Kóczián Péter

A politikáról és az életről szól

_

HTML doboz

Váltópénz

2009.10.19. 19:17 Kóczián Péter

Az lesz, ami most van: állóháború.
 
A politikai erők már most modellezik azt, ami a 2010-es Fidesz
győzelem után vár ránk.
 
Az MSZP nem fog szétesni, hanem az utolsó bozótig tartó harcot vív majd.
 
A Napkelte körüli csata már megmutatta, mi történik majd. A politikai testületben jogi érvekkel zajló vita. A parlamentben a közfinanszírozás csapjainak részleges elzárása.
 
A médiában média –szövetségek és intézmények kialakítása ( a vesztesnél), elfoglalása ( a győztesnél). 
 
A magyar politikai elit továbbra is a hagyományos médiára koncentrál majd: az írott sajtóra ( Népszabadság), a tévére, s kisebb mértékben a rádióra.  Itt nem lesz online szőnyegbombázás, mert a hatalmi kérdésekben döntő emberek egyszerűen nem online élnek.
 
Meg persze a választók sem. A biztosan elmenő választók – az MSZP esetében: a még mindig leginkább mozgósíthatók – Magyar Televíziót, RTL-t és TV2-t néznek, Slágert, s Danubiust hallgatnak, s a modern Magyarországot csak a mobil telefonon keresztül érték el.
 
A média azért válik ismét kulcskérdéssé, mert a magyar politikai elit, s vele szövetséges gazdasági-kulturális elit azt hiszi, a média számít.
 
Szerintem a Gyurcsány-és Medgyessy –kormány kudarca azt bizonyítja, hogy a kormányzás és a politikai döntések számítanak, de ez mindegy.
 
Egyébként is, a magyar média az a nő, amelyet mindenki meg akar cibálni és szerezni, mert ha kihagyja ezt az élményt, nem lehet férfinak tekinteni az illetőt.
 
Ez felértékeli az egyébként kevéssé lényeges médiát.
 
Természetesen újabb háború lesz, amelyben a két tábor a médián keresztül vívja majd a csatáját. A Sláger helyén folyó hírszolgáltatás azért fontos már most, mert egy Figyelő, HVG leleplezést, vagy egy Magyar Nemzet, Hír Tv-belit majd ezen keresztül lehet aktuális hírek formájában tovább szórni.
 
Természetesen újabb háború készülődik, amely nem csak a másik táborral szembeni küzdelemben, hanem házon belül is fontos lesz. A sikeres vagy sikertelen nagy párton belül az lesz a menő, aki jól épít médiát, s a politikai kudarcokat is a kommunikációs csapatokon, illetve a média felelősökön verik majd le. Ezzel a témával lehet majd leteríteni a táboron belüli politikai riválisokat.
 
Ismét csak az számít majd, hogy velük vagy velünk vagy.
 
Figyeljük meg, hogy a legújabb elemzések, információ morzsák szerint az MSZP_ben azt mérlegelik, hogy a jobboldal médiája sokkal jobb, hatékonyabb, szintetizáltabb, rétegesen felépülő. Hányszor hallottam én ezt 2000 óta a jobboldalon!
 
Az elemzés egyébként szerintem nem igaz, a baloldal médiája is tagolt, sokféle és árnyalt üzenetközvetítésre képes, csak éppen a baloldali média kifulladt, s ezért az erőt vesztett hangulat. A Népszabadság, az ATV, a Napkelte és Friderikusz nem eléggé korszerűek, a díszlet menő, a tartalom nem.
 
A jobboldali médiának egy előnye van: úgy lett szocializálva, hogy harci eszközként kell szolgálnia a jobboldal térnyerését. Szerintem a győzelemmel- főleg a nagyobb arányú győzelemmel – ez a felfogás is változni fog, a jobboldali média is szeretne majd tagoltabbá válni, de ez a konfliktus még odébb van.
 
A baloldali média viszont a világ semleges, tárgyilagos közvetítésére való képességéből merítetett önmaga legitimációját, ezért a pártosság nem áll jól neki. A benne szereplők nem ezen nőttek fel, ezért kényelmetlen nekik a szerep.  
 
Itt természetesen senki nem törekszik már objektív tájékoztatásra.
 
Senki nem hisz ebben.
 
Mindenki azt állítja, hogy a közönség erre nem kíváncsi.
 
Szerintem inkább csak arról van szó, hogy már a magyar média irányítóit teljesen beszippantotta a pénz és a politikai hatalom őrülete. A média elit – újságírók, szerkesztők, producerek, menedzserek, tulajdonosok - egyik felét csak a hatalom megszerzése, a másik felét a hatalom megtartása izgatja.
 
Korábban azt hittük, azért kell a hatalom, hogy pénzük legyen. De mára kiderült, ez sem igaz. Ellenzékben is lehet működni, élni, pénzt keresni. Nem olyan sokat, mint a hatalomban, de eleget. Hiszen a komoly média finanszírozása politikai, üzleti, társadalmi elitek jóindulatán múlik.
 
