Kóczián Péter

A politikáról és az életről szól

_

HTML doboz

Orbán és Mucsa

2010.08.03. 11:38 Kóczián Péter

 

 
Van valami végtelenül szánalmas abban, ahogyan Orbán Viktor játszani tud a magyar értelmiséggel.
Orbán Viktor szerintem folyamatosan magában röhög, amikor olyan ügyekben provokál vitát, amelyekben a magyar értelmiség teljesen tájékozatlan, s ezt a tájékozatlanságot észre sem veszi.
Sajnáltam Mészáros Antóniát, amiért a múlt héten a miniszterelnökkel folytatott interjújában neki jutott az a hálátlan szerep, hogy Orbán professzor személyén keresztül szelíden célba vegye az őt kritizáló értelmiséget. Orbán politológus felhívta a figyelmet, hogy a köztársasági elnök a parlamentáris demokráciában nem ellensúlya a miniszterelnöknek, hiszen mindketten a végrehajtó hatalom tagjai. A hatalom megosztása pedig csak a különböző hatalmi ágak között egyensúlyban fontos.
Orbán professzornak igaza is van és persze csúsztatott is. A klasszikus hatalommegosztás már rég a múlté, hogy mást ne mondjak: a parlament ellenőrző szerepe csökken, ha egy képviselő kormányzati megbízást is vállalhat. A végrehajtó hatalom sem egységes, hiszen a tömegtársadalomban kormányzati intézmények fékeznek kormányzati intézményeket, lásd, mondjuk egy költségvetési vitában a szociális és a pénzügyi szempontok érvényesülését. A kötelező közigazgatási egyeztetés erre is szolgál.
A magyar alkotmány alkotói nem véletlenül alkották meg a köztársasági elnök egyedüli, s társ döntéshozói szerepét, nem mindegy, hogy ki jelöl, ki ír alá, ki nevez ki (legtöbbször persze a miniszterelnökkel valamilyen módon összekötve teszi ezt).
A lényeg a példában azonban az, hogy a gimnáziumi történelem könyvek szintjén megtanult tudás semmit nem ér egy modern társadalomban; a magyar társadalomtudományi oktatás – egyébként a kommunista rendszerben gyökerező lemaradása - idejétmúlt vonása miatt egy átlagos értelmiségi – műsorvezető és szerkesztő – olyan elképzelésekre tud csak támaszkodni, amelyeket az élet azóta már felülírt. Már várom a pillanatot, amikor Orbán professzor a posztmodern létállapot sajátosságainak sajátos értelmezésével piszkál majd egy olyan liberális értelmiségit, akitől elvárható, hogy tudja: mi is az a posztmodern létállapot, amit Lyotard leírt.
Orbán ugyanígy beszél az Európai Unióról is. A jobbos közönségnek kedves kiszólásai, amelyektől a baloldali, liberális tollforgatók a falnak mennek, s lendületes publicisztikákkal ítélik el Orbánt, a mucsait, sokszor nem mások, mint a tájékozatlanság iskolapéldái. Az Európai Unióban cifrább vélemények és dolgok történnek, mint amiről mi itthon tájékoztatást kapunk. Vaclav Klaus cseh elnököt egy konzervatív pöcsnek tartják az egységes Európa hívei, akit nem szokás sehova sem meghívni. Csehországot még sem ítéli el senki, ahogyan Szlovákiát sem zárták ki sehonnan azért, mert a magyar kisebbségnek nem adja meg azt, amit a saját többségének a kettős állampolgárság intézményével simán megad.
Furcsa, önmagába záródó kagylót alkot Magyarországon a jobbos, liberális és balos értelmiség, amelynek egy része ugyan olvas idegen nyelven, de kettős látása és kettős tudata van: azt gondolja, hogy amit szabad ott, azt nem szabad itt (mindenki a pártossága/ ideológiai csőlátása alapján választja ki azt, amelyet kognitív disszonanciával elnyom); az értelmiség másik fele pedig még a magyar sajtóba beszűrődő és a világ egyszerűsége ellen szóló példákat is ignorálja.
Ami ebből kialakul, az maga a hamis tudat, amelynek mozzanatai egymáshoz is kapcsolódnak és mára már egy egész rendszert alkot. „Az Európában ez nem szokás” gondolata nem csak Avar János minden magyarázatot pótló szófordulata az ATV műsorában, hanem bevett publicisztikai közhely – holott minél többet olvasunk Nyugat-Európáról, annál inkább kiderül, hogy nincs európai szokás. A svédek egészen sokáig, ha jól emlékszem, a hetvenes évekig genetikai alapon szelektáltak az emberek között. Azt az eugenetikai felfogást alkalmazták, amely közpolitikai feladattá és genetikai gyilkoló programmá vált a náci Németországban. Azok a svédek tették ezt, akik közben a harmincas évektől kezdve a lakásépítést és a szociális programokat a társadalmi integráció és felemelkedés irigylésre méltó eszközeként alkalmazták, s akik a hatvanas évektől kezdve a Harmadik Világ gondjaira reagálva önfeláldozóan megnyitották kapuikat az etnikai és gazdasági menekültek előtt. Folytathatnám a sort még sok példával, a lényeg úgy is az: kinek a milyen Európájáról, s milyen egységes európai normáról beszélünk?
A baloldali-liberális világértelmezés ellen küzdő jobbosok minden olyan szövegnek, gondolatnak örülnek, amely ellentmond az általuk utált világnézetnek. Miközben a világ nem ilyen egyszerű, a nemzeti felszabadítás és autonómia gondolata egyáltalán nem népszerű az európai jobbosok között – egyébként az uralkodó csoportok nemzet-felfogása miatt. Mi lenne Franciaországból, Spanyolországból, Angliából, ha a politikai autonómia csak úgy szabadon érvényesülhetne? És vajon Nyugat-Németország egy része nem akarna elszakadni Kelet-Németország ( DDR) egy részétől?
A jobbosok nálunk azt sem nyelik le, hogy az anti-totalitárius erők Európában 1945 után paradigmatikus fordulatot vettek, s a plurális demokrácia elszánt védelmezőivé váltak. Éppen a számukra fontos keresztény értékek jegyében ítélték el a nácikat és a kommunistákat, s egy olyan demokratikus rendszert alakítottak ki, amelyben a demokrácia értékei szentek és nem megkérdőjelezhetőek. A jobboldali európai közvélemény tekintélypárti, de nem egy ember tekintélyét, hanem az első számú vezető tekintélyét védi és kéri számon, s a demokratikus rendszert védi, s nem válik demokrácia-ellenessé (úgy értem, a liberális felfogáson alapuló parlamentáris demokrácia ellenzőjévé).
Ettől még a franciák az autokrata jellegű első számú vezetőket szeretik ( De Gaulle, Giscard D 'Estaing, Mitterand, Chirac), nem válnak meg vesztes pártvezetőiktől (Kohl a hetvenes években), hogy a magasröptű értelmezéshez hozzákapcsoljam a nálunk gumicsontként tárgyalt témákhoz. 
Szóval, sokkal bonyolultabb az európai minta szövete, mint ahogyan nálunk ezt gondolják. Az európai politikai rendszer is legalább olyan színes, mint az antik görögé, ahol ugyan Athén politikai rendszerét tanuljuk meg, de az antik görög világnak nem Athén volt az egyed uralkodó városa és politikai rendszere.
Ebben az országban nem csak a politikusok savanyodtak be, hanem a magyar értelmiség is. Tartok tőle, hogy a véleményformáló értelmiség teljesítménye hű tükre annak, amilyen szinten az egész magyar értelmiség áll.
Orbán professzor meg röhög az egész bagázson és kedve szerint szivat mindenkit. Ő ugyanis olvas, gondolkodik, problémákat talál, s értelmez. Jól vagy rosszul, de gondolkodik. Ezért jár mindannyiunk előtt. Nem mágus, csak értelmes: s elszántan kihasznál mindent, ami gyenge lábakon áll.

