Kóczián Péter

A politikáról és az életről szól

_

HTML doboz

Made in Local

2009.10.08. 19:06 Kóczián Péter

Kína csak egy lokális hatalom. Nem több és nem kevesebb. Messze még a kínai világuralom.

Kína azért erős, mert alulértékeli a valutáját. Olcsóvá teszi az exportját, s ezért letarolja a világpiac egy részét.

Az elmúlt másfél évtizedben ezzel annyi pénzt kerestek, hogy még az Egyesült Államokat is finanszírozni tudták.

Ami másfelől ugyanakkor azt is jelenti: otthon, Kínában nem volt mire elkölteni ezt a pénzt.

Kína ereje tehát csak látszat. Egy sajátos világgazdasági helyzetben egy speciális kitüremkedés.

A kínaiak pénzfölöslege finanszírozta az USA hitel-buborékát. Ez az egyik oka a világgazdasági válságnak, miután a lakáshitelek egy része elvesztette a fedezetét.

A kínaiak, ha akarják, bedönthetik az Egyesült Államokat. Ez az új őrület.

Ez az újabban divatos gondolat – együtt a Kínai Óriás elképzelésével – inkább csak pszichológiai folyamatok lenyomata,  s nem gazdasági folyamatoké.

Az évtizedekig elzárt kínai gazdaság a nyolcvanas évek elejétől befelé vált nyitottabbá, szabadabbá. A kilencvenes évektől vált a világpiac erőteljes szereplőjévé.

A 2008-as válság nem azt mutatta meg, hogy globális hatalom lesz hamarosan, hanem azt, hogy egy lokális érvényű ország gazdaságpolitikája meghatározóvá válhat – ha egyéb, tőle független tényezők ezt lehetővé teszik.

A kínai gazdaság és társadalom óriási mértékben fejlődik. Már most is óriási piac, amely jelentősen növelte a nemzetközi kereskedelmi forgalmat, s iszonytató növekedés előtt áll, ha jelenlegi helyzetét nézzük. Körülbelül 1 milliárd embert eljutattása a nyugati világ középosztályi szintjére bődületes piaci növekedést jelent.

A kínai gazdaság és társadalom épp ezért a következő évtizedekben befelé építkezik majd.

Oroszország valutatartaléka óriási volt, közel 700 milliárd dollár. Egyetlen válságos év a harmadára csökkentette ezt az összeget. A bevételek jelentősen csökkentek, a havi cechet viszont állni kellett.

Kína fejlődés is irdatlan összegeket igényel. A 2,7 trillió dollár ( 2700 milliárd dollár) tartalékot viszonylag gyorsan el lehet költeni Kína fejlesztésére. A nagyhatalminak tűnő helyzet ára a társadalmi fejlődés lassítása vagy lassulása.  

Kína ugyan tervezett módon fejlődik, de ez a fejlődés a kaparj kurta Magyarországon jól ismert gyakorlatát követi. A kínai kommunista vezetés azoknak tette lehetővé a gyarapodást, akik a társadalom legmozgékonyabb tíz százalékát alkotják.

Az Egyesült Államokban és Németországban nem csak New Yorkban, Los Angelesben, Berlinben és Hamburgban, meg Münchenben van jólét, hanem az ország majd egészében. Jelentős jövedelmi különbségekkel, persze.

Kínában dél-amerikai viszonyok uralkodnak: felhőkarcoló és nyomornegyed él egymás mellett. Németországban a falvakban is aszfaltozott az út és még az alsó-középosztályi törökök is jobban élnek, mint sok száz millió kínai.

Újabban éljük meg azt a hullámot, amely a lokális piac globális statisztikai felfújódását mutatják. Kína tavaly lehagyta Németországot, mint a világ második legnagyobb exportőre. Kína nemzeti jövedelme 2050 lehagyja az Egyesült Államokét. Szalagcímek a közelmúltból és a közeljövőből.

De az USA –ban 300 millió ember  14 ezer milliárd dollárt termel, míg Kína lakosai csak közel 5 ezer milliárd dollárt – azt viszont négyszer annyian:  több mint 1,1 milliárd ember. A 80 milliós Németország maga 3 ezer milliárd dollárt hoz össze 2009-ben az IMF szerint. Már néhány kínai nagyváros összesített teljesítményét is lekörözi Németország.

A perspektívák szédítőek, ez igaz. Kína a világ legerősebb hatalma lehet. De ehhez végig kell mennie azon az úton, amelyen Németország, Nagy-Britannia, s az Egyesült Államok végigment a 19 és 20. században.

Igaz, hogy 100-150 év kellett hozzá, de azt se felejtsük el, hogy 1 milliárd ember ugyan számolatlan mennyiségű  tartalék, de  számolatlan gond is egyben. Sok kis szorgos kéz sok beruházást is igényel. Iskolát, számítógépet, autópályát, kertvárosi zöld területet.

Az biztos, hogy viskóban, lélekvesztőben csak a kapitalizmus csíráit lehet elültetni. A kapitalizmus növekedési potenciálja csak a társadalmi kiadások növelésével alapozható meg. Ez pedig viszi a pénzt. A mostani tartalék csak addig sok, ameddig jobban megéri azt külföldi számlákon parkoltatni, mint otthon felhasználni.

