Kóczián Péter

A politikáról és az életről szól

_

HTML doboz

Szakadjon az MSZP?

2010.04.19. 10:44 Kóczián Péter

 

 
Most ez a menő: a kudarc szétszakítja az MSZP-t. Ne dőljünk be, a párt nem fog szétszakadni.
A politikai riválisok persze ezt kell terjesszék; Orbán visszavonulása is fontos téma volt a baloldalon, amikor választást vesztett. Ez a politikai folklór szokásos része. Mint az Óperenciás tenger és az, ami azon is túl van.
Az egyik teória szerint Gyurcsány Ferenc új pártot alapít. A másik szerint átveszi az MSZP irányítását, s a vele egyet nem értők lépnek ki a pártból.
Akik ezt gondolják, azok a két tábor közötti ellentétet kibékíthetetlennek látják, s azt feltételezik, hogy a személyes ambíciók és ellentétek mindkét oldalon olyan erősek, hogy minden más szempontot felülírnak.
Autistának kell lenni ahhoz, hogy valaki azt higgye, az MSZP politikusok inkább a szakadást választanák. Ha másért nem, hát épp azért, ami az MSZP politikusok szeme előtt játszódott le az elmúlt két évben: az SZDSZ szétesése és az MDF felmorzsolódása.
Az SZDSZ-en egymással szemben álló, egykori hű szövetségesek, Fodor, Demszky, Kuncze, Pető Iván vesztek össze egymással, s a politikai ellentéteiket annyira kiélezték, hogy képtelenné váltak az együttműködésre.
Az MDF pedig gyakorlatias politikai fordulatok során ment keresztül. Az egyes fordulatok támogatóinak  – Boross Pétertől Katona Kálmánig – mindegyike elérkezett egy olyan ponthoz, ahol az újabb és újabb  pragmatikus döntéseket már nem tudta felvállalni.
Az SZDSZ az értékek vitáján és a gyakorlatias politika kihívásain ment tönkre. Az MDF addig kereste az ideológiáját, amíg nem maradt elég választó, aki azt követni tudta volna.
Az MSZP előtt is hasonló utak állnak. Vagy összevesznek az ideológia különböző árnyalatain vagy addig hajlanak ide-oda, míg felismerhetetlenné válnak. Vagy pedig – mert elég sokan vannak – emberek mentén sorakoznak fel, s azon vesznek össze, hogy kinek melyik a szimpatikus.
Szerintem azonban az MSZP-sek látják, hogy nincs másik út. Ha bárki kiválik a pártból, az nem tud elég nagy többséget magával vinni. Hátra maradnak fontos értékek, nélkülözhetetlen tudás, hiányzó emberek, választói csoportok, amelyeknek az új erő kevésbé lesz szimpatikus, mint az előző MSZP volt. Nem lehet az MSZP szétszakadó részein, s a romjain új politikai erőt építeni.
A magyarázat abban a szocio-kulturális közegben van, amely Magyarországon a politikai pártokat és táborokat kialakítja és összetartja. Magyarországon a politikai táborok érzések, szocializáció, a múlt és a jelen világmagyarázatai alapján alakulnak ki. Az MSZP felbomlásához a mögötte levő, azt tápláló szociális-kulturális élménynek kellene eltűnnie. De ez nem tűnt el, s nem is foszlik szét.
Orbán Viktornak a Fidesz domináns politikai erővé válásáról szóló elképzelésének ez a gátja. Egységesen érző, gondolkodó választói tömegnek kellene kialakulnia, amely elfelejti mindazt, amit az MSZP-hez kötötte korábban. Bármilyen elsöprő is a Fidesz győzelme, ez azért elképzelhetetlen.
Az MSZP ugyanis nem az értékei, nem az ideológiája, a gondolkodásmódja mentén esett szét, hanem a kormányzati teljesítménye, a korrupció miatt. Bármennyire egetverőnek tűnik is e mélyrepülés, a pártelit másodvonala ilyenkor abban gondolkodik, hogy ő majd megmutatja, s jobban csinálja azt, amit elődei elrontottak. Az MSZP ma ilyen politikusokkal van tele. Paradox, de Gyurcsány Ferenc is így gondolja, hiszen ő pártot, a pártelitet vádolja azzal, hogy nem hagyták elképzeléseit megvalósítani.
Harc, küzdelem, rivalizálás, belső kínlódások várhatók, de kiválás és szétesés nem. A jelenlegi MSZP újul majd meg. Előbb vagy utóbb.

