Kóczián Péter

A politikáról és az életről szól

_

HTML doboz

Somogyi lemondása

2009.07.23. 17:56 Kóczián Péter

Csak egy szellő lebbentett meg a politika-csinálás gondosan elzárt világának függönyeit Somogyi Zoltán levelével. Ő sem tud túllépni azon, hogy csak utalgat valamire, amiről továbbra sem tudjuk, hogy micsoda. Én sem fogom tudni megvilágítani.

Somogyi cikke – majdnem azt írtam, nyílt levele – többrétegű írás. Érdemes eredetiben is elolvasni, nemcsak a kommentárokat, mint ez a cikk is.(http://hvg.hu/hvgfriss/2009.30/200930_Somogyi_Zoltan_kivonul_Hajra_Magyarorszag_h.aspx)

Olvasatok. - A cikk egyik nyilvánvaló olvasata: Somogyi is belekerült a titkos adatok kezelése körüli gyanúkba, s jobbnak látja, ha a cégeit kivonja azt az ellene is várható vizsgálatok elől.

Ezt, jelzem, tények nem támasztják alá, Somogyit senki, semmivel nem gyanúsította meg. Ez csak egy lehetséges értelmezés.

A másik olvasat, hogy Dávid Ibolya és támogatói – lehet, hogy Somogyi is, de lehet, hogy nem – sárosak valamiben, amely a titkos adatszerzés kezelését érinti, s ezért offenzív ellentámadásba mentek át. Ez sem bizonyítja semmi.

És az is lehet, hogy senki semmiben nem érintett, Somogyinak csak elege lett valamiből, amibe belelátott.

Miről szól a cikk? – Sajnos, ez nem teljesen világos. Túlságosan túlterhelt, figyelemelterelő, amit ír.

Van, ugye, a legsúlyosabb szál. Az ügyészség egy része a Fidesznek játszik az UD Zrt ellen folyó nyomozásban.

Van egy másik elem: nehogy már a nyúl vigye a puskát. Dávid Ibolya ellen folyt titkos akció, ezt leplezte le a pártelnök, ehhez képest talán bagatell, hogy végül is hogyan jutott a felvételhez a pártelnök.

Aztán van a politikai elemzők ártatlanságáról szóló rész. Somogyi azt állítja, részben vagy egészben megrendelésre vagy a megrendelőikre való tekintettel elemeznek.

Ez vonatkozik szerinte akár a közvélemény-kutatókra is, akik az MDF számára kellemes, hasznos tényeket eltitkolják vagy fel sem mérik (a rájuk vonatkozó hipotéziseket se vetik fel).

Aztán bírálja a Fidesz stratégiáját: nem az MDF, hanem a Jobbik a kiszorítandó ellenfél. Az MDF demokratikus, a Jobbik nem.

Hogy el ne tévesszük lényeget, leírom, szerintem mi a lényeges ebben az ügyben.

A lényeges kérdések. – A nagy, a politikai rendszer pártosságáról szóló habverés előtt néhány dolgot a konkrét ügyben tisztázni kellene.

Hogyan jutott Dávid Ibolya az UD Zrt vezetője és Csányi Sándor közötti beszélgetésekhez ( amelyekkel igazolta az ellene indított akció létét?)

Mi köze az állami nemzetbiztonsági szolgálat UD Zrt elleni vizsgálatának a Dávid Ibolya által felhasznált felvételeknek?

Ki és milyen gyanú alapján rendelte el az UD Zrt elleni vizsgálatot?

Ki és miért kezdett titkos akciókhoz Dávid Ibolya lejáratása érdekében?

Mit tett az UD Zrt a Dávid Ibolya ellen folyó akcióban?

Mit tett Csányi Sándor a Dávid elleni akcióról való beszámoló után?

Kié az UD Zrt és milyen a kapcsolata Csányi Sándorral?

Milyen külföldi titkosszolgálatok érdeke lehet az, hogy ez az egész információszerző katyvasz kiderüljön?

Egyáltalán, hogy megy ez az egész: a legális politikai élet résztvevői, ha valamit el akarnak érni, rögtön titkos adatszerzéssel operálnak?

Miért mondatja le és milyen érvekkel Almássy Kornélt Dávid Ibolya az elnökválasztáson való indulásról?


Milyen nyomásgyakorlás zajlott le Almássyval kapcsolatban? Ki irányította ezt az akciót? És ki rendelte meg?

Milyen titkos akció zajlott a Dávidhoz hű MDF elnökségi tagok ellen? Ki rendelte meg?

