Kóczián Péter

A politikáról és az életről szól

_

HTML doboz

Az új helyzet

2009.03.21. 23:43 Kóczián Péter

 

Gyurcsány Ferenc stratégiai döntést hozott, amikor ma lemondott a párt kongresszusán. Döntésének időtávja a következő öt évre vonatkozik: 2014-ig biztosan meghatározó szereplője akar maradni a magyar politikai életnek és a Szocialista Pártnak.
Épp azért mondott le, mert nem akar kiszállni, s tartós politikai szereplő akar maradni. A választásokig meg akarja menteni pártját a mélyütéstől, a hatalmas választási vereségektől, sőt, 2010-ben akár a választások megnyerését sem tartja lehetetlennek. Ehhez azonban meg kelltt szabadulni attól, aki a jelenlegi helyzetben a legnagyobb kolonc, saját maga a miniszterelnöki székben.
Ezt senki más nem tudta megtenni, csak saját maga. Münchausen báróként segített azon a helyzeten. amelybe magát jutatta. Az elporladás helyett a regenerálódást választotta.
Ha sikerül, bámulatos taktikai húzásnak tűnik majd a mostani döntése. A választásokon stabilizálja az MSZP helyzetét, az EP választáson közepes, a 2010-esen nagy pártként, esetleg még győzelmet is kicsihol. S ha győz, olyan mozgásteret teremt magának, amelyet még miniszterelnök nem látott. Aki ebből a helyzetből győzelemre viszi az MSZP-t, az megválasztása után azt csinál majd, amit akar. Isten-császár lesz.
A 2010-es Gyurcsány –kormánynak már meg is van a programja: a legutóbbi Gyurcsány –csomag. 19 százalék felé és egykulcs felé közelítő adórendszer, szűkülő társadalmi kiadások, újabb erőteljes költségvetési kiadás lefaragás. Mindennek világos célja lesz: 2014-re az euró-övezetbe akarja majd kormányozni az országot. Levonja majd a tanulságokat,s többé nem lesz tekintettel senki érzékenységére. Lenyomja a torkán mindenkinek azt, amit kell. Egyszer már elbaltázta. Másodszor nem fogja.
A legitimációs, kormányzási gondokat az előrehozott választás oldaná meg a legelegánsabban és legcélszerűbben. De Gyurcsányt nem ez a cél vezeti. Ő az MSZP kormányzás, s lehetőleg egy újabb Gyurcsány –kormány számára akar mozgásteret teremteni. Nem mellékesen, az MSZP-t is óvja az óriási vereségtől.
Lemondása napján én tudatosan nem temetem. Döntése nem levonulás és eltakarodás volt, hanem erőgyűjtés és pozícióváltás. Stratégiai visszavonulás egy újabb háború megnyerésére. A döntés nem a pillanatnak szólt, bár a pillanat táplálta. Egy többdimenziós stratégiai játékba kezdett bele Gyurcsány Ferenc. Nem a menthetőt menti. Új helyzetet, új felállást, új mozgásteret akar teremteni. Újra készül a kormányzásra. Lemondása pillanatában is. Ez az új helyzet lényege.
 

4 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://koczianpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr41017247

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Konzervatórium 2009.03.22. 11:44:09

Meg kell csörrenteni a vészkolompot!Olvasónk, Vigh Péter írása   Nagyképességű Ferenc újból táncba kezdett s egy pillanatra talán meg is mozdította ezt a mélyen apatikus országot. Lehet, hogy hamarosan én leszek Pesszimista Péter az alliterációs neve…

Trackback: e-Cafe light 2009.03.22. 11:30:53

A lehetséges kormányfőjelöltekről, vol. 2.Miután elhangoztak az első nevek és cáfolatok a leendő miniszterelnök személyéről, érdemes szétnézni, ki jöhet még szóba. Mára világos lett, 1 évre keres az mszp és az szdsz jelöltet, mindenféle koalíciós megállap…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyomasek_bobo · http://sopron.e-cafe.hu 2009.03.22. 00:49:47

Kedves Péter! Két név: Tony Blair, Gordon Brown. Ez is lehet belőle feltámadás helyett.

Az mszp feljövetelében már csak azért sem hiszek, mert a koalíciós kényszer miatt az szdsz-nek megfelelő, pártonkívüli jelölt kell. Ha valaki feltámadhat ezzel a lépéssel, az Fodor és köre (az első megszorításokig).

Gyurcsányt én se temetném, de amíg a válság tart, elképzelhetetlen a visszajövetele. Emlékezz a tavalyi népszavazásra; most nem 300 forintot akarnak a választóktól, hanem sokkal többet.

De azt is tudom, az idő mindent megszépít. Ezért sírják vissza sokan Horn-t, ezért térhetett vissza Bokros is. És pont emiatt nyer majd Orbán, ha el nem rontják. mert már láttunk példát rá.

(van pár elütés a posztban, javítani kéne)

osborne 2009.03.22. 03:21:04

kedves Péter, komolyan maga mit szed?

"Isten-császár lesz?"

Az aki az őszödi-t előadta és kurvázta az országát, az aki tönkrevágta országának jövőjét. Az akit hazapofozott az EU mint egy nyeretlen hülyegyereket. Az emberek ennyire nem hülyék, hogy ne tudják a Gyurcsány név mellé mi kapcsolódik: az elkúrás.

Térjen már észhez. Ferinél destruktívabb miniszterelnököt vagy politikust keveset tudnék mondani. Ön még itt isteníti a taktikájáért,

Eszméletlen.

(vagy még mindig összevissza csapong politikai értékrendszerek szintjén?)

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.03.22. 09:44:47

A gondolatmenettel nem értek egyet, ám ez mindegy, a jóslatok igazságáról az idő dönt. Azonban a kérdés továbbra is kérdés marad: hogyan lehet a zordon piacgazdasági viszonyok közepette állami oltalmat keresők, a megvalósulatlan ábrándjai miatt frusztrált magyar progresszió és a nagytőke érdekei között összhangot teremteni? Az MSZP-SZDSZ eddigi története azt mutatta, hogy sehogyan sem. A feladvány pedig ugyanez maradt. Ezen érdekszövetség erőltetése és mesterséges fenntartása a lassú hanyatlás folytatódásához vezet.

Gyurcsány a sakktáblán oda lépett, ahová tudott. Kár stratégiai gondolatokból épített katedrálist keresni a háttérben, itt. Ettől függetlenül persze bármi lehet még. Akár az is, hogy két hét alatt visszakönyörögteti magát miniszterelnöknek immáron egy SZDSZ és MDF által támogatott koalícióban, Bokrost pedig beveszik a kormányba, és megengedik neki, hogy megszüntesse a GYED-et, mint a gazdaság hanyatlásának legfőbb okozóját. Itt minden lehet, de kidolgozott forgatókönyvek, na azok nincsenek.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.03.22. 09:55:40

Helyesbítek:
" Kár stratégiai gondolatokból épített katedrálist keresni a háttérben, itt."
helyett csak
Kár stratégiai gondolatokból épített katedrálist keresni a háttérben.
süti beállítások módosítása