Kóczián Péter

A politikáról és az életről szól

_

HTML doboz

A bizalom csapdájában

2010.05.03. 01:46 Kóczián Péter

 

A Fidesz csak akkor őrizheti meg a támogatottságát, ha nem nyit frontot olyan ügyekben, amelyek megosztják a társadalmat.
Az APEH összevonása a VPOP-vel, a Magyar Nemzeti Bank összevonása a PSZÁF-al, Pintér Sándor belügyminiszteri kinevezése, ezek mind olyan ügyek, amelyek a politizáló közvélemény számára akár megosztóak is lehetnek, de amíg a dolgok ésszerűbb működését szolgálják, addig senkit nem fognak elidegeníteni.
A Fidesz hatalmas koalíciója az ésszerű kormányzásra szerveződött. Ez az a legtágabb mozzanat, amely mindenkit összeköt a Fidesz választói között. A jobboldali elkötelezettségűek mellett ők, az ország állapota és a maguk perspektívátlansága miatt szavaztak a Fideszre.
Szerintem Orbán nem egy eddig nem látott spirituális és érzelmi közösséget alakított ki, hanem a töketlenség, a szétesés, a helyben topogás miatt elégedetlen emberek voksaival tudta megszerezni a a voksok kétharmadát.
Orbánt helyzetét azonban néhány dolog megnehezíti.
A magyar politikai kultúrában nem alakult a középre tartás politikai kultúrája. Nincs olyan közigazgatási apparátus, amely szakmai-közigazgatási szempontok alapján ellensúlyozná a politikai elképzeléseket, s így szakmai ellensúlyt – és védelmet – alkotna a politikai elképzelésekkel szemben.
A politikai elképzeléseket nem ítélem el: a politikai élet része, hogy a politikusok politikailag értelmezhető javaslatokat tesznek. A megoldás nem a politikai mozzanat kiiktatása, hanem másfajta logikán alapuló működési rendszerekkel való konfrontációjuk.
A jobboldali választók között vannak értéktelített választók és politikusok, akik már egy többségi pozíció esetén is azt gondolják, hogy akié a mandátum többség, az felhatalmazást nyert arra is, hogy az értékeit a kormányzás ideje alatt a kisebbség ellenkezése ellenére is érvényesítse.
A kétharmados többség még erősebbé teszi azt az elképzelést, hogy különféle jobboldali értékeket meg kell valósítani. Valóban, mikor, ha nem most, a hatalmas választási győzelem után?
Ahhoz, hogy a Fidesz elkerülje a csapdát, világosan látniuk kell, hogy miért választották meg őket. Nem azért, mert a magyar társadalom hirtelen hinni kezdett Istenben, a keresztény-konzervatív értékekben, a jobboldali erkölcsi elképzelésekben, a közösségszervezés jobboldali módszereiben.
A kormányzás természetesen mindig lehetőséget ad a győztes politikai közösség értékeinek érvényesítésére. A szocialista-liberális koalíció is érvényesítette az értékeit – még ha a semleges álláspont jobban elfedi, s kevésbé irritáló, elidegenítő módon jeleníti meg az értékelkötelezettséget.
Az előző koalíció a kormányzati, ügyintézési képességei miatt bukott meg. A Fidesznek is ebben kell bizonyítania.
És nem lehet korrupt. És nem lehet urizáló. És nem lehet haveroknak juttató.
De azért a magyar választók álszentsége nyújt némi mozgásteret: lesznek majd a fentiek miatt botrányok, s a Fidesz még mindig népszerű lesz. Addig, amíg az emberek elhiszik, hogy az országot jól kormányozzák, addig a korrupciót és a többit is elviselik.
A Fidesz egy koalíciót alkot. Ha az érték-kötöttek és érték-tudatosok nagyon beindulnak, s értékvitákat, a jobboldali kulturális felfogás felfogását teszik kötelezővé, akkor szép lassan egyre többen akkor is elpártolnak tőlük, ha egyébként jól kormányoznak majd.
A házastársi hűség kötelezővé tétele – már ötletként is -  morzsolja a választókat, a támogatókat, feszültséget kelt, s elvonja a figyelmet –Orbán Viktor szavajárását követve- a fontos ügyekről, ami nem más, mint a dolgok rendbe tétele. Ha ez jobboldali értékforradalmat is hoz olyan területeken, amelyek az emberek személyes meggyőződését és életmódját is érintik, akkor megcsappan majd a hatalmas többség.   

10 komment · 4 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://koczianpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr611970167

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Pártóvoda felnőtt nélkül 2010.05.04. 13:32:55

A kétpólusú pártpolitikai térben az utóbbi öt évben megjelent egy harmadik pólus: a köztársaság. Sólyom László ezt képviselte öt éven át. Ez nyilván kényelmetlen ügy: nem lehet kizárólag a barátok és...

Trackback: Oligarchák 2010.05.04. 09:15:40

Az új kormánytagok bejelentéséhez kapcsolódóan: Idézet: a magyarok vasárnap úgy döntöttek, véget vetnek az oligarchák rendszerének Orbán Viktor nemzetközi sajtótájékoztatója, 2010. április 26. Definíció: Az oligarcha szó egy nagyobb országrészen ön...

Trackback: Jó és erkölcsös minisztereket akarok! 2010.05.03. 09:33:58

Beengednénk-e egy olyan tévészerelőt a lakásunkba, akiről tudjuk, hogy kétbalkezes? Esetleg szélhámos? Esetleg már korábban is tönkretette egy tévénket? És mindennek a tetejében még lop is? Ha nem, akkor miért lennének a politikusokkal, állam...

