Kóczián Péter

A politikáról és az életről szól

_

HTML doboz

Az ellenzék teendője Karácsony bukása után

2021.10.09. 23:59 Kóczián Péter

A „hol vesztettünk” utat a magyar politikai hagyományban nemes kérdés és évtizedeken át hívó szó.

Szerintem a baloldali ellenzék ezen a héten vesztett utat. A héten, amikor Karácsonyról kiderült, hogy nem listavezető, Márki-Zay pedig beelőzte egy virtuális népszerűségi versenyben, amelyben egymástól eltérő közvélemény-kutatások miatt Karácsony egyik pillanatról a másikra eltűnt a baloldali vezetői posztért folytatott küzdelemből.

Jelen pillanatban tökmindegy, hogy ki kit vadászott le és hogyan, ugyanis szerintem az a fontos, hogy a baloldali szavazók megzavarodtak a történtektől.

A baloldal eddig már háromszor segítette Orbán Viktort és a Fideszt a parlamenti győzelemhez. 2010-ben, 2014-ben, 2018-ban. Ezeket a választásokat nem Orbán Viktor nyerte meg, hanem a baloldal vesztette el. Ez a tény és történelmi tendencia, amellyel szembe kellene néznie a baloldali ellenzéket vezető politikusoknak.

A héten mindent megtettek azért, hogy 2022 legyen a negyedik alkalom, amikor ugyanez történik majd.

A 2022-es választás elvesztése után várhatóan ismét felmondja majd az ellenzék az „orbáni diktatúra” szörnyű erejének nyomasztó hatásáról szóló önigazoló meséjét (más ismert motívumokkal együtt: megvett politikusok bomlasztó tevékenysége, a pénzügyi támogatás hiánya, a médiát uraló jobboldali dominanciával együtt). Ez ismét elég lesz a nemzetközi közvélemény baloldali-liberális véleményformálóinak a befolyásolására.

A választás elvesztésével azonban nem csak egyszer kerülnek majd pácba, hanem utána is.

Ha 2022-t is elvesztik, akkor minden politikai párt elitje nekiesik majd a többi baloldali (és a velük szimpatizáló jobboldali) politikai szerveződésnek. Az egység szétbomlik majd, s újabb két évet dagonyáznak majd egymás kiszorításában, a parlament ellenzéki részébe beszorulva. Szerintem 2024 körül jelentkezik majd néhány kampánytanácsadó-guru-értelmiségi, akik csodaszarvasként ismét rávezetik majd a baloldali politikusokat az összefogás fontosságára, hiszen 2026-ban ismét választás lesz (ez alól persze felmentést jelent majd az orbáni diktatúra törekvése az örök orbáni uralom létrejöttével, amely úgyis lehetetlenné tesz majd minden esélyt a választási győzelemre).

A baloldali ellenzék az e héten elkezdett önvád, sértődöttség, zavarodottság és tehetetlenség gyűrűjében vonaglik majd, s egymás hergelésével múlatják majd az időt 2022-ig és utána is: Gyurcsány már elhúzhatna; Márki-Zay önhitt és nem mérte fel a valódi támogatottságát; Karácsony meg egy lehetetlen alak: bármikor ott hagyja a terhek cipelését másokra.

Sehova nem vezető út lesz, az biztos.

Mi a stratégia cél mostanában?

Az egyik nyilvánvaló cél, hogy legalább annyian szavazzanak a baloldali előválasztás második fordulójában, mint az első fordulóban. A másik, még ennél is sokkal fontosabb cél, hogy még többen szavazzanak. Így bizonyíthatják, hogy az e heti purparlé nem zavarta meg a baloldal választási jókedvét és elszántságát.  

Karácsony Gergelynek ehhez például nem duzzognia kell és sebeit nyalogatnia, hanem gyorsan lecserélni az „Orbánt csak én tudom legyőzni” plakátokat egy olyanra, amely minden baloldali választót arra buzdít, hogy mindenképpen menjetek szavazni, mert a baloldalnak ki kell választani egy jelöltet az Orbán Viktorral szembeni párharcra.

Az összes pártelnöknek az összes kommunikációjában hasonló módon ugyanerre kell biztatnia a maga híveit. Az összes elérhető kommunikációs és szervezeti erejükkel ezerrel azon kell dolgozniuk, hogy a frontember kiválasztása minél sikeresebb legyen.

Az egymással szembeni vitát fel kell függeszteniük. Példásan határozott kiállás az egyik nap, de megmosolyogtató emlékké válik a történtek fényében, amikor Karácsony Gergely engedményként integrál két jobbos (valójában fideszes) témát (a családpolitika megőrzését és a külhoni magyarokat integráló nemzetpolitikát). Cuki törekvés, ha az ember egy a népszerűségi listákon hasító baloldali tömörülés vezetője. Nevetséges akkor, ha a baloldali politikai elit még a saját egységét sem teremtette meg.

Nem aktuális engedményeket, hanem határozott és jól követhető politikai irányvonalat kellene kialakítani, amelyet aztán agyba-főbe nyomnia kell minden vezető baloldali politikusnak (és a vele szövetséges jobboldali politikusoknak is). Ebbe nem fér bele, hogy Pálinkás József pártelnök a frontemberi versenyből kiesve, szinte a veresége másnapján, a baloldali szövetségesei politikai elképzeléseit ekézi tele szájjal a sajtóban. Karácsony sem tűnhet el a balféken, mint egy vesztes és leforrázott politikus.

