Kóczián Péter

A politikáról és az életről szól

_

HTML doboz

És ha kemények lettek volna?

2013.04.05. 18:57 Kóczián Péter

Az állami erőszak, korlátozás és irányítás hiányát veti fel a BM hóhelyzetről szóló jelentése, amely szerint a mentésben minden rendben volt, a felelőtlen polgárok okozták a dugót.

Ennél sokkal érdekesebb kérdés, amit egyelőre csak karcolunk: ki és milyen utasítást adhatott volna? Pintér belügyminiszter lezáratja a határt a kamionok elől? Lásd Magyarországon a miniszter nem parancsolhat közvetlenül az országos rendőrfőkapitánynak. A katasztrófavédelem főnöke rendeli el? A miniszterelnök?

És ha mondjuk, Orbán miniszterelnök magához ragadja a kormányrudat, s betiltja a közlekedést, kirendeli a rendőröket az utakra, akik saját felelősségre sem engednek át senkit, s közben megszervezi a már bent rekedtek kimentését, valamint utasítást ad a béna közmédiának, hogy elsődleges dolga a mentés segítése és az információk terjesztése - na, akkor hányan kiabáltak volna Orbán diktatúrát?

És persze: milyen kormánypolitika vezet el oda, ahol a szükséghelyzetben tett jogos és ésszerű kormányzati tiltás és korlátozás felvethet ilyen kérdéseket?

Vajon paradox módon nem azért gyenge a kormány válsághelyzetben, mert politikai tőkéjét más erődemonstrációkra használta el? Vajon ilyenkor nem kevés az, hogy csak a kétharmad kormánya vagyunk?

Van-e az az állami diszfunkcionalitás, amely elgondolkodtat-e bárkit a politikai hatalom - és befolyásszerzés szükségszerű korlátozásának fontosságáról?

17 komment · 1 trackback

Címkék: Címkék

A bejegyzés trackback címe:

https://koczianpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr405202987

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: REZSIMcsökkentést ! 2013.04.07. 12:50:56

Melyik országban nem tekintik családnak a közös gyermeket nevelő heteroszexuális embereket? Csak Magyarországon. Nem kérünk a F.MPSZ-KDNP rezsimből. Le vele!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mindfield 2013.04.07. 12:32:52

"ki és milyen utasítást adhatott volna?"

Péter! Ne feledje, hogy ha a szocialisták lennének hatalmon, most a Fidesz sokkal keményebb és közönségesebb kritikával illetné őket. Azon kívül ne felejtsük el, hogy a kormány SMS-t küldött, az osztrákok hókotrókat!

OkoskaTo:rp 2013.04.07. 13:28:26

Az alaptörvény 53. cikke pontosan rendelkezik a kormány hatáskörébe tartozó, úgynevezett veszélyhelyzet kinyilvánításáról.
Nemcsak az alaptörvény, a 2001-ben életbe lépett új katasztrófavédelmi törvény is előírja, mi a kormány feladata rendkívüli helyzetekben. Eszerint a kormány és a rendvédelem szervei különleges jogosítványokat kapnak, szinte bármit megtehetnek a veszély elhárítása vagy a kármentés érdekében: leállíthatják az autós, vasúti, légi közlekedést, korlátozhatják a lakosság mozgását az utcákon, utakon, sőt azt is előírhatják, hogy az ország veszélyes területeire, megyéibe, településeire csakis különleges engedéllyel lehessen belépni.

Magyarra fordítva: Amikor már megvolt a negyvenes baleset az autópályán (megjegyzem, az még nem a hótól csúszós út, hanem az alig látótávolság miatt), és létrejött a dugó, akkor nem lett volna szabad a rendőröknek még ezreket felengedni az autópályára. Hogy ez az illetékes autópályarendőrség, a megyei, vagy az ORFK hatásköre, az nyilván le van szabályozva, de garantáltan van személyi felelőse.

A kormány részéről (veszélyhelyzet elrendelés) meg ugye nem volt senki. A Vezér Brüsszelben magyarázkodott, első helyettese belovagolt, második helyettese elbújt. Orbánnak nem személyesen a rendőröknek kellett volna utasítást adni pl. a szalagkorlátok kinyitásáról, hanem a talpnyalóinak (úgyismint MTVA), hogy a középföldi szélvihar mintájára az összes tv- és rádióadón folyamatos legyen a tájékoztatás.

fermion 2013.04.07. 13:33:54

Azt hiszem a blogíró se érti azt amit a mostani és a korábbi kormányok se értettek (lásd anno a viharos aug.20.-i eseményeket.) .Talán más iskolát kellett volna elvégezniük....most visszaüt a "diploma mindegy ,hogy milyen " elv.
Természetesen nem kívánom megosztani a helyzetnek megfelelő cselekvésis sorozatot mivel tudom ,hogy feleslegesen tenném hisz azok akik önmaguktól képtelenek helyesen mérlegelni a kialakult pillanatnyi helyzetet azok sose értenék meg.

mrZ (törölt) 2013.04.07. 13:50:06

A döntés megszülethetett volna a helyszínen kóválygó állami alkalmazottak fejében központi utasítás nélkül is. A parancs hiánya nem jelenti hogy nem kell cselekedniük. Sajnos a kontraszelekció olyan erős hogy a hülye-hülyébb-leghülyébb-vasutas-postás-rendőr sorozatban még mindig a rendőr az utolsó.
(a postás már nincs a listán, kit tegyünk oda?)

