Kóczián Péter

A politikáról és az életről szól

_

HTML doboz

Csak a bejutás számít

2010.01.17. 12:44 Kóczián Péter

 Dávid Ibolya és tanácsadóinak kísérlete páratlan: ez az első eset, hogy egy párt vezetése az üzenethez keres választókat, s azt sem bánja, ha közben a hagyományos tagság teljesen elhagyja a pártot.

Természetesen kötélen táncolnak. Az eddigi mutatványt csak az igazolja, hogy amióta belekezdtek, mindig bejutottak a parlamentbe.

Ugyanakkor a játék lényege a választási küszöb átlépése. Ha ez meg van, akkor minden meg van. Szavazati erő a parlamentben, az ORTT-ben, a közmédiumok kuratóriumaiban, országos média jelenlét.

A stratégia lényege két mozzanatból áll.  Egyrészt Somogyi Zoltán elképzeléséből  egy középosztályi tematikáról, amely szekularizált liberális –konzervatív álláspont. Szekularizált, mert Isten nem szerepel benne.

A stratégia másikrésze egy életérzés politika, amely azokra játszik, akiknek elege van a két nagy pártból, s azok tevékenységét a normális életet akadályozó tényezőnek tekintik, érzik. Innen a Normális Magyarországot! szlogen.

A szekularizált liberális-konzervatív irány csak Somodi és Szabados Krisztián nyilvánosan publikált tanulmányaiban érhető el (persze, a konzervatív eszmehordozók  hosszan vitatnák annak konzervatív jellegét,de ez most mindegy). A párt üzeneteiben nem jelenik meg, még szakpolitikai üzeneteiben sem. Ez a hiány egyébként azt is jelzi, hogy Dávid és Herényi – sem a pártban, sem a frakcióban – nem talált politikai-ideológiai szövetségesekre, akik az általános ideológiai irányt képesek lennének részelemeiben megjeleníteni. Magyarul, az MDF ma csak Dávid Ibolya és Herényi Károly.

A populáris szlogen a tiltakozásra épít, a kommunikációs szabályok szerint pozitív irányt kijelölve: Normális Magyarországot! Hogy ez működik-e, az nem az MDF-en múlik, ugyanis az MDF- nek valószínűleg alig vannak szervezetei, nincsen elég politikusa, hogy azok szertevigyék az üzenetet.

Több ismerősöm, akik masszív SZDSZ, MSZP szavazók, azt mondták, hogy vagy nem mennek el szavazni, vagy ha igen, az MDF-re szavaznak. Velük együtt elérhetik az 5 százalékot, sőt, akár a ma még meglepőnek tűnő 6-8 százalékot is. Tehát a másokban csalódott, de még aktív szavazók vihetik be az MDF-et a parlamentbe.

Az MDF léte így megint egyik választásról a másikig tart. Bukdácsol, mondhatnánk, de hát mégsem helyes bukdácsolónak nevezni azt a pártot, amely a sokadik választáson bizonyít majd. Ha a létezést bizonyítéknak tekintjük, akkor nem mondhatjuk, hogy „egyelőre még létezik”.

Az, hogy az SZDSZ-el kötnek szövetséget, hogy Retkes Attila pártvezetővel és támogatóival, s közben Magyar Bálinttal, a lázadók kicsiny csoportjával is, tárgyal, nos, ez szerintem teljesen ésszerű. Az elmúlt évtizedek alapján tűnhet szörnyszülöttnek az így létrejövő pártalakulat, de ez érdektelen. A 2010-es választást ugyanis már nem az elmúlt évtizedek, hanem az elmúlt 12 év alapján döntik el a választók. Egyébként az összes többi párt esetében is.

Ahogyan Orbán Viktor, úgy Dávid Ibolya is a makacsságának, a kitartásának köszönheti, hogy ismét bekerül majd a parlamentbe. A dolgok úgy alakultak, hogy a stratégiája akár még helyesnek bizonyulhat majd a választási eredmény kihirdetésekor.   Ha nem, akkor tévedett. Legalábbis 2010 –et illetően.

 

157 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://koczianpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr511679040

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Politikai prostituált 2010.01.22. 17:20:03

A poltikai prostituált a klasszikus kurvánál sokkal enyhébb kifejezés.Nem azért mert a közszereplőnek a bíróság gyakorlata értelmében az átlagnál több kritikát kell elviselniük és nem is azért, mert a politikussal szemben az egész világon elnézőbbek.A ...

Trackback: Az SZDSZ az MDF önállóságát veszélyezteti 2010.01.17. 13:50:05

Lévai Zoltán fővárosi elnök szerint új szövetségeseket kell keresni.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

trocadero 2010.01.17. 15:00:24

@soproni1: a Mi elvárásainkat pusztán azért teljesítették, hogy Rájuk szavazzunk.
Én nem vagyok magánosításellenes, de a nagy Mo-i privatizációkat nem nagyon követte a várt és ígért fellendülés. Állami kézben is működhet jól valami, és magánkézben rosszul
Én arra szavazok, aki a gazdaságfejlesztésre vett fel hitelt (azaz akinél a gazdaság gyorsabban növekedett, mint a hitelállomány)

soproni1 2010.01.17. 15:06:41

@mrs. white:

Mindegy, miért osztogatott ! Itt van a vagyonunkban. A nem rá szavazók sem adták vissza a 13.havi fizetést, nyugdíjat, családi pótlékot, kamattámogatást, végkielégítést.

Örüljünk, hogy eddig lehetett ilyet csinálni.

soproni1 2010.01.17. 15:12:23

@trocadero:
Miért kell az igéreteknek hinni ? Vagy, ha hiszünk, akkor miért reklamálunk.

Ami állami kézben van ( ráadásul magyar), az egyáltalán nem tud működni, annak mindig közös lenyúlás a vége. Ezen kár is vitatkozni, én is széthordanám azt, ami másé is. Sőt a tapasztalataim szerint a külföldi multiknál dolgozó honfitársaimat is megtudom vesztegetni, hogy mindkettőnknek jó legyen. Különbség az, hogy a külföldi kirúgja, ha túl mohó az illető, az állami meg még jutalomban is részesíti .

soproni1 2010.01.17. 15:14:52

" gazdaság gyorsabban növekedett, mint a hitelállomány)""

Ez közgazdasági ellentmondás, mint hogy gyorsabban kötöm a pulóvert, nehogy elfogyjon a fonalam.

M1rage 2010.01.17. 15:15:01

@rockjano:
""a Fidesznek több ezer milliárt Ft IMF hitelt vissza kell majd fizetni." Ez így van mint minden más kormánynak az egész világon.."

Milyen "minden más"? Általánosítani az oviban szoktak. Sorold a "minden mást", aztán GDP arányosan tedd mellé a felvett összeget.

Amúgy hadd segítsek: a korrupciós ügyeket a média hozza felszínre, nem az ügyészség.
Amúgy buta ember vagy, a szó szoros értelmében.
Kezdve ott, hogy "nyugdíjjas"...

M1rage 2010.01.17. 15:18:14

@soproni1: Tévedsz. Ha konjunktúra van, és működési hitel nem kell, akkor is nőhet a hitelállomány fejlesztési hitel formájában. Ilyenkor egyáltalán nem szükségszerű, hogy forintosítva nagyobb legyen számviteli év végén a hitelállomány-növekedés, mint a GDP növekedése.

ivrilider 2010.01.17. 15:20:42

@is: ez hátborzongatóan reálisnak-pontosnak tűnik

Amorphis 2010.01.17. 15:24:38

Nevezhetnénk ügyesnek is MDF-t, mivel meglepő húzások tekintetében verhetetlenek. Az a fránya 5% azért mindig összejön.
Én inkább arctalan, gerinctelen, megélhetési politikusoknak nevezném őket. Az egész brancsot amit most összetrombitáltak. Mindegyik már régen megérett a bukásra, hát most összefogtak, hátha így még össze lehet kaparni vmi kis morzsácskát.
A kiábrándult szavazókra építenek, akik már nem hisznek a nagyoknak. Én sem hiszek a nagyoknak, de bocsáss meg Ibike, neked miért higgyek??? Összeállsz az ördöggel is az 5%ért, pálfordulások tucatját hajtottad végre igen rövid idő alatt. A tagságot leszarod, gyakorlatilag az MDF te vagy, mag a kis zsúrfiúd. Még hogy Orbán, meg Gyurcsány a diktatórikus pártvezér...
Persze nem volt ez rossz ötlet, jó sokan be is fogják kajálni a sütit, igaz egy csak egy kisebb szelet, nem mérhető a nagyok tepsijéhez, de ügyeskedésben, helyezkedésben kenterbe vered őket. Igaz, egy mamut nehezebben fickándozik, mint egy görény.