Minden okunk meg lehet arra, hogy azt feltételezzük: a baloldali választók egy részének a héten lett elege a baloldali vircsaftból. Nem tudjuk, hogy mekkora részének, de azt tudjuk, hogy a 2022-es választás eredménye pár ezer, pár százezer szavazaton múlik majd. Nem csak az számít, aki elmegy, hanem az is nagyon fog hiányozni, aki nem megy el. A jobboldal számára is ez lesz a legfontosabb tényező, nem csak a baloldalnak. Ebben a helyzetben a baloldal „önszalámizása” öngyilkosság.

Karácsony Gergely hiányozni fog sok baloldali szavazónak. Dobrev Klára vitathatatlanul nagyon népszerű a baloldali szavazók egy része számára. Jakab Péter nélkül az „sok kevés ember” marad távol, akik majd eldönthetnek egy-egy mandátumot, listás szavazatot. Márki-Zay berobbanása azt jelezheti, hogy sokakat ő mozgat meg.

Márki-Zay támogatottsága még nem bizonyított, egyszerűen azért mert túl friss az adat, szükség van  még néhány későbbi kutatásra, hogy biztosan lehessen rá hivatkozni. De pont ez a gondolkodásmód az, amelybe most nem ragadhat bele a baloldal. A politikusoknak nem szabad relativizálnia a nyilvánosság előtt egymás népszerűségét, politikáját, mert ez elbizonytalanítja a baloldal potenciális választóit.

Én az utóbbi években coach-ként dolgozom, s egy ilyen helyzetben lévő ügyfélnek azt tanácsolnám, hogy a cég kulcsszereplői vonuljanak el és úgy jöjjenek vissza, hogy a kulcsszereplők összeteszik azt, amely a közös sikerhez kell. A baloldalon az ellenzéki politikusoknak kellene azonnal összeülnie, s együtt, személyükben kellene összehangolódnia. Azt tanácsolom nekik, hogy hagyják kívül a politikai tanácsadóikat, a részérdekeiket, a hatalmas stratégiai elképzeléseiket, amelyek mindegyike arra épül, hogy a másik baloldali vagy jobboldali párttal szemben hogyan tesznek majd szert fantasztikus stratégiai előnyre a kampány során.

Ebben a választásban nem egymást kell elverniük, azaz nem azt, amit most csinálnak. Most választást kéne nyerniük. Pechükre, ezt csak együtt tudják véghezvinni.

Az együttműködésüknek két célja lehet: elérni, hogy 2022-ben a baloldal, s a velük szövetséges jobboldali politikai erők nyerjék el a kormányzás lehetőségét. A másik cél pedig az kellene, hogy legyen, hogy minél jobban megszorítsák a Fideszt, azaz minél nagyobb legyen az ellenzéki patkó mérete a 2022-es választás után.

Különben a baloldal és a velük szövetséges jobboldali pártok vezetői 2022-ben ismét a lehetetlen politikai idióták gyülekezetének bizonyulnak majd. 

50 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://koczianpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr9116716186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.10.10. 05:50:44

A magyar emberek nyugatos része eleve nem baloldalt akar, hanem liberalizmust. Az csak történelmi sajátosság, hogy Mo-on a liberalizmus "baloldal" néven fut.

Gyurcsány célja most minden tőle független ellenzéket bedarálni. Ez a mostani események és a jövő évi választások fő tétje.

BiG74 Bodri 2021.10.10. 07:01:40

"Az együttműködésüknek két célja lehet: elérni, hogy 2022-ben a baloldal, s a velük szövetséges jobboldali politikai erők nyerjék el a kormányzás lehetőségét."
Vagy elérni, hogy a jobboldal ( nem fidesz), s a velük szövetséges baloldali politikai erők nyerjék el a kormányzás lehetőségét. Azt hiszem a cél, mely létrehozta a szövetséget, erősen támogatott. Már minden politikai irány tudja, hogy egymás nélkül nem léteznek a valós fizikai létük ellenére sem. De legalábbis minden felelős politikai vezető tudja, hogy a tét nem a hatalom, hanem a demokratikus életforma sokszínűsége, melyben önmaga lehet, annak ellenére, hogy nem ő Magyarország.

chrisred 2021.10.10. 08:50:02

Nem tudom, mi az ellenzék célja. Az viszont világos, hogy a rájuk szavazók mit akarnak. Miután látták, hogy Karácsonynak nincs támogatottsága vidéken, ezért esélytelen Dobrevvel szemben, a rá szavazók is átálltak Márky-Zay möge. Ezért kellett visszalépnie.

Lesz még Magyar Köztársaság 2021.10.10. 15:10:00

"Jelen pillanatban tökmindegy, hogy ki kit vadászott le és hogyan, ugyanis szerintem az a fontos, hogy a baloldali szavazók megzavarodtak a történtektől."

Nem vagyok híve az összeesküvés-elméleteknek, de azt sem hiszem, hogy a dolgok csak úgy véletlenszerűen történnek meg.

Szóval a cél a zavarkeltés volt.

Lesz még Magyar Köztársaság 2021.10.10. 15:48:12

"A baloldal eddig már háromszor segítette Orbán Viktort és a Fideszt a parlamenti győzelemhez. 2010-ben, 2014-ben, 2018-ban."

