Kóczián Péter

A politikáról és az életről szól

_

HTML doboz

Mentőöv

2009.03.31. 00:57 Kóczián Péter

 

Addig, amíg nem hárulnak el a Fidesz-SZDSZ koalíció akadályai, a politikai felállás változatlan marad.
Akik sajnálják, hogy nem bukott meg a szocialista kormány, azok sajnálhatják, hogy az SZDSZ és a Fidesz viszonya nem javult meg.
Akik a baloldalon és a liberálisok között szabadulnának Gyurcsánytól és az MSZP-vel való koalíciótól, azok sajnálhatják, hogy a két párt politikusai és értelmiségi táborai között nem alakultak ki közös halmazok.
Az SZDSZ értelmiségének egy része ma már elutasítja Gyurcsányt – de inkább elviselik a rossz politikai viszonyok és közállapotok fennmaradását, mint sem hogy rábólintsanak egy Fidesszel való politikai együttműködés, lényegében egy politikai koalíció kialakítására.
Ezért alakult ki a hétfői végeredmény, Bajnai miniszterelnöki jelölés, s fásult elfogadása.
Az ellenzéknek minden lehetősége meg volt a szocialista kormány megbuktatására. Ha összeálltak volna, akkor többségükkel lenyomják az MSZP-t, választanak egy új miniszterelnököt a konstruktív bizalmatlansággal, s utána szabad a pálya. Az új miniszterelnök vagy kormányoz vagy az előre hozott választások intézményét használja ki. Három hónap múlva pedig új politikai felállás alakul ki, addig a megválasztott kormányfő ügyvezetőként dolgozik, s irányítja az országot. Többsége erős, hiszen három párt is támogatja.
Ez kellett volna ahhoz, hogy a szocialista kormányzás megszűnjön. Ez nem azért nehéz, mert önmagában nehéz, hanem azért, mert a 90 óta tartó szellemi, személyi és társadalmi polgárháborúban az SZDSZ és értelmisége, illetve a balliberális értelmiség nem hajlandó elfogadni a jobboldallal való semmilyen koalíciót.
Senki nem beszél arról, hogy ez a felállás természetesen, ha nem is az MSZP zsarolási, de befolyásolási potenciálját növeli meg óriási mértékben. Ez, s nem valami transzcendens politikai szellem tartja a szocialistákat kormányon.
A szocialista és a liberális értelmiség és holdudvar választóvonalhoz érkezett. Vagy kamikazeként feláldozza magát egy bohózatokba illő módon a hatalomhoz ragaszkodó politikai elit mellett, vagy teret enged a politikai váltógazdálkodás szabad logikájának. Miután négy parlamenti párt van, ezért véges a kialakítható koalíciók száma. S ebből kettő változat a Fidesszel való időleges (új kormány létrehozása), vagy hosszabb (közös kormányzás) lehetőségét jelenti. Van egy ötödik megoldás is: az MSZP miniszterelnökétől való elhatárolódás. Ez azonban nem válhat tömegessé, hiszen ez a szocialista, liberális táboron belüli szellemi koalíció felmondását jelentené. Vezető-gyilkosságot, amire senki nem vállalkozik.
Képzeljük csak el, mi lett volna, ha Fodor pártelnök bejelenti: az SZDSZ felkéri a Fideszt, hogy együtt buktassák meg az MSZP kormányát. És még kéri, hogy az MDF is csatlakozzon. Olyan skandalum tört volna ki, ami semmi ahhoz képest, ami a múlt héten a királykeresés ügyében történt.
Holott az SZDSZ holdudvara és a szoclib értelmiség egy része ma sem, s 1994 óta máskor sem látott más okot az MSZP-vel való koalícióra, mint az MSZP féken tartását.
Nem lenne mindegy, hogy a Fideszt vagy az MSZP-t kell féken tartani? Ezután az időszak után, amelyen az értelmiség jelentős része csak fanyalog.
Ha morális, szakmai, politikai kritikája van a baloldali, liberális értelmiségnek, akkor ezt nem Gyurcsányon kellene leverni. Már látom, amint gyűlik az eddig bezárt poshadt pára, amely a gyurcsányi ámokfutás kísérő riadtságból táplálkozott, s amelyet eddig a tábor összetartása miatt nem volt szabad kiengedni.
Gyurcsány egy politikus, akit politikai eszközökkel lehet leverni, visszaverni, visszazárni a palackba. Az MSZP egy politikai párt, amelyet politikai lépések, politikai támadások formálnak. A politikai tér pedig véges, csak a jelenlevő szereplőkből lehet választani.
A dolgok végig nem gondolása miatt most majd egyszerre lesz meghatározó a várakozás (majd Bajnai most megmutatja), a lanyha győzelmi mámor ( Orbán várhat 2010 nyaráig), a csodavárás apró reménye ( feltápászkodunk), holott semmi nem változott.
Divatos szóval élve, elmaradt a politikai váltógazdálkodás szerkezetváltása. Ezt pótolja majd Gyurcsány kritikája. Sőt, pontosabb, ha ezt keresetlenebbül fogalmazom meg: Gyurcsány basztatása.
 

3 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://koczianpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr301036682

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kötöttségek nélkül 2009.03.31. 09:38:25

Szavazás: Most szombaton miről mond le Gyurcsány?Két hete szombaton Gyurcsány Ferenc váratlanul lemondott a miniszterelnökségről, de megerősítette a pártelnöki posztját. Múlt héten szombaton aztán lemondott a pártelnöki posztról is. Folytatódik a friss ha…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

osborne 2009.03.31. 01:44:43

na a ballibber értelmiséget hagyjuk, useless bunch. ők is megbuktak de nehezen fogják fel persze.

gyurcsány basztatása akár fáj akár nem de jogos: sikert-hatalmat akarta és meg is kapta. ennek ára: tönkrement az ország és lemaradtunk, a pártja maradt a régi (per pill a közutálat tárgya), a kispártok mivel mellé álltak bizalmi szavazásoknál (és egyéb miatt is persze) szó szerint a létükért küzdenek.

nos így jár az aki bedől egy 'zseniális' magyar baloldali politikusnak aki a hatalmon kívül mást nem is akar igazán de elhiteti magáról, hogy Thatcher v Blair. pedig nagyon nem.

a szadesz pedig rég megérett egy kiesésre a Parlamentből.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2009.04.01. 00:19:00

Gratulálok, nagyon jó írás.
Annyit tennék hozzá, hogy most is, mint a rendszerváltáskor, vagy az öszödi beszéd kiszivárogtatása után (és még pár alkalommal) elmaradt a katarzis. Nincs olyan közös élménye a magyarságnak, ami arról szólna, hogy lehetséges a megújulás, ki lehet mászni a posványból. Ellenkezőleg, az az érzés erősödik meg, hogy ha van is valaki, aki megpróbálja, azt visszahúzza a többi. És különösen romboló hatású, hogy ezt az amúgy magát mértéktartónak nevező értelmiség "élcsapata" perpetuálja, valahányszor újból bemegy a szocialistákkal való együttműködés zsákutcájába (l. pl. Fodor Gábor "ha csütörtökig nem lesz min. eln. jelölt, megbánjátok" akcióját)

gólhaj · http://kroki.blog.hu/ 2009.04.01. 16:24:44

a váltógazdálkodás jó kifejezés, de vajon a kicsik túlélnének egy mostani választást? Nem kétséges, hogy vissza tudnának térni x év múlva, de most nekik, úgy tűnik, pápá van.
süti beállítások módosítása