Kóczián Péter

A politikáról és az életről szól

_

HTML doboz

Kis titkos világok dermesztő hatása

2009.07.17. 10:04 Kóczián Péter

 

Bájos a fóti lehallgatás története, félelmetes az UDZ Rt ügye. Kicsiben és nagyban ugyanaz működik: a zsarolások rendszere. Ezek szerint az egész magyar politikai életet áthatja.
 
Fóton vesztegetés, Budapesten tiltott lehallgatás zajlik, s ennek nyomait tárják a nyilvánosság elé.
 
Egy nyugati ember azt hinné, lelkes újságírók leleményes, szívós munkával derítették fel az ügyeket. De nem. Itt, Keleten, a politikusokra vár a feladat, hogy egymást leleplezzék.
 
Erős tehát a mi politikai osztályunk, s gyenge a mi politikai nyilvánosságunk.
 
Azon sem csodálkoznék – persze, azt az országot Utópiának hívnák -, ha a sajtó azt mondaná: semmilyen titkos, lehallgatott üggyel nem foglalkozunk. Miért?
 
A lehallgatott információkkal az a baj, hogy sosem tudjuk, ki kit miért és hogyan hallgatott le. A felvételt nyilvánosságra hozó hogyan jutott hozzá. Nem ismerjük meg a teljes felvételt.
 
A titkos felvételek nem úgy kerülnek el a sajtóhoz, hogy annak módja van annak utánajárni, s az érintetteket megkérdezni. A titkos felvételek egyszer csak zsuppsz, előkerülnek és vannak.
 
A magyar sajtó ennél egyszerűbb ügyekben sem kérdez, s ha kérdez, nem publikál mindent arról, amit tud. S ha meg tud valamit, sokszor akkor sem viszi végig az összes szálat.
 
A titkos felvételek mitikus rítussá nőtték ki magukat. Határvonalat húznak a már kimondható és a még kimondhatatlan közé. Ami titkos,az Odaáthoz tartozik. De ha exponálódott, akkor már teljes joggal használhatjuk Ideát is.
 
A sajtó azt hiszi, tényfeltár, ha titkos felvételeket publikál. Holott csak a sound-bite technika új fejleményét kényszerítik rá: a mások által kontrollált kiszivárogtatás egyszerű eszközévé válik.
 
Mi is történt Gyurcsány-beszédével? Egy felvétel elkezdett keringeni. Ha jól értem, néhány nap alatt. A felvételnek volt egy jól kiválasztott része is: a hazudós rész.
 
A szakmabeliek tudják, hogy egy órás beszéd kielemzése, megvágása órákig tartó folyamat. Itt mégis megtörtént hipp-hopp. Holott egy ismeretlen felvételről volt szó.
 
Dávid Ibolya egy CD-t lobogtatott. Rögtön nagy ügy lett belőle. Dávid Ibolya – mint minden más politikus – a csökött magyar nyilvánosságban kitűnő botrány-hordozó. Ha egy politikus mondja, az ügy. Rögtön verifikálva, igazolva, hogy miért kell valamivel foglalkozni.
 
Ha két ember egymás között, egy lehallgatott beszélgetésben azt mondja, szólok majd a Kövér Lacinak, akkor az ügy rögtön Kövérről, a Fidesz-ről, az egyébként létező politikai korrupcióról szól.
 
Ilyenkor fölösleges megjegyezni, hogy a felvétel csak annyit bizonyít: két ember megidézte Kövért. Egymás között.
 
Ettől még Kövér László nem érintett az ügyben. Ezzel még nem bizonyosodott be, hogy a Fideszben a korrupciógyanúsan beszélő embereknek Kövér László a kapcsolattartója vagy a „Nikita” című film Takarítója, aki minden dzsuvát eltüntet.
 
Nem szerecseneket akarok mosdatni, hanem arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy egy olyan mechanizmus alakult ki az elmúlt években, amelyben látszat – konfliktusok alakulnak ki, s ezek a látszatok a való világot is befolyásolják.
 
Kövér beszédét 2002-ben megvágták, s felhasználták a kampányban. Gyurcsány beszédét megvágták, s kiszivárogtatták, s ennek komoly következményei lettek. Ha az egyik legszélsőségesebb verzió az igaz, s Gyurcsány vagy támogatói adták ki a felvételt ( lásd kontroll alatt tartani az elkerülhetetlen károkat), akkor is ugyanoda jutunk, hogy azért lehet ezzel az eszközzel élni, mert bitang gyenge nyilvánossággal kell megküzdeni.
 
A lehlallgatott beszélgetések nem a tények és összefüggések megvilágítására, hanem hangulatkeltésre szolgálnak. Hatásukban inkább maszatolnak, mint felvilágosítanak.
 
