Kóczián Péter

A politikáról és az életről szól

_

HTML doboz

Tegnap recsegett-ropogott

2011.07.12. 10:43 Kóczián Péter

Megbillent a való világ.

Nem vagyok vevő a világvége-szcenáriókra, de tegnap este a Financial Times –ot olvasva kicsit sok volt, ami aznapra összesűrűsödött a brit üzleti napilapban.

Az Egyesült Államok kongresszusa a deficit-csökkentésről tárgyal. Obama elnök és a demokraták 4000 milliárd dollárral, a republikánusok 2000 milliárddal akarják csökkenteni a hiányt. Ez a szokásos huzakodás. Az viszont nem, amilyen nyomás alá kerültek.

A hitelminősítő cégek – Fitch, Moody’s és társaik – elemzőik útján tudatták, hogy ha augusztus közepéig nem alakítja ki az amerikai politikai osztály a hiánycsökkentés hiteles tervét, akkor az Egyesült Államok adósságát alaposan leminősítik majd. Ez pedig a világ egyik vége lenne, hiszen mindenki vesz és vett amerikai államadósságot, s utána mindannyian futhatnának a befektetéseik értéke után; befelé meg csökkenne a hitelre szolgáló pénz, amely a növekedést vetné vissza, az pedig a globális gazdaságot stb.

Ennyit az USA szuverenitásáról: az egész országot sakkban tartja néhány pénzügyi elemző, aki a tekintélyes hitelminősítőknél dolgozik; persze, mögöttük az adósságokat vásárló banki, pénzügyi intézményi vevők állnak, akik követik a hitelminősítőket.

Kínában, a másik motorban, a tegnapi hírek szerint lassulóban van a gazdaság – legalábbis ennek jelei mutatkoznak: az import csökkenéséről jelentek meg hírek, ez pedig a belföldi termelés lassulására utalhat. Közben nő az infláció és helyi méretekben ugyan, de sztrájkok, összecsapások vannak az elégedetlenek és a biztonsági erők között. A kínai hatóságok engedményekkel és büntetéssel válaszolnak, de mindkettőnek ára van: vagy a központi büdzsé állja a cehhet vagy a társadalmi elégedetlenség forr tovább. 

A görögök államháztartási válságának újabb fejezetében az olasz bankokról derült ki, hogy rengeteg görög kötvényt vettek. Olaszország államadóssága a GDP 120 százaléka, s e két tény együtt az olasz bankokba vetett hitet ásta alá. Ha a bankok drágábban jutnak pénzhez, akkor kevesebb jut a gazdaságnak is – egyebek között a magyar gazdaságnak is, hiszen ma már a legnagyobb bank tulajdonosok közé tartoznak az olasz bankok Magyarországon. Közben Berlusconi pénteken a gonosz újságok szerint nem az állam válságával, hanem a saját cégei válságával foglalkozott: cégeinek több száz millió dollárt kell fizetni egy riválisnak, akinek egy bíróság igazat adott a keresetében. Ha jól emlékszem, 19 vagy 20 éve zajlik a per.

Merkel német kancellár a napokban arról győzködi Berlusconit, hogy 20 milliárd eurót faragjon le az olasz költségvetési hiányból – miközben a német bankok tiltakoznak az ellen, hogy egy úgynevezett „stressz –teszt”, amelynek eredményét a héten kell közölni, túl szigorú követelményeket fogalmazzon meg. Arra hivatkoznak, hogy eredményeik láttán betámadnák őket – egy valamit pedig meg kellett tanulnunk a mostani válság alatt: betámadni csak azt lehet, akit van miért. Mondanom sem kell, hogy a német bankok kockázati besorolása egyenes arányban van azzal, amilyen módon és áron pénzhez jutnak; ez pedig a magyarországi hitelezést is alapvetően befolyásolja.

Berlusconi és az olaszok szuverenitását Merkel nyirbálja, Merkel szuverenitását a német bankok helyzete, a német bankokat pedig a nemzetközi hitelminősítők.

Nagy-Britanniában Murdoch sajtómágnásnak újabb botránnyal kell szembenéznie: a Sunday Times a vádak szerint ugyancsak lehallgatott embereket. Murdoch mindig válságról válságra építi tovább birodalmát. A szabad versenyes kapitalizmus nagy híve – aki persze nem átalja dömping technikákkal kiszorítani versenytársait – az információs szabadság és a közszereplés igen tág értelmezésével feszítette túl a húrt; már persze, nem azzal, hogy csinálta, hanem azzal, hogy minderre fény derült. Murdoch szuverenitását tehát saját maga ásta alá – de csakis azzal, hogy a szabad nyilvánosság lehetőséget teremtett arra, hogy minden napvilágot lásson.