 

38 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://koczianpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr371437075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drdrdrdrdr 2009.10.08. 22:29:47

"A 2,7 trillió dollár ( 2700 milliárd dollár) tartalékot"
A "trillió" az milliárdszor milliárd. Mármint Európában. Azaz 10 a 18-on.
A 2700 milliárd az 2,7 billió lenne. Az US angolban a "trillion" szót magyarra billióra kellene fordítani.

Ennyit a szerző "hozzáértéséről".

gono 2009.10.08. 22:33:08

amerikaban nem 300 millo ember lakik, hanem 400. .. es valoban a többi allitas is kb ennyire pontos.

Bruhahaha 2009.10.08. 22:57:35

lassan sem Amerikának, sem Európának nem lesz meg az az alapvető tudása, hogy hogyan kell az alapvető (pl. ruházati) termékeket előállítani, eltűnik az ilyen jellegű ipar a fejlett országokból, hiszen máshol olcsóbban gyártják. Az ipar áttelepülésének következtében el fog tűnni a képzés is, ami azt fogja jelenteni, hogy onnantól tényleg sakkban tudja majd tartani a fejlett világot Kína...Az árak fel fognak kúszni és a pénzügyi kiszolgáltatottság mellett teljes kiszolgáltatottság jöhet. Mi lesz annak a következménye, ha a Kínaiak százmilliói pénzhez jutnak: elindulnak meghódítani a fejlett világot, ahogy már néhány száz évvel korábban megpróbáltak...Még egy adalék a Kínai történelemből, ami reméljük azért pozitív lesz számunkra: amikor a történelem során Kína nyitott a világ felé, akkor mindig hanyatlásnak indult az ország...

Kenguru 2009.10.08. 23:32:53

"Körülbelül 1 milliárd embert eljutattása a nyugati világ középosztályi szintjére bődületes piaci növekedést jelent."

És egyben ökölógiai katasztrófát jelenteNE, de se energia se nyersanyag nincs hozzá.

Kína mára halottá szennyezte két óriási folyamát, emiatt(is) vízből és rizsből importra szorul.

Szóval minnél több ember emelkedik föl globális szinten a középosztály szintjére, annál többet alakul ez a szint.

Viszont azok a munkahelyek amik elmentek kínába, hamarosan nagyon fognak hiányozni.
Pl kelet-európából is.

ave 2009.10.08. 23:34:41

Szerintem rosszul latod. Hamar ki fog derulni.

Balázs1983 2009.10.08. 23:34:51

@Csak egy autós: Igazad van, viszont en inkabb ugy erzem, hogy gazdasagi lesz a hoditas. Elsosorban a dollar nagyon komoly leertekelodeset varom nehany even belul. A mostani nevetsegesen (mestersegesen...) alacsony kamatszinteken egyedul Kina hajlando finanszirozni a gyurcsanyi szintet is felulmulo amerikai deficitet. Amikor mar eljut arra a pontra Kina, hogy kevesbe fugg az amerikai kereslettol, akkor majd szepen beint, es megemelkednek majd az amcsi kamatlabak. Megdragulna a hitelezes, csokkenne a beruhazas, na az lenne az igazi vilagvalsag...
Mivel ebben Kina sem erdekelt (egyelore...), hiszen ok termelik az amerikai fogyasztas igen jelentos hanyadat, ezert ez valoszinuleg fokozatosan fog lejatszodni. Viszont a vilag sokkal gyorsabban valtozik, mint valaha, ezert egyaltalan nincs szukseg annyi idore, mint a 19-20. szazadban a felsorolt orszagoknak.
En az USA-ban elek 2 eve, majd az ido eldonti, hogy igazam van-e, de szerintem a vesztukbe haladnak. Ugy gondoljak, hogy a kulfoldi termeloegysegek orokke szarni fogjak az olcso arut, kozben a hazai ipari termeles (ami nelkul a szolgaltato szektor is jelentosen meggyengul) egyre alacsonyabb. Egy dollar leertekelodes hatalmas csapas lenne az importnak, mikozben exportra mar joval kevesebbet termelnek. Az olaj ara is megugrana szepen, csunyan kiszolgaltatjak magukat, ha igy folytatjak...

flimo13 2009.10.08. 23:41:30

@Balázs1983: ez baromság, hogy csak kína hajlandó finanszírozni, negatív hozam mellett is többszörösen túljegyezték az amerikai állampapírokat.

flimo13 2009.10.08. 23:43:50

@Csak egy autós: na igen, az a tudás netovábbja, hogy hogy kell ruhát gyártani.

gulasZuppe 2009.10.08. 23:51:55

Egyik rokonom vagy 6 éve él kinában, a kinaiak hívták, hogy menjen oda dolgozni, eddzőként.
Néha evente hazalatogat, és el szokta hozni a tanitvanyait is. Ismeretlen fogalom a hétvégi kikapcsolódás. Teljesen zavarba voltak attól, hogy épp nem kell semmit csinálni, csak pihenni beszelgetni szórakozni. Ezek egyfolytaban hajtanak, tanulnak, európai mércével 300%-on. Szórakozás, bulik, pihenés ezek szinte ismeretlen fogalmak.És borzasztó szerények.De érdemes megnezni a kinai utifilmeket is már amik eljutnak ide, teljesen más mentalitás, nem lehet európai gondolkodással megfejteni, mert nem úgy gondolkozunk mint ők.Ezt mi nem is tudjuk felfogni.
Viszont van egy másik része is a "fekete" munka, gyakorlatilag rabszolgatartás is van kinaban. De ez is elfogadott, vagy megtűrt, de hasznaljak.

ratman_ (törölt) 2009.10.09. 00:42:57

@Csak egy autós: hát ez egy elég ostoba állítás. Kínába azért viszik a gyártószektort, mert nyilván alacsonyabbak a bérköltségek, azonban a tervezést és minőségellenőrzést a nyugati cégek maguk végzik. Meg lehet nézni, hogy a kínaiak saját fejlesztésű cuccai, reverse engineerelt autók, műszaki cikkek hogy néznek ki.
Egyáltalán nem kell félni még nagyon sokáig, hogy a technológiát tekintve fölénk kerekednek.