87 komment · 4 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://koczianpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr912195334

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Orbán és Mucsa 2010.08.03. 14:18:01

Van valami végtelenül szánalmas abban, ahogyan Orbán Viktor játszani tud a magyar értelmiséggel.

Trackback: Már Mádl és Sólyom embereit is kirúgják 2010.08.03. 12:43:28

A Fidesz nagymértékű tisztogatást végez a közigazgatásban. Eddig a legszebb példát Illés "dózer" Zoltán környezetvédelmi államtitkár jelentette, aki tíz felügyelülőség-igazgatóból nyolcat eltávolított. Amikor az indokról érdeklődtek, akkor kö...

Trackback: Már Mádl és Sólyom embereit is kirúgják 2010.08.03. 12:40:25

A Fidesz nagymértékű tisztogatást végez a közigazgatásban. Eddig a legszebb példát Illés "dózer" Zoltán környezetvédelmi államtitkár jelentette, aki tíz felügyelülőség-igazgatóból nyolcat eltávolított. Amikor az indokról érdeklődtek, akkor kö...

Trackback: Dolgozni csak épen 2010.08.03. 12:20:08

"Mindent a pénztőkének adtak, a vállalkozókkal szemben a spekulánsok kerültek előtérbe. [...] Az első és legfontosabb érték a munka. A munka teremti meg az önállóságot, a függetlenséget, a munka ad tartást

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csülök 2010.08.03. 12:04:01

Egészen pontosan fogalmazva: "Orbán professzor" gondosan megválogatja ellenfeleit.

Dr. Cica75 2010.08.03. 12:14:34

"Orbán professzor meg röhög az egész bagázson és kedve szerint szivat mindenkit. Ő ugyanis olvas, gondolkodik, problémákat talál, s értelmez."
MUWHAHAHAHA. Szerintem még a csávóból párolog az avítt gondolkodás, szinte üvölt róla, hogy fogalma sincs, mi történt a világban kb. 1998 óta...

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.08.03. 12:26:08

Szerintem Giscard d'Estaing -et kellett volna írnod, mert ez a családneve. Valéria vagy mi volt a keresztneve :D.

Azonkívül ha már az értelmiség kritikájáról van szó, legyen az "egyeduralkodó" szó egybe írva. (Egyébként az athéni demokráciának eleme volt a szavazáson vesztes fél elküldése a városállamból.)

A tartalommal egyetértek, sőt, annyit tennék hozzá, hogy a dogmákból kitörni igyekvő gondolkozás mindenképpen friss szél a hazai politikában.

☉ ☾ 2010.08.03. 12:36:36

Okos? Inkább pragmatikus kalandor a felelősség legkisebb terhe nélkül. Felületes tudású, a konfrontációtól gyáván menekülő ember, aki az egyenes beszédet ma már csak hírből ismeri. Megoldásai aljasak és alacsonyak mint a holdudvara, ahol kiemelkedik a szellemi rothadásban kéjesen tenyésző nímandok közül. Nevetése nem boldogság, hanem káröröm.
Az emberiség legalja az ilyen ember. Lehet, Európában ez az embertípus lesz a nyerő, de ebből rajta kívül senki sem profitál. Az ostobaság ideológiagyárában ő a vezérigazgató és EHHEZ mérten tényleg olvasott ember, kb.mint egy maffiafőnök: célirányosan becsapni és kihasználni az embereket, amihez információt gyűjt. "Az Európában ez nem szokás" korszerűtlen közhellyé válhat, pedig a fogalom, eredetéi jelentésében bizony jelent még valamit, az EU hibái ellenére.

Walmer 2010.08.03. 12:43:45

Hát én nem egy hatalmas műveltségű, gondolkodó embert látok, hanem inkább felkészületlen, nemgondolkodó riportereket. Ugyanis ugyanez a fölény megvan akkor is, ha Rogán, Szalai Annamária, Répássy, Pokorni, Demszky, Magyar Bálint, Kovács László, Kósáné, Kuncze, stb. az alany. Vagy őkis Politikatudományt, Schoppenhauaert, Kirkegaardot, Platont olvasnak szabadidejükben? Nem hiszem.

Mészáros Antónia, meg Nika györgy, korábban Sváby, Azurák mellett azért nem nagy dolog csillogni-villogni.

kalamar 2010.08.03. 12:53:43

Nem vagyok egy nagy Hayek-hívő de erre az ügyfélkapura nagyon illik amit ő mondott: ha a kormány lenne felelős a Szaharáért, fél éven belül elfogyna a homok...

A fórumozás meg a demokráciázás egész egyszerűen nem állami feladat, nem kell másik, mert úgyse lesz (lehet) jobb.

zsotti 2010.08.03. 12:58:41

A legszebb benne, hogy ez a vidéki gumicsízmás tőgypörkölten nevelkedett KiSZtitkár lazán ledarálta a progresszív baloldalt (nagyon szolíd volt a választási kampány), a liberális szürkeállomány pedig már az eljövetelének hírére a saját kardjába dőlt.

Akkor ez így hogy?

Jó post. Üdvözlet Aucklandból.

teljesenertelmetlen (törölt) 2010.08.03. 13:02:01

@.ılı.ılı.: "a konfrontációtól gyáván menekülő ember, aki az egyenes beszédet ma már csak hírből ismeri."

Az IMF hazazavarása után ez elég hülyén hangzik! :))))))

Szánalmas.

tlac 2010.08.03. 13:03:10

Péter, kezded kapizsgálni..

aaabbbccc 2010.08.03. 13:05:01

Szerintem a magyar ember fél, de legjobban az értelmiség. Tíz éve az EU csatlakozásnál is mi voltunk az eminensek, mindent vita nélkül elfogadtunk, aláírtunk. Bezzeg a lengyelek a saját érdekükben baromi messzire elmentek, akár azon az áron is, hogy nem fogják őket "szeretni".
Ugyanez volt most az IMF tárgyalásokkal, nálunk az emberek nincsenek hozzászokva ahhoz, hogy vitatkozunk egy nyugatival, hisz a nyugati okosabb, annak van igaza és annál van a pénz.
Ez egy társadalmi méretű kisebbségi komplexus, amit belénk beveltek és amikor OV elküldte az IMF-et akkor jött a pavlovi félelem és reszketés.
Ki kell törni ebből és bár OV-t nem szeretem, de ha sikerül neki példát mutatnia ebben, azt nagyra fogom értékelni. Le a tabukkal! Le a multik és a bankok sérthetetlenségével! Le a korrupcióval, napotizmussal! (na ebben az utóbbiban OV sem erős)