29 komment · 3 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://koczianpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr1001933648

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Lépjen vissza az MSZP a FIDESZ javára - kéri Köves Slomó 2010.04.19. 14:48:11

Egyre viccesebb ez a két forduló közötti, amúgy lagymatag kampány. Szépen, csöndben totálisan összekavarodtak az elmúlt 10-15 évben megszokott viszonyok. Az addig oké, hogy ez a két hét a visszalépésekről kell, hogy szóljon, de ez a mostani pár nap elé...

Trackback: Lendvai lemond, az MSzP döcög tovább 2010.04.19. 11:25:54

Az MSzP "megújul". Már megint. Öröm nézni: újra meg újra.Csak az a baj, hogy bárhogyan is újul, a háttérben ott ragadnak Baja, Dr. Szekeres, Kiss Péter, Suchmann Tamás emberei időnként ők maguk, ott csücsül Dr. Szabó Zoltán, Hajdu László, de ...

Trackback: MSZP: Mi leszel, ha kicsik leszünk? 2010.04.19. 11:17:00

Múlt vasárnap óta a szocialistáknál minden arról szól, hogy kiből mi lesz választások után. Minden nyilatkozatot, eseményt ezen a prizmán keresztül érdemes szemlélni. (Fotó: Barakonyi Szabolcs/Index) Az MSZP a választáson óriásit bukott: a koráb...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flúgatlan 2010.04.19. 11:19:36

Tippem: (nem vagyok nagy szakértő) fog szakadni. Eddig a konc miatt együtt maradtak az egymással ellentétes platformon állók meg a személyesen egymást utálók is. De most a konc nagyon megcsappant, kisebb a kohéziós erő. Meg megújulni (ill. azt színlelni) is egyszerűbb szakadással. (Lásd 20 éve az MSZP-MSZMP szétválást.)

Aztán persze a fene tudja. De a cikk címe kérdés volt, és ha így fogjuk fel, akkor hadd írjam le a vágyamat:

Szakadjon! Lehetőleg a szakadó felek egymásra terhelő bizonyítékokkal dobálózzanak! ;-)

is 2010.04.19. 11:21:21

jelenleg erősen kisebbségi vélemény (bár az enyém is), tipp, jóslat. nem is lehet rá reagálni, majd reagál rá az élet. 2 év múlva nézzük meg legkésőbb, addig befőtt.

2010.04.19. 11:27:55

A cikk elején tetszett a rémhír tejesztős okfejtés.
Speciel én emlékszem, 2002-ben az akkori Pázmányos haverjaim tényként közölték velem, hogy a Medgyessy halálos beteg és meg fog halni 1-2 éven belül, csak titkolja a csúnya MSZP.

Aztán mégsem így lett. :D :D

tölgyes 2010.04.19. 11:40:53

Kedves Péter! Valószínűleg igaza van. Az MSZP nem fog szakadni, legfeljebb nevet változtat és szép csendben kimúlik.. na jó.. Gyurcsány majd még hangoskodik egy kicsit, de az csak rövidebbé teszi az agóniát.

Bokortalan Lajtalan · http://facebook.com 2010.04.19. 11:47:10

Én jöhögök a jobboszokon ész jöhögök az emeszPÉN ISZ.

hunor76 2010.04.19. 11:56:38

"Az MSZP felbomlásához a mögötte levő, azt tápláló szociális-kulturális élménynek kellene eltűnnie."

Ez csak a kínálat változatlanságának feltételezése mellett igaz. Elég ha van más szereplő a politikai piacon, aki ennek a szocio-kulturális közösségnek többet nyújt, mint amit egy erkölcsileg, személyileg kiégett MSZP tud nyújtani. Két új versenyképes "szolgáltató" megjelenésével messze nem biztos, hogy a régi monopolista meg tudja őrizni az ügyfeleit.

Ráadásul a szavazók viselkedése csak egy dolog. Az, hogy "igény vóna rá", még nem jelenti azt, hogy a szervezet képes kielégíteni az igényt. Az MSZP esetében nagyon sok funkcionáriusnak (minden szinten) a motivációja a zsákmányszerzés. Ha a párt ezt nem tudja biztosítani, márpedig ha az önkormányzati pozíciói ugyanúgy bedőlnek ősszel mint most országos szinten, akkor borítékolható, hogy nem fogja tudni, akkor szétesik a klientelizmusra épített rendszer.