ősirománszokás 2009.10.09. 01:03:59

Ratman, Európa és Amerika 100 év alatt fejlesztette ki az autóiparát. Kína néhány évtizednél tart. Ne légy benne nagyon biztos hogy sokáig kell várni amíg technológiailag a fejlett világ fölé kerülnek. Ajánlom figyelmedbe pl. a Huawei céget.

Más; az előző blogbejegyzés arról szólt hogy kínai lesz a világpénz, ma meg Kína lokális hatalom. Ismételni tudom magam, nagy probléma hogy politikai elemzőket gazdasági ismeretek nem túlzottan zavarnak. Az elmúlt kétezer évből Kína termelés és technológia terén nagyjából 1700 éven át felülmúlta a nyugatot. Mivel a szellemi tulajdont a legkisebb mértékben sem tisztelik, és ügyesek copy-pasteben szerintem nagyon hamar az élvonalban kerülnek; amíg van mit másolni. El tudom képzelni ahogy a Japán termékekre a 80-as években ugyanígy legyintettek hogy sokáig tart még...

Összegezve, nem gondolom hogy Kína lokális hatalom lenne, már csak méreteinél és a világgazdaságban betöltött szerepénél fogva sem. Nem beszélve arról hogy a világ második legnagyobb mobilizálható hadserege ha jól tudom náluk leledzik.

ghalleck 2009.10.09. 01:50:01

Miből gondolja a poszt írója, hogy Kína "lokális" hatalom, amikor Afrikában pl. Nigériában, igen jó eséllyel "tárgyalhatják" ki az amerikai és brit érdekeltségű olajcégeket a kontinens egyik - ha nem a legnagyobb - olajmezőjének kitermelésre vonatkozó szerződéséből? Amikor szintén Afrikában, nevezetesen Zimbabwéban, az egyik legsötétebb, Robert Mugabe vezette diktatúrát finanszírozzák - és még ki tudja, hány száz tonna fegyvert tolnak be a fekete kontinens egyéb országaiba, éppúgy, ahogy az amerikaiak tették Nicaraguában és Irakban?
Szóval, amennyiben teszem azt, az Amerikai Egybesült Államok "lokális" hatalom, úgy érvényes ez Kínára is.
Bár, lokál az egész világ - és ennyi erővel ez a gazdaságilag és katonailag nagyon is potenciális - hipermodern atomarzenállal rendelkező - ázsiai ország lehet lokális...

Vérnűsző Barom (törölt) 2009.10.09. 02:16:39

Ez az egész poszt elég kis sutának tűnik. Nagyjából olyannak, mintha huszonharminc évvel ezelőtt morgolódott volna valaki a japán, koreai, stb. kis hülye országok gazdasági teljesítményéről, ami - ugye - nyomokban sem hasonlítható össze a komoly, kapitalista alapokon, vagy - szerző politikia elkötelezettsége szerint - a komoly, szocialista alapokon nyugvó gazdasággal.

Oszt nem a fenét. Japán és Korea nem olvasatt ilyetén írásokat, vagy ha igen, akkor nem érdekelte őket, és brutális pénzeket nyomtak az oktatásba, pár kirakatcég által képviselt húzóágazatba, városba, közlekedésbe és az exportba. A kis kézzel bizgetett mütyürkétől a lónagy bármiig, csak sok embernek adjon munkát, és vigyék a fenébe a népek.

Vitték, lehet nézegetni ma őket. Nem a hülyék gyülekezete üldögélt, üldögél egyik országban se évek óta...

Kína mit csinál? Brutális ütemben fejleszti az oktatást (khm, nem teljesen úgy mint pl. nálunk), a közlekedést (nem a kisporos faluban, hanem köztük), pár saját húzóágazatot (gagyi űrkutatás, ilyesmik), és legyárt bármit bárkinek úgy, hogy a gyártási technológiát, a technikát kapja, abban egyből társtulajdonos is lesz, miközben szerte a világban lelkesen vásárolgatnak mindenfélét. A kis gödöllői szállodától kezdve hamburgi kikötőrészeken keresztül fél Afrikáig mindent.
Biztos megőrültek és elmezavarukban vergődnek ide-oda, segítségkérően a szerző posztjába kapaszkodva...

Lehet őket cinkelni, művelnek randa, illetlen dolgokat (nem tudom mennyivel korrektebb pl. az USA iraki, afganisztáni látogatása, mint az ő tibeti kalandjuk), pár éve megszállva tartanak olyan országokat, amelyekben az utóbbi egy-kétezer évben párszor párszáz évig már egész jól otthon voltak (pl. érdemes megszemlélni Tibet történelmét, mikor, mennyit volt független, és mennyi ideig uralkodott fölötte a kínai császár?), nem hagynak beleugatni a dolgaikba mástól, még a szent USA-tól se, és lányos zavarukban kivégzik azokat, akik véletlenül kicsit többet lopnak a közpénzekből, mint az elfogadott jatt összege (ezt magyar szemmelnézve kicsit irígylem tőlük, meg pár más apróságot is).

