Kóczián Péter

A politikáról és az életről szól

_

HTML doboz

A hajlékony szilárdságú Gyurcsány

2008.10.30. 22:13 Kóczián Péter

 

 
Elképesztő az a kettősség, amely Gyurcsányban van. A puha, pártját és saját túlélését szolgáló politikus mellett ott van a keménységre mindig hajlandó másik énje is.
Gyurcsány miniszterelnöki pályáját nem könnyű értékelni. Hol meghajol mások politikai ellenállása előtt, hol az élére áll a legkeményebb intézkedéseknek.
Költségvetést ilyen gyorsan még egyetlen miniszterelnök sem írt át, ahogyan azt Gyurcsány tette. A szeptember eleji költségvetés tervezete még óvatosan kemény, bizonyos fontos pontokon költekező költségvetés volt.
Két héttel később viszont kemény megszorításokról döntött.
Az, hogy ez nem először fordul elő, azt jelzi, a miniszterelnök politikusi énjének stabil eleméről van szó.
A legutóbbi két döntése semmiben nem különbözik attól, ahogyan áfát csökkentett 2006 elejétől, s aztán Őszödön az egész mögöttes politikai filozófiát visszavonta.
A gondolatmenetet előre is lehet folytatni. Ha nem lett volna a pénzügyi válság, milyen lett volna a 2010-es költségvetésünk?
Gyurcsány most bátor és fontos döntést hozott, amikor a pénzügyi válság lendületében előre hozta a maastrichti kritériumok teljesítését.
Hogy ha jobban mentek volna dolgok, elhalasztotta volna az euro bevezetését?
A mozgékonyság fontos tulajdonság egy politikusnál, hiszen akkor marad sok vegyértéke, ha nyitottan tud több kettőnél több alternatívát is megfontolni. De ha ez változékonyságnak, csapongásnak, megfelelésnek tűnik, akkor nagyon karakterromboló lesz egy idő után.
Gyurcsány Ferenc rengeteget beszél, de keveset mond arról, hogy végül is hol áll és mit akar. Állandóan önmagát mutatatja meg, de keveset beszél azokról az elemekről, amelyek politikai csapongásait összekötik.
 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://koczianpeter.blog.hu/api/trackback/id/tr17741446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyomasek_bobo · http://sopron.e-cafe.hu 2008.11.01. 20:02:21

2008 december: elfogadják a költségvetést.
2009 január: GYF bejelenti, hogy mint pártelnök, elfogadja a listavezetői felkérést az mszp részéről az EU parlamenti választásokon. Ugyanakkor nem megy ki Brüsszelbe.
Február: betöltik Toller és Horn képviselői helyét. GYF megerősíti, hogy miniszterelnök marad.
Március: a fidesz elkezdi a "jobban élünk, mint 4 év múlva" kampányát (vagy valami hasonló). GYF megerősíti, hogy miniszterelnök marad.
Április: Az mszp folytatja őszi "jönnek az EU pénzek" kampányát. GYF megerősíti, hogy miniszterelnök marad.
Május: bejelentik az őszi adócsökkentési terveket. GYF megerősíti, hogy miniszterelnök marad.
Június 7.: EU választások. A fidesz 2/3-ot nyer. A kis pártok semmit. GYF megerősíti, hogy miniszterelnök marad. Rendkívüli mszp kongresszust hívnak össze.
Július: GYF elfogadja a brüsszeli biztosi pozíciót, utódja Bajnai. Az mszp elnöke Kiss Péter lesz.
Augusztus: kormány(át)alakítás, közben lázasan dolgoznak a Nagy Magyar Adócsökkentési Terven.
Szeptember: a Nagy Magyar Adócsökkentési Terv társadalmi vitájának álcázva megkezdik a 2010-es kampányt.

És ekkor szerencsére felébredtem..
süti beállítások módosítása