Ami egyébként Európában szinte mindenhol megfigyelhető – a szélsőjobb általában ott kap nagy erőre, ahol a szociáldemokraták megszűnnek klientúrapártként működni (copyright Philippe Lamberts, MEP).

zoli29 2010.04.19. 11:57:18

Ekkora közhelyeket és általánosságokat én is le tudnék írni, ehhez nem kell Kóczián Péternek lenni.

stratez 2010.04.19. 12:01:00

"A jelenlegi MSZP újul majd meg." Ha Kóczián ezt iróniának szánta, akkor rendben van,. Tartok tőle, hogy nem, komolyan gondolja. Most ha valaki rápillant a szoci frakció névsorára, akkor tudja, hogy miről beszélek. Ez a társaság ahhoz, hogy megújuljon először saját magát kellene leváltania. Innentől pedig nincs miről beszélni. Átfestik a cégtáblát, lesz új logó, szegfű helyett javaslom a parlagfüvet, az is kártékony és kipusztíthatatlan, és marad minden a régiben. Jobb is így, mert akkor 2014-ben érzéketlen búcsút veszünk tőlük. A pálya baloldalán ugyanis új csapat van: LMP. Verseny lesz, és azon ennek a szoci tizenegynek nincs esélye.

cellimega 2010.04.19. 12:05:57

1. a pártvagyon (a régi, 1989 előtti) egyben tartó tényező
2. az imázsváltás (és a régi nevektől való megszabadulás) az új pártalapítást elősegítő tényező. Szili vagy Gyurcsány megpróbálhatja.

A balos sajtó viselkedése is fontos az mszp jövője szempontjából. 1990 körül szdsz-párti volt a sajtó, s csak a Demokratikus Charta hozta közel a sajtót és az mszp-t (fasisztaveszély). Gondolom, ezt honorálta Horn a koalícióval (részt kaptok a hatalomban a médiatámogatásért cserébe)

Ha most az LMP-t kezdi támogatni a HVG, TV2, RTL Klub, bekövetkezhet az mszp további gyengülése (interneten már most is jó az LMP sajtója).
Schiffer mint volt ifjúszocialista és Szakasits-dédunoka jó választásnak tűnik a balos szavazók megnyerésére.

Ha most szoci lennék,paráznék nagyon. Nemcsak a fidesz-kormány miatt (felelősségre vonás), hanem az LMP miatt is.

Az LMP megmutathatja, amit az MSZP és az SZDSZ nem tudott vagy nem akart, még Gyurcsány sem, pedig ő megpróbálta: hogy van hazafias magyar baloldal.
A helyükben én Bibót választanám szellemi előképnek.

lehet más a propaganda 2010.04.19. 12:14:26

Nem az MSZP fog kimúlni, és azt sem hiszem hogy a mainstream szakadni fog. A választói múlnak ki végelgyengülésben és végelhülyülésben

sztd 2010.04.19. 12:15:06

A következtetéssel (hogy nem fog szakadni) egyetértek, de a gondolatmenettel nem.
A szocio-kultúrális háttér eléggé öregszik, de szerintem ez önmagában túl lassú folyamat, hogy emiatt gyorsan eltűnjön a párt.

Ezen kívül értékelhető ideológiájuk szerintem már igazából 30 éve nincs. Azóta, hogy az őskommunisták kihaltak, és az új akkori fiatalabb generációnak a párt volt a felemelkedés és a kormányzati cselekvés az egyetlen útja, szerintem az ideológia csak zárójelbe tett hivatkozási alap.
Így azon nagyon összeveszni sem fognak. Azt már régen felülírta a pragmatizmus.

Ezen kívül ott van az 1990-es élmény, amikor csak hallgatniuk kellett, és várni, és láss csodát, a végén őket követelték vissza, pedig erre az utolsó évig igazából senki nem számított.
Szerintem azt gondolják, hogy most is így lesz, és 2014-ig (de igazából 2018-ig) ezt biztosan nem fogja senki hitelesen cáfolni.