Makkasz 2013.04.07. 13:56:03

Ostobaságokat hordasz össze posztolókám, bizony másutt teljesen másképp készülnek a vészhelyzetekre, nem az állam iránti kisebb elvárás miatt, hanem mert:
- oktaják oviban, iskolában, egyetemen, munkahelyen, médiában,
- hirekben kiemelt helyet foglal el a problémás időjárási helyzet, figyelmeztetések,
- bekövetkezésekor az "állam" egyszerűen két percre átkapcsol minden médiát, vészhelyzeti adás (rádió, tv, online újságok), ha nincs vészhelyzet, havi teszt!!!
- folyamatosan futó csíkon az események,
- vészhelyzet előtti napon (pl, 1,5 cm hó, vagy annak esélye!!!) bejelentik hogy iskolák később indulnak, iskolabuszok, munkahelyek is, vagy el is marad a tanítás, munka, mindezt transzparensen médiában, és személyre szólóan, telefonon is,

Ennek megfelelően:
- mindenki tudja hol a legközelebbi védett hely ahová behúzodhat,
- 3 napi élelem és víz mindenkinél be van készítve, frissítik a készleteket,
- nem indulnak útnak.

A magyar kormány ebből 1-es alára vizsgázott. Nem az agyament baromságod miatt, hogy a hóhelyzetet az államnak kellett volna megoldani, hanem mert egyáltalán nem tesznek a felkészülésért semmit, a dugók megelőzéséért, llampolgárok felkészítéséért.

Az hogy a katasztrófa elhárításában milyenek voltak, nehéz megítélni, egy van egy életben. De hogy nem tettek meg mindent amit megtehettek volna az biztos, meg hogy lehazudják a csillagokat az égről az is.

Télügyi biztos az van, mi?

JimGilmoure 2013.04.07. 14:03:19

"úgynevezett veszélyhelyzet kinyilvánításáról.
Nemcsak az alaptörvény, a 2001-ben életbe lépett új katasztrófavédelmi törvény is előírja, mi a kormány feladata rendkívüli helyzetekben. Eszerint a kormány és a rendvédelem szervei különleges jogosítványokat kapnak..."
Egy hóesést, azért ne nyilvánítsunk már vészhelyzetnek, jó?! Mert.

légügyi megfigyelő 2013.04.07. 14:15:43

Miután ma Magyarországon csak azt SZABAD megtenni, ami közvetlen politikai (vagy gazdasági) előnnyel jár, az olyan kellemetlen megelőző jellegű korlátozások kiadására, mint az autópályára való felhajtás korlátozása vagy tilalma vállalhatatlan a magára hagyott alacsonyabb szintű vezetőjének. Szakmai karrierjébe kerül egy rossz döntés, míg a csúcsvezetőknek bármelyik megoldás is csak kommunikációs stratégia kérdése. Persze, az "elkövetőre" lesújtanak.
Az az önálló kezdeményezésen alapuló normális intézkedés, ami ilyenkor elvárható volna, hiányzik a hatalomban levők érzékenységének való kitettsége miatt. És lám, mi történt azóta: nem rendeltek el semmit, nem is vontak felelősségre senkit, nem döntött senki, baja megúszva kommunikációval... hát nem jó így? Alkalmatlan a rendszer az önálló, felelős döntésekre.
talán bonyolult voltam, de remélem, átjön, amire gondolok.

OkoskaTo:rp 2013.04.07. 14:38:46

@JimGilmoure: Ahol több százezreknek nincs áramuk, ahol sok-sok település megközelíthetetlen, az igenis veszélyhelyzet. A lánctalpasok pl. Viktor hazaértére várás helyett már csütörtökön nekivághattak volna.
De ahogy Makkasz is leírta, ez totális vezetési és szervezési impotencia volt. Az USÁban (ahol a média semennyire sincs a kormány kézivezérlése alatt) film közben szépen megjelent alul a "Tornado red alert" csík, és a pár percenként frissülő radarkép, hogy mely települések felé halad. Kb. egy itthoni durvább, jégesős nyári viharra gondolj! Láttál akár csak hasonlót is itthon?

tundrazuzmo (törölt) 2013.04.07. 14:58:18

XVII./2013. (IX.30.)
BM rendelet
a hóról és az autókról

1.§. Télre (október 1-március 30.)letakarodsz az útról.
(1) Akkor is ha van téli gumid
(2) Akkor is ha nincs

2.§. A BM sms-t megköszönöd.

