindent feladjon a politikusi ravaszságból. Ahogyan Gyurcsány Ferenc sem. Ezért játszik a szavak jelentésével, s a választói várakozással. De ettől még a sajtó észrevehetné, hogy szó nincs arról, hogy nincs Fidesz program. A pénzügyi politika kontúrjai már most is elég világosak. Krízisben, válságkezelésben pedig ez egy leendő kormány tevékenységének a központi eleme.

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://koczianpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr86879677

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hattory Hanzo 2009.01.17. 12:42:48

Varga tárgyal, Kövér nyilatkozik, csak hogy tiszták legyenek a szerepek, és a törekvés, hogy ki kit próbál megszólítani:

Az IMF főigazgatójának magyarországi látogatásáról szólva Kövér László azt mondta: Dominique Strauss Kahn ugyanabból a bandából való, mint Gyurcsány Ferenc, nyugodtan szólíthatnák egymást elvtársnak. Az IMF nem vette figyelembe, hogy nem Gyurcsány Ferencnek, hanem az országnak segítenek. Ennek az az oka, hogy az IMF is ugyanabban abban a politikában érdekelt, amit ez a kormány folytat.

Pelso.. 2009.01.17. 15:15:18

Gyenge fércmunka az egész.

Pl, amennyiben csökken pl az iparűzési adó, az önmagában egy munkahelyet sem teremt.
Zöldmezős beruházások esetén jóval több s fontosabb kritériumnak kell megfelelni.
Ha a vállalkozások adóterhe csökken, azt azok profitként tudják be, a munkavállaló abból semmit nem érez. Primitiv kisérlet a vállalkozói réteg szavazatainak megszerzésére.

A hires "gazdasági szabadságharc"...........:)

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2009.01.17. 15:46:53

Kedves Pelso,
a jelek szerint nem értesz egyet azzal, amit a Fidesz próbál tenni. nos, amit a SZDSZ vagy az MSZP tesz, az más. persze ettől nem kell egyetértened azokkal sem.

de egy valami biztos: a utóbbi 7 év szépen mutatja a koalíció gazdaságpolitikájának eredményét. miért?

Mert ha mindenért a válság a felelős, akkor nagy baj van, mert az ország kiszolgáltatott helyzetbe került az ő kormányzásuk alapján.

Ha ezt mégis a jobboldal rontotta el, és ők a hibások, akkor a koalíciós kollégák full impotens szóhuszárok, akik nem tettek semmit az elmúlt 7 évben az elrontott gazdaság megjavítására.

nekem egyik sem tűnik túl jó végkifejletű konklúziónak.

Pelso.. 2009.01.17. 17:19:21

Denever,

Nem vagyok egyik fél felkent hive sem.
Véleményem szerint -kissé sarkitva-, mindkét oldal populista gazdaságpolitikát folytat, ami fából vaskarika. Nem tartom hitelesnek, hogy hétről hétre más-más választói rétegeket megcélozva kerülnek felszinre hatásvadász, elnagyolt, folyamatukban s következményeikben nem ismertetett (nem véletlen) elméletek.
Óriási hiba a koalició részéről, hogy nem hajtotta végre az eü és államháztartási reformot. Már nem is fogja, meg persze a Fidesz se. Mivel sajnálatos módon ez nálunk nem gazdasági, hanem kizárólag politikai kérdés, lásd ezzel járó népszerűségvesztés.

Utolsó mondatoddal egyetértve, kiegészitve; mára már képtelenség lesz azt elhitetni a választókkal, hogy a megszoritások elkerülhetetlenek ill később javára válhatnak az országnak és egyénnek.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.01.17. 17:48:48

Pelso.. 2009.01.17. 15:15:18:
"Ha a vállalkozások adóterhe csökken, azt azok profitként tudják be, a munkavállaló abból semmit nem érez."

Ezzel szemben a profitot a vállalkozók luxusra költik, ezáltal nő a társadalmi egyenlőtlenség.

A megoldás az, hogy az állam a profitot elvonja és a fejlesztéseket ő hajtja végre. Ezáltal lesz felemelkedés.

Ez a demokratikus és piacközpontú Gyurcsány-kormány programja (a másodiktól kezdve biztosan, de talán már az elsőé is). A sikert mindenki saját szemével láthatja.

siqlum 2009.01.17. 18:07:36

Inkább csak nem akarja észrevenni a sajtó h nincs program.

Pelso.. 2009.01.17. 18:47:40

Doomhammer,

"Ezzel szemben a profitot a vállalkozók luxusra költik, ezáltal nő a társadalmi egyenlőtlenség." -ez igy van, munkám során tapasztalom.

