Kóczián Péter

A politikáról és az életről szól

_

HTML doboz

Orbán és Obama

2009.10.06. 18:09 Kóczián Péter

Barack Obamát hatalmas többséggel választották meg, s örömünnep volt a győzelme. Fél évvel később mégis növekvő társadalmi elégedetlenséggel, s gyengülő politikai koalícióval kell számolnia

Ma Obama még sem lehet biztos abban, hogy meg tudja valósítani az egészségügyi reformot és a környezetvédelmi javaslatait.

Csak pár hónap telt el.

Az Egyesült Államok Magyarországhoz hasonló súlyos válságot él meg. Egy nyolcvanas években kialakult, szabad versenyre épült modellt kell átalakítania. A gazdasági szuverenitását – amelyet alapítása óta élvezett – elvesztette. A szuperhatalmi szuverenitás megrendült.

A Demokrata Párt elnöke határozott társadalmi ( általános egészségbiztosítás) és gazdasági ( például olaj és szén helyett környezettudatos gazdaság erősítése) programmal nyert választást. A hitelessége erősen függ attól, hogy mennyire valósítja meg ígéreteit. A hitelessége és a változás iránti igény kifejezése volt a választói legitimációjának az egyik legfontosabb eleme.

Magyarul, Obama előnye Bush –sal szemben csak addig tart, amíg megvalósítja az ígéreteit.

Orbán Viktor is hasonló helyzetben van.

Nagyon nagy várakozás, s ma várhatóan nagyarányú választói várakozás röpíti majd a hatalomba.

Obama terve  az általános egészségbiztosítás bevezetéséről erősen megemelné a deficitet. Éppen akkor, amikor válság van, s amikor annak még nem látszik a vége – az pláne nem, hogy mikor nő meg az adóbevétel.

Ezért a kongresszus demokrata tagjainak egy része már hezitál. Amíg ez nem látszott, addig a republikánusok egy része is behúzta a fülét, farkát, s nem zárta ki a demokrata tervek megszavazását. A demokrata egység megbomlása óta hangosabban kritizálják az elnök terveit.

A demokrata és republikánus kritikusok a deficit csökkentésére, mint legfontosabb célra hivatkoznak.

Orbán Viktor is egy népszerű elképzelést, az adócsökkentést emelte a középpontba. A választók ezt szeretik is.

De ahogyan az USA-ban, úgy Magyarországon is potenciálisan magas a deficit, illetve a deficit-tartalék. Hajlamosak vagyunk hitelt és deficitet felhalmozni.

Az amerikai politikai rendszerben a szenátorok és képviselők függetlenek a központtól, helyben finanszírozzák őket, s helyben kell társadalmi és pénzügyi támogatást találniuk. Ezért hatalmas a mozgásterük, a párthűség éppen az ilyen szakpolitikai témákban viszonylag gyenge.

A magyar politikai rendszert a pártközpont irányítja, ez a Fideszben talán a legerősebb. A Fidesz győzelme, Orbán karizmatikus ereje, s a központtól való függés erős pórázon tartja a képviselőket.

Ámde.

Az ország 2010-ben másfél éve éli át a válságot. Az adósság emelkedése, Magyarország pénzpiaci leértékelődése, a regionális versenytársaktól való lemaradása friss és fájdalmas élmény. Látszik, hogy e problémák nem egyik napról a másikra megoldhatóak. 

Ahogyan Obama kockázatos politikai tervet vázolt fel az általános egészségbiztosítással, úgy Orbán Viktor is kockázatos vizekre evezett az adócsökkentés ígéretével. A nyár óta tudjuk, hogy ezt a költségvetési hiány mostani – 3,9 százalékos – célösszegéhez képest jelentős, 5-7 százalékos limitre emelésével látja megvalósíthatónak. Azaz, újabb hiány, s újabb eladósodás, hiszen mindezt közben – még a változások idején is  - finanszírozni kell.

Egy dolog karizmatikus politikusnak lenni, s elszántnak az ígéretek megvalósításában, s egy más dolog a kormányzás során azt a konkrét körülmények között megvalósítani; ezt Obama már megtapasztalta. Szerintem Orbán is megtapasztalja majd.