beszélő 2010.01.17. 15:26:09

@rockjano: Sajnos igazad lehet a nagy számonkérést illetően.Jelenleg nincs meg a jogi alapja az intézményes számonkérésnek, de ezt a hiányt pótolni kellene.
Ami pedig az állami keretek közötti korrupciót illeti az olyan hatalmas ma, hogy nápolyi maffia a szoci kormányhoz járhatna továbbképzésre.
Mikor a nemzet érdekei ellenes üzletet kötnek, áron alul eladnak valamit, szórják a pénzt minden különösebb magyar érdek nélkül, úgy szabályoznak valamit, hogy annak hasznos következménye nincs, akkor ott két dolog lehet:
-egyik az hogy akik tettesek, halvány gőzük sincs a következményekről.
-a másik, tudják, hogy Magyarországnak nem jó amit tesznek, de személy szerint nekik, vagy a közelükben élőknek annál inkább.
Na már most az a politikus aki kellő körültekintés nélkül, vagy előzetes intelem, vagy előzetes vélemények beszerzése nélkül hoz rossz döntést az politikai bűncselekményt követ el és bűnhődjön.
Nem vigasztal az, hogy valakit négy év mulva nem választanak újra, de addig már akkora összeget síbolt össze, hogy röhög a markába.
Amikor valaki a Magyar Antiszocialista Pártot akarja összemosni a FIDESZ-el a lenyúlások tekintetében, az nyiltan elkötelezi magát, a vadkapitalisták mellett.
Érvényes, hogy a lét határozza meg a tudatot.

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2010.01.17. 15:27:24

Az lenne a hatalmas meglepetes ha a Fidesz ezt a valasztast is elveszitene.

soproni1 2010.01.17. 15:32:03

@M1rage:

Zavaros. El tud adósodni külföld felé a költségvetés és külön a lakosság is. A belföldi eladósodás is egy kategória. 2002-ben egy másfajta eladósodás volt, de a lakosság vagyona is alacsonyabb volt. Nem szabad nominális értékeket összehasonlítani 8 év elteltével. Nem szeretnék 4 évvel ezelőtti életszínvonalon élni, kibekkelem ezt a 2 év válságot, utána szeretném, ha nem a megtakarításaimat kellene felélni vagy a közszféra és az állami járandóságban részesülő emberek kívánságainak megfelelő csekkeket kitölteni.

soproni1 2010.01.17. 15:34:09

@twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX:

Szerinted 8 év munkanélküliség után mit csinálna Viktor ? Erdő....kötél ?

TetraB 2010.01.17. 15:38:06

bazmeg ez az ország még mindig itt tart, büdös kommunisták, szocibérencek, fasiszták, árulók, köpönyegforgatók, gyilkosok, csalók, jobbosok, balosok, vérmagyarok, libsik, bérencek, másoknak lefekvők, kisztitkárok unokái, trianonisták.

szerintem meg egyszerűen mindnyájan kishitű, borzalmasan negatív, cinikus magyarok vagyunk. mikor lesz már hogy elsősorban emberek, aztán magyarok, majd végül esetleg jobb, bal, liberális, konzervatív beállítottságúak vagyunk?

rockjano 2010.01.17. 15:46:17

@M1rage:

Kisfiam te nem vagy vitaképes ezért neked nem válaszolok... csá

trocadero 2010.01.17. 15:49:08

@soproni1: én nem hittem az ígéreteknek és hazugságoknak, de azt láttam, hogy körülöttem mennyien hittek. És ha valaki korábban már figyelmeztetett, hogy ne nem kéne annyira hinni, azt pánikkeltéssel, hazudozással vádolták "felelős" politikusaink. Az eredetileg hívők egy része most számonkér - a fentiek miatt teljesen jogosan, másik része magyarázkodik.

Magánszférában is van korrupció, ott is ugyanaz a lényeg, hogy a vezetőség zsebeljen be mindent, meg hogy csinos legyen a titkárnő. Szerintem ezt jól tudják a mulitknál dolgozók. Monopólhelyzetben lévő cégek (pl. tömegközlekedés) esetén talán jobb, ha állami kézben van, mert ott azért nagyobb a kontroll, ha nehezebb is kikényszeríteni ezt a kontrollt.

rockjano 2010.01.17. 15:54:42

@beszélő: "nincs meg a jogi alapja az intézményes számonkérésnek"

Mire gondolsz???

Egy példa: Deutsch Tamásunk több milliárdos kárt okozott hazánknak a beléptetőrendszerével azóta is ott porosodik valami raktárban..most akkor neki ülnie kéne??? Keller feljelentette az derült ki hogy baromi rossz döntés volt de ő maga nem lopott (vagy nem derült ki :-)

Rosz poitikai döntés de NEM BÜNCSELEKMÉNY.

Egyébként akinek ülni kell az már ül. ha ilyen dolog van az már kiderült ez a szánalmas számonkérési maszlag ez mindig előkerül minden ciklus végén SENKI NE VEGYE KOMOLYAN CSAK DUMA.

Az hogy az állam körüli korrupció nálunk nagy azt tudom az én vállalkozásommal is próbálkoztak, nem mentem bele. Az hogy ez mennyire nagy az nehezen megitélhető, nagyobb mint németországban kisebb mint bulgáriában, szerintem kb. olaszország szintjén lehetünk.

Egyik nagy pártnak sem érdeke hogy kisebb legyen (NEM a fidesznek sem) mert nekik is fenn kell tartaniuk a szervezetüket ha majd ők jönnek.

Így működik az állam nálunk. Azt hinni hogy azért nincs pénz mondjuk nyugdíjra vagy a BKV-nál bérre mert korrupció és lopnak az viszont aránytévesztés. A nyugdíjjak és bérek mértékéhez képest a néhány százmilliós vagy 1-2 milliárdos lopások kismiskák.

rockjano 2010.01.17. 15:58:44

@beszélő: "Magyar Antiszocialista Pártot" vagy a Fidesz Szociál-demagóg pártot vagy a Jobbik Nemzeti Szocilaista pártot, jajjj kisszivem, jövőre nállunk SZOCIALIZMUS lesz. Három szocialista párt lesz a parlamentben. Még a kerítés is kolbászból lesz...szavakban.
Komolyan Kádár Jani bácsi forog a sírjában. Jövőre feltámad nagyon otthon érzi majd magát. (Istenem pedig hogy utáltuk :-)

Csak majd jön a rusnya valóság a maga pattanásos keléses képével.

Nincsenek csodák, soha nem voltak és nem is lesznek.

SiKom 2010.01.17. 15:58:58

@rockjano:
"Miközben mindenki tudja hogy a nyugdíjrendszerünk NEM FENNTARTHATÓ még rövid távon sem pláne hosszún."

Dehát most mondta az MSZP és a kormány, hogy a nyugdíjrendszer fenntartható?

Hazudik az MSZP? Hazudik a kormány?

soproni1 2010.01.17. 15:59:30

@trocadero:

A verseny csökkenti az árakat és emeli a minőséget. Az állam, ha csökkenti a hideg víz árát, növeli a meleg vízét. Ha a Mcdonalds lenne a Bkv tulajdonosa, akkor olyan egyszerű rendszert építene ki, hogy 15 éves tinik is tudnák tökéletesen működtetni. Igaz az ott dolgozók panaszkodnának, hogy sokat kell dolgozni kevés pénzért, de sajna rá kell döbbennünk, hogy a Bkv nem a sofőrökért, az egészségügy nem az orvosokért és ápolókért, az oktatásügy nem a pedagógusokért van. Én ezt tanítom a munkatársaimnak is, nem a mi kényelmünkért van a cég, hanem a partnerekéért.