Sajnos nincs olyan terület, ahol Magyarországgal érdemben össze lehetne Kínával vetni, igaz ilyesmiről a poszt is mélyen hallgatott.

Csak mellékes észrevétel Kína történelmével kapcsolatban: amikor épp nem saját polgárháborúival, vagy a "fejlett, nyugati civilizáció" hasznos áldásainak nem túl lelkes fogadtatású átvételével volt elfoglalva (ópiumháborúk, befolyási övezetek, stb.), mindig a világ legnagyobb gazdasága volt. nagyjából, amióta létezik.

Érdekes elmerengeni a lokális jelzőn is egy kicsit. majd miután megszoktük a kifejezést, és magunkévá tettük jelentését, megnézni a térképet, méginkább a földgömböt. A lokális szó némiképp sajátságosan értelmezve valóban jelentheti a Föld területének cirka tizedét, vagy épp lakosságának negyedét.

Szerintem a posztot elkövető fusson neki egy kicsit jobban az önként vállalt(?) házi feladatának és olvasgasson némileg utána a témájának. Kezdve pár gazdasági alapfogalommal, Kína történelmével, netán pár jóval kisebb, de hasonló adottságokkal induló egyéb országocskáéval. A legeslegújabbkori történelmét nagyjából meddőhányóként kezdő Koreát különösen ajánlanám figyelmébe. Oszt azt meg is szorozhatja hirtelen párezerrel...

De első piszkozatnak, szójegyzetnek egy majdani dolgozathoz még akár jó is lehet(ne) a poszt. Csak félre kellett volna tenni és nem az internetre. Aztán pár év elmélyült olvasgatás után már lehetne rajta derülni, vagy zavartan törölni is az egészet.

Vérnűsző Barom (törölt) 2009.10.09. 02:20:04

@ratman_: Egyes területeken akár. Más területeken meg lehet lesni tőlük. AHogy hülyének néztük annak idején a japánokat, meg a többit is, és valahogy mégis ők járnak fűtött mozgójárdán és mi veszünk tőlük kocsit, amit amit mi gyártunk le magunknak, mégis ők keresnek rajta...
Fura hely ez a világ, no.

Vérnűsző Barom (törölt) 2009.10.09. 02:28:51

@gulasZuppe: Ehhez képest elképesztő méretű a kínai belső turizmus. Az az igazi, frankó, elmegyek a híres helyre, lefotózom magam, majd hazadzsalok és villogok vele.
Szintén egész megdöbbentő módon a kis falu és a nagy város parkjában reggel szép számban sétálnak, üldögélnek, sportolgatnak a népek, miközben - biztos csak a munka miatt - kicsit komolyabb az internet fejlődése, mint bárhol máshol.
De gyaníthatóan az alkotók munkakényszerétől vezérelve fargnak ki annyi mozifilmet, színházi darabot, csak hobbiból tenyésztenek annyi zenészt, artistát, mint nagyjából a világ többi része összesen.
A kínai zongoragyártás sokáig elég elhanyagolt exportterület volt. nem nagyon szerették, mert baromi sokat kellett vele dolgozni profi szakembereknek, sok nyersanyag kellett hozzá, és nahéz, nagy tárgyakat kellett átcibálni a világon. Ami senkinek se kellett igazán, hisz kínai...
Ehhez képest ma már több zongoragyár működik Kínában, az európai gyártók is próbálják tolni magukat oda, nem nagyon sikerül nekik.
Az exportjuk meg szinte változatlan. Akkor csak az lehet, hogy megeszik a legyártott zongorácskát, vagy tikot ültetnek rajta. Vagy megveszik maguknak, hazaviszik, és elzongorázgatnak ráérő idejükben.

Szerinted?

Polgártárs 2009.10.09. 04:05:08

Ami még a kínaiak iszonyatos előnye, hogy a szellemi tőkét rendkívüli módon megbecsülik. Meg lehet nézni a különböző tanulmányi diákolimpiák eredményeit. Évek óta Kína áll az első helyen, nagy ritkán Korea vagy Tajvan előzi meg őket. Németország? USA? Nagy-Britannia? Japán? Valahol Vietnam, Oroszo., Grúzia meg Irán után. Azt hozzá kell tennem, hogy a magyar csapatok is rendre ott vannak az első tízben, bele sem merek gondolni, ha nem a Magyarbálint-Hilleristván-féle ámokfutás menne, és a tanároknak nem bunkerharcok közepette kéne a plusz órákat kiharcolni, akkor hol lennénk. (Meg sem említve azt, hogy ezen fiataloknak gyakorlatilag egy meleg kézfogásnál több nem nagyon jut az eredményeik után.) Amíg innen egy valamire való tudós menekül, hogy egyáltalán lehetősége legyen a "közöshöz" hozzá tenni, addig Kínában szépen csendben állítólag a legjobb műszaki egyetemek működnek. Na ez is a különbség, nem csak az hogy rengetegen vannak.