3.§. Nem fecsegsz és csúfolódsz a neten, mert elkenjük a szádat.

István Farkas49 2013.04.07. 15:01:36

@fermion: De pont a fideszvolt a legnagyobb kritikusa az aug 20-i viharkezelésének.Mondván mimásképpen kezeljükmajd ha hatalmon leszünk,nálunk a bölcsekköve.Erre maszatolás,sms sógorék meg küldik a hótolókat,na eza szégyen meg az utólagos maszatolás.

tundrazuzmo (törölt) 2013.04.07. 15:06:01

@OkoskaTo:rp: "z USÁban (ahol a média semennyire sincs a kormány kézivezérlése alatt) film közben szépen megjelent alul a "Tornado red alert" csík, és a pár percenként frissülő radarkép, hogy mely települések felé halad. Kb. egy itthoni durvább, jégesős nyári viharra gondolj! Láttál akár csak hasonlót is itthon?"

Láttam. Csak nem a film alatt megy, hanem a met.hu-n látható.
www.met.hu/idojaras/aktualis_idojaras/radar/

Igen, az ominózus 2006. augusztus 20-i vihar is látszott rajta. 1 órával a Pesti ramazuri előtt. A negyedórás frissítés arra is lehetőséget ad, hogy betereld az állatokat a legelőről, és összeszdd a kiteregetett ruhákat.

Link elek 2013.04.07. 15:41:05

Bezzeg a TEK tudta mi a dolga, tankkal uldoztek a hópelyheket.
Kár, hogy 2 nappal lekestek elkestek.

Balt 2013.04.07. 19:30:40

Fordítva ülünk a lovon. Meg amúgy is, patanyomát belepte a hó...

Milyen ellenzéki politika vezet oda (jó, vegyük bele a 2006-os Fideszét is), hogy az egyöntetűen elvárt ésszerű megoldás a sok fokozott szabadságjoggal felvértezett öntudatos besserwisser adminisztratív mozgáskorlátozása:
Piros riasztás = kijárási tilalom. Könnyen át fog menni a szükséges jogi háttér, hisz egyöntetű ellenzéki igény...

Balt 2013.04.07. 19:49:56

@OkoskaTo:rp: Autópályazárások már kora délután voltak a belesetek miatt. A Somogy megyei rfkp-ság már délelőtt kérte, senki ne induljon útnak:
www.police.hu/friss/som_20130314_02.html
Onlájn követtem az Indexen, ott is megjelent prompt. Nyilván a többi hírforrásban is.

A honvédség - meglehet, saját kezdeményezésre - már 14-én délután részt vett a mentésben, ellátásban, adott esetben lánctalpasokkal. (Index onlájn, hadd ne idézzem. Az egyébként mentésre nem kimondottan alkalmas T72-eseket, lehet, hogy csak másnap vetették be a katasztrófavédelem kérésére.)

fermion 2013.04.08. 04:55:15

@István Farkas49: Igazd van, hisz ezt mondtam én is.....pártállástól függetlenül ezek csak akkor "okosok" ha épp ellenzékben vannak.
Ha viszont hatalmat szereznek ,már nem fontos ,hogy kitől és mire kaptak felhatalmazást és felelősséget semmiért se vállalnak.A nemzet szégyene minden politikus .

István Farkas49 2013.04.08. 09:55:37

@fermion: Tudod ilyenkor eszembejut idős barátom mondása,pedig ő németországba él,hogy aki politikára adja a fejét rendes ember nemlehet.Van egy képviselő ismerősöm aki benn ül a patkóba elsütöttem neki ezt mondja ő azért nem mindenki olyan ,mondom úgy legyen. Figyelem ténykedését ugyanolyan ő is a csordával tart:(

OkoskaTo:rp 2013.04.11. 15:58:10

@tundrazuzmo: Hányan nézik a met.hu-t, és hányan tv-t? Amúgy arra a met.hu-ra gondolsz, ami megfeküdt a terheléstől? Vagy véletlen, hogy a Katasztrófavédelem főhadiszállásán is inkább (az új meteorológiai törvénnyel bezúzni kívánt) idokep.hu képeit nézegették?

@Balt: A "kérlekszépenléccilécci" közlemény nem ugyanaz, mint az autópálya-felhajtóra kirakott behajtani tilos tábla, esetleg egy ott álló, villogó rendőrautóval megspékelve. Mellesleg a Budapest felől indulókról beszélünk, nem a Somogy megyéből jövőkről.
Az Index nem állami fórum, mint ahogy a Facebook-on megjelenő hírek sem az állami apparátus közleményei.
A T72-esek is jobban bírják a havat, mint egy teherautó. De én konkrétan a PTSZ-ekre gondoltam, amikkel mondjuk embereket lehet menteni, vagy mentőautót szállítani az elzárt falvakba.
süti beállítások módosítása