Nem az elvonás a megoldás.
Most, a válság kapcsán a vállalkozások az alábbiakon húzzák meg a nadrágszijat elsőként: oktatás-továbbképzés, beruházások, müszaki fejlesztés, innovációs költségek. Mindezek elengedhetetlenek a gazdasági fejlődéshez. Gondolom, ebben egyetértünk.

Nem látom azt, hogy a program ösztönözné a vállalkozásokat arra, hogy az esetleges adócsökkentés hozadékát fentiek finanszirozására költsék. Vajon miért..?

boj (törölt) 2009.01.17. 22:25:36

"Ha a vállalkozások adóterhe csökken, azt azok profitként tudják be, a munkavállaló abból semmit nem érez. Primitiv kisérlet a vállalkozói réteg szavazatainak megszerzésére."

Profittal akarják megnyerni a vállalkozókat...valóban roppant primitiv kisérlet.

Kenguru 2009.01.17. 22:29:17

"Összehasonlításként: Gyurcsány a GDP 10 százalék körüli arányáról csökkentette a hiányt 3 százalék körülire . A körülbelül 25 ezer milliárdos nemzeti jövedelemmel számolva ez 1750 milliárd forint.
Azaz Varga Mihály a maga részéről még egy Gyurcsány-csomagnyi megtakarítást tartana fontosnak. "
"

Ebben az az irdatlan csusztatas, hogy a Gyurcsany csomag az irrealis meretu kiadasokhoz elmelte a beveteleket, es ezzel vegkep belenyomta a mocsarba a magyar gazdasagot.

A kiadascsokkentes meg pont hogy levegohoz juttatna a vallakozasokat.

"És amiről nem beszél: az adócsökkentés ára más adók (ebben az értelemben a tb járulék is adó) emelése lesz."

Azt mar nincs hova emelni, ezt se fizetei be csak az allami szektor es a multik.
Az adocsokketes ara a kiadascsokkes lesz.
Remeljuk.(!)

Zabhegyezo hivatalok, es azok korenyeken legyeskedo parkozeli szakertok kirugasa, irrealis fejleszetsek(autopalya stb) leallitas a stb.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2009.01.17. 22:30:02

Az eü reformot nem lehetett végrehajtani, mert nem volt reform, amit végrehajthattak volna. lett belőle egy nagy katyvasz, meg ellenségképteremtés.

az államháztartás reformja talán még súlytalanabbra sikeredett. nagyjából sikerült összerántani a fajsúlyosabb minisztériumokat (igazságügy és belügy) egy használhatatlan csődtömeggé oda nem való emberekkel.
a Szetey nevével jelölt személyügyi reformnál nagyobbat szólt a comingoutja, aztán meg a lelépésével dugába dőlt az egész. mára már sikeresen visszapakolták a pártkatonákat a megszűnt majd újrakreált állam/szakállamtitkári pozíciókba.

az adócsökkentés önmagában még nem megoldás - hiszen a magyar adórendszer kb 38 adónemet tartalmaz, és bonyolultabb mint a dns. szögegyszerű, kivételmentes, könnyen átlátható és ellenőrizhető rendszer kell, és következetes szigor a számonkérésnél.
miért kell csökkenteni? mert minden szomszédunk csökkent. és ezzel nem csak az új beruházásokat szerzi meg, hanem átcsábítja a meglévőeket is.

a mi gazdaságpolitikánk fegyvere a különalku. amikor kikerüljük az egyébként mindenkire vonatkozó szabályokat, és újakat alkotunk, hogy X.Y cég jól érezze magát.
ez a korrupció melegágya. miként a támogatások is. különösképpen igaz ez az úgynevezett gazdaságélénkítő támogatásokra.

ahogy nemrég a Corvinus egyetem vállalkozásfejleszési tanszékének docense mondta: nincs jobb vállakozásélénlítő környezet mint az alacsony adók.

Kenguru 2009.01.17. 22:30:17

"Ha a vállalkozások adóterhe csökken, azt azok profitként tudják be, a munkavállaló abból semmit nem érez."

Marmint azok kivul hogy emelkedik a fizetese, es megmarad a munkahelye.

Bolsevik vagy-e?