Korábban azt írtam, ez egy reprezentatív média, amely az eliten belüli véleményeket, nézeteket reprezentálja. A politikai hatalom megszerzése a reprezentációt befolyásoló társadalmi, politikai és gazdasági erőforrások redisztribúciójára irányul.
 
Polányi Károly írja le, hogy a kapitalizmus mellett létezett egy redisztributív társadalmi elosztási modell is. Magyarországon ez valósul most meg. A politikai ellenzék és a politikai hatalom birtokosai a hatalmi erőforrásokat felosztják egymás között: valamiféle arányosság alapján, amelyet a megszerzett szavazatok aránya,s a társadalmi, üzleti életben megszerzett pozíciók alapján, egyfajta informált becsléssel osztanak el.
 
A Fidesz kétharmados győzelmének lehetősége azért borítja ki az MSZP-t, mert ennek az arányos becslési rendszernek a felrúgásával fenyeget. Már nem lesz elég az erő látszata, valódi erővel kell rendelkezni.
 
A média sajátos valuta, amelynek birtoklásán, birtoklási arányain keresztül a magyar politikai elit levezeti indulatait, kiéli hatalmi törekvéseit, s a táborokon belül egy csomó energiát levezet a médiaviszonyok újraosztásáért folytatott küzdelem. A táborokat vezetőknek ez azért jó, mert a médiaháború kicsinyes és fárasztó csatáiban lekötött politikai erők nem tudnak mással foglalkozni. Antall József volt ennek mestere miniszterelnökként.
 
Ezért értékelődik fel újra és újra a média, s ezért nem történik benne semmi. Az elitek ugyanis saját maguk véleményének, forma világuk megjelenítésén kívül semmit nem akarnak a médiától. Nem akarnak szórakoztatni, tájékoztatni, véleményt és világot formálni – pontosabban, nem érdekli őket annak hatékonysága. Azzal sem foglalkoznak, hogy egy modern társadalom tagolt ( legalább két osztatú). Az ellenőrzésük alá kerülő médiának ugyanis nem az a dolga, hogy a társadalmat formálja.
 
Csak az uralkodó vélemény reprezentálása a fontos.
 
A magyar média ezért nem halad előre, ezért nem innovál, s ezért válik lassan a demokratikus rendszer legreakciósabb elemévé. Na jó, egyik legreakciósabb elemévé. Hiszen az összes többi is romlik le.
  

17 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://koczianpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr181461377

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Sláger frekvencia 2009.10.21. 14:33:27

A politikának mindenhez köze van, ahhoz is, amihez nem kéne.  Itt van pl. az ország legnagyobb kereskedelmi rádiója. Milliók napját határozza meg, hogy ez szól a háttérben, rengeteg magyar zenét adnak, a Pont FM kidőlése óta itt hallható a legtöbb...

Trackback: Jobbfajta médiatúlsúly 2009.10.19. 23:12:59

A Fidesznek már régóta megvan a combos médiabirodalma. Benne két tévével (Hír és Echo), két napilappal, rádióval (Lánchíd), és a két közpénzen jelentősen stafírozott hetilappal (Heti Válasz: 2 milliárd forintos támogatás, Demokrata: Andrássy úti szerke...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2009.10.19. 20:24:47

Elegem van a politikából. Jobbról-balról, egyaránt. :(

szemtanú 2009.10.19. 20:46:38

"A baloldali média viszont a világ semleges, tárgyilagos közvetítésére való képességéből merítetett önmaga legitimációját, ezért a pártosság nem áll jól neki. A benne szereplők nem ezen nőttek fel, ezért kényelmetlen nekik a szerep. " Ezt azért nem gondolja komolyan, kedves Péter?
Mint a közelmúlt példái mutatják, a média azért is fontos, hogy legyen mivel elterelni a figyelmet a lényeges dolgokról (lopás, vezetői alkalmatlanság, erkölcs negligálása, stb). Másrészt szomorú, hogy a média munkások a hatalom, ill. pártok maximális kiszolgálására alacsonyodtak le. És ez már nem annyira a politikára, hanem az újságírókra nézve lehangoló. Ők vajon mit gondolnak erről, ha egyáltalán olvasnak, nem csak írnak!

hincz 2009.10.19. 20:59:04

Én csak azt kívánom neked, hogy minden hazug szó, amit pénzért írtál le, legyen egy egészen kicsike kavics, és csak tíz centiről essen vissza a fejedre.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2009.10.19. 21:17:13

Kóczián! Ez az első írásod, amellyel teljes egészében egyetértek. Egykori kollégád.

statez 2009.10.19. 23:04:46

A politika világa mindenhol ilyen, ne legyenek illúzióink, Nyugaton is, azt nem tudom Kóczián hol él, hogy azt hiszi, csak nálunk. Minden ország belpolitikájában botrány botrány hátán, Angliától Olaszországig, Németországtól Franciaországig. Pedig ezek az úgynevezett bejáratott demokráciák. A politika mindenhol hatalomról és pénzről szól, ennek megfelelőek az örök emberi reakciók...

