Kóczián Péter

A politikáról és az életről szól

_

HTML doboz

Atombombák

2017.04.22. 08:12 Kóczián Péter

Simicska maga Észak-Korea. Az atombombát nem azért kell sejtetni, mert ténylegesen használni akarja, hanem azért, hogy a zsarolási potenciálja nőjön.

Az atombomba tényére való utalás Orbán Viktornak szól. Ne nyúlj hozzám!, ne piszkáld a köreimet, mert ha begorombulok, ha ismét úgy látszik: lehetetlenné teszed az életemet, működésemet, szabadságomat, akkor van olyan eszköz, amellyel el tudlak pusztítani vagy durva károkat tudok okozni neked. Mindegy, hogy én is belepusztulok (egy kicsit), de te sem maradsz meg a színen.

Észak-Korea ugyanezt csinálja. A rendszer nem tud változtatni magán, nem is akar, de egyrészt befelé nyomni kell a harcias propagandát, fenn kell tartani az izzást, másfelől a világnak jelezni kell, hogy ha nem úgy táncoltok, ahogyan mi szeretnénk, abba belepusztulhattok.

Simicska azt gondolhatja, Orbán sosem nyugszik. Ha nem izzítja folyamatosan a parazsat, akkor a gyengébbnek hitt ellenfél ellen még lépéseket tesz majd a miniszterelnök. Ez az általános megfontolás.

A kampány során pedig jól jön annak a lebegtetése, hogy Orbán Viktor fatális bűn terhe alatt roskadozik. Pár száz ezer embert elbizonytalaníthat a gyanúsítgatás, amely más tényezőkkel együtt később csökkentheti a Fidesz szavazók számát.

Azt sem tudhatjuk, mi zajlik a színfalak mögött. A nyilvános támadások sokszor szolgálják azt a célt, hogy a felek a színfalak mögött leüljenek tárgyalni, informális üzeneteket váltsanak a vadászmezők elosztásáról, kivédjenek egyes támadásokat, alkukat kössenek. Ehhez azonban szükség van az atombombával való fenyegetésre, hiszen nem az egymás iránti érdeklődés és szeretet tartja fent az egyeztetéseket.

Az atombombával való fenyegetés lényegéhez tartozik, hogy az atombombát sosem dobják le. A tényleges atomtámadásnak az az elvitathatatlan lényege, hogy a támadót totális előnyhöz juttassa. Ezt azonban sosem lehet előre biztosítani. Az atomfegyvereknél szenzorok, Észak-Korea esetében az erősebb ellenfél, az Egyesült Államok jelenti a diktatúra kiszámíthatatlan ellenfelét. Egy társadalom esetében egy Orbán elleni atombomba hatása egyáltalán nem kiszámítható. Szolidaritást is okozhat támogatóim körében.

Mindenki, aki a nagy fegyver hatásának hitében él, elfelejti, hogy a politikai küzdelem nem egydimenziós. Orbán Viktor nem virtuális támogatókkal rendelkezik, nem egy blöff, hanem mára rendkívül erős szilárdságúvá vált kötőanyag alakult  közte és választói között. Ráadásul a pártelnök-kormányfő rendkívül erős stabilizáló erővel is rendelkezik. Mi jönne a meggyengülése, az eltűnése után? A káosz elkerülése legalább olyan erős érzés lehet, mint a felháborodás. Orbánnak lenne mire építenie a túlélés érdekében, s ezt meg is tenné. Szóval, az atombomba nagy pusztítása egyáltalán nem biztos, hogy halálos csapás lenne.

Meg van Simicska célozgatásainak a határa is. Észak-Korea valószínűleg rendelkezik atombombával. Egy információ fenyegető tartalma azonban jobban megkérdőjelezhető. Ha túl sokáig lebegtetik, az emberekben a kíváncsiság és a feszültség érzése után megjelenik a kétely: ha nem derül ki, mit tartalmaz az atombomba, akkor lehet, hogy az egész egy üres blöff.  