A Fidesz vezetőinek, kormány tagjainak ugyanis egy kockázatos utat kell majd jóváhagyniuk, amikor a miniszterelnök politikai programjának konkrét megvalósításáról döntenek majd. A kockázat nem öt-tíz évnyi lesz – egy adócsökkentés társadalmi hatása ilyen periódusban mérhető-, hanem öt-tíz hónapot meghatározó. És ezúttal nem lesz ingyen ebéd. A társadalom megtanulta, hogy néhány hónapos, két éves bűvészkedésnek keserű ára van. A nemzetközi pénzpiacok pillanatok alatt rezdülnek majd meg. A mostani válság ugyanis nem iparági, hanem makrogazdasági jellegű: a pénzpiaci, a gazdasági, a társadalmi fundamentumokat érintette.

Orbán Viktor mozgástere, a szabadsága három hónapig tart majd. Szerintem ezért is mondta a közelmúltban egy interjújában, hogy még a szokásos száz napot sem kéri. Ugyanis tudja, hogy az idő múltával erős vízión, hiten, meggyőződésen alapuló elképzeléseit a problémákkal szembesülő fideszes vezető politikusok, képviselők megkérdőjelezhetik. Nem azért, mert már nem hisznek benne, hanem azért, mert más kívülről látni az oroszlánnal küzdő szocialistákat és liberálisokat és egészen más helyzet szembenézni az oroszlánnal a küzdőtéren – úgy, hogy már tudják: a vértjük elrozsdásodott, a kardjuk bizonyos szögben használva nem ejt mély sebet, s az oroszlán is már tapasztaltabb lett a sorozatos küzdelmekben.

 

 

44 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://koczianpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr791432254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Balangó 2009.10.06. 19:09:57

Nagycsaládos, diplomás vállalkozó vagyok.

Meggyőződéssel mondom, hogyha nem könnyítenek a vállalkozások adóterhein, a magyar gazdaságnak vége.

ertzuiop 2009.10.06. 19:10:28

Orbán egy lábtörlő

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.10.06. 19:12:17

@ertzuiop: Nem Fospumpa? Kéretik nem eltérni a vonaltól. Péternek valamiért nagyon a bögyében van.

tlac 2009.10.06. 19:13:41

Péter, még mindig próbálkozol??

(II. Torgyán Виктор) THY Rokk *n* Troller 2009.10.06. 19:14:38

@Balangó: járulékcsökkentés, adócsökkentés, keresletnövelés, gazdaság beindítása. Ha nem teszi meg a köv. kormány (bárki legyen az), akkor ennek az országnak lőttek.

Persze nem azzal, hogy újabb hiteleket vesz fel.

Hefe 2009.10.06. 19:16:47

Obamat nem azert valasztottak elnokke mert szep vagy okos lenne, hanem azert mert az amerikaiak annyira utaltak Busht meg a republikanusokat, hogy egy pincsikutyat is elnokke valasztottak volna, csak ne legyen republikanus. Ugyanez a helyzet Orbannal is, most barkit megvalasztananak kis hazankban, csak ne legyen koze az mszphez. Jellemzo a valasztok gyenge memoriajara, hogy a fideszt gyakorlatilag hasonlo nepharag buktatta meg ilyen-olyan ugyei miatt.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2009.10.06. 19:24:39

Kb 52% az többség, de mitől hatalmas?

Orbán nem karizmatikus. Volt, hogy annak lehetett tekinteni, már rég nem. De ő sokak szemében a kisebbik rossz, akinek még egy esélyt adnak (szegények azt hiszik) és a nagyobbik rossz olyan förtelmesen rossz már, hogy nagyarányú győzelemre számíthat. De ennek semmi köze a karizmához.

Nem igazán tartozik ide, de nem tudom nem megemlíteni: Obama egy abszolút közveszélyes barom. Egészen különös konstelláció kellett hozzá, hogy bejöjjön, de úgy alakult, és bejött. A követezmények máris súlyosak és ami még várható arra nyomasztó még gondolni is. Az Egyesült Államok elnöke a Nyugat ellensége. Szerencsés esetben csak pszichiátriai eset. Szóbajön még, hogy csak elképesztő dilettáns. Halmozza a hülyeségeket. Aki követi, érti.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2009.10.06. 19:25:47

@Hefe:

Megelőztél. Ugyanezekre utaltam abban amit közben írtam.