2010-ben a parlamenti váltógazdálkodás keretében (a mindeddig utolsó) demokratikus országgyűlési választásokon kormányváltás történt.

2012 első napján az egypárti Alaptörvénnyel együtt hatályba lépett az új választási törvény, amelynek következményei ismertek: jelentősen megnehezítette az ellenzék dolgát és megkönnyítette a kormánypártét. Ugyanakkor a választási játékszabályok átírása még nem lenne elegendő a fidesz-uralom tartós fennmaradására. Ehhez kellett a nyomozati szervek kormányzati érdekek alá rendelése - ami által így megakadályozható a fideszes stiklik, bűntettek és legnagyobb gazemberségek kivizsgálása. A médiapiac leuralása, a közmédia szolgasorba állítása pedig szintén azt a célt szolgálta, hogy ne nyílhasson az emberek szeme. És akkor még mindehhez hozzávehetjük a vidék mentális nyomorát, hogy rengeteg ember függ a regnáló hatalom helyi kisuraitól. "Ha kell munka, a Fideszre szavazol!" Vagy kerek-perec megmondják neki, vagy tudja magától, mit kell tennie. Szinte újkori feudalizmus épült ki a magyar hátországban. És folyik az agitáció, az emberek megdolgozása ezrrel. Rokonom kormányhivatalban dolgozik, és "mellékállásban" kijár a külterületi lakosság ügyeit intézni, emellett "felvilágosító" kampányokat, migánsriogató "tájékoztató" fogadóórákat tart nekik. Kormánynépszavazási aláírásokat gyűjt.

Nem, kedves Péter: nem az ellenzék vesztett sem 2014-ben,sem 2018-ban, hanem a törvénytelen, magát bebetonozott hatalom nyert, mert a rendszer logikájából következően 2014-től a négyévenkénti országgyűlés választások már csak bohózatok csupán - az áldemokratikus rendszer fontos kellékei, amelyekkel a hatalom mutatja országnak-világnak, hogy demokrácia van. Pedig nincs, a jogállamiság szisztematikusan leépítve, a hatalmi ágak összevonva (az igazságszolgáltatás még úgy ahogy tartja magát).

Jelen rendszerben (hangsúlyozom: nem csak a választási rendszerre gondolok) az ellenzék nem győzhet. Nincs esélye. Ilyen szintű választási együttműködés, egyéni körzetekben való teljes koordinált indulás még nem volt, ezt az utat még nem járták végig, úgyhogy van még elvarratlan szál. Ismeretlen víz, meglátjuk mire lesznek képesek. Véleményem szerint legföljebb megszorongathatják a Fideszt, de győzni így sem fognak, pláne kétharmaddal. Ha nem lesz újra orbáni kétharmad, majd meglátjuk mire jut a Fidesz nélküle. Mint ahogy az is a jövő zenéje, hogy mihez kezd a kormányzati lehetősséggel az ideológiailag heterogén, széttagolt és különféle dolgokban igencsak megosztott ellenzék.

De odáig el kellene jutni. Az ellenzék most jár egy úton, a végében ott a győzelem kapuja, viszont ez az utat valahol útközben átjárhatatlan vizesárok, szögesdrót és betonfal torlaszolja el.

midnight coder 2021.10.10. 15:49:52

Ma magyarországon a baloldal mint olyan irtandó. Ez az az erõ ami a maradék középosztály felszámolásával csoportosít át pénzt a lumpenek részére. Nem ez utóbbiakat próbálja felemelni a középosztály szintjére, hanem az egész társadalmat próbálja lerohasztani a lumpenproli színvonalára. Ezt a legutóbbi két ciklusában fényesen teljesítette is. Amit maguk után hagytak az a megduplázott államadósság és egy rakás devizahiteles.

Ezzel együtt Orbánékat is jó lenne leváltani, ezért lenne üdvös ha a DK és az MSZP egyszer és mindenkorra eltûnnének a politika szemétdombján. Mert ahhoz szerencsére már nem elég erõsek hogy választást nyerhessenek, ugyanakkor azt megakadályozzák, hogy a normális emberek az ellenzékre szavazzanak.

Igazából ez az, ami miatt a DK és az MSZP a magyar közélet rákfenéje: amíg õk velünk vannak, addig Orbánék is. Ráadásul az ellenzék sem fogja fel, hogy az óbaloldal alsó hangon is legalább olyan káros mint Orbánék, és hogy tõlük pont úgy el kellene határolódni. Ha az ördöggel is szövetséget kötsz Orbán ellen, akkor a poklot hozod az országra. Az ellenzéknek akkor lenne esélye, ha egyként elhatárolódna mindkét rablóbandától. Mert senki sem fog elmenni azért szavazni, hogy egy másik csapat lopjon négy évig.

midnight coder 2021.10.10. 15:55:57

@Lesz még Magyar Köztársaság: "Jelen rendszerben (hangsúlyozom: nem csak a választási rendszerre gondolok) az ellenzék nem győzhet. Nincs esélye. Ilyen szintű választási együttműködés, egyéni körzetekben való teljes koordinált indulás még nem volt, ezt az utat még nem járták végig, úgyhogy van még elvarratlan szál."