Ezért is azt gondolom, hogy az atombombával való fenyegetés csak színjáték a nyilvánosság előtt és valódi adu a színfalak mögötti iszapbirkózásban. Számunkra árnyjáték, a politika élet csúcsragadozói közötti harcban viszont hasznos eszköz.

Gyurcsány és az orosz nyomás Orbán ellen

A fenti cikken gondolkodtam, amikor Gyurcsány Ferenc is beizzította a maga atombombáját azzal, hogy azt mondta: az oroszok megzsarolták Orbánt, azért változtatott Oroszország politikáján.

Viszont egy árva részletet nem árult el arról, mit tud. 

Hogy higyjünk neki, elmondta: látta az erre vonatkozó dokumentumokat.

De ez sem nekünk, a laikusoknak szólt. Orbánnak szólt. Ne próbálj meg kinyírni, mert én is ki tudlak nyírni.

A gyenge nyilvánosság

Az Egyesült Államokban a karaktergyilkosság szülőhelye az ilyen típusú fenyegetés. Nézzük meg, amikor Trump azt mondta: lehallgatták, s kiderült, hogy ez így nem igaz. Ez elég nagy csapás volt az elnökre, s az alternatív konzervatívok propagandájára is. Jobban megalapozott demokráciákban bizonyos dolgokkal nem lehet viccelni. A hír hozója ugyanolyan támadás alá kerül, mint a megvádolt. Ha nem adja elő, amivel rendelkezik, akkor az ő hitele is sérül.

Nálunk evvel nem kell számolni. Az egyik oldal a Messiását védi, a másik a Messiást várja. Ebben a hisztérikus légkörben teljesen mindegy, mi a valóság. 

Természetesen Gyurcsány Ferenc sem fog egy hangot sem hozzátenni az elmondottakhoz. Abból sem lesz botrány, hogy az alternatív miniszterelnök-jelölt hozzájuthat a magyar demokráciát aláásó információkhoz és nem megosztja azokat a nyilvánossággal, az illetékes igazságügyi és biztonsági intézményekkel, hanem magának tartja meg az információit. Az sem merül fel, hogy vajon a tündérek jó cselekedete vagy az Orbán elleni titkosszolgálati műveletek eredményeként jutott az Orbánt lejárató információkhoz.  Nyilván nem egy újságban olvasta.

Magyarországon ma minden az Erőről szól. Orbánnál az Erő, ezért az általa leginkább veszélyeztetett két ember is bejelentkezett: mi is rendelkezünk az Erővel, amelyet fel tudunk használni ellened.

Mi csak biodíszletek vagyunk a harcban. A tényleges információs értéke Simicska és Gyurcsány bejelentésének az, hogy az Erő nem egy kézben van.

 

33 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://koczianpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr8212445039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.04.22. 09:46:56

Ha simlicska Észak Korea, akkor orbán mi??? A szegény áldozat? Barom...

Fábián Csanád 2017.04.22. 10:27:49

érteni vélem a gondolatmenetet, a párhuzamot, de volna egy kérdésem. nem tudom a szerző olvassa-e a kommenteket, ha igen, örülnék, ha válaszolna.

szóval! a blöff akkor hihető, ha a másik nem tudja, hogy igaz-e, vagy sem. vagy legalább is részben akár igaz is lehet.

azzal lehet blöffölni, hogy van atomom, a másik meg nem lehet benne biztos, hogy igazat mondok-e.

de azzal blöffölni, hogy tudom, hogy ügynök voltál és az erre vonatkozó bizonyítékokat bármikor nyilvánosságra hozhatom, csak akkor lehet, ha a másik valóban ügynök volt, és csak abban nem lehet biztos, hogy vannak-e bizonyítékaim. ha nem volt ügynök, akkor csak röhög, hiszen bizonyíték sem lehet!

ugyanez igaz a másik idiótára, azt belengetni blöffként, hogy tudom, és bizonyítékom van arra, hogy az oroszok megzsaroltak, csak akkor lehet blöff, ha a zsarolás valóban megtörtént, és a megzsarolt nem lehet biztos abban, hogy a másiknak erről valóban van-e bizonyítéka. ha nem történt meg, csak hazudozás.

vagyis a szerző, mikor blöffről beszél valójában azt mondja, hogy Orbán ügynök volt, de csak blöff, hogy Simicska ezt nyilvánosságra fogja hozni, illetve Orbánt megzsarolták az oroszok, de az csak blöff, hogy Gyurcsány ezt nyilvánosságra hozná.

jól értem? ezt akarta mondani?