Az ügyészségnek válaszolnia kell Somogyi azon konkrét kérdéseire, amelyek az eljárás során az elfogultság érzetét keltik (Somogyi elbeszélése szerint).

Nem akarok naivát játszani, ezért néhány tipp ahhoz, mi történhetett. Ez csak az én olvasatom, a magyar politikáról eddig szerzett benyomásaim alapján.

Kóczián olvasata a gonoszságok hátteréről. – Dávid Ibolya és az általa vezetett MDF értékes préda. Sosem gondoltuk volna, de a pártelnök asszony azzá tette.

A baloldal abban érdekelt, hogy az MDF folytassa különutas jobboldali politikáját. Az MDF szavazatai lecserélhetik az SZDSZ- ét, politikája gyengíti a Fidesz szavazóbázisának növelését.

A Fidesz számára meg ugyanezért kellemetlen a Dávid Ibolya vezette MDF.

Mindketten érdekeltek bármilyen eszköz alkalmazásában. A demokratikus választások bármilyen eredménnyel járhatnak, s ennek a kockázatát érdemes csökkenteni. Ezért jó, ha titkos eszközökkel nyomulnak.

És az is lehet, hogy csak néhány hatalom mániás hatalomi manipulátor titkos küzdelem sült ki a nyilvánosság előtt.

Az is lehet, hogy a háttérben már évek óta zajlik titkos adatgyűjtés, zsarolás, s csak az utolsó csepp volt a lehallgatás.

A külföldi titkosszolgálatok dolga az, hogy a saját érdekeik szerint formálják a magyar belpolitikát, s annak szereplőit. Egyrészt, mert a titkosszolgálatok már csak ilyenek, másrészt mert nyilván meg van rá az aktuális okuk. Ők is folytatnak titkos és nem titkos adatszerzést, zajlik egy folyamatos titkos háború, s ebben most éppen Almássy, Dávid, Somogyi a szenvedő fél. A tét
• a Fidesz-befolyás erősítése,
• az MSZP-befolyás erősítése –
• vagy éppen a magyar politikai élet egyik vagy másik szereplője,
• vagy az egész politikai miskulancia immunrendszerének gyöngítése

Nekem éppen izraeli-orosz titkosszolgálati háborúról regéltek a pletykavonalon.

Hú, nagyon bátor vagyok, hogy ezt most benyomom, miközben egy milliméterrel sem többet haladunk előre ezzel a felvetéssel, hiszen a szlovák,a román, az ukrán, a német, a szerb, az iráni titkosszolgálat is érdekelt lehet a magyar belpolitika formálásában. Az irániról a hitetlenkedőnek csak annyit: Nabucco.

Üzleti érdekek, személyes érdekek, csoport és állami érdekek, nagy taktikusok és stratégák küzdelme ez, amelyből mindig csak egy kicsiny részletet látunk.

Ha meg akarjuk tudni, mi van, érdemes lenne ezeken a részleteken apró lépésekben végigmenni, s akkor talán a végén megértenénk, miről szól ez az egész ügy. Enélkül Somogyi visszavonulása sem marad más, mint egy rejtett utalás. Néhányan, a politizáló közvéleményhez képest észrevehetetlen nagyságú ember, érti, hogy ez az egész miről szól, a többi meg csak ámul és bámul, mint a moziban.

Az elemző dilemmája. – Somogyi írása sok értékes aspektust felvet. Ezért is ajánlom elolvasni. De ha állandóan ide-oda csapódunk a különféle dimenziók között, akkor semmit sem fogunk megismerni. Fontos a politikai szereplők elfogultsága, s a politikai szereplők diszfunkcionális stratégiája is, de ugyanennyire fontos a titkos háború menete, értelme is. Nyilván azért írtam erről, mert szerintem ez utóbbi feltárása mutatná meg, hogy mi formálja előttünk ismeretlen módon a magyar politikát.

Kalandos sztori, de a lényeg nem a borzongató, krimiszerű fordulatokban, hanem abban van, hogy milyen erők formálják titokban a demokratikus választásaink lehetőségét akár egy pártban, akár az országos választásokon.