Persze hogy nem gyõzhet. De nem a rendszer miatt, hanem mert az ellenzék sok kis pártból áll, Orbánék pedig egységesek. Ráadásul az elõválasztás igazából arra volt jó, hogy megmutassa az átlagpolgárnak hogy Orbánék kivételesen igazat mondtak arról, hogy itt a kérdés igazából az hogy Orbán vagy Gyurcsány. Ami pedig még szebb a dologban, az maga a gondolat hogy majd a Jobbikosok majd jól átszavaznak a DK-ra és fordítva. Ezt a hazaáruló Jobbikos politikusok lepacsizhatják Gyurcsányékkal, de biztos vagyok benne, hogy ezek után egy igazi Jobbikos a büdös életbe nem egy el szavazni - vagy ha igen, akkor Orbánékra, mert látják hogy elárulta õket a párt. De ugyanígy nem fog az anifaszista DK-s ex-munkásõr leszavazni a "nácikra" akikkel sok éven át riogatták.

Ezért fog a baloldal bukni, nem a rendszer miatt.

midnight coder 2021.10.10. 15:58:48

Amúgy ami az egészben a legröhelyesebb, amikor a komcsi azt kezdi el fejtegetni, hogy mit fognak majd csinálni ha gyõznek... Ahogy anno Hofi mondta: Na te rohadt büdös kulák, látod azt a gerendát? Oda foglak felakasztani! Majd ha egyszer lesz szögünk!

evilwolf 2021.10.10. 18:07:50

Az ellenzék valódi teendője, a fidesz kormányzás örökös biztosítása.

Rodney_2 2021.10.11. 02:01:46

@Lesz még Magyar Köztársaság:
Nem azért van hatalmon a fidesz mert diktatúra van, hanem azért mert az ellenzék degenerált állatokból és bűnözőkból áll. Nem a diktatúra miatt lesznek olyan közös jelöltek 2022-ben mint Tordai Bence, Jámbor András vagy a már 2010 előtt 3 rendbeli gazdasági bűncselekményért jogerősen elitélt Czeglédy, Gyurcsány barátja és harcostársa. Ezek a ti hőseitek! Normális ember nem szavaz ilyen söpredékre.
Nézzük az én körzetemet: most Gy Németh Erzsébet és Orosz Anna közül lehetett választani. 2018-ban Gy Német volt "a legesélyesebb" jelölt akire illett volna szavazni. Hát nem bírtam. Visszakaptam főpolgármester helyettesként. Csinált valami értelmeset azóta?? A "Nolimpia" győzelme után megkérdezték Orosz Annát, a Momentum alelnökét, hogy mik a következő politikai céljaik? Ez az idióta azt találta mondani, hogy a migránsok beengedése és a homoszexuális házasság bevezetése. Ezek voltak neki a legégetőbb kérdések. Ma ez a szardarab a kerület alpolgármestere. A két rohadék közül a fiatalabb nyert. Szerinted ki fog rá szavazni??

És akkor még ehhez vedd hozzá, hogy azok a levitézlett arcok, akik kiestek az előválasztáson, felkerülnek a közös listára. Tényleg a választópolgár dönti el, hogy ki kerüljön a parlamentbe ugye?

Diktatúra akkor volt, amikor csak 1 párt indult a választásokon és Lendvai Ildikó cenzúrázta a sajtót. (Ezeket kellett volna 1990-ben felakasztani, a nürnbergi per mintájára megerőszakolva a jogállamiságot visszamenőleges törvénykezéssel és kollektív bűnösség kimondásával. "Demokratikus" best practice.)

BiG74 Bodri 2021.10.11. 07:59:56

@midnight coder:
Már megint vágyorientált hülyeségeket beszélsz.
- A választási rendszer lett olyanná alakítva, hogy csak a fidesz, a pártok adottak voltak. Kilóg a lóláb.
-A fideszt is meg a baloldalt is el akarod takarítani? Miért hazudsz, hogy szimpatikusabb legyen a véleményed? Minek játszod meg magad, mindenki tudja hova húzol. Ráadásul nem érted a lényeget. A baloldal le lett váltva, könnyedén. A fidesz viszont leválthatatlanná tette magát, előre kijelölve egy ellenzéki utat, amibe most már bizony újra játszik a dk és a mszp is. Ami történik, azt a fidesz kényszerítette ki azzal, hogy arrogáns, konszolidációra képtelen akarnok szarháziak. Ezért nem érted, hogy miért fog leszavazni a dk-s a jobbikosra és fordítva. Pont mint ahogy a kollégád sem érti:
@Rodney_2:
Lehet, hogy az ellenzékben vannak degenerált állatok, DE:
A fideszben rohadt sok van, ráadásul napi rivaldafényben, csillogó hatalmi búrában, pénzesőben, minden fórumon magukat mutogatva, a legkisebb önmérséklet nélkül. Az ellenzék szar alakjai milliomodrészt sem tudnak megmutatni a szarságukból, szinte ismeretlenek. Azt hiszitek, hogy a hitelét vesztett fideszes média károgása a fidesznyikeken kívül bárkit is érdekel. Elszakadtatok a valóságtól.
Lehet, hogy ha az ellenzék nyer, nem lesz hosszú életű a szövetség. De ne adja a jó Isten, hogy kiderüljön ez idő alatt, hogy valójában tényleg szétlopták az országot, és csak egy patyomkin kép van minden nap az orrunk elé festve, mert akkor nagyon szar lesz fideszesnek lenni ebben az országban.

kunzoo 2021.10.11. 08:30:24

@midnight coder:
Pont ezért van értelme MZP indulásának. Rá szavazhat a jobbikos meg a DK szavazó is. Karácsony túlságosan belpesti imázst épített magának, holott használhatta volna vidéki származását kapocsként a vidéki szavazók megszólítására. MZP egy vérfideszes város polgármestere, tehát biztosan szavaztak rá kiábrándult fideszesek és ellenzékiek. Másként nem is lehetett volna ott polgármester!! Ezt kell megcsinálnia újra nagyban.
Akkor sem hitte senki hogy Lázár hitbizományában akár labdába is rúghat.

kunzoo 2021.10.11. 08:45:51

@midnight coder:
A devizahitelezés a fidesz találmánya, ők vezették be.