☉ ☾ 2010.08.03. 13:08:27

teljesenertelmetlen - az IMF felállt az asztaltól, nem lett "hazazavarva". Értelmetlennek találták a vitát egy olyan személlyel, aki nincs felkészülve, nem rendelkezik forgatókönyvvel a jövő év elejére vonatkozóan. Később gyáván (!) még a felelősséget is elhárította magáról a kudarc miatt.

teljesenertelmetlen (törölt) 2010.08.03. 13:13:45

@.ılı.ılı.: Ez nem kudarc volt, hanem egy baromi fontos és tudatos lépés az önállóságunk visszaszerzése érdekében. Ha nekünk bejön, a lengyelek azonnal követnek minket, és beindulhat egy olyan láncreakció, ami lebontja az IMF semmivel sem indokolható befolyását.
Vagy szerinted normális, hogy néhány bankár a világ másik végéről mondja meg, hogy a magyar parlament milyen törvényeket hozzon vagy ne hozzon Mo-on?

☉ ☾ 2010.08.03. 13:14:32

"Tartok tőle, hogy a véleményformáló értelmiség teljesítménye hű tükre annak, amilyen szinten az egész magyar értelmiség áll." - ez most valami vicc, vagy teljesen leamortizáltad magad?

☉ ☾ 2010.08.03. 13:18:59

teljesenertelmetlen - megértem amit leírtál, az is látszik, hogy érdekel téged ami történt, de szerintem próbálj meg tájékozódni a résztvevő felek közös múltját illetően, hiszen ezek a tevékenységek kötelezettségeket is generáltak.

www.Bisex.hu · http://www.bisex.hu/aff/99e46a59d4f8188eda373d36ecd8cc3a 2010.08.03. 13:20:50

Orbán sokat olvas. Reggelente a kisbuszban ücsörög, amikor a XII-ben leviszik a testőrök, mögötte egy Q7-es dönget
De Viktor mindig újságot olvas a kocsiban
mellesleg veszélyes, mert mindig ua útvonalon hozzák le a hegyről, és mindig ua helyen ül a kisbuszban
de hát nem én vagyok a testőrség parancsnoka... :)

die nadel 2010.08.03. 13:21:12

A blog főbb megállapításaiban egyetértek veled Péter. Azonban szerintem ez nem pusztán mucsaiságuk vagy anakronisztikusságuk terméke. A ballib véleményformálók jelentős része ma is azt az attitüdöt követi, hogy hallgatói-nézői-olvasói helyzeti hátrányuknál fogva tájékozatlanabbak náluk, ergo orientációra van szükségük, ha el akarnak igazodni a világban. Ezért kell a külföldi sajtóban megjelent cikkeknél állandóan jelzőkkel operálni(pl tekintélyes, mértékadó...) illetve ezért kell egy nem létező közös európai értékrendre hivatkozni.
Ennek gyökere egyrészt a Kádár korba nyúlik vissza, mikor a nyugati sajtótermékekhez nem - illetve nagyon nehezen - lehetett hozzájutni, a célközönség nem olvasott idegen nyelven, nyugatra jutni 3 évben egyszer volt lehetősége, az ottani társadalmakat nem ismerte, hírek a pártirányítás alatt álló mti-n illetve kivételes helyzetben lévő - tájékozottnak kikiáltott - újságírókon keresztül jutottak el hozzá.
A Bolgár úr vagy a Népszava számottevően idősebb törzsközönségére ma is ez jellemző, ők az európai politikát illetve társadalmakat Bolgár úr szíves közléseiből ismerik - vélik ismerni - , a sajtót meg onnan sem. Ha tehát nekik egy kispéldányszámú szélsőségesen liberális lap vendégpublicisztikájára szemérmetlenül azt fogják mondani, hogy tekintélyes, azt gondolkodás nélkül el is hiszik. És amikor Orbán ezzel szembe megy, akkor ájuldoznak ( ez még azt hiszem a "mit fog szólni Brezsnyev elvtárs" mentalitás továbbélése.) Úgyhogy a ballib oldalról én ezt nagyon is tudatos agymosásnak, a helyzeti előnnyel (idegennyelvismeret, európai társadalmak ismerete, több évi tudósítói munka a helyszínen, sajtókapcsolatok) való tudatos visszaélésnek tekintem. És arról se feledkezzünk meg, hogy az újságíróiskolákban is ugyanezek a figurák tanítanak, és adják át a jól bejáratott, de valójában teljesen hamis paneleket a fiataloknak.

tlac 2010.08.03. 13:22:14

Aki teljesen le van maradva, az a Bauer meg a DJ. Mert Grécziről meg pláne Fletóról szó se essék. Még egy qrva jó könyvet nem írt a baloldalról, nehéz is lenne. Hónapok óta rugóznak h Schmitt hogy lesz ellensúlya OV-nek. MILYEN ellensúly?? A KE képviseli a nemzetet és őrzi a demokráciát. ENNYI. Mindig akkor jönnek ellensúllyal, ha egy kicsit is megbicsaklik 60 éves hegemóniájuk.
most másfél millió devizahitelest tolnak maguk előtt túszul ejtve.

Kóczián Péter · http://koczianpeter.blog.hu/ 2010.08.03. 13:24:26

@die nadel: plusz értelmiségi önfeladás, amely elfogadja, hogy csak pártpolitikai alapon lehet tudatot formálni - az ezen kívül eső véleményét meg megtartja magának; ennyiben tiszta Kádár-kor

solesz · www.index.hu 2010.08.03. 13:30:42

Vizsgáljuk Orbán képességeit az alábbi szempontból:

"A poltikusok a pénz hatalmasainak a felkent papjai." Ezt a gondolatomat már lassan ki kellene adnom könyvben :-)

Ha ezt, mint alaptézist elfogadjátok, beleértve téged is Péter, akkor érthető lesz, hogy miért a Fidesz és miért Orbán.

Nem egyszerű dolgoról van itt szó.
Az Istenhitet olyan papok tanítják, akiket erre éveken át felkészítik. Orbán kitünő pap. Igaz, Ő nem kifejezetten az élet utáni kérdésre koncetrál, az Ő hitének nem az a központja, hogy feltámadunk. Hanem az, hogy jól fogunk élni. És a munkák meghozza gyümölcsét. Erős ez. Erősebb, mint a feltámadás.

Orbán - és a mai politika - háttere nem az ideológia, hanem a pénz. A választott ideológia nem jobb és bal, nem plurális, vagy klerikális. Ez olyan ötvözet, ami ahhoz kell, hogy a pénz hatalmasai nyerjenek.

Cél a hatalom kiszolgálása és a pénz termelése a hatalom számára.

Hogy ki a hatalom? Annyit elárulhatok, hogy nem az Orbán.

Összegezve: Orbán jól fekészült. Nagyon-nagyon sokba került ez a hatalomnak mögötte.