Trackback: Nem offshore-lovagnak való vidék 2010.05.03. 09:33:34

Simor elmozdításának helyességét az fogja igazolni, ha az új kormány a saját kinevezéseinél is ugyanazt a mércét alkalmazza. (Fotó: Reuters) "Nem offshore-lovagok szálláshelye" - utalt hétfői nemzetközi sajtótájékoztatóján Orbán V...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JohnHenry 2010.05.03. 09:26:30

pintér sánd0r kinevezése nem lehet ésszerű :-/

Viszont kifejezetten jobboldali oldalakon erre azt a választ kapom, hogy Orbán Viktort "bíztuk meg" kormányalakítással és "bízzunk meg" az ő döntésében. Ellenvéleménynek helye nincs. Gyanítom, hogy ez lesz a hivatalos kommunikáció is, és megint ott leszünk, mint az elmúlt nyolc évben. "Miénk a hatalom és azt csinálunk vele, amit akarunk."

solesz · www.index.hu 2010.05.03. 10:03:03

nekem annyi a hozzátenni valóm, hogy van még egy kanyar a válsztók előtt.

az elmúlt éveket a fidesz pénzügyileg úgy vészelte át (pontosabban a mögötte álló gazdasági szereplők - és nem kifejezetten a legerősebbekre gondolok), hogy az önkormányzatok a kezében voltak.

a költségvetés azon része a fideszt gyarapította.

az igazi arc, majd az önkormányzati választás után lesz.

üdv: s.péter

solesz · www.index.hu 2010.05.03. 10:20:41

"Az előző koalíció a kormányzati, ügyintézési képességei miatt bukott meg. A Fidesznek is ebben kell bizonyítania. "

ez egy hibás tézis.

az első fidesz kormány alatt orbánt a ballib média sikeresen démonizálta. (persze sok lehetőséged adott erre maga orbán is). a következő mszp-szdsz ciklus során orbán használta ezt az energiát, amit ráruháztak. és ha a teljes szavazóbázisa nem is a spirituális közösség hatása alatt szavaz, ezt lebecsülni nem szabad.

a két utóbbi ciklus alatt a fidesz ugyanazt csinálta, démonizálta a baloldalt. sikeresen. ehhez semmi köze nincs a kormányzati, ügyintézési képeségeknek. (megjegyzem, ha öszöd után átadta volna a kormányzást a baloldal - amit nagyjából pénzügyi okok miatt nem tett meg... - akkor ma nem lenne erős jobbik és erős maradt volna a baloldal is.)

orbánnak egy feladata van, bekormányozni egy demokratikus diktatúrába az embereket, ahol lehet szavazni, de nincs választás. néhány módszert el is tudok képzelni erre.

falesny 2010.05.03. 10:51:23

"Ahhoz, hogy a Fidesz elkerülje a csapdát, világosan látniuk kell, hogy miért választották meg őket. Nem azért, mert a magyar társadalom hirtelen hinni kezdett Istenben, a keresztény-konzervatív értékekben, a jobboldali erkölcsi elképzelésekben, a közösségszervezés jobboldali módszereiben. "
ezt kellene megérteni a fidesznek,mert különben bukta lesz belőle.
én sem hittem-hiszek a keresztény-konzervatív értékekben,de mégis fidesz szavazó vagyok.
Ne is erőltessék rám.

Kulmar 2010.05.03. 10:59:19

@solesz: nem lehet, hogy maga az MSZP (és SZDSZ) démonizálta önmagát? Természetesen "a kormányzati, ügyintézési képességei "-vel.

solesz · www.index.hu 2010.05.03. 11:09:23

@Fan....: ahogy orbán annak idején okot adott a démonizálásra, úgy - igazad van - a mszp-szdsz is adott rá okot. semmiféleképpen nem a kormányzási és ügyintézési képesség mögött kell ezt kereseni.

és magát a démonizálást nem ők vitték véghez, hanem az ellenzék.

az igazi démonizálási láz öszöd után tört ki. a jelenlegi bkv-s botrányok (és minden lopásra alkalmas állami pénztemetős botrányok) csak annyit mutatnak, hogy új elosztási rendszer van/lesz és a fidesznek a régit nem érdeke fenntartani.

abban nem hiszek, hogy önmegtartóztatás lesz. pénz kell. a módszerek változnak.

gonda1979 2010.05.03. 22:17:29

Éhes disznó makkal álmodik.

strappa 2010.05.03. 23:36:01

"A házastársi hűség kötelezővé tétele – már ötletként is - morzsolja a választókat, a támogatókat, feszültséget kelt, s elvonja a figyelmet –Orbán Viktor szavajárását követve- a fontos ügyekről"

A kötelező házassági hűség évtizedek óta ott van a törvényben, és az AB múlt heti döntésével ott is marad, szóval teljesen felesleges riogatni.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.05.04. 09:22:05

@strappa: De ha már szankciót is rendelnek hozzá, akkor már más lesz a helyzet...

Egyébként meg: Itt még párt nem nyert úgy választást, hogy megérdmelte volna, a jónép mindig valami ELLEN szavazott, és nem valamiért, így törvényszerű, hogy az így összeálló támogatottság nem hosszú életű, hisz a választással megszűnik a kohéziós erő.

strappa 2010.05.04. 15:17:27

@Fedor: BÁRKI szólt arról, hogy szankciót akarnának hozzá rendelni? Elhiszem hogy nem felel meg az ízlésednek a következő kormány, de felesleges túljátszani a rettegést.
süti beállítások módosítása