Kóczián Péter · http://koczianpeter.blog.hu/ 2017.04.22. 10:40:13

A szerző válaszol: a budapesti pletykák mára már túlhaladták az ügynök ügyet.

czjanos 2017.04.22. 13:09:32

Az "atom-fenyegetés" (ahogy K.P. írta) két irányból várható. Simicska oldaláról a "pereputty" emlegetése, Gyurcsány oldaláról meg az orosz zsarolás. Ráadásul, ők nem egymás mellől támadnak alig lenne hihető, hogy Cyurcsány és Simicska egy csónakba ültek volna. Legfeljebb a célvonaluk azonos: Orbán detronizálása.

Stenonis 2017.04.22. 21:50:52

A szerző ott hibázok, hogy logikus gondolkodást vár el a szereplőktől.
A történelem meg százával ad példát irracionális politikai döntésekre.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2017.04.22. 22:09:20

Nem lenne jó, ha az Orbán-Simicska-Mészáros-Polt-Rogán-Kósa-Habony hetes ezt a közös börtöncellában beszélné meg, miközben mi itt kint végre felépítenénk egy normális európai demokráciát? :)

Jenyei 2017.04.22. 23:14:19

Arra azért kíváncsi lennék, hogy mit szólnak EU-tagországokban ahhoz, hogy értelmes válasz nélkül marad egy olyan szintű vád (blöff vagy nem, most mindegy), amely Simicska szájából az RTL állítólagos Roszatom-pénzből történő megvásárlásával kapcsolatos. Elég nekik annyi, hogy a sas nem kapkod legyeket? (Vagy a dakota, nem figyeltem).

véreshurkaubival 2017.04.22. 23:18:09

higgyünk - így köll írni

Jenyei 2017.04.22. 23:20:03

@Frady Endre: Dehogynem. Azon gondolkodok időnként, hogy ki lesz az, aki robbantja az egészet belülről - ha lesz ilyen. Aki hátat fordít nekik, és van akkora hatalma, hogy ez véget vet az egész mocskos bagázsnak. Én Lázárból kinézem.

exterminador 2017.04.22. 23:22:18

@Jenyei: de ha Lázár ilyet tenne, azt biztosan nem elvből csinálná. És mivel úgy tűnik, jelenleg jól elvan, kicsi az esélye.

cardiobascuralis 3 2017.04.23. 00:04:51

Kóczián, baszd meg, te valamikor, amikor még tévéztél (ha te az a Kóczián Péter vagy), egy tök normális csóka voltál.

Kár, hogy már elmúlt, és féktelen Fidesz-seggnyaló lettél

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.04.23. 00:28:14

A történelem eseményei nem mindig hideg számításokon alapultak. Ha kiderülnek mik történtek, az Simicskának nem árt, ellenben Orbánnak igen. Orbán csak olyat tud Simicskáról mondani ami neki még jobban árt. Nem hiszem hogy Simicskának ne lenne egy felvétele Orbánról, amikor az elszólja magát.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.04.23. 00:32:18

@exterminador: Lázár remekül vezeti az államapparátust, de nincs olyan társadalmi elfogadottsága hogy politikailag túlélhetné Orbán bukását. Lázár nem fogja Orbánt hátba támadni. Varga sem. Pintér remekül vezeti a rendőrséget, de nincsenek politikai ambíciói. Egyedül Rogán az aki alternatíva lehetett volna, de lejáratódott és félre is állították már.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2017.04.23. 01:27:51

GyF esetében vegyük számításba, hogy korábbi beosztásánál fogva valóban lehet valamije (nem muszáj itt kézzelfogható doksira gondolni, lehet tud valamit), viszont a titoktartási kötelezettség miatt nem mondhatja ki direktbe, amit tud.

colonel Tigh 2017.04.23. 02:51:58

@Kóczián Péter: "a budapesti pletykák" :D édes Istenem... mer mi itt Szögedön a Nagyaafődön aztán csak az ügynökpletykákrú hallottunk, mer a vidékinek nincs intörnettye, nincs ismörtsége, mög a vidéki egy tudatlan paraszt lehet csakis, hö. Esnél le a lovadról, nyomd anyádba.

