Kóczián Péter

A politikáról és az életről szól

_

HTML doboz

Miért érdemes Soros Györgyöt olvasni?

2009.10.26. 22:58 Kóczián Péter

Soros magyarázata szerint az emberi tudás sajátosságában rejlik az opciós piac léte, amely az ő leírásában végül is nem más, mint szerencsejáték.

A 2008-as válságról tavaly jelent meg magyarul a könyve, de az ma még érdekesebb, mint akkor. Megjelenésekor a könyv egy menő tőzsde guru informált becslése volt saját szakmája működéséről.

A válság azóta elmúlt, a rendszer szisztematikus kritikája viszont egyre érdekesebbé válik. Főleg azután, hogy a bankok és kormányok már azt is megmutatták, mire gondolnak a piac megregulázása ügyében.

A Soros művéből kicsippentett gondolatok, amelyek a sajtóban jelennek meg, egy antikapitalista képét alakítják ki, aki a baloldali szisztéma szerint mér pörölycsapásokat a kapitalizmusra.

Erről szó sincs. Soros nem a kapitalizmust bírálja – s ezt fontos leszögezni, mert a rendszernek nem csak gyökeres kritikája lehetséges, ahogyan ez néha a világvége hangulatban eluralkodik a közvéleményben.

Soros a pénzpiacok működését bírálja. De ha az ember olvassa a könyvét, mégis azt érzi, hogy valami mégsem stimmel ebben a kritikában. Soros ugyanis nem hitehagyott, sőt, a könyve egy pontján be is vallja: olyan idők érkezését sejtette meg, amelyben a speciális tudására, készségére szükség volt. Nem otthagyta a hedge –fund világot, hanem belevetette magát, s felváltva keresett és vesztett egy csomó pénzt.

Soros ugyanis nem átkozza a pénzpiacokat. Könyve a pénzpiacok működésének logikáját tárja fel. És ezen keresztül jut el a reguláció kérdéséhez.

A tétele egyszerű: a közgazdaságtanban nem objektív, az embertől elvonatkoztatott tényezők hatnak, hanem az embereknek a piacról, az adott és az adódód lehetőségekről aktuálisan ható elképzelései visszahatnak a piac működésére.

Soros szerint az lehet igazán sikeres pénzpiaci befektető, aki trendteremtő, s korai követője  a sikeres trendnek. Ahogyan egyre többen rácsatlakoznak egy sikeres vonatszerelvényre, úgy egyre jobban befolyásolják annak mozgását.

Az emberek gondolkodás és az abból következő cselekvési visszahat magára a folyamatra. Hiszen a pénzügyi piacokat nem elvont érdekek, s eszmék, hanem konkrét emberek konkrét döntései határozzák meg. Ezt hívja a reflexivitás elméletének.

Ezen a ponton válik Soros kritikája kételkedéssé. A könyvében maga sem tud mit kezdeni azzal, hogy az emberi viselkedés, gondolkodás és az opciós tétekben rejlő pénzügyi nyereség nagysága miatt mindig lesznek – nem is kevesen – olyanok, akik nagyot kaszálnak a lehetőségek differenciáján.

A regulációs időszak közepén azért válik Soros reflexivitás tétele még érdekesebbé, mert a bankárok fizetését, s a bankok tőkemegfelelését kezelő kormányzati elhatározások az emberi tudásnak, s viselkedésnek ezt a dimenzióját nem képesek kezelni. Minden puffogása ellenére, a könyvében Sorosnak sincs erre megoldása.

Ugyanis vagy a pénzügyi nyerészkedés – elegánsabb kifejezéssel: a lehetőségek beárazása – lehetőségét tiltjuk be, vagy a fogadásban örömét és pénzét lelő emberek mindig megtalálják a maguk piacát.

Soros nem egy makro gondolkodó, arról nem mélázik el, hogy miért is alakult ki a globálisan nyitott pénzpiac, arról sem, hogy a benne forgó hatalmas pénz – konkrét és szimbolikus formájában – miért is kerül bele ebbe a körforgásba, s miért jó mindez a pénzügyi szektoron túli gazdaságnak. Soros ezt adottnak veszi.  Ezen nem is csodálkozom, hiszen ebben nőtt fel. A hatvanas évektől ebből keresett pénzt.

Soros nem azért érdekes, mert sok pénzt keresett, s nem is azért, mert a poszt-kapitalista világ vizíóját keresi. Azért érdekes, mert az emberi tudás racionális, mérhető, objektív dogmáját kérdőjelezi meg egy olyan keménynek számító területen, ahol milliónyi tanult emberbe a kiszámíthatóság doktrínáját verik bele.

Az egészen ironikus, hogy a féktelen pénzpiacokon meggazdagodó Soros könyvében az egyik legelszántabb kritikusa a szabadversenyes kapitalizmus elképzelésének, amely szerint a piac magától egyensúlyra törekszik. Soros azt állítja, hogy ez nem így van, s ez a felismerés segítette pályája során.

A gondolat nem új. Sorostól azért érdemes elolvasni, mert miközben a mainstream-en kívüli módon gondolkodik, sajátos gondolataival eszeveszetten sokat keresett. Lehet, hogy nem teljesen komplett, de a mi világunk normáinak anyagias elképzeléseit olyan mértékben megvalósította, hogy képtelenek vagyunk levenni róla a szemünket.

