Kóczián Péter

A politikáról és az életről szól

_

HTML doboz

A Fidesz és a pluralizmus

2009.08.31. 18:46 Kóczián Péter

A Fidesz egy plurális párt. Jobb, ha ez kiderül, mintha nem.
 
Ékes Ildikó, a Fidesz képviselője „buzizott”. A Fidesz egyik szóvivője ettől elhatárolódott. És ez így van jól.

Ékes Ildikó, az Országgyűlés emberi jogi bizottságának tagja elítélte a melegek Andrássy úti felvonulását, azt az ifjúságra károsnak tartja. Erről hivatalosan, nyilvánosan, direktben beszélt. Egy sajtótájékoztatón.

Havasi Bertalan, a Fidesz frakció sajtófőnöke azt mondta, a képviselő asszony magánvéleményét fogalmazta meg.

A pluralizmus lényege, hogy a vélemények sokszínűsége a demokrácián belül hangot kaphat.

A politikai pártok akkor illeszkednek jól a pluralizmusba, ha belül is plurálisak. Nem csak egy véleményük van.

A Fidesz egyik legnagyobb hiányossága az volt, hogy a párt vezetői a nyilvánosság előtt kényszerzubbonyt vettek fel, s nem nagyon örültek annak, ha bárki szabadon beszélt.

A sajtóban és a nyilvánosságban így az a benyomás alakult ki, hogy minden „a” Fidesz véleménye, s Orbán Viktornak minden egyes kijelentésért felelősséget kellett vállalnia,

A Fidesznek és az országnak is az a jobb, ha a Fidesz normális gyűjtőpártként viselkedik, amelyben sokféle vélemény fejeződik ki. Bármilyen fontos is a melegek jogairól szóló vita, nem lenne jó, ha az erről kialakított álláspont tartana össze egy politikai pártot. Ennyiben ez egy marginális kérdés.

Ékes Ildikó egy szigorú, konzervatív véleményt fogalmazott meg. Egyfajtát a vélemények sokasága közül. Havasi Bertalan meg azt tette világossá, hogy ez nem a párt hivatalos álláspontja.

A Fidesznek és az országnak is az tesz jót, ha a Fidesz politikusai megmutathatják magukat a nyilvánosság előtt. Ha kiderül, hogy a Fidesz sokféle véleményáramlat keveréke és összessége. Ahogyan a szocialistákról, szabaddemokratákról ez számtalan alkalommal világossá vált.

Amikor Deutsch Tamás nyilvánosan elhatárolódott Für Lajos nézeteitől, akkor a Fideszen belül egy vélemény áramlat határolódott el egy másiktól.


Nagyon helyes, hogy pontosan tudjuk, Für Lajosnak mi a véleménye egyes politikai témákról. És az is helyes, hogy Deutsch is világossá tette, hogy ő mivel nem ért egyet.

Ez jobb, mint amikor a Fidesz sündisznóállásból, kényszeresen védte magát a vélemények különbségétől, miközben a tőle távolálló sajtó állandóan lecsapni készült a kicikizhető nézetekre.

Évekkel ezelőtt Deutsch a Fidesz, a jobboldal és a világ egységét fenyegette volna, ha a nyilvánosság előtt vitatja Für Lajos bármely mondatát. Végre kiderült, hogy sem égszakadás, sem földindulás nem történik, ha valaki világosan kifejti a véleményét.
Egy ponton túl azért nehéz többet írni ebben a témában, mert a demokráciában a dolgok normális menete a vélemények szabad kifejtése – még egy politikai párton belül is -, s nem az a hiszterizált légkör, amelyben a Fidesz eddig létezett. 

Hál Istennek, hogy ezen, úgy tűnik, már túl vagyunk.
 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://koczianpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr21351334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.08.31. 20:28:49

"Ez jobb, mint amikor a Fidesz sündisznóállásból"

A sündisznóállás jó, nagyon jó.

Most akkor ez a javított, a jobbik, vagy ez most mi?

Sallai Dani 2009.08.31. 20:39:25

Akkor ide is beirom a kommentemet, ha mar Peter ennyire bena h ketszer postol egy szoveget. ;)
Szerintem egy kozos partban kozos ertekeket vallo embereknek kellene tomorulniuk, akiknek nehany alapveto dologban ugyanaz a velemenyuk, pl. a homoszexualisokhoz valo hozzaallasban. Sztem errol szolnak a partok.
Ha viszont egy partban ekkora velemenykulonbsegek is lehetnek es erre buszkek, tehat ezt a nepparti vonalat nyomjak, az semmi masrol nem szol, mint a hatalom megszerzesenek igenyerol. "Mindegy mit gondolsz, legyel velunk es majd neked is csurran-cseppen".

Sallai Dani 2009.08.31. 20:41:55

Szoval ha en tagja lennek egy partnak tokre nem akarnek alszent homofob konzervativ hiszterias noszemelyekkel egy szervezetben lenni. De ha valaki hisztis homofob, amihez termeszetesen megvan a joga, akkor o meg miert akarna velem egy partban lenni, mi lesz ha megvalasztanak minket, hogy dontunk alapveto kerdesekben?
Es egyaltalan a valasztok sem fogjak tudni mit varhatnak a kormanyra kerulese utan egy ilyen parttol, amelyben ennyire kulonbozo nezetek vannak. Szal ez az egesz tok ciki sztem.

bf 2009.09.01. 08:44:11

"Ékes Ildikó, az Országgyűlés emberi jogi bizottságának tagja elítélte a melegek Andrássy úti felvonulását, azt az ifjúságra károsnak tartja."

- Péter, ez még nem buzizás. Erős liberális hisztéria: ha valaki ízléstelennek találja a prájdot, akkor ez automatikusan azt jelenti, hogy a munkahelyén, lakóhelyén kirekeszti a melegeket. Én hetero vagyok, szeretem hátulról. Ha a többi doggy style-t kedvelőkkel felvonulnék, és arra erős kritika érkezne, akkor nem sikítanék kirekesztésről.
- Érdemes azért melegekkel is megvitatni ezt a témát. Az az érzésem, hogy inkább a politikai elit számára legitimáló erejű a vonulással való egyetértés.

- sallaidani: azért szerintem eléggé marginális kérdés a homofóbia ahhoz, hogy egy ilyen kis országban ilyen kérdések mentén darabolódjanak a pártok. a baloldalon a pride szent tehén, a jobboldalon valszeg ezekben az időkben megy valamiféle vélemény(át)alakulás.

Még egyszer azért: a pride-hoz való viszonyt nehogymár összemossuk a melegek elfogadásával. Ha ez így van, akkor szegényeknek ezzel a módszerrel nagyon sokáig fog tartani az ellenérzések leküzdése.

Kevercs 2009.10.16. 12:24:57

A politika lényege a pluralizmus. Ha viszont valamilyen
szervezet túlnő minden plurális határon, az esetben
az már magában hordozza ennek a szervezetnek a
hatékonyság csökkenését, majd megszűnését.
Ezt a játékot kicsiben a SZDSZ már lejátszotta. Ha a
FIDESZ is túlságosan plurális lesz, akkor elindul a megszűnés felé. Viktorka ezért is igyekszik kézben
tartani a dolgok nagyját és egészét.
süti beállítások módosítása