Világít a torony 2017.04.23. 02:56:56

Ferkebötyár igen veszélyes vizekre tévedt. Azt állítja bizonyítani tudja, hogy a miniszterelnököt zsarolják a múltjával.Ez súlyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Amennyiben jól tudom, az ilyen gyanút azonnal jelenteni kell.Ha nem jelenti, maga is bűnrészes lesz.

Pop40 2017.04.23. 03:01:38

@Frady Endre:

Össze is foglaltad a lényeget. :-)

Pop40 2017.04.23. 03:09:00

Amúgy Simicska miért is ne hozhatná nyilvánosságra, amit tud?

Hogy Vityának vannak ügyei, az nyilvánvaló. Szétlopta a fél országot, nyakig van a ruszkik seggében, nem az ügy maga a kérdéses, hanem csak az, lehet e bizonyítani.

Ha Simicska valóban Vitya bukását akarná (és miért ne akarná, a zsebnéró maffiaállamában túl nagy perspektívája nincs az ellenségeinek) akkor mi a francért lőné el most az aduját (már persze ha van.)
Támadni akkor kell, mikor a legnagyobb kárt tudom vele okozni, s erre alkalmas időpontot sokkal inkább találok választás környékén, mint most.

2017.04.23. 06:28:55

Nos, én azt hiszem, hogy nagyot téved az " úr". Jobb ha beletörődik abba, hogy ez vonat már elindult. Az hogy a Simicska mindent tud Orbánról, azt ugye sejti. Mint ahogyan azt is hogy a cél, az szentesiti az eszközt.Mindig és mindenkor.

Hogy Gyurcsány is kimondta hogy tud dolgokat Orbánról, azt is elhiszem. Hiszen volt lehetősége, volt alkalma hozzáférni iratokhoz, dolgokhoz--és nem valószinű hogy blöffölne. Ha akar, akkor majd csak akkor jön elő a farbával,amikor a "pol-pot féle főszügyészség" , úgy érzi, hogy ideje csomagolni. Addig felesleges.

A városi legenda, pedig maga a valóság, még itt vidéken is.Mert sok ember épitette fel a szép és nagy birodalmat és sok ember lett megsértve, vélt vagy valós okok alapján. És amit 2 ember tud, az már nem titok !

És még egy gondolat. Aki más családját nem tiszteli, hanem megpróbálja rajtuk keresztül lejáratni az ellenfelét, az aljas és nem ember. Igy aztán nem kell majd sajnálkozni, ha a másik oldalról jönnek a válaszok. Mert időben azok is jönnek majd . Mint a póstás vagy a tejesember !

BiG74 Bodri 2017.04.23. 06:44:37

Ez egy szar párhuzam volt.
Észak-Korea atombombát és azt célbajuttató eszközöket fejleszt. Csak nagyjából lehet tudni, hogy hol tart, de tény, hogy lassan, de előbbre jut céljai elérésében. Ugyan néha megmosolyogtató kijelentéseket tesz, de valahogy egyik nagyhatalom sem mosolyog rajta. Dolgozik az ügyén, és előre fenyegetőzik.
Simicska a fityisz első számú támogatója, mecénása és haszonélvezője volt. Ha valaki, akkor ő tényleg mindent tud a vityáról és tolvaj sleppjéről.
Simicska biztos nem blöfföl. Van munició, csak egyrészt kérdés, hogy érdemes-e adott helyzetben ellőni, illetve, hogy mikor jön el a pillanat, amikor robbantani kell. Ha nem is fogja teríteni a lapjait, azt nem azért teszi, mert értéktelek, hanem mert nem kell.

mocser48 2017.04.23. 07:13:55

@Kóczián Péter:

Baromi jó a cikk, tényleg sose használnak atombombát. Én pl. hallottam pletykákat egy öszödi beszédről, az is állítólag atombomba. Simicska azt se vetette be.