Az államadósság akkor is, most is egy válság idején ugrott nyolcvan százalék fölé. Most ráadásul pénzeső van, a munkanélküliek tömegét meg felszívja az EU. Ne feledjük, Fletó idejében még nem volt szabad munkavállalási jogunk, mert élt a moratórium. Most ha hirtelen hazatérne a kint dolgozók nagy része, itt sem lenne teljes foglalkoztatottság.

A nagy gazdasági növekedés inkább az inflációból jön, nem a volumen növekedéséből. Meg az újra elszabaduló hitel pörgeti. Most olvastam, akár hetven milliót is fel lehet venni. Annak 300 rugó a törlesztője 20 évig. Most mindenki eladósodik egyszerre. Aztán húsz évig fizet. Miből lesz hosszútávon gazdasági növekedés, ha a lakosság húsz évig hitelt törleszt? Szerintem ez volt 2008 kiváltó oka. Mindenki megvette az autót, házat. Utána hiteltörlesztés tíz-húsz évig. Hirtelen nem kellett senkinek sem az autó, sem a ház. A törlesztő elszállása nélkúl is csőd. Az amcsiknál nem volt árfolyamkockázat, megis először ott dőlt össze a rendszer.

BiG74 Bodri 2021.10.11. 09:23:22

@kunzoo:
Lényegtelen, hogy dobrev, vagy köbüki, megint egyszemélyi rendszerben gondolkodtok, mikor eleve több párt adja az ellenzéki erőt.

kunzoo 2021.10.11. 09:46:38

@BiG74 Bodri:
A szavazó egy személyben gondolkodik. Azt hiszed a fideszes szavazónak Rezsiszilárd vagy a Selmecigabi jut eszébe mikor szavaz? Vagy esetleg a keresztény értékrend?

kunzoo 2021.10.11. 09:49:51

@BiG74 Bodri:
A kormánypárti erőt is két párt adja, de a KDNP még talán a saját tagságának sem jut eszébe. Cseszegethetik MZP-t hogy nem áll látható párt mögötte, én azzal vágnék vissza hogy pont akkora a pártja mint a lövöldözős zsocának.

BiG74 Bodri 2021.10.11. 11:04:25

@kunzoo:
A fideszesnek csak a viktor! Tehát egyszemélyben gondolkodik.

Az ellenzékinek pedig igen eszébe jut rezsiszilárd, meg a kiflicsücsök gabriella, és még sok szarság.
Ellenzékiként jelenleg nagyon nem érdekel, hogy dobrev vagy mucsajröcsöge kiválasztott vállalható köztisztasági alkalmazottja a jelölt, mert egy sokosztatú rendszer eredőjeként egy ember nem lehet elvi közös pont. Ez az egy ember törvényileg előirt kötelező tétel, személye adott határok közt lényegtelen.
Nem a személy a lényeg, hanem a pártok közötti együttműködés rendszere, mely nem elvi, hanem gyakorlati alapon jött létre, komoly céllal, de egymást felügyelő erők között. Nézd az osztrák esetet, a személy szerepe korlátos, mert a hátországa nélküle is létezik, amennyiben demokratikus berendezkedésről beszélhetünk.

Az pedig a vicc kategória, hogy egy kdnp nevű trágyakupackát együtt emlegetsz a fidesszel, dk-val, jobbikkal.

kunzoo 2021.10.11. 12:00:18

@BiG74 Bodri:
Lehet hogy téged nem érdekel, de átlagjóskát igenis érdekli. A személy maga a brand, ezt látja a választó. Gyurcsány sem volt senki az MSZP ben, megis hatásos volt a kampánya. Merkel példája is azt mutatja hogy nélküle lószart sem ér a pártja. A facebook, a tömegtájékoztatás világában egyre kisebb szerepe van a párt vagy az adott szemely beágyazottságának.

BiG74 Bodri 2021.10.11. 12:18:42

@kunzoo:
Haha, a párt. Merkel és a pártja, hatalmon időtlen idők óta. Viktor hatalmon 12 éve, személyi kultusz kialakítva.
Biztos sokan vannak akik mindig az egyszemélyű karizmatikus, mindent is tudok, mindent is megcsinálok, legokosabb, legszebb, legszerényebb de nélkülem senkik vagytok szuperman politikust(haha) keresik.
Persze, nem szólom le őket, de gyermeki a gondolat.
De oké nézzük ezeket a választókat, ezeket az átlagjóskákat.
Van aki a viktorra esküszik, van aki gyurcsányra, van aki dobrevre, van aki mzpre, karácsonyra. Azért, ha az éticsigánál kicsit nagyobb intelligenciát tulajdonítunk nekik, akkor az látható, hogy aki kilépett, kihullott a rendszerből, az a szimpatizánsait a végső jelölt irányába fordítja. Ez az ellenzéki összefogás.

kunzoo 2021.10.11. 12:28:58

@BiG74 Bodri:
Ne is szóld le. A baloldal sok szavazót veszített azzal hogy dühből leszólta a népeket. Pl amíg Miskolc balos körzet volt, addig "fellegvár" amikor ugyanazon választók másra szavaztak, vidéki aluliskolázott szűklátókörű prolik lettek. Na erről le kéne szokni.

