Kóczián Péter

A politikáról és az életről szól

_

HTML doboz

Töredékek a közelmúltról

2007.04.23. 06:08 Kóczián Péter

 Orbán Viktor minden EU-ra vonatkozó kijelentését árgus figyelem kíséri. Amikor az EU bővítésének egy szakaszában azt mondta, az EU-n kívül is van élet, politikai ellenfelei és értelmiségi kritikusai azonnal megjegyezték a mondanivalóját, s azóta is mucsaisága/nacionalizmusa példájaként használják. Orbán az EU bővítési tárgyalások egy sötét szakaszában tette a kijelentését, amikor úgy tűnt, az egész projekt 5-10 évre elhúzódik az áldatlan belső viták következtében.

A nyugati orientációt számonkérő értelmiség egy pisszenésnyi kritikát sem alkalmazott Gyurcsány Ferenc anti-nyugatos fordulata láttán, amikor a miniszterelnök azt mondta, az orosz vezeték realitás, a nyugat-európai terv továbbra is csak terv.

Orbán esetében elmaradt a kijelentést övező kontextus feltárása; Gyurcsány mondatait viszont árnyalt magyarázatok követték.

 

Az előrelátó

 

 A közelmúltban egy rövid hír jelent meg arról, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Szigetvári Viktorral tárgyalt. A 2002-es kampány segédtisztje, s a 2006-os kampány szakmai főnöke tavalyi távozása óta a magánszférában dolgozik, miután a sajtóhírek szerint Gál J. Zoltánnal, a miniszterelnök bizalmas emberével szemben nem sikerült pozíciókat foglalnia.

A magyar politikában az ilyen hírek halálos, s mély sebet ejtő összeveszéseket szoktak eltakarni. Ebben az esetben más lehet a helyzet. Gyurcsány néhány hónappal az „összeveszés” után kapcsolatot keresett a legutóbbi, bravúros győzelem mesterével. Ez arra utal, hogy a miniszterelnök háromnegyed évvel a választások megnyerése után már a 2010- es ( és a közbeeső 2009-es) választás előkészületein gondolkodik. Valószínűleg már a hír kiszivárogtatása sem véletlen. Arra utal, hogy a napi égzengés idején sem feledkezik el legfontosabb stratégia céljáról a miniszterelnök: arról, hogy meg kell nyerni 2010-et. Ez pedig sokkal fontosabb annál, hogy ki kivel nem találta a hangot a közelmúltban. Ez elszánt tudatosságra utal.

 

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://koczianpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr7862218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bakura az okostojás · http://bakura.buzz.hu 2007.04.23. 15:37:48

Az elsőhöz annyit teszek hozzá, hogy Orbán Viktor És Gyurcsány Ferenc esete azért merőben más.

Dr. Stein (törölt) 2007.06.02. 10:00:27

Jó ez a blog, csak
1, Ritkán van frissítve
2, Túl bő a netes publikáláshoz képest
3, Úgyszólván nincs reklámozva
4, Meglepően alacsony kommentszámot tapasztalni (talán az előző három pont miatt)

Sajnálom az echotv esetet. Már a "Mérleg utca nyelve" című cikk óta követem a életutadat és kedvellek is.
Talán nem újdonság, de
comment.blog.hu/2007/05/31/rosszat_kerdezett_ezert_rugtak_ki_koczia

Kemenesi 2007.06.07. 12:07:19

Tisztelt Kóczián úr!

Szíves figyelmébe ajánlom az alábbi honlapokat:

www.emnt.org/oktatas/tamogatok.html
hantz.web.elte.hu/
MRC Anatomical Neuropharmacology Unit,
Mansfield rd, OX1 3TH,
Oxford
Great Britain
("Véletlenül" itt dolgozik most Hantz úr.)

www.bolyai.eu/bebe.php?m=16
Peter Somogyi, FRS, FMedSci
Professor of Neurobiology
MRC Unit Director


Üdvözlettel

G. Kemenesi
süti beállítások módosítása