(Záró példa: 1995-ben vásároltam CAD - mérnöki tervezőrendszert a cégem részére egy kevésbé ismert cégtől. Később kiderült, a cégnek olyan belső marketing kiadványa volt, ami a bemutatókon feltett "kényes" kérdésekre is tartalmazta a "szó szerinti" válaszokat. Ezt meg kellett tanulni (több száz oldal) mielőtt termékbemutatóra mehetett egy értékesítő. Ki volt emelve, hogy az ott nem szereplő kérdésekre nem szabad a helyszínen válaszolni. Pár év alatt piacvezető lett. Nagyon nagy nevek mellett nőttek fel.)

solesz · www.index.hu 2010.08.03. 13:36:23

@die nadel: az agymosás kétoldali. Orbán ismerete virtuális. A másik oldal "tudása" vallássi kifejezéssel: ördögivé lett minősítve.

Bármi tud a másik oldal az magától az ördögtől való. Ez volt a fidesz parmlamenti politikájának is az ismérve.

Orbán nem okosabb. De olyan pulpitusról beszél, ahol Őt megkérdőjelezni több, mint merész. Könnyen válik a legjobb riporterből "kegyvesztett" és jön a kerékbetörés.

Hogy is van ez? Szerintem a blogon legalább egy embernek erről személyes tapasztalata van...

bvb09 2010.08.03. 13:38:47

@Cica75: Köszönjük Emese, megértetted a posztot. Olvass vissza és helyez el magad valamelyik kategóriában...

solesz · www.index.hu 2010.08.03. 13:40:34

Sokan elfelejtették, hogy volt időszak, amikor kérdezni sem volt szabad. Vagy csak olyat, ami a propagandába illett.

Fél évvel a választások előtt sokan megjövendőlték a hallgatás és a bólógatás idejét. Nem dőlt senki a kardjába. Mindenki érezte, hogy a Magyar Nemzet lesz a meghatározó napilap. Ott lesz a "hivatalos" vélemény. Megjött. Jó reggelt.

Akar itt valaki Okos lenni? Most választottuk meg a legOkosabbat.

És??? 2010.08.03. 13:44:45

@tlac: A KE képviseli a nemzetet és őrzi a demokráciát. ENNYI.
Már,hogy schmitt paja?? na persze,és ha kell megfedi majd Orbánt.
Én csak azt nem értem kedves Péter,hogy melyik az az ügy amiben az Orbán tájékozott.(foci?)
ua.a frázisokat hallgatni tőle sok -sok éven át,néha át írja de lényegileg nem változtat..bár az is igaz , vitatkozni a megfoghatatlan jövőképével nem lehet.

☉ ☾ 2010.08.03. 13:48:15

tlac - azzal, hogy leírtad: "másfél millió devizahitelest tolnak maguk előtt túszul ejtve" nem oldottad meg a problémát.
Ha azt nézzük, hogy e remek nemzetiszínű kormánypárt kiket tolt maga előtt az elmúlt években mondvacsinált problémákkal, inkább következik az, hogy a szóban forgó népvezér nem problémamegoldó, hanem problémákat generáló ember. Ha nem éppen ő maga a legnagyobb probléma.

belekotty 2010.08.03. 13:56:55

"Orbán politológus felhívta a figyelmet, hogy a köztársasági elnök a parlamentáris demokráciában nem ellensúlya a miniszterelnöknek, hiszen mindketten a végrehajtó hatalom tagjai."

- Hmm.. a köztársasági elnöknek milyen végrehajtói hatalma is van? Ja, igen! Ennek a magyar "hadseregnek" a "főparancsnoka". Ezen kívül?

Várúr 2010.08.03. 14:02:10

@Cica75:
Oké te óriási arc... Biztos sokkal többre vitted 1998 óta, mint Orbán. Csodálom, hogy nem veled vitatkozik. A te tüdődből kéne szívni a friss levegőt.

Várúr 2010.08.03. 14:07:22

@tlac:
nem beszélve arról, mikor vették föl a devizahitelt és mikor kezdett a forint bedőlni... tavaly volt 300 fölött is.

kicsijuti 2010.08.03. 14:08:02

@.ılı.ılı.: te b@szott nagy mszps lehetsz...

☉ ☾ 2010.08.03. 14:10:23

kicsijuti - ne butáskodj, azért mert nem érted amiről itt szó van, az nem miattunk van.

karnak 2010.08.03. 14:14:11

Teljesen jo meglatas, es a kommentek is igazoljak a postot, hiszen nezopont kerdese hogy

- valaki hos, mert tabukat donget, micsoda nagy ember,

- vagy problemat gerjeszt a hozzaallasaval, illetve azzal, hogy beegeti az orszagot es veszelyezteti a mukodest,

..es ez csak az IMF kerdeskor. OV-nal mindig van ilyen kerdeskor, mindig van valami megoszto esemeny, es ebben valoban nagy szerepe van az emberek tajekozatlansaganak is, ezzel teljesen egyetertek. Vagy az egyszeru esemenyek lesznek megosztova OV altal...

Az orszag 99%-anak szerintem fogalma sincs mi folyik a vilagban, milyen folyamatok, milyen helyzetek alakulnak ki, melyik orszag mit is csinal.

Valoban az egyik legnagyobb hibat a media koveti el? A tajekozatlansagnak ket oka van, az egyik hogy nincs ra igeny, hiszen egy-egy peldan es az adott oldal politikusainak velemenyen plusz az RTL hiradobol tajekozodnak az emberek. De az embereknek nincs igenye mas nezopontra, mas tenyekre, masra, igy ki vannak szolgalva.

A masik, hogy valoban semmi sulya nincs semminek amit nem OV gerjeszt, ezen nem tud tullepni a baloldali, liberalis ertelmiseg, de az atlagamber sem. Igy alakult ki, balhe balhe hatan.

Tulajdonkeppen egy alloviz, nem igazan tortenik semmi ez ugyben.

Nincs igazan olyan mertekado es kelloen ismert medium, amely valtoztathatna ezen jelenleg, es mivel nincs igeny, egy ideig igy is marad. Olyan ertelmisegi csoport sincs, amely kello sulya reven tehetne valamit ez ellen.

kicsijuti 2010.08.03. 14:16:25

@.ılı.ılı.: "Az ostobaság ideológiagyárában ő a vezérigazgató.."

Volt már olyan, hogy valakivel beszélgettél és az komolyan vett? Mert én majdnem sírva röhögtem a hozzászólásod primitívségén.

karnak 2010.08.03. 14:23:28

@die nadel:
szinte teljesen igaz amit irsz, de nalad is - mint gondolom nalam szinten - az elfogultsag atsejlik.

A jobboldali ertelmiseg, media sem nyujt semmi ujat, szajkoznak valamit, amit a jobboldal csinal az zsenialis, mindenki aki nem ezt teszi hazaarulo, hulye, kommunista.

Szerintem valoban itt tart az ertelmiseg, es annyi a kulonbseg az atlagemberhez kepest, hogy olvasottabb, es 20%-al nagyobb ismerete reven meg tobb peldaval igazolja a sajat meglatasat, igazat.

En jomagam hianyolnek egy olyan komoly konzervativ, vagy jobboldali gondolkodast, amely a sajtoban is kap szot, amely nem a Bayer-fele kommunistazasban merul ki, kerdeseket tesz fel, es nem csak a tuloldalnak.