SiKom 2010.01.17. 16:00:10

@rockjano:
"Nincsenek csodák, soha nem voltak és nem is lesznek. "

Már hogyne lennének csodák!

Egy 10 milliós európai államban 800 ezer rokkantnyugdíjas -- na, az CSODA!

SiKom 2010.01.17. 16:02:12

@rockjano:
"Így működik az állam nálunk. Azt hinni hogy azért nincs pénz mondjuk nyugdíjra vagy a BKV-nál bérre mert korrupció és lopnak az viszont aránytévesztés."

Ha évente nem lopnak el 400-500 MILLIÁRD Forintot, akkor semennyit sem!

Csak az Index cikkekben volt az MVM botrány, ahol 10 milliárdot lopott az MSZP. És ez csak egy!

rockjano 2010.01.17. 16:03:52

@Sir Kommentor: ja na jó :-)
Az valóban az

Egyik haverom is rokkant nyugdíjas 45-46 évesen. nyugdíj mellet fizikai munkából segít be a családnak :-))) feketén

Egyébként jobbos nagyon...ez van.

rockjano 2010.01.17. 16:06:52

@Sir Kommentor:
"Dehát most mondta az MSZP és a kormány, hogy a nyugdíjrendszer fenntartható?

nem nem az, bár a 3. elvételével azért rövid távon sokat javult a helyzet.

A Fidesz ugyanúgy hazudik ez ügyben ezt te is tudod (lásd Varga Mihály féle csörte)

Hosszútávon senkinek semmi ötlete nincs egyébként. Növelni kéne e foglalkoztatottságot és az szj fizetést ennek semmi realitása még jó ideig.

rockjano 2010.01.17. 16:09:06

@Sir Kommentor: Nem ezek messze túlzó számok-állítások. A lopások a költségvetés fő összegeihez képest még mindig elenyészőek.

Egyébként túl nagy lopást nem engednek egymásnak. A fidesz vigyáz arra hogy csak annyit lopjon az mszp mint amennyit majd ő fog..így fent van tartva a status quo..mert ne álmodj ezeken a dolgokon már rég megállapodtak csak soha nem vallják be.

rockjano 2010.01.17. 16:10:09

@rockjano: bocsánat 13. elvételével...csak kapkodok...

soproni1 2010.01.17. 16:14:24

"A fidesz vigyáz arra hogy csak annyit lopjon az mszp mint amennyit majd ő fog."

Ez jó ! És igazságos.

Lopjon, mindenki , aki tud, csak idehaza költse el ( főleg nálam sokat ). Adót nemfizetni meg menjenek külföldre, amit meg megspórolnak, azt hozzák haza, építsenek házat, vegyenek autót, drága ruhát, stb,akkor megbocsájtok.

rockjano 2010.01.17. 16:18:43

@soproni1: Nem ilyen egyszerű mert yachtot vesznek ami külföldi (főleg francia-olasz) gyárakban készül) és mercit vesznek stb...

ha építkeznek akkor még részben itt marad..részben

Egy barátom 100milla feletti hajókat árul :-) veszik :-)

Horvát felségjelzés alatt mennek hogy ne kelljen rá ÁFÁ-t fizetni. Sok politikusnak adott már el mindkét oldalról :-)

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2010.01.17. 16:29:21

"Menekülés a mentelmi jogba" ez is állhatna az MDF plakátján.

A párt pedig a korszerű, fenntratható fejlődés értékeit a leghitelesebben képviseli: az egyébként veszélyes hulladéknak minősülő, lejért szavatosságú bukott politikusokat hasznosítja újra. :-)

breach tru di walls 2010.01.17. 16:29:41

@nyg: egyik oldalról bokrost lehúzzák, a másik magasztalja, amúgymeg a külföld szereti. akkor most 2-1 neki vagymilesz?

pannonfunk 2010.01.17. 16:29:43

@rockjano: vagy pl. kiebrudalják Semjén Zsoltot, és felépítenek egy KDNP-t, 7-10%-kal. Ha a KDNP egyenletesebben hozza a 7%-kot, mint ahogy azt az SZDSZ tette, akkor ugyanúgy tudják hozni a parlamenti többséget, főleg a töredékszavazatokkal, mint ahogy azt az mszp-szdsz koalíció tette. Sőt, ha a jobbik választási tényező marad, akkor még kevesebbel is be lehet jutni egyéniben a második fordulóban, mint edddig. Hacsak nem lesz olyan 2014-ben hogy az mszp, dc, hasonlók visszalépnek a jobbik javára és viszont. Ma már mindent el lehet képzelni, de azért egy mszp-jobbik összefogást a fidesz ellen eléggé nehezen...

pistii 2010.01.17. 16:31:35

Valaki szerint most jó, de a Fidesz-kormány alatt rossz volt? Nem egy országban élünk szerintem vagy Mszp-s politikus az illető családtagja. A végén kiderül, hogy most milyen jó élet folyik ebben a szerencsétlen országban, s a Fidesz-kormány idején milyen rossz volt minden. Úristen! Nem hittem, hogy vannak ilyen emberek.

bunko_jobbos 2010.01.17. 16:32:32

Milyen minőségű az a cikk, amiben ilyenek vannak:
"Ha ez meg van, akkor minden meg van.", meg "média jelenlét"? Tanulj meg írni!

Egyébként: az MDF-et azoknak találták ki, akik nem akarnak az MSZP-re szavazni. Még a 15% sem kevés, ha ügyesek! Ui. a volt MSZP-szavazók nem hajlandók a Fideszre szavazni, akkor inkább nem mennek el.Nem értem, hogy miért nem jöttek már rá, hogy CSAK a Fidesz képes kihúzni az országot a sz*rból, ahová a volt kedvenceik vezették. Ja, persze. Akkor el kellene ismerni, hogy ők rontották el.

trocadero 2010.01.17. 16:36:08

@soproni1: az étkeztetés meg a tömegközlekedés teljesen más. Megnézném én a Mcdonalds éttermeinek hatékonyságát és árait, ha Bp-en egyedül náluk lehetnek enni. A tömegközlekedésnél kényszerű monopólium van, amit nehéz megszüntetni. a McDon meg nagyon erős versenyhelyzetben van. Távolsági járatoknál még talán lehet több párhuzamos fuvarozó vállalkozás, de nagyvárosi tömegközlekedés esetében hogy lehet versenyhelyzetet teremteni? Nem vagyok a téma szakértőjde, de szerintem a megoldás, hogy nagyon erős kontroll kell. A mostani helyzet, hogy kiderültek az "apró turpisságok", szerintem jót fog tenni hosszútávon. van.

gege0505 2010.01.17. 16:36:48

Politikai szélhámosok uralják a Magyar parlamentet.

rockjano 2010.01.17. 16:41:12

@pannonfunk: "vagy pl. kiebrudalják Semjén Zsoltot, és felépítenek egy KDNP-t, 7-10%-kal. Ha a KDNP egyenletesebben hozza a 7%-kot"

A fidesz -KDNP az egy szavazóbázis, ha KDNP növekszik fidesz annyival csökken érzésem szerint.

Na a Jobbik az egész más helyzet.

Most 2. foduló mindegy mert legtöbb helyen nem is lesz ahol igen azt nyeri a fidesz ez nem kérdés. majd 2014-ben ott kérdés lesz.

Nekem van egy olyan érzésem és nevessetek ki, hogy a jobbik sokkal nagyobb ellenfele a fidesznek mint az mszp. Tudják is ezt ők csak még nemigen találták ki mi a legjobb (értsd legkevésbé szavazatvesztő) megoldás.

A Jobbik a Fidesztől vesz el szavazókat egyérteműen (némileg balról is de jóval kevésbé) az mszp viszont nem.

Bizonyos szempontból a Fidesznek érdeke hogy az mszp maradjon a váltópártja és ne egy másik magát jobboldalinak mondó párt. Szerintem elég csöndes (tétnélküli) kampányra számíthatunk, és remélem rövidre.

rockjano 2010.01.17. 16:46:11

@bunko_jobbos:

"Még a 15% sem kevés, ha ügyesek!" azért ez messze túlzás 6-8% max. de annyi lehet hogy lesz (pl. én is oda fogok valszeg szavazni pedig nem lelkesedem irántuk)

"Nem értem, hogy miért nem jöttek már rá, hogy CSAK a Fidesz képes kihúzni az országot a sz*rból, "
és mégis hogy????? Mi az a program, gazdaságpolitikai törekvés, irány ami szerinted kihúzza az országot akármiből is???