Egy valamit kell megtanulj: Simicska szereti a hatalmat, szeret a háttérből dróton rángatni másokat.
A kedvenc bábja 3 évvel ezelőtt visszapofázott neki.
Te komolyan azt hiszed, hogy Simicska majd nyugdíjba vonul és lenyeli ezt a békát? Simicska lételeme a hatalom. Orbánból Ő csinált valakit.
Vannak atombombái? Igen, vannak, mert Simicska már akkor tudta, hogy egyszer ki kell csinálnia Orbánt, amikor Orbán még az ujját szopogatta a bibóban.
Sose hallott Orbán beszédekre készülj, olyanokra, amikből tiszta képet kapsz Orbán valódi énjéről. Mik lesznek a témák? Gondolom azok, amikkel a szavazótábora szétrebben:Orbán valós "nemzeti értékrendje", "keresztényi értékrendje", a határon túli magyarok iránti "szeretete", stb. Esetleg megfűszerezve egy kis gazdasági csalás témával.

Jó eséllyel nem Orbánt fogja először kicsinálni, hanem a körülötte állókat veszi sorra. Sok ott a mocsok, van hova lőni. Inkább az a kérdés, hogy Polt Pétert ki tudja-e csinálni, mert az kelleni fog ahhoz, hogy az Orbán családot a megfelelő helyre juttassa.

ati27 2017.04.23. 07:37:59

Azé a szerzö utànanézhetne mi is volt a hatàsa a hirosímàra és nagaszakira ledobott bombànak. :)

Gazz 2017.04.23. 07:41:42

Történelem tankönyv 2103:
A többpólusú világban a hidegháború kezdete óta egyértelmű vélekedés volt, hogy az atombombát senki sem fogja bevetni, mindaddig, amíg be nem vetették.

röf 2017.04.23. 07:46:47

Közgép Lajos megtette kötelességét, Közgép Lajos mehet.
De Közgép Lajos hiába kereste halálra magát, valamiért nem akar menni.
Presztízsharc, s nem tudni, kinek mi van a tarsolyában, kvesztor.... atom...kazetta?
Nem kell egy év, megtudjuk.

mojszipupi 2017.04.23. 08:10:47

Dobrev Klára vegzálásával felbaszták Gyurcsány agyát. Ha Orbán elkezdett gecizni a családtagokkal, akkor már semmi se szent. Hogy is mondja mindig Orbán? Tessék perelni! Ha Orbán nem perel, akkor orosz ügynök, és a rendszerváltás óta volt legnagyobb nemzetbiztonsági kockázat az országnak, ilyen egyszerű

Conchobar 2017.04.23. 08:16:36

"Gyurcsány Ferenc is beizzította a maga atombombáját azzal, hogy azt mondta: az oroszok megzsarolták Orbánt, azért változtatott Oroszország politikáján." - És mindig van olyan, aki ilyen hülyeségekre figyel oda, ilyen "atombombák"at vél látni. Nem baszki, azért változtatott Orbán az oroszokat erintő dumáján, mert kormányfő lett. Felelős vezetőként már konstruktívan kellett hozzáállnia az oroszokhoz, merthogy számunkra (továbbá a szlovákok, csehek, horvátok és szlovének számára) semmiféle előnnyel nem kecsegtet az Oroszországgal való konfrontáció. Más országokkal (USA, nyugat-európaiak, baltiak, Lengyelország, Románia) ellentétben mi semmit nem nyernénk Oroszország gyengülésével. Mindezzel számolnia kellett a kormányra kerüólő Orbánnak is, aki Gyurcsány Oroszország-politikájának folytatója lett

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.23. 08:26:17

@Frady Endre:

A nép nem akar "normális" demokráciát. Próbáltuk, nem jött be.