 

22 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://koczianpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr691263441

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Fű, Thürmer, Orbán 2009.07.24. 01:34:11

Avagy a vezér és a véleményszabadságOrbán az emlékezetes 2006. október 23-i tünetés után azt az erőteljes állítást tette, hogy a rendőrség „nyilvánvaló politikai utasításra” „támadta meg” a tüntetőket. A Rendészeti Mini...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2009.07.23. 19:16:27

Hm, nekem az "offenzív ellentámadás" szókapcsolat tetszik nagyon a posztból :-)

Péter, ugye nem voltál katona?

zsombor 2009.07.23. 19:59:04

Péter, ne vedd spamnek, pluszinfókért lásd a keretest ennek a végén: kreativ.hu/cikk.php?id=24384

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2009.07.23. 21:16:20

én azért nem érzem ennyire komplexnek a sztorit.

a szociknak nagyon kellemes volt az mdf parlamenti léte: bele-belemart a fideszbe és szükség esetén kisegítette a kormányt.

dávid ibolya meg nem egy agysebész. nem lett volna szabad nyilvánosság elé állnia olyan adatokkal, amit csak a titkosszolgálattól kaphatott. ezzel az akciójával gyakorlatilag kinyírta magát, senkinek nem lesz már partner.

somogyit pedig valszleg azért mondatták le, mert küszöbön áll a meggyanúsítása, akármennyire is szépíti a saját szerepét ("jókor volt rossz helyen").

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2009.07.23. 21:22:58

1. A jelenlegi főügyészt pont Gyurcsány nevezte ki, talán nem Fidesz-bástya.

2. A rendőrséget a belügyminiszter (per pillanat az igazságügyi és rendészeti miniszter) felügyeli, és akár utasítási joga is van.

3. Laborc valszleg elég jó titkosszolga ahhoz, hogy komoly "árnyék" titkosszolgálatot nem lehetett kiépíteni. Sőt: az UD "régi" NBH-s embereit is simán meg tudták vezetni (a volt és jelenlegi NBH-ok között fennmaradt személyes az UD nem tudott telefonjainak lehallgatásáról).

Távfosó Előd 2009.07.24. 00:48:44

kóczián
ásítórohamokat kapok, amikor olvaslak, az ég kék, a fű zöld, különböző "olvasatok" vannak, izé meg minden, mire fel ez az erőlködés? ennél azért szórakoztatóbb vagy életnagyságban, nem?

states 2009.07.24. 03:43:31

Ugyan már, nem ilyen bonyolult ez, a népszerűtlenségi mélyponthoz útban a mi kis utódpártunk úgy gondolta, mi a sz@rnak tartunk fenn egy ekkora apparátust közpénzen, ha még csak egy kis választási hasznunk sincs belőle. És tettek, hogy legyen. Legalábbis azt hitték. Csak hamar kiderült, nemcsak a kormányzáshoz, a konspiráláshoz is hülyék...

drtutz 2009.07.24. 07:42:52

Kedves Kóczián Péter,
kérem olvassa már át mégegyszer az írását, és javítsa ki a hibákat, mert bosszantó így elolvasni.
A

==T== 2009.07.24. 08:51:07

Azért az "mdf demokratikus" ütött így reggel:)

Názáreti Brájen 2009.07.24. 08:54:24

Pöcsök!
Szerintem felesleges az írásban feltett 20 kérdés!
Elég kettő:
1. Ma Magyarországon bárki lehallgathat országgyülési képsviselőket?
2. Ha az 1-es kérdésben felvetett tényt az ogy.képviselő jelzi, akkor jó eséllyel lesz gyanúsított, és "bűnöző"?
Szuper!
Akkor tényleg csak jóFerenc ajánlása marad: el kell költözni Szlovákiába!
Oszt'jónagyot!

==T== 2009.07.24. 09:07:09

Érdemes amúgy elolvasni a HVG cikk alatti kommenteket. Amúgy nagyon gáz Somogyi írása. Szerintem egyszerűen rosszul esik neki, nem a jó lóra tett.

Nem tudom hogy várhatja el, hogy a Fidesz majd együttműködik az MDF-el, amikor Ibolyka 2002-óta szinte sportnak tekintette, hogy belerúgjon a Fideszbe vagy OV-be, ráadásul a cikkben Somogyi is folyamatosan a Fideszt szidja.

Ami Dávid Ibolya ÚD ügybeni mentegetésért illeti, az pedig már tényleg pofátlanság. Két esetről is lehet hallani, hogy Herényi ill. Dávid Ibolya személyesen zsaroltak meg valakiket (persze még nincs jogerős ítélet) + ugye ott a kérdés, hogy hogy jutottak hozzá a felvételekhez, mi a szerepe ebben a titkosszolgálatoknak, és ugye hogy hozhattak ilyen felvételeket nyilvánosságra.

Remélem nemsokára megkapják a jól megérdemelt csíkos ruhát.

drkovax 2009.07.24. 09:19:33

Tipp:
Személyesen Somogyi ötlete volt a lehallgatás, a CD lobogtatás. Ezt a tervet fogadta el Szilvásy-Laborc(+Gyurcsány). A megvalósítás bebukott.