Az persze elgondolkodtató, hogyan derült ki, hogy lapjai munkatársai feltörtek mobil üzenetrögzítőket, s az is, hogy vajon véletlen-e, hogy pont akkor történt mindez, amikor a British Sky Broadcasting teljes megvételére készült. Ez azonban mellék szál, mert ilyen módon  megdönteni csak azt lehet, akinek vaj van a füle mögött, s a tények nem vitatható beállításoktól függenek, mint Dominique Strauss-Kahn esetében, hanem önmagukban is pusztítóak. Nincs olyan liberális álláspont, amely mások elektronikusan rögzített privát üzeneteinek feltörését védeni tudná.

Ahogyan, úgy látszik, az is vitathatatlan tény, hogy a bizalom önmagában is termelő erő tud lenni bizonyos szituációkban. Aki azt elveszíti – legyen az a hatalmas Egyesült Államok, Kína vagy Olaszország  vagy akár Rupert Murdoch– az komoly fenyegetéssel szembesül. Már persze akkor, ha válság van. Ha nem az lenne, akkor mindaz, amit ebben az írásban összegyűjtöttem, csak kis színes információk tömkelegének minősülne.  

Utóirat: van egy ország, s van egy vezető, amely az utóbbi időszakban mentesült a fenti folyamatoktól: nem csökkent, hanem nőtt a szuverenitása. Melyik ország melyik vezetője az?

 

Lájkolás: www.facebook.com/pages/K%C3%B3czi%C3%A1n-Vil%C3%A1ga/229214920422217 

 

31 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://koczianpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr473059942

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ínségmunka 2.0 - havi 38.500 ft 2011.07.12. 17:27:05

A Magyar Munka Terv új rendszere a munkaerőpiactól elidegenítő, alacsony bérezésű, sok ponton a két világháború közötti ínségmunka intézményére hasonlító rendszert alakít ki.A biztosítási elvű álláskeresési támogatás leépítésével növeli ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wolff 2011.07.12. 15:17:22

Miként mentesültünk? Nem emelkedett, hanem csökkent a hozamfelárunk? Nem érint minket az esetleges világgazdasági lassulás? Nem jósolnak már most alacsonyabb növekedést a stagnáló/romló belső fogyasztás miatt (igaz, ez szuverén húzás), úgy, hogy egy esetleges világgazdasági lassulást még bele sem kalkuláltak? Szuverenitásunk növekedése kb. annyit jelent, hogy egy-két hónappal később tűnik majd fel, hogy nahát, a magyarok is bajban vannak, mint egyébként feltűnne.

dr. Trebitsch 2011.07.12. 17:02:39

nevetséges, hogy mindenki a hitelminősítőket szidja. De akkor akasszuk fel a meteorológusokat ha rossz az idő, a gátőröket ha túl magas a vízállás... mondhatnék még sok példát. Vagy olyan idióta már mindenki, hogy nem is ismert a régi közmondás: "ne a tükröt szidjad, ha a pofád görbe"?

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2011.07.12. 17:03:00

A kinti hangok azt kérdik elkerülhető-e a csőd?
komlomedia.hu/hir.php?hir=232

rockjano 2011.07.12. 17:18:34

"nem csökkent, hanem nőtt a szuverenitása."

Híjjj tisztelt Kóczián Úr ennek a szuverinitásnak viszont rohadt nagy ára van és fizetjük is minden fronton. Nem csak gazdaságilag hanem demokráciánk feladásával is.

És egyszer az ellopott nyugdíjpénzeink is elfogynak, és ha elkezdünk úgy élni ahogy valóban lehetőségünk lenne ..na az nagyon felháborít majd mindenkit.

Sesquatch 2011.07.12. 17:42:25

@Trebitsch: Ja, én is ezen akadtam fel ...

Nem a hitelminősítők miatt kell feladni bizonyos szintű szuverenítást, hanem azért, mert nyakig el vannak adósodva. Don't shoot the messenger!

Veder1 2011.07.12. 17:50:40

A Svájciak viszont élnek, mint hal a vízben, egészen addig míg...