Szerinted ha tudnák mit akranak csinálni nem beszéltek volna már róla?? Igen tudom az mszp nekik esik de nem baj értelmes vitával meg kell beszélni... lásd svéd nyugdíjmodell. Ha van egy ötletük adják elő vitassuk meg. Így kurva egyszerű ellenzékből, nem mondom meg és kész. A kormány meg nem dugdoshatja a magáét

Ebből ki kell jönni mert különben 4 év múlva megint ez lesz csak fordított szereposztásban és nehogy azt hidd hogy a 4 év fidesz egy diadalmenet lesz mert nem

pannonfunk 2010.01.17. 16:51:04

@rockjano: per pillanat a fidesz-kdnp tényleg egy szavazóbázis, de korántsem homogén, átöleli a centrumtól a radikális jobbig nagyon sokakat. Ha értelmesen fel lehetne osztani, akkor akár ki is bővíthető.

rockjano 2010.01.17. 17:03:16

@pannonfunk: Hova bővíthető???

A mostanihoz képest :-)))

A jobbik viszi a jobbot, a jobbközepet meg talán az MDF vagy valami ami abból lesz. nem minden konzervatív szavaz fideszre vagy jobbikra.

Egyébként minkét oldalon jobb az egy nagypárt és egy-vagy több kispárt felosztás, koalícióra kötelez ami ha jól csinálják hasznos mert vitatkozni kell.

Más kérdés hogy az eddigi koalíciók elég szánalmasak voltak az szdsz-mszp nem bírt egymással a fidesz meg felzabálta a koalíciós társakat.

De a mi demokráciánk még kamasz korában van kell még 1-2 évtized mire itt normális politika lesz.

trocadero 2010.01.17. 17:03:25

@rockjano: ha teljesen kiteregetné a Fidesz a lapjait, akkor mi történne: a megszorításokról szóló résszel (ha van) a baloldal éjjel-nappal riogatna, meg azt mondaná, hogy a "Fidesz is". A könnyítésekről szóló rész miatt meg felelőtlenséggel vádolná éjjel-nappal. Ha azt igérné a Fidesz, hogy 30%-kal csökkenti a politikusok számát, akkor az Mszp másnap azt igérné, hogy ő bezzeg 35%-kal csökkenti. Az elmúlt kampányok tapasztalatából kiindulva én is félnék bármivel előjönni az Mszp ellen.

rockjano 2010.01.17. 17:18:43

@trocadero: "a megszorításokról szóló résszel (ha van) a baloldal éjjel-nappal riogatna, meg azt mondaná, hogy a "Fidesz is"
Persze hogy ez lenne sőőőt ez van!!

De ez egy ilyen játék könyörgöm, elő kell jönni az ötlettel és meg kell vitatni meg kell védeni
Nem gerinctelen módon rögtön az ellenkezőjét mondani egy órával késöbb.

ugyan ez lenne fodítva is ha most az mszp lenne ellenzékben.

Ez a politika, el kell magyarázni mit miért és minek mi az előnye és hátránya, ne nézze le az embereket senki, nem annyira hülyék (jó néha én is úgyvélem de azért nem).

Pl. Mi jobb?? Hamarabb nyugdíjba menni és kevesebb pénzt kapni vagy késöbb de többet???

Vagy döntsék el ezt az emberek??? Ha valaki nem akar ne fizessen nyugdíjjárulékot de akkor ne is számítson rá késöbb. Mindennek ára és következménye van.

Amit írsz amiatt ilyen gyermeteg és szar a politika.

Tessék bátornak lenni. és az ellenzéknek meg nem megszavazni 100 napos programokat meg 13. nyugdíjat (tudod hogy mindkettőt megszavazta a fidesz ugye??? szerinted helyes volt???, szerintem szégyenletes dolog, a szociknak a szégyene meg az hogy ilyeneket találtak ki szavazatvásárlásból)

pannonfunk 2010.01.17. 17:19:29

@rockjano: Papíron elég sokminden elképzelhető. Pl. Orbán megy a kdnp élére Semjén Zsolt helyett, viszi a fidesz-fanokat, még akár a jobbiktól is vehet el szavazatokat, a fidesz meg nyit jobbközép felé.

Nem mondom, hogy így lesz, az is lehet, hogy továbbra is lesz egyatáboregyzászlós fidesz-bukta 2014-ben. Vagy nem. Az jósolgasson, aki 2006 januárjában mdf-szdsz választási szövetséget jósolt 2010-re :P

molaris 2010.01.17. 17:24:46

2014- ben azoknak lesz esélyük indulni, akiket addig nem ítélnek el a mai mocsokért. A ballib polelit remélem messziről fog figyelni, és a börtönhíradón követi az eseményeket.

rockjano 2010.01.17. 17:28:35

@pannonfunk: "Az jósolgasson, aki 2006 januárjában mdf-szdsz választási szövetséget jósolt 2010"

na ja ez tényleg meredek, bár az szdsz politizálásában benne volt (sajnos) a bukás.

Az mdf meg most tényleg új dolgokkal próbálkozik, de tudod mit?? bátraké a szerencse

Volt szó a másik oldalon is hogy GYF majd a kapolyi féle szocdemhez megy meg kiválik meg stb... egyik sem életszerű.

Orbán vagy megerősödik egy viszonylag tűrhető és nem konfliktuskereső kormányzással vagy nagyot bukik 14-ben. Szerintem elég bátor az hogy magát jelölteti miniszterelnöknek, de hát ő ilyen kockáztató féle. A tábora meg nagyon egységes most mert még nagyon keveset voltak kormányon.

majd csiszolódik a jobboldali emberek (különössen a fiatalok) lelke, kormányon már egész más lesz minden, jön a nagy kurva realitás

rockjano 2010.01.17. 17:29:31

@molaris: nem tudom hogy naív vagy buta vagy, vagy csak túl fiatal???

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2010.01.17. 17:29:43

@is:
"közben minden modernizációs törekvésnek szembe kellett feküdni Orbán miatt"

Miféle modernizációs törekvésekről beszélsz itt ?
Csak nem az mszp (Gyurcsán) féléről ?
És az mitől volt modernizáció ?
Semmi stratégiájuk nem volt. Fingjuk sem volt, hogy mit tegyenek az országgal. Nem támogatták a magas hozzáadott értéket előállító gazdasági tevékenységeket. A támogatást a gumigyárak kapták.
Nem támogatták a széles bázison álló középosztály kialakulását. Ehelyett dklarálták, hogy "nem a középosztályt, hanem az elitet és a leszakadókat kell támogatni". Az általuk bevezetett adórendszer lehetetlenné tette a középrétegek anyagi gyarapodását. Ehhez persze hozzájárult az államadósság és annak irtóztató kamatterhe is. Az államadósságból pedig (a) "szociálpolitikát folytattak" (cigány, nyugdíjas) (b) erőletett ütemű, javarészt felesleges presztizsberuházásokat finanszíroztak (ilyen pl a 4es metró és a pécsi autópálya) valamint (c) ellopták.

Ha modernizásiónak nevezed azt, hogy a meglévő 1X%os TBJ mellé a korházakat is fizetőssé tették volna, úgy, hogy a TBJt nem csökkentik, akkor azt hiszem, nem tudod, mi az a modernizáció.
Oktatásban a tandíjat kizárólag fiskális szemlélettől vezérelve (értsd : pénzelvonás), nem pedig a minőség kikényszerítésére (aki a büfé tanszékre jár, az fizessen) akarták bevezetni.
Az elitképzést ott tették lehetetlenné, ahol csak tudták. (A csúcs az elit pesti gimikben a felvételi eltörlése és a területi elv bevezetése volt.)

Ez a modernizáció ? A tudás megvonása a középrétegektől ? A sztálini improduktív nagyberuházások ? Az államadósság meg két és félszerezése ? A gazdaság agyonadóztatása ?