Semmivel sem jobb a helyzet a jobboldalon, sot.

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2010.08.03. 14:23:51

@.ılı.ılı.: Hajlok én is arra, hogy Orbán nem "karakán" volt, hanem felkészületlen. És mivel ezt az IMF és az EU szóvá merte ezt tenni, ezért inkább felvette a "kereszteslovag" pózt, tudva azt, hogy lesznek még körök. (A pénzügyi ár nem számít)

A másik (talán még valószínűbb) olvasat, hogy a "hazazavarás" azért volt fontos, hogy az IMF-EU páros az önkormányzati választások előtt ne csikarhasson ki belőle egyetlen szót se azokról a megszorításokról, amelynek menetrendjét a VÁLASZTÁSOK UTÁN visszatérő IMF-EU párosnak aranykötésben fog átnyújtani. Tehát nem ujjonganék a "renitenskedést" üdvözlő külföldiek helyében. Lesz itt még IMF-EU-Orbán összeborulás, és "eminens költségvetés betartás".

Egy biztos: Az önkormányzati választásokig "...nem fogják kibontani minden részletét", de utána már előttünk fog állni a pragmatikus Orbán. Lesz két éve, hogy kicsavarja a lakosságból azt a tartalékot, amelyet a 2014-es választásra fog költeni. Aztán minden kezdődik elölről (? Ha nyernek)

2010.08.03. 14:24:51

@.ılı.ılı.: Gyurcsányról és a bértollnokairól írsz? : ))))

Yeto 2010.08.03. 14:29:09

Diagnózisnak szép, és mi a helyzet a megoldással / gyógyírral?

2010.08.03. 14:30:53

@.ılı.ılı.: titeket kibasztak a „hóra” tavasszal... : ))) 8 évi bénázás után. : ))))

kicsijuti 2010.08.03. 14:32:08

@vinczej: az IMF nem jön vissza, lejár a szerződés szeptember végén és nem veszünk fel több hitelt, megszorításokra meg pont a bankadó miatt nem lessz szükség. (Legalábbis fideszék szerint)

Dr. A Jó Meglepően Izmos Hercege 2010.08.03. 14:32:51

"Sakkozni boxolókkal, boxolni sakkozókkal szeretek"

Asszem pont idevág.

Kóczián Péter · http://koczianpeter.blog.hu/ 2010.08.03. 14:41:52

@karnak: ezt beleírtam, lásd önrendelkezés, liberális demokrácia, anti-totalitarizmus

☉ ☾ 2010.08.03. 15:01:58

kicsijuti - sajnálatos a hangvételed, a hozzászólásaid "egyszerű" tartalmáról veled (én sem) nem nyitok vitát...

☉ ☾ 2010.08.03. 15:08:55

Ami a cikket illeti, kissé úgy lett hangolva, mintha a szerző visszavágyakozna a a bűzös akol melegbe. A többes szám használata "Ezért jár mindannyiunk előtt." messze nem indokolt, érdekes lenne ha saját korlátoltságát feszegetné látványosabban.
Így csak az elfogadó, hajlongó kritikus szerepében marad meg, a gondolkodóéban semmiképpen sem.

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2010.08.03. 15:15:04

"@kicsijuti: megszorításokra meg pont a bankadó miatt nem lesz szükség. "

Az, hogy az idei évre a bankok elfogadták a bankadót (volt más választásuk?), az nem jelenti azt (ahogy már jelezték is), hogy a további években is elfogadják. De addig jó hallani, hogy a "kolbászt" majd a bankok állják.

Csányi elég nagy tekintéllyel rendelkezik a bankárok között, hogy elhiggyék neki, hogy ha a választásokig (év végéig) megfinanszírozzák a "közhangulat-adót", akkor majd jövőre visszakapják kamatostul.

török gábor 2010.08.03. 15:17:34

Ha már okoskodunk:

48/1991 Alkotmánybírósági határozat

"A köztársasági elnök kívül áll a végrehajtó hatalmon, önálló államfői hatásköre van. Az Alkotmányból nem vezethető le olyan konstrukció, hogy a végrehajtó hatalom élén a Kormány és a köztársasági elnök állna, akik egymást kölcsönösen ellenőrizve és ellensúlyozva,
konszenzuson alapuló döntéseket hoznak, s csupán a közigazgatás irányítása tartozna egyedül a Kormány hatáskörébe. Éppen ellenkezőleg: a köztársasági elnöknek
az Alkotmány 31/A. § (1) bekezdésében kifejezetten deklarált sérthetetlensége, azaz az Országgyűléssel szembeni politikai felelősségviselésének hiánya kizárja
az ilyen közös hatalomgyakorlás jogi alapját."

freelander2009 2010.08.03. 15:19:51

Hat ez egy szánalmasan gyenge poszt tőled. A köztársasági elnök a végrehajtó hatalom része? Orbán lehet hogy érti a demokrácia működését, de szándékosan ellene tesz. Ezek nem friss gondolatok max. parasztvakítás. Ami egy valóban értelmiséginél csak nem jöhet be Péter! Ezzel az írással max azt bizonyítottad h. te vagy szűk látókörű és te tudásodhoz képest Viktor tényleg egy professzor... de ne magadhoz mérd a magyar értelmiséget. Olyan rosszul nem állunk hidd el :)

aaabbbccc 2010.08.03. 15:22:59

@török gábor: Azért 1991 kicsit más világ volt, 1-2 évvel a rendszerváltozás és az alkotmánybíróság megalakulása után.

Várúr 2010.08.03. 15:30:21

@vinczej:
Te "hajlasz arra". Én meg arra, hogy a szokásos rinyálás. Orbán m a j d ezt tesz, vagy azt.... Volt itt annyi buta, rosszindulatú jóslat az utóbbi időben, hogy a dodonai jósda megirigyelhetné.

Várúr 2010.08.03. 15:32:58

@karnak:
Tipikus ballib nagyarcúság. "Az országnak fogalma sincs..." Bezzeg neked van. Nem mellesleg nem Orbán égeti be az országot, az Furcsány feladata volt. Taknyolt is akkorát, Moszkvában is, Brüsszelben is, itthon is, mint ide Lacháza.

vinczej · http://vinczej.blogspot.com 2010.08.03. 15:38:12

@Várúr: Semmi gond. Kivárjuk a választásokat, aztán majd meglátjuk. Orbán eddig mindig tartotta a szavát, például...Na most nem megy...:-)

freelander2009 2010.08.03. 15:40:54

@Várúr: Sajnos jonehany "rosszindulatu buta" joslat bejott...

bumerángos csilla: eZZel, aZZal 2010.08.03. 15:43:07

Eresszük már össze TGM elvtárssal.

Vihetnék egyből Grazba.

bumerángos csilla: eZZel, aZZal 2010.08.03. 15:43:38

Eresszük már össze TGM elvtárssal.

Vihetnék egyből Grazba.

bumerángos csilla: eZZel, aZZal 2010.08.03. 15:44:37

De Feritől is padlót fogott, emlékszünk?