Most őszintén, tegye fel a kezét aki sajnálná őket!

Demján, Csányi, kezeket hátra!

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.07.12. 17:51:41

mit jelenthet az a mondat a posztban, hogy Obama 4000 milliard dollarral akarja csokkenteni a hianyt ?

az Amerikai Egyesult Allamok 2011-es tervezett koltsegvetesenek a kiadasi oldala is kisebb mint 4000 milliard dollar. a hiany 1480 milliard dollar.

G. Wolf 2011.07.12. 17:57:57

Utóirat-hoz ha ránk gondolt a szerző érdemes megnéznie a mai chf-huf árfolyamot: 233...

am tényleg horror napok vannak...

ben2 2011.07.12. 18:05:43

@Trebitsch:

A meteorológusok és a hitelminősítők között az a lényegi különbség, hogy a hitelminősítők jóslatai hajlamosak önmaguk beteljesítésére.
A meteorológus ugyanis meg tudja jósolni a hideget, de nem attól lesz hideg, hogy a meteorológus azt mondta. Ehhez képest, ha a hitelminősítő lerontja egy ország besorolását, akkor a befektetők elkezdenek pánikolni, mire az ország gazdasági állapota pont emiatt kezd el romlani. Erre aztán mondhatják a hitelminősítők, hogy na ugye.
Az egész helyzet a "Szeszélyes nyár" c. film egyik jelenetére emlékeztet, amikor a faluban fellép a légtornász. Egy részeg csávó az előadás közben el kezdi rázni a kötéltartó póznát, és üvölti a légtornásznak, hogy "másszon le onnan ember, mert a végén leesik". Mivel a légtornász nem reagál, a részeg egyre hevesebben rángatja a póznát, végül sikerül a légtornászt kibillentenie az egyensúlyából, aki összeveri magát a flaszteren. A részeg pedig szigorúan ránéz, hogy "na ugye megmondtam".
Na adott esetekben pont ugyanezt csinálják a hitelminősítők is, miközben néha alapvető gazdasági folyamatok kerülik el a figyelmüket.
A gond elsősorban az, hogy a hitelminősítők nem csak konkrét adatok, hanem gazdasági és politikai elvek alapján is minősítenek.
Általában, ha egy ország nem az ortodox neoliberális gazdaságpolitikát követi, lehetőleg megnyitva a gazdaságát a globalizáció előtt, akkor számíthat a durva leminősítésre, ami a fentiekben vázolt önbeteljesítő folyamatok miatt konkrét károkat tud okozni a leminősített országnak. Ezzel a hitelminősítők gyakorlatilag nem az adott országról alkotnak objektív véleményt, hanem a neoliberális ideológia önjelölt papjaikén átlépnek a politikacsinálás mezejére.
Ez az, amiért sokaknak nem tetszik a hitelminősítők tevékenysége.

Kóczián Péter · http://koczianpeter.blog.hu/ 2011.07.12. 18:10:23

@jotunder: nem találom éppen a cikket, amiből dolgoztam, ezért ideteszem a Financial Times egyik cikkírójának a mondanivalójából a releváns részletet:

Please respect FT.com's ts&cs and copyright policy which allow you to: share links; copy content for personal use; & redistribute limited extracts. Email ftsales.support@ft.com to buy additional rights or use this link to reference the article -

blogs.ft.com/gavyndavies/2011/07/11/us-economic-cavalry-is-saddle-sore/#ixzz1RuLy75yk

Meanwhile, on the fiscal side, discussions in Washington about raising the debt ceiling have been meandering along without much sign of resolution. President Obama’s $4 trillion “grand bargain” has run aground, and the focus of the Republicans now seems to be on a much smaller package of medium term expenditure cuts

untermensch (törölt) 2011.07.12. 18:11:21

Nincs ilyen szó, hogy "betámadni". A proli szleng egyik jellegzetessége, hogy minden igekötőt be-re cserél.

hoseman 2011.07.12. 18:12:15

"Utóirat: van egy ország, s van egy vezető, amely az utóbbi időszakban mentesült a fenti folyamatoktól: nem csökkent, hanem nőtt a szuverenitása. Melyik ország melyik vezetője az?"

Ez így kevés. Mit akar ebből kikerekíteni kedves K úr?