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2009.10.19. 23:07:57

@szemtanú: itt nyilván a jobboldali sajtó féle "baloldali sajtó" fogalmat használja, miszerint minden nem jobboldali az baloldali.

Ebben az értelemben ugyanis megalapozott az állítás: a nemjobboldali médiának van komoly független részhalmaza. Még akkor is, ha jobbról balosnak tűnik.

Sunabouzu 2009.10.20. 00:00:55

@flugi_: A nagy FLUGI, itt? Az ITK c++ bálvány!

Rá Dios 2009.10.20. 00:17:50

" A politikai ellenzék és a politikai hatalom birtokosai a hatalmi erőforrásokat felosztják egymás között: valamiféle arányosság alapján, amelyet a megszerzett szavazatok aránya,s a társadalmi, üzleti életben megszerzett pozíciók alapján, egyfajta informált becsléssel osztanak el. "

Kicsit kusza lett: ha jól értem, valamiféle arányosságot osztanak el? :-) Az erőforrásokat és a hatalmat inkább, de nem informált, hanem nagyon is informális becsléssel. Arról mi viszont nem leszünk informálva, gondolom. :-)

Rá Dios 2009.10.20. 00:20:07

@hincz: Nem fog fájni, emiatt az írás miatt aligha fog.

Sunabouzu 2009.10.20. 00:51:28

Ja, és a témához hozzászólván: Ki a fene vagy te, kóczián, hogy ekkora gyökérségeket írogass a jónépnek?
A médiából szemét folyik egy ideje, ékes példája a blogod, amelyet nem először olvasok. Persze, a politikai érdekek határai mentén oszlik fel a gazdaság is, de emiatt felesleges újabb összeesküvéselméletet felállítanod, ez azért lehet, mert a gazdasági szereplők is csak emberek, akiknek ha eszük van, odaállnak valamelyik irányvonal mellé. Nem a posztkomcsikat fogják támogatni, mert 40+4+8 év alatt fokozatosan döntötték romba az országot. Nem kell nagy éleslátás ahhoz, hogy levond a következtetést, változatlan felállásban működnek azóta is, és szük ágában sincs újat mutatni. Ezek után hova állnának be szerencsétlen pénzük után futó emberek? A demagóg jobbikhoz talán? Vagy az MDF alternatíva? Az lmp? Esetleg a hozzád hasonló anarchista összeesküvésgyárosokkal kéne egy követ fújniuk? Ezzel a szánalmas siránkozásotokkal nem halad előrébb a világ. Alapíts pártot. Nem hinném hogy a fidesz bűne lenne, hogy eddig nem vált hiteltelenné, még akkor sem, ha sokan szeretnék pauschale az egész magyar politikát megbélyegezni. De kár is a gőzért, nem tudom minek töröm magam kommentírással.

flugi_ · http://fundi.blog.hu/ 2009.10.20. 01:44:44

@Sunabouzu16k: roppant kedves dolog egy ennyire ellenszenves komment előtt még jól felismerni engem, most kénytelen vagyok megjegyezni, hogy szvsz van eszem és mégis távol tartom magam a nagy pártok nyaloncklubjától.

danaz · http://www.autostat.hu/autos-forum 2009.10.20. 09:50:11

Szerintem meg az az igazán szomorú, hogy a közszolgálati televízió nyíltan a baloldal kiszolgálója. Persze ezt tagadják minden lehetséges fórumon, meg ők bemutatják a jobboldalt is, blabla, de azért ez nyílt titok. És amikor látja az ember az összeállítást az indexen, hogy mennyit költ el az MTV az állam pénzéből, akkor az eléggé bicskanyitogató.

Sunabouzu 2009.10.20. 15:31:56

@flugi_: A komment a cikkírót illeti. Próbálok nem kommentelni, de időről időre felidegesít valaki, és nem tudok ellenállni a kísértésnek. Annyi hülye ember van, nekem is vannak dekadens elgondolásaim, de nem hirdetem őket szélesebb közönség előtt.

borovi 2009.10.22. 00:29:26

@Sunabouzu16k: Kedves Suna! Fog még zúgni a Kossuth téren az "Orbán, takarodj!", efelől ne legyenek kétségeid. Na az lesz csak igazán a hiteles...

Sunabouzu 2009.10.22. 09:24:58

Nem voltak kétségeim a jobbikos szavazók értelmi képességeit illetően.

2009.10.22. 12:15:15

@Sunabouzu: posztkomcsik alatt a fideszre gondolsz? Mert ők állnak hozzájuk a legközelebb, nem véletlen, hogy a legutóbbi népszavazáson is kart-karba öltve dolgoztak a demagógia csúcsrajáratásán.

Kóczián az egyik legjobb tollú, a bal és jobboldalon egyaránt elfogadott, minőségi újságíró. Ki a f@sz vagy te, kérdezhetem joggal, hogy mocskolod itt? Te mit tettél le az asztalra?
süti beállítások módosítása