Na, ha igen, akkor én inkább maradok a kőkorszakban.

molaris 2010.01.17. 17:34:48

@rockjano:
Maradj a nyomdagépnél, az talán fekszik.:D

pannonfunk 2010.01.17. 17:39:31

@rockjano: Nagyon nem egységes a fidesz-tábor. Ennek csak egy része az utóbbi 8 évben szavazókorúvá vált kb. 780000 fiatal. Persze ez nem egy kis szám, de ezek közül hány passzív teljesen, és nem fog elmenni választani, és aki elmegy, annak hány százaléka fog szavazni a fideszre, az jó kérdés. Hány százalék választja a fideszt azért, mert ettől várja a világmegváltást és hányad része az, akinek a fidesz egy brand, és akkor is arra fog szavazni, ha nem lesz itt tejjel-mézzel folyó kánaán.

A világmegváltást váltók nagyrésze volt szoci-szavazó, akiket a fidesz 2006 végén szívott el. Ezek közül sokan vissza fognak menni a szocikhoz, mások inaktívak lesznek (majd, 2014-ben....)

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2010.01.17. 17:40:00

@is:
1. Lakáshitel úgyében.
Ez NEM támogatás, hanem a középosztály egyes elemei effektív adókulcsának csökkentése. Ergo : az adóprés csökkentése.
Szerintem a középrétegek tulajdonhoz juttatása fontosabb, mint mindenféle szaros autópályák.

2. Infláció ügyében ha szólsz, akkor ne felejtsd el megemlíten Békesi pénzügyminisztert (mszp) , 1995ből : "Nincs olyan jövedelem, amit ne tudnék elinflálni"

3. A bokrosi "konszolidációval" a baj a következő:
3.1. Alapjában véve egy fiskális szemléletű konszolidáció. Nyoma sincs benne annak, hogy olyan iparágakat és tevékenységeket indítsanak be, amelyek később jövedelmet termelnek
3.2. A "konszolidáció" gyakorlatilag az erőforrásokat átcsatornázta a középosztálytól az elit és az állam felé.
A csúszóleértékelés azért jelentett "versenyelőnyt", mert a DEMben denominált "költségek" csökkentek. Mik is ezek a "költségek" ? Nyilván a munkabér.
Az infláció felpörgetése (L. Békesi ) viszont a középosztály reáljövedelmeit csapolta meg és az államot gazdagította azinflációs többletbevételeken keresztül.

4. Arról viszont nem szólsz, hogy a zOrbán alatt a legfontosabb paraméter, AZ ÁLLAMADÓSSÁG a GDP 53%ra csökkent.
A kommunisták alatt az elmúlt 8 évben viszont 53%ról 8X%ra emelkedett. (A pontos érték a "trükkök százai" miatt nem publikus.)
Éppen az államadósság és annak a kamatterhei azok, amelyek miatt az adó nem csökkentehő OLYAN EGYESZŰEN, és az ország hosszú távon nyomorra van ítélve.

rockjano 2010.01.17. 17:41:21

@molaris: Nem vagyok nyomdász drága haverom :-))))))

trocadero 2010.01.17. 17:44:11

@rockjano: tudom, megszavazta a 100napos programot, nem is tetszett, és tudom, hogy az MDF nem szavazta meg. De még így is sokkal kisebb a saruk, mint a baloldalnak, aki ugye a 100napos program igéreteivel tudott csak győzni (és bele lehet gondolni, mit kapott volna a Fidesz a baloldaltól a médiákban, ha nem szavazzák anno meg...)

És szerintem etikusabb hallgatni, mint össze-vissza hazudozni - ld. 2006. Akkor nagyon durva volt a baloldal kampánya. Most mindkét oldal ugyanugy hallgat, ez már legalább haladás, de a korábbi hazugságkampánynak eddig konkrét következménye nem volt. A baloldal nem kért bocsánatot, nem mondott le, hogy a tönk szélére vitte az országot. És még ugyanazok az emberek vannak ott, csak más felállásban, más kommunikációval.
A normális politikához vezető út az, hogy a baloldal elbukjon 2010-ben, és utána megtisztuljon, és 2014-ben lehet mérközni, most már túligérgetés nélkül.
Ha esetleg most feljönne a választásokig ez az Mszp, az legalizálná a korábbi hazugság- és ámokfutó politikájukat, és ez hosszabb távon nagyon veszélyes lenne.

A normális politika másik fontos tényezője, az egyenlő média-potenciál, szerencsére sokat javult.

A kis pártok (MDF, LMP) is feljöhetnek persze, de tiszta múlttal.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2010.01.17. 17:45:50

@rockjano:
"Tele voltak korrupciós ügyekkel "

lehet.
Azonban nem loptak el szőrén szálán kb. kétezer milliárd HUFot, mint az mszp.
Csak 3 "ügy" :
1. Autópályák
2. 4es metró
3. Margit híd.

Azért ugye te is belátod, hogy a két garnitúra lopásai között azért van legalább kettő, de inkább három nagyságrendnyi különbség. (Most nem is jövök olyannal, hogy reptér privatizáció, MÁV Cargo, MOL privatizáció, VI. kerületi bérpaloták, VII. kerületi zsidó gettó, meg a "reszli", amit a vidéki polgármesterek meg a Cúslág féle csinovnyikok loptak el.)

Ez a sok lopkodás (is) teszi lehetetlenné az adócsökkentést : a magas adók oka és a középosztály anyagi gyarapodásának kerékkötője az mszp.
Ezért pusztulniuk kell.

rockjano 2010.01.17. 17:45:50

@pannonfunk: "A világmegváltást váltók nagyrésze volt szoci-szavazó" félek ez túl optimista megközelítés.

Az kétségtelen hogy a fidesz szavazó törzsbázisa nagyobb, de azért csodákat ott is sokan várnak és az meg ugye nem lesz. Lesz egy olyan 4-5 hónap laufja a fidesznek ha addig nem fog a népek életszinvonala növekedni (márpedig nem fog) akkor lesz elég nagy elégedetlenség és visszamorzsolódás a törzsbázisig.

Az igazság az hogy a mostani állapot sok szempontból irreális, irreálisan népszerű a fidesz és népszerütlen a másik oldal, ez is benne van a magyar demokrácia tanulási folyamatában.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2010.01.17. 17:52:37

@rockjano:
"Szerinted ma magyarország csődben van???"

A CDS spread a tavaly márciusi 65o BPról lement 2oo BPre.
A gazdasági növekedés tavaly mínusz 7.3% volt.
Az államadósság 21.ooo milliárd HUF.

Az ország tehát nincs csődben, de ez a 2oo8 novemberétől a nemzetközi piacokra pumpált óriási likviditásnak valamint az IMF 25 milliárdjának köszönhető.

Olyan nincs, amit a "kormány" tett volna hozzá.
Amit a "kormánynak" kellett volna hozzátenni, az az, hogy
1. p.l. a lengyeleknél a válság dacára is 2%kal nőtt a gazdaság
2. egyéb CEE országokban nincs 1o%os munkanélküléség, a cseheknél konkrétan 6% van.

Mondjuk Legyelország nem annyira exportorientált, na de akkor is ... a két százalékos plusz szemben a hét százalékos mínusszal ... azért az durva, nem ?

rockjano 2010.01.17. 17:56:35

@trocadero:
"mit kapott volna a Fidesz a baloldaltól a médiákban, ha nem szavazzák anno meg." hááát tessék felvállalni azt a kapást a fene vigye el, tessék elmondani hogy ebből gáz lesz, szerintem sejtették vagy nem???

"ugye a 100napos program igéreteivel tudott csak győzni" nem csak azzal, m amár nem emlékszünk de nagyon sokak nagyon nagyot csalódtak a fidesz kormányzásában nem elsősorban gazdasági dolgok miatt hanem ideológiai okoból. Sokan liberálisabbnak hitték őket 98-ban mint ami lett.