Az emberek elégedetlenségét a fennálló renddel, a „valami nem stimmel” érzését, a frusztrációt és az elidegenedést ma már nem csak tévés fikciós művek, s összeesküvés elméleteket feldolgozó mozi filmek, hanem a napi politikai sajtó is szolgáltatja.
 
Össze lehet mosni fikciót és valóságot azzal, hogy itt már minden mindegy, de ez egy súlyos önfeladás. Ha a tényközlés nem más, mint a levegőben elszálló merész gondolatkísérlet, akkor egyre kevésbé lesznek tények. Ha minden csak beállítás kérdése, akkor nem lesz mire vonatkoztatni.
 
Most már nem csak a politikai véleménykülönbségeknél tartunk. Nem arról van szó, hogy a fideszes begubózik a maga világába, s nem tud beszélni az mdf-essel. Hanem arrafelé trtunk, ahol a politikai világ kettős, van egy ismert és van egy hátsó világa, amely nem ismert, de időről-időre beleszól az ismert világunk alakításába, sőt, még egy-egy világos gesztussal, - ilyenek a kiszivárogtatások-, azt is jelzi, hogy él, virul és hat.
 
Azért kellene ignorálni a jelzéseiket, mert semmiféle kontrollunk nincs e jelek felett. Zajlik-e vizsgálat Dávid Ibolya által szóvá tett lehallgatás ügyében vagy nincs? Miért lett gyanúsított Dávid Ibolya? Mit vittek el az UDZ Rt-től? Mi közük Csányi Sándorhoz? Mi ez az egész?
 
Ez már nem arról szól, hogy a politika úri huncutság. Ez már a fortélyos félelem megjelenésének az időszaka, amikor nem a szerkesztői elfogultság, hanem a hátsó szobákban zajló, kontrollálatlan titkos műveletek befolyásolják az életünket. Politikai, gazdasági döntéseket. A sajtó már nem szolgálóleánya a titkos szándékoknak, hanem egy megvezetett balek, aki balfasz módra hagyja magát ide-oda rángatni.
 
A sajtó helyzete a politikai nyilvánosság helyzetének megrendülésére utaló jel. A titkos műveleteknek mindig volt, van, lesz piaca. A titkos műveletek kitalálói és lebonyolítói csak a filmekben eszement őrültek. Valójában a lehetséges károkat és előnyöket mérlegelő technokraták, akik igyekeznek a legtökéletesebben megtervezni akcióik hatását. Ez persze nem mindig sikerül nekik, de ettől még erre törekednek.
 
Ha a sajtó ellenállása gyenge, akkor ez csökkenti a titkos akciók „költségeit”, biztosabbá teszi a kívánt hatás elérését, tehát „olcsóbbá”, kockázatmentessé teszi a titkos műveleteket és azok eredményének publikálását. Márpedig a sajtó azért még mindig hatalom. Épp addig, amíg az emberek hisznek benne. Annyira, mint amennyire az igazságosztó Mátyás királyban és mítoszában hittek az emberek.
 
Ha a sajtó gyenge, az emberek cinikusak, az ügyekről soha nem derül ki semmi, de az emberek még mindig hisznek az igazságosztó sajtó mítoszában, akkor együtt van az a gyúanyag, amely bármikor a levegőbe röpíthet bankárt, politikust, politikai pártot, becsületest és becstelent.
 

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://koczianpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr141250968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dulifuliokoska 2009.07.17. 11:05:00

A magyar sajtó be van sz@rva.
Mindenki félti a valagát, az egzisztenciáját.
Nem lennék meglepve, ha az életét is féltenie kéne, esetleg a családtagjai életét.
Oknyomozó újságírás?
Ha valahol belebotlik egy cérnaszálba, az tutira egy nagyon nagy pöcegödörhöz vezet, amiben fontos emberek százai ücsörögnek. Ki akar ebbe belenyúlni?

Hattory Hanzo 2009.07.17. 11:24:46

Az oknyomozó/tényfeltáró újságírás alapjait szerintem elég jól meg lehet érteni az 1976-os "All the President's men" (Az elnök emberei) című filmből: minden információt legalább kettő, egymástól független, megbízható forrásnak kell megerősitenie. Ráadásul ez a meló baromi idő-, energia- és főleg pénzigényes. Nálunk ennek egy elég degenerált verziója jött létre: a sajtó maga próbál tényeket gyártani, amit majd jól feltár, az objektívitásnak még a jelentésével sincsenek tisztában, és mindezt valami annyira kínosan átlátszóan és szarul csinálják, hogy az egészen kiábrándító. Mondjuk az sem használ ennek a műfajnak, hogy a szinte automatikusan következő bírósági eljárások évekig húzódnak, és a végén az derül ki, hogy nem taggyűlés volt/elévült/véletlen, hogy a Megyeri-hídnál pont azokat az alvállalkozókat fizették ki, akik a fővállalkozó vezetőinek érdekszférájába tartoznak. BTW szerintem javítana a sajtó minőségén, ha itt is alkalmaznák a bíróságok a visszaeső minősítést. Ha egy adott lap rendszeresen hazudik, akkor igenis négyzetesen változzon a büntetés.