Walmer 2010.08.03. 15:57:16

@török gábor: na, pont erre értettem, hogy felkészületlen, beszari riprterektől mit várunk? Mészáros antóniának csak fel kellett volna olvasnia az idézett szöveg első két mondatát.
Ha ezt megtette volna, talán Kóczián Péter sem hinné, hogy a legokosabb magyar gondolkodó a miniszterelnök.

94974 2010.08.03. 15:59:19

Érdekes az eszmefuttatás, de azért azt nem árt egyértelművé tenni, hogy a köztársasági elnök NEM a végrehajtó hatalom része, valójában egyik hatalmi ághoz sem szokás sorolni. Nyilván ehhez még érdemes hozzátenni, amire az írás is utal, hogy a hatalmi ágak klasszikus hármas felosztása mára leginkább jogtörténet órán süthető el. Azaz a felkészületlen riporter futni hagyta Viktort egy teljesen képtelen állítással, bár ugyanez a hölgy és m1-es kollegái Ferenctől, Gordontól, vagy például Oszkó Pétertől is rendszeresen kaptak hasonló kötényt.

karnak 2010.08.03. 16:01:17

@Várúr:
hat sokat hozzatettel, meg egy "ezek a kommunistak" pont elfert volna, esetleg egy tora-idezet a biztonsag kedveert... ezek most nagyon fenszi dolgok.

hagyjuk mar a ki hol taknyolt maszlagot. nezz korul mar az istenit. komolyan hihetetlen szamomra, hogy ertelmes emberek ilyen szemellenzovel maszkaljanak.

ket dolog tortenik folyamatosan Orban korul, es ebbol jol megel, hol ellenzekben 100 evig, hol kormanyon. Nem tudunk valamit megcsinalni, akkor visszamutogatunk, csontvazak, elkurtak, a masik fel hulye.(Lsd Kosa, IMF)

Ha meg csinal valamit, akkor olyan jo PR legalabb is a sajat hivei kozt, hogy bologatojanosok lesznek.
(Lsd bankado, amit persze nem haritanak at a bankok, muhaha, lsd autopalyaepitesek, ahol vizsgaljak a Colast, es mindenkit elnyomnak, ami rendjen is van, csak az elfelejtodik, hogy mindez azert hogy veletlen a sajat cegek vezette konzorciumok nyerjenek majd)

Semmiben sem tesz mast mint masok, csak nagyobb visszhanggal es balhesabban, az ar nem igazan szamit egyik felnek sem. Ebbol el.
Valaki szerint meg jot tesz.

karnak 2010.08.03. 16:04:16

@Walmer:
ez a baj, nincs egy olyan mediaszemelyiseg, aki kello felkeszultseggel, es kello sullyal rendelkezne kenyes kerdesek feltevesehez.

Nincs ra kereslet, ami nem csoda.

rockjano_ 2010.08.03. 16:18:56

@karnak: Hmmm azért ez így túlzás.

Amikor Kálmán Olga kérdezte Viktort az egyenes beszédben az ATV-n az egyáltalán nem volt rossz sőőőt!!!!

Utána kielemezték a kedvenc politológusommal és teljesen igaza volt. (neve nem jut eszembe)

Voltak kérdések amikben Orbán nagyon felkészűlt volt és voltak amikben nem és ez nagyon érződött.

Orbán alapvetően profi és most nincs is párja a pártok élén. Gyurcsány az volt egyébként bőven csak vele meg más bajok vannak. De Orbán is ember ő sem tud mindent és ha valaki felkészült igenis meg tudja szorongatni.

Ordnassac 2010.08.03. 16:25:07

@aaabbbccc: azóta sem változott semmi, sem Göncz, sem Mádl, sem Sólyom nem volt a végrehajtó hatalom része (ennek egyik alapja a mindenkire kötelező 1991-es AB-határozat is). Sőt, Schmitt sem lesz az, az persze megint más kérdés, hogy Pálunk Árpi bácsihoz hasonlóan nem azzal fogja eltölteni elnöki idejét, hogy az OGY által elfogadott törvényeket vizsgálja meg alkotmányossági szempontból.

Hogy a "szavak erejével" mit fog kezdeni Schmitt, "dass lasse ich mal so stehen".

Ordnassac 2010.08.03. 16:26:15

@Ordnassac: külön megjegyzés: ezzel nem akartam párhuzamot vonni Göncz és Schmitt emberi kvalitásai között, azonban Göncz sem volt egy Sólyom ebben a kérdésben.

Commandante Jayasuriya 2010.08.03. 16:40:08

@.ılı.ılı.:

Sajnos teljesen igazad van!
Ködmön kifordítva, csizma az asztalon, így működik O.V. világa.

karnak 2010.08.03. 16:50:07

@rockjano_:
kalman olga felkeszult sok szempontbol, de partos, es ezzel nincs akkora baj, mint az alkerdesekkel amiket feltesz.

igy pedig az tortenik, hogy egy felkeszultebb pl rogan szintu politikus ezt a "hibajat" kihasznalja, hiszen nem tud olyan lenni mint amilyennek kellene.

persze o is kiszolgal egy reteget.

karnak 2010.08.03. 16:53:41

@Kóczián Péter:
igen, olvastam:)

na de mi a megoldas?

die nadel 2010.08.03. 17:10:12

@karnak: Biztos átsejlik, nem is akartam itt az elfogulatlanság példaképeként tetszelegni, pusztán arra igyekeztem reflektálni, amiről számomra a blog szól "Furcsa, önmagába záródó kagylót alkot Magyarországon a jobbos, liberális és balos értelmiség, amelynek egy része ugyan olvas idegen nyelven, de kettős látása és kettős tudata van"

A baloldali véleményformálókat azért kárhoztatom ebben a helyzetben jobban, mert míg a jobbosok fel szokták válallni, hogy ők jobbosok (de ha esetleg nem, a ballib mainstream azonnal megcímkézi őket), a ballib egy jól körülhatárolható része még mindig független hozzáértőnek igyekszik a piacon eladni magát, és ennek a függetlenségnek az igazolására használja a tekintélyest meg a mértékadót, mazsoláz a nyugati sajtóból (most a weyerbélázást ne is említsük) és tulajdonképpen így vezeti félre a közvéleményt.

Ting Fu doktor 2010.08.03. 17:18:47

Kedves Kócizán Péter!

Hál' Istennek az Önhöz hasonló sznob liberális álértelmiség ma 0%-on áll.

Innen kezdve Ön annyit mucsázza Orbán Viktort amennyit akarja.

Max köhög a bolha. Ennyi még belefér a demokráciába ;)

rockjano_ 2010.08.03. 17:27:03

@karnak: Én nem éreztem álkérdéseknek amiket feltett. Tisztelettudó ő is mint mindenki nálunk mert mindenki fél, amerikában keményebben kérdeznek.
De messze a legfelkészültebb kérdező szerintem akit én is merek.

Az hogy pártos... hááát mondj valakit aki nem.
Szerintem nem pártos legfeljebb liberális. Az önmagában még nem pártos ha valaki valamilyen világnézettel nézi a világot. Nem muszály minden baloldalinak szeretni az mszp-t vagy minden konzervatívnak isteníteni a fideszt, nálunk ez ilyen gyermekbetegség.