Caravallo · http://nimfoman.blog.hu 2009.10.06. 19:27:48

Ennyi szarság után, amit a szoclibek csináltak, minden csak jobb lehet. Ha szépen visszatennék az ellopott pénzt, hitelre sem lenne szükség. Nincs olyan nap, hogy ne dőlne ki egy csontváz a szekrényből.
Ha valami csoda folytán mégis hatalmon maradnának, az ország lehúzhatja a rolót.

robin masters · http://robinmasters.blog.hu 2009.10.06. 19:27:51

ennyi feligazsagot, kozhelyet ill. bullshitet reg nem lattam egymasra halmozva.

JokerZ 2009.10.06. 19:28:40

@Turk Hava Yollari: a felsorolásból csak egy dolgot hagytál ki. kiadáscsökkentés. nincs akkora tartalék a magyar feketegazdaságban, hogy majd a nagy adócsökkentés hatására emelkedni fognak a bevételek. ahogy sehol a világban nem ez történt, oroszországot leszámítva.

de azért romantikus, hogy még mindig azt hiszitek néhányan, hogy RADIKÁLISAN más gazdaságpolitikát lehet csinálni, mint bajnai. lehet cicomázni, néhány (vagy akár sok) helyen egy kicsit máshogy csinálni, de mindent máshogy biztos nem.

majd a pénzpiacok jeleznek időben, szerencsére, ha mégis belefog orbán az őrült medgyessyhez-féle ígéretmegvalósításba. meglátjuk.

Őrnagy Őrnagy · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2009.10.06. 19:38:52

@Zlatan: Elég levinni a most 50%-os korrupciós rátát a máshol szokásos 10 %-ra, meg is van a fedezet.

Rókakígyó 2009.10.06. 19:46:13

@Zlatan: lehetne radikálisan változtatni, de nem azoknak, akikből választani lehet. Nem is kéne igazán sok radikalizmus, csak néhány olyan döntés, amiből azt lehetne hinni, h állampolgárok élnek itt és nem szolgák. Ilyen okos döntés volt elég régen már pl az eva bevezetése, a tb önkormányzat feloszlatása, vizitdíj stb.

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2009.10.06. 20:01:47

mit nem tud feldolgozni érzelmileg a posztíró? miért próbálja obama farpofáján keresztül seggbe rúgni orbánt?

Balt 2009.10.06. 20:19:31

"Magyarul, Obama előnye Bush –al szemben"

Péter, egyre csalódottabb vagyok - pedig még nem is olvastam végig a cikket. Nem vagyok egy helyesírás-fetisiszta, de azé' ez má' böki a csőrömet! Alighanem "Bush-al szemben" szemben "Bush-sal szemben", ez a minimum egy hitelesnek gondolt belpolitikai újságírónak... (Eddig én így gondoltam, de az elmúlt hetek Orbánról írt cikkei lassan átgondolásra késztetnek.)

2009.10.06. 20:32:07

A jólhangzó álművelt okoskodás oltárán feládozni az újságírói hitelességet: ez eddig nem violt jellemző Kócziánra. Obama győzelme szokásos demokrata mértékű volt, a médiahátszélhez és a gazdasági válság kitörése keltette közhangulathoz képest nem is olyan nagy (52%ot kapott). Hatalma stöbbséggel utoljára Reagen elnököt választották meg, kétszer is.
A környezetvédelmi hablatyai egy szűk értelmiségi réteget érdekeltek, megújuló energiahasználatban MaCain szenátorhoz képest semmi mást nem mondott, kyotozott egyet, aztán persze ő se vállalt semmit belőle.
Az egészségügyi vitában pedig saját pártja sem támogatta teljeskörűen, ez kiderült az primaryn. Ráadásul az általános egészségügyi biztosítás egyáltalán nem olyan populista és populáris szólam, mint az adócsökkentés Mo-n.
Mindegy is, a lényeg: semmiféle hasonlóság nincs az Obama és az Orbán jelenségben (részletezhetnénk még a kampánytechnikát, a személyes üzenetet stb.)
Kár volt ezért aposztért.

Balt 2009.10.06. 20:33:50

@A Nép - Te vagy!: "Kb 52% az többség, de mitől hatalmas?"