Polgártárs 2009.10.09. 04:05:54

Ami még a kínaiak iszonyatos előnye, hogy a szellemi tőkét rendkívüli módon megbecsülik. Meg lehet nézni a különböző tanulmányi diákolimpiák eredményeit. Évek óta Kína áll az első helyen, nagy ritkán Korea vagy Tajvan előzi meg őket. Németország? USA? Nagy-Britannia? Japán? Valahol Vietnam, Oroszo., Grúzia meg Irán után. Azt hozzá kell tennem, hogy a magyar csapatok is rendre ott vannak az első tízben, bele sem merek gondolni, ha nem a Magyarbálint-Hilleristván-féle ámokfutás menne, és a tanároknak nem bunkerharcok közepette kéne a plusz órákat kiharcolni, akkor hol lennénk. (Meg sem említve azt, hogy ezen fiataloknak gyakorlatilag egy meleg kézfogásnál több nem nagyon jut az eredményeik után.) Amíg innen egy valamire való tudós menekül, hogy egyáltalán lehetősége legyen a "közöshöz" hozzá tenni, addig Kínában szépen csendben állítólag a legjobb műszaki egyetemek működnek. Na ez is a különbség, nem csak az hogy rengetegen vannak.

Polgártárs 2009.10.09. 04:06:19

Ami még a kínaiak iszonyatos előnye, hogy a szellemi tőkét rendkívüli módon megbecsülik. Meg lehet nézni a különböző tanulmányi diákolimpiák eredményeit. Évek óta Kína áll az első helyen, nagy ritkán Korea vagy Tajvan előzi meg őket. Németország? USA? Nagy-Britannia? Japán? Valahol Vietnam, Oroszo., Grúzia meg Irán után. Azt hozzá kell tennem, hogy a magyar csapatok is rendre ott vannak az első tízben, bele sem merek gondolni, ha nem a Magyarbálint-Hilleristván-féle ámokfutás menne, és a tanároknak nem bunkerharcok közepette kéne a plusz órákat kiharcolni, akkor hol lennénk. (Meg sem említve azt, hogy ezen fiataloknak gyakorlatilag egy meleg kézfogásnál több nem nagyon jut az eredményeik után.) Amíg innen egy valamire való tudós menekül, hogy egyáltalán lehetősége legyen a "közöshöz" hozzá tenni, addig Kínában szépen csendben állítólag a legjobb műszaki egyetemek működnek. Na ez is a különbség, nem csak az hogy rengetegen vannak.

Polgártárs 2009.10.09. 04:07:31

Ami még a kínaiak iszonyatos előnye, hogy a szellemi tőkét rendkívüli módon megbecsülik. Meg lehet nézni a különböző tanulmányi diákolimpiák eredményeit. Évek óta Kína áll az első helyen, nagy ritkán Korea vagy Tajvan előzi meg őket. Németország? USA? Nagy-Britannia? Japán? Valahol Vietnam, Oroszo., Grúzia meg Irán után. Azt hozzá kell tennem, hogy a magyar csapatok is rendre ott vannak az első tízben, bele sem merek gondolni, ha nem a Magyarbálint-Hilleristván-féle ámokfutás menne, és a tanároknak nem bunkerharcok közepette kéne a plusz órákat kiharcolni, akkor hol lennénk. (Meg sem említve azt, hogy ezen fiataloknak gyakorlatilag egy meleg kézfogásnál több nem nagyon jut az eredményeik után.) Amíg innen egy valamire való tudós menekül, hogy egyáltalán lehetősége legyen a "közöshöz" hozzá tenni, addig Kínában szépen csendben állítólag a legjobb műszaki egyetemek működnek. Na ez is a különbség, nem csak az hogy rengetegen vannak.

Polgártárs 2009.10.09. 04:29:46

Ami még a kínaiak iszonyatos előnye, hogy a szellemi tőkét rendkívüli módon megbecsülik. Meg lehet nézni a különböző tanulmányi diákolimpiák eredményeit. Évek óta Kína áll az első helyen, nagy ritkán Korea vagy Tajvan előzi meg őket. Németország? USA? Nagy-Britannia? Japán? Valahol Vietnam, Oroszo., Grúzia meg Irán után. Azt hozzá kell tennem, hogy a magyar csapatok is rendre ott vannak az első tízben, bele sem merek gondolni, ha nem a Magyarbálint-Hilleristván-féle ámokfutás menne, és a tanároknak nem bunkerharcok közepette kéne a plusz órákat kiharcolni, akkor hol lennénk. (Meg sem említve azt, hogy ezen fiataloknak gyakorlatilag egy meleg kézfogásnál több nem nagyon jut az eredményeik után.) Amíg innen egy valamire való tudós menekül, hogy egyáltalán lehetősége legyen a "közöshöz" hozzá tenni, addig Kínában szépen csendben állítólag a legjobb műszaki egyetemek működnek. Na ez is a különbség, nem csak az hogy rengetegen vannak.

Polgártárs 2009.10.09. 04:32:09

Őh... izé.. ki lehet moderálni 4-et nyugodtan az 5 közül...:D A server meg én nem értettünk egyet a comment elküldésében, most meg elküldte 5X...

Vérnűsző Barom (törölt) 2009.10.09. 05:35:07

@Polgártárs: Az a magyar legény, aki nagyögyesen megnyert egy középiskolai diákversenyt, majd visonylag jó eredménnyel elvégzett valami egyetemet, igen hamar elhúz a picsába írországba, vagy, ha jobban sikerült neki, akkor az USA-ba, és ott adja elő magát.

Az a "lesajnált" kínai igen hamar kihúz az USA-ba valami kínai ösztöndíjjal, szépen megtanult mindenféle okosságot, majd hazamegy, és otthon adja elő magát.