" ld. 2006. Akkor nagyon durva volt a baloldal kampánya. " igaz, de a hazudozásból a fidesz éppúgy kivette a részét egy nagyon rossz kampánnyal, és az nem menti őket hogy nem nyertek

"A baloldal nem kért bocsánatot, nem mondott le, hogy a tönk szélére vitte az országot." odavitte aztán visszahozta :-) , meg azt a pénzt megkapták a népek főleg az állami pénzen élők és még sokat fogod hallgatni hogy a Gyurcsány korszak volt az aranykor, és némelyeknek ez igaz is, az ára az más kérdés

"A normális politikához vezető út az, hogy a baloldal elbukjon 2010-ben, és utána megtisztuljon, és 2014-ben lehet mérközni, most már túligérgetés nélkül." Ez teljesen igaz

"Ha esetleg most feljönne a választásokig ez az Mszp, az legalizálná a korábbi hazugság- és ámokfutó politikájukat, és ez hosszabb távon nagyon veszélyes lenne." nem fog ugyan már nézd meg a közvélemény kutatásokat ezen nincs mit ledolgozni

viszont a 2/3-ad a mi alkotmányunkal szerintem veszélyes

"A normális politika másik fontos tényezője, az egyenlő média-potenciál, szerencsére sokat javult." szinte megfordult annyit javult :-)))

"A kis pártok (MDF, LMP) is feljöhetnek persze, de tiszta múlttal." ja meg pénzzel, mert anélkül nem megy. meg összefogással. ol. a kopogtatócédulás rendszert is el kéne törölni. Szerinted az LMP hány helyen tudja majd összeszedni???? (bár lehet hogy most őket a fidesz fogja megtámogatni mdf ellen)

trocadero 2010.01.17. 17:57:33

Sokan borulátóak, de azért lehet optimistának lenni, más példákat (Lengyelország, Szlovákia, Csehország) nézve határozottan van esély a felemelkedésre, csak az irányt kéne már belőni, és nem egyből jólétet várni. Hogy az Mszp jelszavával éjlek "Forduljunk meg".

rockjano 2010.01.17. 18:01:05

@Scaramella va alla guerra: Nézd én ehhez nem értek, nem vagyok közgazdász, de azt hallom hogy a válság után nállunk elég jó helyzet lesz mert kevésbé vagyunk eladósodva.
A bajnai kormányt eléggé dicsérik)
Most akkor valaki nem mond igazat vagy többféleképpen lehet értelmezni a számokat de majd hozzászól valaki olyan aki jobban ért hozzá mint én.

De nem akarom dicsérni a kormány gazd .politikáját mert nincs rajta mit ebbeel egyetértünk

pesti lokista 2010.01.17. 18:01:14

soproni 1:
azon gondolkoztam, hogy a neved valami soproni illetőségű kis faszira utalhat?
sopron, az egy jó város, csupa normális embereket ismertem meg arra, te viszont nagyon sötét vagy!
egy igazi kis rákosi veszett el benned. habzik a szád, fosol, sőt remegsz egy jobboldali győzelemtől.
pedig jön, készülj!

kitvalasztanal.hu - Választási tippért notebook! · http://www.kitvalasztanal.hu 2010.01.17. 18:01:16

@rockjano: Aajnos tud osztogatni. Még van fel nem vett (Bajnai által visszautasítótt) IMF részlet.

Bokrosban egyet értünk, kimeri mondani amit gondol Nem is választják meg :)
Itthon nem megoldás kell az embereknek hanem álmok amiket elhihetnek (amik könnyű utat ígérnek)

Üdv:
www.kitvalasztanal.hu
Tippelős választási oldal

pesti lokista 2010.01.17. 18:05:00

rock-janó:

rád ugyanez vonatkozik.
sűrűn járok (rock)koncertre, azt hittem ott rendes, egyszerű gyerekek vannak.
de te, valami beépített, szaros kis diszkópatkány lehetsz, gyalázod a rockereket a neveddel.
menj a picsába. ennyi.

trocadero 2010.01.17. 18:08:41

@rockjano: most csak a médiáról: nézettség/olvasottság szerint a médiában azért még messze a baloldal vezet (avagy mikor lesz már jobbos adón Mónika- és valóságshow?)
Balról nézve biztos furcsa, hogy vannak jobbos adók, amik sajnos sokszor elég demagógók, de hiánypótlók is egyszerre. Sokkal kevésbé ismernénk a valóságot pl. 2006. okt.23-án történtekről nélkülük. Mert 2006. okt. 23-a is (a konkrétan történtek és a másnapi értelmezésük) a normális politizálás útjába áll jelenleg.

stratez 2010.01.17. 18:10:57

A magyar politika szemétdombja különösen nagyra sikeredett, és ehhez a legtöbbet az MDF elnökasszonya tette hozzá. Nem véletlen, hogy ő guberál rajta a legsikeresebben. A politikai hullákból áradó orrfacsaró bűzt pedig elnyomja a sajátja...

Orbán Castro Rákosi Viktor , "itt az idő" elhúzni! 2010.01.17. 18:30:12

# FIDESZ
29.92%
# Jobbik
31.83%
# LMP, www.lehetmas.hu
11.41%
# MDF
3.45%
# MSZP
13.32%
# SZDSZ
0.39%
# Másra
2.68%
# Nem megyek el választani
7.04%

ÁkiBáki (törölt) 2010.01.17. 18:30:33

@stratez: ...és amit jelenleg az elnökasszony művel, az politikai hullagyalázás. Csak az antali örökség nevében, s mint ennek a letéteményese.
Gusztustalan egy retek ez az Ibolyka.

trocadero 2010.01.17. 18:34:45

@kitvalasztanal.hu: Ezt az IMF hitelt csak a választásokig lehet felvenni, utána már csak a visszafizetése marad. Mindazonáltal lehet, hogy lesz új hitelre szükség, mert még kell idő a rendbetételre. A baloldali szavazóknak - hivatalból - túlnyomó többsége, a jobboldali szavazóknak kb. fele várná el az új kormánytól azt, hogy másnap már minden szép és jó legyen, de azért vannak jobbos realisták is bőven, akik lassú, fokozatos, de azért felfele menő pályára számítanak.

Straight 2010.01.17. 18:39:29

Szerintem az mdf rohadt mód elszámította magát ezzel az szdsz es ökörséggel.

Én szívesen megnézném Bokrost egy olyan helyzetbe ahol nem tüzet kell oltania hanem megvillanthatja tudását "békeidőben" is. De szdsz es politikusokkal a háta mögött nem fogom. Hozzátenném hogy tisztában vagyok azzal hogy Bokros alapvetően liberális de őközte és az szdsz közt ég és föld a különbség. Az szdsz az emberek helyett a multikat képviseli Bokros pedig szerintem képes felelős döntéseket hozni ebben az ótvaros liberális katyvaszban.

stratez 2010.01.17. 18:46:04

@ÁkiBáki: Az valóban rejtély, hogy az Antall-család miért hagyja szó nélkül, hogy a néhai miniszterelnök portréját Ibolya felakassza Bokros bajszára, na meg a nagy retkesre...

röntgenszeműlány 2010.01.17. 18:46:10

@Scaramella va alla guerra: Valóban az államadósság lenne a legfontosabb paraméter? Akkor itt van még néhány nyomorra ítélt ország:

Monaco, Svájc, Egyesült Királyság, Hollandia, Belgium, Dánia, Ausztria, Franciaország, Norvégia, Portugália, Svédország, Németország, Spanyolország, Finnország, Ausztrália, Egyesült Államok...

Ezek mind már hosszú évek óta nyomorognak a nálunkénál sokkalta nagyobb GDP arányos adósságukban.

rockjano 2010.01.17. 18:47:41

@pesti lokista: Hahahahahhahahhaha

Figyu mondjár már nekem egy életkort :-))))

Isten minden szerencsétlennek keyboardot ad a keze alá meg internetet... na csá

trocadero 2010.01.17. 18:47:52

Nem akarom felmagasztalni magamat, de ha szabad kezet és erős médiatámogatást adnának nekem fent, akkor lehet, én is ki tudnám hozni az országot a gödörből, Bokroshoz/Bajnaihoz hasonlóan. Lekérdezném, mennyi pénz hiányzik. Venném ennek a 110%-át, és ezt megszorítások (áfaemelés, gyes csökkentés, nyugdíjkor feltolás, 13. havi fiz. elvétele, stb. stb.) keretében begyűjteném, az extra 10%-ot pedig valami könnyítésre fordítanám (távhő áfa). A média tapsolni fog a 10% osztogatás, de a "mellékes" megszorítások is reformokként lesznek feltüntetve.