BiG74 Bodri 2021.10.11. 12:49:02

@kunzoo:
Bocsánat, de én nem gyűjtök szavazókat. Viszont negatív a véleményem a politikus személyében sztárt keresőkkel szemben. Nevetséges, és sajnos átgondolatlanságot feltételez, vagy némi agyhiányt.

BiG74 Bodri 2021.10.11. 12:57:13

@kunzoo:
Ja, amúgy ki festette tele a falakat anno, hogy birka nép? A baloldal?
Ki találta ki, hogy aki magyar rászavaz?Aki nem hazaáruló, mert a haza nem lehet ellenzékben?
Gondolom ennek nincs sértő éle.

Corvus69 2021.10.11. 18:23:18

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Megvert téged az isten rendesen amilyen undorítóan nézel ki. De miért tettél ki képet a facebookra? Hogy röhögjenek rajtad?

BiG74 Bodri 2021.10.11. 18:39:20

@cvsvrs:
Igen, van a párt vezetője, esetleg alapítója. Esetleg van egy struktúra alatta, és bizony adott helyzetben ez változik, persze a heroikus, hősies vezetők pótolhatatlanok. Igy aztán simán lehet egyenlőség jelet húzni a struktúra adott vezetője és a mindenkori, mindenben irányító pótolhatatlan közé.
A ballib média pedig magától kezdett ebbe az irányba orientálódni, csak úgy, mert hát ilyen a ballib.

white999 2021.10.11. 19:50:04

Bírom amikor valaki egy komplett ellenzéki tömböt baloldalinak nevez és feltételezi, hogy Marx összes művét olvassa esténként. Valójában a helyzet ettől sokkal egyszerűbb. A jobb oldal is heterogén. Vannak akik pusztán anyagi okokból szavaznak rájuk de időnként leköpik magukat a tükörbe és hánynak egyet a wc-n. Vannak akik elvi, vallási okokból. Viszont van egy vezér aki nélkül egy izzót nem lehet cserélni egy iskolában, mert abból is hasznot kell hajtani illetve az ellen nem juthat hozzá 25 forinthoz sem ilyen ügyletekből. Az ellenzék aki ebből kimard vagy nem vesz be a gyomra vagy csak simán tényleg Marx összesén szocializálódott bár ők nagyon kevesen lehetnek. A lényeg az hogy kevés számú Gyurcsány hívőn kívül nehezen fogadja el az a fajta tekintélyelvűséget mint ami a jobboldalra jellemző.
Amit a szerző tragikusnak ír le pont, hogy üdvözlendő. Nincs leosztva leosztva a lap. Bármily meglepő, bárki lehet miniszterelnök jelölt. Még akár MZP is ami ellentmond bármi józan észnek, mert Fletó simán megpuccsolhatja ha hatalomra kerül. A nagyszerűsége abban van az egésznek, hogy nem pofáznak bele az életed minden apró részletében és ha rosszul választott valaki akkor így járt de nem a féltő isteni gondviselés mellet kell rabszolgaként vitya nevét morzsolgatva egy füzér mellett élni. Mindig bírtam a fejlettebb demokráciákban azt, hogy pl Izlandon simán megszavaznak egy viccpártot kormányzó erőnek és nem azért mert jó, hanem hogy a sok köcsög politikus észrevegye hogy ilyet is lehet csinálni ha rosszul dolgoznak. Itt pontosan azért tartunk, mert soha semelyik politikai közösség nem lett megbüntetve, így vetésforgóban nyomják a kreténséget.
Amúgy amit nagyon bírtam, hogy már elvesztette a szerzőnél a választás a baloldal (ami ugye ellenzék és kevés köze van a baloldalhoz ahogy vitya is inkább kommunista mint jobboldali de ebbe most ne menjünk bele), pedig azt a szarkupacot amit összehordtak 2022-re amire még sanszos egy jó kis aktuálisan kialakuló gazdasági válság valakinek majd el kellene takarítani. Simán benn van a pakliban, hogy Orbánék nyernek 2022 ben 24 ben meg vasvillával kergetik el őket és mehetnek Putyinhoz menedéket kérni. Szóval az sem egyértelmű, hogy érdemes-e megnyerni a választást hagyni behabzsolni a vityának a saját kreálmányát.

ulpius66 2021.10.11. 19:58:23

Kedves Kóczián Péter!

Szerintem jól látod a dolgokat, és azokból jó következtetéseket vonsz le!
(ha érdekel egyáltalán a véleményem.......)

Csak pluszban tenném hozzá.... Karigeri mostantól politikailag "élő hulla"......

A budapesti közgyűlésben senki sincs aki támogatná!!!!!!!!
(talán a Momentum ...... talán.......)