Hárompárti parlament esetén 2/3-hoz bőven elegendő a győztesnek 20%-ot verni a másodikra (legyen az a MSZP vagy a Jobbik). A szavazatukat biztosra mondó pártot választani tudó megkérdezettek között ennek majd a háromszorosa a különbség a Fidesz javára - és akkor még nem is számoltunk koalíciós konstellációkkal, pláne nem az 50%-os szinten.

Az "52%-os többség" tehát bezony hatalmas (ogrómníj, mighty etc.)...

jozicsenko 2009.10.06. 20:34:36

elég ha a nép hallja majd a bilincsek kattanását és nem lesz gondja jó ideig

persze ehhez a fél mszp-t és a teljes szdsz-t kell rács mögé juttatni, de nincs más mód (nem mintha egyet is sajnálnék közülük)

vagy ősszel minden második polgármester jobbikos lesz vidéken....

-radikális adócsökkentés,
-a segélyezettek és a rokkantnyugdíjasok munkába,
-korrupció 10%-ra vissza
-3200 önkormányzatból max 1200 maradjon, a többinél a polg.mester csak cím, munkát végezhetnek a körjegyzőségekben, összevonva
-vidéki (ált. mezőgazdasági: bor, gyümölcs, tej) munkák erősítése, képviselete
-megyék, fővárosi kerületek eltörlése: 7-8 régió, 4-5 fővárosi kerület: mindenki más a lecsóba
-állami cégek FB, IT tagjai a minimális 3 fő, mindenki más a lecsóba
-állami cégek közép és felsővezetőinek rendre szoktatása (végkielégítés pl max 1 millió Ft, minden másra 95%-os szja: megkapják a törvényben előírt 100 millás pénzeket, de rögtön csengethetik is vissza a közösbe)
-autópályák helyett max autóutak
-Strabag (és minden elítélt cég) kitiltása a piacról, 5 évre (most simán indulhat, hiába itélték el ezért-azért már vagy tucatszor)

ezeken az utakon el lehet indulni, el kell indulni

vagy a jobbik-é lesz minden megye a dunától keletre...

Balt 2009.10.06. 20:35:04

@Balt: Ja, hogy az 52% Obamára vonatkozott? Pardon!

1953 2009.10.06. 20:35:05

Tisztelt posztíró!
Ezen poszt megírása helyett az is értelmesebb tevékenység lett volna,ha kimész a mellékhelyiségbe és közben elolvasol egy jó újságot.

J.W. Booth 2009.10.06. 21:02:10

rossz a párhuzam.
Obamának van karizmája és nemcsak Bush miatt lett elnök.

OV egyszer már kapott egy esélyt, egy jól menő, felfutóban levő gazdaságot, se sikerült elcsesznie. Most is hasonlónak tűnik a helyzet, a jelenlegi kormány meghozza a kényszerpályás intézkedéseket Viktor meg jön a megmentő szerepében. De rohadtul kevés hozzá, ezért további teret nyerhet a jobbik.

Pelso.. 2009.10.06. 21:12:11

"Nem azért, mert már nem hisznek benne".. De azért. Csakhogy pillanatnyilag nincs más választásuk.

@jozicsenko: A Strabag-ot a Közbeszerzési Törvény valamely pontjai alapján eltiltották a további pályázatokon történő részvételtől?

Felőlem kattoghatnak a bilincsek, attól még a többi probléma (persze, huszadrangúak), nem oldódik meg. Sajnálom azokat, akiket csupán ez megnyugtat.

Lajos bacsi 2009.10.06. 21:12:42

Szerintem a blogolók jó része bődületesen nem ért a gazdasághoz.

A szocik sem.
Orbán sem.

Azért vagyunk itt.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2009.10.06. 21:17:42

@Balt:

Obamára mondtam. Mert róla írta a poszt az első sorban amit írt. Ebben az esetben semmi hatalmas, mert 52% a 48% -kal szemben. (kb.)

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2009.10.06. 21:21:37

@Lajos bacsi:

A magam részéről támogatlak. Egyike vagyok azoknak akik nem értenek hozzá. Nem is nyikkannék meg kifejezetten gazdasági kérdésben.