Szóval higgyünk a szemünknek. Mit látunk?
- adott egy múlt
- adott egy gyökeres politikai átrendeződés
- adott a jövőbelátás képességének a hiánya
Vagyis nem tudunk semmit. Sem ezt, sem azt. Ennyi.

sárkányfő 2010.04.19. 12:15:16

"Az MSZP felbomlásához a mögötte levő, azt tápláló szociális-kulturális élménynek kellene eltűnnie."

Ez még nem lesz elég arra, hogy visszajöjjenek a szarból. Ez lassú elhalás, egyre fogyó középpárti, majd kispárti szerepben.

És ez végképp nem lesz elég arra, hogy új híveket nyerjenek... a változatlanság halál.

Nem mintha drukkolnék az Mszp-nek, de ha kettéválik, éppen 2x annyi esélye van a túlélésre, mintha maradna egyben. Így viszont már csak az LMP-n múlik, tud-e olyan profivá válni, hogy lemossa a baloldalról az Mszp-t.

dark future · http://www.andocsek.hu 2010.04.19. 12:18:21

Hogy szétesik-e azt nem tudom, de az ujbal.hu-t és az ujbaloldal.hu-t bizonyos Szabó Zoltán már bejegyezte.

rulla 2010.04.19. 12:33:09

Ne szakadjon. Tűnjön el.

manipul 2010.04.19. 12:36:14

Kóczián Úr!
Múltkor kikelt mindenféle utólagos kozmetikázás ellen. Jogosan. De van előzetes kozmetikázás is, amit viszont bőven gyakorol Ön is. Jó lenne a világosabban fogalmaznia:"Az MDF pedig gyakorlatias politikai fordulatok során ment keresztül. Az egyes fordulatok támogatóinak – Boross Pétertől Katona Kálmánig – mindegyike elérkezett egy olyan ponthoz, ahol az újabb és újabb pragmatikus döntéseket már nem tudta felvállalni."
Hogy van ez érthetően? Mitől pragmatikus egy döntés amibe belepusztul egy párt?
Vagy:"Orbán Viktornak a Fidesz domináns politikai erővé válásáról szóló elképzelésének ez a gátja."
Ez az elképzelés gátja, vagy domináns erővé válásnak?

Publius Decius Mus 2010.04.19. 12:49:23

Szerintem sem fog szakadni. A többi megállapítás hülyeség a cikkben.
"Megújúl", - megújulás az MSZP-nél? A logócsere nem ugyanaz!
"a pártelit második vonala" - csak olyanok vannak, akik hiszik magukról, hogy ők a második vonal, az MSZP-ben csak egy vonal van.

Sülyed és közben vagdalkozik, ez lesz. Persze hatékonyan fog vagdalkozni.

ladislaus 2010.04.19. 13:05:09

mszp nem er semmit, ezen kar filozni.

Interlock (törölt) 2010.04.19. 13:09:39

"Ha bárki kiválik a pártból, az nem tud elég nagy többséget magával vinni."
Lesz rá négy éve, hogy megszerezze. Ehhez csak bátorság kell, és annak felismerése, kimondása, hogy nem muszáj, és nem is lehet mindig a nyugdíjasokra, nincstelenekre építeni.

rockjano_ 2010.04.19. 13:10:19

Én nem hiszem hogy az LMP által jegyzett öko-baloldaliság még sokáig tömegeket mozgatna meg nagyarországon. Szerintem ők maradnak kispárt.

A fideszt meg mindeki nagyon fogja unni néhány év múlva (pláne a 2. esetleges ciklus után) szóval ha van erő az mszp-ben és meg tud újulni akkor van perspektívája a dolognak, ehhez név és logócsere + vezetői garnitúra csere kéne ami nem lesz kis baleset. Ezt most a vereség után ellenzékből kell kezdeni, ha most nem csinálják meg késő lehet késöbb. Meglátjuk...baloldalra van igény az biztos és néhány év fidesz után meg végképp lesz.

Chicano 2010.04.19. 13:17:36

Az MDF 94 után azért nem tudott többé lábra állni mert megjelent a jobboldali térfélen egy új játékos aki majdnem ugyan azt, de sokkal jobban csinálta. Ráadásul nem is voltak még besározódva. Lehet hogy az MSZP nem fog osztódni, mint ahogyan az MDF sem tette, de a baloldalon megjelenő új pártok valószínűleg úgy fogják majd temetni ahogyan a FIDESZ temette az MDF-et. Egy darabig játszott vele amíg az érdekei ezt kívánták, utána ment az MDF a lecsóba. A folyamat nem lesz gyors, adok még nekik 4-8 évet. Addigra az elaggott szavazóbázis is lényegében kihal, nem marad aki rájuk szavazzon.