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2009.01.17. 22:44:02

és mielőtt még elmerengünk a sikeres kiigazításon meg a gyurcsány-csomag pozitív hatásain:

nézzük már meg, hogy a mostani 3.5% környéki hiánycél hogyan arányul _abszolútértékben_ egy 2001eshez. mert rettentő nagy ám a különbség, és ha jól tudom, nem lett 2x akkora magyarország népessége, ami indokolná az állam hasonló méretű működési költségnövekedését.

a teljes államadósság nem százalékos növekedését és az elmúlt 7 évben értékesített állami tulajdonú eszköket nem is említve.

itt van kérem 7 év szocialista kormányzás eredménye. hozzátéve, hogy a várható 3%-os recesszió a költségek növekedését nem számolva azonnal 3 százalékos költségvetési hiány és 2 százalékos államháztartási hiány növekedést eredményez. anélkül, hogy bármit rosszabbul csinálnánk.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2009.01.17. 22:45:39

"Ha a vállalkozások adóterhe csökken, azt azok profitként tudják be, a munkavállaló abból semmit nem érez."

ezt már Tótavé is megénekelte a blogján is meg a modern rémmesékben. tőzsdecápák, luxusprofit meg munkahelyteremtés helyett robotot vásároló kizsákmányoló tőkésvállalkozó.

Pelso.. 2009.01.17. 23:08:06

Kenguru,

vegyes honi és külföldi tulajdonú vállalkozásban dolgozom. Nem örömmel, de befizetjük az adókat, járulékokat s talpon vagyunk.

Ám legyen: tegyük fel, 5%-ot csökken a tb járulék. A közepes élőmunkaerő igényű cégeknél, ahol bér-bérjellegű kiadások kb 60% (az össz munkahelyi költségnek), -nézd az arányokat,pusztán ettől hány munkahely marad meg? Törvényszerű, hogy az ott levő alkalmazottak azt megkapják béremelésben? Megnevettettél.

Kenguru 2009.01.17. 23:41:07

A TB teher onmagaban nem ertelemzheto, a munkat terhelo ossz ado es jarulekteher jelent valamit.
Ha az 5%-al csokken, akkor adott koltseggel 5%-al tobb ember foglakoztathato.

Ott kezdodik hogy nem ot szazalekot kene csokkenteni. Az nem reform, az maszatolas.
Ma kb 120e Ft netto fizeteshez kb 260eFt brutto munkerokoltseg tartozik.

A munkavallo es munkaltataoja tobb adot fizet, mint amennyit a munkavallo hazavisz.

Ha csokkenne ez adoek, a munkavallalo tobbet vihetne haza, amibol tobbet tudna vasarolni, es novelne a hazai keresletet, porgetne a szolgaltataoszektort stb.
Ha az vallalkozo inkabb megtartana a penzt, tobb maradna neki fejlesre, es ami a lenyeg, alacsonyabb profittermelo kepessegu munkavallalokat is megerne foglalkozatatni.


Es akkor arrol meg nem is beszletem, hogy azert a 140eFt-er mit kap a munkavallalo.
Mert pl kozbiztonsagot, jogbiztonsagot, szinvonalas egeszseugyet es nyugdijat NEM.

Ugyenis nem maga es a csaladja szamar vasarol szolgalatasokat az allamtol ebbol a penzbol, hanem meg harom es fel vadidegen szamara is.
Na ez az igazi baj.

Ezert kene egy nagy fogyokura az allami szektorban. MAV, miniszteriumok, onkormanyzatok stb.

Pelso.. 2009.01.18. 12:46:12

"Ha az 5%-al csokken, akkor adott koltseggel 5%-al tobb ember foglakoztathato"
-a költségoptimalizálás nem erről szól.

Első lépésként egyetértek a nagy fogyókúrával. Viszont, ha először adót csökkent, másnap miből fizeti a közszférát?
Tényleg nem jó idegenekre költeni. Engem is bosszant, hogy mások kedvezményes hitelű lakásvásárlását évtizedekig fizetem az adómból.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2009.01.18. 15:22:19

hmm. az adó és járulékcsökkentések a közszfértát is érintik. persze ilyenkor egyik zsebből a másikba tesszük a pénzt, tudom.

de a közalkalmazottak számosságban jelentős részét teszik ki a teljes dolgozó népességnek. bértömegben sajnos nem tudom megmondani, mennyi lehet, de ha mindenki a közszéra bérköltségeit akarja leszorítani, akkor ez itt sem lehet túl kevés a teljes foglalkoztatott népesség béréhez viszonyítva.

magyarul nem kevés pénzről (megtakarításról) beszélünk.

Pelso.. 2009.01.18. 16:23:36

Már 90' óta mindenki számára tudott, csak kimondani nem merték, (tenni ellene meg még kevésbé), hogy a közszféra túlduzzasztott, pazarló, nehezen átlátható.

Gondoljunk csak bele, egy esetleges létszámleépités politikai következményeibe annak tudatában, hogy nevezettek s családtagjaik választópolgárok, hamarosan ikszelni fognak...
Ezért nem lépi meg az Mszp, s nem fogja a Fidesz sem. Megtehette volna már mindkettő.
süti beállítások módosítása