Nüansznyi a különbség. Az egyik esetben egy ország (khm, izé) beleöl egy rakat lét, amiből egy másik profitál.

A másik esetben egy ország beleöl egy rakat pénzt, majd profitál is belőle.

Nem mindegy, hogy "hát, akkor el lehet innen menni" vagy "menj el és gyere vissza".

Jabozeo 2009.10.09. 06:51:47

@ratman_: Nalunk eppen most vittek at a fejleszteseket Kinaba mert gyorsabbak olcsobbak es JOBBAK! Es en egy nagy cegnel dolgozom A nalunk dolgozo tobbszaz fejleszto most marad munka nelkul. Ok most elmnenek tanitani zoldsegesnek stb... Mar el is kezdododtt a folyamat...

is 2009.10.09. 07:43:14

a kínai GDP PPP (vásárlóerő) alapon 6000USD/év, a magyar 20000 (en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_%28PPP%29_per_capita, 2008, azóta a kínai nőtt, a mienk meg 6%-ot visszaesett). a kínai GDP 8 év alatt megduplázódik, aztán további 10 év alatt még megduplázódik. és ehhez senkire nem lesz szüksége, mert belső keresletet annyit támaszt, amennyit akar. évente 20-30 millió embert enged be az ipari városokba, ennek a kereslete növeli a GDP-t. kérdés, hogy 20 év, az vajon kinek sok, történelmi léptékkel a legtöbbünk még meg fogja érni. és akkor lesz 500 millió kínai (Európa méret), aki hozza kb. az akkori európai átlag GDP-t. és onnan még nekik csak felfelé.

Kínanak rengeteg pénze van. ezt használhatja belső keresletnövelésre, de használhatja terjeszkedésre is. 1-2 éve a kínai miniszterelnök végigjárta Afrika érdekesebb pontjait. Irán jelentős mennyiségű olajat már a kínaiaknak exportál, és éppen ezért nem lehet Iránt nagyon baszogatni. Nem az USA bedöntése itt a legnagyobb kérdés, ez már világhatalmi kérdés, itt szerintem a poszt erősen téved.

mzfz1234 2009.10.09. 08:29:25

Tanuljuk még az alapvető fogalmakat picit. És egyelőre ne foglalkozz kronológiai perspektívával, mert még a jelen gazdaságpolitikájának balancéja is nehezen megy. Nagyot akarsz harapni öreg.

ibanez 2009.10.09. 08:37:46

@Vérnűsző Barom: "Csak félre kellett volna tenni és nem az internetre. "

LOL :)))))))

andzsin 2009.10.09. 09:00:48

hát ez egy elég béna bejegyzés lett Péter.

Azért azt ne feledjük el, hogyha megnézzük az utóbbi 2000 év történelmét, abból legalább 1800 év a kínaiaké volt. A XIX. századig messze felülmúlták Európát szinte minden tekintetben. Vesztüket pontosan az okozta, hogy képtelenek voltak újítani. De tanultak belőle. És 100 év polgárháború és anarchia után ma építenek valamit, aminek az eredménye ismét az lesz, hogy a világ vezető hatalma lesznek. Lehet vészharangokat kongatni, nem hiszek benne.

Elég csak körülnézni. Ma az ember bármilyen üzletbe bemegy, az élelmiszeripari termékeken kívül, az áruk 90%a Kínában készül. Persze olcsó a munkaerő meg bla-bla, de amire odaérnek, hogy az a 600 millió kis ferdeszemű, aki ma előállítja a hülye nyugatiaknak az olcsó cuccokat, több bért fog kapni, addigra már ezt is megoldják.

Nem Kína, de valami hasonló: a 90es évek elején itt járt egy japán kormánydelegáció és megkérdezték a magyar politikusokat hány évre terveznek előre: azt mondták max 5-10. Mire a kis japó benyögte: ők 300 évre. Na ez a különbség. Sayonara:)

danaz · http://www.autostat.hu/autos-forum 2009.10.09. 10:17:27

@andzsin: 300 évre nem lehet előre tervezni:) Ha 30-at mondanak, vagy 50-et, akkor még oké. De ha valóban 300 évre előre terveznek, akkor suttyomban kifejlesztették a jövőbe látás képességét is, csak nem akarják eladni a technológiát.

@flimo13:
" flimo13 2009.10.08. 23:43:50
@Csak egy autós: na igen, az a tudás netovábbja, hogy hogy kell ruhát gyártani. "
Nem a tudás a lényeg, hanem a gyártókapacitás. Szerinted, ha Kína azt mondaná, hogy mostantól a Nyugat nem kap tőlük ruhát, akkor fel tudnánk magunkat öltöztetni? Szerintem nem. És ez nem csak a ruhára érvényes...

Demetriosz 2009.10.09. 10:27:07

Pár érdekes dolog Kínával kapcsolatban:

1. Nagyon erősen megmutatkozik a ciklikusság (1. Parasztvezér vagy egy hadvezér egyesíti Kínát, 2. Az egyesített ország hatalmas fejlődésnek indul, az összes szomszéd a befolyása alá kerül, 3. Dekadencia, a tartományok megerősödnek, természeti katasztrófák, éhinségek, 4. Parasztfelkelések, az ország tartományokra esik szét). A dinasztiák esetében az utóbbi 2200 évben ez volt minden esetben a forgatókönyv. A tartományok erősödése már most egyre nyilvánvalóbb, helyi oligarchiák alakultak ki, a területi különbségek és feszültségek egyre hatalmasabbak. A lényeg: most nem 300 év alatt fog ez lezajlani, hanem sokkal rövidebb időn belül.

