Kóczián Péter

A politikáról és az életről szól

_

HTML doboz

Demagógia

2009.08.13. 16:15 Kóczián Péter

 
Nem a magas fizetésekkel, hanem a kötelezettségek nélküli menedzser megbízásokkal van baj.
 
Két válság ért össze. Az egyik a pénzügyi és gazdasági válság miatt kialakult ellenérzés, amelyben nehezen viselhető el, hogy míg a dolgozók bére csökken, a vezetőké nő. A másik válság a közösségi tulajdonban levő vezető menedzsereknek járó és jutó kifizetések.
 
A BKV menedzsmentje a legutóbbi kézenfekvő példa.
 
Nem az a baj, hogy a BKV menedzsmentje sok pénzt keres és sok pénzzel távozik, ha elmegy a cégtől. Az a baj, hogy soha senki semmilyen üzleti – ha tetszik, társadalmi: közszolgáltatási tervet – nem iratot alá velük, amely tisztázta volna, hogy mit kell csinálniuk, s miért jár a magas fizetés, a prémium, s aztán egy komoly lelépési összeg.
 
A közszolgáltató vállalatok közül a BKV azok közé tartozik, amelyek feladatát nehéz definiálni, mert csak az állami közszolgáltatás szakmai protokollok szerinti világos meghatározása során lehet eljutni hozzá. Magyarul, azt kell megmondani, hogy mit kell szolgáltatnia a BKV-nak, mennyiért és hogyan.
 
De.
 
Nem kell ennyire kinyitni a kérdést, mert ez valóban összefügg egy sor olyan politikai, társadalmi vitával, amelyet a magyar társadalom politizáló elitje és közvéleménye képtelen volt lefolytatni az eltelt évek alatt.
 
Azt azonban a BKV menet közbeni működése során is meg lehet határozni, hogy a HR vezetőnek ( és nem személyzetisnek), a műszaki, az üzemeltetési igazgatónak stb, mit kell tennie azért, hogy a BKV jól és hatékonyan működjön. Hiszen, ha erre nem lenne képes senki, akkor abban sem lehetne dönteni, hogy melyik garázst zárják be és hány villamos közlekedjen a Nagykörúton.
 
Át lehet venni hasonló nagyvásárok közlekedési vállalataira vonatkozó mércéket, feladat meghatározásokat, nem kell a sötétben tapogatózni.
 
Ugyanez vonatkozik más állami vállalatok vezetőire is.  
 
A magyar állami vállalatok vezetőinek bérmegvonására vonatkozó javaslat azért volt fals, mert az eredményekre való tekintet nélkül kezelte az állami vagyonnal gazdálkodó szférát.
 
Ez demagóg lépés volt a kormány részéről. Nincsen „a” válság, ahogyan nincsen „az állami vállalat”, s „az állami menedzser”. Különféle helyzetű, feladatkörű, társadalmi és üzleti funkciójú állami cégek vannak, amelyek menedzsmentjét különböző módon kell kezelni.
 
A kormány inkább arra használhatta volna fel az alkalmat, hogy meghatározza: mi az elvárása mint tulajdonosnak e cégekkel szemben ,s ezek teljesülése esetén mi jár a menedzsmentnek.
 
Tudom, ez az államháztartási reform szerves része lenne. Amelyben az állam először meghatározza, aztán eszközli az elvárásokat.
 
De ezt a Magyarországon tyúk-tojás problémát alkotó gubancot a konkrét helyzet elemzése és megoldása által kellene kimozdítani a holtpontról.  Éppen egy válság adna alkalmat arra, hogy ezt megbeszéljék az érintett felek.
 
Ez a kormányzás, mint szakma. Fizetést befagyasztani, nos, az csak a demagógia okos politikai alkalmazása.
 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://koczianpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr151307306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

6.Lenin 2009.08.13. 23:06:26

Talán először az állam szerepét kellene tisztázni.
Vajon az állam szerepe,mivel,hogyan,mennyiért közlekednek az állampolgárok?

Ki felel az állampolgárok egészségi állapotáért?
Magunk?Az állam?Mindketten?

Ha az a döntés,mindezek állami feladatok,jöhet a második lépés,meg kell határozni,amit a szerző is emlit,az elvárásokat,aztán ellenőrizni,megfelelően teljesülnek-e a gyakorlatban.

Elsőként célok kellenek,ezeknek a céloknak a megvalósitása,kinek a feladata,ki ellenőrizze ezek megvalósulását.
A bérek,jutalmak ezek tisztázása után jöhetne,szintén szigorúan ellenőrizve.

Igen,a kormányzás szakma,amit szintén jó,ha szakemberek végeznek.
Sajnos mindig a sorrendel van a baj.

"Nem a magas fizetésekkel, hanem a kötelezettségek nélküli menedzser megbízásokkal van baj. "

Igen,a tulajdonossal(állam,önkormányzat),elvárásokkal,végrehajtással,ellenőrzéssel.
Bármelyik laza,hiányos,rendezetlen visszaélnek vele.
süti beállítások módosítása