Kóczián Péter

A politikáról és az életről szól

_

HTML doboz

Orbán és Sárközy

2007.07.09. 00:43 Kóczián Péter

Nicholas Sarközy elnökválasztási sikere nagyon jól jön Orbán Viktornak, aki már nem vádolható azzal, hogy egyedül próbál szembeszállni megkövesedett értelmezésekkel. Sarközy sikeresen verte keresztül az európai alkotmány készülő tervezetén a kapitalizmus francia értelmezését. Az új francia elnök elérte, hogy a „szabad és akadályok nélküli verseny” fogalma kikerüljön az alkotmány tervezetéből. Ez nem semmi, hiszen az 1957-es, eddig szentnek tekintett alapító szerződés egyik legfontosabbnak tartott gondolatát lőtte ki.

Sarközy a nyilvánosság előtt még provokatívabb volt: „Mit tett a verseny, mint ideológia, mint dogma Európáért?”, kérdezte, amikor erről a változásról kellett beszélnie. Az angolszász (brit), a holland, a dán, a skandináv felfogás inkább versenypárti, főleg az európai piacokat illetően. Franciaország új elnöke tehát a nagy többség által vallott elvekkel szállt szembe. Ezek az országok befelé korlátozzák a versenyt, de az uniót a szabad verseny egyre kiszélesedő terepének tekintik. Ekkora ellenállást leküzdeni nem kis teljesítmény. Sarközy büszkén utalt erre, amikor azt mondta: „A protekcionizmus már nem tabu”.

Új kormányzati programjában a „teljes foglalkoztatottság” elérését tűzte ki célul. Ez azt jelenti, hogy aki akar, az talál majd magának munkát. Ugyanez a gondolat formában Orbán Viktornál is megtalálható.

Orbán Viktor ezekből a példákból merít erőt, amikor a magyar média és az értelmiség támadásai ellenére is kitart Magyarországon sajátosnak vagy elfogadhatatlannak tekintett nézetei mellett.

 

 

2 komment · 3 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://koczianpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr2114321

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: imágenes de amor tiernas con frases 2017.12.15. 17:05:30

Fontos győzelem a B csapattól - Barcanoticias - A vezető magyar FC Barcelona blog

Trackback: Sitio web similar 2017.11.25. 23:36:25

A mozaik alapanyagai - Mozaikos blog

Trackback: imagenes de amor bonitas sin frases 2017.11.20. 08:52:48

dra lexile conversion - 10mg ir adderall drug test

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rás 2007.07.15. 15:36:42

Tiszta szerencse, hogy legalább te megérted szegény O.V-t.

simonmondja... 2007.10.28. 14:09:51

Na jó, Kóczián, most töröltelek ki az olvasott blogjaim sorából.
Ezt az egyszerűséget a fórumos Macáktól is megkapom.
süti beállítások módosítása