2. Nem sokan foglalkoznak még az egyke-rendszer hatásaival. Hagyományosan a gyerekek, a nagycsalád tartotta el az időseket Kínában. Most sincs igazából társadalombiztosítás, így rövidesen 1 gyereknek (nevezzük Chennek) a 2 szülejét és 4 nagyszülejét kell eltartania. Egy szaros kis fizetésből 7 embert, azért az már nem kevés. És Chen feleségéről és egyszem gyerekéről még nem is beszéltünk. A kulturális forradalom idején 300 millió gyerek született (nem igazán lehetett mást csinálni akkoriban), ez a generáció viszi most a vállán a gazdaságot. A demográfiai krízis sokkal gyorsabban és drasztikusabban fog lezajlani Kínában, mint Európában.

3. A fenntarthatóság is kulcskérdés. Volt a kommentek között utalás már erre, azaz, hogy a hihetetlen fejlődést a dráguló nyersanyagárak és a kimerülő készletek mellett meddig lehet fenntartani. Márpedig a kínaiak nem igazán takarékosak ezen a téren, ahogy a hihetetlen környezetszennyezéssel sem foglalkoznak.

Vérnűsző Barom (törölt) 2009.10.09. 15:37:27

@Demetriosz: Valahogy ez már összeszedettebb, mint az eredeti poszt.
A ciklikusságban sok igazságod van, de - eddig - a legtöbb esetben ez jópár genereciún keresztül tartott. Az utolsó mandzsu társulatnál párszáz évig, aminek még a végefelé is tudtak terjeszkedni.

A hadurasdin alig hatvan évvel vannak túl, az újnak talán már látszik a csírája nyomokban, egy-két történész számára, de gyaníthatóan inkább csak látni véletőek ezek a nyomok, nem valóságosak.

A környezettudatosság remek dolog, lehet rá hivatkozni, csak nincs sok értelme, ha valaki most akar enni és nem nagyon van lehetősége a későbbiekre gondolni. Ettől még azért a nylonzacsikat betiltották, környezeti károkra való hivatkozással (gondolom nem ez volt az igazi ok) és ha már megcsinálták a szükséges infrastrutúrájukat, akkor majd elkezdhetnek ők is ilyen hangzatos dolgokkal foglakozni. Valahogy a fejlett nyugati világban is csak akkor került elő a téma, amikor már nem gőzgépeztek.
Ezzel együtt megoldható a kérdés számukra is. Ha meg akarják oldani, akkor pénzük, lehetőségük van rá, csak talán nem ezt tartják a legfontosabb problémájuknak.
A takarékosságról azért lehet, hogy lenne mit tanulnunk a kínaiaktól...

A demográfiát viszont úgy tűnik, valóban beszopják. Van pár évük annyira gatyába rázni a dolgokat, hogy eltartság magukat, és vagy sikerül nekik, vagy nem. Az biztos, hogy nem teljesen hülyék, és ott van előttük az elöregedést rendesen beszopó Japán példája, de a nyugdíjasokat szponzorálni képtelen "fejlett nyugaté" is.
Érdekes meccs lesz, de az nagyjából biztos, hogy mi fogunk szívni miatta.

Demetriosz 2009.10.10. 01:22:23

@Vérnűsző Barom: Köszönöm szépen a dicséretet, már elégedett vagyok! Sok mindenről a világban nagyon keveset tudunk és sajnos az "írástudók" is gyakran nagyon felszínesek. Ez a cikk sajnos kitűnő példa erre.

A mandzsuk (Qing-dinasztia) a XIX. században már nem hiszem, hogy terjeszkedtek, de lehet hogy tévedek.

A környezettudatosságot nem annyira a nejlonzacsira, mint inkább az energiahordozókra és az ércekre értettem. Most is hihetetlen nehézipara van Kínának, amely simán felzabálja a hazai, egyébként nem kis készleteket. Ezért kell mostmár Kínának Afrika és egyre jobban Latin-Amerika. Ezeken a helyeken gyakorlatilag megvettek mindenkit kilóra 2-3 év alatt és abszolút egyenrangú versenyzők lettek a több évszázados előnnyel rendelkező nyugatiaknak. Mindenesetre nagyon elgondolkodtató pl. a kínai bányák helyzete. Talán ez a legtipikusabb példája, hogy milyen a nem high-tech ipar Kínában. Vajon mennyire érdekelheti az ívóvíz minősége, ha ennyire foglalkoznak a bányabiztonsággal?

Az oktatás is megér egyébként egy misét. Valóban vannak egyetemek, ahol egy helyen 100 ezer "csúcsfejet" képeznek, de az átlag oktatás (köszönhetően a kulturális forradalomnak is) messze nem olyan kimagasló. Azaz, itt is a hatalmas különbségek, a társadalom gyorsuló szétszakadása mutatkozik meg.

