Kóczián Péter

A politikáról és az életről szól

_

HTML doboz

A farok csóválja

2010.02.06. 17:28 Kóczián Péter

 

A világ pénzügyi piaca maximum 5-7 százalékos hiányt hajlandó finanszírozni. Efölött minden ország a bizalom elvesztését kockáztatja. Most éppen Görögország, Portugália, Írország, Spanyolország, Olaszország helyzete miatt vált mindez világossá.
A 2008 ősze óta tartó pénzügyi és gazdasági válság először Magyarország esetében jelezte, hogy a hat százalék fölötti hiányt kockázatosnak tartja, a tíz százalékot megközelítőt és meghaladót pedig elviselhetetlennek.
Csak egészen különleges helyzetű országok, mint az Egyesült Államok lehetnek kivételek e szabály alól, de azok is csak időlegesen és vállalva azt a kockázatot, hogy a pénzügyi piacok még ezt is nehezen nyelik le. A Moody’s éppen a héten minősítette le  az amerikai papírokat, jelezve, hogy nőtt a velük kapcsolatos kockázat.
E hét végén a pénzügyi piacok már egész sor európai ország bedőlésétől rettegnek. Pontosabban, attól, hogy a pénzügyi piacon forgó állampapírokat a piaci szereplők leértékelik.
Görögország már túlesett a tűzkeresztségen, most Portugália, Spanyolország, Olaszország és Litvánia körül forr a levegő.
 Szép kis lista, amely jelzi, hogy az állami túlköltekezés és a lassú politikai reagálás nem a magyar politikai elit kivételes tulajdonsága, hanem a fejlett demokráciák valószínűleg rendszerszerű problémája.
Az európai országok iránti bizalom megrendülése minden bizonnyal nem véletlenül vált most a legerősebbé. A centrális helyzetű és szerepű pénzügyi piacok konszolidálása, a nagy befolyású nagy bankok helyzetének rendezése után azért irányulhat most már a figyelem az egyes európai országok helyzetére, mert kormányaik a válságot megúszhatónak tartották. Úgy gondolták, hogy az a pénzügyi világ belső ügye, illetve a pénzpiacokon exponált országok magánügye.
Emlékszem, tavaly az egyik sláger téma a nemzetközi sajtóban a válság tombolása idején az volt, hogy Spanyolország szerencsés, mert az ingatlanpiac már 2007-re kipukkadt. Az olasz bankok érintetlensége volt a másik téma, bár aztán kiderült, némi pénzt az ő konszolidációjukra is szánni kellett.
A most hírbe hozott országok kormányai ugyanúgy azt hitték, hogy valahogy majd megússzák, ahogyan azt a Gyurcsány-kormány félszívvel gondolta 2007-ben, még a válság kitörése előtt. Félszívvel, írtam, mert az azért nem igaz, hogy a Gyurcsány-kormány nem tett semmit a kiadások megfékezésére.
A tanulság a politikusok számára – és a jövendő magyar kormány számára is -, hogy minden alternatív próbálkozás a prudens, visszafogott gazdálkodáshoz képest csak egy ideig és csak szerencsés körülmények között működik.
Egyben az is világossá vált, hogy minden kormány szeret túlköltekezni és a kiadások visszafogása terén minden politikai elit kivár. Görögország költségvetési helyzete nem hirtelen vált rosszabbá, a görög politikai elit folyamatosan  - a második világháború óta biztosan – hol belpolitikai, hol gazdaságfejlesztési okokból, hol egyszerűen csak a fátumban bízva, figyelmen kívül hagyja a szigorú gazdálkodást és a szabályok szerint való működést. Sem az euró és a közös szabályok léte, sem a pénzügyi válság nem ingatta meg a hitüket abban, hogy Görögország különleges hely, amely mindent meg tud úszni.
És még egy dologról: a hatvanas –hetvenes években nagyon divatos volt a centrum-periféria elmélet, amely a dominánsak- kiszolgáltatottak logikája alapján írta le a világgazdaság működését. Egyben azt is feltételezve, hogy csak az számít, ami a kapitalista mag-országokban történik.
Hát ha valamikor mindenképpen, akkor most le kell számolnunk ezzel a szemléleti kerettel. Amióta lett és litván állampapírok és e kicsiny országok költségvetési helyzete, lakósságának eladósodottsága hetente értékeli le a közép-európai országok pénzügyi helyzetét és gazdasági döntéseit, amióta a periferiális görög gazdaság belső helyzete miatt rendül meg az euró övezet iránti bizalom, azóta a világ megváltozása kész tényként kezelhető.
Most először van úgy, hogy a farok csóválja a kutyát.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://koczianpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr581734502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2010.02.06. 21:43:48

itt nincs élet a kommentekben?
süti beállítások módosítása