De Orbán, meg azok akiket szociknak hívsz, értenek. Az ő személyes gazdaságuk nem áll rosszul. Más az amihez nem értenek, vagy nem elsődleges kérdés számukra.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2009.10.06. 21:31:16

@J.W. Booth:

Tényleg nem csak Bush miatt lett, más körülmények is beljátszotta. De nem az ő személyes karizmája volt a döntő. Ez – én úgy látom– csak menet közben lépett föl. Alig ismert személy volt kezdetben. Namost amire az a karizma épült, de mintha (nem bánatomra) rohamosan foszlóban lenne, az az iszonyatos önhittséggel kevert gátlástalansága, amivel a semmit úgy merte előadni, mintha minden lenne. Lehet talán ezt karizmának hívni, nem vagyok benne biztos. Fontosnak nem találom, hogy igen, vagy nem. Amit képvisel, a kétségbeesésig aggaszt. De ez már más kérdés.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2009.10.06. 21:33:29

@Balt:

Ja, most látom, hogy észrevetted már magadtól. Ezt akkor megspórolhattam volna.

Pelso.. 2009.10.06. 21:34:46

@A Nép - Te vagy!:
Itt a kulcsmondat: "az ő személyes gazdaságuk". Hisz erről szól egész, immár húsz éve. Elgondolkodtató, hogy a sok szemellenzős birka bálványozza hol az egyiket, hol a másikat, még mindig.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2009.10.06. 21:45:07

@Pelso..:

De még mennyire! Mert kialakítottak egy nézőpontrendszert, begyakorolták azon belül az érveket és szörnyen vonakodnak szembenézni azzal (pedig alap érdekük lenne), hogy az egész alkalmazhatatlan, mert a valóságos összefüggések ott vannak ami a nevem alattiban kerül kifejtésre. És az más.

is 2009.10.06. 21:47:43

a párhuzam áll, csak nem úgy, ahogyan a posztban van. hanem úgy áll, hogy Obama is csak a szép célt mondta el, hogy lesz mindenkinek egészségbiztosítás. ez annyira kurva jól hangzik, mint az orbáni adócsökkentés. nem kell belegondolni, elég elhinni, szépeket álmodni.

aztán amikor meg kell csinálni, akkor derül ki, hogy milyen mellékkövetkezmények vannak. hogy ez pénzbe kerül. hogy Orbán lakáshitelezése 2001-ből százmilliárdokba kerül. hogy Orbán dupla minimálbére iparágak elvesztésébe került. hogy az adócsökkentés kiadáscsökkentés nélkül (ezt már valahogy sose mondják hozzá) szart sem ér, a központosítás megmarad. hogy Orbán tandíj elleni lázítása tavaly miatt nem lehet a kiadást az oktatásban csökkenteni (a központosítás egyébként kurva nagy baj, hiszen mi 50%-on vagyunk, a szlovákok meg 35%-on; ja, de ha nem ad annyit a költségvetés, az még nagyobb baj, akkor megyünk tüntetni, meg leszavazni - ennyit a racionális magatartásról).

szóval Orbán is azzal játszik, hogy mindent szépnek tálal, csak a jó oldalát mondja el, a magyar választó meg mesét vár, nem néz utána, nem gondolkodik el még egy picit se rajta, csak kajálja. és azért ál meg a párhuzam, mert az amcsik is kezdenek rájönni, hogy őket egy showman átvágta, berül, meg mint menedzser üres, nem képes végigvinni. orbán 1998-2002-es kormányzásának tapasztalata, hogy 2000-ig fingja nem volt, hoyg mit csináljon, és addig a bokrosi csomag vitte az országot, utána viszont a kétéves költségvetésben hatalmas dilettantizmusról tett tanúbizonyságot. és eddig nem mutatott ettől eltérő jeleket. ez a párhuzam.

Kenedy1 2009.10.06. 22:12:30

Rohadtul de nem úgy van aki azt hiszi hogy Viktor a Bokros csomag hozadékából élt. Ez egy ballib mese,lejáratás volt. Kurvára nem így van...de érdekes mindig a szocik kurják el.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2009.10.06. 22:16:03

A magyar választó kábítószeres, függő. Az eslődleges szempont a számára a saját jó közérzete. Nem hosszú távon, a jövője szempontjából, hanem rövid távon. Föláldozza a jövőjét az azonnalli adagért, azért, hogy egy illúzióban élhessen öt percig, ami abbópl áll, hogy minden jó lesz, mert ahhoz csatlakozik, aki nagyot ígért.
Mitha be sem csaphatnák. Mintha nem csapták volna be tegnap is, meg azelőtt és azelőtt és amióta az eszét (hm?) tudja, mindig. Kell, most, az adag, más nem számít.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2009.10.06. 22:21:57

