Kóczián Péter

A politikáról és az életről szól

_

HTML doboz

A Mádi veszedelem

2010.01.30. 12:11 Kóczián Péter

 A kettős beszéd nem véletlen kisiklás. Maga a rendszer.

Ami Mádi Lászlóval történt, nem véletlen, hanem a magyar politikai élet strukturális sajátossága.

A civil, azaz nem pártpolitikai világ gyenge: nincsen(ek) pártpolitikától független sajtó, civil szervezetek, politizáló közvélemény.

Ami mégis ilyen irányultságú, arra üzletileg nem kifizetődő pártpolitikailag semleges, független médiát gyártani.

A magyar választók álszentek: a politikusoktól vágyaik, ellenérzéseik, indulataik megfogalmazását várják. Nem érdekli őket a valóság.

A politikai, gazdasági, tudományos, média elit magára maradt: úgy érzi, nincs kinek írnia a valóságról.

A politikusok nyomulnak: ez a dolguk.

Minden teret kitöltenek: ez maga Magyarország. Oka a fentiek.

A politikai beszéd a választók álszent elvárásaihoz igazodik.

Viszont mindenkit tudja, hogy az általános üzenetek: pontatlanok. Túlzások. Hazugságok.

Ez alakítja ki a kettős beszédet.

A kettős beszéd már mindegyik pártra jellemző. Már egymást sem kényszerítik valós beszédre.

Amint az egyik hibázik, a másik azonnal kihasználja. Kíméletlenül.  Függetlenül attól, hogy korábbi álláspontja alapján inkább örülnie kellene a riválison belüli vitának, véleményeltérésnek.

A falanxban nyomulás a menő: a fentiek miatt.

Nincs közeg, amely a falanxból kilépőt megvédené.

Ma már a tudatos választók is elfogadták: nem a valóság számít a politikai beszédekben. Főleg választás idején.

A magán menekülő utak évszázados sikere miatt senkit nem zavar a kettős beszéd. Történelmileg bizonyított tény a számunkra, hogy ezzel együtt is meg lehet úszni a dolgokat.

A sorok között olvasás és a sorok nélküli megértés a Kádár-rendszert is meghatározta, a mostanit is. Tehát nem rendszer specifikus, hanem identitás specifikus.

Ez az identitás határozza meg a percepciónkat: azt látjuk, amit megszoktunk látni, s ezért nem zavar minket a látvány, ami a szemünk elé tárul.

Illetve egy kicsit azért mégis zavar ez a látvány, de a kettős beszéd történelmi és napi gyakorlata értelmezhetővé teszi számunkra a helyzetet. Kezelni tudjuk azt, s a kezelés nem teszi élhetetlenné az életünket.

Ezért majd a Mádi veszedelmen is túllépünk.

Another brick in the wall (Pink Floyd).        

 

2 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://koczianpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr211714472

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kettős beszéd 2010.02.04. 20:51:57

Az utóbbi időkben megszaporodtak bizonyos hírek a médiában. Természetesen a hírek magukkal vonzzák a kommentárokat is. Boldog-boldogtalan nyilatkozik saját vérmérséklete és nézetei szerint. Nekem viszont elegem van! Nem tűröm tovább, hogy egy törpe m...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Metrós Ryder 2010.02.02. 02:02:28

Azért ne tegyünk úgy, mintha ez egy magyar sajátosság lenne. Én pl. az USÁban élek majdnem három éve, és ugyanez megy. A lakosság döntő része az egyszerű ígéretekre vevő, nincs "politizáló közvélemény" abban az értelemben, ahogy elvárod (csak pár arc DC-ben, akikkel nem fogsz szavazást nyerni).

A különbség annyi, hogy nincs egy MSZP, amelyik egyöntetűen köztörvényes gazdasági bűnözőkből állna, és afrikai színvonalon süllyesztette volna le az állapotokat. Feladatuk a magyar társadalom érdekében szerintem a politikából való kivonulás és a tér átengedése lenne egy új baloldali pártnak. Ezt azonban nem vállalják, így a társadalomnak kell megvonnia a bizalmát teljes mértékben - ahogy történt az SZDSZszel is.

A "független médiát" egyszerűen nem értem, hogy definiálod. Szerintem az Index elég korrekt, de a blogok világában az is simán működne, ha nem lenne teljesen az. Ha arra gondolsz, hogy mondjuk egy újság minden politikai pártot ostorozzon, hát, az pont attól lenne hiteltelen.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.02.06. 21:43:08

én is írhatnék, de minek, ha a szerző nicns itt
süti beállítások módosítása