Link Elek 2011.07.12. 18:19:35

valasz az utoiratra:
észak korea

Link Elek 2011.07.12. 18:24:14

dél szudán meg jobb válasz :)

JR69 · http://komlomedia.hu/ 2011.07.12. 18:25:09

A jelenlegi hozzáállás nem kedvez azoknak a folyamatoknak, amik elősegítenék a célt, az Európai Egyesült Államok létrejöttét. Ezért a gazdaságot az alapjaiban kell megingatni, hogy az emberek ezt kívánják elérni, és ne a szuverenitással foglalatoskodjanak ;)
Induljon a "B" terv: komlomedia.hu/hir.php?hir=196

2011.07.12. 18:39:41

@untermensch: Ha az emberek használják, akkor van.

hoseman 2011.07.12. 18:51:29

@Kóczián Péter: irónia?? tehát akkor "várjuk" hogy ez a titokzatos ismeretlen is kapjon egy kokit? neadjsten egy baráti tarkónlegyintést?

kvadrillio 2011.07.12. 18:54:39

...háááát...igen.....SZARBAN VANNAK A VILÁG ORSZÁGAI !

MÉG JÓ, HOGY EGYETLEN BIZTOS PONT AZÉRT VAN: SOROS GYÖRGY VÍGAN ÜLDÖGÉL 16 TONNA ARANYÁN ! :DDD

Martian (törölt) 2011.07.12. 18:56:37

@Trebitsch: a meterorológiának vannak objektív tudományos alapjai, a hitelminősítés szubjektív és manipulatív kategória.

Sir Galahad 2011.07.12. 19:00:36

Amit most látunk, az bizonyos szempontból valóban a világvége előszele. A bankok tudván olyan kamatra adtak kölcsön pénzeket országoknak, amilyeneket lehetetlen megfizetni. Ez az adósság újabb és újabb hitelek felvételére szorította a kormányokat - természetesen hasonló feltételekkel. Mostanában válik nyilvánvalóvá mindenki számára, hogy kisebb vagy nagyobb mértékben, de jóformán minden komolyabb gazdasággal rendelkező ország lehetetlen helyzetbe került. Kíváncsi vagyok, mi lesz a végkifejlet... hogy jó nem, az hétszentség.

Kilences 2011.07.12. 19:15:20

Egy jó kis zsíros fegyverkezési versenyre se futja már. A bankoknak pedig jól jönne most egy fröcsögős világháború. Lehet azt fűtik. Néhány spekuláns csoport ráharagítja Dél-Európát északra meg az arabokra aztán már megy is a wirtschaft...

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2011.07.12. 19:22:59

Mi van akkor, ha egyes spekulánsok a hitelminősítőket vesztegetik meg? Durva lenne, de vhol logikus.

Link Elek 2011.07.12. 19:24:31

@Sir Galahad:
mar regen nam bankok adnak kolcson orszagoknak
likvid allamkotvenypiac van minden fejlett orszagban
ez legalabb olyan fontos, mint a tozsde

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2011.07.12. 19:26:16

És mi van akkor, ha egy neves hitelminősítőnél dolgozó valaki 24 órával egy nagyobb leminősítés előtt bizonyos köröknek szivárogtat jó pénzért?

Hiszünk-e a tiszta, összeesküvésmentes világban?

Veder1 2011.07.12. 20:07:31

@malacz69 eurofanyalgó ·
"Mi van akkor, ha egyes spekulánsok a hitelminősítőket vesztegetik meg? Durva lenne, de vhol logikus."

Ezt én sem értem, elég kézenfekvő lenne. Öltek már embert jóval kevesebbért is.

Exploiter 2011.07.12. 20:27:07

Vicces, ahogy a világ rádöbben, hogy egy kártyavárat építgetett mindenki az elmúlt pár generáció alatt.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2011.07.12. 20:27:10

@Kóczián Péter: A "grand bargain" egyszerűen csak azt jelenti, hogy az elnök a képviselőházi republikánus többséggel megszavaztatta volna az adósságlimit felemelését. A 2000 milliárd dollár valójában tíz évre lenne szétosztva, de a republikánusok hallani sem akarnak az adóemelésről.

2011.07.12. 20:57:15

@JR69: Látom Soros elég sok pénzt tett az európai piac shortolására.

Sir Galahad 2011.07.12. 22:03:03

@Link Elek: Tök mindegy, hogy hívjuk, a lényeg ugyanaz.
süti beállítások módosítása