Kóczián Péter

A politikáról és az életről szól

_

HTML doboz

A mi Ferink és az utolsó dobása

2009.01.31. 01:44 Kóczián Péter

A miniszterelnök utoljára teremtett magának esélyt arra, hogy komoly változásokat indukáljon a magyar társadalmi berendezkedésben. A legutóbbi adótervei határozott változást indíthatnak el, a vagyoni és fogyasztási adók szerepének erősítésével, s bizonyos társadalmi juttatások elrendezésével.

A Fidesz reakciójából az is kiderül, hogy a legnagyobb ellenzéki párt nem ellenzi ezt az irányt. Ismét elmondták, hogy ez nem más, mint megszorító politika (ami igaz), majd ahelyett, hogy a részletekbe mentek volna bele, elővették az előrehozott választás és a bizalmat elvesztett kormányfő jól bejáratott toposzait.

A nem beszélés ebben az esetben azt jelenti, hogy nekik sincs jobb ötletük.

Az is üzenet, hogy a jó hírt (az adócsökkentést) hozó Orbán Viktor nem nagyon szólal meg. Részben taktikai okokból – ha Gyurcsány adó témában nyomul, ez elhalványítja Orbán üzenetét -, részben azért, mert az adócsökkentés politikáját most éppen nem tartják adekvát üzenetnek.

Gyurcsány legújabb javaslatai jobbos javaslatok. A fogyasztási adó emelése rossz azoknak, akik viszonylag szűk pénztárcából fogyasztanak ; ezen az alapvető élelmiszerekre vonatkozó kivételek csak enyhítenek, ami a legszegényebbeknek jó hír. Mindenki másnak, aki ezen a szinten túl fogyaszt, az áfa emelése rossz hír. A vagyonadó pedig a vagyonnal rendelkező, inkább középosztályi és alsó –középosztályi családok terhelését növeli.

Miután Magyarországon az alsó-középosztály és a középosztály jóval kisebb jövedelemmel rendelkezik, mint Nyugaton, ezért a komolyan vett vagyonadó erős terheléssel jár majd ( viszonylag kevésből kell viszonylag sok embernek viszonylag sokat fizetnie).

A vagyonadó előli menekülés a módosak, a mozgékonyak útja lehet, de Magyarországon ma vagyonfelhalmozás zajlik, annak bepótlása, amelyet 1948 és 1988 között megakasztott a kommunista uralom. Azaz, ez egy olyan adóbázis, amely egyelőre kiapadhatatlan forrás lesz.

A polgárosodás és a vagyonadó. - A vagyonadó a polgárosodás útja. Összekapcsolja egymással a vagyon-tulajdon-adófizetés fogalmait, s az adófizetés-közpénzek körét is. Akkor alakul ki ön-tudatos polgárság, vagy effajta gondolkodásmód, ha nem állampolgár és állam, hanem adófizetők és az állam viszonya teremtődik meg Magyarországon. A polgári forradalmak és átalakulások mozgatórugója is a saját tulajdon védelme volt, s az etatista-állampolgári kultúra átalakítását is ez formálhatja át.

Ha Gyurcsány ezt keresztülviszi – s a többi, meghirdetett intézkedése is megvalósul -, akkor a miniszterelnök kedvenc törekvése, a polgárosodás kap egy jelentős löketet. A tb járulék csökkentése, az szja sáv szélesítése felfelé a magyar államapparátus adóigazgatási reflexeit alakítja át. Nem a bérből és fizetésből élőkre alapozódik majd az adórendszer, hanem megjelenik egy alternatív logika, a vagyon megadóztatása.

A vagyon ezzel nem egy üldözendő és egyúttal elillanó, megfoghatatlan kategória lesz – amely helyett a megfogható jövedelmet kell terhelni -, hanem egy olyan jószág, amelynek növekedése akkor is jó, ha magán vagyon formájában ölt testet. Az állam akkor hízik majd, ha az állampolgárai vagyona is nő. A gyarapodás – a kis lakás nagyobbra cserélése és a kacsalábon forgó palota léte – már nem a köztől megtagadott magán – rész, hanem a közösséget pénzügyileg tápláló forrás lesz.

Egyébként ez a polgári társadalom és a közösség jólét összekapcsolódásának a momentuma. Sok Merci, sok közösségi bevétel.

A szükséges elem. – Mindez csak akkor nem válik az őszödi nagyotmondás és mellébeszélés részévé, ha a miniszterelnök ezúttal a sarkára áll, s végigviszi, amit gondol. Ha már megint csak a két napos médiasztori kedvéért dobta fel a legutóbbi javaslatait, ha hagyja, hogy ez is füstbe menjen, mint a kistulajdonosi részvényprogramja tavaly, ha javaslataival nem formálja át a baloldal gondolkodásmódját, akkor hosszú időre ez volt az utolsó dobása. Politikailag túlélheti, ennyire koncepciózus úgy sem tud lenni más a baloldalon, de paradigmát váltani, azaz a gondolkodási keret súlypontjainak áthelyezésével kísérletezni nem lehet kéthavonta. Nincs végtelen mennyiségű alternatív gondolkodási keret, s a megoldási lehetőségek sem végtelenek.