Tudta Viktor is hogy hová jön teljesen máshogy beszél az ATV-ben mint a jobbos műsorokban ahol alákérdeznek rendesen. Bizonyos szempontból sokkal jobban produkál nem simulékony környezetben. Igazán rémisztő dolgokat a sajátjai közt mond, ha máshol van nagyon visszafogja magát. Néha szinte szerethető amiket mond :-)))

Kóczián Péter · http://koczianpeter.blog.hu/ 2010.08.03. 17:32:29

Török Gábornak: Orbán Viktort AB határozattal nem lehet sarokba szorítani.

Játsszuk le!

Ismerve őt, azt mondta volna: én erről mást gondolok. Az elnök tevékenysége hatással van a végrehajtó hatalomra is.

Ön tehát vitatja azAB érvényes határozatát, amely ... ( lásd, amit idéztél)?

Orbán: nézze, az alkotmány értelmezése sokféleképpen történhet, az akkori Alkotmánybíróság értelmezését tiszteletben tartom, de engedje meg nekem, hogy én egy másik felfogást képviseljek. Mi is lenne a lényege a demokráciának, ha még egy AB határozaton sem lehetne vitatkozni?

( Ha gonosz még hozzátenné). Gondolom, demokrataként ön sem vitatja ezt?

( Ha esszéisztikus) A politika, s a politikai intézményrendszerek értelme az, amit adunk nekik. Ne higyje, hogy ilyen kérdésekben minden jogásznak ugyanaz a véleménye ... ( stb).

Gábor! Mi a következő érv?

Tudom, hogy számodra az elnök tevékenysége, jogköre egy nagyon fontos és érdekes kérdés, de amiről én írtam, az egy elsatnyulás, amelyben a rendszer bármely elemét megkérdőjelező politikust nem lehet abban a gondolkodásmódban kérdezni, amely Magyarországon kialakult. A poszt erről szólt.

Az AB véleménye egy jogi vélemény. A nálunk honos demokrácia modellben az AB véleményének megszületése után is felvethető, hogy hol is ér véget a végrehajtó hatalom? Erre tényleg a legerősebb válasz egy AB határozat? Egy olyan politikussal szemben, aki egy vállvonással és jól hangzó érvekkel lesöpri azokat?

Épp arról írtam, hogy Orbánnal szemben a megszokott érvek, s bejáratott ellenérvek nem elegek.

S arra hívtam fel a figyelmet, hogy nem csak akaratos, de vannak gondolatai és érvei.

Csőlátás ezt nem észrevenni.

Kóczián Péter · http://koczianpeter.blog.hu/ 2010.08.03. 17:34:40

@Ting Fu doktor: Kedves Doktor! Tényleg Orbánt ekézem ebben a posztban? Nem kellene újraolvasnia azt?

Netuddki. 2010.08.03. 17:37:30

Má nem azé', de akinek van egy csöpp IQ-ja és nem pelenkás volt a renccergátláskor az nagyon jól tudja ki orbán viktor. Nagyon röviden összefoglalva a legnagyobb megosztó, aki most a 2/3-al a háta mögött az újraegyesítő szerepében akar tetszelegni.

Igen, vannak fidesz drukkerek is akiknek még nem esett ez le. Mint pl. Fing Tu doktor.

Ui.: Igaz az infó, hogy OV-nak az Adrián saját, különbejáratú kikötője van? (A helyiek röhögnek állítólag rajta, mert hajó nemigen köt ott ki). Vagy, hogy Franciaországban kastélyt vett? Ha igaz miből?

Zzoorroo 2010.08.03. 17:43:46

@kovi1970:

Ez a kikötős dolog lehet, hogy igaz, de a francia kastély szerintem marhaság.

belekotty 2010.08.03. 17:44:51

@Ting Fu doktor: Mondd! te olvasni nem tanultál meg?

"jobbos közönségnek kedves kiszólásai, amelyektől a baloldali, liberális tollforgatók a falhoz mennek, s lendületes publicisztikákkal ítélik el Orbánt, a mucsait, sokszor nem mások, mint a tájékozatlanság iskolapéldái."

freelander2009 2010.08.03. 17:51:11

Ez eleg egyszerű eszmefuttatás... a Köztársasági elnök szerepe igen is bizonyos "puha" kontroll az egész demokrácia felett. Ez lényegeben így megszűnt hogy Viktor egyik pincsije került oda (akitől egyetlen Önálló lépés nem várható, legalabbis olyan ami Viktornak nincs az inyere).
Az, hogy aki a rendszert tagadja avval nehez vitatkozni az pl. akkor Vona Gáborra is igaz. Akkor róla is írhattad volna posztot...
Ez akkor lenne igaz, ha lenne egy masik elkepzelese a kozt elnok szereperol a mostani helyett. De nincs, csak lecserelte a kevesbe forradalmi Solymot...erre igenis rá lehet mutatni egy riportban akár kozerthetően is. Lehet a tobbseg szamara Viktor "en maskepp gondolom"-ja erne valamit de azert az ertelmesebb emberek atlatnak ezen... Igazi ervei nincsenek.. Ezt latjak az emberek tobbsege. Csak "elfogultsagbol" még elnézik neki. Magyar valasztok 60% a hasa szerint szavaz, őket a demokracia-defficit még erdekli. Ahogy az sem hogy Orban egyeltalan nem koherens rendszerben gondolkozik, hanem csak pillanatnyi erdeke szerint...

kvadrillio 2010.08.03. 17:53:08

@www.Bisex.hu:

...ráadásul "valaki" ezt " mindig" meg is figyeli ! :)

Vajon nincs más dolga ???

SteveNo1 2010.08.03. 17:53:47

A köztársasági elnök intézménye nem a végrehajtó hatalom része, ma elfogadott álláspont szerint önálló hatalmi ág!

Igaz ma már nem is működik a klaszikus montesquieau-i hatalommegosztás rendszere, melyben a demokratikus államberendezkedést az biztosítja, ha elválasztják a jogalkotó (Országgyűlés), végrehajtó (Kormány), és bírói (Igazságszolgáltatás) hatalmat.

Könnyen belátható, hogy az Országgyűlés (illetve annak többsége) és a Kormány közt szoros érdekazonosság feszül: sikeres Kormány = sikeres OGY többség, és fordítva. Az igazi hatalommegosztás ma már az Országgyűlésen belül húzódik az országgyűlési többség, és az országgyűlésben ellenzékben lévő pártok közt!

A magyar államberendezkedésben a köztársasági elnök szerepe akkor válhat jelentőssé, ha más politikai oldalhoz tartozik, mint a végrehajtó hatalom feje (miniszterelnök), vagy önjáró személy (Sólyom - aki ezért nem újrázott).

kvadrillio 2010.08.03. 18:02:17

..jahh...és egyébként tuggyuk, hogy Orbánon nagy a teher....anyukája is mondta......:)

ráadásul nagy lesz rajta. ..4 évig is........a teher.......

rajtam nincs ennyi teher....., nekem csak ki kell fizetni a horribilis és egyre növekvő közüzemi számlákat, élelmiszereket, el kell tartanom a 3 éve munkanélküli gyerekemet, életben kell tudnom maradni és el kéne hinnem az aktuálpolitikusok mantráit.......