Én is húznék a francba a helyében ... tán még gyorsabban is mint most ő ...

hapcika 2009.07.24. 09:26:39

@elemes2: A főügyészt nem Gyurcsány nevezte ki, hanem Sólyom jelölte ki és a parlament fogadta el a jelölést. A rendőrség munkáját az ügyészség is felügyeli és akár a nyomozást is elveheti , megszüntetheti bármilyen indokkal. Laborcz se tehet sokat, mert az ő munkáját meg a parlament nemzetbiztonsági bizottsága határozza meg, ott meg Kövér, Demeter, Simicskó urak/elvtársak a főnökök. Mivel a legfőbb ügyész, a legfelsőbb bíró és az AB elnöke Sólyom embere, elég néhány telefon és máris gyanúsított vagy, pedig te vagy a sértett fél.
Milyen cég az amelyik belemegy egy politikai játékba, amelynek a célja nem ismeretes. Lehetett a cél az is, hogy az OTP védelem nélkül maradjon és támadást lehessen intézni a bankon keresztül a forint ellen. Volt ilyen az ősz folyamán és az is igaz, hogy nem csak Soros, hanem a Fideszes megyei és városi önkormányzatok is megtollasodtak ettől az akciótól. ( lásd: baranya megyei ök, békéscsabai ök)

Péter51 2009.07.24. 10:04:56

@hapcika: neked az agyad is törpeméretű?
Persze a nemzetbiztonsági bizottság -akinek a véleménye ellenére választotta Laborcot Fletó majom - az utasíthatja Laborcot? Te szerencsételen maszop hívő!
1/ A bizottságban vannak ám kormánypártiak is és nincs többsége a Fidesznek
2/ Nem utasithatja Laborcot.
3/ Mindenki Sólyom embere,te ork? Nem is volt legfelsőbb bíró idáig!Mit vádaskodsz? Hogy Sólyom hajkurássza a madöf nevű katasztrófaturista pártot?

FI 2009.07.24. 10:07:45

Kedves Péter! Az írott szövegben jó lenne, ha igényesebb lennél. Elemzésed felütése így teljesen értelmetlen:
"Csak egy szellő lebbentett meg a politika-csinálás gondosan elzárt világának függönyeit Somogyi Zoltán levelével."

a "szellő" főnév tárgy ragos alakját a "szellőt" kellet volna használnod, bár így értelmetlen a "függönyeit" főnév többes számának tárgy ragos alakja. Szerintem itt két gondolatot összemostál jó nagy ,nyelvileg is hibás képzavarrá.
Ismer ilyet a magyar nyelv, főleg szavaknál, kontaminációnak hívják. Pl.: csokor+bokréta = csokréta. De amit itt művelsz teljesen értelmetlen. Kérlek, légy igényesebb az írott szöveg kaocsán, mert valóban nagyon bosszantó. Egy írott elemzés akkor lesz koherens nyelvi és logikai sor, ha a megfoglmazás logikájára is figyelsz.

hapcika 2009.07.24. 10:13:24

@Péter51: Így beszél minden dölyfös jobbos, aki a másikba beleakarja fojtani a szót. Már nem a pártbizottság élén trónolsz te szerencsétlen komcsi!

nincsde 2009.07.24. 12:14:07

Somogyi 5. lesz az MDF jövő évi orsz. gyűl. listán. Emlékezzetek rá, én most megírtam.

szempontpuska 2009.07.24. 12:46:51

@elemes2: különösen ad 1-et illetően feltűnően tájékozatlan vagy, de ez sokszor jól jöhet :-)

szempontpuska 2009.07.24. 12:48:32

ami pedig Péter posztját illeti, azt gondolom elég világos, amennyire beperlés veszélye nélkül világos lehet, Somogyi írása. Az erőlködés nem azon megy hogy megértsék, hanem hogy hogyan NE értsék meg.

PR_agy 2009.08.05. 10:11:05

felvetnék egy új gondolatot:
A PC (ld Political Capital, Privy Council) az utóbbi 10 évben lendületesen fejlődő cégcsoport. Ebből a történetből nekem csak az látszik, hogy képtelen volt fenntartható módon növekedni a cég. Nem a valós teljesítményük vezetett növekedéshez, hanem bizonyos háttérmegállapodások.
Kíváncsi vagyok, hogy a Zolisrác által vágyott szakmatisztulás valóban megvalósul-e és a jövőben csak olyan politikai tanácsadók fognak tudni fejlődni, akik valódi teljesítményt nyújtanak és nem olyanok, akik sáros ügyben vannak benne.
süti beállítások módosítása