Kopi3.14 2010.04.19. 13:25:35

Ha Gyurcsány erös lesz, akkor ö és követöi simán kiléphetnek, önállóan életképesek lehetnek. De ezt tudják a kovácslacik, lendvaiildik is, akiknek nicns más életbenmaradási lehetöségük, mint a párton belül megmaradni, s ferit is ott tartani. Plusz ragaszkodnak két kézzel a székhez a seggük alatt, még ha a Titanic lájton is van az, éppen süllyedöben. Szakadás legkorábban négy év múlva fog kiderülni lesz-e, hogy kikoptatják a véneket a pártból a másképp gondolkodók, vagy marad a teszetosza, nem merünk semmit meglépni, söt, abból is visszatáncolunk elvtelenség, mert a szavazók megbánják, s az nekünk rossz.

Kármentő 2010.04.19. 14:19:18

Igen! Szakadjon a gerontokrácia. A korrupt öregek adják át helyüket a korrupt fiataloknak.
(Lendvai már minden z-betűt zs-nek mond, mert a protkója is elkopott 8 év őrült hazugságaiba).
Nevet, brand-et váltani kevés. Ezt már féltucatszor megtették az utóbbi 65 év alatt.
Szünjenek meg végre.
Kun Béla óta soha semmihez nem értettek, csak a hatalomhoz való ragazkodáshoz. Mindig csődbe vitték a magyar gazdaságot.
Mindig hazudtak. És mindig félelmet keltettek.
Ez kevés.
Ha most sem szakad a párt, az idő előbb vagy utóbb szétszakítja, eltemeti.
(Mert tükörbe most sem fognak nézni...)

Rókakígyó 2010.04.19. 14:29:32

Hová szakadnának már? Szerintem nem fog szakadni, legfeljebb új arcokat adnak. Egy karizmatikus vezető hiányzik. Szerintem nekik volt egyedül ilyenjük.

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2010.04.19. 14:44:39

@zoli29: "Ekkora közhelyeket és általánosságokat én is le tudnék írni, ehhez nem kell Kóczián Péternek lenni. "

Szerintem ezt rossz blogba írtad be!
Péter írásaiban szerintem van mondanivaló!
Tudnák ellenpéldát mondani.

Canis Lupus Libertas (törölt) 2010.04.19. 14:47:00

Felőlem szakadhat. De akkor vajon mennyi esélyt hagynak maguknak a visszakapaszkodásra? - Nem véletlenül nem szakadtak eddig. Együtt csaknem 1000000 szavazót szereztek, mennyi lenne ez darabonként? Szily pécsi zakója valószínűleg elodázta ezeket az ötleteket - mert még egy viszonylag szimpi szoci arc sem gerjesztett nagy érdeklődést...

Kármentő 2010.04.19. 14:48:16

@Rókakígyó: A súlyosan beteg Gy. Ferike ápolásra szorul...
Az orvosok is lemondtak róla.
Ő is lemondott.
A nép meg pláne lemond. Áldásos tevékenységének folytatásáról.
Nem volt könnyű totálisan szétverni egy országot.
Gy.F.-nek sikerült.
(A pszihés defekt nem összetévesztendő a karizmával).

Kopi3.14 2010.04.19. 18:02:52

@Kármentő: az a balfékeskedés inkább a párt, mint GYF sara. Amúgy milyen félelmet kellett keltenie az MSZP-nek? melyiket keltették ök? Én ilyet inkább a túlszélen láttam, hogy játszottak a szellemmel, amikor meg kienegedték akkro hirtelen nem tetszett nekik a reakció.

elfelejtette 2010.04.19. 21:10:21

Lehet, hogy nem fognak szakadni, hanem szepen kimulnak, mint az SZDSZ. Sehogysenemjo ez, na. Addig probaltak idot nyerni, hogy most mar iszonyu sok problema feltorlodott, amit (szerintem) egesz egyszeruen nem fognak tudni megoldani sehogy sem.
süti beállítások módosítása