(elismerem, van túlzás a hasonlatban, de igazság is)

Straight 2010.01.17. 18:50:04

@röntgenszeműlány: Nem mindeggy hogy 100 forintból vagy adós 60 al vagy 100000 milliárd dollárból vagy adós 60000 milliárdal.

rockjano 2010.01.17. 18:52:11

@trocadero:
"nézettség/olvasottság szerint a médiában azért még messze a baloldal vezet (avagy mikor lesz már jobbos adón Mónika- és valóságshow?)"

Hmmm én a kereskedelmi médiákat ált. jobbos vélekedés ellenére sem sorolnám a baloldalhoz.

ők alapvetően opportunisták, mindig az adott hatalomhoz állnak közel mert ez az üzleti érdekük.

Emlékeztek még amikor az RTL főnökeit kirugták a bizonyos álbérgyilkosos interjú miatt, na ma ez már képtelenség.

"Balról nézve biztos furcsa, hogy vannak jobbos adók, amik sajnos sokszor elég demagógók, de hiánypótlók is egyszerre. "

Ebben van igazság tényleg néhol hiánypótlók (én is hallottam jó történelmi műsorokat az echo-n) csak ne lennének ennyire szemérmetlenül demagógok.

Van különben jó példa is: Info radio!!! jobbos de profi és nem demagóg

ÁkiBáki (törölt) 2010.01.17. 18:52:50

@stratez: Mit tudnak csinálni? Mit tudtak csinálni, akiket egyszer csak kipakolt a pártból? Az alapítók?
Egy vödör takony ez az MDF mára, mint ahogy a mellékelt ábra mutatja.

rockjano 2010.01.17. 18:53:57

@Straight:

"szdsz az emberek helyett a multikat képviseli Bokros pedig szerintem képes felelős döntéseket hozni ebben az ótvaros liberális katyvaszban."

Ezt a marhaságot honnan szedted (tuuuudom jobbos közhely de egyszerűen baromság, a multiknak nem érdeke egy párt támogatása, őkis mindi opportunisták)

dolgozni kék 2010.01.17. 18:54:34

ennyi értelmetlen megnyilvánulást régen láttam.

rockjano 2010.01.17. 18:54:50

@trocadero: Ez hála istennek nem ilyen egyszerű

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2010.01.17. 18:56:45

@mrs. white:
"A fidesz és szövetségesei valójában egyetlen ideologia köré csoportosultak a volt rendszer haszonélvezői ellen. Mert véleményük szerint már negyven évig bizonyították alkalmatlanságukat"

utolsó hangig igaz.

rockjano 2010.01.17. 18:58:06

Az mdf-nek meglesznek a szavazói szdsz nélkül és vele együtt is. Az itt fikázók úgyse szavaznak rájuk szóval tökmindegy.

Viszont a kopogtató cédulákat muszáj összegyűjteni oda meg szervezet és ember kell, ezek a dolgok most erről szólnak

Szerintem Somogyi jobban tudje ezt mint akármelyikünk és nem véletlenül dönt úgy ahogy dönt

A mai Bokros javaslat is ügyes húzás (adósságminimum) az ugye a fidesznek sem érdeke, ők is szeretnének egy picit jók lenni néhányunkhoz :-))))

rockjano 2010.01.17. 18:59:33

@Scaramella va alla guerra: És akkor mit keres a soraikban az a sok régi mszmp-s és más haszonélvező?????

És ők kiért húznak hasznot a hatalomból amikor ott vannak??? Jó is volna a világ ha ily egyszerű volna

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2010.01.17. 19:00:16

@soproni1:

te ezt komolyan gondolod ?
tudod, az a baj az mszpsekkel, hogy csak hitelből tudják az életszinvonalat növelni.
Ja, hogy azt máshogy is lehetne, mint pl Csehországban ? Ahhoz viszont tudás és koncepció kellene, az meg nekik nincs.
Na, ezért szeretném, hogy az mszp legyalulódjon örökre. Útálom azt, aki engem eladósit.

trocadero 2010.01.17. 19:00:43

@röntgenszeműlány:
2008-as grafikont ld. itt:

www.singletrackworld.com/forum/topic/apparently-this-jeremy-clarkson-article-was-pulled/page/2

Magyarország hátulról a negyedik.
Azóta szerintem tovább romlott Mo relatív helyzete, a relatív nagy GDP visszaesés és IMF hitel miatt (most valahol 82% körül vagyunk).

2009-es adatokat nem tudok.
Te honnan vetted az adataidat? 2002-ből?

trocadero 2010.01.17. 19:04:23

@röntgenszeműlány:
2008-as államadósság adatok ld. itt (középtájt):

www.singletrackworld.com/forum/topic/apparently-this-jeremy-clarkson-article-was-pulled/page/2

Magyarország hátulról a negyedik.
Azóta helyzetünk valószínű tovább romlott vagy maradt, mert az IMF hitel és a nagy GDP visszaesés semlegesíti a jó költségvetési adatot.
2009-es adatokat nem tudok.

Te honnan vetted az adataidat? 2002-ből???

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2010.01.17. 19:08:09

@rockjano:
Rosszul közelíted meg a kérdést.
1. Valóban, ott vannak az mszmpsek. Ez nekem sem tetszik. De akkor mit mondasz az mszpre ? Ott pufajkástól kémen át kiszesig minden van.
2. A fidesz alatt a gazdaság többé kevésbé rendben volt, összehasonlítva az mszp ámokfutásával.
Engem főleg a saját sorsom érdekel. Ha valaki az országot eladósítja és ezzel párhuzamosan az adókat emeli, azt nem fogom szeretni.

3. Az mszp maga az értékelvűség cáfolata. Tudod, én szeretek valamit tenni, hogy jobban menjen. (Igyexek nem panaszkodni a körülményekre, mert az a szart sem érdkli, igyekszek a hibáimból tanulni, igyekszek képezni magamat, próbálom megjósolni, hogy mi lesz a trend 1o év múlva és aszerint lépni, takarékoskodok, ha kell ésszerű kockázatot vállalok, stb)
Az mszp a maga mutyiból (és csak abból ) meggazdagodott ex kommunistáival, akik az életképtelen panaszkodók szavazataira játszanak, és arrogáns módon elveszik azt, ami a másé (az állami vagyont ellopják, az én vagyonomat megadóztatják ), nos, ez nemcsak hogy engem, de az országot sem viszi előre.

Igaz ugyan, hogy a fidesz is (kényszerüségből) a kádáristákat csábítgatja. Ez nekem nem is tetszik. De a fidesz szavazók magva szerintem úgy gondolkodik, ahogy én.
Nem véletlen, hogy a versenyszférában dolgozók 54%a (pár éve lagalábbis) a fideszt támogatta, a közalkalmazottak zöme (legalábbis akkor) meg az mszpt.

Szóval : semmi, de semmi nincs, ami az mszpben tetszene. A fidesz sem a nirvána, de azért az ő filozófiájukban több dolog tetszik.

tevevanegypupu 2010.01.17. 19:11:55

Nincs mas cel mint a mentelmi jog megvedese es a bortonbuntetes elkerulese. Ezert barmire, mindenre kepesek, latszik rajtuk. Bokros nem jol tette, hogy csatlakozot hozzajuk, az nagyon valoszinu, hogy veluk egyutt neki is fizetnie kell, legalabbis meg egy kis presztizsvesztessel. Azt hinne az ember, abbol mar eleg volt neki, es erre osszeallt Davidekkal. Elvek az mdf-nel es meg hozza az szdsz-szel? Hat nevetnenk, ha lenne kedvunk.

tölgyes 2010.01.17. 19:13:47

Látom itt is hódít és tombol a "FULLADJON MEG ORBÁN VIKTOR LEHETŐLEG MÁMA MÉG" mozgalom... Csakhogy ez urak, elvtársak programnak is célnak is mozgósításnak is kevés.NEM KELLETT VOLNA ELKÚRNI AZ ELMÚLT NYOLC ÉVET.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2010.01.17. 19:23:40

@rockjano:
"Egyébként NEM LESZ NAGY SZÁMONKÉRÉS, ez VÁLASZTÁSI PROPAGANDA. Ki vannak ők egyezve sokkal jobban mint azt te-ti hinni mernétek."

ez így van. ezért nő meg a valsége, hogy a fidesz is az mszpt követi a sűllyesztőben.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2010.01.17. 19:31:34

@röntgenszeműlány:

Az államadósság magában véve nem jelent semmit.
Az már inkább, hogy az ország gazdasági potenciálja mennyire teszi lehetővé az eladósodást.
Az is jelent valamit, hogy az adósságot mire használják fel : ennek hozama a kamattal hogy vethető össze.