Az gyanús, hogy mint egy szappanoperát, úgy húzza ennek a sztorinak a vezetését. Az tragikus lesz, ha kedvenc fordulatához, az újabb két-három éves terv gondolatához tér vissza. Ha ismét csak toporog, s gondolatkísérleteket ereget, akkor ennyi erővel akár előrehozott választást is tarthatunk a nyáron.

Választási program? - Az is lehet, hogy ez lesz a választási programja.

De ha így lesz, milyen kormányfő az, aki hivatali idejébe mindig a következő ciklusára készül?

Nekem az érzésem az, hogy ezt azért nem meri bevállalni. Egy miniszterelnöknek az utolsó pillanatig programot kell megvalósítania, s nem egy következő megbízásra spekulálni. Főleg nem ilyen négy év után.

De hát Gyurcsány kormányzása során többször láttunk már karón varjút. Úgyhogy, tudja a fene.

Ha legutóbbi javaslatai is csak egy nagy stratégiai játék részei, akkor tovább apasztja a bizalmi tőkéjét. Amikor az tovább fog apadni, akkor az is világossá válik majd, hogy még mindig van neki. S akkor megint lehet majd reménykedni, hogy a Ferinek még mindig van miből.

Mindenestre ez most egy útelágazás. Ahhoz Gyurcsány Paradox Ferencnek kell lenni, hogy valaki a kormányzása harmadik éve elején jusson egy ilyen helyzetbe, amikor a normális kormányfők már a választási kampányra kezdenek készülni. De hát ez van. A mi Ferink az ilyen. S ez a mi országunk.

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://koczianpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr6913616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

osborne 2009.01.31. 02:08:27

ez pedig a mi elemzőnk egyik elemzése ;]

Kedves KP, ez is csak egy elem, hogy 1 évig még legyen hatalom és közben az IMF-nek is megfeleljen a Gyurcsány kormány. Semmi más, ahogy eddig is csak hatalommegtartés az egész - annyira látszik már ez. Taktikai és nem stratégiai játék ez. Sajnálom ha ezt nem látja.

Orbánék pedig 2010-re várnak, más dolguk nem nagyon van. Pedig van csak felesleges mert megint besétálnak a Ferenc hatalmi játékába.

osborne 2009.01.31. 02:12:54

az adóátrendezés pedig mint bármilyen eddigi Gyurcsány féle próba kudarcra van ítélve. Nem lesz semmi olyan hatása amit várnak tőle kivéve a csődöt. Rég le kellett volna mondania Gyurcsánynak ezt már többször megírtam. Mivel ez a hatalmi játék miatt nem megy, marad az elkúrás - de ezt ellentételezik maguknak a lenyúlással amíg hatalmon vannak még 1 évig.

nyomasek_bobo · http://sopron.e-cafe.hu 2009.01.31. 18:38:31

"Az gyanús, hogy mint egy szappanoperát, úgy húzza ennek a sztorinak a vezetését. Az tragikus lesz, ha kedvenc fordulatához, az újabb két-három éves terv gondolatához tér vissza."

Nem én mondom, hanem az adószakértők, hogy az szja sáveltolást csak január 1-jétől lehet bevezetni. Azaz 11 hónap múlva. És itt bukik a mutatvány lakosságot kompenzáló része. Sajnos. Ráadásul ez a vagyonadó, az ÁFA-emelés és a bruttósított családi pótlék mellett érezhetetlen lesz.
Miközben a saját maguk által teremtett adócsalást (eva) érintetlenül hagynák.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2009.02.02. 22:16:04

@nyomasek_bobo:
az EVA nem adócsalás.
a számlavásárlás az adócsalás.
az ál tagi kölcsön is adócsalás.

kicsit necces Feri adóátrendezése és a költségvetési keretszámok viszonya. pl a felbruttósított csp feltételezem több, mint a nettó csp. a költségvetési kiadások - legalábbis a tervezettek - mégis 70mrd körül csökkennek.
és még a devizahitelesek is támogatni fogják.

kedves cikkíró, volt már itt 48 pont, zászlóshajó, és ki tudja hány lépés. ne akadjon fel apróságokon.

nyomasek_bobo · http://sopron.e-cafe.hu 2009.02.03. 00:35:45

@denever: az eva a legális adócsalás lehetősége, így megfelel?

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2009.02.03. 08:39:55

@nyomasek_bobo:

csalni mindennel lehet. az evas szamlagyar sem legalis, mivel nincs teljesites a papirok mogott. bar el tudnam kepzelni, hogy szj szamot adnak a fiktiv szamlaadasnak, mint tevekenysegi kornek.

bar mindenki igy csalna adot, hogy az elcsalt penz 25%-a az apeh-hez kerul.

az eva a legjobb abban a tekintetben, hogy baromi konnyu ellenorizni. eppen ezert kisebb a visszaelesek lehetosege.

a szamla nelkuli vasarlas nem eva specifikus adozasi buncselekmeny - az eva kivezetesevel nem szunne meg.
no persze a zsenialis szamlatoto se er semmit ellene.

nyomasek_bobo · http://sopron.e-cafe.hu 2009.02.03. 09:05:56

@denever: "szj szamot adnak a fiktiv szamlaadasnak, mint tevekenysegi kornek."

ötletes :-)
süti beállítások módosítása