 

Soros György   „A 2008-as pénzügyi válság” című könyve a Scholar Könyvkiadónál jelent meg magyarul: www.scolar.hu

 

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://koczianpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr191477658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KentaurBen · http://olomuveg.blog.hu 2009.10.27. 12:02:16

"Reginam occidere nolite timere bonum est si omnes consentiunt ego non contradico."

Bélabácsi 2009.10.27. 12:07:41

KentaurBen-nél a pont egyrészt, másrészt pedig aki látta Danny DeVito "A mások pénze" c. zseniális filmjét, az tudja hogy Soros miröl beszél.

Különösen az a jelenet idevágó, amikor DeVito az ügyvéd hölgy jövöbeni regulákkal való fenyegetésére reagál, valami ilyesmit mondott emlékezetem szerint: Hozhatnak akármilyen törvényeket, ezzel csak a játék szabályait változtatják meg. Én pedig nem menekülök el, hanem alkalmazkodom.

fda 2009.10.27. 13:02:08

"A válság azóta elmúlt,"
Nem látom a törlesztőrészleteimen!!!
Sem a devizás, sem a forinthitelen.
Beszélhetünk mi akármit, a pénzvilág gazemberei azt csinálnak amit akarnak.

Aldo · http://autostat.hu/markakereskedesek-szervizek 2009.10.27. 13:03:52

attól függetlenül, hogy valószínűleg nem beszél túl sok újdonságról a könyv (mások is megírtak már hasonlókat) el fogom olvasni... főleg azért egyedi, mert valóban egy olyan ember írta aki már bizonyította,hogy igencsak sokat konyít a témához és a gyakorlatra alapozza elméleteit (a sok közgazdász tudóssal szemben)

Tomivagyok · http://www.genital-herpes-relief.org 2009.10.27. 13:15:26

én nem akarom elolvasni.. inkább felbérlek valakit aki majd felolvassa nekem hangosan....

tusuanzen 2009.10.27. 13:16:53

Én inkább a sírfeliratát olvasnám szívesen a Sorosnak...

KenSentMe 2009.10.27. 13:34:23

Szerintem a kurucz.info-sok egy ilyen "hogyan gondolkodnak a zs*dók" tanfolyam keretében olvasnak Soros Györgyöt, kollektíven.

Marvelous 2009.10.27. 14:23:06

Szerintem:

Gondoljatok bele a gyártási technológia fejlődése miatt egy idő után elég lesz néhány gyár pár munkással. A többi ember konkrétan felesleges lesz a termelő szektorban. Mind szolgáltatásokat fognak adni, a többi embernek, akik szintén szolgáltatásokkal tudnak fizetni és a termeléssel foglalkozók aránya annyira lecsökken és a súlyuk annyira megnövekszik, hogy tarthatatlan az lesz mindenképpen, hisz a szolgáltatás-termelés aránya teljesen és radikálisan megváltozik. Ha mindent Kínában gyártunk, akkor hogy lesz X millió munkahely Magyarországon?

A mostani válság a fogyasztás túlzott megugrássa okozta, melyek mögött nem volt fedezet. Kérdés: ezek a fogyasztások ténylegesen többlet fogyasztások voltak, vagy az életbenmaradáshoz szükségesek, alapvetőek(ház,számlák,kocsi)? Ha visszaveszük minimális szintre, akkor is biztosan el tudja-e tartani bolygónk a 6 milliárd embert? Lehetséges-e egy globális szintű polgárháború az emberek között, ahol majd munkahelyért fogunk ölni? Hisz a mostani válság eredményeképpen az összes vállalat racionalizálja saját magát és a dolgozói létszámát. Egyre kevesebb ember szükséges a szolgáltatási szektorban is. Az ember nélkülőzhető és egyre inkább kevesebb is elég lesz belőle. Robotrepülő, számítógép, gyártósor...
Abba is hagyom az elmélkedést.

Szóval Sorosnak igaza lehet, a piac szerint hamarosan nem lesz szükség az emberi erőforrásra sem, ezért kell szabályozni, lassítani bizonyos folyamatokat.

Marvelous 2009.10.27. 14:37:59

A fizetések visszaesése (színészek, bankárok, dolgozók), szintén alátámasztja, hogy az emberi erőforrás súlya lecsökkent. Szerintem a válság fő oka a globalizáció, a népesség és a technológiai fejlődés hármasában keresendő: avagy túl sok ember van egy olyan piacon, ahol valójában nincs is rájuk szükség, ezt idáig hitelekkel eltussoltuk.

Marvelous 2009.10.27. 14:58:06

Termelés:
A Ford T gyártósora 1908-ban jelent meg és megváltoztatta a termelést.
21 évre rá I. gazdasági világválság, munkanélküliség.

Szolgáltatások:
Internet(számítógép)
Az ARPANET formálisan 1989-ben szűnt meg, hogy helyét átadja a fejlettebb gerinchálózatoknak. Az NSFNET mellett jelentős részben már magáncégek hálózatain folyik a kommunikáció (AT&T, MCI, UUNET, Sprint stb.).
Az azóta eltelt években több száz különálló hálózaton több tízezer számítógépet kapcsoltak a folyamatosan növekvő Internethez és ez a növekedés napjainkban is tart.
Az internet forradalmasította a szolgáltatásokat, interneten már bármit vehetsz, intézheted az ügyeidet (netbankár stb..).
A mostani válságot én inkább ehhez kötném.

Marvelous 2009.10.27. 15:01:19

Nem állítom, hogy igazam van, de szerintem érdekes ezen a vonalon is elgondolkozni.
süti beállítások módosítása