Ezzel a visszalépésével csak és kizárólag ellenséget szerzett magának!!!!!!
(talán MZP megpaskolja a buksiját.......)

A MINDENRE IS ALKALMATLAN KARIGERINEK BETELJESEDETT A SORSA!

AKKOR TENNÉ LEGBÖLCSEBBEN, HA LEMONDANA A FŐPOLGÁRMESTERSÉGRŐL IS!

MOST MÁR A NAPNÁL IS VILÁGOSABB, HOGY TÉNYLEG MINDENRE ALKALMATLAN!!!!!!!!!!!!!!!

ulpius66 2021.10.11. 20:03:30

Azért kurva kíváncsi lennék arra, hogy milyenek azok a pillanatok, amikor Karigeri megbeszélést folytat a helyettesével, pl. Gy. Németh Erzsébettel....
(gondolom ott a Karigeri nyuszika, hiszen a DK nélkül semmit sem dönthet........ mondjuk eddig sem döntött a DK nélkül........ de azért mégis édi lehet a Karigeri Gy. Németh találkozó....)

ulpius66 2021.10.11. 20:07:04

Szerintem persze a JOBBIK is akkor tenné legbölcsebben, HA MÁR MOST KIUGRANA EBBŐL A HATPÁRTI KOALÁBÓL, ÉS ÖNÁLLÓAN INDULNA MIND A 106 EGYÉNI VÁLASZTÓKERÜLETBEN!!!!!!!!!

UGYAN EKKOR NEM BUKNA A PATÁS, DE AZ BIZTOS, HOGY A JOBBIKNAK SOKKAL NAGYOBB FRAKCIÓJA LENNE, MINT A HATPÁRTI KOALÁBAN........

Boldeone2 2021.10.11. 20:18:10

Túl sokszor olvasok , ebben a blogposztban is, a baloldali-jobboldali dichotómiáról ,ami szerintem egy erőltetett felosztása a társadalomnak . Azt látjuk , hogy a haladó szellemisègű országokban lassan vège lesz ennek , a szèljobb populista politika feltűnèse csak rövid intermezzo ( mindenhol elbuknak ) A társadalom mestersèges polarizálása mindig autoriter hatalmi törekvèseket takar. A 21. Századi politikus hidakat èpít, ès távol tartja magát a règi társadalmi beidegződèsektől
Márky - Zay egy 21. századi politikus, akire bátran szavazhat a " baloldali " ember is ; Karácsony meg kiválóan felismerte hogy a baloldali politikának soha nem lesz önmagában Magyarországon többsège , ehhez meg kell szólítani a politikai közepet, a 21. századi embert , azokat akik már kiábrándultak az ideológiákból , ès a kèt oldalszèlből is

ulpius66 2021.10.11. 20:23:29

@Boldeone2:

Igazad van!

A mai Magyarországon két értelmes politikus van MZP és Karigeri!
(rajtuk kívül mindenki hülye!!!!!!! .... az Orbán, a gyurcsányi házaspár, a Jákob testvér.....és az összes MSZP vezető.....)

Boldeone2 2021.10.11. 21:18:12

@ulpius66: Egyelőre másokat nem látok, akik ki akarnák vezetni az országot a durván felfokozott politikai dichotómiából, akiknek megvalósítható terve lenne Orbán leváltására . Azt előbb - utóbb mindenki belátja - szerintem jövő tavaszig Gyurcsány is- hogy csak a baloldalról nem lehet leváltani Orbánt . Kell egy olyan ember mint MZP , aki a civil szfèrából, a politikai közèpről ( ami Magyarorszagon a mèrsèkelt jobb) szólít meg új embereket

ulpius66 2021.10.11. 21:37:19

@Boldeone2:

Bocsika!

De azt én viccnek szántam, hogy a MINDENRE IS ALKALMATLAN KARÁCSONY ÉRTELMES POLITIKUS.......

ulpius66 2021.10.11. 21:44:21

"Magyar György a szavazást lebonyolító Civil Választási Bizottság elnöke "félti az ellenzéket"!

Azért azt megkérdezném tőle, hogy kitől félti?????
(azt meg mán csak igen-igen halkan kérdezném meg: ő maga kire savazott?)

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2021.10.11. 22:05:35

Némá kócián is előkerült? :)
Az hogy mennyire bukás ez bárkinek is ha öt jelöltből csak egy nyerhet nem tudom.

ulpius66 2021.10.11. 22:19:50

@Boldeone2:
Hát én meg csak most olvasgatok olyanokat, hogy ez a 21. századi politikus ez az MZP nemcsak "hazaárulózik" hanem "buzizik" is!!!!!!

MZP: "A fél magyar kormány buzi"!

TÉNYLEG 21. SZÁZADI POLITIKUS!!!!!!!!
(akasztani fog????)

ulpius66 2021.10.11. 22:21:37

@Boldeone2:

Én tényleg kíváncsi vagyok, hogy ez a 21. századi politikus ez mikor kezd zsidózni???????
(gyengébbek kedvéért: gyurcsányiné zsidó)

Boldeone2 2021.10.11. 22:28:46

@ulpius66: MZP: "A fél magyar kormány buzi"!

Először a "háborút " kell megnyerni , csak utána lehet bármilyen - így 21. századi politikát csinálni. A Fidesz èvek óta karaktergyilkolja az ellenzèki politikusokat , ha Márky - Zay visszavág , akkor azt tudják be a kormánypárt által folytatott gyűlöletkampány válaszának!