cserepj · http://latinpince.blog.hu 2009.07.17. 11:30:21

Magyarországon független sajtó csak az interneten tud működni. Pont azért, mert az internetes sajtóra egyelőre nem vonatkozik a sajtótörvény és a Ptk. 79. §.

Mi megpróbáltunk kilépni és egy helyi újságot beindítani a helyi potentát közpénzből fizetetett saját kis médiabirodalmával szemben, de az időnk drágább annál, hogy állandóan sajtóperekre járkáljunk (mondjuk mindet megnyertük, amit ellenünk indítottak), befektető meg nincs erre a célra, főleg a mai gazdasági helyzetben.

Ez van, Magyarország az oligarchális anarchia államformát vette fel, és ebből a közeljövőben nem nagyon látszik kivezető út.

Lord_Cica (törölt) 2009.07.17. 12:10:46

Mik azok a törvények, amik legjobban hátráltatják az oknyomozó munkát? Kéne valami egyesület az eltörlésükre, módosításukra.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2009.07.17. 12:25:01

@Dulifuliokoska:

Nekem úgy tűnik, Bodoky Tamás nagyon hasznos és nem kevésbé bátor munkát végez.

kafferbivalybalamber 2009.07.17. 12:34:05

Annak sincs rendes visszhangja (hírtv-n kívül), hogy a miniszter elvtársak megbíztak egy piti bűnözőt, hogy tegyen kábítószert a stáb kocsijába, a rendőrök meg majd azt jól megtalálják. Persze nem véletlenül.
A sajtó is monnyon le.

Publius Decius Mus 2009.07.17. 13:13:42

A poszt kiváló, de nincs mit tenni. A rendszerváltás környékén jártam kint Angliában. Valaki azt mondta nekem nem szereti a TV-t mert csak folyton hazudik. Esküszöm nem értettem miről beszél, hiszen képet is adnak mindenhez! A társadalom többsége ma is így érzi, ez Freud-i törvény a képről és az írásról - a sajtóról.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2009.07.17. 13:18:43

@Publius Decius Mus:

Nahát, nahát, csak nem ismerős?

Gyanús ez nekem egy-két elemből!

cserepj · http://latinpince.blog.hu 2009.07.17. 13:27:20

@Lord_Cica:

Itt egy gyöngyszem:

www.szeretgom.hu/content/54744-jogeros-itelet-mondja-ki-meggyes-felrevezette-a-kepviselotestuletet

Lehoztuk a 2 éve jogerősen állásába visszahelyezett, de a képviselőtestület által azóta sem kinevezett jegyző nyílt levelét. Nem is cikk, csak egy nyílt levél. A hivatalos helyi médiában (hetilap, TV) csak olyan cikk jelenhetett meg róla (nem is tőle), ami miatt az újságírót jogerősen is rágalmazás miatt bűnösnek találták.

Eredmény?

A polgármester rágalmazás miatt feljelentett minket, szeptemberben lesz az ügy következő tárgyalása Tatabányán. Plusz indított sajtópert, aminek a végeredményét a fönti linken olvashatod (az egész keresetét elutasították). Az a 70 ezer forint, amit perköltségnek fejenként megítélt a bíróság az semmi (informatikus vagyok, 50-80 ezer forintos napidíjon adom el az időmet - ezek a perek eddig is heteket vittek el az életemből).

A jegyző továbbra sincs kinevezve, országos hírverést nem csinál neki senki, folyik tovább a törvénytelenség rendületlenül.

dark future · http://www.andocsek.hu 2009.07.17. 15:06:23

"Gyurcsány beszédét megvágták, s kiszivárogtatták, s ennek komoly következményei lettek."

Az azért vágatlanul is ütött, az elejétől a végéig tele volt hatalmas dumákkal :-). Hogy utólag hogyan magyarázta a bizonyítványt Lendvai, az egy dolog.

(Kár, hogy Puch utána államtitkár lett, Szekeres maradhatott a helyén, és Kapolyi is folytathatta a bizniszeit; szívesen meghallgattam volna még néhány hasonló felvételt. :-))

Orbán is elmehetne még néhányszor Kérihez...
süti beállítások módosítása