De, mivel ez már nagyon régen ugyanúgy folyik, ugyanazokkal a sémákkal.....egyre jobban kezdek beleunni és egyre többször jut eszembe, hogy asztalt kéne borogatni !
mint egy kocsmában !.

vakvarju 2010.08.03. 18:40:32

@kvadrillio: Hát nagy rajta a teher, az biztos! Bár nem tudom, mi az a nagy teher? A páncélozott terepjáró, a magán testőrség, a sok milliót érő villa, a felcsúti rezidencia, a teljesítmény nélkül felvett képviselői fizetés 3 és fél éven keresztül? Persze, azért intellektuálisan felkészültebb lehetne, ha már képzetlen a gazdaság és úgy általában minden területen! Na, de ne legyünk telhetetlenek! Egy KISZ titkártól ez is szép teljesítmény! Tudom, szemét balos vagyok. Bocs!

Ting Fu doktor 2010.08.03. 18:45:56

@Kóczián Péter:

Hááát...izééé...

Még olyakor a jó öreg doktor is tévedhet.

Bocsi....

Nekem elsőre az jött le, hogy Orbán a mucsa. De tényleg mégegyszer elolvasva, egy jó alvás után kicsit más a leányzó fekvése.

Üdv,

Ting Fu doki

török gábor 2010.08.03. 20:02:05

@Kóczián Péter: Péter, olyan dolgokkal vitatkozol, amelyekről egy szót sem írtam. Sőt, semmit sem írtam, csak idéztem egy határozatból, amelyről esetleg lehet tudomása a műsort vezető és a blogot író újságírónak is. Tényleg csak ennyi, semmi több :)

széthúzásakkorkihalás 2010.08.07. 09:07:51

ez ködszurkálás a javából!Emberek!... teljesen haszontalan Orbán Viktor vélt hibáit vizslatni gyalázkodni ...sokkal értelmesebb lenne valami hasznosat tenni pl. ötletet adni a magyar alul művelt rétegek felvilágosítása érdekében ,harc az utcai igénytelenség, fórumozók elmucsaisodása ellen (ez olyan tömbházmesteres név nélküli feljelentgetősdi nem ismert személy ellen)..!
A mostani kormány amúgy azt tervezi ,hogy kivakarja a koszból, a szándékosan elmucsásított csődből az országunkat!!! A" múltbéli okosok" olyan mélyre taszították, hogy csak tisztelet és köszönet jár érte!
Ez a minimum azért, hogy értetek is szóljon ez a kis a harang ha ide kaparnak el minket és unokáinkat........ ha lesz még hazánk országunk!

széthúzásakkorkihalás 2010.08.07. 09:09:34

Török Gábornak amúgy igazat adok!

széthúzásakkorkihalás 2010.08.07. 09:27:28

ha nem változtatunk akkor ez lesz itt is!! Na erre játszottak rá az" az el lehet menni innen " nagy kaliberszájú "országépítőink"!
MNO -
Legszívesebben azonnal külföldre költözne Románia lakosainak közel 87 százaléka, ha felmerülne ott egy jobban fizető állás lehetősége – derül ki egy közvélemény-kutatásból.

Mindössze a lakosság 10 százaléka maradna a család miatt, és közel 4 százalék véli úgy, hogy Romániában jó élni. Megyékre lebontva a legelégedetlenebb Krassó-Szörény megye, ahol nem akadt egyetlen olyan válaszadó sem, aki szívesen maradna. A felmérést július 7-31 között végezték 5161 személy megkérdezésével.

(erdely.ma)

széthúzásakkorkihalás 2010.08.07. 09:50:00

úgy járunk mint az indiánok! egy két lcd tv , mobil + jó kerékfelni és önként elhagyjuk az országunkat (tudatos fogyasztói pláza agy ( a földhöz ragaszkodó parasztságot kihalasztották tudatosan az elmúlt 60 évben ezt segítette a megélhetési bűnözés a falvakban)
ennek megakadályozására lett ez a 2/3 hatalom !
A magát balosnak hazudott megélhetési értelmiség is elárulta hazáját kis alamizsnáért (ők az írásaikkal a tanulatlan tömegek a beetetését szolgálják.....Blikk, Bors ATV Népszava- badság ,168 óra Atv innen a közös a hazaszeretet teljes hiánya itt az olyan ritka mint a szocialista népművész vagy a cigány teniszező...
Ezeket az embereket most észhez kell téríteni egy jó kormányzással és ha akkor is folytatják a tömegek elmucsaisítását akkor ott már szívprobléma lépett fel !...... (akkut.pénzmag mérgezés a megbízóik által)

széthúzásakkorkihalás 2010.08.07. 10:51:34

ez a megélhetési bolgár milyen veszetten és izzadságszagúan csak a Fidesszel erőlködik szánalmasan a "mi van ?" írásaival .............ez is hozzásegítette az országot a 2/3 hiszen a neki közpénzből adott judás ezüst nagyon hiányzott iskola posta kórház vonat óvoda bezárásoknál.....de még a végén lenyúlt kis morzsát közpénzből....biztos ami biztos MOST MI VAN??????
eszközök:
Megosztás - Mi ez?

*
* Facebook
* Startlap
* Tumblr
* Twitter
* Google

* MySpace

Majdnem 40 millió forintba került Bolgár György könyvének 20 ezer példánya, amit a saghaji világkiálítás magyar pavilonjába rendelt meg a lebonyolító cég. A kínaira lefordított könyv a pavilon igazgatóhelyettese szerint " méltó színvonalon mutatja be Magyarországot".

Húszezer példányt rendelt Bolgár György rádiós műsorvezető Magyarországról írt, kínai nyelvre lefordított könyvéből a sanghaji világkiállítás magyar pavilonjába az expót lebonyolító Genexpo 2010 Kft. - írja a Magyar Nemzet pénteki száma. Bolgár könyvét - amely Magyarországon angol nyelven, Made in Hungary címen kapható - darabonként 1980 forintért szállítja a kiadó, vagyis a 20 ezer példány 39,6 millió forintba kerül. A könyvet Kínában nem árusítják, csak

promóciós célokat szolgál.

* Negyven feleslegnek talált szerződést bontott fel az NFÜ új vezetése
* Több millióért olvastatott Szűcs Erikával újságot a minisztérium
* Már a Duna Tv vezetése is vizsgálná saját gyanús szerződéseit

széthúzásakkorkihalás 2010.08.07. 10:54:31

ez a 168 is beszopja ha nem kap majd közpénzt a haveroktól mint eddig.....én szóltam !Uff

lüke 2010.08.26. 08:32:51

"Ebben az országban nem csak a politikusok savanyodtak be, hanem a magyar értelmiség is. Tartok tőle, hogy a véleményformáló értelmiség teljesítménye hű tükre annak, amilyen szinten az egész magyar értelmiség áll. "
stimmel,
amit itt össze van hordva
németekröl, franciákról nagy górcsö alatt se pontos,
s a sznob magyar értelmiség jobban képezhetné magát
süti beállítások módosítása