@is:

Obamánál nem az egészségbiztosítés volt a nagy vonzerő. Csak nálunk gondolják azt, hogy ez ott annyira érdekes az embereknek. Az elsöprő többség nagyon jól megvan a biztosításával és a többiek jelentős százalékának is már most jár egy fajta állami ellátás. A Nagy Vonzerő az volt, hogy azt mondta: Változás! És mert tudta ÚGY mondani, hogy az hipnózis szerűen áttört, hatott. A semmit adta el.

Pelso.. 2009.10.06. 22:26:35

@Kenedy1: Nem mondanám, hogy csak abból élt, de módfelett hasznára vált a Bokros csomag.
A saját zsenialitására így alig volt szükség..

J.W. Booth 2009.10.06. 22:43:08

@Kenedy1: szerintem eddig mindenki elkúrta a maga módján.
A legkényelmesebb helyzete kétségkívül OV-nak volt. De kijött belőle saját maga és az ország nagy többségével megutáltatta magát. És valószínűleg nem fog megváltozni.

J.W. Booth 2009.10.06. 22:43:48

@A Nép - Te vagy!: Miért aggaszt Obama politikája? Tényleg kíváncsi vagyok.

nyomasek_bobo · http://sopron.e-cafe.hu 2009.10.06. 23:02:30

98-ban jött az orosz válság, tehát még ha a Bokros-csomagból élt is volna Orbán, az csak az első hónapokra igaz. Matolcsyval szigorúan fogták a gyeplőt az első években.

A baj inkább az, hogy a tehercsökkentés mellé a fogyasztási adók emelése következne, de se ingatlanadót, se tandíjat, se vizitdíjat nem támogattak. Így viszont csak féloldalas a jelenlegi ígérethalmaz. És az önkormányzati választásokig nem is fogjuk megismerni a negatívumait, az fix.

Jelentős megtakarítást viszont csak az önkormányzati rendszer karcsúsítása jelenthet és a bürokrácia csökkentése. Minél kevesebb hivatal, annál kevesebb korrupciós lehetőség. Az se véletlen, hogy a képviselőjelöltekkel már most aláíratják a kisebb parlament támogatását.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2009.10.06. 23:18:02

@J.W. Booth:

Most már nem sok erőm van, úgyhogy nagyon röviden talán ebből kiderül. Ja, a külpolitikája érdekel, nem vagyok amerikai, a belső ügyek alig izgatnak. Azért a Gates (professzor) ügy föltűnt. Nagyon nagyon rossz fényt vetett rá az is.
Szóval tömören: Sorra árulja el/hagyja cserben Amerika barátait és tesz elképesztően irracionális engedményeket az ellenfeleinek, versenytársainak. Legjobb esetben hihetetlen önteltséggel keverten irtózatosan naív. Bocs, hogy most nem vagyok már képes részletekbe menni. Lényeg, hogy egyre rosszabb helyzetbe hozza Amerikát, vele az egész nyugati világot és nem kizárt, hogy ezzel a legborzalmasabb háborúkat hozza majd a világra,, de legalbbés ma még független nemzetek leigázására vezet a dilettantitmusa.

J.W. Booth 2009.10.07. 00:17:12

@A Nép - Te vagy!: Érdekes vélemény, köszönöm, hogy válaszoltál

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2009.10.07. 11:04:17

@J.W. Booth:

És mennyire alátámasztható! De már ájultam elfele tegnap, most meg azt hiszem azért nem érdemes, mert ilyenkor már nem sokan nézik a blogot. És hát mást is kell csinálni néha, mint ilyen helyekre beírni.

De itt egy remek cikk amelyik érinti annak amit mondok egy szeletét:

www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2009/10/01/AR2009100104208.html

Félek, hogy ami most „érdekes” az nem túl sokára közhellyé fog válni.

cutcopy 2009.10.07. 11:17:36

Remek írás a Hogyan féljünk leghasznosabban a Fidesztől című szoci kampány alá..
süti beállítások módosítása