GyMasa 2021.10.11. 23:53:41

@kunzoo:
"A devizahitelezés a fidesz találmánya, ők vezették be."
Igen, és fleto meg nem csinált semmit ellene, hanem élvezte az előnyeit!

sírjatok 2021.10.12. 01:51:21

@Boldeone2: ez de gyenge kifogás :D Szóval ha Márki-Zay buzizik, az is a Fidesz miatt van :P

sírjatok 2021.10.12. 01:52:39

"A devizahitelezés a fidesz találmánya, ők vezették be."

Technikailag igaz, csak akkor sokkal keményebb feltételekkel lehetett felvenni, jellemzően cégeknek, pont a kockázatok miatt. Fletó alatt meg szépen eltörölték ezeket a korlátozásokat.

sírjatok 2021.10.12. 01:53:43

@Lesz még Magyar Köztársaság: "És akkor még mindehhez hozzávehetjük a vidék mentális nyomorát,"

ezt még mondjátok el jó sokszor. Buta fideszes vidéki paraszok, disznószaros csizmában. Ez hozza ám a szavazatokat :)

BiG74 Bodri 2021.10.12. 06:25:16

@sírjatok:
Bár lenne sok "buta" vidéki paraszok, disznószaros csizmában, de nincs!

Magyarország államformája ... Válsághelyzet 2021.10.12. 07:38:41

@sírjatok: "ha Márki-Zay buzizik, az is a Fidesz miatt van"

Persze. Nem mondhatja a buzi fide$$-re, hogy nem buzi. :-)

Egyébként a geci buzizta le Vonát az országgyűlésben.

BiG74 Bodri 2021.10.12. 08:06:32

@_atpijkamo_:
De ő a világ közepe, teheti!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2021.10.12. 08:52:39

@Corvus69:

Ez van, nem lehet mindenki pávatollas szivárványos sorosista.

tiltsál ki te gyökér 2021.10.12. 10:01:07

@BiG74 Bodri:
"A választási rendszer lett olyanná alakítva, hogy csak a fidesz"
Ezt a baromságot nem tudom, hogy ki találta ki, de marhaság. Ilyen nincs.

tiltsál ki te gyökér 2021.10.12. 10:07:24

@Boldeone2:
"A Fidesz èvek óta karaktergyilkolja az ellenzèki politikusokat "
És ez csak azért baj, mert az ellenzéki karaktergyilkossági kísérletek nem jöttek be, ugye? Még ehhez is hülyék.

" Márky - Zay visszavág , akkor azt tudják be a kormánypárt által folytatott gyűlöletkampány válaszának!"
1. A kormánypárti narratíva az az, hogy az ellenzék buta. Ezt egyébként naponta bizonyítják is. Soha egyik sem mondta, hogy fel kéne lógatni őket, hogy börtön, hogy akármi. Alkalmatlanok.
Az ellenzéki szeretetkampány meg o1g, lopnak, ölnek, fel kell kötni őket.
2. Akkor tehát a fajtádnak nem is a gyűlöletkampánnyal van baja, nem emelkedett széplelkek vagytok, akik szomorúan sírtok a demokráciáért, hanem nem volt olyan aki visszaszóljon.

konrada 2021.10.12. 10:22:09

Annak van igaza, aki szerint a fidesz egyszemélyes párt.

Létrehozója és működtetője egy olyan politikai zseni - (persze emberileg megkérdőjelezhető, de hát a zsenik között másmilyen nem is akad, dolgozzon akármilyen területen, mert közös jellemzőjük, hogy öntörvényűek) - aki szinte mindig időben észrevette, mi kell az előrehaladáshoz.

Ő értelmezte leginkább azt az állapotot, mely 1994-ben a szétaprózódott pártrendszer esélytelenségét mutatta egy erős integráló párttal szemben, és vitte be az egymással a bázison rivalizáló pártokat egy közös választási szövetségbe 2002-re - aminek az ára persze az elárult szövetségesek kiugrása miatt a bukta lett, de a vége az eddig 3x2/3.

A magyar választási rendszerben akkor még volt egy stabil integráló párt - amelyben éppúgy voltak belső platformok: reformátorok, piacpártiak, vallásosok, nemzetiek, internacionalisták, liberálisok, stb... mint most a fideszben - de nem volt egy olyan elhivatott vezető, mint zorbán.

...megpróbáltak felépíteni egyet, akinek sikerült is 2006-ra gyakorlatilag szétverve koalíciós partnerét tömegével legyőzni az addigra összeállt másik oldali pártszövetséget, de hát mint kiderült, azzal olyan szinten ráfaragtak, hogy ma is attól koldulnak.

S ami a legrosszabb, hogy mégis közülük ő a legtehetségesebb, ami megakadályozza azt, hogy integrálódjon a sok széthúzó - bázist egymástól elszívó akarat.

Szóval annak van igaza: itt akkor lehet oldalváltás, ha vagy sikerül egy öntörvényű politikai zseninek összefognia a másik oldalt, vagy zorbán kiesik a rendszerből, mert a személyzeti politikája olyan, mint az MSZmP-nek volt: aki kicsit is veszélyes, azt leépíti.
Azaz lehet utána is esetleg hattyúdala a fidesznek, de az még rövidebb lesz, mint az mszp-nek volt Fletóval.
süti beállítások módosítása