A belga meg a svájci helyzetről, holland lévén, nem tudok nyilatkozni. Hollandiáról igen.
Hollandiában a munkavállalók és a munkaadók 1982ben megkötötték a wassenaari paktumot. A munkavállalók visszavettek a bérkövetelésükből, a munkaadók cserében a szociális piacgazdaságot (p.l. elbocsájtások mellőzése, részmunkaidő, másodlagos juttatások ) finanszírozzák.
Hollandia államháztartása 2oo6ban és 2oo7ben szufficites (!) volt.
2oo8ban vastagon deficites, azért, mert az INGnek és az AEGONnak valamint a Fortisnak tőkét kellett juttani.
Azonban ezért cserében az állam a bankok tulajdonosa lett, az állam nevezi ki a felsővezetést és az ITt. A pénzt tehát nem cigányokra és nyugdíjasokra költik : az ING árfolyama az elmúlt év alatt megduplázódott, így ha eladásra kerül a sor, az állam akár még nyereséget is realizálhat a dolgon.

Na, ez a különbség a holland és a magyar államadósság között.

röntgenszeműlány 2010.01.17. 19:34:00

@trocadero:

en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_external_debt

Innen vettem, de benéztem, mert ez nem csak az államadósság, hanem a lakossági is benne van. Azért érdekes.

beszélő 2010.01.17. 19:34:00

@Straight: Hát én nem vagyok elájulva Bokros képességeítől.
Ma kinyitottam a Közbeszerzési Értesítő egyik tavalyi számát.
Javaslom minden erős idegzetűnek.
Olyan zagyva össze-visszaság ami ott tárul a szemeink elé:az egy horror.
A beszerzések egyforma űrlapon történnek, ha az szolgáltatás, árubeszerzés, beruházás stb.
Csak arra lennék még kiváncsi, hogy a Hites Közbeszerzési Tanácsadók azért vannak,hogy az érintettek ki tudják tölteni a nyomtatványt.
Előre jelzem, ha nem egyszerűsödik a szisztéma, akkor marad a korrupció.
Sajnos a jogszabályok ma kérészéletűek.
Rossz az előkészítés és nincs a szakember gárda részvétele biztosítva a jogi szabályozás menetében.
A KRESZ a 2010-es módosítást megelőzően, élt 34 évet.
Az Államigazgatási Eljárásról szóló törvény több mint 40 évet élt.
Az utóbbi időben az egyetemek ontják a jogászokat.
A szakma láthatóan felhígult.
Egy két jogi kar bezárása indokoltnak látszik.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2010.01.17. 19:37:04

@rockjano:
"válság után nállunk elég jó helyzet lesz mert kevésbé vagyunk eladósodva."

nézd, nem tudni, hogy mi lett az adóssággal.
Lehet, hogy egyszerűen áttolták az önkormányzatokra ? (Nem tudom, hogy hogy számolják az államadósságot : az önkormányzati rendszerrel,a BKVvel, MÁVval, stb együtt, vagy anélkül) Lehet, hogy a szokásos módon "kiszervezték" a mérlegből ?

A másik dolog meg, hogy az államadósság és a kötsvet helyzete egy statikus dolog. Másképpen : vagy a jövőben is éhezni fogunk és akkor megmarad ezen a "jó" szinten vagy ha élni is akarunk, akkor elromlik.
Amit az mszpnek felrovok, az az, hogy semmit nem tett azért, hogy az ország jövedelemtermelő dimanikája növekedjen.
Kiosztani a pénzt a nyuggernek meg a sóhivatalnokoknak a hülye is ki tudja. Olyan projekteket felállítani, beindítani és menedzselni, amelyek a pénzt hosszú távon is termelik , na ez az, amit már 8 éve nem csinál az mszp.

trocadero 2010.01.17. 19:43:50

Találtam egy világtérképet:
www.visualeconomics.com/gdp-vs-national-debt-by-country/

Az olaszoknál Berlusconi teljhatalma a baj, a Görögo. elég gáz mostanság, a belgák sem tudom mit csinálnak, nálunk tudom, mi a baj :)
Vissza kéne szürkülni a régiós szintre - akkor lennénk normális ország. Az Euró bevezetésének határa elvileg 60%, 2000 körül ez alá is mentünk, de most megint fényévnyire vagyunk tőle. Még kb. 15év, hogy visszamenjen 60% alá.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2010.01.17. 19:49:49

@rockjano:
" multiknak nem érdeke egy párt támogatása,"

dehogynem. ezért támogatták 2oo2ben az mszpt, mert a fidesz "patrióta gazdaságpolitikája" az érdekeik ellen volt.

beszélő 2010.01.17. 19:59:41

@rockjano: A multik igenis tudják és hálásak, ha valaki jót tesz velük.
A mostani 6,5 milliárd vissza nem térítendő állami támogatásból is jut biztosan a Táncsics alapítványba, vagy kézbe.
Senki nem gondolhatja, hogy a választások előtti 23. órában adott támogatás egy része nem fogja a szocik kampány keretét dagasztani.
Nehezen lehet lehet bizonyítani, és ha valaki köp, arra lecsap a maffia.

Kivlov 2010.01.17. 20:03:08

édes Istenem, adj annyi agyat ennek a népnek, hogy nem szavaz be a parlamentbe egy mdf-szdsz szennyduót!!!

soproni1 2010.01.17. 21:23:34

@Kivlov:

Ibolykától még nem hallottunk "öszödi beismerést", miszerint sajnálja, hogy részt vett az Orbán-Torgyán műmagyar, műkeresztény, műnemzeti kormányban .
Akkor sokkal hitelesebb lenne a szembe fordulása az egykori elvtársaival.

progresszív 2010.01.17. 21:48:03

Olvasd el: feherenfeketen.blog.hu/2010/01/14/balra_at_1
A könnyebb út felé indul az MDF és az SZDSZ maradványa is...

preston 2010.01.18. 01:24:23

@trocadero: azt hiszem tévedsz. az olyan nagy rendszerek, mint a máv és bkv tele vannak elfeledett szükségtelen struktúrákkal. csak kis és hatékony részekre felrobbantva és teljesen újjászervezve lehet elképzelni őket hatékonyan, de ez már inkább lenne meki étterem méret. mi köze a fogasnak a bkv-hez. miért nem tartozik a hév akárhova, akár a vasúthoz is? miért van egyben a busz és a villamos és a troli? miért ne lehetne egy egy járatot bérbe adni, pld a 90 es szabadsághegyi buszt, aminek semmi köze a többihez.

preston 2010.01.18. 01:28:11

@trocadero: de nem kapod meg a választók támogatását ezzel a programmal. csak az utálatát, mint az mszp. mi az igazmondók országa vagyunk, ezért utáljuk az ösződi igazságmondogatókat.

preston 2010.01.18. 01:35:40

@Scaramella va alla guerra: miket tucc irni. mit jelent a patrióta gazdaságpolitika? a turulban fogunk magyar papsajtot venni? tessék először itthon is minőséget produkálni.

kitvalasztanal.hu - Választási tippért notebook! · http://www.kitvalasztanal.hu 2010.01.18. 07:54:51

@trocadero: Az elejét nem tudtam. Rendbetétel megint érdekes. Azt írják itt-ott (határainkon kívül, belpolitikától befolyás mentesesen), hogy Bajnai szépen rendberakta a gazdaságot. Csillagos ötössel végzett. Nah, neki nem kelett az IMF részlet, akkor FIdesznek nehogy már új hitel kelljen...
Pont azt hívom osztogatásnak amire utaltál.Elvárják, hogy egyik napról másikra jó legyen. Fidesz mivel legalább 2 ciklusra tervez megadja, csak fedezet kell rá. Ez lesz a szívás.

Üdv:
www.kitvalasztanal.hu
Tippelős választási oldal
süti beállítások módosítása