BiG74 Bodri 2017.04.23. 08:44:24

@Conchobar:
A konfrontáció nem csak seggnyalással, és alávetettséggel kerülhető el.

nick papagiorgo 2017.04.23. 08:49:23

Simicska már próbálkozott pár "kísérleti lufi" felbocsátásával, a legutolsó az volt, hogy OV azt mondta, hogy majd a Roszatom megveszi neki az RTL-t, ő meg majd jól bezárja.

Ez (is) egynapos hírnek bizonyult, komolyabb indulatokat nem váltott ki. Ráadásul S. a G-nap óta nincs a tűz közelében, tehát a "bombái" minimum többéves információkon alapulnak. Magam részéről csekély valószínűségét látom, hogy olyat tud nyilvánosságra hozni, amitől a Fidesz tagok tömegesen (értsd: százezresével) elpártolnak. És ha igen, hova mennek? A Jobbikba, amelyik most épp "cukiskodik"?

Gyurcsánnyal ugyanez a helyzet, ő már mindenkit megvádolt, a saját pártját is többször, a szövetségeseiről is mondott kompromittálókat (legutóbb Majtényi kapcsán). Nem hinném, hogy őneki bármilyen aduász lenne a kezében, amit kijátszik. De rá is érvényes, hogy még ha sikeres is, a csalódott Fidesz-szavazók nem szavaznak át a DK-ra.

sztd 2017.04.23. 11:01:09

Simicska esete az, amit nem értek. Nem is akarom ragozni.

Gyurcsány esete sokkal egyértelműbbnek tűnik. Szerintem kamu az egész, ahogy a kormányzás is az volt, amikor nem csinált semmit, csak úgy tett, mintha kormányozna.

A Putyin-Orbán kapcsolat esetén is kezdem azt érezni, ez csak üzlet. Gyurcsány kampányolt is a jó orosz kapcsolataival 2006-ban, az atomerőműnél pedig nem mutatott eddig senki jobb ajánlatot (számokkal alátámasztva), pedig volt rá három év. Az üzleti kapcsolaton kívül közös pont lehet az ukránokkal szembeni negatív hozzáállás is a nemzetiségekhez való viszony miatt.
Az az érzésem, hogy nincs több közös pont.

midnight coder 2017.04.23. 11:06:34

@mocser48: Ha Simicska tényleg ekkora királycsináló, akkor nem biztos, hogy annyira jó lesz nekünk, ha leváltja Orbánt. Mert akit a helyére ültet, az akár rosszabb is lehet.

Másrészt, ha nekem atombombám van, akkor azt nem jelentem be előre hogy le fogom dobni, hanem a megfelelő pillanatban simán bevetem. Ha előre megmondod hogy X.Y politikus egy transzvesztita aki éjjelente titokban buzibárokban lép fel, akkor annak nincs különösebb hatása, mert senki nem hiszi el bizonyítékok nélkül. De a köztudatba bekerül, pár hétig izzanak a vitafórumok, blogok, a nép pedig szépen lassan torkig lesz az információval, és már nem érdekli sem pro sem kontra. Aztán, amikor bevetnéd a bombát, és fényképekkel is alátámasztanád a dolgot, akkorra a polgár már csak unottan lapoz az újságban.

2017.04.23. 15:45:27

Aki a Messiást várja, az azt jelenti, hogy ő maga nem akar/tud/mer tenni önmagáért. Ám ez a Messiás azt vallja, segíts magadon és isten is megsegít, különben bekaphatod! Hogy jobban érthető legyen, itt a SER, avagy a Spirituális Együttműködés Rendszere a Tükör jegyében:
www.elmenypark.net/2017/02/hivatalos.html

Kóczián Péter · http://koczianpeter.blog.hu/ 2017.04.24. 11:41:11

@colonel Tigh: Gondolkodtam ezen a megfogalmazáson. Arra utaltam, hogy ezek a pletykák Budapesten születtek.
süti beállítások módosítása