Egy szemléletes példa a végére: a szecsuáni földrengés áldozatainak döntő többsége iskolás volt. 10 méterrel arrébb a lakóépületben is sokan meghaltak, de közel sem mindenki. Nyilván az iskolák rosszul voltak megtervezve vagy a helyi oligarchia kilopott mindent az építőanyagokból. Ha az egyke meghal, akkor a társadalombiztosítás nélküli családnak game over Kínában. Érdemes elgondolkodni az egyke-rendszer okozta társadalmi-tudati módosuláson is Kína tekintetében, hiszen egy szélsőségesen kollektivista társadalom alakulhat át szélsőségesen individualista társadalommá nagyon rövid idő alatt.

ratman_ (törölt) 2009.10.10. 13:29:51

@Jabozeo: én is egy nagy nemzetközi IT cégnél dolgozom, katonai érdekeltséggel, és ezek nemrég megvettek egy indiai céget. OK, India nem Kína, de méretben, létszámban közel ugyanott van. Hardvert is kellett volna gyártaniuk, de hamar leállították az egész projektet, mert elképesztő minőséget produkáltak, hulladék volt minden, amit csináltak, teljesen használhatatlan.

Másik szempont, amit sokan hajlamosak elfelejteni, hogy Kína nagyon komoly természeti, energetikai kihívásokkal küzd. Sok helyen mérgezett a víz, a föld, a levegő, fogy az életterök, földeket sajátít ki a kormány, ami után az ország belsejében gyakran zavargások törnek ki (szerencsés esetben erről kiszivárog valami). Energiaszükségletük közel felét importból fedezik. A hazai termelésű energia jó része széntüzelésű erőművekbúl származik. Rengeteg elavult szénbányájuk van, ahol hetente halnak tucatszám a munkások. És hosszasan lehetne sorolni a belső problémákat, ami megakadályozza Kínát abban, hogy világuralmi szerepre törjön.

Valahol találtam egy érdekes elemzést egy amerikai publicistától, sajnos nincs már meg a link, de megpróbálom előkeresni. A lényege az amerikai és a kínai haderő összehasonlítása volt, és ha hinni lehet a számoknak, akkor még jó sokáig nincs félnivalónk. Hogy ez mindig így lesz-e, nem biztos, de a mi életünkben még valószínűleg igen.

ghalleck 2009.10.10. 13:38:26

@Vérnűsző Barom: csak jelezném, hogy a kínai ösztöndíjast küldik, és utána tárt karokkal hazavárják! Az (élet)ösztöndíjas magyar innen többnyire menekül, és ha egy idő múlva hazajönne, van, hogy még el is üldözik!

ghalleck 2009.10.10. 13:42:02

@ratman_: Hogy melyik nagyhatalomé lesz a meghatározó jellegű katonai erő? Szerintem Mr. Orwell itt csücsül a vállamon, és jót röhög a markába!...

Jabozeo 2009.10.10. 16:46:06

@ratman_: Vegulis azt hiszem egyetertek veled abban hogy nagyon vegyes a kep mindket orszagban es nagyon sok tenyezotol fugg az hogy valoban sikerrel fognak-e jarni vagy nem. Kezukben van a siker lehetosege hogy tudnak e elni vele majd meglatjuk.

Egyetertek avval is hogy nekik is hatalmas problemaik vannak es nagy kerdes hogyan fogjak megoldani... Attol is fugg mi hogy fogjuk megoldani a mienket. Hogyna fogunk lepest tartani... Ha most mi nekik adjuk a a fejleszteseket es ok nem lesznk kepesek a sikerre akkor egyszer csak senki sem lesz...

Azt hiszem nagyon erdekes dolog sokaig lehetne vitatkozni ezen

Pl azon is hogy a tavkozlesben azert is nyernek mert a kinai allam hatalmas penzeket fektet belejuk es igy viszik el az uzeleteket elolunk..

Vajon meddig fogja az allam ezt tamogatni naluk..

Sok sok erdekes kerdes

Meg nem voltam Kinaban valamikor december kornyeken megyek.. Nagyon varom hogy sajat szemmel is lassam mirol is beszelunk valojaban :-)

Ouaid (törölt) 2009.10.10. 23:56:19

Az összes többi cikk nagyon tetszett... ez nem.

Kínának stratégiai előnyei vannak:
- több munkavállalója, mint egész Európa
- iparilag kiaknázatlan természeti kincsek (nálunk már ötszáz éve kimerültek a fémbányák, és ma már Amerika sem áll jobban)
- nagy valutatartalékok (nem tudnák megvenni kilóra a fél világot, de ügyesen fogják befektetni, amijük van)
- férfitöbblet és demográfiai növekedés (a világ más részein elöregedő nőtársadalomról beszélhetünk)
- hihetetlenül fejlett munkakultúra (hozzáértésük nincs, de nincs más választásuk se!)
- erős, központosított vezetés (ez különbözteti meg Indiától, az arab világtól, latin-amerikától, mindenkitől)

Ehhez képest mindenki más stratégiai hátrányban van. Elemzők szerint ha a mai tendenciák változás nélkül folytatódnának, ötven év múlva Kína szuperhatalom lenne. Persze meg fognak változni, de mennyire?

És akkor ne felejtsük el a klímakérdést sem. Tetszik vagy sem, a föld éghajlatára hatalmas befolyással lehet egy kontinensnyi méretű, zömmel elmaradott, szennyező technológiákat használó gazdaság. Már csak ezért is stratégiai helyzetben van.

Egyszóval elég megalapozottnak érzem az aggodalmat. Annak ellenére is, hogy persze ez nem napi jelentőségű veszély, nem kell elkezdeni konzerveket tartalékolni a háborúra.
süti beállítások módosítása